Forum » Operacijski sistemi » Web kamera v linuxu [ubuntu]
Web kamera v linuxu [ubuntu]
epona ::
Dobil sem eno web kamerco (canyon) pa b jo rad mal usposobu, da bi delala v linuxu.
Me zanima, če je kdo že usposobu kako web kamerco, da mu je delala? Seveda kako je to naredu?
LP
Me zanima, če je kdo že usposobu kako web kamerco, da mu je delala? Seveda kako je to naredu?
LP
Thomas - ovca transhumanizma.
ank ::
Tri stvari rabiš:
1. Kamera mora biti podprta v Linuxu. Se pravi mora obstajati gonilnik za njo. Nekje na netu je seznam pa se mi ne da zdaj it iskat kje je.
2. Gonilnik mora biti naložen. Večina distribucij itak prevede gonilnike kot module, ki se po potrebi avtomatsko naložijo. Z lsmod se pogleda kateri so naloženi.
3. Program za prikaz posnetega. Trenutno mi pride na misel samo Camorama Webcam Viewer v Gnome in pa Mercury (MSN client). Ima pa tudi KDE sigurno kaj.
1. Kamera mora biti podprta v Linuxu. Se pravi mora obstajati gonilnik za njo. Nekje na netu je seznam pa se mi ne da zdaj it iskat kje je.
2. Gonilnik mora biti naložen. Večina distribucij itak prevede gonilnike kot module, ki se po potrebi avtomatsko naložijo. Z lsmod se pogleda kateri so naloženi.
3. Program za prikaz posnetega. Trenutno mi pride na misel samo Camorama Webcam Viewer v Gnome in pa Mercury (MSN client). Ima pa tudi KDE sigurno kaj.
G-man ::
Jaz sem naredil takole za Geniusov VideoCam: inštaliral program za testiranje kamere (Camorama) kamero vtaknil not in stvar dela. Najprej vtaknit kamero not, potem pognat program.
Če ti ne dela, moraš inštalirat neke spcaXXXX gonilnike ali nekaj podobnega. Na UbuntuForums velja poiskat navodila, zagotovo je kaj.
Katero verzijo Ubuntuja imaš?
Če ti ne dela, moraš inštalirat neke spcaXXXX gonilnike ali nekaj podobnega. Na UbuntuForums velja poiskat navodila, zagotovo je kaj.
Katero verzijo Ubuntuja imaš?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: G-man ()
Ubuntu 6.06 Dapper Drake.
Sem instaliral camoramo in bi lahko rekel da dela. Posname slikice.
Eno ? : kaj za uporabo s skypom je tud tu dost al je traba neke gonilnike gor dajat?
Sem instaliral camoramo in bi lahko rekel da dela. Posname slikice.
Eno ? : kaj za uporabo s skypom je tud tu dost al je traba neke gonilnike gor dajat?
kriko1 ::
Skype nima nobenega kosa hw zraven, zato ne potrebuje gonilnikov. Moraš pa v mixerju za record source izbrati mic ter dati glasnost na max (in vključiti mute, da ne slišiš zraven še samega sebe). Priporočljivo je še vklopiti mic boost.
coffeetime12 ::
Na žalost Skype video v Linux-u zaenkrat še ne dela.Pa tudi nobenih posodobitev ni na obzorju.Zadnja je bila,če se ne motim oktobra 2006! Želja vseh Linux uporabnikov je ,da bi tudi video delal za Skype , ampak fantje še delajo na tem.Ni tako preprosto.Bo pač treba še malo počakati. Poglej forum Skype forum
grex ::
Tudi za MSNje (gaim, kopete) je v linuxu podpora bolj za en kürc. Problem so kot že rečeno driverji in neenotna podpora v programih.
Jaz sem brez bugov usposobil le Camoramo (Philips 2UCAM pro), vse ostalo pa so vsaj barve zanič, če ne kaj drugega še. Če si boš šel vidotelefonijo in ne boš reševal sveta, je Windows (oz. OSX)izbira, ki te bo stala manj živcev.
Jaz sem brez bugov usposobil le Camoramo (Philips 2UCAM pro), vse ostalo pa so vsaj barve zanič, če ne kaj drugega še. Če si boš šel vidotelefonijo in ne boš reševal sveta, je Windows (oz. OSX)izbira, ki te bo stala manj živcev.
Videotelefonija me je zanimala zgolj iz firbca. Mi ni do nje.
Sveta tud nebi reševal - je nesmiselno pa so drugi za to.
Kar se pa windowsov tiče - preveč živcev je šlo zarad njih in sem obupal nad njini in njihovim "intuitivnim" UI. Se pa marsikatera kletvica sproži tud v linux-u na račun proizvajalcev hardvera, ker nočejo povedat specifikacij, da bi se dalo delujoče gonilnike napisat, če jih že sami nemorjo/nočejo.
Bi pa z veseljem probal OSX. Če se kdo čist po nesreči spomni, kje se da dobit verzijo za PC, se priporočam. Vem da je pa blo že nekaj govora v tem.
Sveta tud nebi reševal - je nesmiselno pa so drugi za to.
Kar se pa windowsov tiče - preveč živcev je šlo zarad njih in sem obupal nad njini in njihovim "intuitivnim" UI. Se pa marsikatera kletvica sproži tud v linux-u na račun proizvajalcev hardvera, ker nočejo povedat specifikacij, da bi se dalo delujoče gonilnike napisat, če jih že sami nemorjo/nočejo.
Bi pa z veseljem probal OSX. Če se kdo čist po nesreči spomni, kje se da dobit verzijo za PC, se priporočam. Vem da je pa blo že nekaj govora v tem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zorin OS 7 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 14475 (2161) | 2f4u |
» | Kako odstranim Linux in namestim Windows 7?Oddelek: Operacijski sistemi | 2256 (1832) | racunalnicar |
» | ubuntu je foo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Operacijski sistemi | 21535 (18480) | jype |
» | Za kateri OS se odločiti? Linux?Oddelek: Operacijski sistemi | 3008 (2505) | opeter |
» | Acer bo začel ponujati prenosnike z Ubuntujem? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 24567 (16689) | Luka Percic |