Forum » Problemi človeštva » Krst otroka; da ali ne?
Krst otroka; da ali ne?
Temo vidijo: vsi
jype ::
Okapi> V resnici jih, in kar je najhuje, očitno se tega niti ne zavedaš.
Ne, jih ne.
Okapi> Proti veri se ne moreš boriti na nasilen način
Hvala, da si mi povedal, da vse počnem popolnoma pravilno. Tvoje mnenje resnično cenim, kadar meniš, da imam prav.
Okapi> Jaz trdim samo, da uporabljaš napačno orodje za dosego cilja.
Ne, ti lažeš, da jaz vernike tepem z lopato.
Ne, jih ne.
Okapi> Proti veri se ne moreš boriti na nasilen način
Hvala, da si mi povedal, da vse počnem popolnoma pravilno. Tvoje mnenje resnično cenim, kadar meniš, da imam prav.
Okapi> Jaz trdim samo, da uporabljaš napačno orodje za dosego cilja.
Ne, ti lažeš, da jaz vernike tepem z lopato.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Okapi ::
Ne, ti lažeš, da jaz vernike tepem z lopato.V resnici ti ne razumeš, kaj dejansko je vera. To ni materialna stvar, in v primeru ideologije je beseda lopata. Z drugimi besedami povedano, tvoje zmerjanje je v resnici hujše od pretepanja z lopato. Problem je samo v tem, ker tega ne razumeš in zato pač počneš stvari tako zelo narobe.
O.
Okapi> To ni materialna stvar, in v primeru ideologije je beseda lopata.
Pol me pa neh z lopato!
Okapi> Problem je samo v tem, ker tega ne razumeš in zato pač počneš stvari tako zelo narobe.
Ne, to ni res. Ignorirat retardizme, ker jim nekdo reče vera, je škodljivo.
Pol me pa neh z lopato!
Okapi> Problem je samo v tem, ker tega ne razumeš in zato pač počneš stvari tako zelo narobe.
Ne, to ni res. Ignorirat retardizme, ker jim nekdo reče vera, je škodljivo.
Zgodovina sprememb…
T-h-o-r ::
kljub vsem renesansam pa revolucijam itd., moč raznih kultov ni nič manjša, kot je bila pred 300 letiBom ponovil bolj počasi, morda boš razumel. Proti veri se ne moreš boriti na nasilen način, s prepovedmi in preganjanjem. So že večkrat poskusili, in je bilo na koncu vedno slabše kot na začetku.
O.
saj tega niti ne želim, za začetek bi bilo fino ločit religije od države, to bi bil kar kul korak
saj, ko omenjam chamberlaina, pa ti naciste, nobeden od naju (se mi zdi) ne misli, da bi pobrali puške in tanke in šli v vojno proti religiji
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
Okapi> Materialista lahko z lopato.>:D
Vernika moraš pa z besedo.
Vernika moraš pa z besedo.
Zgodovina sprememb…
Ignorirat retardizme, ker jim nekdo reče vera, je škodljivo.Tudi za to logično zmoto obstaja latinski izraz. Škodljivo je prepričanje, da če ne zmerjaš in pljuvaš, ignoriraš.
Proti veri bi se recimo lahko učinkovito boril z veroukom v šoli. Otrokom bi razlagal zgodovinsko ozadje biblije, kaj v njej piše in zakaj, kakšne so razlike (in zakaj) med katoliki, protestanti, pravoslavci, jih učil o islamu in koranu, o budizmu, hinduizmu ... Na ta način bi jim odprl obzorja in otroci bi sami od sebe doumeli, vsaj večina njih, da so to le pravljice, šege, običaji ...
saj, ko omenjam chamberlaina, pa ti naciste, nobeden od naju (se mi zdi) ne misli, da bi pobrali puške in tanke in šli v vojno proti religijiPrepoved krsta do polnoletnosti je vojna proti religiji.
Vernika moraš pa z besedo.Samo problem je v tem, da ne kar s kakršnokoli. Sem že parkrat napisal - če verniku rečeš, da je retard, s tem v njem sprožiš obrambni mehanizem (čisto podzavesten) in mu vero samo utrdiš. Če mu rečeš, da s krstom škodi otroku, narediš točno isto - sprožiš obrambni mehanizem in utrdiš vero.
O.
Prepoved krsta do polnoletnosti je vojna proti religiji.
kakšna neumnost
Okapi> Prepoved krsta do polnoletnosti je vojna proti religiji.
Ne, ni.
Okapi> Sem že parkrat napisal - če verniku rečeš, da je retard, s tem v njem sprožiš obrambni mehanizem (čisto podzavesten) in mu vero samo utrdiš.
To ni res.
Okapi> Če mu rečeš, da s krstom škodi otroku, narediš točno isto - sprožiš obrambni mehanizem in utrdiš vero.
Tudi to ni res.
Ne, ni.
Okapi> Sem že parkrat napisal - če verniku rečeš, da je retard, s tem v njem sprožiš obrambni mehanizem (čisto podzavesten) in mu vero samo utrdiš.
To ni res.
Okapi> Če mu rečeš, da s krstom škodi otroku, narediš točno isto - sprožiš obrambni mehanizem in utrdiš vero.
Tudi to ni res.
Zgodovina sprememb…
Vajenc ::
Ko bomo imeli kak konkreten obremenilni argument proti krstu, se bo ta počasi izkoreninil tako kot se to dogaja pri obrednem obrezovanju deklic in dečkov.
Ustava ne prepoveduje krsta, ker staršem ustava in ostala zakonodaja omogoča, da dojenčka začnejo vzgajati v skaldu s svojim verskim prepričanjem, če mu s tem NE škodijo. Ko otrok zraste do mere, ko zna obrazložiti svojo voljo, pa mu starši ravno tako po ustavi ne smejo vsiljevati vere.
Ustava ne prepoveduje krsta, ker staršem ustava in ostala zakonodaja omogoča, da dojenčka začnejo vzgajati v skaldu s svojim verskim prepričanjem, če mu s tem NE škodijo. Ko otrok zraste do mere, ko zna obrazložiti svojo voljo, pa mu starši ravno tako po ustavi ne smejo vsiljevati vere.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vajenc ()
Ja, ampak vi še vedno razlagate, da se krsta ne sme prepovedat, čeprav se s tem vsi strinjamo, namesto da bi se ukvarjali s tem, zakaj si slab starš, če krstiš dojenčka (kar je vsekakor res, ker če ga krstiš v napačno vero, bo šel zagotovo v pekel).
Ja, ampak vi še vedno razlagate, da se krsta ne sme prepovedat, čeprav se s tem vsi strinjamo, namesto da bi se ukvarjali s tem, zakaj si slab starš, če krstiš dojenčka (kar je vsekakor res, ker če ga krstiš v napačno vero, bo šel zagotovo v pekel).
Sej vam je Okapi razložu zakaj je narobe, če se prepove krst, samo zato, ker ste proti.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
Vajenc> Sej vam je Okapi razložu zakaj je narobe, če se prepove krst, samo zato, ker ste proti.
Mhm, oba sta pretežno nepismena.
namesto da bi se ukvarjali s tem, zakaj si slab starš, če krstiš dojenčka (kar je vsekakor res, ker če ga krstiš v napačno vero, bo šel zagotovo v pekel).Tvoj problem je, ker ne razumeš človeške psihologije in ne razumeš, zakaj so ljudje sploh verni (delaš klasično "ateistično" napako in misliš, da so ljudje verni zato, ker jih je nekdo "indoktriniral".).
Prepoved krsta je napačna pot. Zmerjanje staršev, ki krstijo otroke, da so slabi, je napačna pot. Prava pot bi bila starše izobraževati, jim predstaviti različne vere in recimo za začetek v njih sprožiti dvom o tem, katera vera je pravzaprav prava, v naslednjem koraku pa jih privesti do spoznanja, da so vse vere le praznoverje. In če je izobraževanje staršev morda precej Sizifovo delo, začneš izobraževati (krščene) otroke. In vmes lahko morda celo pogruntaš, da vera sama po sebi v resnici ni takšno zlo, kot si nekateri predstavljajo - je pač psihološka bergla, ki jo mnogi potrebujejo za lažje življenje. Kdor misli, da je med verniki več slabih ljudi (v smislu morilcev, goljufov, nasilnežev ...) kot med ateisti, se zelo moti.
O.
Vajenc> Sej vam je Okapi razložu zakaj je narobe, če se prepove krst, samo zato, ker ste proti.
No ja, oprost, sem te res narobe prebral. Ti v bistvu nisi za prepoved krsta? Bi pa rad povedal vernikom, da so absurdni s svojim krstom? Na javnih forumih ali občilih boš v obeh primerih doživel s strani vernikov podoben čustven odziv, zato moja pretežna nepismenost ne spremeni pomena Okapijeve razlage.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
nevone ::
Kot da se Okapi ne poslužuje besednih napadov na tiste, s katerimi se ne strinja. Potem tudi on dela škodo vsemu kar zagovarja. A je to namenoma? Dvojna igra?
o+ nevone
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Kot rečeno, različni pristopi za različne zadeve. Pri nekaterih pomagajo batine, pri drugih grobe besede, pri tretjih bolj prefinjen pristop, pri četrtih ignoriranje ...
One size does not fit all.
In ti vedno vzameš pravo orodje?
o+ nevone
garamond ::
Ja, zakaj so ljudje sploh verni? Odgovor je zapleten. Mislim da veliko pove to, da je do zdaj čisto vsaka družba imela religijo v takšni ali drugačni obliki. Brez izjeme -- najdejo se recimo družbe, ki nimajo patriarhata, ne vem pa za družbo brez religije.namesto da bi se ukvarjali s tem, zakaj si slab starš, če krstiš dojenčka (kar je vsekakor res, ker če ga krstiš v napačno vero, bo šel zagotovo v pekel).Tvoj problem je, ker ne razumeš človeške psihologije in ne razumeš, zakaj so ljudje sploh verni (delaš klasično "ateistično" napako in misliš, da so ljudje verni zato, ker jih je nekdo "indoktriniral".).
Ljudje imamo na splošno določene elemente vere prirojene. Ne dobesedno, ampak se pa elementi manifestirajo v končnem verskem obnašanju. Tudi če bo v relativno kratkem času stotih let uspelo protiverskim skrajnežem odstraniti vso vero, bodo genetski vzroki še vedno skoraj nespremenjeni -- bo pač "religija" v obliki vraževerja, verjetja v kozmično energijo, teorije zarot, verjetje v višji smisel ipd.
Tole je sicer samo moje osebno opažanje in nisem preverjal znanstvenih ugotovitev glede tega. Če ima kdo zanimiv link (izključno znanstveni članki) ga naj kar prilepi.
Izboljšano kognitivno ramišljanje nas je pripeljalo do te stopnje, da nas večina lahko danes verjame v veliki pok. Adam pa Eva nista daleč od tega.
Woody Allen
Woody Allen
Ja, zakaj so ljudje sploh verni? Odgovor je zapleten.Predvsem je treba vedeti, da vera zadovoljuje neko notranjo potrebo vernika. Kar pomeni, da mu je ne moreš kar vzeti, ampak mu kvečjemu lahko ponudiš nekaj, kar bo še bolje zadovoljilo to potrebo in jo bo vernik zamenjal prostovoljno. Lahko je to druga vera, ta ali ona posvetna ideologija (najbolj zagreti komunisti so bili običajno tisti, ki so bili prej verni), znanost ... Ampak do tega, da to bolje zadovoljuje njegove potrebe, mora priti vernik sam, ne moreš mu tega vsiliti ali zaukazati.
V konkretnem primeru krsta bi ga recimo moral prepričati (se pravi tako razložiti, da ti bo verjel), zakaj je za njegovega otroka bolje, če ga ne krsti. S tem, ko ga zmerjaš z retardom in mu samo rečeš, da s krstom otroku škoduje, ne boš prepričal nikogar. S tem da je težko spreminjati mnenje samo o posamezne elementu vere - običajno vsi pridejo (in gredo) v paketu.
O.
Pithlit ::
Izboljšano kognitivno ramišljanje nas je pripeljalo do te stopnje, da nas večina lahko danes verjame v veliki pok. Adam pa Eva nista daleč od tega.
Hja... za Adama pa Evo vemo da niti v teoriji ne more bit res. Pri velikem poku p teorija kat fajn deluje.
Life is as complicated as we make it...
Okapi> S tem da je težko spreminjati mnenje samo o posamezne elementu vere - običajno vsi pridejo (in gredo) v paketu.
Skratka, to, da je pobijanje zaroda zavoljo izkazovanja brezpogojne ljubezni do namišljenega prijatelja sprejemljivo, je dejstvo, ki pride v paketu. Da je alegorija so si izmislili tisti, ki jim ta del paketa ni všeč, pa bi ga raje vrgli ven, da jih ne bi kakšen psihopat pozval k temu, da naj le pokažejo, kako resno mislijo s svojo vero.
Okapi> S tem, ko ga zmerjaš z retardom in mu samo rečeš, da s krstom otroku škoduje, ne boš prepričal nikogar.
To ni res. Sprijazni se že enkrat s tem in nehaj lagati.
Skratka, to, da je pobijanje zaroda zavoljo izkazovanja brezpogojne ljubezni do namišljenega prijatelja sprejemljivo, je dejstvo, ki pride v paketu. Da je alegorija so si izmislili tisti, ki jim ta del paketa ni všeč, pa bi ga raje vrgli ven, da jih ne bi kakšen psihopat pozval k temu, da naj le pokažejo, kako resno mislijo s svojo vero.
Okapi> S tem, ko ga zmerjaš z retardom in mu samo rečeš, da s krstom otroku škoduje, ne boš prepričal nikogar.
To ni res. Sprijazni se že enkrat s tem in nehaj lagati.
Spomni me, katero pobijanje zaroda je sprejemljivo?
O.
To ni res. Sprijazni se že enkrat s tem in nehaj lagati.Ko mi boš pokazal prvega vernika, pri katerem je tvoje zmerjanje zaleglo in si je premislil.
O.
Spomni me, katero pobijanje zaroda je sprejemljivo?
To ni res. Sprijazni se že enkrat s tem in nehaj lagati.Ko mi boš pokazal prvega vernika, pri katerem je tvoje zmerjanje zaleglo in si je premislil.
O.
vernika itak z ničemer ne boš prepričal, važno je, da mlajše generacije iztrgamo iz teh pravljic in najboljši način za to je ravno izpostavljanje debilonsti pri religijah
thramos ::
Ampak tega ne moreš narediti z prepovedjo. Ker bodo proti tudi vsi tisti, ki niso verni, veliko pa jim je do spošovanja človekovih pravic. Izpostavljanja religiji pa ne boš zmanjšal, samo radikaliziral ga boš in premaknil v ilegalo.
Hja... za Adama pa Evo vemo da niti v teoriji ne more bit res. Pri velikem poku p teorija kat fajn deluje.
Adam pa Eva obstajata tudi v znanosti.
Woody Allen
Woody Allen
vernika itak z ničemer ne boš prepričal, važno je, da mlajše generacije iztrgamo iz teh pravljic in najboljši način za to je ravno izpostavljanje debilonsti pri religijahNe, to je v resnici slab način. Podcenjevanje, omalovažovanje, pokroviteljski odnos do drugih je vedno kontraproduktiven pristop. Najboljši način je predstavljanje boljših alternativ. Do vernika (obstoječega ali še ne odločenega) moraš pristopiti na spoštljiv način in mu predstaviti prednosti alternativ(e). Tudi pri otroku ne boš dosegel nič, če mu boš rekel, da je njegova mama retard, ker ga je dala krstit kot dojenčka. Ali da je kreten, ker se veseli darila od Miklavža.
O.
Okapi> Ko mi boš pokazal prvega vernika, pri katerem je tvoje zmerjanje zaleglo in si je premislil.
Če si Ljubljančan, potem si zagotovo že kakšnega videl.
Če si Ljubljančan, potem si zagotovo že kakšnega videl.
Ravno gledam eno hrvaško predvolilno parodijo, kjer kandidat med drugim pravi, "... abortus je legalan. Sad je tek znanstveno dokazano, da život počinje krštenjem. Amen!"
O.
O.
Ampak tega ne moreš narediti z prepovedjo. Ker bodo proti tudi vsi tisti, ki niso verni, veliko pa jim je do spošovanja človekovih pravic.
Se vprašam, če jim je res, če se v eni sapi postavijo na stran demonizacije splava, v drugi pa na stran, ki zagovarja vsiljevanje vere svojim otrokom. Še do nedavnega si bil obravnavan malodane kot izobčenec, če nisi krstil svojih otrok in se uklanjal načinu življenja večine vernega prebivalstva.
Poleg tega krščanska vera vzgaja svoje podanike v stilu, da če te nekdo udari po levem licu, mu nastavi še desnega. Kateri starš bi hotel otroka vzgajati v takšnem prepričanju?
Se pa strinjam, da vera na nek način zapolnjuje vrzeli in če ne ponudiš nekaj drugega v zameno, se ne zgodi nič.
o+ nevone
thramos ::
Se vprašam, če jim je res, če se v eni sapi postavijo na stran demonizacije splava, v drugi pa na stran, ki zagovarja vsiljevanje vere svojim otrokom.
Ej, slamnati mož joče od vseh udarcev.
A če človek pove, da mu je jasno zakaj nekateri pod nobenimi pogoji niso pripravljeni dovoliti splava, je na strani demonizacije?
Ej, slamnati mož joče od vseh udarcev.
Me veseli. Ampak ta slamnati mož recimo velja zate, nikakor pa ni nujno, da za vse. Ni bilo namenjeno izključno tebi.
A če človek pove, da mu je jasno zakaj nekateri pod nobenimi pogoji niso pripravljeni dovoliti splava, je na strani demonizacije?
Ne vem na kateri strani je, vsekakor pa ni povsem na strani zagovarjanja človekovih pravic, če na eni strani išče opravičilo za kršenje le-teh.
o+ nevone
Poleg tega krščanska vera vzgaja svoje podanike v stilu, da če te nekdo udari po levem licu, mu nastavi še desnega.Se pravi bolj slabo oziroma povsem neuspešno vzgaja, ker takih praktično ni.
O.
Mhm. Slabo bereš. Tako 'svete' kot znanstvene bukle.
*hint* povezave ni.
Se pravi bolj slabo oziroma povsem neuspešno vzgaja, ker takih praktično ni.
Na srečo. So pa takšni, ki so pripravljeni sprejet, da je splav umor in velik greh in imajo potem tudi zaradi tega osebno težave. Nemalo žensk je v veliki dilemi in pod velikim moralnim pritiskom, prav zaradi teh pritiskov, ko se odloča za splav.
Tako da, kar uspešno vzgaja, ne da ne.
o+ nevone
Mhm. Slabo bereš. Tako 'svete' kot znanstvene bukle.
*hint* povezave ni.
hint: adam = adam, adam s figovim listom ≠ y kromosom adam
Pa nehite že s temi pokroviteljskimi, k so bruh
Woody Allen
Woody Allen
Mhm. Slabo bereš. Tako 'svete' kot znanstvene bukle.Če bi dobro brala svete bukle, bi vedela, da Adam in Eva v resnici nista bila prva človeka. Bila sta samo prva (in edina) v Raju. Prva sta bila neimenovana moški in ženska, ki jima je rekel:
"Bodita rodovitna in množita se, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji!" Bog je rekel: "Glejta, dajem vama vse zelenje s semenom, ki raste po vsej zemlji, in vse sadno drevje, katerega sadje nosi seme. Naj vama bo v hrano. Vsem živalim na zemlji, vsem pticam na nebu, vsemu, kar se giblje po zemlji in ima v sebi življenje, dajem v živež vse zelene rastline."
Adam (in za njim še Eva) sta bila ustvarjena posebej, in naj bi bila samo vrtnarja v Raju.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Če bi dobro brala svete bukle, bi vedela, da Adam in Eva v resnici nista bila prva človeka.
Jaz to vem. Vajenc ima s tem probleme. Zato pa sem mu povedala da slabo bere.
Bila sta samo prva (in edina) v Raju.
No, pa tebi tud delajo une bukle nekaj problemov.
Ker pa se pogovarjamo o pravljicah... nekako dvomim da ima sploh smisel. Ravno toliko kot pogovarjanje o smrkcih.
No, pa tebi tud delajo une bukle nekaj problemov.Zdaj pa še razloži, da ne bom po nemarnem rekel, da samo nabijaš v prazno.
O.
Lilith. 'Ustvarjena' iz enakih surovin kot Adam. Pa je raj zapustila ker se decu ni hotla podredit. Pol je pa Šefe Adamu rebro ukradu pa mu naredu eno submisivno dečvo po imenu Eva.
Nekako tko kot Smrketa.
Nekako tko kot Smrketa.
Upam, da kljub temu razumeš, da sta Adam in Eva sinonim za prvobitna predstavnika ljudi. Tako v religiji kot v znanosti.
Woody Allen
Woody Allen
Lilith. 'Ustvarjena' iz enakih surovin kot Adam.Ja, samo to ne piše v bibliji, judovske pravljice pa niso kredibilen vir.
O.
Preučevalka biblije, kaj praviš na tale izsek iz biblije.
Korinčanom 15,45
45 Tako je tudi pisano: Prvi človek Adam je postal živa duša, poslednji Adam pa oživljajoči duh.
Woody Allen
Woody Allen
Upam, da kljub temu razumeš, da sta Adam in Eva sinonim za prvobitna predstavnika ljudi. Tako v religiji kot v znanosti.
Mhm. Upam da ti tudi razumeš da je znanstveni adam predvsem simbolni pokazatelj s kako hudo indoktrinacijo se spopadamo.
Ja, samo to ne piše v bibliji, judovske pravljice pa niso kredibilen vir.
Biblijske pravljice so kredibilen vir judovske pa ne? Saj ne da so biblijske pravljice sestavljene iz premnogih judovskih... pa da so se kar fajn premešale preden so se nekako ustalile v nekem kanonu.
Zdej... kdor verjame v bibljiske pravljice... lahko samo zavijem z očmi in si mislim svoje (recimo to kolk resnični so smrkci... pa uni humanoidni reptili ki živijo v zemljini notranjosti).
Biblijske pravljice so kredibilen vir judovske pa ne?Jasno. Prve je narekoval bog, druge so si izmislili ljudje.
O.
Pithlit pejt ti še mal čitat.
Woody Allen
Woody Allen
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 12819 (10911) | donfilipo |
» | Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 16585 (6876) | poweroff |
» | tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 9276 (7098) | cbelica |