» »

FDV je nekoristen fax

FDV je nekoristen fax

Temo vidijo: vsi
««
24 / 27
»»

BlueRunner ::

Invictus je izjavil:

Izredni študij je tako anomalija slovenskega visokega šolstva.

Izredni studij v Sloveniji je simptom anomalije, ne pa anomalija.

Marsikdo ravno z izrednim studijem dokazuje, da je sposoben studirati in mora za pivilegij taksnega dokazovanje dejansko placevati. Anomalija je ocitno to, da se je taksnim onemogocilo subvencioniran studij in v to nelogicnost bi morali gledati in se cohati po glavi kako je to mozno. Da sposobni ostajajo zunaj sistema.

Invictus ::

Kakorkoli se že temu reče, anomalija ali simptom :).

Pač tipična slovenska negativna selekcija. Predvsem pa lena univerza. Namesto da bi vsaka fakulteta imela svoje sprejemce, kjer bi kandidate preverili, se zanašajo na rezultate mature.

Sam sem maturo skoraj pogrnil (oz. predhodnico mature), pa mi faksa ni bilo problem naredit. Danes najbrž ne bi imel šans.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Okapi ::

Komu je onemogočeno subvencioniranje? Vsak se lahko pod enakimi pogoji brezplačno vpiše na faks in vsem ta ugodnost pod enakimi pogoji preneha.

O.

Ramon dekers ::

pobalinka2 je izjavil:

BlueRunner je izjavil:

pobalinka2 je izjavil:

Sama obiskujem FDV, izredno. Torej pridno delam, da si plačam šolnino in vse ostale stroške povezane s študijem.

In potem malo kasneje...

pobalinka2 je izjavil:

FDV je stremuški faks, ki stremi samo in izrecno samo k denarju.

To je izkusnja marsikaterega izrednega studenta na ULJ. Malo je taksnih, da se niti najmanj ne pocutijo kot "financerji faksa", ko ta pokriva svoje sicersnje luknje. Zmagovite v tem pocetju so kaksne clanice, ki imajo relativno visoke solnine, hkrati pa izredne studente rinejo v iste termine z rednimi. Kar nekako ne opravicuje visine solnin.

Če me stvari, ki jih študiram nebi zanimale v tej meri kot me, bi za ta denar, ki ga vložim v študij raje vložila v literaturo iz katere bi se te stvari z lahkoto (a z veliko preveč vloženega časa) naučila. Največji problem je čas. In zato plačujem študij. Da bi mi nekdo (kvazi doktor na določenem področju) v 20 urah povedal vsaj osnove tega kar bom potem pač sama cele noči prebirala.

Še najbolj me pri izrednem študiju moti to, da določeni profesorji ne dojamejo, da smo z razlogom IZREDNI in da z razlogom plačam 2,500€, da ga poslušam. In potem tak junak razpiše izpit na petek ob 20.00, kar še niti ni tako grozno, potem pa na ta izpit pozabi in ga do 21. komaj prikličejo nazaj na fakulteto kjer nam potem iz glave narekuje 3 esejska vprašanja. To pa je men osebno največji polom FDV-ja (in verjetno še katere druge fakultete).
Brezbrižnost in malomarnost profesorjev je neizmerljiva in takšni nimajo kaj delat v izobraževalnem sistemu!!
(in potem še tisti dan KO končno imam eno izmed predavanj, ki sodijo med 20 določenih ur, le-to odpade zaradi stavke. Nadomeščamo pa ga nekje konec junija, PO izpitu. Bravo.)

Problem FDV-ja ni nesmiselnost in neuporabnost predmetov, problem FDV-ja je nesmiselnost in neuporabnost organizacije in zaposlenih (s svetlimi izjemami).

Ne štekam. So predavanja obvezna? Če niso nevem v čem je problem da ne naštudiraš sama te literature. Pismo saj to niso polinomi ali kvantna mehanika kjer ti mora nekdo zadevo razložit, pa še to lahko rešiš z dobro literaturo. FDV je v osnovi piflarija, kup neuporabnih podatko, ki na koncu ne veš kaj boš z njimi ali še bolje možgani pozabijo te bedarije, ker jih nimaš za kaj uporabiti.

jype ::

Ramon dekers> Pismo saj to niso polinomi ali kvantna mehanika kjer ti mora nekdo zadevo razložit, pa še to lahko rešiš z dobro literaturo. FDV je v osnovi piflarija, kup neuporabnih podatko, ki na koncu ne veš kaj boš z njimi ali še bolje možgani pozabijo te bedarije, ker jih nimaš za kaj uporabiti.

Ne bi se mogel bolj motiti.

Ja mogoče pri kvantni mehaniki. Ostalo pa lahko človek doma predela in so predavanja "waste of time." No vsaj sam sem se teorijo lažje učil doma kot poslušal profesorja.

jype ::

Ramon dekers> No vsaj sam sem se teorijo lažje učil doma kot poslušal profesorja.

Si že študiral kakšen bolj enostaven predmet od tistih s FDVja.

Gandalfar ::

> Za tiste, ki se ne veste: na FRI so poostrili pogoje za vpis absolventa. Sedaj je potrebno imeti opravljene tudi vse izpite za drugi letnik

Well, tko se pa dela na resnem faksu. Res hudi pogoji!

Ramon dekers je izjavil:

Ja mogoče pri kvantni mehaniki. Ostalo pa lahko človek doma predela in so predavanja "waste of time." No vsaj sam sem se teorijo lažje učil doma kot poslušal profesorja.

Ko boš vedel kako deluje učni proces, boš mogoče spoznal da si zabil precej časa za samoučenje ... Sploh če si narobe kaj razumel, kar pri današnji dokumentaciji niti ni tako težko.

Zato tudi obstaja toliko šol in podjetij za tečaje.

Ko boš vedel kako deluje učni proces, boš mogoče spoznal da si zabil precej časa za samoučenje ... Sploh če si narobe kaj razumel, kar pri današnji dokumentaciji niti ni tako težko.

Zato tudi obstaja toliko šol in podjetij za tečaje.

Torej trdiš da govoriš hitreje kot bereš? No ja mogoče si še en štručko iz FF. Če pač današnje generacije niso sposobne dojemati tega kar preberejo pa žal to ni problem institucij. Poleg tega da obstaja google:)

Sicer pa kako veš koliko časa sem sploh prebil za samoučenje? Če imaš voljo in motivacijo je bedarija zabijati čas s spredavanji.

Razlika je pri kakšni strojni fakulteti, kjer pačć potrebuješ osnove, nadgrajuješ pa doma.

Zgodovina sprememb…

Invictus je izjavil:

Kakorkoli se že temu reče, anomalija ali simptom :).

Razlika je v tem, da se nima smisla ukvarjati s simptomi, temvec je potrebno odpravljati vzroke. Lahko prepoves samoplacniski studij, ampak s tem ne odpravis tezave, ki bo potem verjetno pripeljala samo do kaksne druge neugodne posledice.

Invictus je izjavil:

Pač tipična slovenska negativna selekcija. Predvsem pa lena univerza. Namesto da bi vsaka fakulteta imela svoje sprejemce, kjer bi kandidate preverili, se zanašajo na rezultate mature.

Menda je matura najboljsa stvar, ki se je zgodila od rezanega kruha naprej. Midva se s tem ocitno ne strinjava.

Okapi je izjavil:

Komu je onemogočeno subvencioniranje? Vsak se lahko pod enakimi pogoji brezplačno vpiše na faks in vsem ta ugodnost pod enakimi pogoji preneha

"Pod enakimi pogoji" ni sinonim za "smiselno in primerno selekcijo". Ko odmislis anekdote o ljudeh, ki niso niti mature naredili, pa so danes priznani kajvemkaj, se moras soociti s preprostim dejstvom, da je na celem kupu fakultet cel kup samoplacniskih studentov, ki svoje obveznosti opravljajo redno in v roku. Kje je napaka v sistemu, da morajo biti ti studenti samoplacniki?

Kajti ce si nekateri lahko pomagajo s tem, da si studij placujejo, kaj ti potem zagotavlja, da ni za njimi se neznano stevilu drugih, ki bi ravno tako lahko uspesno studirali, pa si tega financno ne morejo privosciti.

Ce pokusim biti se malo bolj direkten: ali je res vse v redu s sistemom, kjer nekateri zaradi taksnih ali drugacnih tock, ki so jih dobivali pri taksnih ali drugacnih za studij nerelevantnih predmetih in uspeha v letnikih, kjer so komaj dobro vstopili v adolescenco pridejo na izbrano fakulteto, drugi pa ne? Pod enakimi pogoji? Seveda. Smiselnimi pogoji? Nisem preprican.

poweroff ::

pobalinka2 je izjavil:

To pa je men osebno največji polom FDV-ja (in verjetno še katere druge fakultete).
Brezbrižnost in malomarnost profesorjev je neizmerljiva in takšni nimajo kaj delat v izobraževalnem sistemu!!
(in potem še tisti dan KO končno imam eno izmed predavanj, ki sodijo med 20 določenih ur, le-to odpade zaradi stavke. Nadomeščamo pa ga nekje konec junija, PO izpitu. Bravo.)

Problem FDV-ja ni nesmiselnost in neuporabnost predmetov, problem FDV-ja je nesmiselnost in neuporabnost organizacije in zaposlenih (s svetlimi izjemami).

Točno to. Ne bi se mogel bolj strinjati.

Z dodatkom. Na FDV sem bil zaposlen oz. sem predaval 10 let, pred dobrim letom mi je pa ravno to kar ti opisuješ dopiz**lo in sem dal odpoved.

Ker sem videl, da tega sistema tudi od znotraj ni mogoče spremeniti... Žal. No, mogoče bo malo pomagala sedanja kriza.
sudo poweroff

Matako ::

FDV je samo malo očitnejša vdrtina v slovenskem akademskem podnu. Pri nas se je profesura itak vedno smatrala kot nekakšen zadnji stadij povsem linearne metamorfoze akademika. Izgleda, da je ta stopnja buba, kokon v katerem akademik biva odmaknjen od kritike in nadlegovanja z neko učinkovitostjo.

Brez brige na svetu.

Le kak prepir ali celo pretep s kolegi pokvari bivanje na vrhu prehranjevalne verige. Študenti? Kdo za kurca so ti luzerji?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

OmegaM ::

Tear_DR0P je izjavil:

OmegaM je izjavil:

Vidim, da je tu ze en cas lepa burna debata.
Mislim, da je največji problem v tem, da recimo ljudje, kateri niso doživeli npr. proizvodnje, ali elektro instalacij, gradnje, ... kar koli, ne more razumeti dela kot bi ga moral. Zato bi jih morali najprej poslati v takih podjetjih za kak mesec v proizvodnjo da bi razumeli procese.
Navaden delavec je pri nas po mojem mnenju veliko premalo.
Prav zaradi teh delavcev pa država stoji in bi za to morali biti ustrezno nagrajeni (plača), denar je pač sveta vladar. In če je srečen delavec potem tudi raje vloži trud v svoje, kar pa se zagotovo pozna podjetju.

torej ti si mnenja, da učenje kot metoda za pridobivanje znanja ni pravilna, ampak je bolje da ljudje znanje pridobivajo skozi izkušnje? nasprotuješ ugotovitvam antropologov in sociologov, ki pravijo, da je človek kot vrsta uspešen, ker znanje prenaša na potomce in vrstnike, namesto da bi ga ti morali vedno znova osvajati skozi izkušnje?

Da spoznas nek proces ja. Da znas napraviti neko optimalno oceno optimizirati proizvodnjo, kar koli,stroske ....
Ljudje, delavci niso - nismo samo stevilke.
Jaz pravim, da ce gres opravljat neko delo, recimo kontroling v nekem podjetju. Ce hoce nekdo opravljati, verjamem, da mora nekdo v kontrolingu poznati procese. Ne pa izumljati tople vode.
Torej, to se najboljse naucis, tako da presedis, sodelujes in nek cas v tistem delovnem okolju.

Obstojeci sistem, vsaj na feri ni bil napacen. Nekako sem mnenja, da starejsi sistem, ne bolonjski, da je dal vec sedanji. Ze s samimi nazivi naredijo zmedo. Ne morem trditi za ostale institucije, lahko omenim feri. Torej, prejsnjega bi morali samo malenkost prilagoditi.

Blinder je izjavil:

Komunist. Reči še da bi morali uvest gulage kamor bi za en čas poslali vsakega človeka

Bravo Blinder, ti si pravi. Takoj ko se ne strinjas pa si pač komunist?? Verjetno nisem na pravem vlaku.
Seveda zagovarjam gulage, vau. Se enkrat prosim preberi. Ocitno sem pozival v puntu, obesit vse kapitaliste.
Odlicno si doumel kaj sem napisal.
Res pa je, da bi Zidar-ja in ostalo lopovsko "nedolzno" bando poslal kar v kamnolom, to pa bi verjetno bilo kar posteno. Glede na to da se so in se okoriscejo na racun drugih.
Ni nam lahko, bo pa boljše!!!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OmegaM ()

pobalinka2 ::

Ramon dekers je izjavil:

Ne štekam. So predavanja obvezna? Če niso nevem v čem je problem da ne naštudiraš sama te literature. Pismo saj to niso polinomi ali kvantna mehanika kjer ti mora nekdo zadevo razložit, pa še to lahko rešiš z dobro literaturo. FDV je v osnovi piflarija, kup neuporabnih podatko, ki na koncu ne veš kaj boš z njimi ali še bolje možgani pozabijo te bedarije, ker jih nimaš za kaj uporabiti.

Verjamem, da ne štekaš ;)
Ja, 40% predavanj imam obveznih. In to brez heca, čeprav v pravilniku študija piše drugače. Profesorji vodijo evidenco prisotnosti in kot rečeno pri 4,5 predmetih ne moram opravljati izpita v kolikor me na predavanjih ni bilo.

2. problem, ki se pojavi pri neobveznih predavanjih je, da literatura (kot v enem postu nekje više) ni dostopna. In s tem mislim dobesedno NI DOSTOPNA. (naročiti jo moraš iz tujine - to izveš na dan predavanja (ne, nikjer na spletnem referatu ali spletni strani to ni navedeno), predavanja trajajo nekje 2,3 tedne, če imamo srečo 4. Izpit pa imamo 5 dni po zadnjem predavanju. Enostavno med časom, da naročiš in dobiš knjigo, ter greš opravljati 1. predizpitni rok ni časa naučiti se karkoli. Zakaj? Ker nam niso objavljeni niti PPT-ji profesorjev, ker jih merkajo kot zlata jajca! (argument za to početje- prisotnost na predavanjih bi upadla, česar ne dovolijo!)
Tako sem postavljena pred zid in se moram vozit včasih tudi 6x na teden v Ljubljano, da mi profesor 4 ure prebira PPT-je.

Še en razlog zakaj ne morem literature preučevati doma?
IZREDNO študiram ravno zaradi tega, ker praktično nimam časa dihat, kaj šele 8-10 ur na dan preživeti na faksu. Nekje sem že omenla, da imamo doma podjetje, kjer delam načeloma 12 ur dnevno, ko imam predavanja pač manj. Hkrati imam še pogodbe z nekj podjetji na dolenjskem kjer organiziram invente + pogodbeno delam za novomeško Krko. Torej, delovni dan imam zapolnjen do zadnje minute in nit eno delovno mesto mi ne omogoča 'pisarniškega dela' kjer bi lahko malo prebirala po literaturi.
Ko navsezadnej pridem domov pa skrbim še za 3.letno punčko. Ni moja hčer, pa vendar ji predstavljam 'nadomestno mamo' in se ji trudim posvetiti čim več časa. Potem je tu še fant, ki pač tudi rabi določen čas zase oz. naju.
Konec-koncev sem tudi zelo tipičen slušni tip in od branja ne odnesem prav veliko. Od efektivnega dialoga oz. zanimivega monologa profesorja pa veliko.

Naj ne zgleda, kot da sem zdaj opisala celotno svoje življenje, ali pa jamrala. Tako živi večian izrednih študentov in veliko nas je takšnih, ki tako študiramo z razlogom. Ne, ker bi bili leni v SŠ in na maturi, naredila sem jo namreč z 90%. Obstajajo drugi dejavniki, ki ti ne omogočajo branja nevem koliko literatur in VSE TO je razlog zakaj plačamo 2,500€ in za ta denar pričakujemo KVALITETEN ŠTUDIJ.

zdaj kapiraš?

Tear_DR0P ::

Ramon dekers je izjavil:

sej nč hudga če ne štekaš, ti niti ne moreš. če nekdo plača 2500 EUR za predavanja, nekaj hoče od predavanj, ne pa da se mora to sam/sama doma naučiti, pa še 2500 EUR plačat za to možnost - upam da zdaj bolj razumeš zakaj se jezi na FDV in izredni študij (ki trpi za istimi težavami na večini slovenskih fakultet)

OmegaM je izjavil:

Da spoznas nek proces ja. Da znas napraviti neko optimalno oceno optimizirati proizvodnjo, kar koli,stroske ....
Ljudje, delavci niso - nismo samo stevilke.
Jaz pravim, da ce gres opravljat neko delo, recimo kontroling v nekem podjetju. Ce hoce nekdo opravljati, verjamem, da mora nekdo v kontrolingu poznati procese. Ne pa izumljati tople vode.
Torej, to se najboljse naucis, tako da presedis, sodelujes in nek cas v tistem delovnem okolju.

sicer tudi jaz menim, da se nekaterih reči naučiš šele v praksi - ampak optimizacija proizvodnje, spoznavanje procesov in to da ljudje niso samo številke - well tega se pa lahko naučiš iz knjig.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

sej nč hudga če ne štekaš, ti niti ne moreš. če nekdo plača 2500 EUR za predavanja, nekaj hoče od predavanj, ne pa da se mora to sam/sama doma naučiti, pa še 2500 EUR plačat za to možnost - upam da zdaj bolj razumeš zakaj se jezi na FDV in izredni študij (ki trpi za istimi težavami na večini slovenskih fakultet)

To je slo - tech forum in če ima človek vsak kanček logike ti to pove da je učenje doma bistveno bolj izkorisčen čas kot v predavalnici + vožnja + malica.

no je pa forumašica lepo povedala:

Konec-koncev sem tudi zelo tipičen slušni tip in od branja ne odnesem prav veliko. Od efektivnega dialoga oz. zanimivega monologa profesorja pa veliko.

Sicer nevem ali takšni tipi dejansko obstajajo ali ne, ampak ko nekaj delaš pač delaš kvalitetno, bodisi posluša/bereš, vse ostalo v moji logiki odpade. Da pa hitro absorbiraš in sprocesiraš podatke ti pa da samo vaja, torej ravno več ur sedenja za knjigami. Kasneje se ta čas tudi zniža. Tu gre pač za osnovo delovanja človeških možganov.

Kot rečeno medicina, strojna so delno izvzeti iz tega mišljenja. Je pa dejansko super če se že doma nadrkaš snov tudi na omenejnih fakultetah, ker potem lahko dejansko kaj vprašaš in razumeš ter ne gledaš kot tele v "nova vrata" pri predavanjih.

Zgodovina sprememb…

A si ti sploh prebral moj zadnji post? prav obcutek imam da se delas norca iz mene.

Da. "Kriva je neorganizacija fakultete in nesposobnost kadrov."

Verjemi, da na resnih izobraževalnih zavodih nimaš časa za delo, otroka, fanta...

Ramon dekers je izjavil:

Torej trdiš da govoriš hitreje kot bereš? No ja mogoče si še en štručko iz FF. Če pač današnje generacije niso sposobne dojemati tega kar preberejo pa žal to ni problem institucij. Poleg tega da obstaja google:)

Sicer pa kako veš koliko časa sem sploh prebil za samoučenje? Če imaš voljo in motivacijo je bedarija zabijati čas s spredavanji.

Razlika je pri kakšni strojni fakulteti, kjer pačć potrebuješ osnove, nadgrajuješ pa doma.

Nisem stručko s FF, sem kar iz FRI ;). No vsaj stranke mislijo da sem stručko. Tisti, ki plačujejo račune.

Drugače je pa moj prosti in delovni čas predragocen, da bi zabijal čas s samoučenjem. Zato bi raje plačal. Ampak se moram pa kar sam naučit, ker sem slučajno predavatelj.

Samoučenje je zelo popularno v slovenskih podjetjih, ker tako izpolnijo pogoj da "izobražujejo" zaposlene. Čeprav to zaposleni delajo doma, v svojem prostem času.

V tujini zaposlenega pošljejo na tečaj, da ne izgublja časa s samoučenjem. Prvič to stane, drugič se lahko narobe nauči, trejič se ne nauči vsega. Jim je ceneje dati denar za tečaj, potem pa lahko zaposleni že dela.

BlueRunner je izjavil:

Menda je matura najboljsa stvar, ki se je zgodila od rezanega kruha naprej. Midva se s tem ocitno ne strinjava.

No ja, saj malo sarkazma ne škodi ...

Ramon dekers je izjavil:

Sicer nevem ali takšni tipi dejansko obstajajo ali ne, ampak ko nekaj delaš pač delaš kvalitetno, bodisi posluša/bereš, vse ostalo v moji logiki odpade. Da pa hitro absorbiraš in sprocesiraš podatke ti pa da samo vaja, torej ravno več ur sedenja za knjigami. Kasneje se ta čas tudi zniža. Tu gre pač za osnovo delovanja človeških možganov.

Seveda obstajajo. Samo manj jih je. Večinoma so ljudje vizualnega tipa. Zato so izumili grafe in slike, ne samo suhoparnega teksta. Če bi šel kdaj na kak tečaj kako se dela predstavitve, bi ti povedali točno to. Niso vsi tako pametni kot ti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Invictus je izjavil:

Samoučenje je zelo popularno v slovenskih podjetjih, ker tako izpolnijo pogoj da "izobražujejo" zaposlene. Čeprav to zaposleni delajo doma, v svojem prostem času.

V tujini zaposlenega pošljejo na tečaj, da ne izgublja časa s samoučenjem. Prvič to stane, drugič se lahko narobe nauči, trejič se ne nauči vsega. Jim je ceneje dati denar za tečaj, potem pa lahko zaposleni že dela.

Mislim, da bi lahko pocasi nehali s to "tujino". Tudi v Sloveniji se najdejo normalna podjetja. Sicer pa v normalnih podjetjih velja, da YMMV. Ce podjetje neko znanje potrebuje bos instant poslan na tecaj in bolje, da znanje absorbiras. Ce podjetje nekega znjanja ne rabi pa je to v splosnem odvisno od benevolence in strategije nagrajevanja, ce bodo tvoja individualna izobrazevanja sploh upostevana ali celo podprta.

Invictus je izjavil:

BlueRunner je izjavil:

No ja, saj malo sarkazma ne škodi ...

Ne, ne skodi. Ampak nekatere stvari so IMHO v Sloveniji tak bolec kiks, da se resno vprasas, ce si lahko tako cinicen, kolikor je resnicno zivljenje cinicno do nekaterih studentov.

Primer, da posamezniki vpisujejo nek X studij samo zato, da se lahko potem "brez omejitve mature" prepisejo na tistega, ki jih je ze v startu zanimal. Torej dobesedno pocakajo na selekcijo 1. letnika, da se sprosti prostor za njih, ki ga zasedejo z raznimi diferencialnimi izpiti.

Vse seveda lepo enakopravno za vse. Samo logike pa ni v tem.

Seveda obstajajo. Samo manj jih je. Večinoma so ljudje vizualnega tipa. Zato so izumili grafe in slike, ne samo suhoparnega teksta. Če bi šel kdaj na kak tečaj kako se dela predstavitve, bi ti povedali točno to. Niso vsi tako pametni kot ti.

Govoriš mi kot da power pointa še nisem videl:Ddrugače pa velja strokovno načelo 5 besed, 5 vrstic...vse ostalo govoriš iz glave, no pa kakšna slikca če je ravno potrebno.

Ne, ne skodi. Ampak nekatere stvari so IMHO v Sloveniji tak bolec kiks, da se resno vprasas, ce si lahko tako cinicen, kolikor je resnicno zivljenje cinicno do nekaterih studentov.

Primer, da posamezniki vpisujejo nek X studij samo zato, da se lahko potem "brez omejitve mature" prepisejo na tistega, ki jih je ze v startu zanimal. Torej dobesedno pocakajo na selekcijo 1. letnika, da se sprosti prostor za njih, ki ga zasedejo z raznimi diferencialnimi izpiti.

Vse seveda lepo enakopravno za vse. Samo logike pa ni v tem.

Stari poglej si kako imajo šolski sistem v Avstriji. Če pač nimaš dobrih rezultatov greš direktno na poklicno šolo, tam pa je tudi ogromno prakse, s tem pa se pojavijo tudi problemi pri iskanju podjetij ki ti prakso omogočijo. V Sloveniji pa lahko študira vsak, kar pomeni da če ima slab ratio gre pač na upravno, FDV...

Zgodovina sprememb…

panteist ::

Ramon dekers je izjavil:

No, jz sm se tud kvantno mehaniko doma "naučil" - pač kolikor se jo da naučiti :)

Ramon dekers je izjavil:

Stari poglej si kako imajo šolski sistem v Avstriji. Če pač nimaš dobrih rezultatov greš direktno na poklicno šolo, tam pa je tudi ogromno prakse, s tem pa se pojavijo tudi problemi pri iskanju podjetij ki ti prakso omogočijo. V Sloveniji pa lahko študira vsak, kar pomeni da če ima slab ratio gre pač na upravno, FDV...

Ja in? Kaj ima to veze s Slovenijo, kjer imas nezanemarljiv delez ljudi, ki vsakodnevno dokazujejo, da znajo in imajo dobre rezultate, vendar pa se zaradi "objektivnih meril" niso mogli vpisati na izbrano smer. Sedaj pa morajo, kot je Okapi lepo poudaril, popolnoma enakopravno sami placevati svoj studij, ki ga ostali primerljivo sposobni za isti studij, ne rabijo placevati. Ker so bili na nekem "objektivnem testu" pac boljsi.

Potem se vprasas koliko je test objektiven, ce letno pusti na cedilu toliko in toliko taksnih, ki kasneje dokazejo, ne samo kot sposobni studija, ampak kot sposobni studija in socasnega placila studija.

Ramon dekers je izjavil:

Da. "Kriva je neorganizacija fakultete in nesposobnost kadrov."

Verjemi, da na resnih izobraževalnih zavodih nimaš časa za delo, otroka, fanta...

ha ha ha?
A boš rekel, da na FRI-ju popolnoma nihče nima partnerja, dela (ki ga dandanes tko opravljajo vsi študentje, če sploh želijo študirat). Otrok NI moj. Pa ne mešaj klasičnega študija z izrednim. Še ene 2x si preberi moj predpredzadnji post.

Idiotizem je brezmejen. Ne enači me s svojim rednim, naravoslovnim študijem!

pobalinka2 je izjavil:

Ne se sekirat. Na FRI je "izreden" studij taksen, da placas, da te stlacijo skupaj z ostalimi redno vpisanimi. Torej je tam "izreden" == "samoplacniski".

Ce si slucajno mislila, da ima samo FDV tako ocitno "give me your monies" tip samoplacniskega studija. Pri vas je se celo relativno lepse, ker imate vsaj neko formo, ki izgleda prilagojena izrednim studentom.

VelikiTun ::

pobalinka2 je izjavil:

Ne enači me s svojim rednim, naravoslovnim študijem!
Saj se ne more, ker je tudi družboslovec na neki privat šoli.

Daedalus ::

Obstajajo drugi dejavniki, ki ti ne omogočajo branja nevem koliko literatur in VSE TO je razlog zakaj plačamo 2,500€ in za ta denar pričakujemo KVALITETEN ŠTUDIJ.

Pri času, ki ga imaš po lastnih besedah na voljo, pozabi na kvaliteten študij. Kvaliteten študij ni nekaj "za poleg". In če se nimaš časa ubadat s faxom... pol pač študiraš po liniji najmanjšega odpora, vzameš kar rabiš/ te zanima in na koncu diplomiraš. To je moj moto za letos, da že enkrat potegnem črto pod ta FDV in diplomiram. Poleg službe, popoldanskega s.p-ja in punce. Poleg, pač. Kake hude kvalitete v moji diplomi verjetno ne bo:|
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Pri času, ki ga imaš po lastnih besedah na voljo, pozabi na kvaliteten študij. Kvaliteten študij ni nekaj "za poleg". In če se nimaš časa ubadat s faxom... pol pač študiraš po liniji najmanjšega odpora, vzameš kar rabiš/ te zanima in na koncu diplomiraš. To je moj moto za letos, da že enkrat potegnem črto pod ta FDV in diplomiram. Poleg službe, popoldanskega s.p-ja in punce. Poleg, pač. Kake hude kvalitete v moji diplomi verjetno ne bo

+1. Sem že sam hotel izdaviti to pa nisem želel biti nesramen:) Slovenski moto šolskega sistema je:NO ONE GETS LEFT BEHIND

Ramon dekers je izjavil:

Pri času, ki ga imaš po lastnih besedah na voljo, pozabi na kvaliteten študij. Kvaliteten študij ni nekaj "za poleg". In če se nimaš časa ubadat s faxom... pol pač študiraš po liniji najmanjšega odpora, vzameš kar rabiš/ te zanima in na koncu diplomiraš. To je moj moto za letos, da že enkrat potegnem črto pod ta FDV in diplomiram. Poleg službe, popoldanskega s.p-ja in punce. Poleg, pač. Kake hude kvalitete v moji diplomi verjetno ne bo

+1. Sem že sam hotel izdaviti to pa nisem želel biti nesramen:) Slovenski moto šolskega sistema je:NO ONE GETS LEFT BEHIND

Zavedam se, da kvaliteten študij ni nekaj "za poleg". Ampak jaz tukaj nisem, da bi bila doktor in predavala stvari naprej. Jaz sem na izrednem študiju, da bi se naučila osnov dobre komunikologije. Osnove ekonomije in trga poznam že od nekdaj (kar s pridom uporabljam v podjetju, kar se že kaže z dodatnim plusom). Ker pa vseeno POTREBUJEM določeno znanje iz tega področja sem plačala šolnino in nekako se pričakuje, da na predavanjih izveš vsaj del tega, kar naj bi ti študij ponujal. Nikjer ni bilo govora o tem, da želim nemogoče. (sedaj pač vse delam po sistemu: kateri rok je najbližje in kako to najlažje speljati) Do zdaj sem še vse naredila, hvalabogu.

Konec-koncev nisem želela kritizirati in se s komerkoli prepirati, pač pa samo poudariti, da FDV vsaj zame ni najbolj nekoristna fakulteta.

VelikiTun je izjavil:

pobalinka2 je izjavil:

Ne enači me s svojim rednim, naravoslovnim študijem!
Saj se ne more, ker je tudi družboslovec na neki privat šoli.

Če misliš stresati neumnosti na račun drugih vsaj preberi kar napišeš, ker sam izpadeš butec.

Mavrik ::

BlueRunner je izjavil:

pobalinka2 je izjavil:

Ne se sekirat. Na FRI je "izreden" studij taksen, da placas, da te stlacijo skupaj z ostalimi redno vpisanimi. Torej je tam "izreden" == "samoplacniski".

Ce si slucajno mislila, da ima samo FDV tako ocitno "give me your monies" tip samoplacniskega studija. Pri vas je se celo relativno lepse, ker imate vsaj neko formo, ki izgleda prilagojena izrednim studentom.

Zakaj pa je točno problem da te stlačijo med redne? Kvečjemu se lahko jeziš ker te na drugih faksih stlačijo med skopljene in skrajšane programe, kjer nimaš toliko dostopa do vaj, asistentov in učiteljev.
The truth is rarely pure and never simple.

MaTTe ::

BlueRunner je izjavil:

Invictus je izjavil:

Izredni študij je tako anomalija slovenskega visokega šolstva.

Izredni studij v Sloveniji je simptom anomalije, ne pa anomalija.

Marsikdo ravno z izrednim studijem dokazuje, da je sposoben studirati in mora za pivilegij taksnega dokazovanje dejansko placevati. Anomalija je ocitno to, da se je taksnim onemogocilo subvencioniran studij in v to nelogicnost bi morali gledati in se cohati po glavi kako je to mozno. Da sposobni ostajajo zunaj sistema.

Ha? Ko si star 19 oziroma 20 let dokončaš 4 letno srednjo šolo. Status študenta pa ti pripada do 26 leta, na fax se pa tako ali tako lahko pri nas vpiše vsak in ne vem zakaj sedaj zgražanje kako je nekdo, ki je očitno pameten ostal zunaj. Ker ni, je imel čas, pa je očitno raje delal druge stvari in ko je prišel k pameti je bilo prepozno ...

BlueRunner je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

Ja in? Kaj ima to veze s Slovenijo, kjer imas nezanemarljiv delez ljudi, ki vsakodnevno dokazujejo, da znajo in imajo dobre rezultate, vendar pa se zaradi "objektivnih meril" niso mogli vpisati na izbrano smer. Sedaj pa morajo, kot je Okapi lepo poudaril, popolnoma enakopravno sami placevati svoj studij, ki ga ostali primerljivo sposobni za isti studij, ne rabijo placevati. Ker so bili na nekem "objektivnem testu" pac boljsi.

Potem se vprasas koliko je test objektiven, ce letno pusti na cedilu toliko in toliko taksnih, ki kasneje dokazejo, ne samo kot sposobni studija, ampak kot sposobni studija in socasnega placila studija.

Kolegica na mojem programu ni bila sprejeta v prvi letnik, ker sta ji sfalili 2 piki. Ker si je to želela študirati bolj kot karkoli je vpisala izredni študij. Svoje zanimanje in tudi znanje je dokazala in letnik končala s povprečjem 9,4. Vse pogoje za prepis v redni študij je opravila in tudi v rednem študiju se je sprostilo 1 mesto (1 je pač padel 1. letnik). Ona pa vseeno ni bila sprejeta. Razlog? Nek izkoriščevalec sistema, prav tako ni bil sprejet v 1. letnik komunikologije, in se vpisal na evropske študije, naredil potrebne predme in se v 2. letniku prepisal na želeno smer. Ker je bil redni študent je imel prednost pred njo, pa čeprav je bilo njegovo povprečje 7,3.

Fer, ane? Spodbujamo pridne, nadarjene, ...

Zgodovina sprememb…

pobalinka2 je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

Ja, 40% predavanj imam obveznih. In to brez heca, čeprav v pravilniku študija piše drugače. Profesorji vodijo evidenco prisotnosti in kot rečeno pri 4,5 predmetih ne moram opravljati izpita v kolikor me na predavanjih ni bilo.

Predavanja na FERI recimo niso obvezna, jih pa veselo beležijo. Sicer ti ne bodo rekli, da ne smeš prit na izpit ampak vseeno. Kar hočem povedat je to - predavanja mogoče res niso obvezna imamo pa zato vaje, ki pa so obvezne in vaje so čez cel semester, vsak teden in vsak teden nove naloge. Torej ne sedaj jokat kako naporno je na FDV ko imaš 5 predmetov obveznih, dejansko pa lahko nohte tam lakiraš, če ti je volja.

poweroff ::

Stvar je zelo preprosta. Če študentje na FDV ne boste zaropotali, ne bo tega naredil nihče namesto vas.

Imate vso pravico do pogovora s prodekanom/prodekanjo, ki vas BO poslušal/a. To, da profesor ne izpolnjuje svojih obveznosti na predavanjih, izpitih in glede literature je resna stvar in lahko ti povem, da bodo konkretne navedbe poslušali. Vprašanje je sicer kakšni bodo ukrepi, bo pa vsaj opozorilo.

Kar je mene motilo je bilo to, da so tudi profesorji delali po liniji najmanjšega odpora. Ni dovolj, da profesor hodi točno na predavanja, da da vnaprej študijsko literaturo, da se drži rokov - biti mora 120% pripravljen na predavanja in redno slediti novostim na svojem področju. To sem jaz pogrešal na FDV.

No, kolikor slišim, je podobno tudi na drugih faksih. Recimo imam dosti konkretne informacije iz FVV, pa tudi FRI - znanje nekaterih profesorjev je o področju, ki ga predavajo katastrofalno. Zastarelo in katastrofalno slabo.

Seveda pa h koritu (predavanjem) ne bodo spustili nikogar. Maksimum je, da zraven pripeljejo kakšnega "črnca" (=asistenta), ki oddela predavanja namesto njih...
sudo poweroff

MaTTe je izjavil:

Ha? Ko si star 19 oziroma 20 let dokončaš 4 letno srednjo šolo.

20 najveckrat v primeru, da si en letnik ponavljal. Cca. 40% jih maturira starih 18 let. Za vpis se odlocajo, ko so stari 17-18 let. Ce imajo sreco, jih otrostvo in puberteta ne bosta stala tocke ali dveh potrebnih za vpis na zeljeno smer.

MaTTe je izjavil:

Status študenta pa ti pripada do 26 leta, na fax se pa tako ali tako lahko pri nas vpiše vsak in ne vem zakaj sedaj zgražanje kako je nekdo, ki je očitno pameten ostal zunaj.

Zato, ker se niti pod razno ne more vsakdo vpisati na izbrano smer. Tudi, ce je to smer, ki mu morda najbolj lezi in za katero kaze nadarjenost. Status studenta ti tudi ne "pripada" do 26. leta, temvec dokler redno studiras. Ce pa zaradi hecnih vpisnih pogojev ne mores vpisati 1. letnika, pa bos storil kaj tocno?

MaTTe je izjavil:

Ker ni, je imel čas, pa je očitno raje delal druge stvari in ko je prišel k pameti je bilo prepozno ...

Redko kdo je pri 14 letih v casu izbire programa vpisa v srednjo solo vedel kaj bo pocel, kaj ga veseli in kaj ga caka. Konec koncev te tudi zakon pri tej starosti se steje za otroka, ki ni sposoben suvereno odlocati o vseh stvareh, ki se zadevajo njegovega zivljenja.

Bom pa rekel tako: Kdor si misli, da ima clovek pri 14 letih ze vso potrebno zdravo pamet v betici, je najverjetneje sam star 14 let. Nekatere nakljucne izbire se potem tudi drago placajo. Zal tudi cisto po nepotrebnem in tudi na splosno sirso druzbeno skodo.

Kolegica na mojem programu ni bila sprejeta v prvi letnik, ker sta ji sfalili 2 piki. Ker si je to želela študirati bolj kot karkoli je vpisala izredni študij. Svoje zanimanje in tudi znanje je dokazala in letnik končala s povprečjem 9,4. Vse pogoje za prepis v redni študij je opravila in tudi v rednem študiju se je sprostilo 1 mesto (1 je pač padel 1. letnik). Ona pa vseeno ni bila sprejeta. Razlog? Nek izkoriščevalec sistema, prav tako ni bil sprejet v 1. letnik komunikologije, in se vpisal na evropske študije, naredil potrebne predme in se v 2. letniku prepisal na želeno smer. Ker je bil redni študent je imel prednost pred njo, pa čeprav je bilo njegovo povprečje 7,3.

Ma dej "wake up" hvala Bogu da je imela šanso. Študij je na izrednih programih vseeno relativno poceni kar poemni da se gi lahko vsak privošči saj povrečen 3 letni program stane okoli 6000€ torej manj kot nov avto. Poglej si malo tujino ali pa pojdi tja.
Če pač ni dobil dveh pik jih pač ni life's not fair. To je tako kot pri hitri vožnji kjer te zalot policija in rečeš samo 5 km sem prehitro peljal...

MaTTe je izjavil:

pobalinka2 je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

Predavanja na FERI recimo niso obvezna, jih pa veselo beležijo. Sicer ti ne bodo rekli, da ne smeš prit na izpit ampak vseeno. Kar hočem povedat je to - predavanja mogoče res niso obvezna imamo pa zato vaje, ki pa so obvezne in vaje so čez cel semester, vsak teden in vsak teden nove naloge. Torej ne sedaj jokat kako naporno je na FDV ko imaš 5 predmetov obveznih, dejansko pa lahko nohte tam lakiraš, če ti je volja.

Pa kaj, a me imaš za norca al kako? Očitno si se spotaknil že ob prvem odstavku in nisi prišel do konca in potegnil nekakšnega zaključka. ŠTUDIRAM IZREDNO. Za tak študij so razpisana drugačna pravila in drugačna izvedba, kot smo je deležni. Naj omenim, da v celotnem letu nimam več kot 10% vaj? In, da profesor po 2-eh, 3-eh urah predavanja reče: bomo za danes kar zaključili, ne? Bomo drugič malo pohiteli. Mislim halo? Jaz imam za opravit 12 izpitov, in to naj bi izgledalo tako: predavanja - izpit, druga predavanja- drugi izpit, tretja predavanja - tretji izpit.. nikakor pa ne 6x na teden predavanja in 6x v 10dneh izpit. Ja, vem da tako delate na rednem študiju, ampak saj zato pa dam 2,500€. Da mi je program prilagojen. Da program upošteva mojo zaposlitev, razmerje, .... Jaz jim dam 2,500€ in nekako sem dolžna dobiti kar plačam. To pomeni: kvalitetna predavanja, dostopno literaturo, dostopnost profesorjev (to da ne dobiš odgovora, da ima razpisane govorilne in ga ni tam, da pozabi na izpit, da prinese napačen izpit,... je sploh škoda omenjat).

In verjemi, zadnja stvar, ki jo delam kjerkoli je lakiranje nohtov. Kaj delam na fdv-ju? Učim se z eno roko in očesom pisati, z enim ušesom in očesom poslušati in z usti sodelovati. Zakaj? Ker, ko pridem domov nimam pogojev za učenje. (pa ne zaradi sebe, temveč slabo dostopne literature, o čimer sem se že razpisala v prejšnih postih).
Morda nebi škodilo, da prebereš vse od začetka do konca, ne pa napadeš in prav ponižuješ z nekim lakiranjem nohtov nekoga, ki si želi nekaj narediti.

@Matthai:
Pred 5 dnevi sem bila na pogovoru z zunanjo komisijo za nadzor fakultete in 12 ljudi, ki niso del FDV-ja je bilo prekleto presenečenih nad stvarmi, ki so jih slišali. Bojda prvič v ne vem koliko letih. Očitno so bili do zdaj vsi tiho. Jaz ne mislim biti. Za svoje plačilo pričakujem kar obljubljajo. Ali pa lahko lepo povrnejo denar.

Mavrik je izjavil:

Zakaj pa je točno problem da te stlačijo med redne? Kvečjemu se lahko jeziš ker te na drugih faksih stlačijo med skopljene in skrajšane programe, kjer nimaš toliko dostopa do vaj, asistentov in učiteljev.

Hm. Recimo to, da je urnik prilagojen temu, da imas v zivljenju se druge obveznosti in ne samo studij? "Izreden studij" naj bi bil natancno to: studij izven rednega termina in izven rednih okvirjev. Ne pa samo splosna oznaka za "samoplacnistki studij".

Tudi to o "skopljenih in skrajsanih" programih bom vzel kot tvegano opazko, kajti program zahteva toliko ur teh predavanj, toliko onih in toliko tretjih. Nekako jih je potrebno oddelati. Ce minimalne ure predvidene v programu niso odpredavane, se lahko komu diplomo tudi odvzame, ker ta ni bila pridobljena v skladu s programom. Tako, da mislim, da je tveganje le toliksno, da so taksni pojavi bolj izjema, kot pa pravilo.

Ponekod to pomeni, da se predavanja za izredne zacno tudi v petek popoldne in se koncajo v nedeljo zvecer. 20 efektivnih ur predavanj spakiranih v konec tedna. Petek in svetek, preko celotnega leta, da se pokrije zahtevan fond ur. Pri teh je, vsaj v mojih oceh, znesek solninine se kako zelo upravicen, ker je potrebno poskrbeti za prostor, za varovanje, za predavatelje, za asistente. Glede na to, da se gre za dodatno (nadurno) delo cez konec tedna in v vecernem casu so tudi stroski tega dela neprimerno visji, kot bi sicer bili.

Potem pa pogledas na drugo fakulteto, kjer je bistvena razlika med slusatelji v predavalnici samo to, da 100 slusateljev casti drzava, 100 pa jih placuje solnino sama. Predavalnica je ista, predavatelj je isti, pri predavanjih ni porabljena ni niti ena ura vec, sola ne rabi biti odprta niti minute dlje. Edini, ki imajo vec dela so asistenti. Cena pa taksna, kot bi imel vse organizirano samo za izredne, oz. podobna visina, kot sosednja fakulteta, ki dejansko organizira izredni studij.

Go figure... Posteni bi bilo, da bi lepo locili organizacijo v matriko redni-izredni po eni osi ter subvencioniran-samoplacniski po drugi osi. Potem bi vsaj vsakdo enostavno videl, ce za svoj denar res dobiva to, kar dobivaji drugi, ki placujejo podobne zneske.

Ramon dekers je izjavil:

Ma dej "wake up" hvala Bogu da je imela šanso. Študij je na izrednih programih vseeno relativno poceni kar poemni da se gi lahko vsak privošči saj povrečen 3 letni program stane okoli 6000€ torej manj kot nov avto. Poglej si malo tujino ali pa pojdi tja.
Če pač ni dobil dveh pik jih pač ni life's not fair. To je tako kot pri hitri vožnji kjer te zalot policija in rečeš samo 5 km sem prehitro peljal...

Spet površno branje. Ne gre za 2 pike v vpisu n 1. letnik. Gre za sistem nadaljevanja. Vse je tako lep oopisano na uradni spletni strani fakultete, v praksi pa punca nikoli ne bo prišla iz izrednega v redni študij. Pa čeprav ji je najslabša ocena 9.

P.S. Na FDV-ju nimamo 3 letnih programov ;) in šolnina enega leta znaša 2,500€. Literatura nas celotna stane okoli 500€ (če odštejemo bonus fakultetne knjigarne pa 440€, s tem da v tej knjigarni pač ne dobiš kar rabiš, ker je dejansko prazna.) In ne, večine literature ni v knjižnici in potem ali printaš ali kupiš original. Na vsak predmet po 2,3 knjige - 12 predmetov. Knjiga pa nobena pod 20, 30€ (pa tudi nad 100€ smo rabili recimo za sociologijo).

Ramon dekers je izjavil:

Marsikdo si ga pac ne more privosciti. Tako, kot si marsikdo ne more kupiti malo rabljen avto za 6k EUR, ne glede na to koliko pleha vidis vsakodnevno parkiranega okoli fakultet. Vec ljudi se se vedno pripelje z javnim prevozom.

Ramon dekers je izjavil:

Life's not fair je rahel zajeb, ce je na koncu X ljudi kot nesposobnih izpadlo iz subvencioniranega studija, Y pa se jih sploh ni moglo vpisati. To se na koncu prevede v otipljivo ekonomsko skodo iz naslova zapravljenega denarja za dropouts in naslova manjsih prihodnjih davkov in manjse ucinkovitosti v sluzbah, kjer ljudje ne bodo dosegali visje dodane vrednosti zaradi slabse izobrazbe ali splosnega nezadovoljstva nad delom.

Vedno bos imel nek delez izgub. To je pac neizogibno. Vprasanje pa je, ali je trenuten sistem res tako oh in sploh optimalen, da se ga ne bi dalo izboljsati ali prenoviti, ce so vidne ocitne napake.

BlueRunner je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

Marsikdo si ga pac ne more privosciti. Tako, kot si marsikdo ne more kupiti malo rabljen avto za 6k EUR, ne glede na to koliko pleha vidis vsakodnevno parkiranega okoli fakultet. Vec ljudi se se vedno pripelje z javnim prevozom.

+ razlika je med 6.000 in 10.000 (SAMO za šolnino, da o drugih stroških ne govorim) Samo v eno stran navozim 10€ stroškov z avtomobilom, + parkirnina 2€ (ker parkiram na ekonomski s fantovo študentsko, na FDV je neprimerljivo dražje) + stroški literature (kar je že dostopnega v šolski knjižnici pa je s prvim dnem pograbljeno od rednih študentov, ki imajo predavanja prej kot mi in posledično prej vedo kaj potrebujejo) pa še bi se kaj našlo. Stvar je takšna, tega si ne moreš privoščiti kar tako, če nimaš bogatih staršev in si iz Ljubljane ali pa ti zadevo časti firma. (v tem primeru koristiš veliko št. svojih nadur, da lahko hodiš na izpite, ki so pogosto v dopoldanskih urah pa čeprav bi morali biti po 16. uri) ITD.

BlueRunner je izjavil:

20 najveckrat v primeru, da si en letnik ponavljal. Cca. 40% jih maturira starih 18 let. Za vpis se odlocajo, ko so stari 17-18 let. Ce imajo sreco, jih otrostvo in puberteta ne bosta stala tocke ali dveh potrebnih za vpis na zeljeno smer.

No, jaz sem dejansko računal z 9 letko OŠ in, da morebiti še kdo kaj pade vmes. Zato 19 ali 20. Ampak ja, po starem sistemu se še pride tako hitro čez.

BlueRunner je izjavil:

Zato, ker se niti pod razno ne more vsakdo vpisati na izbrano smer. Tudi, ce je to smer, ki mu morda najbolj lezi in za katero kaze nadarjenost. Status studenta ti tudi ne "pripada" do 26. leta, temvec dokler redno studiras. Ce pa zaradi hecnih vpisnih pogojev ne mores vpisati 1. letnika, pa bos storil kaj tocno?

Sistem je tak, da tistim, ki so se dokazali čez srednjo šolo in na maturi ponuja boljše možnosti za vpis naprej. Kar je dejansko pravilno ampak kot si rekel - nekateri, pa čeprav jim je v veselje določena smer, se zaradi tega ne morejo redno vpisati.
S statusom študenta je pa tako, da dejansko je pri naš še milo. Sem gledal in ugotovil, da če na UNI ne zmorem, se lahko še 2x prepišem preden mi vzamejo status ali nekaj takega. Vglavnem - moj point je to, da ti ga ne vzamejo takoj.
Če pa ne prideš na željen program je pa tukaj še vedno, da si izbereš nekaj drugega, končaš, se zaposliš in greš študirat to ob delu in si pač sam plačaš študij. Ali pa pišeš maturo vse točke in imaš dobre ocene v SŠ ...

BlueRunner je izjavil:

Redko kdo je pri 14 letih v casu izbire programa vpisa v srednjo solo vedel kaj bo pocel, kaj ga veseli in kaj ga caka. Konec koncev te tudi zakon pri tej starosti se steje za otroka, ki ni sposoben suvereno odlocati o vseh stvareh, ki se zadevajo njegovega zivljenja.

Bom pa rekel tako: Kdor si misli, da ima clovek pri 14 letih ze vso potrebno zdravo pamet v betici, je najverjetneje sam star 14 let. Nekatere nakljucne izbire se potem tudi drago placajo. Zal tudi cisto po nepotrebnem in tudi na splosno sirso druzbeno skodo.

Poznam ljudi, ki so šli v gimnazijo in imeli še dodatna štiri leta za odločitev, pa so se vseeno vpisali nekam kamor niso sodili. Jaz sem pa svojo smer izbiral že pri 14-ih letih in needless to say sem se za*eb*l. In dejansko šele proti koncu srednje šole sem ugotovil kaj bi res rad delal in na srečo sem še lahko popravil napako :)

russhie 2500 evrov na letnik, da boš lahko dobila diplomo? Za FERI R-IT program je nekje čez 3000 evrov in se mi to zdi še zelo poceni. Poglej raje v tujino, kjer imajo večje povpraševanje in moraš prvo biti iz prave družine, potem imeti najboljše ocene, da prideš na dobro srednjo šolo in šele potem ko napraviš srednjo šolo z najboljšimi ocenami ti je omogočen, da se vpišeš na univerziteto, kjer, spet, moraš plačati ogromno denarja. Aja, pa neke dobre privat šole v US, ki ti omogočajo, da sploh imaš možnost za napredovanje v dobro fakulteto tudi niso zastonj. Zato je to, kar imamo v Sloveniji skoraj primerljivo z nebesi. Res, da ni najboljša kvaliteta učenja ampak vsaj zastonj te lahko naučijo nekaj zaradi česar se v US marsikdo zakreditira do amena!

P.s. en letnik na MF LJ stane pri nas 15000 evrov ... just saying.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MaTTe ()

MaTTe je izjavil:

Sistem je tak, da tistim, ki so se dokazali čez srednjo šolo in na maturi ponuja boljše možnosti za vpis naprej. Kar je dejansko pravilno ampak kot si rekel - nekateri, pa čeprav jim je v veselje določena smer, se zaradi tega ne morejo redno vpisati.

No, jaz sem mnenja, da to ni pravilno. Matura je sicer lepa, ce zelis primerjati vse v eni generaciji med seboj po neki splosni metriki tipa "IQ". Ne verjamem pa, da je hkrati tudi dobro merilo in pokazatelj za to, kdo bo na nekem konkretnem visokosolskem studiju s konkretnimi in vnaprej znanimi zahtevami uspel.

MaTTe je izjavil:

Če pa ne prideš na željen program je pa tukaj še vedno, da si izbereš nekaj drugega, končaš, se zaposliš in greš študirat to ob delu in si pač sam plačaš študij. Ali pa pišeš maturo vse točke in imaš dobre ocene v SŠ ...

Želim si popravke sistema, ki bodo za večji delež generacije zagotovila vpisna mesta, ki so njim bolj kompatibilna. Ne pa, da imamo fiktivne vpise samo s ciljem takojsnjega prepisa na drug program za katerega je v prvem koraku zmanjkalo pik in brez pobiranja denarja od samoplacnikov samo zato, da se ga pobira. Ce bi bil malenkost bolj cinicen bi rekel, da si morda kaksna fakulteta dejansko zeli vpisati manj subvencioniranih samo zato, da lahko potem v razpolozljiv prostor in cas natlaci cim vec samoplacnikov.

MaTTe je izjavil:

Poznam ljudi, ki so šli v gimnazijo in imeli še dodatna štiri leta za odločitev, pa so se vseeno vpisali nekam kamor niso sodili. Jaz sem pa svojo smer izbiral že pri 14-ih letih in needless to say sem se za*eb*l. In dejansko šele proti koncu srednje šole sem ugotovil kaj bi res rad delal in na srečo sem še lahko popravil napako :)

Super, ti si imel sreco. Kaj pa tisti, ki jim je npr. splosen uspeh trpel zaradi kaksnega predmeta, ki jim pac ni sel, potem pa so za nagrado ostali se brez studija, ki so si ga stiri leta zeleli. Bojim se, da je taksnih zgodb veliko, ne vem pa, da se bi kdo spravil na delo in s kaksno studijo preveril kako stvari res stojijo.

Ce tega res ni se nihce storil, potem res skoda. Verjetno bi to bil dober material za dobro diplomsko delo. Prakticno in uporabno, ceprav nekaterim verjetno nevsecno, ker to ni "naravoslovje".

Zgodovina sprememb…

BlueRunner imaš prav in se strinjam s tabo - sistem je daleč od popolnega, samo kako bi pa po tvojem mnenju napravili merila za vpis na željeno univerzo?

MaTTe je izjavil:

Opsala, pomota. To je za 3. stopnjo oz. doktorat (izredni)
Malo preberi še droben tisk. (šolnina za tujce in izredne študente pa stane od 1000 do 3000 USD, odvisno od nekakšnih izbirnih predmetov ali dvopredmetnih smeri, kakor sem razumela tist cenik)

MaTTe je izjavil:

BlueRunner imaš prav in se strinjam s tabo - sistem je daleč od popolnega, samo kako bi pa po tvojem mnenju napravili merila za vpis na željeno univerzo?

Kaj pa sprejemni izpiti? Ti bi namreč temeljili na področjih, ki jih kandidat namerava in želi študirati, ne pa na vsem povprek (od naravoslovnih do družboslovnih).

Čeprav, jaz bi se odlično odrezala na sprejemnih izpitih za kakšno matematiko ali FRI, pa sem daleč od primernega kandidata za kaj takšnega. In še vedno ostane tu problem izrednih študentov. Imela sem (in še zdaj imam) vsaj 5 kolegov, ki nimajo veze o študiju, ki jih le-ta ne veseli in ga 'študirajo' le zaradi naziva.

Zgodovina sprememb…

Iq test?lol

russhie 2500 evrov na letnik, da boš lahko dobila diplomo? Za FERI R-IT program je nekje čez 3000 evrov in se mi to zdi še zelo poceni. Poglej raje v tujino, kjer imajo večje povpraševanje in moraš prvo biti iz prave družine, potem imeti najboljše ocene, da prideš na dobro srednjo šolo in šele potem ko napraviš srednjo šolo z najboljšimi ocenami ti je omogočen, da se vpišeš na univerziteto, kjer, spet, moraš plačati ogromno denarja. Aja, pa neke dobre privat šole v US, ki ti omogočajo, da sploh imaš možnost za napredovanje v dobro fakulteto tudi niso zastonj. Zato je to, kar imamo v Sloveniji skoraj primerljivo z nebesi. Res, da ni najboljša kvaliteta učenja ampak vsaj zastonj te lahko naučijo nekaj zaradi česar se v US marsikdo zakreditira do amena!

Glede na tujino bi bil znesek 15.000€ na leto normalen. 6 tisoč EUR pa že zbereš nekako skupaj za celoten študij, zaenkrat je še ok. tako kot je.

Kaj pa sprejemni izpiti? Ti bi namreč temeljili na področjih, ki jih kandidat namerava in želi študirati, ne pa na vsem povprek (od naravoslovnih do družboslovnih).

Čeprav, jaz bi se odlično odrezala na sprejemnih izpitih za kakšno matematiko ali FRI, pa sem daleč od primernega kandidata za kaj takšnega. In še vedno ostane tu problem izrednih študentov. Imela sem (in še zdaj imam) vsaj 5 kolegov, ki nimajo veze o študiju, ki jih le-ta ne veseli in ga 'študirajo' le zaradi naziva.

Pa dajte se že naučit prilagajat. Če jih študij ne veseli ga bodo pač opravili in delali na področju ki jih veseli (odvisno od zaposlitvenih možnosti) ali pa naj se prepišejo. Madona, vse kar znate je jokat.

Zgodovina sprememb…

Life's not fair je rahel zajeb, ce je na koncu X ljudi kot nesposobnih izpadlo iz subvencioniranega studija, Y pa se jih sploh ni moglo vpisati. To se na koncu prevede v otipljivo ekonomsko skodo iz naslova zapravljenega denarja za dropouts in naslova manjsih prihodnjih davkov in manjse ucinkovitosti v sluzbah, kjer ljudje ne bodo dosegali visje dodane vrednosti zaradi slabse izobrazbe ali splosnega nezadovoljstva nad delom.

Vedno bos imel nek delez izgub. To je pac neizogibno. Vprasanje pa je, ali je trenuten sistem res tako oh in sploh optimalen, da se ga ne bi dalo izboljsati ali prenoviti, ce so vidne ocitne napake.

Če bi tole tvoje držalo bi morali imeti mi GDB 5%, kar se tiče izobrazbe in visje dodane vrednost. Poglej si malo koliko ljudi ima pri nas opravljeno fakulteto naprama tujini, recimo ZDA.

Zgodovina sprememb…

pobalinka2 je izjavil:

MaTTe je izjavil:

Opsala, pomota. To je za 3. stopnjo oz. doktorat (izredni)
Malo preberi še droben tisk. (šolnina za tujce in izredne študente pa stane od 1000 do 3000 USD, odvisno od nekakšnih izbirnih predmetov ali dvopredmetnih smeri, kakor sem razumela tist cenik)

MaTTe je izjavil:

Opa, medicino se celo ne gre izredno vpisat, je pa država rekla, da jih vsak študent medicine stane 13.000 evrov na leto.

Glede sprejemnih izpitov je pa tako, da se meni zdi enako slaba rešitev kot gledanje mature in ocen. Ker nekateri se s stroko katera jih zanima srečajo prvič šele na faxu...
««
24 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kontakt FDV-jevca/ke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10428568 (25285) bbbbbb2015
»

KAM na faks? (strani: 1 2 )

6815750 (12976) sandmat
»

Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19328203 (20350) CaqKa
»

Kateri faks (strani: 1 2 )

7122157 (20304) romat
»

Ali je država res zafurana zaradi FDV-ja

Oddelek: Problemi človeštva
365286 (3759) PrimozR

Več podobnih tem