» »

120GB Maxtor ali WD?

120GB Maxtor ali WD?

«
1
2

mamut ::

Mane zanima ce lahko na navedeni sistem priklopim 120GB disk?
In kaksna je razlika ce ima 8MB cache ali ne.
Tadva diska mam v mislih:
MAXTOR 120GB 7200 ATA133 8MB 31.440 ali WD 120GB 7200 ATA100 8MB 35.400

MODE COM Feel V Middle (silver)
GIGABYTE GA-7DXR+
AMD Athlon 2000+
TT Volcano 7
2x 512MB DDR 266
ATI Radeon 8500 64MB DDR TV out
ATI 3D Rage 4MB PCI
MAXTOR 40GB 7200
PIONEER116 16x DVD, 40x CD
TEAC CD-W524E 24x10x40
MEDIAFORTE Theatre X-treme 5.1
CREATIVE Inspire 5300
IIYAMA Vision Master Pro 450 19''
SONY Multiscan 100ES 15''

Urajmal ::

V ta sistem lahko vgradiš kateregakoli izmed teh diskov. Sam ti priporočam WDja ker ga posedujem sam in sicer JB serijo z 8MB cacha. V ceni ni visoke razlike kake 3500 SIT. WD je boljši od MAXTORJA po povprečenem branju in prav tako ima hiter začetek in konec branja kar se lepo vidi ko napolniš disk. Tistih 133MHz pri Maxtorju ti ne bo pomagalo ne vem kaj, ker jih sam disk ne zna izkoristiti, poleg tega pa je Maxtor imel probleme s kapacitetami 40-60 GB, ki so hitro izpustili dušo in pojavli so se slabi sektorji. Ne vem kako je zdaj s temi večjimi kapacitetami od 80GB naprej. Vseeno ne zaupam Maxtorju najbolj. WDji pa zelo dobro prenašajo tresljaje.

Velja pa omeniti še 8 MB predpomnilnika, ki odigra veliko vlogo pri prenosu podatkov. Vsekakor je to WDjeva pogruntavščina. :D

Poglej še ta mnenja. :D

monster-x ::

jaz imam WDjev disk pa laufa super :)

asPeteR ::

->Velja pa omeniti še 8 MB predpomnilnika, ki odigra veliko vlogo pri prenosu podatkov.

Ne drzi. Testi pravijo drugace. Vsekakor se pa folk odloca s SE zato, ker imajo ti diski 3 leta garancije namesto enega leta. 8MB cachea je pa bolj ali manj marketing ...:\
http://blog.stegnar.com

pingo76 ::

WD-ja 80Gb 8Mb cache je sicer super disk a sem ga podaril punci ki ima bolj zaprto ohišje od mojega. Omislil sem si Seagate 120Gb 8Mb cache (PATA) in sedaj imam enako hiter in 40Gb večji disk.
Kje je bistvo? Sedaj imam kočno mir! Če lučk nebi bilo nebi morgel trdit da je pc prižgan. Z WD-jem pa po 4-ih mesecih nisem mogel več spat ponoči... Relativno tih od začetka nato dobi en nagravžni zvok (saj ni nevemkako naglas, je pa nadležen ton...). Če te to ne moti, se strinajm da je wd dobra izbira.

mamut ::

No sem ze mislu, da se ne bo noben oglasu. Hvala za razmisljanja.
Glede glasnosti me ne skrbi, ker trenutno slisim samo ventilator. Sej bi ga zamenu, pa ne vem ker je bolj glasen (skatla ali proc.). Verjetno bi se potem naslo kaj drugega, kar bi neprijetno "brencalo" pa spet ne bi bilo vredu.

dunker ::

A je na splošno tako, da če si omislim 120 GB disk in ga priklopim, bi moralo vse delovat?
Malo cvikam, ker sem slišal, da lahko plata (BIOS) ne podpira tako velikih diskov...
Imam plato Abit KX7-333. Mislite, da lahko na to obesim 120 GB disk?
Hvala za odgovore!

Boky ::

Ta plata je toliko nova, tako da mislim, da ni panike da nebi podpirala tudi večjih diskov!
V končni fazi pa z zadnjim biosom 100% podpira!

dunker ::

Zadnji BIOS je z datuma 22.8.2002, če se ne motim. Mislite, da podpira 120 GB ali ne?

Boky ::

1000% 0:)

=Exceed= ::

Uzemi Maxtorja! Sem mel doma oba diska iste velikosti v glavnem idetnična (Maxtor ATA 133). Prvih 5 min dela t.j. prenašanje ototek z enega na drugega ni blo razlike. Po pol ure dela je pa WD prehitel Maxtorja v glasnosti kar precej! V hitrosti pa ni blo razlike!:D

dunker ::

A ste res tko prepričani, da mi ga bo zaznalo in da bo vse delovalo v redu?
Nekdo, ki dela v rač. trgovini, mi ne deluje preveč prepričan niti glede na to, da gre za zadnjo verzijo BIOSa za mojo plato. Jest pa mislim, da bi za toliko razširjeno plato vsekakor morali izdati tak BIOS, da podpira vsaj 120 GB. In če tak BIOS obstaja, potem ga imam...
Kaj menite vi? Ne bi rad vrgel 33k SIT skozi okno... Bo zadeva res 100% delovala?
Hvala za odgovore,
Anže

frenk ::

ko boš dobu disk boš verjetno mogu nardit particijo in ga še formatirat:)

Boky ::

dunker ne bodi smešen no! Dosti starejše plate kot je tvoja podpirajo diske 120Gb in večje(recimo K7S5A)! Kolega je dal na neko staro elitko na kateri poganja celerona 400, 80Gb disk. Zadnji bios pa je bil iz leta 2000 ali 2001(se ne spomnim več točno).
Tvoje skrbi so odveč!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()

Urajmal ::

Glej jaz mam plato ASUS ASV-E133 KT čipovje od VIE in ta prvi bios, ki je bil gor (računalnik sem kupu pred 3 letami) pa mi disk optimalno špila(na plati proc. 1200MHz, 512 MB SDR rama, 4xAGP). Vedi pa, da ne boš razočaran če še ne veš ti od teh 120 GB računalnik izkoristi samo cca. 114 GB optimalno, to pomeni da boš mel v winsih približno 110 GB placa. Če pa boš imel veliko manj kot 100 GB je pa sigurn kriva plata, ker možno da podpira kapacitete do 80GB tolko kot jih bi tebi v tem primeru pokazalo. :D

asPeteR ::

->Vedi pa, da ne boš razočaran če še ne veš ti od teh 120 GB računalnik izkoristi samo cca. 114 GB optimalno ...

Mh, zakaj mislis da je tako? Mislis, da v optimalnem izkoristku, ali pa recimo da je kriva samo nomenklatura in M$ (ne)standardi?

8-)
http://blog.stegnar.com

Urajmal ::

Zato ker je pri men in pri večini tako. Bios jih zazna 120000 MB medtem ko mi pokaže v primeru NTFSa 144440 MB v winsih pa samo 111750 MB :\

asPeteR ::

Tad3j: Ne pri vecini, pri vseh Windows uporabnikih je tako.
http://blog.stegnar.com

Urajmal ::

če smo natančni :\ :P

dunker ::

Mater, ste pojave. :P
U petek jest dobim Maxtorja 120 GB pa bom potem poročal, če mi paše na plato in če mam kkšne težave... Hope not.
Hvala za vse nasvete. :)

asPeteR ::

Ok, da ne bomo prevec odtavali iz teme.(o tej tematiki tece debata v eni drugi temi ...)

Skratka jaz tud nekako gledam da bi kupil nov disk. Tale moj WD caviar je prevec glasen ratu ... Tko, da mal gledam na Segate, Maxtor, Hitachi - vsi SATA 120GB. Torej katerega vzet?

Mora pa bit hiter ter tih.:)
http://blog.stegnar.com

Urajmal ::

Ja tu ni izbiranja vsi so hitri (SATA) med najbolj tihimi pa mislim da je maxtor ker ima FDB (fluid dynamic bearing) na motorčkih. Moram še omenit Quiet Drive Technology. Poleg tega je maxtor dodal na svoje diske še led lučko. Zanimivo, res :P Za ostale ne bi vedel tako natančnih podatkov :\ Jaz ostajam pri WDju :8)

matrix2 ::

No malo se moram pridružiti, ker tudi sam kupujem disk. Skratka imam zverino Maxtor160gb 133Mhz itd. in ga bom ravno vrgel v kanto, bolj klump diska še do sedaj nisem imel!!Kot prvo EXCEED tisto z testi ne bo držalo prej sem imel WD-ja serija JB in je precej majn hrupen, kot maxtor povdarek na ˝precej˝. Ja res je ta tehnologija FDB pri maxtorju samo tržna finta. Takšnega hrupa se spomnim samo še z mojega prvega računalnika pred osmimi leti, ko nisem bil prepričan ali igram igrico simulacijo letenja ali pa imam zaprto v kišti motorno žago:D

dunker ::

Hm, bolj ko berem, bolj pljuvate čez Maxtorja.
Je potem 120 GB res najboljši Maxtor ali vendarle ne?

asPeteR ::

Men maxtor tud ne disi, nekaj casa nazaj jih je zezala glava diska ... Tko, da maxtor sem nekako odpisal.

Kaj torej sploh se ostane? Morda kdo ve za kaksen dober test? Jaz nisem nasel nic primernega ...
http://blog.stegnar.com

Boky ::

V eni mašini imam maxtorja 40gb@7200 v drugi pa WD 60gb@7200. Z nobenim nimam problemov. Maxtor ima (merjeno v HD-tachu) dostopni cas okrog 11.8ms, WD pa okrog 13 ms.
Po moje med diski ni ne vem kake opazne razlike v performasah. Jaz bi vzel tistega pri katerem bi dobu več garancije. V samih performansah po moje ni kake opazne razlike.
asPeteR poglej
www.storagereview.com/

asPeteR ::

Boky: Hvala. Toda tudi tleke sem neki gledal pa nisem nasel zeljenega. Itak pa je res, da je razlika med diski minimalna.
http://blog.stegnar.com

=Exceed= ::

matrix2: jest se nč ne zmišljujem. Pač mel sem ta 2 diska doma in priložnost enga slišat bl k drugega in ta glasnejši je bil WD. Kaj je pa s tvojim Maxtorjem pa ne vem.


Aja tisto lučko na Maxtorjih je en omenu. Jest jo mam na Maxtorju 60GB starmu približno 2leti in 1/2.

TribesMan ::

Fantje ne se kregat!

Jest bom sam neki pripomnil. Tihi diski imajo tekočinske ležaje FDB. To so Matrox, Hitachi (bivši IBM) in Seagate. WD ima še obične kroglične ležaje, zato z časom postane zelo glasen, ta čas je ponavadi nekaj dni.

Jest mam Hitachija 120GB 8MB. Je tih ko miška lahko spiš zraven, preglasijo ga tud najtišji ventilatorji na 5V. Kolega ma WD 80GB 8MB in jest tistga piskanja ne prenesem, sej je hiter in zanesljiv ampk je pa tud glasen, Matroxa pa ne maram, ker se vsi po vrsti grejejo, glih zdele ma kolega enga u garanciji, zadeva se v pol ure segreje tako da ga ne moreš u rokah držat, definitivno več kot 70°C pa da nau kdo reku da bluzim, ker je blo še ene par ljudi zravn takrat in noben ga ni mogu držat v roki tok vroč je bil.

Hitachija sem kupil, ker je tih hiter in poceni, zaenkart (knock, knock na les) deluje brez težav, in ga ne mislim še menjat kvečjemu bom še enga kupil.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

mamut ::

TribesMan,

a imajo te Hitačiji v Mlacomu oznako HGST IC 35-V2...., ker v Taipanu imajo še vedno diske IBM IC GXP...
Kakšna je razlika?

TribesMan ::

Med tem dvema diskoma ni razlike. Jest sm kupil v Taipanu Marca meseca, pa so že imeli 120GB 8MB. Strarejših diskov sploh ne dobiš več nikjer. Ti pa svetujem da greš k Taipanu, ker Mlacomovci niso resni kar se garancij tiče.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

dunker ::

Glede na to, da se baje Maxtorji precej grejejo, da ga dobim v petek in da že moj procesorček švica na 55°C, me resno zanima:
Kako naj hladim disk? Kam naštimam ventilator? Naj piha proti disku ali naj odvaja vročino stran? Bo dost en 80mm ventilatorček?
PS: Zadnjič sem kupil en ventilator pa sem ga priklopil kar na eno žico, ki pride iz diska. In ventilator lepo dela že od takrat. Zanima me samo, če ni mogoče še kje drugje kkšna žica, da obesim gor še kakšen ventilator?

mamut ::

dunker,

ko dobis disk in ga priklopis prosim porocej o prvih vtisih.

Urajmal ::

Če trpi od vročine kaj na disku je to vezje. Ventilator lahko obrneš da piha od spodaj navzgor ali pa od spredaj nazaj skoraj isti učinek :D


pingo76 ::

Kaj pa imate proti seagate diskom? Ni najhitrejši v branju (v pisanju ke pa kar dober) ima pa vse kar bi si želeli.
Ga imam 120Gb (8Mb PATA) in je švicarska urca.:D

P.S. Je pa (če ne še, vsaj 2 meseca nazaj) najtišji disk na tržišču.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

dunker ::

Mamut, do zdele sem se ubadal z diskom, zdaj pa končno lahko poročam.
Zadeva je čudovita, deluje zares zelo tiho (na vsake toliko malo glasneje pobrska, sicer zame neslišen) itd. Imam samo en velik problem. :)
Prvo particijo sem naredil FAT32 in sicer 20GB. Nato sem hotel narediti še eno 100GB particijo, prav tako FAT32, vendar pa je po koncu formatiranja izpisalo, da je to preveč za FAT32. FAT32 naj bi bil velik največ 30GB. In tako sem sedaj obsojen na particije 20GB, 30GB, 30GB, 30GB, 7GB. Bedno, huh?
Če kdo ve, kako bi se rešil tega in naredil vsaj dve FAT32 zadevi po 35GB in obdržal obstoječi, veliki 20GB in 30GB, naj mi PROSIM pomaga!!!
Še to... Je kaj narobe, če imaš dve FAT32 particiji (20 in 30GB) in eno NTFS (70GB)? Je full nezdružljivo?
Hvala za vse odgovore!!!
Anže

mamut ::

Zakaj pa ne sformatiraš fse na NTSF?

pingo76 ::

Še nisi nabavil diska?:8)

Boky ::

Kolikor vem ti xp-ji na FAt32 ne pustijo naredit particije vecje od 30 ali 38Gb(glede velikosti nisem 100%), zato uporabi kak Partition Magic z kateim lahko v XP-jih naredis tudi večje particije od teh, ki jih dovoljujejo XP-ji. Lahko pa se poslužiš tudi Win98 zagonske diskete in naredis particije z fdiskom, kjer pravtako ni omejetivev glede velikosti fat32 particje!

dunker ::

Zato ne dam vsega v NTFS, ker sem na začetku dal Windowse na FAT32 particijo... In po inštalaciji Windowsov, rihtanju mreže itd. se mi ne ljubi vsega formatirat in še enkrat. ;)

A s fdiskom pa lahko naredim poleg 20 in 30 giga particij še eno 70 giga particijo v FAT32?
Hvala za odgovore, Anže

asPeteR ::

->A s fdiskom pa lahko naredim poleg 20 in 30 giga particij še eno 70 giga particijo v FAT32?

Komot. Se ne motijo med samo, ce to mislis.

Zakaj rabis FAT32? Za win98? Ker drugace se ti ne splaca imet takega FSja ...
http://blog.stegnar.com

Zoidberg ::

fdisk ti tega diska ne bo spoznal za 120GB vsaj meni ga ni. Spozna ga za 51GB. Pojdi na maxtorjevo stran in potegni dol tist MaxBlast3. In z njim narediš tako zagonsko da lahko rihtaš disk. Drugače pa disk dela super.

LP
Just keep on trying, keep on flying. I will be the light.

Microsoft ::

Jst mam dva diska. Edn je vlek 60GB drug pa 80GB. Oba sta Maxtor.

Mam jih en let, delata brez problemov. Res je, da se tist čip, ki je na spodnji strani v par sekundah po zagonu diska tak segreje, da ga ne moreš držat, sam stvarca še kr dela. Pač zgleda, da ga taka vročina ne moti. Diska mam razmeroma skupi, nista pa čist neč hlajena. Pa tud ne bi mogu rečt kej, da sta glasna, ker jih kak Vulcano 7+ na srednjih obratih zlahka prekaša v glasnosti.

Tak da Maxtor je čist vredi zadeva.:))

Particije pa mam ta kle: Na prvem disku (60 GB) mam 7GB FAT32 za windowse, pol pa še ostalih 50GB NTFS za podatke.
Ta drug disk pa nimam neč razdeljen na particije, je pa na sistemu NTFS. Tak da FAT32 pa NTFS "sta čist dobra prjatla"!:D


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

dunker ::

Jest sem sklepal, da ima NTFS veliko opraviti s platformo NT, na kateri igrice ravno ne blestijo. Zato sem mislil vse skup naredit v FAT32.
Fdisk mi je res pokazal samo 50 giga diska, tako da sem obupal... In sedaj imam 20GB v FAT32 in 100GB v NTFS. In prav fino je vse skup. ;)
Diska nč ne hladim (nimam frej ventilatorčkov in ne vem, kako pritrdit ventilator) in non-stop nekej šaram po njim (mečem musko in filme na disk), pa nima prav nobenih težav.
Upam, da bo tako še naprej.
Drugače pa disk ostaja tih kot miška.
Do sedaj 100% priporočam nakup!

Zoidberg ::

dunker potegni si dol ta prog Max Blast 3. Z njim lahko narediš particije po tvoji želji v fat32 ali NTFS.
Just keep on trying, keep on flying. I will be the light.

asPeteR ::

dunker: To je bilo vcasih. Danes VSI novi spili delajo odlicno pod NTjih.
http://blog.stegnar.com

dunker ::

Ugotavljam, da res. ;)
No, zdej bom pustil kar tako kot je (20GB FAT32 in 100GB NTFS), ker je prav čudovito. ;)
Hvala za vse namige!
Zdej grem pa naprej disk filat, učerej sem ga u dveh urah uspel zafilat 4%. :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dunker ()

mamut ::

dunker zgleda da bom jes tud Maxtorja kupu. Kje si ga ti vzel?

Ce mi prvi disk leto in pol dobr dela in ga ne slisim pol ze ni slaba varianta.

dunker ::

Men ga je prnesu foter iz službenega potovanja v Srbijo. Prou ne moreš verjet, da je dol tehnika cenejša, čeprau naj bi bili manj razviti...
Za 120GB Maxtorja sem dal dobrih 22 tisočakov.
Drugač ti ga pa na vso moč priporočam!

matrix2 ::

Takole bi rekel kdor pravi, da dela Maxtor odlično potem še ziher ni posedoval WD-ja. Imel sem oba in lahko rečem z gotovostjo, da je WD v vseh pogledih precej boljši disk, tako po hitrosti in pregrevanju, pa tudi glede hrupa. Maxtor ne zaruži tu in tam, ampak ruži, ko hudič non stop razen, ko ugasneš mašino:D Glede hitrosti, pa tudi raje nebi komentiral......
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za vse uporabnike Maxtor diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
131138 (837) RobyRob
»

Optimalne nastavitve za wd120gb 8mb cache

Oddelek: Pomoč in nasveti
211557 (1350) Blup
»

Na disk WD120JB kloniral Maxtor 60Gb in stvar je pocasnejsa (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
534284 (3638) Boky
»

isce se TIH trdi disk

Oddelek: Kaj kupiti
221603 (1014) Dr_M
»

Kupujem disk... WD 8MB cache 80GB/120 GB

Oddelek: Kaj kupiti
51517 (1419) govno

Več podobnih tem