Prijavi se z GoogleID

» »

Nižji davki

Nižji davki

strani: 1 2 »

borchi ::

> borchi: A si si mislil, da se bom strinjal enkrat s teboj!

seveda sem si mislil. nihče ne more bit tak tepec, da se nikoli ne bi strinjal z menoj. :D (joke! da ne bo spet kakega flejmanja)
l'jga

jype ::

_marko> Torej se naj privatizira. (pa naj bo pol zasebnega pa pol javnega - garant bo čez nekaj časa privat boljše)

Saj to imamo že zdaj. Problem je le ta, da se država pretvarja, da dejansko skrbi za zdravstvo. Figo. Če hočeš priti do specialista, prije nego što si otegnuo papke, potem moraš kar lepo plačat. Če pa imaš čas dve leti čakat na vrsto, pa gre tudi "zastonj".

Tak sistem seveda ne funkcionira brez socialnih transferjev za tiste, ki si komercialnega zdravstva nikoli ne bodo zmogli privoščiti (tako ali drugače hendikepirani, žrtve naravnih nesreč in otroci s socialnega dna, ki morajo za priložnost, da se izkažejo, čakati na sprejem v kakšno kriminalno združbo).

_marko> Eno je zastonj šolstvo, drugo pa kvalitetno šolstvo.

Mene nič ne moti, če je šolstvo drago. A v tem primeru naj si država zrihta profesionalno neoporečne ocenjevalce, ki perspektivnim otrokom omogočijo intelektualni razvoj že od male šole naprej, ne glede na njihovo družbeno ozadje, sicer bomo čez 50 let imeli bistveno širšo skupino revežev, ki si tudi osnovne šole ne morejo privoščiti.

Vsak kiks naj veliko stane, ampak naj ne bo usoden za dijaka/študenta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MadMicka ::

Fizikalko, ti bom zadevo skušal bolj plastično prikazati: recimo da se ukvarjaš tako ali drugače s fiziko. Skušaj se kdaj resno pogovarjati o fiziki z nekom, ki je sicer brihten in nemara strokovnjak na kakem področju, nima pa pojma o fiziki. Kmalu boš pogruntal, da takšen človek glede fizike kvasi neumnosti in ko se mu to skuša pojasniti, ne razume in ne razume. Potem pa skušaj razmišljati v smeri, da nemara tudi ti podobno ravnaš na kakem drugem področju, kjer nimaš zadostnih znanj.

_marko ::

Fizikalko:

Glede šolstva:

Kaj pa če nebi ukinili vseh socialnih transferjev - recimo, da bi pri šolstvu ostali. Tisti z večjim premoženjem oz višjimi prihodki pa bi plačevali šolnine. Študenti se bi manj zajebavali, šole bi morda postale bolj kvalitetne.
Naslednji korak je privatizacija.

Skratka, dela se naj na KVALITETI šole, ne pa na tem, da je šola čim cenejša - itak ni čudno, da nobene Slovenska univerza ni med top 500 univerzami!

OBVEZNO pa bi si želel, da bi se naši profesorji, ki so dobesedno zabetonirani na svojem položaju tudi po 20 let malo bolj bali za službo in postali bolj kvalitetni. V ZDA je vsako leto profesor ocenjen, če ocena ni dovolj dobra mu rečejo: "Hvala lepa, ne potrebujemo vas več".

Zakaj ti je pa ta model tako napačen?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kekz ::

OBVEZNO pa bi si želel, da bi se naši profesorji, ki so dobesedno zabetonirani na svojem položaju tudi po 20 let malo bolj bali za službo in postali bolj kvalitetni. V ZDA je vsako leto profesor ocenjen, če ocena ni dovolj dobra mu rečejo: "Hvala lepa, ne potrebujemo vas več".


Saj pri nas tudi, samo, da ni tako avtomatično.
Ko sem jaz študiral na FE, smo mi, študenti kmalu ugotovili, da je en profesor strokovno zelo švoh.
Napisali smo peticijo in jo odnesli dekanu. Potem je tudi dekan prišel nekajkrat na predavanja in ...

Profesorja so degradirali. V bistvu sta z zelo v redu asistentom zamenjala vlogi.
Brez Muje se še čevelj ne obuje :D

_marko ::

kekz:

Mi smo vsako leto ocenjevali profesorje z 1 do 5. Nekateri so meli poprečje blizu 5, drugi blizu 1! 8-O

Se pa na koncu ni nič zgodilo.
Je pa res, da ko končaš s predmetom ti je potem bolj ali manj vseeno za tega profesorja.
Sicer pa še nismo problali med letom narediti peticije in jo poslati dekanu.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

WarpedOne ::

Tisti z večjim premoženjem oz višjimi prihodki pa bi plačevali šolnine.


takšen pristop vodi navzdol. najbol udari tiste na meji.

res ne vem kaj je tko narobe z vavčerji. vsak ga dobi zastonj in gre na šolo, ki mu je ljubša. šola pa prejete vavčerje nato vnovči pri državi. pa ni šolnin, je pa konkurenca.
Do you know what you don't know?

liberal ::

...šolstvo....groza...

mislim toliko enih ekonomskih šol in kadrovskih in finančnih itd,...pa te ne morejo tudi pri enem predmetu naučit delat tehnične in fundamentalne analize pri finančnih vlaganjih, da te na koncu srat prime,...ja naj bodo privat, samo ko je enkrat konec, ma da znaš narediti iz 1000usd po 10000 usd na leto...ne pa ne znaš še dohodnine oddat...

Vice ::

V ZDA jih že od malega pumpajo s tem, kako se ustanovi lastno podjetje, kako mora človek ceniti svoje ideje in iz njih sezidati dobičkonosen posel... Pa imajo kljub temu še vedno precej več revežev, kot bi človek mislil.

Vse je v kulturi naroda. Če ljudje niso naučeni kapitalizma, se ga ne znajo igrat, pa če se država še tako trudi spodbujati podjetništvo in investicije..

In zato je po tvojem v EU nižja brezposlenost, in v EU je več bogatih, ter večja EU obrne 3x več kapitala, pa kar je najpomembnejše v EU sploh ni revežev, ter povprečen evropejec ima 2x več kot američan ter da američani niso nikoli pristali na luni :))... OMG

Ja hudiča, če prepovemo sindikate, potem moramo seveda ukiniti tudi vse ostale interesne "združbe", kot npr. razno razna društva invalidov, pa razno razna gospodarska združenja in številna druga, ki temeljijo na prostovoljnem članstvu. Sindikati namreč temeljijo na prostovoljnem članstvu. In takoj ko je temu tako, lahko le člani sodijo o tem kaj in kako dobro delajo sindikati za njih.. Če prepovemo prostovoljne tovrstne organizacije, potem nasvidenje demokracija. Upam, da boš Vice to doumel in v bodoče upošteval.
Ne vem kje ti vidiš da sem omenil, da je potrebno ukiniti vse kar temelji na prostovoljnem članstvu. Mogoče je vzrok napačna dioptrija.
Kako temelji sindikat na "prostovoljnem članstvu" ne omenjaj ker očitno nimaš izkušenj kakšna svinjarija je to v resničnem življenju. Jest se lahko samo smejim tem naivnežem.
Napiši malo primerjavo iz vidika kapitala, kaj po tvojem je sindikat, društvo invalidov, razna gospodarska združenja, da boš videl kaj sem mislil...

jype ::

jype> Vse je v kulturi naroda. Če ljudje niso naučeni kapitalizma, se ga ne znajo igrat, pa če se država še tako trudi spodbujati podjetništvo in investicije..
Vice> In zato je po tvojem v EU nižja brezposlenost, in v EU je več bogatih, ter večja EU obrne 3x več kapitala, pa kar je najpomembnejše v EU sploh ni revežev, ter povprečen evropejec ima 2x več kot američan ter da američani niso nikoli pristali na luni :))... OMG

Whiskey Tango Foxtrot ?

A lahko še izpeljavo, za nas, neumne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MadMicka ::

Vice, ti naredi prosim "primerjavo iz vidika kapitala, kaj po tvojem je sindikat, društvo invalidov, razna gospodarska združenja" da bom razumel, kaj misliš. Ker društva in razno razna združenja obstajajo zato, da ščitijo in zastopajo interese članov, ki jih druži takšna ali drugačna okoliščina. Nima to direktne veze s kapitalom. Niso to kapitalske združbe.

p.s.: ni se treba preveč smejat naivnežem, raje jim pomagaj in ne razlagaj okoli glede izkušenj, ki jih imam ali nimam, ker se ti niti sanja ne, kakšne izkušnje imam jaz s tovrstnimi zadevami.

Vice ::

A lahko še izpeljavo, za nas, neumne?
Je tukaj na portalu več kot dovolj gradiva za kakšno knjižico kapitalizem za telebane, pa nič ne pomaga. Mi daš kakšen hint, kako bi se dalo?

Niso to kapitalske združbe.
Ja valda da ne, kdo to pravi? Vendar okoli česa pa se vse vrti? Zanikaš?
Praviš da ščitijo intertese članov, na žalost sindikat ni sposoben zrihtati niti piščancev ceneje kot so v Merkatorju, kako naj potem ščiti interese? Aja misliš svoje oz. ljudi ki ga vodijo? S tem se strinjam.
Ne vem zakaj bi pomagal tem revežem, OK bi za ustrezen "kapital", pa tudi upam trditi, da bi bil bolj uspešen kot sindikat, samo zame v tem ni toliko profita, da bi me to zadovoljilo.

fopi ::

Davke bi lahko zmanjšali na pol, če bi racionalizirali porabo javnega sektorja. Pa tu ne govorim o vojski. Kot so nekateri že napisali je vojska dobra, če hočeš mir pred sosedi. A mislite, da če ne bi bili v NATU in ne bi imeli vojske, da bi naši ribiči še ribarili v Piranskem zalivu? Strinjam pa se, da se raje brigajmo bolj za sebe in ne trošimo denarja za 600 vojakov na Kosovu in Iraku in taka sranja.
Govorim kako si Rupel najame letalo za potovanje v Turkmenistan in za en vikend plača 100.000 EUR. Naše letalo, ki pa smo ga kupili pa dajemo v najem za 100.000 USD za cel mesec. Ko ga bomo dobili nazaj bo itak čisto zgonjeno in za na odpad. Drnovšek pa si isto letalo najame za potovanje v Italijo. Zakaj pa mislite, da mu je lani zmanjkalo denarja? Glavno, da politika dobro zgleda na POPTV, koliko denarja pa se stran zmeče pa ni važno.
Kot drugo pa naj ukinejo pokojninsko zavarovanje. A se vi zavedate koliko daste za to? Tam čez 22% bruto. Pa si izračunajte koliko bi sami privarčevali, če bi tak znesek mesečno investirali sami. Bi blo za več kot eno spodobno penzijo do konca vaših dni. V resnici pa bo ta znesek, ki ga daste državi za 1 kg kruha in 1 l mleka, če boste sploh kdaj dobili državno pokojnino.
Kot drugo pa bi bilo potrebno izvajati strožji nadzor nad socialnimi pomočmi. Saj kdo bo pa šel delat, če dobi čistilka 350 EUR plače, pa še v službo se vozi, tisti ki pa sedi doma pa 200 EUR raznih pomoči in socialnih dodatkov in ne vem kaj še.
Razmislite koliko stane en referendum za nedeljsko delo in taka sranja. Vsaj 2 milijona EUR. S tem pa bi kupili kar nekaj patrij, zgradili študentski dom, investirali v razvoj, povečali štipendije.... Največ denarja zapravi politika in razsipni javni sektor. Mi bedaki pa še vzpodbujamo neracionalno porabo denarja.

TESKAn ::

Problem vplačevanja v pokojninsko blagajno in odpravo le - tega je enostavno to, da bi s tem zaje**** veliko ljudi, ki so na ta način celo življenje varčevali, da bi v starosti kaj imeli. Oni niso krivi. Kriva je država, ki je na lahko upokojevala horde ljudi, ki so malo ali nič prispevali v blagajno. Rešitev bi bila IMO ločitev na 'državne' pokojnine in 'navadne' pokojnine. V prve bi dal ljudi, ki jih je upokojila država in naj se jih tako financira iz proračuna, v drugo pa tiste, ki so plačevali celo življenje prispevke in se jih plačuje iz pokojninske blagajne. Bi bilo potem dovolj denarja za vse.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo, ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jype ::

Vice> Je tukaj na portalu več kot dovolj gradiva za kakšno knjižico kapitalizem za telebane, pa nič ne pomaga. Mi daš kakšen hint, kako bi se dalo?

Jaz pravim, da tudi v ZDA, kjer je kapitalistična indoktrinacija na najvišjem nivoju, ne dosega željenih rezultatov. Pri nas (v Sloveniji) je praktično ni. Kako naj torej ljudje sploh preizkusijo svojo podjetniško žilico, če so še v čisto socialističnih mentalnih okvirih? Ne morejo!

Zato je prvi korak lahko le izobraževanje. Vse ostalo je metanje denarja stran.
strani: 1 2 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neprebojni jopiči za policiste (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1118272 (4340) noraguta
»

Osnovnošolska matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
524385 (3170) klemen22
»

Ukinitev vojaskega roka

Oddelek: Loža
492205 (1403) Chessman
»

NATO-pro,contra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1114811 (3352) freserovski
»

Kako zbežati ognjenim zubljem VOJSKE (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
815057 (3583) Andor

Več podobnih tem