» »

Ati x1900gt stock: artifacti in glasnost

Ati x1900gt stock: artifacti in glasnost

Buggy ::

Pozdravljeni,

Pred kratkim sem dobil Ati Club3d X1900GT 513/657 s kater sem kar zadovovoljen kar se tice performans malo manj pa kar se tice glasnosti in vsporednih dogajanj.
Sistem Win XP sp2 je na sveze postavljen Instalirane imam Catalyst 7.4 gonilnike (z CCC in brez) problem pa je sledec:
Sem za test pognal Oblivion in opazil, da se na ekrano zacnejo pojavljati artifacti (crte ki se vlecejo). Poizkusil tudi v C&C3 in isto. Graficna je bila relativno tiha saj se je ventilator vrtel z 41%.
To so bile vse default nastavitve in tudi zato sem predvideval, da je potrebno vrtljaje povecati in to sem naredil z ati tool-om kakor tudi ATT-jem. Pri obeh sem potem preizkusal z integriranim artifact testerjem in tudi ce sem imel obrate na 100% je tester nasel cez cca 10 minut delovanja ze polno napak. Sicer se na sliki ne vidijo najde pa jih.
Temperatura v ati toolu kaze idle okoli 45 stopinj full load pa okoli 70 stopinj (artifact tester)
Ohisje je relativno prevetreno je pa med grafiko in kartico RAID na PCI vodilu samo ena prosta reza (cca 5 cm).

Vprasanja:
-Je ta artifact tester res tako natancen ali so te napake ki jih najde zanemarljive?
-Je to normalno da bi se kartica na stock frekvencah pregrevala?
-je smiselno odstarniti hladilnik in premazati na sveze s pasto?
-Bi lahko bili ti artifacti kakor koli pogojeni z nekompatibilnostjo maticne plosce (Asrock 4CoredualVSTA (4x PCI-e))?
-Za stock frekvence bi bilo normalno vrtenje ventilatorja na tej kartici pod obremenitvijo na koliko obratih da se se ne pregreva? Kartica naj bi bila tiha je pa to verzija z rdecim hladilnikom Taksen hladilnik

Skratka kakrsna koli pomoc ali nasvet bi bila zazeljena in dobrodosla.

MEDENA ::

grafično sprobaj še v drugem sistemu, če je isto defektna -> garancija.

Se to...Bi lahko bil vzrok artifactov tudi napajlnik?
Imam c2d@2700Mhz, 4 diski, 3 ventilatorji, DVD vse to pa poganja LC 6550G 140mm 550W.

Koliko pa bi lahko pri tem padanju v artifact testerju prispevali gonilniki Catalyst 7.4?

Snegec ::

Če se ti pojavljajo artefakti, ubogaj zMeden(c)a.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

igor0203 ::

Brisal nepotrebne komentarje.

Svoje frustracije nad moderatorji lahko sproščaš v tej temi.

Ok..da ne bo nepotrebnih prerekanj. Grafika je bila problematicna tudi v drugi masini tako da je dejansko nekaj narobe z njo. Sem pa klical tudi v prodajalno kjer so mi prijazno povedali da naj grafiko kar prinesem nazaj in bodo uredili. Odsvetovali so mi razstavljanje kartice zaradi novega nanosa termalne paste saj s tem garancija odpade. Najbolj pri vsem je motece to da bom brez grafike kar nekaj casa ce jo odnesem v servis.
Me pa sedaj cisto iz firbca zanima kaj bi lahko bilo narobe, saj ce so vrtljaji na ventilatorju na 100% je stvar kar se tice artefaktov v igrah resljiva artefact teser pa vseeno najde napake. Za pregrevanje ocitno ne gre saj temperatura ne preseze 70 stopinj, vendar ne vem zakaj bi lahko potem visanje vrtljajev pomagalo.
Je morda res slab stik z procesorjem (pasta ali pa se je ukrivil hladilnik)?

Verjetno se ti rami na grafični pregrevajo ali pa je nekaj narobe z njimi.

Naj povem, da kartica 100% ni bila nikoli navita, je pa res da sem probal z avtomaticnim iskanjem max frekvence tako na RAM-u kot tudi na GPU-ju, saj me je zanimalo kdo ga "sracka" Hec je v tem da je RAM (avtomaticno testiranje z artefakti po korakih) prilezel uspesno ze do 720 nakar sem ga ustavil, ko pa sem z ATI toolom iskal max frekvenco na GPU ju jo je pa ejansko downclockal. Iz tega sklepam da mora biti problem povezan z GPU-jem.
Cudno mi je kaj bi se lahko to "pokvarilo", saj na zacetku teh problemov ni bilo ali pa se pac ni posvecalo prevec pozornosti. kartica je bila nekaj casa v drugem racunalniku, ki ni bil prevec graficno obremenjen.

Torej servis je resitev...morda kdo ve ce so X1900GT sploh se na zalogi?

Snegec ::

Torej servis je resitev...morda kdo ve ce so X1900GT sploh se na zalogi?

Najboljše, če se pozanimaš kjer si jo kupil. Vem za sklop trgovin kjer jih še imajo.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Na servisu so rekli da je cakalna doba od 3-6 tednov imajo pa jih na zalogi se v nemcija ravno za razloge reklamacij.
Mi je bila ponujena se ena moznost in sicer doplacilo za drugo kartico. Trenutno x1950pro tudi ni na zalogi je pa opcija 8800gts 320Mb vendar je kar nekaj za doplacati.
Je se kaj drugega, kar je ta trenutek smiselno zamenjati z cimmanj doplacila in da bi bilo nekako na nivoju x1900gt.

Koliko pa bi moral doplačat?

Ce sem ga prav razumel naj bi x1900gt ocenili na 150€

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radeon 1900GT na testu (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
505528 (3312) WhiteWolf
»

Sapphire Radeon X1900XT 256MB na testu (strani: 1 2 3 4 )

19711327 (7350) tiborrr
»

Sapphire ATI Radeon X1900GT (strani: 1 2 )

534036 (3216) Puzo
»

New/old ATI user! Need some help :) (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
936032 (4047) Good Guy
»

radeon 9800 pro -> XT

131651 (1315) ricola78

Več podobnih tem