Forum » Problemi človeštva » Krst otroka; da ali ne?
Krst otroka; da ali ne?
Temo vidijo: vsi
durrenmatt ::
A ne podkva na vratih tudi ščiti pred hudim duhom?:)
podkva nima veze s krščanstvom. Krst ni amulet.
Da ne bo pomote: hudi duh je oznaka za hudiča, vraga, satana, belcebuba, gospodarja muh and-what-ever-his-name-is
zee ::
kar je zelo huda kršitev ZCP, tudi sankcije niso prijetne
Ti to resno? Ce te ne ne preganjajo sodno, potem so sankcije irelevantne.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zee ()
@nny ::
Ti to resno? Ce te ne ne preganjajo sodno, potem so sankcije irelevantne.
Se ti zdi, da sem neresna? Lahko pogledam, kakšne so sankcije, samo ne danes...
Zares smešni so pametnjakoviči, ki o vsebini teme nimajo razčiščenih osnovnih pojmov, pa se vseeno štulijo zraven. Slovenski sindrom.
zee ::
Ne zdis se mi neresna, ampak dejansko me zanimajo morebitne sankcije, saj nisem vedel, da obstajajo.
Glede na to, da se ne nihce od sodelujocih ne pozna med sabo oz. se jih pozna zelo malo, ni mogoce soditi, o tem, koliko je ali ni nekdo kompetenten za debatiranje o izbrani temi. Tvoja opazka je s tega stalisca povsem irelevantna in zaljiva do vseh sodelujocih.
Se na temo:
Kolikor mi je poznana zgodovina, je bil krst novorojencev uveden v casih, ko so otroci mnozicno umirali kmalu po rojstvu zaradi slabih pogojev. V samem zacetku RKC so se krscevali samo odrasli, kar je ze bilo omenjeno prej. Zdaj so casi drugacni in prav bi bilo in je, da se otrok sam odloci, ce hoce biti krscen ali ne, kajti ko si enkrat "vclanjen" se ne mores izpisati in cetudi ti RKC ne pomeni nic, bo taista RKC vehementno mahala s statistiko, koliko da ima clanov, ko bo hotela spraviti skozi kaksno svojo politiko.
Zares smešni so pametnjakoviči, ki o vsebini teme nimajo razčiščenih osnovnih pojmov, pa se vseeno štulijo zraven.
Glede na to, da se ne nihce od sodelujocih ne pozna med sabo oz. se jih pozna zelo malo, ni mogoce soditi, o tem, koliko je ali ni nekdo kompetenten za debatiranje o izbrani temi. Tvoja opazka je s tega stalisca povsem irelevantna in zaljiva do vseh sodelujocih.
Se na temo:
Kolikor mi je poznana zgodovina, je bil krst novorojencev uveden v casih, ko so otroci mnozicno umirali kmalu po rojstvu zaradi slabih pogojev. V samem zacetku RKC so se krscevali samo odrasli, kar je ze bilo omenjeno prej. Zdaj so casi drugacni in prav bi bilo in je, da se otrok sam odloci, ce hoce biti krscen ali ne, kajti ko si enkrat "vclanjen" se ne mores izpisati in cetudi ti RKC ne pomeni nic, bo taista RKC vehementno mahala s statistiko, koliko da ima clanov, ko bo hotela spraviti skozi kaksno svojo politiko.
zee
Če bi prebral par strani nazaj, bi videl, da imam kompetence. Nekaj strani nazaj so komentatrji uporabljali žaljive besede, eden je celo trdil, da žaljenje verskih čustev (še) ni kaznivo (?!) Z njimi se pogovori, če si občutljiv na te zadeve. Čisto realna trditev, da se večina slabo spozna na temo, je pa žaljiva? Dvojna merila...press. Ne me smejat.
Še enkrat - preberi si nekaj strani nazaj. Krst otrok/odraslih v preteklosti smo že obdelali in to drži. Drugi del pa je brca v temo. Pravno se lahko izpišeš, izčlaniš, kakor že to poimenuješ in tudi dobiš potrdilo. Z duhovnega oz. zakramentalnega vidika pa krsta ni mogoče izbrisati.
T-h-o-r ::
žaljenje verskih čustev lol
sem en fajn quote enkrat prebral: if you don't like your beliefs being laughed at, you shouldn't have such funny beliefs
sem en fajn quote enkrat prebral: if you don't like your beliefs being laughed at, you shouldn't have such funny beliefs
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
DarwiN ::
Nekaj strani nazaj so komentatrji uporabljali žaljive besede, eden je celo trdil, da žaljenje verskih čustev (še) ni kaznivo (?!)
Zakaj bi pa morala biti vera izjemoma imuna na kritiko? Politično pripradnost se naprimer žali in kritizira vse povprek.
Ljudje ki jim ni všeč da se njihovim prepričanjem posmehuje ne bi smeli imeti tako smešna prepričanja.
edit: lol T-h-o-r si me prehitel za 15 sekund :D
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Mojih osebnih verskih/ateističnih prepričanj ne poznate, ker jih nisem navedla. V primeru te teme niso relevantna. Povedala sem dejstva in pravne posledice. Zbode me pa vsako zmerjanje ad hominem.
If you don't like your beliefs being laughed at, you shouldn't have such funny beliefs. Linux/M$/Mac vojne na tem portalu? Je prepričanje katere strani smešno? Po reakcijah sodeč bi bila 3. sv. vojna neizogibna, če bi določeni osebki v roke kaj bolj konkretnega od tipkovnice. Šala.
If you don't like your beliefs being laughed at, you shouldn't have such funny beliefs. Linux/M$/Mac vojne na tem portalu? Je prepričanje katere strani smešno? Po reakcijah sodeč bi bila 3. sv. vojna neizogibna, če bi določeni osebki v roke kaj bolj konkretnega od tipkovnice. Šala.
Zeberdee ::
Jebemti, da patriotova hčerka še domov pripelje muslimana, pa da sta dedek pa babi še živa, bi bil pa sploh hudič...
Bosancev pa namo mel!
Bosancev pa namo mel!
Jebemti, da patriotova hčerka še domov pripelje muslimana, pa da sta dedek pa babi še živa, bi bil pa sploh hudič...
To bi bilo zelo...primerno. Zanimiv zasuk...v nenavadno smer.
jype ::
Če je dost lepa al pa so stari starši dovolj premožni bi se ziher spreobrnu v krščanstvo.
Vse v imenu tradicije (človeškega pohlepa in hinavstva), se razume.
Vse v imenu tradicije (človeškega pohlepa in hinavstva), se razume.
Če je dost lepa al pa so stari starši dovolj premožni bi se ziher spreobrnu v krščanstvo.
Vse v imenu tradicije (človeškega pohlepa in hinavstva), se
razume.
To pomeni najmanj izobčenje iz družinskega kroga. V nekaterih primerih tudi smrtno obsodbo.
@nny> To pomeni najmanj izobčenje iz družinskega kroga. V nekaterih primerih tudi smrtno obsodbo.
Čimveč ljudi potrebujemo, ki jih ni strah takega izsiljevanja.
EU bi morala zagotavljat nepovratna sredstva za take ljudi.
Čimveč ljudi potrebujemo, ki jih ni strah takega izsiljevanja.
EU bi morala zagotavljat nepovratna sredstva za take ljudi.
OnFire ::
No povem še jst svoje mnenje o tem krstu itd.
OK krščen sm bil in nimam nč proti (nism veren). Ampak verouk je pa drugo! Hodm še v OŠ in morm zarad mtke in njenih tastarih hodit na verouk (pranje možganov vam povem) No in ko mtko vprašam zakaj morm hodit, zmer isti odgovor: Če smo vsi hodil boš pa še ti. In tuki mam jest svobodno voljo ja, vsiljujejo mi vero! Tak da je tole vse skup en S.H.I.T! In menim da nisem edini ki tko misli.
OK krščen sm bil in nimam nč proti (nism veren). Ampak verouk je pa drugo! Hodm še v OŠ in morm zarad mtke in njenih tastarih hodit na verouk (pranje možganov vam povem) No in ko mtko vprašam zakaj morm hodit, zmer isti odgovor: Če smo vsi hodil boš pa še ti. In tuki mam jest svobodno voljo ja, vsiljujejo mi vero! Tak da je tole vse skup en S.H.I.T! In menim da nisem edini ki tko misli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OnFire ()
solatko ::
enemy404 - Namesto k verouku pojdi na trening košarke, materi pa lepo povej, da če te bo silila k zadevam, ki niso pomembne za življenje, se boš obrnil na varuha otroških pravic.
solatko, maš čist prov in trening košarke bi mi velik bl koristu kot tale verouk.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OnFire ()
enemy404> Hodm še v OŠ in morm zarad mtke in njenih tastarih hodit na verouk
Jebiga, takle mamo.
Pri verouku povej da nisi veren in če te lahko prej spusti domov, ker bi se rad učil fiziko.
Jebiga, takle mamo.
Pri verouku povej da nisi veren in če te lahko prej spusti domov, ker bi se rad učil fiziko.
jype> Pri verouku povej da nisi veren in če te lahko prej spusti domov, ker bi se rad učil fiziko.
Nebo šlo, mamo tok zafukanega župnika, da bi ga najrajš nekam užgav...
enemy404> Nebo šlo, mamo tok zafukanega župnika, da bi ga najrajš nekam užgav...
Ja in? Sej se ne more on odločit, kam boš šel. Poveš da bo po tvoje, zlepa ali zgrda, ker vere ti pač _ne smejo_ vsilit.
Ja in? Sej se ne more on odločit, kam boš šel. Poveš da bo po tvoje, zlepa ali zgrda, ker vere ti pač _ne smejo_ vsilit.
Okapi ::
Potem pa malo poguglaj za kakšnimi zanimivimi dvoumnimi podatki iz Biblije ali v zvezi z vero nasploh in med veroukom o teh stvareh lepo prijazno sprašuj župnika. Veliko takšnih zadev, na katere ne bo našel pametnega odgovora, najdeš v knjigi Bog kot zabloda (imajo v vsaki knjižnici). Po mojem te bo kmalu prosil, da se greš domov učit fiziko
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
enemy reči mami: a bo skuter al pa nebo verouka
p.s. tudi v mojem razredu jih je pred 6 leti k birmi šlo 19 od 22, vendar od teh pomoje niti eden ni več kdaj v življenju šel v cerkev :)
letos pa sem slišal, da jih je od 80 otrok menda šlo k birmi okrog 30
letos pa sem slišal, da jih je od 80 otrok menda šlo k birmi okrog 30
Vajenc ::
jype> Pri verouku povej da nisi veren in če te lahko prej spusti domov, ker bi se rad učil fiziko.Reci župniku "La ilaha illallah" in se mu zahvali za pomoč pri najdbi pravega boga ;)
enemy> Nebo šlo, mamo tok zafukanega župnika, da bi ga najrajš nekam užgav...
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Ziga Dolhar ::
Saladin:
Explain please. V kakšnih "anketah"?
(katere edina upravičena kritika z strani ateista je trajna prisvojitev naziva "kristjan" v anketah)
Explain please. V kakšnih "anketah"?
https://dolhar.si/
Saladin ::
RKC te ima v krstni knjigi in šteješ kot njihov član - ne glede na tvoje realne preference.
Lahko si največji slovenski Dawkins, pa te bodo ob kakih popisih ali anketah šteli "za njihovega".
Ni realno niti principalno in razumem kritike z strani ateista. Ampak kaj več od nadležnosti to ni.
Lahko si največji slovenski Dawkins, pa te bodo ob kakih popisih ali anketah šteli "za njihovega".
Ni realno niti principalno in razumem kritike z strani ateista. Ampak kaj več od nadležnosti to ni.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
hm, da si avtomatsko štet kot pripadnik neke inštitucije, ne vem no...
kaj pa, če bi ob rojstvu pač vsakega vpisali v SLS ali SNS?
THX 1138 ::
RKC te ima v krstni knjigi in šteješ kot njihov član - ne glede na tvoje realne preference.
Če hočem postati budist se morem potemtakem odpovedat krščanstvu ali lahko "uporabljam" dve veri naekrat?
Saladin:
KATERAKOLI organizacija te lahko šteje "za svojega", če želi. Njihov problem.
Ampak od "popisih in anketah" pa se TEBE šteje za točno tisto, za kar se ti opredeliš. In ob "popisih prebivalstva" ali drugih (u)pravnih postopkih se o sebi seveda izjavljaš ti, in ne cerkev ali druga organizacija.
KATERAKOLI organizacija te lahko šteje "za svojega", če želi. Njihov problem.
Ampak od "popisih in anketah" pa se TEBE šteje za točno tisto, za kar se ti opredeliš. In ob "popisih prebivalstva" ali drugih (u)pravnih postopkih se o sebi seveda izjavljaš ti, in ne cerkev ali druga organizacija.
Če bi kot odraslemu vsakemu rekel, da so te pač vpisali kot otroka in da si zdaj v LDS in ne podnašaš Jelinčiča - bi pač to ostalo kot bizarna nadležnost.
Raje bi se SNS moral vprašat, kakšne osebe ima potem za člane
Če hočem postati budist se morem potemtakem odpovedat krščanstvu ali lahko "uporabljam" dve veri naekrat?
Ma lahko se zavežeš stotim religijam, če hočeš.
Eni vpis v takšno knjigo ali ena prisega ne spremeni ničesar, če v to ne verjameš.
Še enkrat - NADLEŽNOST - ki si ne zasluži sovražnega govora.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Saladin ()
Še enkrat -
Kdo je ta, ki me bo štel za njihovega?
Okapi ::
Okapi: Marijino brezmadežno spočetje, ne Kristusovo.
vstajenje, ne vztajenje.
Hvala, ker popravljaš tipkarske napake in lapsuse zaradi hitrega pisanja. In lahko si prepričana, da če bi se resno lotil kreganja o Svetem pismu, ga lahko sesujem na znanstveni in teološki osnovi. Ampak to ni namen te teme.
O.
Če si zapisan v krstno knjigo?
Vsak član RKC - od papeža, škofov, duhovnikov,... vse do "sovernikov" (vključno z vsemi njenimi institucijami).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Saladin ()
jureus ::
Še enkrat -
the others!!!
Bellzmet ::
Brezmadežno spočetje me spomni na tale vic:
"100% dejstvo je, da je bil Jezus spočet brezmadežno. Zakaj? Ja zato, ker je Jožefu notri pršlo, da je Marija zanosila. In je bilo dejansko brezmadežno spočetje - ker ga ni dal ven in posledično na rjuhi ni bilo madeža."
"100% dejstvo je, da je bil Jezus spočet brezmadežno. Zakaj? Ja zato, ker je Jožefu notri pršlo, da je Marija zanosila. In je bilo dejansko brezmadežno spočetje - ker ga ni dal ven in posledično na rjuhi ni bilo madeža."
Nekako me spominja vse skupaj to, da tako kot je včasih potekalo nasilno pokristjevanje poteka danes s to razliko, da ni nasilno ampak prisilno
durrenmatt ::
Če hočeš biti budist, ti zapis v krstni knjigi to v ničemer ne preprečuje.
V prvem času po velikem poku je bilo vesolje res tako polno svetlobe, da res ni bilo teme. To je bil čas, ko je v vesolju obstajala prava generacija zvezd.
Kako pa je to možno, če je zvezde ustvaril Bog šele na 4. dan?:)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: THX 1138 ()
subby ::
zadnje čase mladi starši svoje otroke krstijo zgolj zaradi mnenja starejših generacij... pač da je to zgolj navada
imam frenda, ki pričakuje otroka in je rekel, da ga bo krsil samo zaradi "gobcev" ... men se to ne zdi ravno prav, glede na to, da sam ni veren, nikoli ni bil... zakaj bi svojemu otroku potem vsilil nekaj absurdnega zgolj zato, da te vaške čenče kasneje ne bodo opravljale
mu bo pa po dobri strani vsaj dal možnost, naj sam izbere ali bo šel k obhajilu in birmi ali ne... jaz žal ko sem to delal nisem sploh vedel, da imam izbiro :\
imam frenda, ki pričakuje otroka in je rekel, da ga bo krsil samo zaradi "gobcev" ... men se to ne zdi ravno prav, glede na to, da sam ni veren, nikoli ni bil... zakaj bi svojemu otroku potem vsilil nekaj absurdnega zgolj zato, da te vaške čenče kasneje ne bodo opravljale
mu bo pa po dobri strani vsaj dal možnost, naj sam izbere ali bo šel k obhajilu in birmi ali ne... jaz žal ko sem to delal nisem sploh vedel, da imam izbiro :\
zadnje čase mladi starši svoje otroke krstijo zgolj zaradi mnenja starejših generacij... pač da je to zgolj navada
Pregovor "navada je železna srajca" še kako drži.
In se kr strinjam, včasih so to počeli samo zaradi vere, zdaj v zadnjem času pa samo zaradi navade.
JohanP ::
Je pa tudi res da naša kultura in naše vrednote temeljijo na krščnskih naukih.
Torej bomo zveličani, če bomo verovali v smrt in vstajenje Jezusa Kristusa?
subby ::
je pa res, da se krščanski vpliv na našo kulturo spreminja, in ga je čedalje manj
domnevam, da bo čez nekaj generacij manj kot 5% populacije svojim otrokom sililo religijo svojih prednikov
domnevam, da bo čez nekaj generacij manj kot 5% populacije svojim otrokom sililo religijo svojih prednikov
ripmork ::
En zelo zanimiv članek Borisa Dežuloviča na temo krsta - klik
Mnenja?
Mnenja?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 12625 (10717) | donfilipo |
» | Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 16341 (6632) | poweroff |
» | tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 9171 (6993) | cbelica |