» »

Temperatura diskom vendarle ne škoduje

Temperatura diskom vendarle ne škoduje

Slashdot - Vsi, ki ste seznanjeni s strojnimi rešitvami, ki ženejo spletno stran Google, veste, da ta namesto na superračunalnikih ali izjemno zmogljivih strežnikih teče na množici nekoliko cenejših računalnikov - gručah (clusterjih). Kdo bi torej bolje poznal obnašanje komponent v velikem merilu, če ne prav Google?

Googlovi inženirji so objavili izjemno zanimivo študijo trdih diskov, ki odkriva nekatera presenetljiva spoznanja, medtem ko stara dejstva postavlja v povsem novo luč. Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot sto tisoč trdih diskov, je ovrgla trdno zakoreninjen mit, da je visoka temperatura bistveni dejavnik pri krajšanju življenjske dobe diskov. Raziskovalci tako niso mogli ugotoviti nobene signifikantne korelacije med temperaturo in odpovedjo diskov. Druga pomembna ugotovitev se nanaša na diagnostični set SMART, ki je že dlje časa prisoten na vseh diskih in meri nekatere vitalne parametre diska ter poskuša napovedati, kdaj bo izdihnil. Odkrili so jasno korelacijo med napakami, ki jih javi SMART, in verjetnostjo, da se bo disk v naslednjih mesecih poslovil. Žal pa, dodajajo, SMART še zdaleč ni dovolj, saj se mnogo diskov pokvari brez opozorilnih znakov. O novici poroča tudi Slashdot.

61 komentarjev

«
1
2

Pentium ::

Že nekaj časa sem imel v mislih izdelavo hladilnika za moj hdd, pa si bom očitno moral premisliti.>:D Drugače pa se meni zdi, da bolj kot vročina diskom škodijo vibracije in drugi udarci (laptopi).:))

coma2black ::

vibracije so velik problem pri diskih predvsem ko so v delovanju, drugače pa ne....glede vročine pa super, ena skrb manj oz. strošek pri nabavi npr. vodnega hlajenja :D

Poldy ::

Koliko časa ti bo disk delal, je predvsem odvisno, kako je bil sestavljen (mogoče so kaj porabili iz izmeta :D ). Pa kako je prišel do trgovine in potem do tvoje hiše. Tresljaji in temp. spremembe.

Nobenega diska nisem nikoli hladil, prej obratno - oblekel sem ga v tapison da je bil tišji.

Mr_Globus ::

Niice :D Sem se že sekiral zaradi prenosnikovih 55 stopinj

Azrael ::

Aha, potem nisem edini, ki misli, da je SMART funkcija reklamni trik brez prave vrednosti?:))

V kišti imam Segate disk, za katerega vse programje za SMART funkcijo javlja, da bo disk vsak hip odpovedal. To se vleče že 6 let, disk bo pa kmalu star 10 let in še vedno brezhibno deluje in je skoraj neslišen.
Nekoč je bil Slo-tech.

MrStein ::

Azrael:
Aha, potem nisem edini, ki misli, da je SMART funkcija reklamni trik brez prave vrednosti?

Si.
Citiram: Odkrili so jasno korelacijo med napakami, ki jih javi SMART, in verjetnostjo, da se bo disk v naslednjih mesecih poslovil.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

edge540 ::

Ma kdo kakšno informacijo glede tega če v laptopih preživijo 5400 diski v povprečju kaj dlje od 7200? Al so počasnejši samo zaradi tega da šparajo baterijo?

Tear_DR0P ::

This result suggests that SMART models are more useful in diskd predicting trends for large aggregate populations than for individual components. It also suggests that powerful predictive models need to make use of signals beyond those provided by SMART.

zadnji odstavek v paperju bolj soglaša z azraelom
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

MrStein ::

Nic tu ne pravi "trik brez prave vrednosti".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

__luka__ ::

Enkrat mi je en serviser razlagu da imajo diski ki delajo 24/7 probleme ko jih po dolgem času izklopiš in naj bi se pri ohladitvi diska ki je bil dolgo obdobje segrt na delovno temperaturo disk "zataknil". po njegovih besedah pomaga samo nekaj ur v zmrzovalniku in nato hitro kopiranje podatkov.
Je pa kolega mel problem s pregrevanjem diska, ker je preveč dobro zvočno izoliral mašino, s čemer se je močno zmanjšal pretok zraka in s tem hlajenje diskov. Tako mu je zaščita disk stalno izklapljala in je mel hude probleme dokler ni izolacije vn pobral.
LP
the truth is out there

Izi ::

Bull Shit!
Testirali so samo 9 mesecev, kar je bistveno prekratka doba za dajanje kakršnihkoli zaključkov, čeprav gre za veliko količino diskov.

Vsaj tri leta zdrži vsak disk tudi če ga goniš na 55°C.
Medtem ko diski na povprečni temperaturi 35 do 45°C dočakajo z lahkoto 10 let, bo tisti na 55°C zanesljivo crknil po 3 do 5 let.

Če pazljivo pregledate grafe boste videli, da več kot 45°C ni presegel skoraj noben disk na testu, pri tistih , ki so dosegli 50°C pa se je možnost okvar že kar precej zvišala.

Največja možnost okvar je pa zanimivo pri prisilno hlajenih diskih z temperaturami med 10 in 25°C. Ti diski bodo skoraj zagotovo ne dočakajo dolge življenske dobe.
Najbolje je od 30 do 45°C, kjer skorajda ni možnosti za okvare.
Od 45°C naprej pa možnost okvar spet narašča.
Več od 50°C pa sploh niso testirali, ampak disk v slabo prevetrenem ohišju lahko doseže tudi 55°C in tu je možnost okvar verjetno spet zelo velika.
Vse to velja samo za 9 mesečno opazovanje. Če bi to podaljšali na 5 let bi videli, da diski, ki ne delujejo med 30 in 45°C redko preživijo kaj dosti več kot 3 leta.

Je pa vsekakor bolje 55°C kot pa 25°C oz. še manj. Diski na nizki temperaturi hudo crkujejo pomoje zaradi vlage oz. kondenza. Vsekakor se izogibajte temperaturam manjšim kot 25°C če so vam podatki dragi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

kixs ::

Glede na to, da so ti testirani diski vec ali manj vsi hlajeni. Saj so taki datacentri vsi pod klimami. Ne bi prevec na glas govoril o tem, kako temperatura ni pomembna!

Svoje diske imam ze cca 4 leta v aluminijastih rackih in v ohisju narejeno tako, da zrak lepo vlece skozi njih. Temperatura je odvisna od diska (tehnologije lezajev) in se gibljejo od 30stC do 35stC.

Med njimi je tudi "rekorder" IBM 180GB GXP, ki brez dodatnega hlajenja pod obremenitvijo doseze celih 53stC in verjamem, da bi mi ze pred leti crknil (zdaj je star dobra 4 leta).

lp

Pujcek ::

kar ene par vas je tuki ki niste prebrali clanka in pol neumnosti trosite...
:)

darkolord ::

Diski tut XX let zdržijo brez hlajenja - sej so za to narejeni

HyperKiller ::

Darkolord, večina znancev se ne pozanima o kvaliteti znamke, preden gredo kupit disk. Zato pripominjam, da so kot večina naprav tudi diski verjetno narejeni tako, da prej ali slej crknejo.

Všeč mi je pa zadnji stavek novice:
O novici poroča tudi Slashdot.
.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Diski, ki se ne uporabljajo veliko nimajo (pre)velikih težav s temperaturami. Za foro lahko probate držati prst na največjem čipku sredi diska, ko idla in potem, ko kaj kopira. razlika je očitna.

Jaz sem lavfal disk tudi pod 0°C in moram priznati, da je imel včasih težave, ko ga matična ni pravočasno zaznala, drugače je delal normalno. Za ležaje in motor je celo malenkost boljše, če lavfajo na višjih temperaturah, kar pa za -ploščico- ne morem trditi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kriko1 ::

Jaz sem sedaj čisto zblojen. Imam 2 diska WD (navadna) in jih hladim samo z domontiranim ventilatorjem na chieftecovem (lih da je rahel pretok zraka skozi - minimalni obrati). Diska sta na otip mlačna (res rahlo mlačna). A jim s tem škodim?

kixs ::

kriko:

v kolikor imas temperature od 30 do 40stC, je vse v redu.

Preveri SMART atribute.

lp

__luka__ ::

A lahko kakšen link da temperature pod 30°C niso dobre, ker jaz temu ne verjamem. Dejstvo je tudi da je senzor za temperaturo na vezju diska, kar pomeni da mi merimo kvečjemu temp. ohišja diska, notranjost je pa sigurno toplejša.
the truth is out there

Trdi ::

Zadnja dva meseca ima Google veliko težav, včasih odpira stran več kot minuto, tako da imam vmes čas odpreti Yahoo, vpisati iskalno frazo in pregledati 5 strani, preden se zbudi Google. Tako da naj se raje ne hvalijo. S takim profitom, kot ga delajo, naj raje poskrbijo za 100% odzivnost.
Trdota d.o.o.

C_maniak ::

meni dela hitro kot vedno.

DJ MartiNi ::

Disk mora delovat na nekih normalnih temperaturah. Katere so pa normalne je pa druga stvar.

V nobeno skrajnost ne smeš jit pa je.
1:Phenom II X3 720BE/ASRock 970M Pro3/2x8GB G.Skill Aegis/Radeon HD2600XT
2:Athlon X2 BE-2300/Foxconn A7DA-S/2x2GB A-Data PC2-6400/Radeon HD3300

Gregor P ::

Jaz jih za vsak slučaj kar preventivno hladim (ventilatorji pa to)8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

darkolord ::

A CD/DVD-ROM pogone tudi hladite?

kriko1 ::

Sem prečekiru - eden 32c, drugi 35c.

Darkolord - disk neprestano laufa (še posebej če računalnika ne sklapljaš).

Gregor P ::

CD/DVD-ROM pogone imam narazen, tako da jih sam ne hladim (poleg tega pa jih uporabljam zgolj občasno); diski (6 kom., od tega dva raptorja) pa so skoraj povsem skupaj (prostorska stiska), te pa kot rečeno preventivno hladim.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

kekz ::

Nekoč sem priklapljal 15.000 rpm SCSI diske, ki se res zelo grejejo. Pri testiranju sem pozabil priključiti ventilator in so se segreli skoraj do 100 stopinj (dejansko sem se opekel, ko sem se med testom enega dotaknil).
Potem sem pustil, da se ohladijo, priključil vse kot je treba in pognal ter preizkusil zadevo.

Šok so preživeli brez težav. Od tega je danes že več kot 5 let. Kakšne posledice se še vedno niso pokazale (tok, tok 0:))

specterss ::

V mojem prenosniku je disk uporabljen za hladilnik. Namreč nameščen je točno pod procesorjem. In ko temperatura doseže nekaj čez 60 stopinj, disk crkne. Zamenjal sem disk in isto. Če pa disk vzamem ven oz. ga podložim, da je par centimetrov stran, je vse normalno.
Sicer pa ni nobenih dolgotrajnih posledic. Ko se disk ohladi, dela normalno.
V kratkem bo disk zamenjan z flash kartico z industrijsko trpežnostjo.

Sicer pa v serverčku: štirje tiski drug na drugem nadomeščajo kalorifer - temp. diskov 60 stopinj, ohišje pa malo pod 50. Delovanje brezhibno v vseh pogledih.

sleby ::

zdej se mene zanima kok majo moji diski stopinj. kako to pogledam oz. kaj potrebujem? imam 2 hitachijeva diska - en 80 in en 160 gb.

mrTwelveTrees ::

specterss: kaksna "jajca" od notebooka pa mas, da ti je HDD nad hladilnikom ? pa kje si to se vidu ?
jaz vsak dan servisiram notesnike pa tega se nisem vidu... hdd je ponavadi na drugem koncu od cpu hladilnika.

drugace pa sem tudi jaz 5 let nazaj testiral to... disk 1,6 gb sem zavil v 3 pene debela vsaka po 2 cm, okoli in okoli
disk se je po moje segrel nad 60-70 stopinj in crknu po nekaj mesecih... ko sem ga odvil sem se najprej hudo spekel...
hladil pa se je kar nekaj ur...

tako da temperatura, je pomembna do neke mere

__luka__ ::

speedfan naprimer, če ti podpira plato pa diske, drgač pa dobiš pr proizvajalcu na uradni strani ziher kšne progije k to znajo.
the truth is out there

desperados ::

100% sem da za disk ni pogubna visoka temperatura(vsaj ne tam do 70), večji greh so baje nizke temperature.
Vem pa, da so nenadne spremembe (nanadni padci temperature) pogubne za diske. Na ta način sem zgubil že 2 diska. 20 (ko sem transportiral računalnik pozimi na lan parti)in 80Gb (ko sem na vročega nastavil ventilator v 3h je crknu)

v linuxu se preprosto preveri z programom hddtemp
primer;
hddtemp /dev/hda

prenosnik: /dev/sda: Hitachi HTS541612J9SA00: 43°C or °F
server: /dev/hda: Maxtor 6L160P0: 46°C

meni so te temperature čist ql

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Na Windows recimo HDTune pokaze temperaturo.
Ce jo seveda disk poroca.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

sleby ::

ok, mal sm pogledu po netu in najdu program speedfan, vendar mi le-ta ne najde nobenega diska (??).
za tem sem poizkusil se hhdhealth in ta pravi SMART disabled, ceprav je v biosu vklopljen.
na hitachijevi strani sem nasel samo en program v zvezi z smart, pa ta ni vec na voljo za download:|
ima se kdo kako idejo?:)

amigo_no1 ::

aida32 -> storage -> smart -> C2 temperature (pod DATA), ali DTemp


Feature Tool (dela v dosu)
http://www.hitachigst.com/hdd/support/d...

Shows Drive Temperature
Displays temperature in Celsius and Fahrenheit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

mrTwelveTrees ::

evo moji hddji & temperature v mašini je 24 ur na dan vsak dan prizgana

vsak disk je na nosilcih ki pobirajo vibracije (guma) + 80mm ventilator pod vsakim diskom ki se zelo zelo pocasi vrti... tako da malo pihlja :))

Zgodovina sprememb…

frenk ::

trenutna temperatura mojega diska je 35°C

Temperatura seveda vpliva na obrabo diska in sicer predvsem zato ker se material z višanjem/nižanjem temperature širi/krči, kar pa zna biti problem pri elementih, ki so izdelani pri zelo veliki natančnosti.

iMark ::

Moj je delow čez poletje 24/7 in je mew stalno tm cca. 65°C (rekord lohlu de je biw 68) ;)

Urc ::

Trenutno je temperatura mojega diska 25°C ob aktivnem hlajenju, ponoči malo zmanjšam vse vente tako da mogoče nareste tudi do 30°C. Lepo, da so sedaj tole ugotovili ampak zaenkrat ga bom pustil naj se hladi :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Urc ()

tigrr ::

Zakaj bi se sekiral, če bo disk crknu čez 3 leta, itak bo do takrat že 5-krat premajhen in po vsej verjetnosti zamenjan z večjim.. tko da, kr brezskrbi navrite temperature (oz. spustite pod 20°C, če ste pravi hardcore navijači:-) in uživajte v čim tišjem mlinčku..

Sicer pa imam 2 enaka 1 leto stara Seagate diska 200Gb, in zanimivo eden je tih, hladen, drugi pa vibrira in se greje kakih 10-15°C višje kot prvi. bomo vidl ker bo prej crknu.. Tako da, je po mojem mnenju so statistično najpomembnejši razlogi za prehitro odpoved diska

1.slaba izdelava/konstrukcija,
2.na drugem mestu hitre spremembe temperature in razni udarci (bolj pri laptopih)
3.na tretjem šele sama temperatura oz temperaturno raztezanje/krčenje materiala

En argument za je tudi to, da so v disku uporabljeni materiali (kovine, olje, itd.), ki prenašajo temperature precej nad 50°C, tko da je staranje diska več ali manj stvar tega, kako dobro je izvedena temperaturna kompenzacija krčenja/raztezanja materialov v disku.

BigWhale ::

A raztezanje materialov pri visjih temperaturah na disk ne vpliva?

darkolord ::

Pri takšnih majhnih razlikah, malo verjetno

Tarzan ::

BW, ali je 1 bit enako velik na disku pri 15˚C, kot pri disku pregretem na 60˚C? ;)

Nejc Pintar ::

Hkrati se segrevata glava in plošča. Vprašanje je v razliki raztezkov:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

RejZoR ::

Ne vem zakaj je zdej SMART fukcija kar naenkrat slaba? Zadeva je estimate življenske dobe in težav. Če zadeva prijavi da bo disk crknil v roku 2 mescev to ne pomeni da bo res trajal tolk časa ampak te samo opozori da neki ne štima in da preveriš ročno. Tko kot ti v avtu rdeča lučka za bencin opomne da je bencin že zelo nizko, ne pove pa ti kolk kilometrov še lahko narediš. Zdej lahko probaš in pač ostaneš kjer ti ga zmanjka al pa ga preventivno dotočiš. Isto je tle. Al čakaš da ti crkne, ga zamenjaš al pa narediš backup in uporabljaš naprej.
Kar pa se tiče temperature... načeloma ni škodljiva, dokler je nekje v mejah normale. Disk pri 70 stopinjah pač ni ravno normalno, 40 stopinj pa ni nič za kar bi se sekiral. Tud drastična nihanja temperature so najslabša. Zato včasih serverji, ki tečejo 24/7 delujejo dlje kot pa osebni računalnik, ki ga vestna mati in oča vsak dan izklapljata in vklapljata, po možnosti večkrat na dan.
Je pa v PC svetu nasplošno znano da je hladnejše vedno boljše. In ne verjamem da za diske ne bi veljalo isto.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

link_up ::

jst sploh ne vem kaj se prepirate. Ce je temperatura nad 55C in ce malo pomislimo se na raztezanje materialov (pa da ne bo kdo skakal, da aluminij pa ja ni kovina), potem se pri ohladitvi stvar spet pricne krciti. Je tako? JE! Torej...naredimo to 2k+ in rezultat se nam sigurno izide. Vecje temperaturne razlike delamo, vec se vse skupaj krci in razteza.
In and Out

Tic ::

Hkrati se segrevata glava in plošča.

Pa še to ne enakovredno.
persona civitas ;>

Moravče ::

Hm... Ja tresljaji so kurba, ko laufaš običn pc v avtu z navadnim diskom. Problem se da zelo (ampak ne čisto) rešit z tako postavitvijo diska da v tiste smeri v aktere bolj sunkovite sile delujejo da ga ubrneš podolgem. Jaz imam tako obrnjenga da je pokonci (če avto rukne, se glava spodnese ob disku in ne v disk, kar ga poškoduje) in sicer tudi po dolgem, zaradi bremzanja in pospeševanje in moram rečt da disk zatrokira samo na vsake kvatre. Je pa bolje če je trdno vpet, brez vzmeti ali kaj ker potem pa stalno trokira in blokira med delovanjem tak da je treba resetirat. Če je lepo trdno noter, tak ko sem napisal zatrokira zelo redko (npr.: čez Frankolovo ko je bla sfukana cesta ni, pa vazom se skoz Podsredo, Pečico, Slovensko BIstrico v MB pa mogoče 1x vmes zatrokira pa še to ne vedno, oz samo 1x mi je :) ).

Je pa res en starejši disk mi že crknil noter (4 leta star), zdaj sem imel enega z veliko badsektorji (še preden je šel v avto) pa sem ga dal ven ker se je zagonski čas povečal iz dobrih 30s na minuto in pol, zdaj pa bom enga brez badsektorjev dal, je pa disk iz srežnika ki je ene 3 leta lavfal v eno, tak da bom videl kako bo, samo je pa hiter ko strela :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Moravče ()

RejZoR ::

Najboljši amortizer je še vedno človeška roka. Tko da zaposli enga majmuna da ti bo skoz držal disk v rokah pa bo. Garantirano ublaži vse tresljaje, razen če cel avto pade v 2m jamo hehe.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako zanesljivo lahko SMART napove odpoved diska

Oddelek: Novice / Diski
176805 (4650) srnjak
»

Zunanji eSata preneha delovati?

Oddelek: Strojna oprema
232256 (1922) thebaloh
»

Prenos podatkov iz enega na drug trdi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
81972 (1834) Mitch
»

zunanji trdi diski - seminarska

Oddelek: Šola
141589 (1347) bluefish
»

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
547757 (7757) mp218

Več podobnih tem