» »

FDV je nekoristen fax

FDV je nekoristen fax

Temo vidijo: vsi
««
25 / 27
»»

pobalinka2 ::

MaTTe je izjavil:

Opa, medicino se celo ne gre izredno vpisat, je pa država rekla, da jih vsak študent medicine stane 13.000 evrov na leto.

Kot sem omenla, to sem gledala na njihovem javno razpisanem ceniku. Spodaj v drobnem tekstu lepo piše, da zapisane šolnine veljajo za izredne študente. (ne dam pa roke v ogenj, da se nisem zmotila)

Sicer ne godrnjam nad višino šolnine, saj sem jaz PROSTOVOLJNO izbrala tak študij, ker mi na življenjski ritem bolj odgovarja. Vseeno pa ne dobimo tega, kar vsako leto, ko vplačamo €, podpišemo, tako z moje kot s fakultetne strani. Žal.

Ja, saj se strinjam glede sprejemnih. Ampak kako narediti ravnovesje med maturo in sprejemnimi? Kako najti tiste, ki jih stvar res zanima?
Žal je tako, da se jih veliko obsodi na neuspeh že pri 14ih. Moja generacija sošolcev iz OŠ je z zadostnim ali dobrim uspehom prišla na gimnazijo, z komaj spacano maturo pa na EF ali upravno. In kaj zdaj? Še vedno so vsi v 1. letniku ali pa pavzirajo in preko študenta delajo stvari za katere bi se lahko profesionalno izobrazli... problem je tako v šolskem sistemu, kot študentih/dijakih kot tudi starših ki so zadnjih 10 let otrokom velevali: študirat pejt, brez diplome nisi nič. sedaj pa mamo takle :/

Tear_DR0P ::

Ramon dekers je izjavil:

Glede na tujino bi bil znesek 15.000€ na leto normalen. 6 tisoč EUR pa že zbereš nekako skupaj za celoten študij, zaenkrat je še ok. tako kot je.

daj ti malo pokaži kako link na relevanten faks, s 6k EUR za študij, ker fakultete za katere jaz vem, imajo 6k na letnik ali celo na semester.

russhie - malo manj se počuti užaljeno ob ramonu - tip je mizoginist
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ramon dekers ::

daj ti malo pokaži kako link na relevanten faks, s 6k EUR za študij, ker fakultete za katere jaz vem, imajo 6k na letnik ali celo na semester.

Še najbolj me pri izrednem študiju moti to, da določeni profesorji ne dojamejo, da smo z razlogom IZREDNI in da z razlogom plačam 2,500€, da ga poslušam.

kakšen ali kako?

MaTTe ::

Poznam nekoga, ki je iz srednje medicinske šel na MF LJ in diplomiral tako, da nič ni nemogoče, če imaš dovolj volje ;)
In ne razumem kaj je narobe, da ti doma pravijo, da se pojdi izobrazit. Saj niso sedaj starši in šolski sistem krivi za njihove neuspehe na faksu. Kvečjemu sami (beri zgornji primer).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MaTTe ()

BlueRunner ::

MaTTe je izjavil:

BlueRunner imaš prav in se strinjam s tabo - sistem je daleč od popolnega, samo kako bi pa po tvojem mnenju napravili merila za vpis na željeno univerzo?

Hm. Namesto splosnega uspeha letnika, uspeh po letnikih po relevantnih predmetih. Matura naj ostane, ker so v njej vedno tri prakticni predmeti, brez katerih resnega studija (razen ALU in strogo sorodni - ti imajo svoje relevantne sprejemne) preprosto ni. Ce so na maturi relevantni predmeti, se jih uposteva, sicer se doda sprejemne izpite za preverjanje ustreznega znanja. Ce gres npr. na studij strojnistva, bi imel fiziko ali na maturi ali pa na sprejemnem. Vsega pac ni potrebno podvajati in to se mi zdi cenejsa smer razmisljanja, kot pa omogociti vsem, da delajo maturo na poljubnih predmetih, ne samo na tistih, ki jih srednja sola "omogoca".

Tako imas daljsi pregled, ki malo zgliha tisti potencialno fatalen slab dan, ki se lahko zgodi na maturi ali pa na sprejemnih. Ne rines pa notri npr. slabega uspeha po letnikih, ker je nekdo komaj naredil biologijo in geografijo, studij pa zeli zaceti na matematiki, ker je ze v srednji blestel npr. v matematiki, fiziki in kemiji.

Razmisljanje pac... ni potrebno mature v celoti odpisati, ampak na nek nacin pa mislim, da je potrebno izravnati odklone, ki promovirajo "multipraktike" napram ze nekoliko usmerjenim in bolj definiranim otrokom.

MaTTe je izjavil:

Glede sprejemnih izpitov je pa tako, da se meni zdi enako slaba rešitev kot gledanje mature in ocen. Ker nekateri se s stroko katera jih zanima srečajo prvič šele na faxu...

Eno so prediktorji uspeha na podrocju, nekaj drugega pa je stroka. Nekdo, ki ima mocno izrazeno logicno razmisljanje in dobre sposobnosti analize in abstrakcije problemov, bo zelo verjetno uspel v IKT panogi, ce ga bo ta veselila. Za to ne rabis imeti "stik s stroko". Moras pa vedeti kaj so dobri in kaj so slabi prediktorji. Tega pa ne ves na pamet, temvec z raziskavami. Raziskavami, ki jih, kolikor vem, pri nas ne izvajajo vsakoletno in skozi generacije, da bi imeli spodobne podatke.

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P je izjavil:

russhie - malo manj se počuti užaljeno ob ramonu - tip je mizoginist

To se sicer ob njegovih postih da občutiti, vendar moji odgovori nikakor niso stvar žalitve. Valda so pisani z določeno noto čustvenosti, saj sem v zadevo osebno vpeta, nisem pa zamerljiv tip ženske, da bi bila za vsako pikro užaljena :))

Kar se tiče šolnin. Moja znese za 4 leta do diplome okroglih 10.000. Ker plačujem vse v enem obroku dobim pri vsakem letniku še nekaj popusta, tako da me na koncu pride 9.000. (sem ena redkih, ki vse zadeve poravna vedno v prvem roku, ker lahko. veliko jih še vedno ne more, čeprav se nekaterim tukaj 6 ali 10k evrov ne zdi velik denar)

Zgodovina sprememb…

Kar se tiče šolnin. Moja znese za 4 leta do diplome okroglih 10.000. Ker plačujem vse v enem obroku dobim pri vsakem letniku še nekaj popusta, tako da me na koncu pride 9.000. (sem ena redkih, ki vse zadeve poravna vedno v prvem roku, ker lahko. veliko jih še vedno ne more, čeprav se nekaterim tukaj 6 ali 10k evrov ne zdi velik denar)

Glede na to da govoriva o izobrazbi, torej DIPLOMI, ne, ni veliko. Vse kitajske družine varčujejo da lahko otrokom zagotovijo študij, amaričani se pufajo na veliko in so kasneje brez vsega. Diploma ni garancija za uspeh je pa pogosto prednost. Seveda, odvisno od tega koliko znanja si sposeben abosrbirati in ga kasneje tudi uporabiti.

Ne bom se pa spuščal na osebni nivo, je brezpredemtno, sem zgolj objektiven, ker očitno večina od vas ni bila zunaj naše kokoši, razen na hrvaški obali.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Ramon dekers> Vse kitajske družine varčujejo da lahko otrokom zagotovijo študij, amaričani se pufajo na veliko in so kasneje brez vsega.

Mi bi po tvoje morali biti enako butasti?

Okapi ::

ker očitno večina od vas ni bila zunaj naše kokoši, razen na hrvaški obali.
Ker ti pa si Kitajsko videl kje drugje kot na tv, ne? Ali Ameriko? A si sploh kje bil, razen v Avstriji, Italiji in Hrvaški?

O.

BlueRunner je izjavil:

MaTTe je izjavil:

BlueRunner imaš prav in se strinjam s tabo - sistem je daleč od popolnega, samo kako bi pa po tvojem mnenju napravili merila za vpis na željeno univerzo?

Hm. Namesto splosnega uspeha letnika, uspeh po letnikih po relevantnih predmetih. Matura naj ostane, ker so v njej vedno tri prakticni predmeti, brez katerih resnega studija (razen ALU in strogo sorodni - ti imajo svoje relevantne sprejemne) preprosto ni. Ce so na maturi relevantni predmeti, se jih uposteva, sicer se doda sprejemne izpite za preverjanje ustreznega znanja. Ce gres npr. na studij strojnistva, bi imel fiziko ali na maturi ali pa na sprejemnem. Vsega pac ni potrebno podvajati in to se mi zdi cenejsa smer razmisljanja, kot pa omogociti vsem, da delajo maturo na poljubnih predmetih, ne samo na tistih, ki jih srednja sola "omogoca".

Tako imas daljsi pregled, ki malo zgliha tisti potencialno fatalen slab dan, ki se lahko zgodi na maturi ali pa na sprejemnih. Ne rines pa notri npr. slabega uspeha po letnikih, ker je nekdo komaj naredil biologijo in geografijo, studij pa zeli zaceti na matematiki, ker je ze v srednji blestel npr. v matematiki, fiziki in kemiji.

Razmisljanje pac... ni potrebno mature v celoti odpisati, ampak na nek nacin pa mislim, da je potrebno izravnati odklone, ki promovirajo "multipraktike" napram ze nekoliko usmerjenim in bolj definiranim otrokom.

MaTTe je izjavil:

Glede sprejemnih izpitov je pa tako, da se meni zdi enako slaba rešitev kot gledanje mature in ocen. Ker nekateri se s stroko katera jih zanima srečajo prvič šele na faxu...

Eno so prediktorji uspeha na podrocju, nekaj drugega pa je stroka. Nekdo, ki ima mocno izrazeno logicno razmisljanje in dobre sposobnosti analize in abstrakcije problemov, bo zelo verjetno uspel v IKT panogi, ce ga bo ta veselila. Za to ne rabis imeti "stik s stroko". Moras pa vedeti kaj so dobri in kaj so slabi prediktorji. Tega pa ne ves na pamet, temvec z raziskavami. Raziskavami, ki jih, kolikor vem, pri nas ne izvajajo vsakoletno in skozi generacije, da bi imeli spodobne podatke.

Hehe ampak najbolj žalostno je, da recimo ne strojništvo in ne računalništvo ni imelo že dolga leta omejitev vpisa. In tudi marsikateri drug uporaben program ga nima.

Me pa zanima kako bi ti ocenjeval uspeh po t.i. relevantnih predmetih. Ker to je širok pojem in vsak si predstavlja za "relevanten predmet" nekaj drugega. Strojniku je relevantna fizika, matematika, nekemu umetniku glasba, likovna vzgoja itd. In kako bi ti potem določil kaj je tisti relevantni predmet za nekoga? Please, explain.

Okapi: nekaj teže že ima, če poznaš koga od tam ali pa si bil celo tam ampak dejstvo je, da se veliko ljudi zakreditira za dosti let, da si lahko faks pokrijejo in če ne uspe si ga še pa bolj najebal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MaTTe ()

uf... tale je pa mim ustreljena.
Ne vidim pointa, da bi se mi starša zapufala, da bi jaz lahko študirala. Če mi to toliko pomeni, bom za to naredila sama. Če ne bom zmogla, ne bom študirala. Bom pa ceste pometala...Ne mešaj različnih šolskih sistemov med seboj. Potem lahko tudi pokojninske, pa zdravstvene. Različne kulture, različni sistemi.

+poletje bom preživela v Šanghaju (izobraževalno ne turistično), lanskega pa sem v Torontu. dovolj daleč od Kokoške?

Zgodovina sprememb…

Ne vidim pointa, da bi se mi starša zapufala, da bi jaz lahko študirala. Če mi to toliko pomeni, bom za to naredila sama. Če ne bom zmogla, ne bom študirala. Bom pa ceste pometala...Ne mešaj različnih šolskih sistemov med seboj. Potem lahko tudi pokojninske, pa zdravstvene. Različne kulture, različni sistemi.

Kako da ne? Je težko razmišljati "out of the box" še posebno ko si v Sloveniji in ti "mama" dejansko nudi vse.

+poletje bom preživela v Šanghaju (izobraževalno ne turistično), lanskega pa sem v Torontu. dovolj daleč od Kokoške?

Nevem kaj si delala v Torontu, in kaj pomeni zate pojem izobraževalen...Dobi pa človek občutek kot da nisi bila v kontaktu z ljudmi.

Ramon dekers> še posebno ko si v Sloveniji in ti "mama" dejansko nudi vse.

Ne drugih po sebi sodit, sine.

nekaj teže že ima, če poznaš koga od tam ali pa si bil celo tam ampak dejstvo je, da se veliko ljudi zakreditira za dosti let, da si lahko faks pokrijejo in če ne uspe si ga še pa bolj najebal.

Sam upam da bi bil dejansko šolski sistem tak kot drugje po svetu, pa ne zaradi žlehtnobe pač pa zaradi omejenosti tukajšnih prebivalcev.

VelikiTun ::

Ramon dekers je izjavil:

Sam upam da bi bil dejansko šolski sistem tak kot drugje po svetu, pa ne zaradi žlehtnobe pač pa zaradi omejenosti tukajšnih prebivalcev.
Fino. Dajmo še samoplačniško zdravstvo in vse ostale storitve. Pri obstoječih plačah seveda. Bo veselje.

Ne, ne vidim pointa v temu. Kaj mi pa mama nudi lepo te prosim? Od 15 leta služim svoj denar, od 18. se sama finančno preskrbujem. Tudi študij. In ne, nisem dedinja, nisem iz nevem kako bogate družine, pač pa sem od nekdaj pridna. In ja v Sloveniji sem, če bi želela študirati v Ameriki bi poletela tja, študirala tam in se sekirala za tamkajšnje probleme s študijem. Pa nisem tam in imam svoje probleme. Njihovo zapufanje je pa tudi popolnoma njihova osebna odločitev.

Kaj sem delala v Torontu? Živela sem pri 5članski družini, pri kateri sem varovala in izobraževala 3 šoloobvezne otroke o Evropi in svetu čez lužo + obiskovala 'poletno šolo' PR-a in s pogodbo opravila en izbirni predmet, ki mi ga FDV priznava kot letos opravljenega.
Problem?

Fino. Dajmo še samoplačniško zdravstvo in vse ostale storitve. Pri obstoječih plačah seveda. Bo veselje.

In potem naj nekdo reče da "mama" ne nudi vsega. Plače res niso Bog ve kaj ampak je socialna + brezplačno ZZ.

Ramon dekers je izjavil:

In potem naj nekdo reče da "mama" ne nudi vsega. Plače res niso Bog ve kaj ampak je socialna + brezplačno ZZ.

bog se piše z malo, vsaj v tem kontekstu :)

Ne, ne vidim pointa v temu. Kaj mi pa mama nudi lepo te prosim? Od 15 leta služim svoj denar, od 18. se sama finančno preskrbujem. Tudi študij. In ne, nisem dedinja, nisem iz nevem kako bogate družine, pač pa sem od nekdaj pridna. In ja v Sloveniji sem, če bi želela študirati v Ameriki bi poletela tja, študirala tam in se sekirala za tamkajšnje probleme s študijem. Pa nisem tam in imam svoje probleme. Njihovo zapufanje je pa tudi popolnoma njihova osebna odločitev.

Kaj torej želiš povedati da res ne znaš razmišljati "out of the box" ali da potenciraš svoje probleme? Če bi res videla kanček sveta bi lahko ugotovila da pridnost v svetu ne šteje nič (govorim za večino držav).

Kaj sem delala v Torontu? Živela sem pri 5članski družini, pri kateri sem varovala in izobraževala 3 šoloobvezne otroke o Evropi in svetu čez lužo + obiskovala 'poletno šolo' PR-a in s pogodbo opravila en izbirni predmet, ki mi ga FDV priznava kot letos opravljenega.
Problem?

Pridna!

Ne samo pridnost ampak kako lepo se nam godi napram drugim državam.
Razen do trenutka ko dobiš plačo :D

Kako pridnost nič ne pomeni, če pa sem le s to dosegla že marsikaj? :)
Joj no, ne sodit vsega po nekih statističnih podatkih in lastnih presojah. Obstajamo ljudje, ki vlagamo trud pa se nam le-ta tudi obrestuje. V bistvu nas je veliko takih..

Jah pač ni za luksus je pa za človeka dostojno življenje.

Kako pridnost nič ne pomeni, če pa sem le s to dosegla že marsikaj? :)

Ker lahko v Afriki neka ženska po cele dneve dela na plantažah pa vseeno ne bo imela 5% tega kar imaš ti.
Zraven pa pride še kakšna milica te posili in fenta otroka. Grem v skrajnosti? Ne, pač tak je svet, že jug Italije je katastrofa.

Zgodovina sprememb…

MaTTe je izjavil:

Mislim, da vsak dobi toliko kolikor si zasluži. Seveda v + in - obstajajo neprijetne izjeme in zavedam se situacije v kateri smo. O.K. družbeni sloji bodo vedno obstajali... Ne glede na krizo bodo nekateri ljudje slabše plačani, drugi pač boljše. Nektaeri zasluženo, nekateri nezasluženo.
Sama mislim, da je moje delo več vredno kolikor zanj dobim, kar opažajo tudi nadrejeni (ne, ne mislim samo starša v domačem podjetju). Ampak kdor hoče več, more dati od sebe več. Ni nujno, da z glavo. Veliko, res veliko se da narediti z rokami in pridnostjo (kar pa pomeni odrekanje: nobenih fancy oblek, dragih sončnih očal, obutve, avtov, potovanj, žurov, popivanja dolgo v noč, ...) pač pa varčevanje in vlaganje tega denarja v najboljše možne naložbe. Tega pa družba, po mojem prepričanju, ni zmožna. Več šteje posedanje pred fakulteto v gostilni, kajenje dragih cigaret in celoleten dopust za potovanje po vsem svetu). Vsega pač ne moremo imeti (če se naš oči ne piše Gates, Buffett ali Helu).

Ramon dekers je izjavil:

Ker lahko v Afriki neka ženska po cele dneve dela na plantažah pa vseeno ne bo imela 5% tega kar imaš ti.Zraven pa pride še kakšna milica te posili in fenta otroka. Grem v skrajnosti? Ne, pač tak je svet, že jug Italije je katastrofa.

Kako lahko na to vplivaš ti? Jaz?

Zgodovina sprememb…

Mislim da ne dojameš. Te sam vprašam drugače, ali si lahko nekdo v Somaliji pridobi s pridnostjo dostojno in predvsem varno življenje. Torej izobrazba, zdravstvo...

Ramon dekers je izjavil:

Mislim da ne dojameš. Te sam vprašam drugače, ali si lahko nekdo v Somaliji pridobi s pridnostjo dostojno in predvsem varno življenje. Torej izobrazba, zdravstvo...

Verjetno NEKDO lahko, celotna populacija pač ne.
Govora je o našem šolskem sistemu, naši državi in naši pridnosti. Saj ni problem, da imaš drugačen pogled na zadevo. Problem je, da greš ven iz zadeve in jo hočeš obrniti nekam kjer predvidevaš, da imaš močnejše argumente. Ampak potem to sploh ni več tema o kateri govorimo.

Ramon dekers> brezplačno ZZ.

Ti bom že dal brezplačno!

Problem je, da greš ven iz zadeve in jo hočeš obrniti nekam kjer predvidevaš, da imaš močnejše argumente. Ampak potem to sploh ni več tema o kateri govorimo.

Ne, ne grem ven iz zadeve, preprosto mi gre na k. da se stalno jamra in jamra, kako slabo politiko imamo (verjetno hujšo kot jo je imel Stalin) kako slabo šolstvo imamo, zdravstvo....

Sicer če je na FDV tako slabo zakaj potem ne greš na drug študij? Če je takšna neuporabna organizacija in vodenje je pač neuporaben faks kot piše v temi. Ampak poanta je da imaš možnost izbire.

In če si pridna pojdi na pravo, pa imaš boljše pogoje za pridobitev enake službe kot bi jo imel nekdo iz FDV-jem...aja pa pravosodnega ne pozabi.

Zgodovina sprememb…

Ramon dekers> In če si pridna pojdi na pravo, pa imaš boljše pogoje za pridobitev enake službe

Pa kaj je s tabo? Ona je že povedala, da službo ima, bi ji pa prav prišla dodatna znanja, ki ji bodo omogočala učinkovitejše trženje.

Pa kaj je s tabo? Ona je že povedala, da službo ima, bi ji pa prav prišla dodatna znanja, ki ji bodo omogočala učinkovitejše trženje.

Potem pa naj bere ali hodi samo na predavanja.

pobalinka2 je izjavil:

Mislim, da vsak dobi toliko kolikor si zasluži.

8-O

Razmišljaš, da bi šla v politiko mogoče?

poweroff ::

pobalinka2 je izjavil:

@Matthai:
Pred 5 dnevi sem bila na pogovoru z zunanjo komisijo za nadzor fakultete in 12 ljudi, ki niso del FDV-ja je bilo prekleto presenečenih nad stvarmi, ki so jih slišali. Bojda prvič v ne vem koliko letih. Očitno so bili do zdaj vsi tiho. Jaz ne mislim biti. Za svoje plačilo pričakujem kar obljubljajo. Ali pa lahko lepo povrnejo denar.

Hehe, odlično! Podpiram take akcije.

Mimogrede, jaz sem pred nekaj leti doživel, da mi je nekdo od izrednih študentov rekel,d a bo valjda naredil izpit, saj je plačal šolnino.

Sem ga brž popravil, da je on plačal le poučevanje in opravljanje izpitov, nikakor pa ne to, ad bi izpit s plačilom že kar imel opravljen.

Po drugi strani pa takšni študentje niso bili sposobni ene konkretne pritožbe, ko so se res kršile njihove pravice ali ko se je slabo poučevalo...

Tako da me res veseli, da se je to začelo spreminjat.
sudo poweroff

Ramon dekers je izjavil:

Potem pa naj bere ali hodi samo na predavanja.

vec kot ocitno je, da nisi prebral vsega in se razburjas in mi dajes predloge na podlagi 1. odstwvkv, ki si jih prebral.

MaTTe je izjavil:

pobalinka2 je izjavil:

Mislim, da vsak dobi toliko kolikor si zasluži.

8-O

Razmišljaš, da bi šla v politiko mogoče?

Nikakor :)

Kar se tice skrbenja za svoje pravice... Tudi sedaj je se veliko takih, ki samo godrnjajo, odvec pa jim je na kak pogovor, napisat kak e-mail in jasno izrazit svoje zadovoljstvo. Spet drugi pa zelimo to po kkar smo prisli. Studijski sistem prilagojen izrednemu studiju.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Pred 5 dnevi sem bila na pogovoru z zunanjo komisijo za nadzor fakultete in 12 ljudi, ki niso del FDV-ja je bilo prekleto presenečenih nad stvarmi, ki so jih slišali. Bojda prvič v ne vem koliko letih. Očitno so bili do zdaj vsi tiho. Jaz ne mislim biti. Za svoje plačilo pričakujem kar obljubljajo. Ali pa lahko lepo povrnejo denar.

He he, podpiram tole. Sporoči, kako se bo to kaj razvijalo... me zanima, komu bo krona z glave padla:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Daedalus je izjavil:

He he, podpiram tole. Sporoči, kako se bo to kaj razvijalo... me zanima, komu bo krona z glave padla:D

Da še opišem ta pogovor. Komisija je bojda prijela določeno število pritožb hkrati pa opravljala letni nadzor delovanja fakultet. Prvič so bili deležni zelo natančno opisanih problemov povezanih z izrednim študijem, tako, da me je kontaktirala vodja za dodiplomski študij in prosila, da se 2 študenta moje smeri (predstavnika naše smeri) udeležita enournega sestanka o izvedbi izrednega študija, našega zadovoljstva z njim, pritožbe in pohvale itd.
Sestanek je na koncu trajal več kot 2 uri, pa še nismo dokončali vsega. V komisiji je bil tudi nekdanji profesor na FDV, ki je v večini točk potrdil naše argumente, ostali v komisji (+11 ljudi) pa so samo gledali kot tele v nova vrata. 2 sta bila tudi študenta iz drugih fakultet (arhitektura in FRI).
Največji problem te komisije je, da bodo spremembe, ki jih bodo na podlagi pogovora uvedli, prišle v pravilnik in izvedbo šele s šolskim letom 2012/13. O.K. kakor kaže vsaj bodo spremembe (tako za redni kot izredni študij) na FDV-ju, ampak sprašujem se, koliko lahko katerakoli komisija vpliva na karkoli (razen z omejitvijo sredstev), ko pa je fakulteta sama po sebi gluha za pritožbe in predloge. Dekan je sicer zelo vredu človek, prisluhne problemom in zatrdi, da jih bo fakulteta poizkusila urediti. Problem nastane, ko en stric (pa čeprav dekan) nima velikega vpliva na potek študija. Profesorji ostajajo profesorji, veliko jih poklic opravlja po liniji najmanjšega odpora. Odpustili jih pa seveda ne bodo. (kakorkoli so 'slabi' oz. trmoglavi s svojimi posebnimi principi so nujno potrebni za izvajanje nemotenega študija. če se temu lahko tako reče)

Če bodo v oktobru vidne kakšne spremembe pa seveda sporočim :)

Dekan kot predstojnik lahko ukrepa v primeru, ko gre za kršitev delovne obveznosti. Ne lahko - MORA.

Se pravi zamujanje, neprihajanje na predavanja, izpite, ne-držanje rokov, nepravočasno obveščanje o študijski literaturi... to so stvari, ki bi lahko (MORALE) imeti za posledico disciplinski postopek.

Samo svetih krav v Indiji baje ni spodobno klati... :))
sudo poweroff

Gandalfar ::

Ma men se bolj zdi, da je problem da studentje ne zahtevajo vecje studijske obremenitve.

MaTTe je izjavil:

Hehe ampak najbolj žalostno je, da recimo ne strojništvo in ne računalništvo ni imelo že dolga leta omejitev vpisa. In tudi marsikateri drug uporaben program ga nima.

Tisti trenutek, ko prenehas financirati na podlagi glavarin in kot bistven faktor financiranja vzames stevilo mednarodnih objav in citatov diplom/magisterijev/doktoratov, se taksna stvar preneha. Preprosto zato, ker je potem fakulteta prisiljena v iskanje najboljsih od 1. dneva naprej, ker bodo sredstva prekleto omejena, strosek za izobrazevanje enega pa bo skoraj nujno poskocil zaradi tega, ker bo potrebno zagotavljati tudi visjo kvaliteto predavanj/vaj/predavateljev/asistentov/...

MaTTe je izjavil:

Me pa zanima kako bi ti ocenjeval uspeh po t.i. relevantnih predmetih. Ker to je širok pojem in vsak si predstavlja za "relevanten predmet" nekaj drugega. Strojniku je relevantna fizika, matematika, nekemu umetniku glasba, likovna vzgoja itd. In kako bi ti potem določil kaj je tisti relevantni predmet za nekoga? Please, explain.

Duh! Seveda je za vsako fakulteto "relevanten predmet" nekaj drugega. Kaj je relevanten predmet pa seveda doloca in odloca fakulteta. Saj ni nihce drug v polozaju, da bi lahko za fakulteto povedal kaj so dobri prediktorji in kaj ne.

To je tudi jedro zgresenosti mature. Namesto tega, kar fakulteti res nekaj pomeni in pove, imas mismas vsega. Kar je cudovita ocena IQ-ja posameznika glede na generacijo. Ni pa to nujno uporabna ocena primernosti za znano smer studija.

Gandalfar je izjavil:

Ma men se bolj zdi, da je problem da studentje ne zahtevajo vecje studijske obremenitve.

Ja, to je naslednji problem. Kjer se težko premakne kaj na hitro.

Ampak neizpolnjevanje delovnih obveznosti pa zahteva takojšnje ukrepanje predstojnika. Sicer naj odgovarja on.
sudo poweroff

BlueRunner je izjavil:

MaTTe je izjavil:

Tisti trenutek, ko prenehas financirati na podlagi glavarin in kot bistven faktor financiranja vzames stevilo mednarodnih objav in citatov diplom/magisterijev/doktoratov, se taksna stvar preneha. Preprosto zato, ker je potem fakulteta prisiljena v iskanje najboljsih od 1. dneva naprej, ker bodo sredstva prekleto omejena, strosek za izobrazevanje enega pa bo skoraj nujno poskocil zaradi tega, ker bo potrebno zagotavljati tudi visjo kvaliteto predavanj/vaj/predavateljev/asistentov/...

MaTTe je izjavil:

Duh! Seveda je za vsako fakulteto "relevanten predmet" nekaj drugega. Kaj je relevanten predmet pa seveda doloca in odloca fakulteta. Saj ni nihce drug v polozaju, da bi lahko za fakulteto povedal kaj so dobri prediktorji in kaj ne.

To je tudi jedro zgresenosti mature. Namesto tega, kar fakulteti res nekaj pomeni in pove, imas mismas vsega. Kar je cudovita ocena IQ-ja posameznika glede na generacijo. Ni pa to nujno uporabna ocena primernosti za znano smer studija.

Um, na rit, itk in podobnih v MB je čisto lepo računalniško usmerjen predmetnik tako, da ne vem kaj bi ti sedaj spreminjal.

MaTTe je izjavil:

Um, na rit, itk in podobnih v MB je čisto lepo računalniško usmerjen predmetnik tako, da ne vem kaj bi ti sedaj spreminjal.

Kot prvo: racunalnistvo ni edini studij na tem planetu.
Kot drugo: nekdo, ki bo imel boljse povprecje pri predmetih, kot so urejanje priceske, stilistika, likovna vzgoja, psihologija in ekonimika na svoji soli, bo imel v primeru omejitve vpisa prednost pred nekom, ki ima relevantne tehnicne predmete, ampak hkrati tudi malo slabsi splosen uspeh.

Ce se v tretje ne razumes kje vidim tezavo, potem ti pac nisem sposoben pojasniti kje se po moji oceni skriva tezava tega "objektivnega" sistema.

poweroff je izjavil:

Gandalfar je izjavil:

Ja, to je naslednji problem. Kjer se težko premakne kaj na hitro.

Studentje pretezno zahtevajo papir, ne znanje. Edini nacin, da se to premakne je splosen premik trga dela, ki bo zahtevalo znanje in ne papirja.

Kar se pa seveda tudi ne bo zgodilo z jokcanjem, da je potrebno na fakultetah izobrazuje fachidiote. Te se lahko z neprimerno nizjimi stroski in vecjo ucinkovitostjo vzgaja v srednjih solah. Samo iz glave bo potrebno izbrisati tisti idejo, da ce nimas diplome si glup. Cel kup obrtnikov, ki so sluzili in se vedno sluzijo na delih, ki se jih ne more oddati kitajcem (polaganje ploscic je ze eno taksno) in imajo taksne urne tarife, da se kaksnem visokoizobrazenem oslu samo megla spusti na oci, dokazujejo, da je bolj pomembno, da se najdes v svojem poslu in, da najdes svojo niso, kot pa da glupiras s papirjem samo zato, da imas papir.

/rant

BlueRunner je izjavil:

Studentje pretezno zahtevajo papir, ne znanje. Edini nacin, da se to premakne je splosen premik trga dela, ki bo zahtevalo znanje in ne papirja.

Točno to.

Hkrati poslušaš še jamrarijo kako bi jim morala država poleg papirja (diplome) zrihtati še službe. Pa stanovanje, pa avto. Pa free internet, jasno.

No, pa saj to je jasno,da bodo študentje večinoma hoteli itipo liniji najmanjšega odpora. Problem je, da fakulteta do dopušča. In da ne omogoča dostopa do znanja tistim, ki si znanja zares želijo. Da so torej kriteriji naštelani za minimum, ne maksimum.
sudo poweroff

Gandalfar ::

> No, pa saj to je jasno,da bodo študentje večinoma hoteli itipo liniji najmanjšega odpora. Problem je, da fakulteta do dopušča. In da ne omogoča dostopa do znanja tistim, ki si znanja zares želijo. Da so torej kriteriji naštelani za minimum, ne maksimum.

Trg ane? :) Fakulteta in profesorji se prilagajajo zahtevam ;)

thramos ::

Česa, študentov?

Trg bi morala biti industrija.

Mavrik ::

Niti približno. "Trg" za univerzitetne študije so raziskovalne ustanove in vse povezano z akademskim delom (vključno s svetovanjem in objavljanjem). "Trg" za srednje šole in višješolske študije je industrija.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

thramos ::

No, stvar debate. Vsekakor pa to niso srednješolci.

MeGreat ::

BlueRunner je izjavil:

Kar se pa seveda tudi ne bo zgodilo z jokcanjem, da je potrebno na fakultetah izobrazuje fachidiote. Te se lahko z neprimerno nizjimi stroski in vecjo ucinkovitostjo vzgaja v srednjih solah. Samo iz glave bo potrebno izbrisati tisti idejo, da ce nimas diplome si glup. Cel kup obrtnikov, ki so sluzili in se vedno sluzijo na delih, ki se jih ne more oddati kitajcem (polaganje ploscic je ze eno taksno) in imajo taksne urne tarife, da se kaksnem visokoizobrazenem oslu samo megla spusti na oci, dokazujejo, da je bolj pomembno, da se najdes v svojem poslu in, da najdes svojo niso, kot pa da glupiras s papirjem samo zato, da imas papir.

/rant

Za polaganje ploščic komot dobiš folk od dol, oziroma lahko bi tut kitajce uvažali :). Rabiš biti natančen in priden, polagati ploščice se pa hitro naučiš
Vsi gledate samo koliko zasluži na kvadratni meter, sploh pa ne upoštevate da vedno nima dela, mora plačevati sp ipd.

Da ne omenjam problemov z neplačevanjem, zajebavanjem da ni vse v nulo narjeno in seveda zbijanjem cene potem
Če si pa zaposlen pri kakšnem privatniku pa sploh težko zaslužiš kaj dosti več od minimalca ko odšteješ malico in prevoz

So pa seveda izjeme, ki služijo zelo dobro, ker delajo pač za višji razred ampak take izjeme so v vsakem poslu
Najbolje vedno služijo lastniki firm, oziroma tisti ki naredijo najmanj fizičnega dela

thramos je izjavil:

No, stvar debate. Vsekakor pa to niso srednješolci.

nekatere fakultete so slabše od gimnazij. Samo diplomska dela od leta 2000 pa 2008 si pogledaš pa je vse jasno, da o magistrskih nalogah ne govorim. V nekaterih so podani lastni izračuni, lastne raziskave, drugje se pa vidi kako hitro je napacano skupaj samo da je. Kvaliteta študiju vstrajno pada, in v Sloveniji nima vrednosti, kdor je pa sposoben gre pa v tujino.

Zgodovina sprememb…

thramos> Trg bi morala biti industrija.

Bi morala biti? A bomo izdali dekret, al kako jih bomo prisilili, da kupujejo izobraževanje?

Okapi ::

Diplome se zahtevajo v glavnem zato, ker je zamudno in drago natančno vsakokratno preverjanje znanja zaposlenih, nekateri pa tega niti ne znajo (in niso dolžni znati) narediti. Nekateri so tudi samo leni in se jim znanja preverjati ne da. V nekaterih primerih se to sicer spremeni še v neumno birokratsko oviro (lahko 1000x uspešno operiraš srce, če nimaš pri nas verificirane diplome, tega ne smeš početi pri nas).

Sicer je pa rezultat vedno boljši, če si sam sposoben dobro preverit znanje tistega, ki ga boš zaposlil in se na pildke s štemplji požvižgaš.

Zato je tudi vedno pomilovanja vredno komu očitati, da nima pildka. Če dobro dela, kar dela, je pildek nepomemben, če ne dela dobro, se mu pa očita slabo delo, ne pa pomanjkanje pildkov.

Pa da ne bo kdo mislil, da mi manjka pildkov.;)

O.
««
25 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kontakt FDV-jevca/ke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10428568 (25285) bbbbbb2015
»

KAM na faks? (strani: 1 2 )

6815750 (12976) sandmat
»

Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19328203 (20350) CaqKa
»

Kateri faks (strani: 1 2 )

7122157 (20304) romat
»

Ali je država res zafurana zaradi FDV-ja

Oddelek: Problemi človeštva
365286 (3759) PrimozR

Več podobnih tem