»

Koliko časa preživijo diski

Slo-Tech - Diski so v računalnikih z nami že več desetletij, a resnih študij, kako pokvarljivi pravzaprav so, ni veliko. Za njihove naslednike SSD-je vemo, da bodo zaradi omejene zmožnosti prepisovanja (recikliranja celic) slej ali prej odpovedali, precej manj gotovi pa smo o diskih.

Eno večjih študij je objavil Google že daljnega leta 2007. Google ima v svojih strežnikih ogromno diskov, zato lahko ponudi statistično pomembne zaključke. Analiza 100.000 diskov je tedaj pokazala številne zanimive rezultate, med katerimi je bila najmanj pričakovana...

60 komentarjev

Banka Anglije se v analizah obrača na Google

Iskanje besedne zveze 'estate agents' po Googlu

vir: Guardian
Guardian - Angleška narodna banka je napovedala, da bodo pri svojih napovedih in raziskavah uporabljali tudi podatke Googla o iskanju po posameznih ključnih besedah. Ugotovili so namreč, da obstoji pomembna korelacija med nekaterimi iskalnimi termini ter stanjem gospodarstva. To bo omogočilo natančnejše analize dogajanja za nazaj, medtem ko napovedi za prihodnost iz tega naslova ne bo mogoče pridobiti.

Našli so korelacijo med ključno besedo estate agent (nepremičninski posrednik) in ceno nepremičnin. Dejali so, da prav za konkretni primer rezultati Google Search Insights dajejo boljšo informacijo od vseh ostalih študij. Podobno je pokazala tudi analiza terminov JSA...

0 komentarjev

Obstaja korelacija med zasvojenostjo z internetom in depresijo

Guardian - Britanski znanstveniki z Leeds University so raziskovali (plačljiv PDF-članek) korelacijo med uporabo interneta in depresijo na vzorcu 1319 mladih Britancev. V prvi zahodni študiji povezave internetne uporabe in depresije so ugotovili, da je med njimi 1,4 odstotka resno zasvojenih z internetom. Prav tako so odkrili, da je med njimi večja pogostnost zmerne do močne depresije kot pri zmernih uporabnikih. Zasvojenci z internetom preživijo sorazmerno več časa na pornografskih straneh, spletnih stavnicah in straneh za spletno druženje. Dober odstotek zasvojenih se na prvi pogled ne sliši mnogo, a to je kar dvakrat več, kot je odvisnih od iger na srečo.

Poudariti je treba, da korelacija še ne pomeni vzročnosti. Znanstveniki tudi v študiji opozarjajo, da ni jasno, ali internet povzroča depresijo, ali pa nemara depresivni ljudje pogosteje posegajo po internetu. Prva avtorica članka Catriona Morrison pojasnjuje: Nedvomno jasno je le, da je pretirana raba interneta lahko opozorilni znak za...

6 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Temperatura diskom vendarle ne škoduje

Slashdot - Vsi, ki ste seznanjeni s strojnimi rešitvami, ki ženejo spletno stran Google, veste, da ta namesto na superračunalnikih ali izjemno zmogljivih strežnikih teče na množici nekoliko cenejših računalnikov - gručah (clusterjih). Kdo bi torej bolje poznal obnašanje komponent v velikem merilu, če ne prav Google?

Googlovi inženirji so objavili izjemno zanimivo študijo trdih diskov, ki odkriva nekatera presenetljiva spoznanja, medtem ko stara dejstva postavlja v povsem novo luč. Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot sto tisoč trdih diskov, je ovrgla trdno zakoreninjen mit, da je visoka temperatura bistveni dejavnik pri krajšanju življenjske dobe diskov. Raziskovalci tako niso mogli ugotoviti nobene signifikantne korelacije med temperaturo in odpovedjo diskov. Druga pomembna ugotovitev se nanaša na diagnostični set SMART, ki je že dlje časa prisoten na vseh diskih in meri nekatere vitalne parametre diska ter poskuša napovedati, kdaj bo izdihnil. Odkrili so jasno korelacijo med...

61 komentarjev

Nintendo DS s 40 GB trdega diska

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodo poroča o zanimivi modifikaciji. Mladeniču, ki se skriva pod vzdevkom Natrium42, je uspelo svojo prenosno konzolo Nintendo DS predelati tako, da je uporabljala 40 gibibajtov velik trdi disk. Za začetek je uporabil napravico, ki se namesto diskete vstavi v DS in omogoča branje s CompactFlash kartice, nato pa je z nekaj dodatne strojne opreme na vse skupaj priključil majhen trdi disk. Po opravljeni modifikaciji se avtor samo še sprašuje, kako naj to kapaciteto izkoristi.

8 komentarjev

Google SMS v beta fazi testiranja

SearchEngineWatch - Med vsemi Googlovimi storitvami je po novem dostopen tudi Google SMS, ki je bil do sedaj na voljo le za testiranje v Google Labs. Gre za storitev, ki omogoča iskanje s pomočjo mobilnega telefona ali podobne prenosne naprave (npr. v ZDA izjemno popularni Blackberry). Google nam pri takšnem iskanju rezultate dostavi v obliki SMS sporočil, testiranje pa je zaenkrat na voljo le v Združenih državah Amerike in na Otoku. Če vas zanima kaj več o splavitvi, ki se je zgodila le dan po Yahoojevi predstavitvi podobne storitve, preberite izvorno novico.

Pa pazite, da svoji ljubljeni ne boste pošiljali preveč intimnih sporočil, v nasprotnem primeru vam zna AdSense poslati kakšno Durexovo reklamo.

17 komentarjev

10 let Beowulf gruč

Slo-Tech - Beowulf gruče so najcenejši superračunalniki, zgrajeni iz navadnih (oskubljenih) PCjev, na katerih praviloma teče Linux. Prva gruča tipa Beowulf je ugledala luč sveta poleti 1994 v NASA Goddard Space Flight Centru, od takrat dalje pa se je njihova uporaba zlasti v znanstvenih krogih hitro širila, saj je možno dobiti zmogljivost superračunalnika za le drobec vrednosti le-tega.

Več informacij najdete na http://www.beowulf.org/, novica o "rojstnem dnevu" pa je prišla od tule.

Poleg strojne opreme, Linuxa in njegovih orodij (prevajalnikov - gcc) potrebujete najpogosteje še komunikacijsko knjižnico. Za hitrejše računanje si lahko omislite tudi kak prevajalnik, boljši od gcc-ja, npr. Intel C++/Fortran. Ta je je za Linux celo zastonj (v nekomercialne namene), pa še izredno hitro kodo naredi. Seveda brez znanja paralelnega programiranja ne gre.

V Sloveniji je kar nekaj takih gruč; uporabljajo jih raziskovalci na inštitutih, fakultetah in tudi za napovedovanje vremena.

2 komentarja