» »

Predlogi, ja tisti slovnični!

Predlogi, ja tisti slovnični!

1
2
»

Fizikalko ::

IMHO je zaseben pogovr čisto nekaj drugega. Pisana beseda in pa govori bolj javne narave pa zahtevajo osnovno obvladovanje knjižnega jezika.

kekz ::

Točno! Za pisanje.
Meni so načeloma zelo všeč narečne govorice in jih rad poslušam. Nekoč sem celo na vrhu Storžiča malo vlekel na ušesa, ko sem slišal starejši par govoriti staro kleno gorenjščino, katere "mladi" ne obvladamo več. Res se dobro sliši.

Timmah ::

Eni si ne morte pomagat da se neb utaknil u usako zadevo kle gor. Na ST sm se prjavu ker se marskej nouga zve usak dan pace kdo ise pomoc jo dobi. ampak eni res nimajo nc druzga za pocet kukr iskat dlako u jajcu. Ze velikrat sm hotu tole napisat u temo pritozbe a sm si reku sej ni vredn in vrjetn mi bo zou da sm tole sploh spisou. V pritozbah so vec al mn same jokice ( ta mij reku to un mij reku to, buhuhu uzaljen sm, pa komej cakajo da bojo kerga zatozl kukr 5 letn otroc) drget se pa usi utaknejo u usak drek (ta ne pise č ž š un je napisou z namest s, un je napisou ceu clank sm s trem prstm in ne z desetm, ta sedi nag za kompjuterjm k pise, ...)mislm ko se vam lub. a res nimate kej pocet. ziht bom razkuru par 10 forumasev s temu a mi je prou mau mar. nehejte kazat svoje e-penise pa podivjane hormone in to vela tko za nekatere obicajne forumase kot za nekatere admine. eni mate res tak ego da vas bo razgnal in bo na vasmu monitorju sam ekp dreka. pa v temi kako se ubrant pred nasilnimi ljudmi so sami junaki. dajejo nasvete da kup pistolo, repliko, palco,... kukr sm ze povedou dokler ma tipo metalce za sekto tokcajt jh bo fasou pa ne sam od metalcev se od marskerga. vrjetn bo velikrat tepen zarad svojga jezika ker ne pomisl predn kej zine. poba 16 let si str drek bl ga mesas bl smrdi. nauc se al postavt zase alpa izognt pickarijam. zmerej bojo obstajal kreteni k kazejo kuko so pomembn s svojm misicam. pa kar se tice cefurjev prevec posplosujete. sam sem mu z njimi probleme pa tut nekaj zlo dobrh prjatlov mam z obmocja ex-yu. pa usi sami dobr veste da ni razlike med idiotm slovencm pa idiotm bosancm, srbm, hrvatm, makedoncm,... narodnost nima nc pr temu kolk ma clouk poslihtan u glau.
Fantje in dekleta zresnte se pa imejte smisu za humor. eni ste prevec zapeti druh ste prevec otrocji a vecinoma folka je uredu.
tko to je use kar sm mu za napisat mislm sej bi se pa se mi ne da ker je itak brezveze. pisou sm maubl po gorensk a tist k bo hotu vedt kuga sm hotu povedat bo ze vedu pa tut c z s ga ne bo motu tisk k pa vid da nism prevec lepo slovnce uporablou pa sumnikou pa vejc pa pik pa velikh zacetnc nej pa ne bere ker sm to zanals tko spisou.

lepo se mejte pa se velik dobrh tem zelim =)

p.s. admini loh zbrisete tole ce vam ni usec loh razdelite po temah kamr pase loh premaknete, ubistvu mi ni mar mogu pa sm spisat tole

poet ma vas rad =)

p.p.s. kekz poznam enepar aldi k se zmer guwurejo kleno gurenscino pa tut jest vec al mn guvurim po gurensk na forumu pa rajs zamenam ksno besedo z slovensko dab tut ustal zastopl kuga sm wotu puvedat, tut sam mam rd slovenska narecja in je bl fletn slisat kukr pa en spakvane k se ga eni grejo.
donde esta francesca

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Timmah ()

dejansan ::

ufff, potem je pa to tak vredi čuj

ne brisati lahko pa en s zamenjate za z :D
dejansan

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dejansan ()

No, poet, prav lepo si pokazal, kako grozno je brat za nepismenim človekom. Tvojega posta, ki že na prvi uč zgleda kot kača nametanih besed, nisem niti do konca prebral. Tako skropucalo si tega namreč niti slučajno ne zasluži. Saj ne rečem, da je treba pisat knjižno. Ampak "forumski slog" si nekateri res narobe predstavljate. Vsaj ločila bi se pa v življenju lahko naučil uporabljati.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fizikalko ()

recimo:

za: ki, ko, ker, da, če - vejica skače

tisto o suhem škafcu, ki pušča in kaj je z njim povezano pa poiščite na prejšnji strani
dejansan

Vem:D Bilo je namerno :D
donde esta francesca

no, zdaj pa, da vidimo, da res znaš pa še enkrat slovnično pravilno napiši, pa bomo potem lahko primerjali razliko, če je res tako grozno >:D
dejansan

hehe >:D ne ljubi se mi :D
donde esta francesca

We care.:'(

zee ::

@kekz: nisem še slišal Primorca, ki bi plodu oljke rekel drugače kot oliva, in drevesu drugače kot oljka, torej izraz oljčno olje ni primeren, saj je olje izdelano iz oliv -> olivno olje

potrditev: imamo jablane, na katerih so jabolka -> jabolčni sok; po analogiji z oljčnim oljem bi bil pravilen izraz jablanin sok :(
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

"nisem še slišal Primorca, ki bi plodu oljke rekel drugače kot oliva"

Uoštja, jes sem jih čou prou duosti. Pero puočaki mal da se jes zmislm, ma nism čis sihurn, če spluoh do riječe altroke druogač kt uoljke. ;)

Sicer pa je veliko plodov in dreves, ki se enako imenujejo. Mislim, da celo večina (od domačih vrst): hruška, češnja, sliva, oreh, ... Nenazadnje, v našem predelu nihče ne reče jablana, ampak vsak tudi drevesu jabolko (oz. narečno jabuk). Nobene tragedije pri tem.

hokuto ::

glede oljk in oliv... pravilno je oljčno olje, sem se pa tudi sam navadil na olivno in mi je zato slednje ljubše. pravilnost izraza oljčno, je relativno nova, so se pa tako brihtne glave odločile, ker stari (torej ne priseljeni ali njih potomci) primorci uporabljajo samo besedo oljka, medtem, ko je beseda oliva prevzeta iz italijanščine. to, da je olivno/oliva splošno sprejeto in uporabljano po celi sloveniji, pa očitno nima teže.

ko smo pa že pri tem kaj koga moti pri uporabi slovenščine v javnosti... mene moti to, da tudi na televiziji vsi samo še polvikajo. recimo "šla/šel ste mimo" namesto "šli ste mimo". kolikor je meni znano, je to včasih veljalo za primorsko finto, sicer pa slovnično napako in nisem še slišal, da bi se glede tega kaj spremenila pravila.
doke!

Po SSKJ je pravilno oboje. Žal.

McHusch ::

Še eno stvar gre ob vseh teh voščilih izpostaviti - božič je, in ne Božič. In silvestrovo in novo leto.

"šla/šel ste mimo" namesto "šli ste mimo".

Prvemu so pri nas rekli kmečko vikanje :D

Tear_DR0P ::

hmm - mogoče sem to samo jaz ampak zadnje čase vse pogosteje slišim reklamo, kjer ponujajo zabavo za celo družino, ne pa tudi za vso, torej se smejo zabavati samo družine, sestavljene iz staršev in vsaj enega otroka

meni osebno se zdi tema o slovenščini in pravilih na mestu, kajti sam ne znam pravilno pisati slovensko in sem mnenja da se lahko še veliko naučim, pa tudi dosti ostalih na forumu je še;
poleg tega sem tudi sam podlegel mnogim "novodobnim" pravilom, kot je tisto z olivo, ki je na slovenskih tleh vedno bila oljka

sedaj pa še eno vprašanje - ali je čitati in prečitajte navodila slovensko ali ni? namreč čitalnice so super, če pa piše prečitajte navodila, me pa malce zmrazi

aja pa čist vsak post ni treba da je slovnično pravilno napisan, konec koncev je forum pogovorno sredstvo in je pogovorni jezik dovolj, je pa slovenščina zelo bogat jezik in s pravilno izbiro besed lahko brez dodatkov poveš vse, je pa res treba znat :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

"čitati" je čist lepo knjižno.

McHusch ::

Čitati je knjižno, se pa šteje kot slab slog. V "starih" časih kroatizmov/srbizmov niso občutili kot tujke, zato smo dobili čitalnice, čitanke, čitanje in kar je še tega. Danes raje beremo berila.

Kljub temu smo ljudje še vedno načitani, nabrane pa so zgolj zavese. ;>

zee ::

""novodobnim" pravilom, kot je tisto z olivo..."

a plod oljke je pa oljka? 8-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Oxford ::

Čakam samo še na nevone, da bo začela pametovati o nesmiselnosti zborne slovenščine. ;)

Tear_DR0P ::

ja zee, plod oljke je oljka, tako kot je plod hruške hruška
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ejsi_Disi ::

Sicer je spam tole, ampak tema mora biti na vrhu. Zadnje čase je situacija nevzdržna. ;(
Rock n' roll ain't noise pollution!

Matako ::

ja zee, plod oljke je oljka, tako kot je plod hruške hruška

Polnjena oljka ... v martiniju. Mmm.
/\/\.K.

Ch4N93 ::

Pravila za pisati po forumo:

Ali: kdo pravi, da ne znamo slovensko?

Takole. Ob poplavi vseh mogočih in nemogočih cvetk, ki jih mrgoli v našem vsakdanjem življenju, s(m)o na Mojstrovem forumu (Forum prevajalcev) ustvarili kratko zbirko nasvetov za boljšo uporabo nam ljubega jezika.
Uživajte!

1) Ne pišite preveč pogovorno, k’ to čist sux.
2) Vejice naj, bodo tam kamor sodijo. Obstajajo pa tudi, stavki brez
vejic.
3) Velike Začetnice Uporabljajte po Pravopisu.
4) Uporabljajte veznike, kateri so pravilni.
5) Ne pozabite občasno obnoviti pravilno uporabo rodilnika.
6) Ko omenjate dve osebe, uporabljajte dvojino.
7) Popačenke iz drugih jezikov sigurno ne pašejo v lepo slovenščino.
8 ) Predloga z in s uporabljajte v skladu z pravili.
9) Da nebi kdaj pisali skupaj besed, ki se pišejo narazen ali na sprotno.
10) Če uporabljate tujke, jih uporabljajte akvaduktno.
11) In ne prepogosto začenjati stavka z veznikom ali predlogom. Ker to ni
lepo.
12) Pri pisanju pišite tako, da bo to, kar pišete, zapisano za tiste, ki
bodo to brali, tako, kot oni pričakujejo; naj jim ne bo nerazumljivo in
nejasno, saj tako ne bodo mogli razumeti, kar bi si razumeti želeli. Pišite
jasno.
13) Pri pisanju ne uporabljajte vulgarnih izrazov, saj lahko vse zajebajo.
14) Starinske besede so bržčas zanimive in kakopak popestrijo besedilo,
vendar v preveliki meri zbog njih besedilo ne zveni dobro nego malone
nejasno.
15) Besedilo bo bolj razgibano, če v besedilu uporabljate sopomenke. Tako
besedilo je tudi pestrejše.
16) Ne menjavajte časov po nepotrebnem, saj ste s tem, ko boste tako
zapisali, naredili veliko slogovno napako.
17) Pridevnike stopnjujemo na dva načina; uporabimo bolj pravilnejšega.
18) Pomnite:za ločilom je vedno presledek,razen če je desnostično.
19) Pred oddajo tekst se enkrat prelgedamo , da izločimo tikparske napake.

20) Če boste uporabljali za prihodnjik pomožni glagol, bo bila vaša
tovarišica iz prvega razreda zelo razočarana.
21) Ali res ne gre brez pretirane rabe vprašajev in
klicajev!!!!!!!!!?!?!?!
22) Ogibajte se TZO, ker jih večina zavedenih v CRP ne pozna. OK?
23) Če ne veste, kako tvoriti mestnik, poglejte, kaj piše o njemu v
pravopisu.
24) Pazite na uporabo povratno svojilnega zaimka v vaših pisnih izdelkih.
25) V prid dobremu stilu doma vedno držite SSKJ, da preverite, zakaj je
temu tako.
26) Kar se tiče mašil, pravzaprav priporočamo, da se jih v bistvu
izogibate.
27) Če ne želite biti nejasno razumljeni, boste obvezno mogli paziti na
razlike med glagoloma hoteti in želeti, pa tudi med moči in morati.

VIR: http://clytie.blog.siol.net/
Ni nam lahko...

Matev ::

plod oljke je oliva

zato tudi obstaja olivno olje

če se je pa toporišuču dvignu in želi spremeniti zadevo

potem pa predlagam da je plod oljke: čuri-muri

in olje čuri-murino olje
in polnjen čuri-muri

čuri-muri v martiniju

LeelooG ::

hokuto je izjavil:

ko smo pa že pri tem kaj koga moti pri uporabi slovenščine v javnosti... mene moti to, da tudi na televiziji vsi samo še polvikajo. recimo "šla/šel ste mimo" namesto "šli ste mimo". kolikor je meni znano, je to včasih veljalo za primorsko finto, sicer pa slovnično napako in nisem še slišal, da bi se glede tega kaj spremenila pravila.

Se strinjam, tudi mene polvikanje zelo moti! Kolikor vem, se na področju slovničnih pravil v zvezi z vikanjem še ni nič spremenilo - še vedno velja za napačno :). Pravkar sem prebrala zanimivo objavo o polvikanju v blogu prevajalske agencije.

Ch4N93, zelo sem se nasmejala ob prebiranju tvoje objave. Dobro so tole napisali ;)

gendale ::

mene tud motijo teli talenti, ki ne znajo pravilno uporabit s/z predlogov
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

vorantz ::

Mene pa motijo zombi teme ;((
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zakaj se reče oljčno olje ne pa olivno?

Oddelek: Loža
385231 (4096) SloLord
»

Umik najpomembnejše študije o sredozemski kuhinji: ni dokazov, da olivno olje zmanjšu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8323035 (16848) Kenpachi
»

ebay in olivno olje help

Oddelek: Pomoč in nasveti
375147 (3956) MH0
»

Črne Olive (konzerve) Kje kupiti ?

61902 (1761) Brias
»

oljčno olje domače - kje kupiti na obali.

4814699 (12326) Avenger

Več podobnih tem