» »

Krst otroka; da ali ne?

Krst otroka; da ali ne?

Temo vidijo: vsi
««
19 / 44
»»

gzibret ::

Pithlit je izjavil:

Jah... astronomija je najbolj načenjala krščanske dogme. Mogoče zato?

Bil je še en kamen spotike, in sicer medicina, še posebej anatomija.
Vse je za neki dobr!

Pithlit ::

Vajenc je izjavil:

Od renesanse naprej to ne drži.

Čak mau... a nis' ti reku da veš kaj renesansa je?

gzibret je izjavil:

Bil je še en kamen spotike, in sicer medicina, še posebej anatomija.

Very true.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

St235 ::

Renaissance @ Wikipedia

da ne bomo tople vode izumljal, ker Vajenc očitno verjame, da je tudi reneasansa produkt RKC.

Je pa njegova logika briljantna:

do 15 stolerja vlada RKC in evropa zasotaja v zanosti. Po 15 stoletju evropa prevzame pobudo na tem področju. - Več kot očitno je to posledica dobrega dela RKC do 15 stoletja, da je postavila temelje za tak preboj. FFS, kot bi trdil, da je hitler ogromno naredil za pravice in korist židov. Sam poglejte kakšen status so dosegli po 2 svetovni vojni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

Okapi je izjavil:

Brez Arabcev bi bili dark ages precej bolj dark.

Če se lahko malo pohecam:

ko nas bodo alieni napadli in iztrebili bom jaz brez zadržkov krivila krščansko opresijo napredka. Če je ne bi bilo nas pač ne bi zaviral za slabo (dobro?) tisočletje... ergo bi bili bolje pripravljeni. Glede na trenutno hitrost razvoja... neprimerno bolje, mogoče celo na njihovem nivoju.

Aston_11 ::

V šali se temu reče, kje bi šele bili z razvojem, če se RKC ne bi vanj mešala. Brez očitne potrebe po varovanju svojega obstoja, kar je lahko počela samo z nepismenimi ovčicami. Čeprav tudi danes, pri vsej pismenosti, njen obstoj ni ravno ogrožen.

nurmaln ::

No pa pejmo nazaj na temo...

Pithlit je izjavil:

Mipe je izjavil:

Kako smo prišli od krsta do... tegale? 8-O

Hja... kdor je proti krstu je proti RKC! Naprej je pa logično.

Ne, komot je lahko nekdo za RKC pa se ne strinja s kakšno od njenih aktivnosti. Krst dojenčkov je vsekakor taka zadeva s katero se komot marsikateri vernik ne strinja (in se jih ogromno tudi ne).
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Mipe ::

Kmalu bomo prišli še do Hitlerja... saj ga je RKC podpirala! Morda je že prišlo do tega, nisem prelistal vseh teh strani offtopica.

Mipe je izjavil:

Kmalu bomo prišli še do Hitlerja... saj ga je RKC podpirala! Morda je že prišlo do tega, nisem prelistal vseh teh strani offtopica.

Imam v spominu, da je že bil omenjen.

jype ::

Okapi> Priporočam ogled prejšnji mesec predvajane serije 4 BBC-jevih dokumentarcev - The Dark Ages: An Age of Light:

Kokr js vidm omenja samo ljudstva, ki niso padla pod institucionalizirano zatiranje cerkve.

Okapi ::

V šali se temu reče, kje bi šele bili z razvojem, če se RKC ne bi vanj mešala.
No ja, ko je nekdo že omenjal Stare, za prvi zastoj (ki ga je nato krščanstvo v bistvu samo podedovalo) bi lahko krivili že Platona in njegovo metafiziko, s katero je za 1500 let zatrl znanstveno-eksperimentalni pristop k naravoslovju.

O.

lava ::

Da bomo spet malce bolj ontopic.
OK, stvar bi bila precej bolj razumljiva, če bi RKC bil bolj fleksibilen glede "članstva". Kot vsi vemo jim št. članov precej pomeni. Uvesti bi morali nekakšen status opazovalca in po tem ko si zadosti star se lahko odločiš za stalno članstvo. Podobno ureditev imajo Amiši Rumspringa @ Wikipedia . Ker kolikor je meni znano ni tako preprosto izstopiti oz. preklicati njihovo članstvo. No sicer bi lahko naredili stvar tudi malce drugače. Npr. te pač krstijo ampak ti ob polnoletnosti dajo možnost da izstopiš brez problemov.

Kokr js vidm omenja samo ljudstva, ki niso padla pod institucionalizirano zatiranje cerkve.
Prvi del ima naslov Christians;) Ampak ne glede na to - samo pravim, da so predstave o temnem srednjem veku pogosto zelo napačne, in da sploh ni bil tako zelo temen, cerkvi navkljub.

O.

Vajenc ::

Vpliv cerkve se ni bistveno zmanjšal, če to misliš. Celo razširil se je na novo celino.

do 15 stolerja vlada RKC in evropa zasotaja v zanosti. Po 15 stoletju evropa prevzame pobudo na tem področju.

Še enkrat si preberi tvoj link, da boš uvidel, da se vpliv cerkve ni bistveno zmanjšal. Še par stoletij po renesansi so bili vladarji močno prepleteni s cerkvijo, cerkveni vpliv se je bistveno zmanjšal šele ob ustanovitvi Vatikana na začetku prejšnjega stoletja. V času Kopernika pa se drugače kot s pomočjo cerkve v Evropi praktično ni dalo pridobiti dobre izobrazbe.

Zdej si pa cerkev vtaknte v rt, jaz sem končal ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Vajenc> Vpliv cerkve se ni bistveno zmanjšal, če to misliš.

Ja, se je.

Grumf ::

Vajenc je izjavil:

Vpliv cerkve se ni bistveno zmanjšal, če to misliš. Celo razširil se je na novo celino.

do 15 stolerja vlada RKC in evropa zasotaja v zanosti. Po 15 stoletju evropa prevzame pobudo na tem področju.

Še enkrat si preberi tvoj link, da boš uvidel, da se vpliv cerkve ni bistveno zmanjšal. Še par stoletij po renesansi so bili vladarji močno prepleteni s cerkvijo, cerkveni vpliv se je bistveno zmanjšal šele ob ustanovitvi Vatikana na začetku prejšnjega stoletja. V času Kopernika pa se drugače kot s pomočjo cerkve v Evropi praktično ni dalo pridobiti dobre izobrazbe.

Zdej si pa cerkev vtaknte v rt, jaz sem končal ;)

No jaz pa nisem, menjaš vzrok in posledico, v času Kopernika se zaradi cerkve ni dalo dobiti izobrazbe
nikjer drugje kot pri njih.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Cervantes ::

To je bilo nekako tako kot pod komunistično diktaturo.

Šolali so se lahko samo otroci partijcev.

gruntfürmich ::

Vajenc je izjavil:

Ti pa meni dokaži kdo je bil po 15.st v znanosti pred krščansko Evropo.

a niso v bagdadu imeli že baterijo? pa razmišljali so da bi cel bagdad uničili če bi se en izmišljen gradnik stvari, ki so ga imenovali menda 'atom', razbil... no, sj potem so pa prišli barbari in vse uničili s knjižnico vsega dotedanjega znanja vred (kot v evropi).
ampak glavno uprašanje je kje bi bili brez teh verskih psihopatov v evropi in bližnjem vzhodu z znanostjo dandanes? redkokdo bi se strinjal da zadaj kot sedaj...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

urosz ::

čist vseeno je, če ga data krstit ali ne, ker krst != verovanje.

tudi jaz sem bil krščen, pa je bilo to moje zadnje dejanje v cerkvi.

edit: čeprav sem bil krščen, se nimam za kristjana ampak popolnega ateista.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urosz ()

urosz> edit: čeprav sem bil krščen, se nimam za kristjana ampak popolnega ateista.

Če si bil krščen v Sloveniji, te RKC zelo verjetno šteje med katolike. Vprašanje je, če te to moti dovolj, da bi šel tja težit da te vržejo iz evidence, bi pa bilo fino, če bi to storilo več ljudi, da se tisti bolj nasilni malo zresnijo, ko govorijo o 80% vernih.

jype je izjavil:

ko govorijo o 80% vernih.

Ah dej... jih poznam mnogo preveč ki v cerkev hodijo izključno zaradi: "kaj bodo pa drugi porekli če ne pojdem?!?"

mn ::

jype je izjavil:

Če si bil krščen v Sloveniji, te RKC zelo verjetno šteje med katolike. Vprašanje je, če te to moti dovolj, da bi šel tja težit da te vržejo iz evidence, bi pa bilo fino, če bi to storilo več ljudi, da se tisti bolj nasilni malo zresnijo, ko govorijo o 80% vernih.

Sicer Yupe ne bo priznal da se moti in nabija v prazno, ampak za vse ostale. Relevanten podatek za procent vernikov NI kdo je bil krščen ampak popis prebivalstva! Po tem popisu je v SLO 70% katolikov, zgolj 5% pa nas ni vernikov (25% če prištejem še tiste ki niso odgovorili in tiste za katere se ne ve). Tako da številka 80% je verjetno kar točna.

Če mene vprašaš žal, ampak ne maram pa izkrivljanja dejstev!

Kinjorts ::

mn je izjavil:

jype je izjavil:

Sicer Yupe ne bo priznal da se moti in nabija v prazno, ampak za vse ostale. Relevanten podatek za procent vernikov NI kdo je bil krščen ampak popis prebivalstva! Po tem popisu je v SLO 70% katolikov, zgolj 5% pa nas ni vernikov (25% če prištejem še tiste ki niso odgovorili in tiste za katere se ne ve). Tako da številka 80% je verjetno kar točna.

Če mene vprašaš žal, ampak ne maram pa izkrivljanja dejstev!

Po tem popisu (http://www.stat.si/popis2002/si/rezulta... je v SLO 59% katolikov, nevernikov je kar 10% in če prištejemo še tistih 15%, ki niso odgovorili je ta odstotek kar 25%.

Če mene vprašaš super, saj je trend zmanjševanja verne populacije očiten, ampak ne maram pa izkrivljanja dejstev!

Kinjorts je izjavil:

Če mene vprašaš super, saj je trend zmanjševanja verne populacije očiten, ampak ne maram pa izkrivljanja dejstev!

Pošteno.

mn> Relevanten podatek za procent vernikov NI kdo je bil krščen ampak popis prebivalstva!

Relevanten za koga? Za RKC? Niti slučajno.

mn> Tako da številka 80% je verjetno kar točna.

To je številka, ki jo skuša javnosti priobčiti RKC, ki ji očitno uspeva celo pri tistih, ki niso verniki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Kinjorts je izjavil:

Po tem popisu (http://www.stat.si/popis2002/si/rezulta... je v SLO 59% katolikov, nevernikov je kar 10% in če prištejemo še tistih 15%, ki niso odgovorili je ta odstotek kar 25%.

Hvala za popravek. Prehiter sem bil in sem prepisal podatke za "Nemestna naselja" namesto "Skupaj". Pravilne številke je podal Kinjorts. Torej slabih 60% katolikov, 10% ateistov in pa 23% neopredeljeno/neznano. Pa priporočam, da sami preverite cifre če vas zanima, če sem še kako bedarijo napisal :)

Številke so se znatno spremenile, odkar imajo popisovalci navodilo, da morajo za nekatere kategorije vprašati vsakega člana gospodinjstva posebej. Žal navodilo ne vključuje tega, da morajo to storiti zasebno.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Svet je tak da se večkrat ne splača biti ateist.

Npr. biti ateist v Savdski Arabiji je skoraj enako samomoru. Obstajajo zakoni, kjer lahko ateista obsodijo na smrt. Če na vizo za Savdsko Arabijo napišeš da si ateist, je ne boš dobil. Vem iz lastnih izkušenj ... Katolik ali katerakoli druga vera je O.K. Ker to pomeni da v nekaj veruješ. Pa magari v zelene možice ...

Krst je idealna rekrutacija ljudi že takrat ko se še ne zavedajo samega sebe. Potem padejo v sistem (povečini zaradi starih staršev - vsaj na vasi), in jih silijo k verouku, v cerkev in k prejetju vseh zakramentov. Starši ponavadi samo opazujejo svoje starše, ki versko posiljujejo njihove otrok. Zato da imajo mir pred "ta starimi". Sistem, ki ne more falit. Otrok ima lepo oprane možgane do pubertete.

In spet zaradi miru gredo starši svojih otrok za "ta velke" praznike v cerkev, kar ponavadi za tipe pomeni da imajo eno uro fraj za pijančevanje ... Ostale dni v letu pa silijo samo svoje otroke vsakotedensko k maši ...

Ta katolicizem je samo ena velika hinavščina, in prav težko čakam eno vlado, ki bo končno ločila cerkev od države kakor je zapisano v ustavi ...

Kar se tiče napredka pod cerkvijo, no ja, zelo je napredovalo mučenje in anatomija. Dovolj trupel ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype je izjavil:

Številke so se znatno spremenile, odkar imajo popisovalci navodilo, da morajo za nekatere kategorije vprašati vsakega člana gospodinjstva posebej. Žal navodilo ne vključuje tega, da morajo to storiti zasebno.

Verjetno res. Če bi pri popisu vprašali moje starše in ne mene osebno, bi bil jaz katolik in ne ateist na tem seznamu. Pa še to me je popisovalka malce čudno gledala. Starša pa tudi.
Ampak kakorkoli, ti si trdil, da se cerkev opira na število krščenih, jaz pa trdim da ne. Jaz sem svoje trditve podprl (čeprav sprva napačno), tebi pa še vedno zgolj verjamemo na besedo - ali pa tudi ne.

mn> Ampak kakorkoli, ti si trdil, da se cerkev opira na število krščenih, jaz pa trdim da ne.

Cerkev se zelo temeljito opira na število krščenih saj ne priznava nobenega zakona, razen lastnih, po katerih je krst neizbrisen, hkrati pa tudi potrebuje število, ki je čim večje, zaradi propagandnih namenov.

Jah... upad 'vernikov' iz 97% na 60% v dobrih 60ih letih je zelo fajn pokazatelj kaj si narod o tem misli.

Invictus ::

Uvedba cerkvenega davka bi postavila stvari na svoje mesto.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

nubes - Lepo sem ti napisal, da se o neki trivialni stvari kot je krst, glede na druge življensko pomembne teme, ki jih morata v času ustvarjanja družine, dogovort - stanovanje, zaposlitev, kariera........, pred dejstvom (nosečnost in porod).
In trdim, da se v razno verskih zakonih, eklatantno krši pravica enega starša, to je tistega, ki otroka nebi krstil, temveč je mnenja, da naj se človek, tudi za vero odloči, ko je dovolj zrel - najhitreje tam nekje pri 16+ letih.

mn - pri zadnjem popisu prebivalstva, ko so še obkrožali versko pripadnost, je pri meni popisovalka, samostojno, brez vprašanja, obkrožila KATOLIŠKO.
Na postavljeno vprašanje, zakaj ne vpraša kakšne vere smo v družini, je dejala, saj smo vsi Slovenci katoliki. Malo je manjkalo, da je nisem zabrisal skozi vrata in prijavil na UO.

Nisem veren, ker ne verjamem v pravljice, ne podlegam dogmam, nekih starih knjig, katerih filozofijo, si prilašča največja kriminalna multinacionalka v zgodovini.

Še vedno vsi preskakujete moj post, v katerem vas lepo sprašujem, KAJ JE S PRAVICAMI NEVERUJOČEGA STARŠA, glede odločanja o čisto verskih obredih, ki naj bi jih bil deležen, TUDI njegov otrok?
Delo krepa človeka

To je stvar dogovora obeh staršev. Ni se ti treba ukloniti volji partnerja. Pravici se ateisti praviloma odrečejo, ker se zavedajo, da je krst stvar vraževerja partnerja, ni pa se jim treba.

Da so stigmatizirani, če se ne uklonijo (včasih celo oba partnerja), je pa problem, ki je precej večji in o njem zdaj že skoraj 20 strani razpravljamo.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

To, da so stigmatizirani, kaže, da človekove pravice, pravice družine in pravice otrok, katoliškim vernikom ne pomenijo nič, torej, da so si za dosego svojega cilja, širjenje božje besede, večinoma pripravljeni uporabit vse vrste psihosocialnega nasilja.

V vseh verskih temah poudarjam, da so katoličani nestrpni do vseh drugače mislečih. Razen pri zadrtih muslimanih, pri drugih verah in pri ateistih, tega ni v takšni meri.

Največji absurd je, da se pri svoji nasilnosti zgovarjajo, na vero!
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

To, da so stigmatizirani, kaže, da človekove pravice, pravice družine in pravice otrok, katoliškim vernikom ne pomenijo nič

To je pa ja jasno že od kar so se te pravice začele udejanjati.

Je pa treba povedat da niso vsi katoliki takšni. Kakor tudi da niso vsi ostali verniki neki angelčki kar se tega tiče.

S prstom kazat tko počez na vse katolike pač ne gre.

lambda ::

solatko je izjavil:

Lepo sem ti napisal, da se o neki trivialni stvari kot je krst, glede na druge življensko pomembne teme, ki jih morata v času ustvarjanja družine, dogovort - stanovanje, zaposlitev, kariera........, pred dejstvom (nosečnost in porod).

Sploh ne dojameš. Če je stvar trivialna, kot praviš, potem pač tistemu, ki partnerju dovoli, da se otroka krsti, ne bo prav nič hudega. Če mu je pa to življenjskega pomena, da on svojih otrok ne bo krstil, se je pa o tem menda kdaj pogovoril s partnerjem. Če se ni (glede na to, da mu to toliko pomeni), je pa to skrajno nespametno in za to lahko krivi izključno sebe. Seveda isto velja obratno, tudi tisti, ki želi svoje otroke krstiti in mu to veliko pomeni, je nespameten, če se o tem prej ne pogovori s partnerjem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lambda ()

slovenec_89 ::

Kakšni filozofi... Bistvene stvari ni povedal še nihče.
Če sta oba starša vzgojena v veri in če sta pripravljena vzgajati otroka v veri, potem otroka krstita, sicer krst nima pomena.
Je pa znano, da je Slovenec danes pametnejši od vsega sveta, pojedel je knjige in znanost človeštva, kot najpoglavitnejše pa moderen Slovenec blati Cerkev, državo, Janšo, kmete, ki polivajo gnojnico, verjame le v otipljive stvari, je strpen do istospolnih, verjame, da je domoljubje lastnost primitivcev, slovenščina je zahojen jezik, za računalnikom preživi 5 ur dnevno.
Taki ljudje nas vse prej kot vlečejo iz denarne in moralne krize. Od takega človeka kakšne posebno pametne ne moreš pričakovat.

slovenec_89 je izjavil:

Kakšni filozofi... Bistvene stvari ni povedal še nihče.
Če sta oba starša vzgojena v veri in če sta pripravljena vzgajati otroka v veri, potem otroka krstita, sicer krst nima pomena.

Dobro, da si se sedaj ti oglasil in nas razsvetlil.

Vzgajata ga lahko v veri, tudi če ga ne krstita.

Saladin ::

Mar ne bi ostali ontopic z vprašanjem, koliko (ne)škodljiv je krst za otroka? Odrasli si lahko rešujejo psvoje probleme (če jih sploh imajo - v tej temi si taki sami delajo problem).

-Koliko otrok je doživelo fizične travme zaradi krsta? Koliko otrok psihične travme? Koliko otrok socialne travme? Niti ne.
-Koliko neugodja, nespoštovanja, nerazumevanja,... so doživljali otroci zaradi krsta? Niti ne.
-A otroka zanima, če je nekje vpisan v neko knjigo in kake spiritualnosti je? Niti ne.
-A je otrok zavezan verovati v ta zakrament, mu dajati neko pomembnost, to razkrivati ali prikrivati drugim? Niti ne.
-Ali lahko vsak odrastel aktivno ukrepa proti vsem kar smatra negativno ob tem? Vsekakor.
-Ali je flamewar proti vsem vernikom in religiji upravičen zavoljo tega neškodljivega običaja? Ne.

Polovice te teme je simple hatemongering. Kdor ima kaj proti vernikom in RKC naj se obrne direktno vernikom in RKC. Če je zadeva politična, naj se obrne politikom. Če je zadeva družbena - potem družbi. Kakorkoli in komurkoli pa se že obrača - je to potrebno storiti na zmeren, vljuden, civiliziran in strpen način.

Ne le iz čistega spoštovanja do sočloveka ne glede na nasprotna mišljenja - ampak tudi zato ker boš edino na ta način dosegel spremembe. Drugače zgolj spodbujaš vročo kri ki ne rešuje ničesar. Kajti ne napadaš en sam obred - napadaš celo religijo povprek. Tak pristop ne more dati pozitivnih rezultatov (ki je sprememba mentalitete staršev in enostavnejše možnosti izpisa iz knjig - nekaj kar tudi sam smatram povsem utemeljeno in razumno).
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Pravici se ateisti praviloma odrečejo, ker se zavedajo, da je krst stvar vraževerja partnerja, ni pa se jim treba.
Če se ne, priznavaš, da ima krst nek nadnaravni pomen. Pravi konflikt ne bi smel biti med vernikom in ateistom, ampak med dvema vernikoma - a bo otroka krstil katoliški ali pravoslavni duhovnik, recimo, ali še hujši konflikt, ali bo krščen ali obrezan.

Pa v večini primerov sta verjetno starša že prej morala reševati soroden konflikt interesov - a se bosta cerkveno poročila ali ne.

O.

Sem hotel predlagati enako kot Invictus. Jaz bi uvedel cerkveni davek in bi se tiste številke vernikov grozno hitro spremenile. Mi pa ni jasno yupe, zakaj si sedaj privlekel notri cerkvene zakone. Le ti pred državo nimajo nikakršne veljave. Ravno tako številke vernikov ki jih podaja cerkev - konec koncev bi se jih lahko enostavni izmislili. Itak pa sem hotel samo reči, da to NI argument proti krstu. @Solatko - jaz menim da bi popisovalko moral prijaviti!
Se pa popolnoma strinjam s Saladinom. Če napadeš vernike, se bodo instinktivno branili. Če se spustiš v kulturno debato imaš pa veliko večjo verjetnost, da te ljudje poslušajo.
Vsekakor moraš pa vzeti v obzir tudi okolico pri tej odločitvi. Ali je smiselno, da se poslabšajo odnosi med starši in starimi starši (s stališča otroko) samo zato, ker starši nočejo da bi bil otrok vpisan v neko knjigo? Je vredno, odreči otroku stik s starimi starši samo zaradi neke vraže? Konec koncev, je vredno povzročati stres starim staršem ki verjamejo v vražo da bo šel otrok v primeru morebitne smrti v pekel zaradi izvirnega greha? Mogoče ja, verjetno ne, odločiti se pa mora vsak pri sebi. Jaz svojega otroka ne bi krstil ne zaradi sebe, ne zaradi otroka. Ampak bi pa verjetno šel čez to zaradi drugih. Otroku bi pa prej škodoval, če bi mu krst odrekel.

Solatko> Še vedno vsi preskakujete moj post, v katerem vas lepo sprašujem, KAJ JE S PRAVICAMI NEVERUJOČEGA STARŠA, glede odločanja o čisto verskih obredih, ki naj bi jih bil deležen, TUDI njegov otrok?

Zato pa se je dobro takšne stvari zmenit, še preden narediš otroka, ali še bolje, še predno ga namočiš brez kondoma.

Saladin - saj se ne gre za travme, gre se za princip.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

mn> Mi pa ni jasno yupe, zakaj si sedaj privlekel notri cerkvene zakone. Le ti pred državo nimajo nikakršne veljave.

Saj je vseeno - cerkev se po njih ravna in v družbi, kjer te grdo gledajo, če se ne krstiš, te znajo še grše gledati, če kršiš "zakone, ki nimajo nobene veljave".

mn> Vsekakor moraš pa vzeti v obzir tudi okolico pri tej odločitvi.

Ja, saj to je srž te teme - ali se ukloniti tej praksi zato, ker veš da krst ni škodljiv za otroka, ali ji nasprotovati, ker veš, da je krst škodljiv za družbo (in torej za otrokovo prihodnost), ker vzdržuje stanje, v katerem je normalno, da se ljudi šikanira na podlagi vere?

Jaz pravim, da naj se vsi verniki čimprej navadijo brigat sami za svojo vero in otroke in vse ostale ljudi pustijo pri miru. Naj otroka vzgojijo v pridnega katolika, on pa se bo potem s krstom potrdil kot katolik, če ne bo, bo pa kaj drugega.

gzibret je izjavil:

Zato pa se je dobro takšne stvari zmenit, še preden narediš otroka, ali še bolje, še predno ga namočiš brez kondoma.

Sej s kondomom ga načeloma niti ne smeš. As per pope.

lambda ::

jype > Jaz pravim, da naj se vsi verniki čimprej navadijo brigat sami za svojo vero in otroke in vse ostale ljudi pustijo pri miru. Naj otroka vzgojijo v pridnega katolika, on pa se bo potem s krstom potrdil kot katolik, če ne bo, bo pa kaj drugega.

Če ne krščujejo svojih otrok, potem delujejo v nasprotju s svojo vero.

A je cerkev kriva tudi zato, da ne smem iti nag v štacuno? Ker OK, zdaj pozimi je mraz in se prileže par cunj nase dati, poleti je pa prav tečno, ko se moram vsakokrat posebej spomnit, da se moram obleči, ko grem ven.>:D In kaj bomo storili v tej smeri?

O.

Pithlit je izjavil:

gzibret je izjavil:

Sej s kondomom ga načeloma niti ne smeš. As per pope.

Ah ja, sej res. Po cerkveni doktrini gre takole. Nič sexa pred poroko, na poroki obljubiš (obljubita), da boš (bosta) svoje morebitno potomstvo krstila in vzgajala v duhu Kristusa in Cerkve, pol pa hopa cupa delat nove vernike. Čim več, tem bolje. Tabletke in kondomi so out. In krog je sklenjen, nova generacija vernikov je na poti.
Vse je za neki dobr!

Okapi> A je cerkev kriva tudi zato, da ne smem iti nag v štacuno? Ker OK, zdaj pozimi je mraz in se prileže par cunj nase dati, poleti je pa prav tečno, ko se moram vsakokrat posebej spomnit, da se moram obleči, ko grem ven.>:D In kaj bomo storili v tej smeri?

Jaz pričakujem, da bomo tudi to neumnost prej ali slej odpravili.

nubes> Če ne krščujejo svojih otrok, potem delujejo v nasprotju s svojo vero.

V nasprotju s svojo vero delujejo tudi kadar delujejo v skladu s svojo vero, ker je ta polna protislovij, tako da se jaz glede tega ne bi pretirano sekiral.

Cervantes ::

Pravzaprav me sekira, da v tej temi ni malo več vernikov. Ki bi svoja stališča goreče zagovarjali pred navalom hudičevskih ateistov.

Morda to pomeni, da gre za pomanjkanje argumentov?

To me, končno, niti ne čudi.

Zgodovina sprememb…

Slotech pač ni forum, kjer bi bilo veliko vernikov. Presek tu prisotnih ne odraža preseka slovenske družbe.

O.
««
19 / 44
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7013158 (11250) donfilipo
»

Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )

16616952 (7243) poweroff
»

tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )

1089484 (7306) cbelica

Več podobnih tem