Forum » Problemi človeštva » Krst otroka; da ali ne?
Krst otroka; da ali ne?
Temo vidijo: vsi
d0rK ::
Ne vem no, vsi pravjo, ce ne verjame ga pa tista dozivljenska vez ne bo motila.
Sem edini ki je agnostik pa bi ga zadeva motila?
Sem edini ki je agnostik pa bi ga zadeva motila?
Vajenc ::
Če verjameš v doživljensko vez z RK bogom nisi agnostik ;)
Edit: oz. če ne verjameš v doživljensko vez z bogom, pa te ta v nekih nikoli videnih spisih vseeno moti, si pa vraževeren ;P
Edit: oz. če ne verjameš v doživljensko vez z bogom, pa te ta v nekih nikoli videnih spisih vseeno moti, si pa vraževeren ;P
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vajenc ()
V vez zagotovo ne verjamem, verjetno bi bolj motilo da je sklenjena in da drugi verjamemo vanjo. Weird as it sounds. ;)
Vrazeveren pa recimo da sem, sej je zadeva vkljucena v agnosticizem.
V vez zagotovo ne verjamem, verjetno bi bolj motilo da je sklenjena in da drugi verjamemo vanjo. Weird as it sounds. ;)Drugi, ki verjamejo so verni sosedje ali cerkveni predstavniki?
Agnosticizem zavrača magične poglede na svet.
Woody Allen
Woody Allen
Okej, nisem mislil na magicne poglede. Bolj na neznano. Nisem noben ekspert za vero ampak se izogibam absolutov zaradi cesar sem agnostik.
Drugi ki verjamejo je sirsa mnozica. Splosno znanje o povezanosti Cerkve in krsta.
Drugi ki verjamejo je sirsa mnozica. Splosno znanje o povezanosti Cerkve in krsta.
Če bi bil zloben bi lahko rekel, da si na istem kot tisti, ki krstijo otroka zaradi svojih sosedov (splošno sprejetega oz.bolje drži ga, nego lovi ga) ;) ... ampak ok, ti imaš samo creepy feeling zaradi vraževerja. Meni osebno pač krst dojenčka ne pomeni nič prelomnega v življenju. Čez 8 (al kolko) let, ko bo moral otrok k verouku bodo starši verjetno že itak v domu ;) in otrok bo lahko z nespranimi možgani nadaljeval svojo pot.
Woody Allen
Woody Allen
T-h-o-r ::
Vidim, da nimata pravih argumentov, ampak samo sikata nazaj kot užaljena kača.
stalno ko začnejo nakladati, da je v sloveniji 80% ljudi kristjanov, uporabijo vse te osebe, ki jih vpišejo pri krstu, pa čeprav od birme niti 1x niso več bili v cerkvi
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
Ponavadi se izrečeš za veroizpoved na popisu prebivalstva.
Edit:Sry, nisem vedel, da se na popisu šteje tudi veroizpoved 0-4 let?!
Edit:Sry, nisem vedel, da se na popisu šteje tudi veroizpoved 0-4 let?!
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
DarwiN ::
Sam sem bil krščen ko še prav spregledal nisem, a me to danes ne moti. Zadevi dajem podoben pomen kot spominu ko sem kot 4 leten deček bos pohodil kurji iztrebek. Zamerim pa staršem ki so me predvsem zaradi starih staršev silili k verouku ter maši vsako nedeljo, medtem ko sem jaz hotel doma gledati Bojana Križaja in Matejo Svet. ;)
Strinjam se z Dawkinsom ko pravi da je to vse skupaj zloraba otroka, cerkev si pa s krstom "doživljensko" zagotovi novega člana in tako stori prvi korak k pranju možganov te nedolžne žrtve.
Strinjam se z Dawkinsom ko pravi da je to vse skupaj zloraba otroka, cerkev si pa s krstom "doživljensko" zagotovi novega člana in tako stori prvi korak k pranju možganov te nedolžne žrtve.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
zee ::
Se povsem strinjam.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Zadevi dajem podoben pomen kot spominu ko sem kot 4 leten deček bos pohodil kurji iztrebek.Ampak zaradi tega imaš dejansko lahko travme ;)
Woody Allen
Woody Allen
T-h-o-r ::
preberi kaj je še napisal
Why have a civilization anymore
Kaj točno imaš v mislih?
Woody Allen
Woody Allen
DarwiN ::
Ampak zaradi tega imaš dejansko lahko travme ;)
Look at the bright side , dobil sem pomembno lekcijo in danes se zato iztrebkom izognem.
You don't see faith healers working in hospitals
Vidiš Thor, to je to ;p
Edit: brez zamere za hec. Se strinjam, da je posiljevanje otrok z vero zloraba. Lahko je krst prvi korak, ni pa to nujno odskočna deska. Podobno kot marijuana ali pa zelenjavca pri dojenčkih.
Edit: brez zamere za hec. Se strinjam, da je posiljevanje otrok z vero zloraba. Lahko je krst prvi korak, ni pa to nujno odskočna deska. Podobno kot marijuana ali pa zelenjavca pri dojenčkih.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
jype ::
Problem je v tem, da je tu jasna meja. Če je stari starši ne vidijo, jo je treba pobarvat s kričečo barvo. Ne smejo sprejemat odločitev namesto svojih (odraslih) otrok.
Revenant ::
krst, zakaj le? jejte raje japke, športajte, make love, vzgajajte otroka... itd itd
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.
durrenmatt ::
Krst ima med kristjani tudi to funkcijo, da krščenca precej zaščiti pred delovanjem hudega duha. Zakaj torej ne bi otroka kot kristjan s krstom zaščitil že čim prej? Kdo pa na svojem računalniku namesti firewall šele čez dve leti, kaj šele 18?
SmeskoSnezak ::
Ammm... so redke izjeme, ki firewalla niti nimajo. Tak da so verjetno tud izjeme pri krstu.
@ Pusti soncu v srce... @
THX 1138 ::
Krst ima med kristjani tudi to funkcijo, da krščenca precej zaščiti pred delovanjem hudega duha. Zakaj torej ne bi otroka kot kristjan s krstom zaščitil že čim prej? Kdo pa na svojem računalniku namesti firewall šele čez dve leti, kaj šele 18?
A ne podkva na vratih tudi ščiti pred hudim duhom?:)
Otrok ni tvoja last, le tvoja odgovornost.
+1
SmeskoSnezak ::
Revenant, v bistvu sn temo zgolj bral. Ob tole pa sem se mogel spotaknit... bom naprej spet samo bral, ajd.
@ Pusti soncu v srce... @
Okapi ::
Dejansko te zakramentalni vidika zaznamuje za večnost.
Samo, če vanj verjameš. Drugače pa je čisto navadna pravljica, ljudski običaj, kot šranga in odkup neveste. Ali pa kot ko trikrat potrkaš po lesu. Ali pa kot ona podkva nad vrati, ki jo omenja THX.
Če si vernik, potem te lahko vprašanje krsta vznemirja, če nisi, je pa popolnoma nepomembno. Jaz sem bil recimo krščen, ker je pač tako želela babica. In to ne kjerkoli, ampak v ljubljanski stolnici- čeprav je bilo treba župnika posebej prepričati, ker starša nista cerkveno poročena, pa še fotru so to za vsak slučaj povedali šele po krstu, da ne bi kaj trmaril
S tem se je moja verska kariera zaključila. Sem prepričan ateist, ampak me krst čisto nič ne vznemirja, kot kakšno Makarovičevo, ki se je hotela izpisati iz cerkve. Zdi se mi pač zanimiva zgodbica in to je vse. Podobno, kot ko me je enkrat na Šrilanki blagoslovil en budistični duhovnik. Pač nek folklorni običaj in zakaj bi izpadel zadrtež, če se mu ne bi pustil?
Skratka, če bi si moji bližnji zelo želeli, da bi krstil otroka, bi ga pač dal krstiti. Povsem neškodljiva stvar, zaradi katere se res nima smisla kregati s starši. Ne bi pa mu recimo nikakor pred 14. leti pustil hoditi k verouku, ker tisto pa je pranje možgan, ki je dejansko lahko škodljivo.
O.
Brane2 ::
Če bi bila stvar res tako neškodljiva in nepomembna, potem tudi starši ne bi tako trmarili na tem.
Poleg tega, če se podrejaš volji nekoga, ki ti serje zaradi krsta, kako misliš vztrajati glede verouka ?
Krst je mišljen kot znamenje, ki te označi. Vsi pač vedo, da si krščen in da si že s tem rpipadnik neke skupine.
Poleg tega, če se podrejaš volji nekoga, ki ti serje zaradi krsta, kako misliš vztrajati glede verouka ?
Krst je mišljen kot znamenje, ki te označi. Vsi pač vedo, da si krščen in da si že s tem rpipadnik neke skupine.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Če bi bila stvar res tako neškodljiva in nepomembna, potem tudi starši ne bi tako trmarili na tem.
Oni pač mislijo, da je grozno pomembna.
Krst je mišljen kot znamenje, ki te označi.
Če vanj verjameš. Sicer pa je kot dedek Mraz. A naj otroku, v želji, da ga ne bi vzgajal v praznoverju, rečem, da darila pač ne bo dobil?
Saj pravim, če ti krst ni pomemben, potem se zaradi njega nima smisla kregati s starši. Priložnosti za kreganje bo še dovolj, ob bolj pomembnih stvareh. Recimo pri verouku, ja. Ampak zakaj bi se skregal prej, preden je nujno potrebno?
Če v krst verjameš, se zaradi njega sicer lahko kregaš, ampak v bistvu tudi nima smisla. Ker če bo otrok veren, potem mu predhodni krst ne bo škodoval. Če pa ne bo veren, se bo nanj požvižgal in mu tudi ne bo škodoval. Krst tudi ni ovira za prestop v katerokoli drugo vero.
O.
Saj hićo ti mogoče tudi ni pomemben. A to ne pomeni,d a ti bo nujno vseeno, če te prisilijo, da se voziš v avtu, označenem s kljukastimi križi.
Človek je, tako kot opica, tropno bitje. Simboli te pa označujejo in lahko vplivajo na tvoj položaj v tropu in pripadnost določenemu tropu.
Človek je, tako kot opica, tropno bitje. Simboli te pa označujejo in lahko vplivajo na tvoj položaj v tropu in pripadnost določenemu tropu.
Simboli te pa označujejo in lahko vplivajo na tvoj položaj v tropu
Da si krščen, ti ne piše na čelu. Poleg tega ne poznam nobenega ateista, ki bi komu zameril, če je slučajno krščen. Ne vem, kako bi ti lahko škodovalo, če si krščen.
O.
JohanP ::
Okapi, če te prav razumem, trdiš da se nima smisla kregat s starši, ki se vtikajo v temelje vzgoje tvojega (še nerojenega) otroka, glede tako obrobnih tem kot je krst, ampak je boljše počakat, da na daljavo upravljajo s tabo, tvojim otrokom, družino vse do vpisa v verouk. Ker za verouk se je pa bolj pametno kregat.
Patriot10 se je s partnerko odloča, da otroka ne bo vzgajal po krščanskem nauku. Ne želi cerkvene poroke, ne želi krsta, ne želi verouka. Želi, da se otroka ne sili v aparat, v nauke katerim je moral slediti on, temveč da se otrok vzgoji po vrednotah, ki jih zagovarjata starša in ne stari starši na drugem koncu države.
A je mogoče težko razumet, da vero v nekaj, nekdo lahko jemlje resno?
Patriot10 se je s partnerko odloča, da otroka ne bo vzgajal po krščanskem nauku. Ne želi cerkvene poroke, ne želi krsta, ne želi verouka. Želi, da se otroka ne sili v aparat, v nauke katerim je moral slediti on, temveč da se otrok vzgoji po vrednotah, ki jih zagovarjata starša in ne stari starši na drugem koncu države.
whatever ::
Jaz se z Okapijevimi zadnjimi tremi posti povsem in v celoti strinjam. Pameten človek zdravega razuma.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Simboli te pa označujejo in lahko vplivajo na tvoj položaj v tropu
Da si krščen, ti ne piše na čelu. Poleg tega ne poznam nobenega ateista, ki bi komu zameril, če je slučajno krščen. Ne vem, kako bi ti lahko škodovalo, če si krščen.O.
Po tej logiki ti tudi ne škodi, če ti recimo ne piše na čelu, da si pedofil, vendar to ljudje "vedo" povedati o tebi, recimo.
trdiš da se nima smisla kregat s starši, ki se vtikajo v temelje vzgoje
Krst ni še nobena vzgoja. V tej fazi bi se recimo kregal, če bi hoteli izbrati otrokovo ime.
ampak je boljše počakat, da na daljavo upravljajo s tabo, tvojim otrokom, družino vse do vpisa v verouk. Ker za verouk se je pa bolj pametno kregat.
Saj tudi že prej bi se kaj našlo. Mogoče recimo, če bi hoteli, da ga dam v škofijski vrtec. Ali če bi me hoteli prepričati, naj ga hranim vegetarijansko. Ali naj otroka ne dam cepit. Skratka, vzrokov za kreg je veliko, ampak krst pač ni en od njih.
Ne, ampak razumel bi, če bi zagrizenega ateista motil krst. Ali če bi budističnega očeta motil krščanski krst. Če pa katoličana moti krst otroka, in to toliko, da se je zaradi njega pripravljen resno skregati s starši, pa imam občutek, da po nepotrebnem komplicira tam, kjer res ni potrebno. Oziroma da so vzroki morda globlji od le nasprotovanja krstu.
O.
Po tej logiki ti tudi ne škodi, če ti recimo ne piše na čelu, da si pedofil, vendar to ljudje "vedo" povedati o tebi, recimo.
Kot rečeno, ne vem, kako bi ti lahko škodovalo, če se na vasi ve, da si krščen.
Druga stvar pa je seveda, če te po krivem obrekujejo, ampak to s krstom nima popolnoma nič skupnega.
O.
Kot rečeno, ne vem, kako bi ti lahko škodovalo, če se na vasi ve, da si krščen.
To je zato, ker pripadaš "pravemu" tropu. Ko se boš enkrat RES znašel zunaj, ti bo to jasno.
To je zato, ker pripadaš "pravemu" tropu. Ko se boš enkrat RES znašel zunaj, ti bo to jasno.
Ne razumem. Imaš samo dve možnosti - ali ga krstiš, ali ga ne krstiš. V vsakem primeru ga zaznamuješ. S tem, da je veliko več tistih, ki zamerijo, če ga ne krstiš, kot tistih, ki zamerijo, če ga krstiš. Kaj je potem bolje narediti?
O.
Saj to ti pravim. V tej igri se ti avtomatsko odločaš za večji trop, potem se pa delaš, da je cela stvar trivialna.
Če bi bila, ti nihče ne bi težil s tem, ker bib ila trivialna tudi zanj.
Če bi bila, ti nihče ne bi težil s tem, ker bib ila trivialna tudi zanj.
Invictus ::
Kar se krsta tiče, samo toliko ...
Ko je osebek enkrat krščen, postane pripadnik katoliške cerkve. Izpis iz te kapitalistične organizacije ni več možen. Noter si zabeležen za vedno.
Se pa strinjam z mnenjem, da naj se otrok sam odloči o tem ali bo krščen ali ne. Samo potem vse skupaj izgubi svojo poanto, ker cerkev nima vpliva na osebo, ko je še neumna in ima prazne možgane. V puberteti se ne krsti prav veliko ljudi. Mogoče potem kasneje, ko se hoče kdo cerkveno poročiti.
Tudi jaz nisem dal krstiti svojega otroka niti se nisem cerkveno poročil, čeprav so na tihem vsi ta stari to pričakovali.
LP I.
Ko je osebek enkrat krščen, postane pripadnik katoliške cerkve. Izpis iz te kapitalistične organizacije ni več možen. Noter si zabeležen za vedno.
Se pa strinjam z mnenjem, da naj se otrok sam odloči o tem ali bo krščen ali ne. Samo potem vse skupaj izgubi svojo poanto, ker cerkev nima vpliva na osebo, ko je še neumna in ima prazne možgane. V puberteti se ne krsti prav veliko ljudi. Mogoče potem kasneje, ko se hoče kdo cerkveno poročiti.
Tudi jaz nisem dal krstiti svojega otroka niti se nisem cerkveno poročil, čeprav so na tihem vsi ta stari to pričakovali.
LP I.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
imagodei ::
Okapi> "Saj tudi že prej bi se kaj našlo. Mogoče recimo, če bi hoteli, da ga dam v škofijski vrtec. Ali če bi me hoteli prepričati, naj ga hranim vegetarijansko. Ali naj otroka ne dam cepit. Skratka, vzrokov za kreg je veliko, ampak krst pač ni en od njih."
No, po tvoje, seveda. Nekdo drug se ne bi razburjal, če bi stari starši zahtevali vegetarijansko prehrano, vendar pa bi se, če bi zahtevali krst. Nekdo se ne bi razburjal, če bi stara mama zahtevala, da ima prvorojenec ime po starem očetu, bi se pa razburjal, če bi otrok pri starih starših dobival sladkarije...
Po svoje te razumem - praviš, naj opravi to ceremonijo, na katero nič ne da, ba bodo vsi zadovoljni. Samo problem je, če ni indiferenten, ampak se mu/jima ideja ne zdi sprejemljiva. Tako kot Makarevičevi - ona pač noče imeti NIČ s Cerkvijo, pa če verjame ali pa ne v eno samo besedo, ki jo uči RKC. Enostavno se noče identificirati z njo, ne na tak, ne na drugačen način.
Morda je pri patriotu enako, čeprav je sam krščen? Morda ni indiferenten. Pa to ne pomeni, da se bo kdaj kasneje odpovedal svojemu otroku, če bo želel k krstu.
No, po tvoje, seveda. Nekdo drug se ne bi razburjal, če bi stari starši zahtevali vegetarijansko prehrano, vendar pa bi se, če bi zahtevali krst. Nekdo se ne bi razburjal, če bi stara mama zahtevala, da ima prvorojenec ime po starem očetu, bi se pa razburjal, če bi otrok pri starih starših dobival sladkarije...
Po svoje te razumem - praviš, naj opravi to ceremonijo, na katero nič ne da, ba bodo vsi zadovoljni. Samo problem je, če ni indiferenten, ampak se mu/jima ideja ne zdi sprejemljiva. Tako kot Makarevičevi - ona pač noče imeti NIČ s Cerkvijo, pa če verjame ali pa ne v eno samo besedo, ki jo uči RKC. Enostavno se noče identificirati z njo, ne na tak, ne na drugačen način.
Morda je pri patriotu enako, čeprav je sam krščen? Morda ni indiferenten. Pa to ne pomeni, da se bo kdaj kasneje odpovedal svojemu otroku, če bo želel k krstu.
- Hoc est qui sumus -
No, po tvoje, seveda.
Jasno. Pač sem predstavil svoje (ateistično) videnje, po katerem tisti obred v cerkvi materialno gledano ne vpliva na nič. Otrok se ga itak niti zaveda ne, ves ostali vpliv je pa v glavah vernikov. Za nevernike je pa pač neka ljudska šega, kot zobna miška, recimo, ki se jo lahko brez škode gremo, še posebno, če s tem komu naredimo veliko veselje.
Drugo so pa stvari, ki imajo dejanski vpliv na otroka - vzgoja, prehrana, cepljenje ... Tu pa pač ne moreš delati proti svojemu prepričanju, kaj je za otroka najboljše, pa če se babice in dedki na glavo postavijo.
Ampak patriot očitno tudi na krst gleda kot na resno zadevo, ki dejansko vpliva na otroka, in potem se seveda povsem upravičeno ne strinja z mamo. Ravnati mora po svoji vesti, tudi če se drugim to ne zdi najboljša rešitev.
O.
Okapi> Jasno. Pač sem predstavil svoje (ateistično) videnje, po katerem tisti obred v cerkvi materialno gledano ne vpliva na nič.
Ampak avtor teme ni ateist.
Njegov problem je predvsem odnos staršev do njega kot do lastnine in pričakovanje, da se vnuki pač "podedujejo" od otrok in so tako posledično last starih staršev.
To je nedopustno in za otroke dejansko slabo.
Ampak avtor teme ni ateist.
Njegov problem je predvsem odnos staršev do njega kot do lastnine in pričakovanje, da se vnuki pač "podedujejo" od otrok in so tako posledično last starih staršev.
To je nedopustno in za otroke dejansko slabo.
Njegov problem je predvsem odnos staršev do njega kot do lastnine
Njih samo iskreno skrbi za dušo nedolžnega otročiča.
O.
Tudi to je res...
Res je pa tudi, da je krščanstvo (menda) religija strpnosti.
Res je pa tudi, da je krščanstvo (menda) religija strpnosti.
- Hoc est qui sumus -
Okapi> Njih samo iskreno skrbi za dušo nedolžnega otročiča.
Če je nedolžen, jih nima kaj skrbet :)
Ker pa ni NJIHOV otrok, naj si vbijejo v glavo, da pri njegovem krstu _nimajo nobene besede_.
Če je nedolžen, jih nima kaj skrbet :)
Ker pa ni NJIHOV otrok, naj si vbijejo v glavo, da pri njegovem krstu _nimajo nobene besede_.
opeter ::
Pa še pravilno zgodovino rimokatoliške cerkve bojo znali.
Eh, zgodovino pri verouku ne učijo. Celo "analizo" Biblije ne. Vsaj pri nas se mi nismo. Župnik (ali pa kaplan) je pripovedoval biblijske zgodbe (ter poskušal povzeti nauk zgodbe), ter ogromno smo molili ipd.
Predvsem zaradi tega, da smo se na pamet naučili besedila, ki so potrebna pri maši, da te sosednja gospa v bližini ne bo grdo gledala, ko boš nekaj momljal (sicer sem pa kot otrok dobro opazoval in vem, da večina stricev itak to dela, ker pojma nimajo, kaj sploh govorijo).
Avtorju teme: ste z ženo cerkevno poročeni?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Njegov problem je predvsem odnos staršev do njega kot do lastnine
Njih samo iskreno skrbi za dušo nedolžnega otročiča.
O.
Cela fora človeka kot božjega bitja je v svobodni volji.
Kaj se zgodi, če se v tvojem imenu zdilajo z bogom, ti pa ne živiš skladno s tem ?
Ni kršenje pogodbe smrtni greh ?
Ni kršenje pogodbe smrtni greh ?
Ne bi vedel. V posvetnem pravu je pogodba, ki jo skleneš proti svoji volji, nična.
O.
@ @nny (& co),
ali se pri nas da dobit (v slovenščini) kakšna knjiga (prevod), ki se ukvarja z zgodovino zgodnjih kristjanov in nastanku različnih skupin (Manihejci, gnostiki...)? Predvsem bi želel eno objektivno knjigo, ne tako, kjer bo na vsaki strani z bold fontom pisalo, da je gnosticizem herezija in da je že Irenej povedal, da jih je treba vse iztrebit?
Pred nekaj leti mi je pod roke prišel en izsek iz neke knjige od Erhmana. Se ukvarja ravno s to tematiko in obdobjem, pa zelo nevtralni stil pisanja ima. Žal je bil samo odlomek :)
/End OT
ali se pri nas da dobit (v slovenščini) kakšna knjiga (prevod), ki se ukvarja z zgodovino zgodnjih kristjanov in nastanku različnih skupin (Manihejci, gnostiki...)? Predvsem bi želel eno objektivno knjigo, ne tako, kjer bo na vsaki strani z bold fontom pisalo, da je gnosticizem herezija in da je že Irenej povedal, da jih je treba vse iztrebit?
Pred nekaj leti mi je pod roke prišel en izsek iz neke knjige od Erhmana. Se ukvarja ravno s to tematiko in obdobjem, pa zelo nevtralni stil pisanja ima. Žal je bil samo odlomek :)
/End OT
- Hoc est qui sumus -
@nny ::
Še nekaj tehničnih pojasnil. Nekateri ste predlagali, da naj patriot otroka krsti brez vpisa v krstno knjigo. Zakramentalno gledano je tak krst veljaven, z vidika cerkvenega prava pa ne. Cerkev ima namreč vzporedno s civilnim pravom svoj Zakonik cerkvenega prava. Debela in zapletena bukva; če jo fašeš na glavo, te direkt ubije. Tudi če vam uspe prepričati župnika, da otoka krsti brez krstnega lista in vpisa v krstno knjigo (kar je zelo huda kršitev ZCP, tudi sankcije niso prijetne), si lahko zakuhate veliko štalo. Krst oziroma krstni list je podlaga za sprejem vseh ostalih zakramentov. Še huje - je nujen pogoj za cerkveno poroko. Za cerkveno poroko vsak mladoporočenec potrebuje krstni in samski list, v primeru, da se poroči drugje, pa še dovoljenje župnika za poroko v drugi župniji. Pod cerkveno poroko mislim:
- poroka s katoličanom
- poroka s kristjanom iz Cerkve, ki je članica Sveta krščanskih cerkva (protestanti, evangeličani, luteranci, pravoslavni)
- poroka z muslimanom (z muslimanom se lahko poroči samo ženska, ki je kristjanka, v nasprotnem primeru je to halal - prepovedano, dokler se kristjan ne spreobrne v islam - še en primer krasne demokratičnosti in svobodomiselnosti islama(sarkazem off))
Sami preračunajte, kakšna je verjetnost, da otrok nabaše na nekoga izmed naštetih.
In sedaj poglejmo, pri čem smo. Otrok je bil krščen, vendar uradnega dokumenta ni. Župnik, ki ga je krstil, je bodisi pokojen ali tako sklerozen, da se ničesar ne spominja. Tudi če je še pri pameti, je majhna verjetnost, da se bo spominil 20 ali 30 let nazaj. Vzeli smo poglavje, da je krst nepovratna in enkratna zadeva. Prekrščujejo oziroma ponovno krstijo samo sekte, krščanske Cerkve večinoma priznavajo krst v drugi Cerkvi, če se spreobrnete. Torej se ne morete ponovno krstiti. Šah - mat.
@imagodei - pošlji na ZS, kaj točno potrebuješ. Gnoza je zelo široko področje.
- poroka s katoličanom
- poroka s kristjanom iz Cerkve, ki je članica Sveta krščanskih cerkva (protestanti, evangeličani, luteranci, pravoslavni)
- poroka z muslimanom (z muslimanom se lahko poroči samo ženska, ki je kristjanka, v nasprotnem primeru je to halal - prepovedano, dokler se kristjan ne spreobrne v islam - še en primer krasne demokratičnosti in svobodomiselnosti islama(sarkazem off))
Sami preračunajte, kakšna je verjetnost, da otrok nabaše na nekoga izmed naštetih.
In sedaj poglejmo, pri čem smo. Otrok je bil krščen, vendar uradnega dokumenta ni. Župnik, ki ga je krstil, je bodisi pokojen ali tako sklerozen, da se ničesar ne spominja. Tudi če je še pri pameti, je majhna verjetnost, da se bo spominil 20 ali 30 let nazaj. Vzeli smo poglavje, da je krst nepovratna in enkratna zadeva. Prekrščujejo oziroma ponovno krstijo samo sekte, krščanske Cerkve večinoma priznavajo krst v drugi Cerkvi, če se spreobrnete. Torej se ne morete ponovno krstiti. Šah - mat.
@imagodei - pošlji na ZS, kaj točno potrebuješ. Gnoza je zelo široko področje.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 12625 (10717) | donfilipo |
» | Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 16339 (6630) | poweroff |
» | tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 9170 (6992) | cbelica |