» »

Arnes traffic omejitve?

Arnes traffic omejitve?

G-man ::

V Dijaškem domu v Kopru smo imeli kaos z dodeljevanjem IP-jev, ker ni bilo vmes nobenega DHCP serverja. Dom je "zakupil" Arnesovo optiko in določeno število statičnih IP-jev, kateri so bili dodeljeni na uporabo študentom in računalnicam, ki jih upravlja dom. Seveda je bil kaos, ker ni bilo politike dodeljevanja teh naslovov (ni bilo sploh administracije). Zato sem rekel ravnateljici, da naj se glede tega ukrene tako kot se za to spodobi (DHCP Server). Ona je to željo prenesla svojemu pogodbenemu podjetju, ki je zadevo rešilo tako, da je med glavni switch in ostale switche vrglo en Linksysov router za domačo uporabo. Ubogi router seveda ne zmore prometa in se stalno opoteka.

A v prvi fazi jaz sploh nisem hotel router-ja, ki bi dodeljeval notranje naslove (192.168.x.x) ampak samo DHCP server, ki bi dodeljeval naslove, ki jih je zakupil dom. A sedaj kar naenkrat pravijo na tistem podjetju, da nam morajo omejit pipo na en IP zato, ker če ne nam bo Arnes pobral še tiste naslove, ki jih je dal domu na uporabo. Meni to ni logično - zakaj nam je potem Arnes sploh dal te IP-je? Zakaj lahko vsi študenti laufajo na statičnih IP-jih?
  • spremenil: G-man ()

ZlobneZ ::

Sedaj ne razumem kaj je ravno problem?! ali to da ne mores imeti svojega globalnega IP-ja, al to da ti ne lavfa net?
Da rabis globalni IP se mi dozdeva cemu ga bi potreboval, samo ce vam je arnes dodelil en IP zgleda bo tak ostalo.

Nekako ne podpiram ljudi, kateri ob prvi priloznosti navesijo na omrezje vse racunalnike kar jih premore okolica in zabijejo pasovno sirino s kurcevim p2p prometom. Ne recem da jst nisem imel te priloznosti (studentski domovi v mb-ju), samo ko vids da je 95% prometa na omrezju p2p, je pa ze kriza in da potem se komu trga ko mu nobena stvar ne deluje kot bi morala ... porka sem postal moralist ;(

G-man ::

Arnes nam ni dodelil enega ampak več kot 50 ipjev. Zato, da bodo stali tam gotovo ne, kaj praviš? P2P ni problem, ker je pol računalnikov javnih (domskih) in te imam jaz pod nadzorom. Kaj pa študenti počnejo na svojih lastnih računalnikih ni moj problem, razen če to bistveno ne vpliva na kakovost povezave v celotnem domu.

Sicer pa, če že imamo širokopasovno povezavo, kako bi jo drugače koristili? Ista fora je bila z igrami, ki so bile očrnjene kot nekoristna zabava, pa so prav igre gnale razvoj računalnikov veliko bolj kot kaj drugega (verjetno še zdaj ne bi imeli GPU pa PPU).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

ZlobneZ ::

okej, kakor koli obrnem tvoj prvi post, ne zastopim kaj te sploh zanima?! zakaj vam je dal arnes 50 IP-jev? al zakaj vam ne more dijaski dom zrihtat enega spodobnega ruterja? al zakaj morate imeti lokalne IP-je?
okej se zadnje vprasanje, kaj je mogoce v dijaskem domu vec kot 50 racunalnikov? in ce je, kako si potem predstavljas ce bi hotelo biti v istem trenutku +51 racunalnikov na netu, ob pogoju da imajo vsi globalne IP naslove? Kaj pa ce imas vse racunalnike v racunalniski ucilnici na lokalnih IP-jih? in spet ce jih ni ravno ogromno (+10) bi verjetno slo ?

glede GPU in PPU, pa mislm da je predvsem zadnje bolj samo sebi namen al pa se motim?
Pa ce se ne motim, je tudi nekako tako da kar je npr. primerno za igre GPU, se zdalec ne pomeni da je tudi za druga podrocja tako zelo superiorno (modeleiranje 3D, ...)

G-man ::

Arnes je dal dijaškemu domu (verjetno že leta leta nazaj) IP-je, da se jih porabi. Arnes je tako naredil stvar, da se da povezat brez kakršnegakoli routerja vmes (vsaj v domu ga ni :) ). Sedaj, ko pa hočemo en DHCP server urihtat, tega podjetje, ki ima to vzdrževanje čez, noče narest ampak hoče vsilit router, ki ni dizajniran zato (oni pa pravijo da šola s 60 klienti laufa na takem routerju). Kot argument prek ravnateljice sem slišal prav to, da Arnes bo vzel IP-je, če bo videl prevelik promet ampak tega ni, oni pa se skušajo zgovarjat na to. Kako prepričat to firmo, da naredijo to, kar smo jih prosili in naj ne solirajo?

P.s. sem bil dovolj jasen?

ZlobneZ ::

sedaj si bil pa dovolj jasn ja, moj odgovor je pa "dvignjene roke", ker tukaj pa res ne vem kaj bi bilo za narest, da se bi podjetje spokalo nekaj nardit. Ce ne bo slo drugace pa kako staro kisto na unix/linux platformi pa en mal bolsi switch poleg?!, al pa ce imas ti tisto racunalnisko sobo preko, potem pa mal testiraj npr. to [http://m0n0.ch/] pa bos videl kak se bo kaj obneslo, ce je to to, al kako? ce se pa bos odlocil za linux/unix moznost, imas pa na S-t forumu ogromno poznavalcev, tako da tudi ne bo pretirano ....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
372329074 (29530) ignats
»

Ne razumem teh naslovov IP :)

Oddelek: Omrežja in internet
4210973 (9641) SasoS
»

Router + switch...ali gre???

Oddelek: Omrežja in internet
81282 (1142) AndrejS
»

WRT54G v5.0

Oddelek: Omrežja in internet
302420 (1633) luser2
»

Triera kabel preko routerja?

Oddelek: Omrežja in internet
202840 (2596) boych

Več podobnih tem