» »

Seminarska - elektrika na mopedu

Seminarska - elektrika na mopedu

scorpio28 ::

Na pedagoški sem pri fiziki dobil nalogo da se razpišem o elektriki na mopedu. Imam Aprilio RS50.

nekaj okvirnih točk o katerih bi lahko pisal, meril, računal:
-kapaciteta kondenzatorja
-kako dolgo bi lahko trobil s hupo, preden bi spraznil akumulator
-poraba žarnice
-itd...

Prosim vas da mi predlagate kaj še vse bi lahko izmeril, računal... ali pa mi povejte kje bi lahko našel kako temo o tem!

Za pomoč, da boste vedeli kaj vse sploh je na mopedu prilagam sliko mopeda, električno shemo in tabelo kaj vse je na shemi!

• zavaroval slike: madviper ()

int47 ::

Kondenzator ima kapacitivnost.
Nazivno kapaciteto ima akumulator.

Azrael ::

Nekaj idej:

a.) Lahko izračunaš (če veš dolžino in presek kablov) padec napetosti za porabnike. kot so luči ali hupa in tako oceniš ali so primerno dimenzionirani in koliko bi pridobil z močnejšimi kabli. Podatke lahko še preveriš z meritvijo in ugotoviš ali je inštalacija v dobrem stanju ali ne.

b.) Izračunaš koliko Ah izprazni akumulator el. štarter ob zagonu motorja (rabiš tokovne klešče, da pomeriš tok). V kolikšnem času alternator napolni akumulator nazaj?

c.) Ko imaš zgornji podatek, lahko še določiš čas, koliko časa bi (teoretično) lahko pri določeni temperaturi zaganjal motor, preden bi akumulator omagal (obvezno poišči specifikacije za uporabljen akumulator!).

Je pa tako, da nujno rabiš nekaj merilne opreme. Samo računanje ne bo dovolj, če hočeš narediti dober izdelek.
Nekoč je bil Slo-tech.

hvala za dobre ideje, če se še kdo kaj spomni naj še samo napiše..
drugače pa mam digitalni in analogni voltmeter, ampermeter, ohmmeter, tokovne klešče pa dobim še v šoli..

int47 ::

Rabiš DC tokovne klešče.

to mi bo že te profesor povedal kaj naj s čim.. bolj mi je zdaj pomembno dobiti ideje kaj sploh delati.. tak da prosim za nasvete.. ;D

macgajver ::

Hee vrjetno si mislil da imaš en digitalni in en analogni inštrument s katerim meriš volte ampere ohme in še marsikaj.
Lahko za vse luči hupo in vso šaro na elektriko izračunaš koliko električne moči se porabi če je vse prižgano in koliko moči se porabi med normalnim delovanjem in primerjaš s porabo npr:RAČUNALNIKA
tenstan krompir je pa zakon

mhm to je dobra ideja.. in ja en digitalni in en analogni merilnik imam..

Pyr0Beast ::

Mjah, lahko bi še pogledal moč altenatorja pri teh pa teh obratih .. prosti tek/malce gasa
.. koliko časa bi žarnice/vse skupaj delovalo, če bi ti altenator izdihnil.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alternator ali akumulator? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9422998 (20326) krneki0001
»

Avtomobilski akumulator + multimeter

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3331341 (28955) Newholland
»

Računalniška poraba električne energije (strani: 1 2 3 )

13733361 (26910) oemdzi
»

Obstaja kakšen ampermeter za velike tokove in majhne napetosti?

62380 (2236) radiator
»

Akumulator

264770 (4413) Kleto

Več podobnih tem