» »

Problem z nastavitvijo windowsov

Problem z nastavitvijo windowsov

Murcy ::

Imam problem z namestitvijo windows xp professional na rečunalnik.

problem je pa sledeč:
Po formatiranju računalnika se mi je nedavno pojavila težava ki je prej nikoli ni bilo, namreč imam 4 diske (4gb, 6gb, 120gb in 320gb). Od prijatelja sem dobil še en računalnik (brez diska) za katerega sem mislil da bi ga uporabljal oče in bi vanj dal dva manjša diska jaz pa bi na močnejšemu imel 2 velika diska.

Diska velikosti 4 in 6 gb podpirata formatiranje v ntfs ali fat načinu medtem ko novejša diska 120 in 320gb podpirata samo ntfs. Na mojem računalniku sem imel do sedaj windowse na 120gb in tako sem želel tudi obdržati. vendar ko sem diska dal v nov računalnik sem jih moral formatirati in na novo naložiti windowse, tu pa se mi je pojavil problem.ko sem 120gb formatiral ni bilo težav, nato se je začel postopek kopiranja datotek za prvi zagon na disk in tudi tu ni bilo težal vse dokler se mi računalnik ni prvič resetiral. ko se je resetiral mi je zagnalo začetno stran (bios) nato pa se je računalnik različno odzval (različno mislim zaradi tega ker sem ga pač potem večkrat formatiral):
1. bila je samo črna slika in v zgornem levem kotu mi je utripala _ (črtica),
2. samodejno se mi je računalnik resetiral in to je ponavljal v nedogled in
3. sem za osnovni disk uporabil 6 gb disk in isto se je dogajalo z njim vse dokler nism formatiral windowse v fat sistemu, ko sem formatiral v fat sistemu so se windowsi inštalirali brez problema nato sem v windowsih formatiral (v ntfs) ter skeniral (scandisk) 120 gb (kot slave disk) in delovalo je vse normalno , niti scandisk ni našel nobene težave z diskom

Nato sem odklopil 6 gb da bi na 120gb inštaliral windowse nakar se ni nič spremenilo ponovno nisem mogel nič. Nato sem se lotil tega da sem nazaj priklopil 6 gb kot master disk in 120 kot slave disk in šel na formatiranje 120gb diska (tako da bi imel na 2 diskih windowse, to mi je večkrat že delovalo in upal sem da bi mi zdaj tudi) in ponovno ko se je računalnik resetiral ter ko mi je dal na izdiro (takoj po tem ko je zagnal bios) katiri operacijski sistem zažene sem izbral na novo naloženega 120gb (kateri bi moral sedaj zagnati namestitev windosov) a namesto tega mi je napisalo da je nekaj narobe z hal.dll. filom

in po 4 dnevih probavanja da bi pogruntal kaj je narobe sem se udal in vas sedaj prosim za pomoč če mi lahko pomagate kaj naj naredim sedaj imam windowse na 6 gb (master) in prazen, vendar brez da bi mi povzročal težave (razen tega da windowsov ne morem inštalirati na tem disku) še 120 Gb

in da to še ni vse isto se mi je zgodilo tudi na tistem računalniku kjer je prej vse normalno delovalo in kaj je še slabše je to da se mi isto dogaja z 320 gb in seveda tudi z obema 4 in 6 gb diskoma če je formatirano v ntfs.

Nazadnje sem si nabavil 320 gb disk seagate in nekje sem bral da ta hal.dll je lahko nekaj povezan z njim. vendar ne vem zakaj so se težave pojavile sedaj ko pa je ta disk deloval vsaj pol leta brez težav in vsi ostali prav tako (oz. še dalj)

Če kdo ve rešetitev tega problema naj mi prosim to čim prej sporoči

Hvala

StratOS ::

"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

Murcy ::

to sem že probu in guess what, doesen't work

se pravi da po tem članku pomeni da je pokvarjen disk, ampak to se mi dogaja z vsemi diski ki jih formatiram v ntfs načinu medtem ko fat deluje brez problemov

CitroX ::

Pred kratkim sem imel težavo, ko je disk začel čudne stvari delati ob inštalaciji - no ne razumem popolnoma, ni pomagalo niti brisanje particij, dokler nisem menda naredil image z drugega diska in nato ponovno poskusil (je možo, da bi se MBR čudno "pokvaril"?).

amigo_no1 ::

Potem

Jaz bi najprej preveril/zamenjal kable ter resetiral bios/cmos na default settings.

Nato bi preveril s tem:

Slo-Tech Forum > Pomoč in nasveti > Diagnostična orodja in reševanje podatkov s trdih diskov


WTF lahko počneš z 4 in 6 GB diskom 8-O ?
Če že moraš imeti 4 diske potem daj 320 in 120 na prvi ide kabel (320 master , 120 slave)
ostala pa na drugi ide kabel.



Računalnika ne moreš formatirati , formatiraš lahko disk/floppy/usb ključ ...

Je CD od winsov 100% brezhiben ? Na večino matičnih lahko priklopiš do 4 ide naprave (disk/cd/dvd).
Kaj si priklopil cd/dvd če imaš gor že 4 diske ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Murcy ::

Zamenjal sem že vse ata kable, tud bios sem resetiral

4 in 6 gb diske bom dal očetu da bo lahko uporabljal za dokumente in ima čist zadost placa saj ne gleda niti filmov kaj šele da bi igral kake igre tko da ima več kot preveč,

do zdaj sem imel 120GB master disk an 320 slave na 120 sm imel windowse na drugem ide sm imel cd pekača in combo cd/dvd
nato sem imel raid kartico da sem imel priklopljena še 6 in 4 gb katera je uporabljal samo oče da je shranjeval podatke ki jih rabi iz službenih razlogov


Pa hvala da si me popravil maš rav da računalnika ne morš formatirat samo tako se med prijatelji pogovarjamo kadar mislimo na formatiranje diskov. se pač opravičujem za to napako.


glede cd-ja, poizkusil sem inštalacijo iz 3 različnih windowsov xp vendar je rezultat povsod isti.

na zadnje vprašanje sem pa že odgovoril, imam ata raid kartico.

bom še enkat probal malo bolj povedat kaj je narobe

imel sem svoj računalnik na katerem je bilo:

na prvem IDE (IDE 0):
-120GB disk - master
-230GB disk - slave

na drugem IDE (IDE 1):
- cd pekač -master
- cd/dvd combo -slave

na IDE ATA RAID kartici:
-6GB disk -master
-4GB disk -slave

Na 120GB sem imel Windowse in vse je delovalo brez težav.

Zdaj bom povedal od začetka kako so se začele težave.

bilo je pred nekaj meseci ko me je poklical prijatelj da mu je crknu diskin da se boji da ga je "skuru". meni se je to zdelo čudno saj ne moreš kar tako skurt diska (razen mogoče ob kakem udarcu strele, kratkega skita, ali česa podobnega) zato sem takoj posumil na ata kable, ker jih imam doma celo zalogo ata kablov sem rekel da nu jih bom prinesel in bova poskusila če bo kaj. takrat sem bil cel mesec zaseden in ta kolega se me je naveličal čakati in je kupil laptop. a vseeno ko sem prišel k njemu sva poizkusila če bo pomagalo zamenjava kablov vendar nič ni pomagalo. niti bios ga ni zaznal. zato sem reku da če je kaj narobe z matično ali čem drugim bi moral disk delovati na mojem računalniku. zato sem ga odnesel domov in priklopil na moj računalnik in niti moj bios ga ni zaznal. in to je zgodba o njegovem disku (povedal sem jo zato ker sumim da je morda to kako povezano z tem zakaj zdaj mene to zafrkava). Takrat je tudi potem rekel da niti ne rabi več ekratna in računalnika saj novega diska ne bo kupoval ker zdaj ima že laptop. Rekel je če ga rabim ga lahko uzamem (in ekran in računalnik (brez diska seveda, ker pač ni delal).
Takrat ga nisem uzel ker ga niti nisem rabil, do pred kratkim.
vedno mi je šlo na "živce" ko me je oče rabil da sem mu pisal razne dokumente in delal tabele itd in sem mu rekel naj si že svoj raunalnik nabavi pa naj se sam nauči, in potem sem se spomnu da bi lahko svoj računalnik dal njemu, računalnik katerega mi ponuja kolega pa bi obdržal zase (je pač malo boljši). in tako sem tudi naredil. dal mi je računalnik, ekran inštalacijske cdje uglavnem vse razen pokvarjenega diska.
Vse je bilo lepo in prav dokler nisem dal vanj prvo 120GB in ni deloval, v biosu ga je zaznalo za inštalacijo windowsov ni delovalo(podrobno sem opisal v prvem članku)
nato sem poizkusil 320GB in tudi tukaj ni pomagalo, in tako sem isto poizkusil še z 6 in 4 gb diski in nič.

a kaj me najbolj bega je to da kot da bi se vsi diski nečesa nalezli noben noče več delovat tudi na mojem starem računalniku. po 3 dneh zgubljanja živcev, sem poizkusil 6 gb disk formatirati v fast sistemu in vse je delovavalo normalno, inštalirali so se windowsi in vse je normalno, vendar ko sem isto hotel storiti v ntfs sistemu se je zgodba ponovila spet ni nič delovalo in od takrat dalje imam zdaj v mojem računalniku 6gb formatiranga v fat sistemu da sem gor lahko inštaliral windowse in 120GB v ntfs sistemu (za keterga vsi programi pravijo da deluje brezhibno - le windowsov ne morem inštalirati) v očetovega sem dal pa 4 gb in tako je do danes in bo dokler ne bom ugotovil kaj je narobe. uglavnem moj cilj je da bom lahko na 120GB inštaliral (formatirano v ntfs seveda) windowse in kot slave uporabil 320GB

Tako zdaj se počutim kot da bi napisal kratko novelo, zdaj pa res upam da je tam nekje človek ki bi mi znal pomagat.

Hvala vsem za kakeršnokoli pomoč.

amigo_no1 ::

Testiraj ram z memtest86.

Murcy ::

sem storil kar si rekel in ponovno "no errors found"

Hvala za pomoč vendar to ni to

Če ima kdo še kakeršnokoli pomoč, prosim javite se.

Hvala

amigo_no1 ::

Če imaš še kakšen računalnik priklopi nanj omenenjena diska (120 , 320) .
(še prej pa odklopi obstoječa) ter preveri ali lahko inštaliraš winse.

#000000 ::

Zakva turiš fotru dva diska, dej mu unga 6 giga in basta, poglej mal po plati če je kje kak kondenzator napihnjen. LP

neres ::

Inštalacija Winsev zna bit zajebana... meni enkrat ni uspelo inštalirat na particijo C, če je obstajala tudi (na istem disku) particija D. Sem moral sformatirat cel disk. Še zdej ne vem če se da.

Če še nisi, provaj imet samo EN disk priklopljen na matično ko inštaliravaš Winse. Potem ko/če ti uspe inštalirat priklopi še ostale.

Snegec ::

Low level format obeh diskov 320/120 ter potem 320samostojno instlaliraj winse, ter potem kasneje priklopi še 120 :)

Ali pa zamenjaj plato katero imaš. Sem šel iz 80giga ata diska na 320giga sata, z kloniranjem diska brez problemov. Je pa res, da imam kvalitetno ploščo.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Murcy ::

Folk Ful hvala vsem ki ste pomagal mi da bi se težave odpravle, ampak pazte to. čez noč po enem tednu zajeb... s temi diski so se kr sami od sebe zrihtal če tega ne bi vidu ne bi verjel. Iste stvari k pred tednom niso delale dons delajo in res ne vem niti zakaj ni delal niti kako se je popravl tko da hvala še enkat vsem ki ste pomagal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Formatiranje usb ključa

Oddelek: Pomoč in nasveti
3315142 (15142) tomaz-
»

WD 200 GB ata

Oddelek: Pomoč in nasveti
212217 (1998) Gutjerez
»

120GB Maxtor ali WD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
503465 (2640) mamut
»

Optimalne nastavitve za wd120gb 8mb cache

Oddelek: Pomoč in nasveti
211558 (1351) Blup
»

Na disk WD120JB kloniral Maxtor 60Gb in stvar je pocasnejsa (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
534301 (3655) Boky

Več podobnih tem