» »

Avtomobilska nesreča -> zavarovanje

Avtomobilska nesreča -> zavarovanje

danielka84 ::

Torej me zanima kako je kaj s tem, če zbiješ pešča z avtom!

Bom navedel kr konkreten primer:
Torej, se zjutraj pelješ v službo kot vsaki dan, torej si na poti v službo! Zbiješ pešca, k ima v krvi 2.6 alc., ne hodi po pločniku(čeprav je pločnik) in nima kresničke kot jo mora imeti vsak pešec! Nato te policija spozna za NEkrivega te nesreče...
Ko pride cenilc za auto, ga oceni za totalko. In ker imaš navadno zavarovanje + službeno zavarovanje + AOPlus zavarovaje(zavarovana oseba v avtu), ne dobiš za avto nič!(razen civilna tožba)
Ker si se pa poškodoval v avtu in hodiš na terapije 3 tedne in si na bolniški 1 mesec, bi moral dobiti nekaj od zavarovalnice, ane?
Torej ker češ met nekaj od zavarovalnice greš k odvetniku in ga povprašaš kak in kako zdaj...
In on ti odgovori da ne dobiš od zavarovalnice NIČ!?!
A se men zdi al je ta odvetnik kilav al kaj??

Torej me zanima, če se ti zgodi kakšen zgoraj naveden primer, a dobiš kaj od zavarovalnice, al ne?
Ker če za avto ne dobiš, bi vsaj za poškodbe moral dobit, ane?
kak je pa s tistim zavarovanjem v službi?

Aja, pa avto ni "kasko" zavarovan...
pa pešec je bil v komi 3 tedne:\

Prosim če odgovarjate samo tisti ki veste o čem se gre, in tisti ki imate z tem že izkušnje!
Hvala!

Thrivial ::

Kolikor vem pride v postev samo civilna tozba.

Ce bi trcila avtomobila sta oba avtomatsko zavarovana bi dobil denar od njegove zavarovalnice, ne svoje in obratno. Isto je, ce te izsili mopedist ali kolesar...

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

kuglvinkl ::

Če si mislil z navadnim zav. obvezno zavarovanje odgovornosti v prometu, za avto ne dobiš nič, ostane civilna pravda.
Your focus determines your reallity

MadMax ::

Navadno zavarovanje=obvezno zav. (AO) je zavarovanje do oskodovanega, ce si ti povzrocitelj. Ker nisi ti povzrocitelj, ti to nic ne pomeni. (tle itak dobi denar oskodovanec od povzrociteljeve zavarovalnice)

AO+: zavarovanje voznika, ce je on kriv ("osebni kasko"): spet: nisi povzrocitelj-pozabi.

Sluzbeno zavarovanje-ne razumem, kaj si mislil?

Torej: ce bi bil pesec obvezno zavarovan-kao AO pri avtu (kar seveda ni), bi lahko uveljavljal skodo od njegove zavarovalnice.

Zakljucek: edino civilna tozba (na zalost)...:'(
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

MadMicka ::

Hm, če avto zbije peščca, mamo na en stran objektivno odgovornost na drugi pa krivdno...

po domač povedan, tist k voz avto, bolj strogo odgovarja, kot tisti, ki hodi peš....

in res v praksi lahko preštejemo na prste ene roke, da bi avto povozu pešča (pa čeprav mu ta skoč pod avto :D, pa da bi potem šofer dobu odškodnino, ponavad dobi batine :)

skratka tkole nared, pejt do odvetnika, vpraši ga, če je mel že velik primerov z nepremoženjško odškodnino in pol če bo reku ja, se zmeta tkole..... če te zastopa in zmaga, naj ti pobere 15 % posto od tistega, kar bo iztožu od nasprotne stranke... tko, da če bosta zgubila, mu ne boš nč plačal... še zmeri pa boš moral plačat sodne takse in nasprotnega odvetnika.... itak pa dvom, da bo ker odvetnik na tak posu pristal, ker je šans da zamagaš, kot rečeno, malo...

na koncu pa tkole, če nimaš oz. ne boš mel nobenih zdravstvenih težav, ko se pocajtaš, (upam, da se boš čim prej), potem na vso zadevo raj pozab......

p.s.: čist možn, da te bo pešec tožu :))

aja, obezno zavar. ... nič ne dobiš, če pa si v službi nezgodno zavarovan, pa dobiš kvečjemu za bolnišnični dan (se prav, za vsak dan, ki ga prebiješ v bolnici) in pa seveda za invalidnost in smrt .... bolj da ne...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

jeb ::

sori, k se bom mal pohecal:
zbijes pesca in nardis "totalko"? S kaksno brzino se pa to peljes? Sej ne recem, ce nardis totalko na kaksnmu medvedu...

LojzePek ::

A pol je boljše da se z avtom (seveda če je dovolj časa) zapelješ na nasprotni pas v mimovozeči avto ??????

Podobne probleme maš verjetno če se v tebe zabije kak Dzajic brez registracije (če se ne motim).

danielka84 ::

jeb: 80km/h
torej ko se on pocajta iz bolnice ga tožit vsaj za škodo avomobila, ane?
Če pa on naprimer toži, pol pa tak in tak izgubi tožbo -> 2.6 alkohola v krvi, ni na pločniku in nima kresničke, dovolj dokazov/razlogov da izgubi tožbo! Pa še policijski zapisnik govori, da nisi kriv!

hmm, to pa ni nič dobrega, ker civilna tožba se lahko zavleče za 1 leto!

kuglvinkl ::

Če se vate zabije kdo, ki avta nima registriranega, ni panike. Namreč z actio directa lahko tožiš zavarovalnico (tista, ki sklepa obvezna zavarovanja v prometu), ta pa potem regresira od povzročitelja. Jako enostavno rečeno. Rabiš odvetnika.
Your focus determines your reallity

Yohan del Sud ::

Alo. 80 kmh. Koliko je bila omejitev?

miha ::

O zavarovalnice ne bos dobil niti stotina. Ce ga bos civilno tozil, bos tozbo ziher zgubil. V najslabsem primeru, pa te bo on tozil (vseeno ce je imel 2.3) in ziher zgubil, ker si v prometu ogrozal manjvrednega. On pa bo placal samo prekrsek, ker ni imel kresnicke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: miha ()

LojzePek ::

Jest bi zasledoval do doma, se prešvercal v klet in mu vse sode spraznil.

danielka84 ::

omejitev je 90km/h, vozil 80km/h
bil pločnik, ni hodu po njem
moral met kresničko, ni mel
nebi smel bit pijan na/ob cestišču, je bil - 2.6 alc.
iz vsega tega NISI bil ti kriv, apak ON, zaradi tega on mene lahko toži, samo bo 100% izgubil tožbo! sem se pozanimal pri odvetniku)!

kuglvinkl: kaj si mislil z tistim actio directa?
daj mal razloži

kuglvinkl ::

Latinsko ime za neposredno tožbo. Namreč, pri zavarovanju odgovornosti je cilj, ki ga zasleduje omenjeni institut, varstvo oškodovanca (ki je oškodovan z dejanjem povzročitelja, ki bi moral skleniti obvezno zavarovanje odgovornosti pa ga ni (velja samo za promet oz. obratovanje cestnih prevoznih sredstev)). Tako lahko, ne da bi tožil povzročitelja, tožiš zavarovalnico, ki sklepa obvezna zavarovanja in dobiš povrnjeno škodo, do višine, ki je določena v v splošnih pogojih zavarovalnice, le-ta pa potem toži povzročitelja. To velja, če se naprimer vate zabije kdo, ki ni sklenil obveznega zavarovanja.

BTW: nobena pravda ni vnaprej izgubljena, samo dobrega odvetnika si poišči. Lahko ti priporočim kakšno ime.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

MadMicka ::

Če te slučajno pešec toži, ni 100% da bo zgubu, na žalost. Zadeva je verjetn dost komplicirana, ampak gre takole, voznik avta odgovarja ne glede na krivdo!, pešec pa krivdno in čist možn je, da bi sodišče reklo, pešec je za nesrečo kriv 80%, ostalih 20% pa nosi voznik....namreč ni važna tolk omejitev hitrosti, kokr, da voziš razmeram na cesti primerno, če npr. noč, vozi tolk bolj počasi.... precej okoliščin je pomembnih... pa se vrnmo nazaj na procente... se prav, če bi peščec bil odgovoren npr.za 80%, voznik pa za 20%, je to že sranje, ker pešeč je v komi že dolg časa.. njegova nepremoženjska škoda bi znašala več miljonov in 20% od tega bi lahko iztožil od voznika in zavarovalnice.... na žalost obstaja tudi tak dokaj možen scenarij, skratka če bi bil jaz voznik, ga ne bi tožu, če pa bi on mene, bi vložu nasprotno tožbo oz. uveljavljal pobot.....

danielka84 ::

ok, hvala za odgovore vsem!

Justy ::

kuglvinkl, kako hudica lahko tozis zavarovalnico za nekoga, ki se vozi z neregistriranim vozilom in se ta zabije vate. Zelel bi si da bi blo to tako enostavno kot ti pravis, samo vsi vemo kako so zavarovalnice skrte ze ob dosti bol milih primerih in z malo skode.

Ce je to res..... a to si tocno se pozanimal... ker me res zanima....

kuglvinkl ::

To nas učijo na faxu :). Torej, lex generalis je ZOR, lex specialis pa v Zakonu o obveznih zavarovanjih v prometu ali ZOZP. Nebesa kaj?
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Justy ::

OK, hvala. Ker to je dobro vedet ce se ti slucajno kdaj u lajfu kej tazga dogodi.

Zanimivo pa mi je to, ker kaj ce bi se folku mesalo in bi se kr brez registriranih vozil vozu in bi se kresal vsi povrst in bi zavarovalnica potem za vse njih odgovarjala. Kaj imajo kako inspekcijo da to preverja kdo ni zavarovan oziroma registriran... ker ce bi blo dosti takih bi zavarovalnica nasrkala, ker lahko bi ga tozila kot si omenu, samo kaj ce on nic nima?

To je bolj moja spekulacija, kaj pa je res pa ne vem...0:)

kuglvinkl ::

Če on nima nič, je to njegova stvar. Ker gre za subrogacijo, zavarovalnica stopi v tvoj položaj glede zahtevkov. Potem že zav. ruži po njegovem premoženju, povedano drugače, če on ni solventen, to ni tvoja stvar.

Nadzor nad obvezno registracijo vozil opravlja policija skupaj z upravnimi organi.
Your focus determines your reallity

Mercier ::

Nekaj mi ni čisto jasno. A to potem tožiš svojo zavarovalnico?

kuglvinkl ::

To ali Slovenski zavarovalni biro (zav. pool).
Your focus determines your reallity

Ales ::

Pa je actio directa proti zavarovalnici oz. poolu pogost oz. uspešen :D pojav v slovenski sodni praksi...?

Aleš

kuglvinkl ::

To bi moral vprašati koga, ki se s tem ukvarja. Ti je pa menda jasno, zakaj se to ne oglašuje in da večina nikoli niti ne sliši za to.
Your focus determines your reallity

Ales ::

Si mislim, zakaj... ;( Morda bi bilo dobro o tem (in še čem) namigniti kakemu dovolj idealističnemu novinarju... čeprav me prešinjajo orwellovske misli :D

MadMicka ::

Stvar glede nezavarovanih avtomibilov je zlo preprosta.. takih primerovje malo , če spoh kaj.... fora pa je v tem, da je potrebno ščititi oškodovanca... in tega ščiti posredno preko zavarovalnic vsak, ki se vozi z avtom... z višjo premijo....

kar je pa iz pravnega in tudi sicer :) vidika zanimivo, je, da odgovornost šoferja in pešča še zdaleč ni enaka... to je verjetn laiku zelo teško razumljivo...

pa kr vprašte, kaj točno vam ni jasno :)

Justy ::

Zakaj so na zavarovalnicah tok skrti:D... heh

Anyway, kaj ce povozis kamen na cesti in ti cisto razsuje masino, karter... olje ven... masina in vse skup zaruzi... ogromno skode..... avto pa ne kasko zavarovan..... kaj zdaj...... a zavarovalnica.... al cestna......

kuglvinkl ::

MadMicka, btw, kolk nas je tle iz Poljanskega nasipa 2?
Your focus determines your reallity

MadMicka ::

Jaz nism s Poljanskega nasipa, bil pa sm iz Kongresnega trga :)

MadMax ::

Justy: policija na kraj dogodka, odvetnik, civilna tozba cestne.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

kuglvinkl ::

Jep, jaz tudi 3 leta :)
Your focus determines your reallity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odgovornost iz obveznega zavarovanja in civilna tožba

Oddelek: Na cesti
244902 (4030) MrStein
»

Odgovornost voznika pri prevoz.org (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5314881 (12504) neon21
»

avtomobilsko zavarovanje

Oddelek: Na cesti
434857 (2227) St235
»

Prometna nesreča-pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7818223 (14377) fikus_
»

Krivec (pešec) v prometni nesreči (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5812262 (10830) Gregor P

Več podobnih tem