» »

Download strežnik - teorija

Download strežnik - teorija

Lux ::

Zdravo,

Ker delovna mašina pogosto potrebuje restarte, in ker je tudi glasna, sem si zamislil da bi staro pentium II mašino uporabil za download strežnik, ki bi bil neslišen in povezan z delovno mašino, lahko bi imel še celo firewall.

Na delovni mašini so in bodo windows XP.
Zdaj pa me zanima, kater OS bi bil najbolši za download server, biti mora stabilen in delati tudi po mesec. Bi bili windows 2000 vredu?
Ali obstajajo kakšne elegantne softwarske rešitve za kontrolo takega serverja, npr. sinhronozacija, administracija.. Bi bilo težko na delovni mašini direktno ukazati strežniku da downloada nek torrent?
Ali je kaka možnost ne-uporabe dvojne miške in tipkovnice? monitor vsaj omogoča priklop 2eh kišt. Windows remote desktop?

Po netu sem tudi zapazil, da imajo ljudje v delovni kišti, še dodatno staro matično, ki je web server, za disk ima npr spominsko kartico. za kaj je to namenjeno in kako to deluje?

LP

jype ::

Gor daš Linux in wondershaper, da net ostane odziven tudi ko pacaš s torrenti.

Postaviš sambo, da torrente sproti vidiš na "mrežnem disku". Torrente lahko pobiraš s katerimkoli od ogromno programov. Jaz ponavadi uporabljam kar klasični pythonski bittorrent odjemalec, ki ga poganjam iz ukazne vrstice. Obstajajo tudi taki, ki imajo spletni vmesnik, skozi katerega krmiliš download.

iro ::

Xp sp2 ok. Daš še popravek da maš lahko več kot 10 povezav, za utorrent pa naštimaš RSS...
Dostop maš pa remote ...

Lux ::

Za PII, se mi zdijo XPji preveč požrešni ? Ali bi z dovolj Rama dovolj dobro delali? Vseeno se mi zdijo nekako preveč univerzalni (multimedijski) za server..
Z linuxom bi lahko imel nekaj težav pri uporabi, namestitvi, vendar bi se že navadil..
Ima kdo tak server v praksi?

jype ::

Jah, jaz seedam fedora in suse dvdje, sicer pa bolj malo vlečem dol...

Če ti seznanjanje z Linuxom ne diši in če imaš 512M rama, bodo tudi Windows XP čisto OK, seveda pa se meni zdijo bolj zakomplicirani. Težje je zrihtat routing in tekstovni dostop, za grafičnega pa za udobno delo potrebuješ povezavo, ki ni zabasana s torrent odjemalcem... Odvisno, kaj vse si boš od strežnika zaželel.

Odločitev je tvoja.

Shifty ::

Najbolje bo Linux, ce ga pa ne obvladas pa uporabi XP SP2. Za dawload bo najboljsi uTorrent, ki ga z drugega racunalnika upravljas preko html umesnika. Pa se remote oz VNC si ustimas pa si zmagu:D

Sam imam tako nastiman na Athlonu 850, 768mb rama pa dela super. Xp delajo Ok samo nastimas na max preformance pa classic menu....
AMD X3 720 Black@3200
Sapphire 790GX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Shifty ()

5er--> ::

Predlagam TinyXP Rev05
TinyXP Rev05 Statistics...

ISO Info...
ISO file size > 201Mb
ISO file size in bytes > 210,890,752
Files on ISO > 5,330
Folders on ISO > 176

Windows Performance Info...
Operating System RAM Memory Usage > 42Mb (▒ 3Mb)
WINDOWS folder > 397Mb
Running Processes on 1st install > 12
Install Time for Windows > 8 Minutes

Windows XP Service Pack 2 (WindowsXP-KB835935-SP2-ENU.exe)
All 102 Post Service Pack 2 Hotfixes to August 6th 2006

Lux ::

A to so okrnjeni XPji?
Zanimivo, če teli potrebujejo 42MB spomina, koliko pa normalni? In na račun česa so teli tako okrnjeni.

asgard2.0 ::

LUX : Kar ti rabiš meni dela že dolgo časa. Je pa sistem ubuntu (ali debian saj je skoraj vseeno ) + torrentflux (za download torrentov) , Mldonkey + gmui (php vmesnik za mldonkey) za download preko emule. Za dostop do strežnika imam pa preko ftp ali samba. Deluje oboje, samo če dostopam preko sambe je malo manjši prenos kot preko ftp. Je zlo stabilen sistem in nisem v enem letu niti enkrat resetiral mašine. 24/7/365 dela zadeva !!:D
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

Lux ::

Mi lahko poveš kaj več o tem sistemu? Na podlagi česa je narejen, ali je zahteven za uporabo, zakaj je vredu, ali je zastonjski, plačniški ?

LP

Daliborg ::

kolko Mhz ima ta tvoj pII ? ...koliko rama ?..a ni to najprej vazn? ...potem pa "ce" je mozno kak mocn sistem dat gor ...

Lp!
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

krneki0001 ::

Jst bi na tvojem mestu dal winnt 4.0 pa mrežo dobr poštimal in nimaš nobenih problemov - mašina bo pa delala u iber hitro.

asgard2.0 ::

Sistem je linux (Ubuntu je distribucija). Je zlo stabilna zadeva in dela kot je treba. Če ti kaj ne gre mi pošlji pm in se lahko zmeniva za kako pametno ceno da ti ustimam. Drugače če si pa iz lj pa ti dam mejl kolega in ti bo on ustimal za pametno ceno.:))
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

'FireSTORM' ::

nekaj takega mam tudi jaz
laufam pa Slackware 11
res da mam trenutno zdaj majhen uptime ker mi je crknil napajalnik
ampak je slackware ena izmed stabilnejših in varnejših distribucij
edino kar je da je bolj težka za začetnika kot ubuntu npr.
ampak se da to tudi naštudirat
Those penguins.... They sure aint normal....

G-man ::

Jaz sem pred nedavnim na svojem PII 266 256MB RAM inštaliral Ubuntu 6.10 Server z LAMP (sledil temu tutorialu):
Tutorial
Na prvi strani se lotiš pri step 3. Drugo stran lahko spustiš, ker ima opravka z navideznim strojem znotraj Windows. Tretja stran mogoče izgleda malce zastrašujoča na prvi pogled ampak ni panike, 95% je copy-paste.

Kadar ti ne bo kaj jasno preberi še enkrat to, kar sem ti napisal (al pa vprašaj, ne? :) )

0. Predvidevam, da se na net povezuješ prek routerja.

1. Še preden se lotiš brat tutorial pa moraš stegnit torrentflux s tem ukazom:
wget http://ovh.dl.sourceforge.net/sourcefor...

2. Nato pa pri vsakem ukazu, ki ga skopiraš iz tutoriala pri "torrentflux_2.1.tar.gz" zamenjaš 1 s 3 (torrentflux_2.3.tar.gz).

2.1 Da ne bo dvoumnosti: < YourNewPassword > pomeni, da vpišeš geslo, ki si ga sam izbereš (in ga vpišeš brez teh < > oklepajev). Isto velja za config.php (glej naslednjo točko)

3. v 7. koraku namesto copy-pasta vi config.php vpiši vim config.php in ti bo odprlo dotični dokument.

Intermezzo Vim je tekstovni urejevalnik ala Notepad v Windows (zelo zelo groba primerjava :)).
a) S smernimi tipkami se premikaš po tekstu.
b) Ko pritisneš tipko "Insert", lahko normalno vstavljaš (ali brišeš) nov tekst (v spodnjem levem kotu ti bo pisalo -- INSERT -- v velikih belih črkah).
c) Ko končaš s preurejanjem teksta po vzoru iz tutoriala, pritisni tipko "Esc". Nato vtipkaj :x in prav ta dva znaka bi se morala pojaviti v spodnjem levem kotu, kjer je bil prej veliki insert. Udari "Enter". Tako, z ukazom :x smo zapustili program vim in obenem shranili spremembe v dokumentu.
d) Če zajebeš editing teksta, da ga lastna mati ne bi spoznala, pritisni "Esc" in nato vtipkaj kombinacijo :q!, "Enter" ter še enkrat poženi ukaz "vim config.php". Ukaz :q pomeni izhod iz programa brez shranjevanja, klicaj pa... No, boš že videl :)

4. Nato imaš še malo copy-pasta do konca. Prijaviš se seveda s tvojega glavnega računalnika. Login username je root, password pa je tisti, ki si ga določil na začetku 7. koraka. Nato lahko v programu določiš različne uporabnike, pravice (npr, za sestro, brata, soseda...). Zdaj samo še odklopiš tipkovnico in monitor, spraviš v temen kot in to je to. Če ti crkne, se ti ni treba logirat v sistem. Torrentflux v ozadju teče kot samostojen proces.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

OrkAA ::

Lux: poskusi tole + dodaj torrentflux. 100% najboljša metoda za začetnike. Pozabi xpje in grafično okolje. Tu vse deluje prek enostavnih web vmesnikov, kar pomeni, da na serverju ne potrebuješ ne miške in ne tipkovnice.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PHP include(); problem

Oddelek: Programiranje
10962 (751) DuleKrtola
»

clarkconnect rabim poomoč pri inštaliranju! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
23016395 (7934) Gapi
»

Linux router + shramba za download

Oddelek: Omrežja in internet
81081 (954) _pobesneli_
»

Strežnik, NAS, torrent

Oddelek: Omrežja in internet
152685 (2233) bjelakrez
»

multinetwork p2p za linux

Oddelek: Omrežja in internet
141431 (1203) asgard2.0

Več podobnih tem