» »

Debatirajmo: Jaz

Debatirajmo: Jaz

nevone ::

V eni drugi temi sem že predlagala, da se oddelek Loža razdeli na dva dela: Let's discus Loža in Funny Loža.

No ker po dobri stari(novi) navadi Slo-techa tega verjetno ne bo, predlagam, da vsi ki odprete temo v Loži dodate zraven informacijo v kakšnem stilu naj pogovor poteka.

Sedaj pa k temi: Jaz

Meni se zdi beseda jaz takšna, da jo ljudje najraje ne uporabijo če se le da. Je skrajno zoprna za izgovoriti. Poleg tega imamo Slovenci nek negativen odnos do izpostavljanja sebe. In ta beseda je kot nalašč tako okorna da jo uporabljamo še toliko težje.

Recimo Hrvati vsaj nimajo tistega trdega z na koncu. Njihov ja(z) je veliko mehkejši.

Tu na slo-techu opažam, da nekateri ljudje namesto jaz uporabljajo jst. Jest recimo uporabljam jest.

Tudi Drnovšek je našel zanimiv obvoz tega jaza. In sicer je naše vrle politike okužil z izrazom sam. (Sam se zavzemam ...)

To da se za Slovenca ne spodobi da se izpostavlja kot 1.oseba, je velik minus za nas. Pri tem pa nam slovenščina izdatno pomaga.

Predlagajte nov izraz za jaz.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

mtosev ::

Meni je jaz cisto OK:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

opeter ::

Sam sem sebi zdim v redu.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

CWIZO ::

Meni je tudi "jaz", zelo zoprna beseda. Ko govorim uporabim "jest". Nevem, zlomim si jezik, če rečem "jaz", pa še folk te čudno gleda potem...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

SmeskoSnezak ::

Vi ste čudni... :\

Če bi resnično radi bili takšni slovenisti, kot se delate, ste zgrešili poklic pa še smer študija. Dajte prosim moderatorji zaklepat takšne teme, kjer je ljudem dolgčas in hočejo na vsak način iznajdit nove besede za tiste ki že obstajajo.
@ Pusti soncu v srce... @

MarkoMan ::

Men je cela slovenščina zoprna. Težka, zakomplicirana, trd jezik,....če ne bi bila materinščina bi jo že zdavni poslal v tri pi.....:\
vsak zacetek in zacetnik je tezek

>>><<< ::

Res se ti jezik zaplete, ko hočeš to izgovoriti... Drugače pa vseeno uporabljam jaz in ne kakšno drugo obliko, ker mi grejo ti slengizmi na živce.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: >>><<< ()

poweroff ::

Jazst. Ni "z" na koncu. :D
sudo poweroff

;-) ::

Jaz = čisto kul... Nevem kaj sploh hočeš dosečt? A boš vsem slovencem oprala možgane z JAZ na SAM...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ;-) ()

> A boš vsem slovencem oprala možgane z JAZ na SAM...

A je Drnovšek komu izrecno naročil, naj uporabljajo besedo sam kot zamenjavo za jaz? Je Slovencem opral možgane? Kaj pa tisti, ki so si izmislili izraz JAZ. So oni tudi oprali možgane Slovencem?

Hočeš rečt, da ti grem JAZ rahlo na živce, pa ne veš kako bi to povedal?

Ene stvari se pač primejo. Vprašam samo, če imate boljši predlog.

o+ nevone

Sba ::

(Jaz) Menin, da se je možno besedi "jaz" na preprost način izogniti z drugačnim formiranjem stavka. V slovenščini lahko osebo vnesemo že v nekatere besede in s tem izrazimo ta "jaz", pri kakšnem drugem jeziku, naprimer pri angleščini, to ne bi bilo izvedljivo. Vsaj kolikor se jaz spoznam na angleščino.

Glede Drnovška pa, kakor mu paše. Pri primeru, ki si ga podala, pa zveni njegov "sam", kot da se samo on zavzema. Lahko bi rekel "Zavzemam se ...", pa bi bil pomen isti.

Ob koncu pisanja tega posta sem nekako ugotovil, da naj se v javnih govorih ne bi izpuščalo besede jaz. Preprosto ne zveni lepo za razne govore, radio in televizijo.
V raznih pogovorih se pa tako ali tako ne uporablja veliko ta beseda in se ji večinoma izognemo.
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!

neres ::

jest = teh žabarsk>:D Jest je tisto ko greš konzumirat hrano...
Načeloma mi je ljubljanščina ok, ampak jest je pa res bedna beseda. Nehajte to uporabljat!:D

Sam uporabljam js, ampak tudi jas se mi ne zdi tako slab, za formalne priložnosti. Seveda izgovorjen s kratkim S-jem na koncu. Izgovorjava z Z-jem bi bila po mojem neprimerna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: neres ()

Bethrezen ::

jst

(Jaz) Menin, da se je možno besedi "jaz" na preprost način izogniti z drugačnim formiranjem stavka. V slovenščini lahko osebo vnesemo že v nekatere besede in s tem izrazimo ta "jaz", pri kakšnem drugem jeziku, naprimer pri angleščini, to ne bi bilo izvedljivo. Vsaj kolikor se jaz spoznam na angleščino.

Ja, sej se strinjam, da se da brez direktnega jaz-a povedat isto. Sploh se da v slovenščini ukiniti vse zaimke na ta način. Ampak zakaj jih potem imamo?

>Glede Drnovška pa, kakor mu paše. Pri primeru, ki si ga podala, pa zveni njegov "sam", kot da se samo on zavzema. Lahko bi rekel "Zavzemam se ...", pa bi bil pomen isti.

Mnogi politiki, ki se pojavljajo v medijih so že privzeli to drnovškovo formo. Po moje jo bo še kdo.

>Ob koncu pisanja tega posta sem nekako ugotovil, da naj se v javnih govorih ne bi izpuščalo besede jaz. Preprosto ne zveni lepo za razne govore, radio in televizijo. V raznih pogovorih se pa tako ali tako ne uporablja veliko ta beseda in se ji večinoma izognemo.

Seveda se ji izogibamo. Ampak očitno to zatiranje jaza ni v naši naravi. Tale drnovškov SAM, ki se vse bolj prijema, je lep dokaz za to.

o+ nevone

jype ::

nevone> Sploh se da v slovenščini ukiniti vse zaimke na ta način. Ampak zakaj jih potem imamo?

Tvoj utilitarizem že presega meje skrajnosti.

Zakaj imaš lase? Saj jih ne potrebuješ.

(Da si dlake kje drugje iz praktičnih razlogov odstraniš, je razumljivo, da si jih z glave ne, čeprav te ukvarjanje z njimi stane mnogo časa, pa ni.)

Po glavi obrite deklice niso moj tip, preden kdo začne špekulirat.

Politiki so pa, tako ali tako, neka svoja sorta. Verjetno se jim zdi, da tako bolj povdarijo sebe, hkrati pa zvenijo bolj aktivni. Nekako bolj odločno/močneje deluje in to politiki spridom uporabljajo v svojih govorih.

Meni se zdi, kot da s tem ne pripovedujejo, ampak da povejo.

Kot so že ostali povedali, kaj uporabljajo za "jaz. jaz uporabljam besedo jst, medtem, ko je jest rezervirana za hrano (grem jst jest).

>Pri primeru, ki si ga podala, pa zveni njegov "sam", kot da se samo on zavzema. Lahko bi rekel "Zavzemam se ...", pa bi bil pomen isti.

Kako boš pa izločil zaimek jaz iz tegale stavka: "Tudi jaz se zavzemam ..." ?

o+ nevone

Zamenjal z sam. :D

Sam bi lahko bil, po mojem mnenju, nekakšna smiselna zamenjava za "jaz osebno", ki zveni bolj močno, kot le jaz.

"Tudi moja malenkost se zavzema", vendar!

Saladin ::

Js
je edina prava olajšava - vse drugo se spotika med zobmi.

Če se že gremo popačenke, naj bodo vsaj praktične in enostavne.
Ljudje tukaj imajo tako radi Occama - zakaj ne bi uporabili britvico še malo na slovnici?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

>"Tudi moja malenkost se zavzema", vendar!

Zakaj bi glumil, da se dojemaš kot malenkost, če se pa ne.

"Jaz osebno" mi je bolj všeč. Seveda se ne bi občasno branila tudi jype-tove "moje malenkosti". :)

o+ nevone

iNooby ::

jas bi lahko blo, kaj bi s mantral z izgovorjavo "z"ja
Haters gonna hate...

AmokRun ::

jest

In poj ti ker na messengerju prjav:

Jest grem pod tuš.:D

A. Smith ::

Če bodo besedo JAZ ukinili, bodo šli Tržičani demonstrirat pred parlament >:D
Njihovo narečje namreč vsebuje nekaj, čemur jaz pravim "široki A". Jih je zelo zabavno poslušat.

Mene beseda jaz ne moti. Kadar se gremo zborno slovenščino jo že prebavim, drugje pa uporablja gorenjsko narečnico "jes". Kadar pišem na forum, večinoma uporabljam jaz. Če pa po messengerju, potem pa res včasih zavijem na tisti ljubljanski "jest".
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

>>><<< ::

No ja, prej sem jaz napisal, da uporabljam samo jaz. To drži za zborni jezik, drugače uporabljam narečno besedo ˇgesˇ.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

hamax ::

sam uporabljam "js".

se pa "sam" zelo lepo sliši, zato ga redno uporabljam v kakšnih bolj formalnih pogovorih.

Wh!tE ::

js, jst, jas. Neki od tega uporabljam, ne vem tocno kaj.

Sej zato mam pa slovo skor 2 :D
Me, the vanquisher

"Moja malenkost" je poudarek, ki se dela da je skromen. V resnici se z "moja malenkost" pohvališ, izpostaviš svoj jaz, kot "lep, pameten in skromen".

No, saj pravim da je uporabno. Prav gotovo je bolje kot izraz jaz. Vsekakor pa je potrebno včasih sebe bolj očitno izpostaviti.

o+ nevone

Ziga Dolhar ::

Lohka se pa vrnemo v kak prejšnji režim, in bomo le še "mi" :-).
https://dolhar.si/

McHusch ::

Drugače se jaz izgovarja [jas]. Ne vem, kaj vas z toliko moti. ;>

Barakuda1 ::

Lohka se pa vrnemo v kak prejšnji režim, in bomo le še "mi" :-).

Da nimaš morda Ti, težav z množino>:D

Ena varianta je še "moja milost". :D

> Drugače se jaz izgovarja [jas]. Ne vem, kaj vas z toliko moti. ;>

Ne, sej mene v resnici ta beseda ne moti, ampak občutek imam, da se je ne uporablja. Vsaj ne kadar se govori javno. To pa me malo moti. Malo.

o+ nevone

BigWhale ::

BigWhale bo zacel govoriti o tretji osebi kadar se bo nanasal na samega sebe. ;>

> BigWhale bo zacel govoriti o tretji osebi kadar se bo nanasal na samega sebe. ;>

Predlagam ti samoonikanje:
BigWhale bodo zaceli govoriti o tretji osebi kadar se bodo nanasali na samega sebe. ;>

o+ nevone

Mercier ::

Js, štajerska različica. Mi je čisto OK, tudi zoborno.

BTW, parkarat sem razmišljal, da bi govoril da namesto ja. Pri tem je zaenkat ostalo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je to prravilno zapisana poved?

Oddelek: Loža
223468 (2674) St235
»

Posiljevanje obiskovalcev slo-tech.com z izrazi ala "bliskovni" (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Slo-Tech
26649705 (44308) Gandalfar
»

Števniki (strani: 1 2 3 4 )

17850548 (48297) Malajlo
»

Jezik razmišljanja

372613 (1650) Saladin

Več podobnih tem