Forum » Problemi človeštva » Krst otroka; da ali ne?
Krst otroka; da ali ne?
Temo vidijo: vsi
THX 1138 ::
domnevam, da bo čez nekaj generacij manj kot 5% populacije svojim otrokom sililo religijo svojih prednikov
Ali pa do bodo starši silili otroke v neko čist novo religijo, pa bomo spet tam;) No upam, da ne,..upam, pa da se te nebuloze, ki jih trosi Cerkev čimprej ukinejo.
Ripmork:
Heh zelo dober članek. Cerkvi se res ne gre za blagor naših duš, ampak za njeno materialno stanje.
AmokRun ::
Krst kot verski simbol, mene kot ateista, prav nič ne moti. Problem je, da je krst plačjiv, da RKC na podlagi tega dela neke statistike in da celo od države dobiva denar. To me pa moti. Sem absolutno proti, da cerkev od mene (ali od mojih sorodnikov) dobiva denar na podlagi krsta mojega otroka. To pa seveda nima nobene veze z vero.
Če pa že hočejo krst, kot simbolno dejanje, pa lahko gremo poleti do bližnega potoka/reke/jezera, se oblečemo v bele halje, stopimo do pasu v vodo in potopimo otroka v vodo. Pa bo otrok krščen na podoben način, kot je bil jezus, brez plačila, brez cerkve ali kakšne druge organizacije. To me pa prav nič ne moti.
Če pa že hočejo krst, kot simbolno dejanje, pa lahko gremo poleti do bližnega potoka/reke/jezera, se oblečemo v bele halje, stopimo do pasu v vodo in potopimo otroka v vodo. Pa bo otrok krščen na podoben način, kot je bil jezus, brez plačila, brez cerkve ali kakšne druge organizacije. To me pa prav nič ne moti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AmokRun ()
lonz ::
Okapi> Jasno. Pač sem predstavil svoje (ateistično) videnje, po katerem tisti obred v cerkvi materialno gledano ne vpliva na nič.
Ampak avtor teme ni ateist.
Njegov problem je predvsem odnos staršev do njega kot do lastnine in pričakovanje, da se vnuki pač "podedujejo" od otrok in so tako posledično last starih staršev.
To je nedopustno in za otroke dejansko slabo.
Avor definitivno je ateist. Pa moj 10 mesečni sinko ni krščen. Stvari so se polegle in krst ni več na debatni tabeli. Zmaga?
...arrrrrr, shiver me timbers...
energetik ::
je pa res, da se krščanski vpliv na našo kulturo spreminja, in ga je čedalje manj
domnevam, da bo čez nekaj generacij manj kot 5% populacije svojim otrokom sililo religijo svojih prednikov
Je pa vedno več drugih vplivov na otroke, ki so še veliko slabši. Vzgoja je vedno bolj na psu, ali pa je sploh ni. Otroka čimprej navadit na kišto in mu kupit kar se zaželi, samo da bo mir. Potem pa nimajo nobene odgovornosti in spoštovanja. Dejansko je tako in je vedno slabše - mama je učiteljica v OŠ in pravi, da se otroci iz leta vleto slabše obnašajo.
In to v ogromno družinah. To pa nobenega ne moti, da se otroka "vzgaja" v materialističnem duhu. Ker s tem ga enako zaznamujemo kot z krstom.
Ali pa pravite, da ga je najbolje pustiti čisto pri miru, mu dajati samo hrano in obleko. Saj se bo pri 18 letih sam odločil, kater jezik bo govoril, katere narodnosti bo, ali bo morilec ali ne, ali bo šel v OŠ ali ne...
Moje mnenje je, da je krst popolnoma neškodljiv in če vanj ne verjameš, tudi pri 18. lettih ne boš s tem imel nobenega problema.
@nny ::
Dežulovičev članek ima nekaj napak. Kot prvo, manipulira z čustvi bralcev, ko opisuje, kako hudo se godi boščku pri krstu. Joj, joj, kako je šele, ko ga mama kopa? . Za krst so dovolj 3 kaplje vode, ni treba celega škafa. Prezgodaj rojene otroke se krsti s - kapalko. Ampak OK, to je komentar, kjer so take stvari vsaj tolerirane.
Hud kiks - piše, da je možno razveljaviti cerkveno poroko. Nope. Cerkvene poroke ni možno razveljaviti. Nikoli in nikdar. Je pa možno ugotoviti ničnost zakona, torej, da zakon ni bil veljavno sklenjen in ni nikoli obstajal. Recimo, da je on alkoholik in to prikrije. Ampak, OK, Dežulovič je verjetno faliran študent, pa takih stvari ne more vedeti...
Najhujša pomanjkljivost pa je ta, da nikjer ne pove, na kakšen način se Cerkev na Hrvaškem financira iz proračuna. Očitno na glavo kristjana na podlagi krstnih knjig. Hm, nenavadna praksa, če je res. V demokracijah zahodnega tipa naj bi bila Cerkev ločena od države. Razen, če ne gre za obliko cerkvenega davka.
Vsi tisti, ki vas grabi panika, da Cerkev v SLO dobiva denar, na podlagi krščenih - dihajte, dihajte - nope, ne bo držalo. Se pa manipulira s številom katoličanov, kot je bilo ugotovljeno na popisu. Dejanskih, aktivnih vernikov je tam okoli 10%.
P.S. Krst ni plačljiva storitev. Določena je samo mašna intencija za opravljeno mašo po naročnikovem namenu. V navadi je, da se da duhovniku dar po lastni presoji in zmožnostih.
Krsti lahko duhovnik ali diakon, v sili vsak laik.
Hud kiks - piše, da je možno razveljaviti cerkveno poroko. Nope. Cerkvene poroke ni možno razveljaviti. Nikoli in nikdar. Je pa možno ugotoviti ničnost zakona, torej, da zakon ni bil veljavno sklenjen in ni nikoli obstajal. Recimo, da je on alkoholik in to prikrije. Ampak, OK, Dežulovič je verjetno faliran študent, pa takih stvari ne more vedeti...
Najhujša pomanjkljivost pa je ta, da nikjer ne pove, na kakšen način se Cerkev na Hrvaškem financira iz proračuna. Očitno na glavo kristjana na podlagi krstnih knjig. Hm, nenavadna praksa, če je res. V demokracijah zahodnega tipa naj bi bila Cerkev ločena od države. Razen, če ne gre za obliko cerkvenega davka.
Vsi tisti, ki vas grabi panika, da Cerkev v SLO dobiva denar, na podlagi krščenih - dihajte, dihajte - nope, ne bo držalo. Se pa manipulira s številom katoličanov, kot je bilo ugotovljeno na popisu. Dejanskih, aktivnih vernikov je tam okoli 10%.
P.S. Krst ni plačljiva storitev. Določena je samo mašna intencija za opravljeno mašo po naročnikovem namenu. V navadi je, da se da duhovniku dar po lastni presoji in zmožnostih.
Krsti lahko duhovnik ali diakon, v sili vsak laik.
Okapi ::
Je pa možno ugotoviti ničnost zakona,
"Joj razlike, draaastične"
da Cerkev v SLO dobiva denar, na podlagi krščenih
V bistvu ga, samo ne neposredno. Katoliška cerkev vse svoje zahteve po več denarja (v primerjavi z zahtevami evangeličanov, pravoslavcev, muslimanov ...) utemeljuje z velikanskim številom vernikov, za katere mora skrbeti. In ker že ne more reči, da so vsi Slovenci katoličani, uporablja podatke o krstih (in ne recimo o birmi). Za podatek iz popisa pa hitro pove, da se mnogi še vedno bojijo izreči za kristjane.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Prezgodaj rojene otroke se krsti s - kapalko
Otrok še sploh ni razvit, kot bi moral bit, pa ga že krstijo. Ma kdo to sploh počne? A je folk normalen al kaj?V tistih trenutkih je važna zdravnikova oskrba ne pa da ga špricajo z vodo.
imagodei ::
Okapi> "Joj razlike, draaastične"
Jah, važna je perspektiva.
IOW, če ne priznavaš, da se pri Cerkveni poroki karkoli posebnega zgodi, potem je to samo še ena ceremonja, ki jo lahko prekličeš, ko se ti zljubi. Če pa verjameš, da se tam zgodi nekaj pomembnega in da tega ne more zbrisat nobena človeška odločitev in/ali dejanje, potem je Cerkvena poroka za vedno.
Popolnoma enako je s krstom. Če globoko v sebi verjameš, da je to neizbrisno znamenje, potem krsta izstop iz Cerkve, naj bo še tako "človeško" uraden, ne more izbrisati. Ker je Bog in z njim krst nad vsemi knjigami in nad vsemi uradniki. Če tega ne verjameš in v ceremoniji vidiš samo polivanje z vodo in zabeleženje v cerkvene bukve, potem je kasneje povsem dovolj, da te zbrišejo iz evidence.
Seveda pa to spet nima veze s tem, da otroka siliš v vero, ki je ni sposoben dojeti. IMO je vprašanje vere tako zelo kompleksno, da nobenega otroka ne bi smeli indoktrinirati, niti v Budizem, niti v Islam, niti v Šamanstvo, Ajurvedo, Hinduizem, New Age, Scientologijo, ipd... In ja, niti v Krščanstvo.
Ko bo sposoben sam dojeti, naj se pa odloči.
Nimam pa nič proti laičnemu vzgajanju v vero, v tem smislu da če starši verjamejo, da obstaja posmrtno življenje in božanska bitja, da to otroku na njemu primeren način predstavijo. Brez indoktrinacije seveda.
Jah, važna je perspektiva.
IOW, če ne priznavaš, da se pri Cerkveni poroki karkoli posebnega zgodi, potem je to samo še ena ceremonja, ki jo lahko prekličeš, ko se ti zljubi. Če pa verjameš, da se tam zgodi nekaj pomembnega in da tega ne more zbrisat nobena človeška odločitev in/ali dejanje, potem je Cerkvena poroka za vedno.
Popolnoma enako je s krstom. Če globoko v sebi verjameš, da je to neizbrisno znamenje, potem krsta izstop iz Cerkve, naj bo še tako "človeško" uraden, ne more izbrisati. Ker je Bog in z njim krst nad vsemi knjigami in nad vsemi uradniki. Če tega ne verjameš in v ceremoniji vidiš samo polivanje z vodo in zabeleženje v cerkvene bukve, potem je kasneje povsem dovolj, da te zbrišejo iz evidence.
Seveda pa to spet nima veze s tem, da otroka siliš v vero, ki je ni sposoben dojeti. IMO je vprašanje vere tako zelo kompleksno, da nobenega otroka ne bi smeli indoktrinirati, niti v Budizem, niti v Islam, niti v Šamanstvo, Ajurvedo, Hinduizem, New Age, Scientologijo, ipd... In ja, niti v Krščanstvo.
Ko bo sposoben sam dojeti, naj se pa odloči.
Nimam pa nič proti laičnemu vzgajanju v vero, v tem smislu da če starši verjamejo, da obstaja posmrtno življenje in božanska bitja, da to otroku na njemu primeren način predstavijo. Brez indoktrinacije seveda.
- Hoc est qui sumus -
@nny ::
Prezgodaj rojene otroke se krsti s - kapalko
Otrok še sploh ni razvit, kot bi moral bit, pa ga že krstijo. Ma kdo to sploh počne? A je folk normalen al kaj?V tistih trenutkih je važna zdravnikova oskrba ne pa da ga špricajo z vodo.
Krstijo ga na željo staršev. Ki jim to v težkih trenutkih veliko pomeni. Je res tako težko razumeti?
Pozabila sem pripisati, da gre za otroke v inkubatorju.
Krstijo ga na željo staršev. Ki jim to v težkih trenutkih veliko pomeni. Je res tako težko razumeti?
Pozabila sem pripisati, da gre za otroke v inkubatorju.
Saj prezgodaj rojene otroke dajo večinoma vse v inkubator. Inkubator ima tudi svoj namen,zaradi čimanjšega vpliva iz okolice(virusi..itd). In prav zato ne razumem, da se to dogaja.
msjr ::
Krst ni plačljiva storitev.
Kako da ni, če je mašna intencija honorar za opravljeno mašo po naročnikovem namenu?
Če je stvar zastonj, se za to ne daje (oz. pričakuje) honorarja/darila. Ne vem kaj bi na take izjave rekla davkarija, če bi to počel recimo v svoji firmi.
draciel ::
Boljša polovica pravi, da hoče imeti najin bodoči teoretični novonastali dodatek slovenski populaciji krstiti. Moje skromno stališče je, da sem totalno proti tiščanju ubogih bitjec v neko religijo(institucijo?) katere si niso imeli možnosti sami izbrati. Naj mularija odraste, ker se kasneje še zmeraj lahko gredo v cerkev z vodo polivat (ali seveda druge oblike pristopa h veram...).
Kakšno je vaše mneje?
Ali bodem antikrist na grmadi gorel, ali pa je moje dekle vseeno malček preveč olesenelo s starimi nazori?
Moja punca je bila samo krščena. Kaj več naprej pa ne. Sicer to me niti ne moti, vendar glede na to da izhajam iz verne družine sem ji že na začetku povedal da če se bo želela poročiti z mano, bo pač morala opraviti še druge zakramente potrebne za cerkveno poroko. Ona je bila Ok s tem. Sicer neverjamem da veruje ravno v boga vendar rekla je samo da ve , da nekaj sigurno mora biti na tem.
Pač vsak veruje v kar če. Ubistvu moja stara starša sta zelo verna in recimo moja mama. Moj tata izhaja iz družine ki niso hodili k maši. Zato sta na začetku imela velike probleme pred mamo od moje mame, vendar sta šla "skozi". Pač poročila sta se in sta srečna. Stari starši imajo mojega tata zelo radi, čeprav ne hodi k maši.
Imam rad vse ljudi ( ni važna rasa, vera , nacionalnost ). Vsak si srečo poišče sam. Mogoče me boste obsojali ker sem pač rekel punci da imam zahteve. Ampak.. zakaj bi se ob to spodtikali, če nobenmu ne želim nič slabega, živel bom svoje življenje, in pač bom bil srečen? ( ok od sreče ni odvisno samo vera ampak recimo da so že drugi dejavniki izpolnjeni ). Punca s katero hodim, pa če ji ta pogoj ni všeč , lahko gre proč od mene kadar želi.
Boljša polovica pravi, da hoče imeti najin bodoči teoretični novonastali dodatek slovenski populaciji krstiti. Moje skromno stališče je, da sem totalno proti tiščanju ubogih bitjec v neko religijo(institucijo?) katere si niso imeli možnosti sami izbrati. Naj mularija odraste, ker se kasneje še zmeraj lahko gredo v cerkev z vodo polivat (ali seveda druge oblike pristopa h veram...).
Kakšno je vaše mneje?
Ali bodem antikrist na grmadi gorel, ali pa je moje dekle vseeno malček preveč olesenelo s starimi nazori?
Moja punca je bila samo krščena. Kaj več naprej pa ne. Sicer to me niti ne moti, vendar glede na to da izhajam iz verne družine sem ji že na začetku povedal da če se bo želela poročiti z mano, bo pač morala opraviti še druge zakramente potrebne za cerkveno poroko. Ona je bila Ok s tem. Sicer neverjamem da veruje ravno v boga vendar rekla je samo da ve , da nekaj sigurno mora biti na tem.
Pač vsak veruje v kar če. Ubistvu moja stara starša sta zelo verna in recimo moja mama. Moj tata izhaja iz družine ki niso hodili k maši. Zato sta na začetku imela velike probleme pred mamo od moje mame, vendar sta šla "skozi". Pač poročila sta se in sta srečna. Stari starši imajo mojega tata zelo radi, čeprav ne hodi k maši.
Imam rad vse ljudi ( ni važna rasa, vera , nacionalnost ). Vsak si srečo poišče sam. Mogoče me boste obsojali ker sem pač rekel punci da imam zahteve. Ampak.. zakaj bi se ob to spodtikali, če nobenmu ne želim nič slabega, živel bom svoje življenje, in pač bom bil srečen? ( ok od sreče ni odvisno samo vera ampak recimo da so že drugi dejavniki izpolnjeni ). Punca s katero hodim, pa če ji ta pogoj ni všeč , lahko gre proč od mene kadar želi.
O.K. Najprej; holly necro batman!
Sine je ostal nežigosan in ostali so to sprejeli. The end.
nurmaln ::
@draciel
1. Pohvalno je da človek trdno stoji za svojimi prepričanji
2. Tvoja prepričanja so smešna
1. Pohvalno je da človek trdno stoji za svojimi prepričanji
2. Tvoja prepričanja so smešna
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
St235 ::
Predvsem pa sam sebi nasprotuješ:
Žalostno, da je to kriterij kaj ti nekdo pomeni. Ampak ni panike, važno da imaš vero.
Imam rad vse ljudi ( ni važna rasa, vera , nacionalnost ).
Punca s katero hodim, pa če ji ta pogoj ni všeč , lahko gre proč od mene kadar želi.
Žalostno, da je to kriterij kaj ti nekdo pomeni. Ampak ni panike, važno da imaš vero.
gzibret ::
Moja tamala (4-mesečna punčka) tudi ni in ne bo krščena. Krščena bo, ko se bo za to odločila sama, ampak ne pred 10 letom starosti, ko lahko rečemo, da ima otrok že nekaj svoje pameti.
V bistvu sva se z ženo veliko pomembnih zadev (otroci da/ne/koliko, kraj bivanja, odnosi s starimi starši, delitev stroškov, finance, vera, krst morebitnih otrok, želje v življenju...) načeloma zmenila že v prve pol leta veze, še predno sva šla bolj resno naprej. To se sedaj izkazuje kot super odločitev, saj ni nekih večjih nesporazumov sedaj, ko je veza že precej prepletena skupaj (poroka, otroci...).
Moje osebno mnenje glede krsta pa je to, da je to grob poseg v otrokovo zasebnost, kršitev človekove pravice svobodne veroizpovedi in na sploh izživljanje staršev nad nebogljenimi dojenčki. Krščevanje nedonošenčkov v inkubatorjih pa neumnost prve klase in povsem nepotrebno izpostavljanje bogih bitjec dodatnim tveganjem. Če se starši zaradi tega počutijo bolje, je to zgolj odraz njihovega velikega egoizma (izpostavljat otroka tveganju zaradi njihovega boljšega počutja!). Tudi, če otrok ni krščen, mu lahko vseeno predstaviš vero, potem pa se naj sam odloči. Nič ne bo zamudil. Tisto glede izvirnega greha je pa tak bla bla bla da kar glava boli. Če je bog dober, bo že poskrbel za te otroke/ljudi, saj koneckoncev končna sodba tehta ljudi po njihovi dobroti in ne po tem, ali so bili krščeni ali ne. V primeru, da je to huda napaka, pa bo itak naju dva (mene in ženo) kaznnoval za najino grdobo, ker ga nisva dala polivat, in ne malega otroka, ki ni imel možnosti izbire.
V bistvu sva se z ženo veliko pomembnih zadev (otroci da/ne/koliko, kraj bivanja, odnosi s starimi starši, delitev stroškov, finance, vera, krst morebitnih otrok, želje v življenju...) načeloma zmenila že v prve pol leta veze, še predno sva šla bolj resno naprej. To se sedaj izkazuje kot super odločitev, saj ni nekih večjih nesporazumov sedaj, ko je veza že precej prepletena skupaj (poroka, otroci...).
Moje osebno mnenje glede krsta pa je to, da je to grob poseg v otrokovo zasebnost, kršitev človekove pravice svobodne veroizpovedi in na sploh izživljanje staršev nad nebogljenimi dojenčki. Krščevanje nedonošenčkov v inkubatorjih pa neumnost prve klase in povsem nepotrebno izpostavljanje bogih bitjec dodatnim tveganjem. Če se starši zaradi tega počutijo bolje, je to zgolj odraz njihovega velikega egoizma (izpostavljat otroka tveganju zaradi njihovega boljšega počutja!). Tudi, če otrok ni krščen, mu lahko vseeno predstaviš vero, potem pa se naj sam odloči. Nič ne bo zamudil. Tisto glede izvirnega greha je pa tak bla bla bla da kar glava boli. Če je bog dober, bo že poskrbel za te otroke/ljudi, saj koneckoncev končna sodba tehta ljudi po njihovi dobroti in ne po tem, ali so bili krščeni ali ne. V primeru, da je to huda napaka, pa bo itak naju dva (mene in ženo) kaznnoval za najino grdobo, ker ga nisva dala polivat, in ne malega otroka, ki ni imel možnosti izbire.
Vse je za neki dobr!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()
Aston_11 ::
Moje osebno mnenje glede krsta pa je to, da je to grob poseg v otrokovo zasebnost, kršitev človekove pravice svobodne veroizpovedi in na sploh izživljanje staršev nad nebogljenimi dojenčki.
Essenca vsega!
+
v nadaljevanju omenjen egoizem staršev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Moja tamala (4-mesečna punčka) tudi ni in ne bo krščena. Krščena bo, ko se bo za to odločila sama, ampak ne pred 10 letom starosti, ko lahko rečemo, da ima otrok že nekaj svoje pameti.
Evo, tole lepo povzema moje misli. Bravo.
gzibret ::
Aja, še to. Nisva se cerkveno poročila (čeprav bi se lahko, imava oba vse potrebne zakramente). Eden izmed razlogov (verjetno pa kar bistveni) je bil ta, da bi mogla tam obljubit, da bova morebitne otroke krstila (in jih vzgajala v krščanski oz. bolje - rimokatoliški veri). Nisva hotela obljubit nečesa, kar nimava namena storiti.
PS - Sam prihajam iz precej verne družine. Pri ženi so bolj "na izi" glede tega ;)
PS - Sam prihajam iz precej verne družine. Pri ženi so bolj "na izi" glede tega ;)
Vse je za neki dobr!
residual ::
Midva sva se odločila da bova otroka krstila, za ostale zakramente bo kasneje dovolj star in naj sam pove, če se bo odločil ali ne. Krst smatram kot tradicijo okolice, ter dam otroku neko pripadnost. Če je kasneje ne želi, jo lahko zavrže. Osebno z rimokatoliško vero nimam problemov, saj ločim med cerkvijo kot organizacijo in vero (beri: nismo zgledni farani).
Berem razne komentarje in me zanima ali vsi, ki ste sveto proti krstu, praznujete z otroci Miklavža, Božič, Veliko noč? Če ja, čemu potem?
Ne zagovarjam politike RKC ali ostalih organizacij, pa tudi vsaka vera ima svoje specifike. Me pa čudi, da je odnos do nekih ustaljenih norm in vrednot družbe postal podoben kot do današnje "tajkunske" politike. Vsi vedo kaj ne bi imeli, nihče pa se ne more odločiti kaj bi imeli..
P.S. nočem vzbuditi 200 replik, ampak samo na glas razmišljam...
Berem razne komentarje in me zanima ali vsi, ki ste sveto proti krstu, praznujete z otroci Miklavža, Božič, Veliko noč? Če ja, čemu potem?
Ne zagovarjam politike RKC ali ostalih organizacij, pa tudi vsaka vera ima svoje specifike. Me pa čudi, da je odnos do nekih ustaljenih norm in vrednot družbe postal podoben kot do današnje "tajkunske" politike. Vsi vedo kaj ne bi imeli, nihče pa se ne more odločiti kaj bi imeli..
P.S. nočem vzbuditi 200 replik, ampak samo na glas razmišljam...
jype ::
residual> Če je kasneje ne želi, jo lahko zavrže.
Ne, ne more je. To je stigma, ki jo bo nosil do smrti.
Ne, ne more je. To je stigma, ki jo bo nosil do smrti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Vsi ti prazniki so ripp-off poganskih običajev.
Vsi ti prazniki so ripp-off poganskih običajev.
Aston_11 ::
Praznujemo ravno tako, mi je pa osebno žal, da sem dal otroke krstiti, sploh ker me boli Q in za religijo in za cerkev. Menim, da bi večje nasilje nad otrokom težko naredil, kot je bilo tole s krstom. Zlasti, ker niso imeli prava na glasanje.
lonz> ali vsi, ki ste sveto proti krstu
Jaz nimam nič proti krstu. Vsak se lahko krsti, če se hoče.
Zgodovina sprememb…
Ne, ne more je. To je stigma, ki jo bo nosil do smrti.Če si dovolj praznoveren.
Krst je vreden natanko toliko kot Miklavževo darilo ali pustna maškara. Lahko rečeš - mojemu otroku Miklavž, dedek Mraz in Božiček daril ne bodo nosili, dokler ne bodo stari 10 let in se bodo lahko sami odločili. Tudi za pusta jih ne bomo šemili, dokler ne bodo dovolj stari, da se bodo sami znali odločiti za ali proti temu poganskemu običaju. Svojemu otroku tudi z izmišljenimi pravljicami ne smeš prati možganov in ga indoktrinirati z zgodbicami o zlobnih volkovih in lepih princeskah.
Krst ni obrezovanje, da bi pustil kakšne fizične sledi.
O.
residual ::
@lonz...
se zavedam, še vedno pa mi osebno bolj dišijo kot obračanje proti Meki, ali kaj podobnega..
@jype
stigma gor ali dol, vse je v glavi posameznika... ne vem zakaj vidite probleme tam kjer jih ni... cerkva kot sama propade v nekaj mesecih, če ljudje nehajo nosit denar v puščico in posledično so vsa prepričanja in stigme, kot je "krst" izbrisane v par generacijah...
se zavedam, še vedno pa mi osebno bolj dišijo kot obračanje proti Meki, ali kaj podobnega..
@jype
stigma gor ali dol, vse je v glavi posameznika... ne vem zakaj vidite probleme tam kjer jih ni... cerkva kot sama propade v nekaj mesecih, če ljudje nehajo nosit denar v puščico in posledično so vsa prepričanja in stigme, kot je "krst" izbrisane v par generacijah...
kr1ženska ::
Jaz imam vse zakramente pa nisem neki verna. Me prav nič ne moti in mi ne škoduje. Za to mi pač dol visi.
Otroka bi pa dala krstit. Če bi slučajno kdaj spoznal da mu je ta vera kul bi mu to pač olajšalo delo. Sicer pa tko al tko nima nobene veze.
Otroka bi pa dala krstit. Če bi slučajno kdaj spoznal da mu je ta vera kul bi mu to pač olajšalo delo. Sicer pa tko al tko nima nobene veze.
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Elbert Hubbard
Elbert Hubbard
driver_x ::
Jaz puščam svojim otrokom popolno svobodo glede veroizpovedi. Ko bodo stari 18 let, se bodo lahko krstili v karkoli, vse drugo jemljem pa kot prisilo.
Okapi> Če si dovolj praznoveren.
Ne, na to nihče razen RKC dejansko nima nobenega vpliva.
Okapi> Krst ni obrezovanje, da bi pustil kakšne fizične sledi.
Ne, je slabše - je knjigovodska transakcija.
kr1ženska> Otroka bi pa dala krstit. Če bi slučajno kdaj spoznal da mu je ta vera kul bi mu to pač olajšalo delo. Sicer pa tko al tko nima nobene veze.
Mhm, jaz bi pa otroka včlanil v svet knjige. Bi imel podobne težave pri izstopu kot jih imate krščenci pri tem, da vas RKC izbriše iz evidence.
Ne, na to nihče razen RKC dejansko nima nobenega vpliva.
Okapi> Krst ni obrezovanje, da bi pustil kakšne fizične sledi.
kr1ženska> Otroka bi pa dala krstit. Če bi slučajno kdaj spoznal da mu je ta vera kul bi mu to pač olajšalo delo. Sicer pa tko al tko nima nobene veze.
Mhm, jaz bi pa otroka včlanil v svet knjige. Bi imel podobne težave pri izstopu kot jih imate krščenci pri tem, da vas RKC izbriše iz evidence.
Zgodovina sprememb…
lonz> ali vsi, ki ste sveto proti krstu
Sori nisem primerno navedel residualovega citata....
gruntfürmich ::
ja, tako je. v zlati knjigi si zapisan.
zdaj, če te popolno neizbrisno in neizsledljivo lahko izbrišejo ko želiš izstop iz mafije, pa nisem čisto siguren...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Niti ne. Sem šla na sedež Svet knjige in receptorki povedala, da hočem ven iz tega sranja. Čez nekaj minut je dol prišla gospa z nekim papirjem in se mi na vso moč opravičevala za vse nevšečnosti. En obrazec sem izpolnila in od takrat še nisem dobila reklame.
Prijazno mi je še razložila da na vsake toliko časa morajo zagroziti z tožbo sicer jih ljudje ne jemljejo resno. Je pa to sam tak mal, da zveni kao bolj resno in ljudi mal spomnejo naj kaj nabavijo.
Najbrž tudi iz RKC ne bi bil tak problem izstopit, če bi šel osebno do župnika in mal popenil al mu mal naložil, da hočeš bit član kake druge cerkve, sekte in zahteval da tisti trenutek ukrepa.
Elbert Hubbard
Elbert Hubbard
Jaz imam vse zakramente pa nisem neki verna. Me prav nič ne moti in mi ne škoduje. Za to mi pač dol visi.
S krstom ga "včlaniš" v RKC. Zakaj ga potem ne včlaniš še k muslimanom pa budistom, hindujcem, greenpeacu, SDSu, NSIju in SDju? Vaš kako bo imel šele potem olajšano delo če se odloči za karkoli od tega?
Midva sva se odločila da bova otroka krstila, za ostale zakramente bo kasneje dovolj star in naj sam pove, če se bo odločil ali ne.
To da bosta za ostale čakala da bo sam dovolj star, pomeni da vama je jasno da gre za vprašanje svobodne odločitve vsakega posameznika. In kljub temu sta (ali bosta) to njegovo svobodo kršila tako da se bosta glede krsta odločila namesto njega.
Bravo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nurmaln ()
Strinjam se s tem, da spozna mal Sv. pismo. Če bi imela doma kako drugo "sveto knjigo" bi otroku predstavila tudi to. Tko, za primerjavo. Večina ver je podobnih. Lažje je komunicirat z ljudmi če vsaj malo poznaš te stvari.
Spomnim se, koliko krat se je moja sošolka v osnovni počutila zoperstavljeno, ker ni vedela o čem se pogovarjajo drugi. Bla je kr izgubljena in vsi so se je malo izogibali...
Prav je, da otrok pozna te stvari oziroma, da pozna čimveč stvari, da se potem lažje odloči. Ali pa, če se gremo tako kot v ameriki kjer ne bodo več poučevali evolucije v šolah, mi pač ne bomo otrokom predstavili najbolj brane knjige v zgodovini človeštva.
Spomnim se, koliko krat se je moja sošolka v osnovni počutila zoperstavljeno, ker ni vedela o čem se pogovarjajo drugi. Bla je kr izgubljena in vsi so se je malo izogibali...
Prav je, da otrok pozna te stvari oziroma, da pozna čimveč stvari, da se potem lažje odloči. Ali pa, če se gremo tako kot v ameriki kjer ne bodo več poučevali evolucije v šolah, mi pač ne bomo otrokom predstavili najbolj brane knjige v zgodovini človeštva.
Elbert Hubbard
Elbert Hubbard
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kr1ženska ()
če te popolno neizbrisno in neizsledljivo lahko izbrišejo ko želiš izstop iz mafije, pa nisem čisto siguren...Seveda te ne morejo, ker bog vse ve in vse vidi (ko si enkrat not, si za vse večne čase not - gotof si).
O.
Strinjam se s tem, da spozna mal Sv. pismo. Če bi imela doma kako drugo "sveto knjigo" bi otroku predstavila tudi to. Tko, za primerjavo. Večina ver je podobnih. Lažje je komunicirat z ljudmi če vsaj malo poznaš te stvari.
Kul. Ampak bodi dosledna in predstavi VSE kar je s tem povezano (Inkvizicijo, vojne, kurjenje čarovnic, pedofilijo, grabljenje bogastva, odpustke itd.), ne sam lepe slikce bradatega belca s svetniškim sijem ko ovčka boža.
RejZoR ::
Sam sem proti. Naj se sam odloči kasneje če bo imel željo. Če ti uspe otroku predstavit še druge večje vere pa tud ok. Itaq se z njimi prej ali slej srečajo v šoli pri zgodovini...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
driver_x ::
Religije so bile tudi meni precej zanimive iz socilološkega vidika. O tem sem precej prebral vendar menim, da lahko objektiven pogled na te stvari dobiš le kot zunanji opazovalec.
kr1ženska> Strinjam se s tem, da spozna mal Sv. pismo.
Kakšno zvezo pa ima to s krstom?
BTW, nikjer v Bibliji ni omenjen krst otrok.
BTW, nikjer v Bibliji ni omenjen krst otrok.
Kul. Ampak bodi dosledna in predstavi VSE kar je s tem povezano (Inkvizicijo, vojne, kurjenje čarovnic, pedofilijo, grabljenje bogastva, odpustke itd.), ne sam lepe slikce bradatega belca s svetniškim sijem ko ovčka boža.
Nič bat. Ne bi bila pristranska. Ne vrjamem v nobeno ustanovo.
kr1ženska> Strinjam se s tem, da spozna mal Sv. pismo.
Za začetek bi bilo najlažje, da otoka o tem malo podučijo pri verovku (nisem prepričana če lahko tja hodi brez krsta-ne vem). Realno sliko tega mu lahko predstavim doma. Lažje je nekomu nekaj razlagat, ko stvari nekoliko pozna in ima neka vprašanja.
Vem kaj tam učijo in otoku lahko lepo razložim kako stvari stojijo. Tako bi lahko spoznal obe strani.
Če bi ga stvari zanimale še naprej in bi se začel vsaj malo zanimat za ostale vere bi tudi zelo hitro opazil podobne vzorce in mogoče na koncu celo prišel do istega spoznanja kot je moje. Mogoče. To bi prepustila njemu.
Elbert Hubbard
Elbert Hubbard
Zgodovina sprememb…
Zdej je tvoja odločitev za krst otroka malo bolj jasna. Tebi se ne sanja za kaj gre...
Večina ver ne samo da si niso podobne (če odmislimo tiste ki imajo isti izvor, pa še te samo do tam ko se razidejo), velika večina ver se medsebojno izključuje. Če je ena pravilna, večina drugih NE MORE BITI. Toliko o podobnosti. Lahko pa poveš na primer kaj imata Jainizem in Islam skupnega.
Da je dobro poznati čimveč stvari se strinjam ampak to nima absolutno nobene veze s krstom. Raziskave ki so bile opravljene običajno pokažejo da so ravno ateisti tisti ki najbolje poznaj različna verstva.
Od kje tebi da v US ne bodo poučevali evolucije v šolah? Scopes trial je bil končan že skoraj stoletje nazaj.
SP tudi slučajno ni najbolj brana knjiga v zgodovini človeštva. Je zagotovo najbolj prodajana knjiga vseh časov, glede na število prodanih pa je verjetno NAJMANJ brana knjiga vseh časov.
Sem mal sprašvala jehove priče v kaj vrjamejo, svojo knjigo berejo skupaj z biblijo, doma imam mormonsko knjigo-ta knjiga je dopolnitev svetega pisma, najdeš v koranu identične verze kot v bibliji...
Normalno da vsaka vera trdi da je edina prava! Za osnovo ima veliko ver isto biblijo.
Biblija je bila najbolj prodana knjiga na svetu. Kako veš, koliko ljudi jo je prebralo? kak podatek?
Ateisti najbolje poznajo vere; to je najbrž za to, ker posamezne vere ne dovojujejo otrokom/ljudem, da "preveč" sprašujejo. Morejo pač verovati. Normalno da nočejo od ljudi, da so splošno razgledani. Lahko bi spoznali resnico.
O tej evoluciji in šolah je bilo veliko govora še prejšnje leto ampak to ni bistvo. Prav tako kot večina američanov ne vrjame v evolucijo in jim je tovrstno znanje odveč prav tako je z nami in našimi verami. Naj se vsak odloča sam in najbolje se bo odločil tako, da bo imel na razpolago čim več možnih rešitev.
Jaz še vedno zagovarjam, da otrok pozna eno od ver, ki je pač zelo popularna. Če bo to RKC mu bom znala zelo dobro razložiti zakaj stvari tam niso tako rožnate kot jih predstavljajo.
Normalno da vsaka vera trdi da je edina prava! Za osnovo ima veliko ver isto biblijo.
Biblija je bila najbolj prodana knjiga na svetu. Kako veš, koliko ljudi jo je prebralo? kak podatek?
Ateisti najbolje poznajo vere; to je najbrž za to, ker posamezne vere ne dovojujejo otrokom/ljudem, da "preveč" sprašujejo. Morejo pač verovati. Normalno da nočejo od ljudi, da so splošno razgledani. Lahko bi spoznali resnico.
O tej evoluciji in šolah je bilo veliko govora še prejšnje leto ampak to ni bistvo. Prav tako kot večina američanov ne vrjame v evolucijo in jim je tovrstno znanje odveč prav tako je z nami in našimi verami. Naj se vsak odloča sam in najbolje se bo odločil tako, da bo imel na razpolago čim več možnih rešitev.
Jaz še vedno zagovarjam, da otrok pozna eno od ver, ki je pač zelo popularna. Če bo to RKC mu bom znala zelo dobro razložiti zakaj stvari tam niso tako rožnate kot jih predstavljajo.
Elbert Hubbard
Elbert Hubbard
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 12625 (10717) | donfilipo |
» | Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 16342 (6633) | poweroff |
» | tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 9171 (6993) | cbelica |