» »

neprofitno predvajanje glasbe prek radijskih frenkvenc

neprofitno predvajanje glasbe prek radijskih frenkvenc

ovdje kokoš ::

Dober dan,

dobil sem (najbrž) kar dobro idejo, ne bom je preveč izpostavil, če jo pa kdo zgrunta in jo kopira, naj ve, da ga bom vedno zaničeval.

Torej, če se ne motim, vsak radio plačuje nekaj denarja, da lahko predvaja glasbo (ki je seveda avtorsko zaščitena), ne vek komu in koliko plačuje, ampak to dvoje me sploh ne zanima.
Radii seveda služijo.
Zanima me, če je zakonsko dovoljeno predvajanje glasbe (ki si je morda niti ne lastim, morda je je nekaj pridobljeno celo na zloben™ način) preko radijskih frekvenc, brez namena služenja denarja; tj, zanima me, če bi moral plačevati nadomestek avtorjem glasbe, za predvajanje "moje" glasbe, kljub temu, da s svojo dejavnostjo ne bi služil denarja.

Hvala.

Ko smo že ravno pri temi, zanima me, kako se oddaja radijske valove (recimo dovolj močno da lovi v okolici LJ, se to sploh da počet od doma ?), kakšno opremo človek rabi samo za predvajanje, za ostalo bo najbrž dovolj malo starejši PC.
jebi ga

Matek ::

Seveda. Ti ne plačuješ nadomestila, ker zaslužiš z glasbo (ker v bistvu ne, ti zaslužiš z oglasi), temveč zato ker avtorju pač pripada nadomestilo za avtorske pravice za njegovo delo. Če bi ti napisal knjigo, tudi ne bi hotel, da jo vsi fotokopirajo, čeprav s tem nič ne zaslužijo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

ovdje kokoš ::

Mogoče bi se pa lahko pristojnim službam izgovarjal, da signal proizvajam za lastno uporabo, če pa še kdo posluša, pa to ni moj problem :D

Misliš da bi to šlo ? Kdo in kako mi pa lahko dokaže nasprotno.
jebi ga

*TV* ::

LOL, vidim da se ne spoznas najbolje na radijske frekvence. Te niso prosto dostopne in stanejo kar precej denarja, pa vprasanje ce je sploh kaj prostih. Ce radio City, ko se tu na stajerskem kopa v dnarju, ne more pridobit frekvence za oddajanje v ljubljanski regiji, pol dvomim da jo bos ti dobo.

edino kaj lahko naredis je, da oddajas prek spleta.

ovdje kokoš ::

Res je, nimam nikakršnega pojma o radijskih frekvencah.

Si prepričan, da nobena (taka, da jo avtoradio lovi) ni zastonj ?
Zanima me še, ali radijo plačuje frekvenco zato ker je on radio, se pravi, registriran kot taka dejavnost, ali je pač treba plačat vsako frekvenco (tko kot parkirplac za avto).
jebi ga

AndrejS ::

Prvo moreš ti dobiti dovoljenje za uporabo določene frekvence. To stane. Sicer lahko oddajaš ampak potem kršiš zakon! In te bodo poiskali in kaznovali. Če predvajaš glasbo moreš plačevati SAZASu za avtorske pravice. Avtor dobi le malo od tega, tuji menda celo nič. Lahko bi edino predvajal glasbo, ki ni avtorsko zaščitena (garažni bandi) ... Ni to tako lahko in postopek je dolgotrajen.

ovdje kokoš ::

Na kakšnih frekvencah pa oddajajo radio amaterji ? oni najbrž nič ne plačujejo; sicer pa avtoradio tistih frekvenc verjetno ne lovi, me pa vseeno zanima kaj o tem če kdo ve.
jebi ga

zcetrt ::

Če bi te tako zanimalo, bi z nekaj truda našel marsikaj. Recimo zakonodajo,ki v polinkanem členu in v členih okrog le-tega obravnava tvojo problematiko. Agencija, pooblaščena za dodeljevanje frekvenc pa je APEK.

Modelarji imajo nekaj frekvenc, ki jih smejo uporabljati (mislim, da je ena cca 400MHz), prav tako radioamaterji. Brezplačne so tudi WiFi frekvence. Nekoč sem slišal anekdoto, da naj bi bile brezplačne zato, ker so na njih sprva delovale mikrovalvne pečice.

Če te zanima kaj več, pa si pač beri zakonik in APEK stran.
4.

Azrael ::

>Si prepričan, da nobena (taka, da jo avtoradio lovi) ni zastonj ?

Prav nobena od frekvenc, ki se uporablja za radiodifuzijo ni zastonj (od dolgega , srednjega, kratkega do UKV). Zastonj je samo CB 27MHz, jasno s kupom omejitev in boš kmalu dobil uraden obisk mož v modrem, če boš vrtel muziko in mogoče še neuraden kakšne trodelne omare, ki mu tvoja muzika ne bo vseč.

Namreč izslediti radijski oddajnik je že dolgo časa šala mala.

Tako, rabiš kup $$$ za frekvenco. K temu prištej še stroške za opremo, ki mora biti od a do ž požegnana od ustreznih organov in zato razne home made rešitve odpadejo, ko knopf pri gatah.

Zato, če nočeš resnih težav in/ali stroškov pozabi na vse skupaj, časi radijskih piratov so že dolgo zgodovina in prav je tako.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

>Na kakšnih frekvencah pa oddajajo radio amaterji ? oni najbrž nič ne plačujejo;

Radioamaterji lepo plačujejo članarino in kotizacijo ZRS oz svoji državni zvezi.

Za delo je potrebno opraviti izpite in imeti državna dovoljenja za opremo. Vrtenje muzike na radioamaterskih frekvencah je nekaj, čemur sledi čevelj in velika kazen.

Nihče ne mara nekih vanabe radijskih anarhistov, saj s svojim neznanjem povzročajo resne težave in škodo vsem ostalim uporabnikom radijskega spektra. Zato so omejitve na CB, pri 2.4GHz pa se bo pametnjakovič lepo sam spražil s svojo mikrovalovko.

edit typo
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

ovdje kokoš ::

Hvala za vse informacije, upal sem, da je (kljub temu da ga človeštvo pozna že kar lep čas) vse v zvezi z radiem, kar se zakonodaje tiče, bolj ohlapno.
Če pa smem pokomentirat nekaj odgovorov: pustite (navidez) naivnemu človeku kot sem jaz nekaj veselja...
jebi ga

zcetrt ::

No, sedaj ko smo ugonobili tvoj sen, pa nam ga lahko morda zaupaš... Kakšno idejo si imel?
4.

ovdje kokoš ::

he, ideja je sledeča:

Na javnih radiih mi gesta izredno na živce 2 stvari, zanič glasba in reklame. Osnovna ideja je, odpravit ti dve pomankljivosti, potem pa sem idejo še nadgradil.
Zadeve bi se lotil tako, da bi na en kup dal vso svojo (po mojem okusu) najboljšo glasbo in spisal program, ki bi imel res odličen random, tako da se glasba res ne bi prepogosto ponavljala (imam okoli 10000 komadov, od tega jih je vsaj 6000 odličnih).
Upal sem, da bi zadevo lahko predvajal zastonj, za predvajanje sem pa upal, da bi zadostoval PC in ne preveč draga osnovna oprema.
Zdelo se mi je fajn, da bi se mogoče dogovoril z drugimi, komercialnimi radijskimi postajami, da bi predvajal njihove novice, vreme, itd (nisem se še izmislil, zakaj bi oni to hotli).
Najboljši del je pa ta: zadnje čase so zelo popularni blogi, mislim da imam relativno zanimivo življenje, vsaj nekateri trenutki so res kul in vredni omembe. Ideja je bila, da bi se recimo preko mobitela ali pa preko opreme doma javljal v eter z različnimi zanimivimi in manj zanimivimi dogodki, zadeva bi bla podobno kot Seinfeld: a show about nothing.

Če bi vse to slučajno uspelo in bi bilo poslušalcev veliko, bi se morda zadeve kasneje lotil bolj profesionalno in bi postal en izmed normalih radiev, takrat bi se morda celo odločil prodajati recimo po minuto na pol ure za reklame; ob upoštevanju da bi vse skupaj res dobro izpadlo, bi bilo to dovolj, da bi z dejavnostjo, brez večjega dela še celo minimalno zaslužil (kar pa ni osnoven namen).

Če bi pa kdo slučajno bil pripravljen se tega lotiti legalno, tako kot smo v tej temi ugotovili, da se to dela, naj me pa kontaktira, pa se morda kaj zmeniva.
jebi ga

TESKAn ::

Pa veš, da je v naši državi zapovedano, koliko more bit SLO glasbe?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

zcetrt ::

Ne predstavljam si Seinfelda v radisjki izvedbi in enim pripovedovalcem. Ideja sicer ni popolnoma zdrešena, ampak problem je že v tem, koliko ljudi sploh posluša radie in koliko radiev obstaja. In tudi, pogosto gre pri stand up komedijah v veliki meri za obrazno in telesno mimiko... Težko bi se izognil temu, da bi vse skupaj zvenelo kot "Šaljivec, ki poka vice...". Že Radio Gaga je včasih odličen, včasih pa zanič. Pa traja le eno uro in karakterje gradijo dolgo oz. so celo poznani iz javnega življenja.
4.

ovdje kokoš ::

nisem mislisl stand up komedije, moje celo življenje je sestavljeno iz dogodkov, ki bi se po smešnosti in nenavadnosti lahko kosali s tistimi v seinfeldu; primer: pred kratkim je bil moj dober prijatelj obtožen pedofilije. Res ga odlično poznam in vem da on to ni, je pa kar smešno ko imaš doma ob 6.30 racijo :D
jebi ga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radio postaje v SLO-Gold fish memory efect? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11612562 (7373) PreviousUser
»

Koliko domače glasbe na radiu?

Oddelek: Sedem umetnosti
203634 (3324) Tarzan
»

Ustanovitev radija

Oddelek: Loža
213653 (3032) hermi84
»

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13915441 (10753) redo

Več podobnih tem