» »

Ministrstvo za info. druzbo

Ministrstvo za info. druzbo

poweroff ::

PROJEKT:
MINISTRSTVO ZA INFORMACIJSKO DRUŽBO (MID)

Omenjeni dokument sem ravno dobil... zanimivo branje.
Ce kdo rabi lahko postam na tablo, samo ne vem kako narediti attach...

Nekaj izvleckov:
ˇ nadaljnji razvoj informacijske infrastrukture in informacijske družbe (ki se čedalje bolj opira na e-poslovanje v vseh sferah delovanja) je nujno pogojen z liberalizacijo trga in vstopom novih ponudnikov infrastrukture in storitev. Oklevanje na tem področju je usodno., Liberalizacija in demonopolizacija morata biti kratkoročni cilj te vlade.
ˇ recepcijska sposobnost gospodinjstev, kot tudi ugotavlja samo poročilo EITO, je velika in to je pomemben ťvložekŤ za realizacijo strategije nadaljnjega e-razvoja.

Vendar pa še razmeroma zaprt telekomunikacijski trg ni edina razvojna ovira. Če samo pogledamo in internet, lahko ugotovimo, da je zelo razvit v svoji najbolj enostavni in opazni funkciji, to je postavitvi spletnih strani, z osnovnimi bolj ali manj dobro vzdrževanimi informacijami o organizacijah, ki so strani postavile. Še daleč pa smo od tega, da bi prišli na poslovanje preko interneta z bolj zahtevnimi interaktivnimi postopki in ga uporabljali v vsakodnevnem življenju.
Po drugi strani pa imamo tudi vrsto med seboj nepovezanih, tudi nesinhroniziranih pobud in projektov za informatizacijo in elektronsko poslovanje ob hkratnem pomanjkanju politike države na tem področju. Soočamo se tudi s pomanjkanjem kadra za razvoj na področju elektronskega poslovanja in z računalniško nepismenostjo, kar lahko poveča tki. ťdigitalno ločnicoŤ (digital divide) med tistimi, ki so uspeli osvojiti nove tehnologije in načine komuniciranja ter poslovanja in tistimi, ki niso. Rezultat tega je lahko ťdualna družbaŤ, ki se statusno diferencira glede na vključenost posameznikov ali skupin v informacijsko družbo.

Thomas ::

Gantar je še tabolš od celga LDS-a. Bomo videli.;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

SHooTEK ::

Kaj je sploh gantar po izobrazbi?

Upam da ni kak Dr. agronomije!!!:)

poweroff ::

Gantar je dr. sociologije... na FDV predava prostorsko sociologijo in se nekaj v zvezi s tem.
Kot predavatelj je bil kar fajn, ceprav me kaj dosti na predavanjih ni bilo. Izpit je bil pa tudi poglavje zase...8-)

Gantar se sicer ukvarja tudi s cybersociologijo, jaz sem imel pri njem eno tako seminarsko nalogo... namrec socilogija prostora - prostor je lahko tudi virtualni prostor...

noogy2noogy ::

Ni pomembno koliko je Gantar 'zagnan', ker če bodo (so) njegovi projekti (pre)dragi, ga bodo enostavno odpikali. Če ni cvenka pa tud muzke ne bo...:O... na žalost.

Pritiska nas EU, pa NATO, pa še sami bi radi 'razcvet'... denarja za vse naenkrat pa ni... aja, pa še avtocestni KRIŽ imamo...:'(
lp noogy

McNato ::

Po moje je to ministerstvo povsem brezveze, samo še dodatni stroški. Ker ima vlada premajhen proračun se bo moral na nek način financirati, verjetno kar z davkom na internet (1SIT /MB)... Sicer pa je vse kar je potrebno odpraviti monopol telekoma in spustiti tujce v Slovenijo, pa bodo cene padle na evropsko (hočemo Ameriško!) raven.

Aggressor ::

HAHAAHAHAHAHA...

Gantar je eden največjih nesposobnežev v vsej politiki...
Več o tem debilnem projektu zvečer...
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Tr0n ::

Hehe, preberite si komentarje (pisma bralcev) v reviji Monitor, kjer se eden izmed urednikov (Samo Kuscer) in gospod Gantar prepirata ravno o tej temi. phun stuff!

Na kratko: se eno ministerstvo vec za filanje zepov, koristi pa nobene. Gantar je pa itaq nesposoben. Clovek misli, da je dovolj teoreticno znanje za vodenje taksne institucije.

poweroff ::

Ja, res je pa tudi da je Samo Kuscer tipicni slovenski novinar, kakrsni mi grejo totalno na ...

Misli da je pojedel vso pamet tega sveta, ce mu pa kdo ugovarja, je pa takoj vse narobe. Isto kot Miha Mazzini in projekt RIS... Ker je Mazzini dober pisatelj in znana javna osebnost pac vse ve najbolje, odlicno pozna metodologijo (ker je nekje prebral da morajo biti vzorci nakljucni) in statistiko.

V dokumentu, ki ga omenjam je jasno zapisano da je treba doseci rezultate hitro, sicer se bodo uresnicili ocitki... bom kar citiral Rezultati, vsaj nekateri bodo morali biti hitro tu. Sicer bomo tvegali, da bo projekt v javnosti spoznan za ťzapravljanje denarjaŤ.

Da se razumemo - sem skepticen, ker LDS do sedaj dejansko ni se nic pametnega naredila na podrocju TK (kot tudi ostale stranke ne), ampak se mi zdi da je nekaj razlogov za optimizem.

Tr0n ::

Razlog za optimizem imajo ljudje, ki bodo delali v tem ministerstvu, saj bodo lahko lepo ziveli od drzavnega proracuna, dela pa bodo imeli zelo, zelo malo, ce ga bodo sploh kaj meli sedaj na zacetku. Mi bomo pa se naprej placevali visoke impulze ter razno razne davke.

V UK se recimo ze na veliko govori o broadband omrezjih, linijah,... tu pa se ADSLja nimamo. Ok, ampak to je ze druga tema.

luni ::

jah sej to zelje in misli so lepe ampak kaj lahko v resnici naredijo? itak vsi vemo, kaj bi se MORALO naredit, obenem pa vemo, da tega tisti, ki s trenutnim razmerjem sluzijo ogabne denarje NE BODO PUSTILI... torej nam ostanejo samo lepe sanje in upanje da bomo nekoc v kaksni zavedni drzavi, kot je recimo Svedska...
Artificial Intelligentia

Thomas ::

Ej ... jest nisem volil tega LDS-a. Ampak sedaj imajo legalno oblast in upam, da jim uspe tudi kaj dobrega.

Digital divide te družbe je nekaj, kar bi morali premostiti. Pa niti ne z razsipavanjem denarja okoli. Bolj z liberalizacijo.

Kaj če bi za začetek ukinili trapaste koncesije v telekomunikacijah?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

LuiIII ::

Jaz pa na vso stvar gledam zelo uporabniško. Delam namreč v nekem javnem zavodu - inštitutu kjer smo, kot se seveda spodobi, med drugim povezani z ostalo javno upravo v mrežo, ki jo nudi center vlade za informatiko (CVI). Če so stvari alarmantne so alarmantne tu! Ta povezava (hvala bogu ne edina) je sicer res varna, ampak žal na račun storitev. Odpade seveda vsako prebiranje pošte, omejenost vidnosti nekaterih (legalnih) strežnikov,... Dobro recimo, da gre vse to na račun varnosti. Nikakor pa mi ne gre v račun, da je ta povezava tako hudirjevo počasna. Gre za pipico nekaj 10KB/s kar je seveda odločno premalo. Najbolj licemersko pa je potem govorjenje o tem kako bomo vse baze, ki so namenjene javni upravi in javnim servisom furali preko neke take pipice. Sami smo jih mirno ignorirali in se seveda odločili, da obdržimo tudi starega ponudnika, ki nam gre zelo na roko in pri kater je pipica znatno bolj odprta.
Kaj lahko pričakujemo od ministra? Še enkrat se bo žal izkazalo, da je najprej treba pospraviti kar lepo doma.

Lui

Aggressor ::

Torej, kdor si še ni ogledal besednega dvoboja med g. Gantarjem in kuščerjem, naj to nemudoma naredi. Čepra tudi meni Kuščer ni pretirano všeč, saj im meni zelo neprijeten način razpravljanja, se v tej zadevi z njim povsem strinjam. Prav tako bi vam svetoval, da pogledate intervju z g. Gantarjem v Mladini, kjer je kvasil zvrhano mero neumnosti, naj navedem le eno, šla je približno v tem smislu:

Novinar:"gospod Gantar, kaj pravite na očitno podražitev računalniških komponent zaradi uvedbe DDV-ja?"

Gantar:"Uvedba DDV-ja se sploh ni posebno poznala, saj se cene hardwarea vseskozi znižujejo..."

Mislim, da komentar ni potreben...

Kar se tiče samega misnistrstva, je po mojem mnenju povsem nepotrebno, prav tako pa ni prisotno v nobeni evropski državi. Tamkaj imajo razširjeno mrežo raznih komisij za usklajevanja področij, ki so predmet dela različnih ministrstev, nikjer pa nimajo ministrstva v ta namen. Ravno ker je segment informacijskih tehnologij integriran domala že v vsa področja, je po mojem mnenju uvedba ministrstva kvečjemu zamašek, kot pa pospeševalo, saj bo sedaj z določenimi sredstvi
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

LuiIII ::

Ja tegale Gantarja se nikakor ne moremo znebiti: prej smo ga imeli direktno na grbi, spadamo pomalem pod pristojnost ministrstva za okolje in prostor, sedaj ga imamo pa na informatiki. Komentar: zame definitivno izbolšanje situacije.:D

Lui

poweroff ::

Po moje se bo veliko premaknilo ze zaradi same EU, ki je sicer ne prenašam preveč dobro.
Če si pa LDS misli da si bo pridobila patronat nad telekomunikacijami, kar naj, samo to podrocje je veliko preveč fleksibilno in razmišljujoče, da bi dolgo časa ostalo pod vladavino ene stranke.

Po moje so ključni akterji v našem TK razvoju Telekom, državna uprava in banke. Te bi bilo treba pritisnit, predvsem slednje, saj ravno banke najbolj blokirajo razvoj elektronskega poslovanja.
Se mi zdi da je Gantarju potegnilo kaj je treba narediti, upam da bo kaj od tega tudi naredil...
E-nakupovanje končnih potrošnikov - zakaj je temu tako? Zato, ker naše banke nočejo uvesti el. poslovanja preko interneta zaradi "kao" varnostnih razlogov (beri: lenobe).

Tr0n ::

Aggressor: dober post, ampak naslednjic, prosim lepo, pisi bolj krajse, jedrnate in "to-the-point" poste, ker verjamem, da se vecini ne da brat tako veliko teksta :). internet je namrec draga stvar :).

jeti ::

Res je, dolgi posti se dolgo nalagajo, če nimaš kabla (jest ga mam, ampak ne mislim samo nase:D).

Sicer pa, jst se bolj ali manj strinjam z Aggressorjem, kar je povedal. Pa tudi z veseljem pričakujem nadaljevanje debate.

LP!
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

SHooTEK ::

Ne vem no kaj sociolog dela na informatiki.

Vedno bolj se mi zdi res kare je Dr. Žalik rekel na FERI MB. Dokler bojo družboslovci na oblasti in ne tehnični kader je Slovenija v #####.

Pa brez zamere vseh, ki študirate družboslovje (nimam nič proti vam samo malo mi je tečno da dajo enega sociologa na tako mesto).

To je samo moje mnenje!!!

LP SHooTEK

PaJo ::

Se popolnoma strinjam z zadnjim postom, saj na take pozicije bi ziher morali it tehniki ne pa druzboslovci, ker je vcasih vseeno pomembno da se clovek spozna na ozadej tehnicnih resitev ne pa same teorije:8)

Drugce pa bi v bistvu lahko debatirali se na racun mnogih drugih ministerstev, samo ne zdaj;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

OrlyTM ::

Tut jest se strinjam z zadnjima dvema postoma ... dodal pa bi tole:

Nekateri ste še v šolah: dobr poznate t.i. "piflarje" ... učenci, ki so nadvse pridni, se učijo vse na pamet, ne delajo problemov in večina prfoksov jih obožuje, ostali dijaki pa ravno nasprotno. No in taki osebki, svojo pridnost nadaljujejo, gredo na fakulteto (eno pač, navadno družboslovno) jo z odliko končajo, ker so navajeni učenja in mnogi v tem celo uživajo, je na vrsti kak magisterij in po možnosti tudi doktorat ... no in taki osebki so na koncu študirani z diplomo in vse premnogokrat vsi naučeni teorije dobijo pomembne službe ... tudi na ministrstvih .... o samem praktičnem poteku dela, pa se jim niti ne sanja ....

hough

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

poweroff ::

:P:P:P
Jaz sem namrec druzboslovec, in se celo sociolog... se pravi se z zadnjimi trdivami ne strinjam.

To pa zato, ker informacijska tehnologija niso samo zice in hardver, pac pa - ko je to reseno - stopijo na vrsto ljudje. Ce se od nekega druzboslovca ne more pricakovati da se bo spoznal na tehnologijo, ne vem zakaj vsi pricakujete da se bo nek racunalnicar spoznal na druzbo? SOciologija je ravno tako znanost, kot vsaka druga, s svojimi pravili, ki na prvi pogled mogoce zgleda enosatavna in "common sense" ampak v resnici pa to ni.

P. S. Naj v svojo "obrambo" dodam,d a sem sociolog - druzboslovni informatik, kar pomeni da so me na faksu ucili tudi programiranja, matematike, itd.

Itak je pa moje mnenje da bi moral biti nek minister takega tipa clovek, ki se spozna na vec podrocij... :D

andrej ::

jaz se delno strinjam z zadnjimi 3 posti:
1. problem pri cistih "racunalnicarjih" je, da nam gre na zivce, da o nasi "usodi" odlocajo ljudje, ki nimajo kar dosti izkusenj v racunalnistvu
2. ce nek clovek nima diplome iz racunalnistva, to se ne pomeni, da ga ne "obvlada". poznam nekaj ljudi, ki so pravi strokovnjaki in nimajo nobene prave racunalniske izobrazbe
3. osebno mislim, da bi clovek ki bi vodo to ministrstvo moral resnicno imeti obcutek za racunalnistvo, dogajanje in razmere. gantarja ne poznam tak da nima smisla diskutirat o njem... jaz mislim, da bi mogla met glavno besedo stroka ne pa politika...
4. clovek bi moral bi zlo razgledan v racunalnistu - edini pravi nacin, da dobis taksno splosno znanje pa je, da gres na racunalniski faks... saj ne pravim, da tisti, ki ne grejo na rac. faks, da nimajo pojma, ampak nimajo taksne splosne razgledanosti

Aggressor ::

Hehe, eni na eno stran, drugi na drugo...

Resnica je,da popoln laik s področja računalništva in informatike nima na takem mestu kaj iskati. Je pa morda še bolj res, da je to MINISTRTVO, ki zahteva POLITIKA, ne računalniškega strokovnjaka. Zelo malo ljudem nam je jasno, v kakšni meri danes politika kroji naše življenje, in kako so domala vsa področjamed sabo tako povezana, da politika v bistvu v sebi všteva (vsaj morala bi) elemente prav vseh dejavnikov, od družboslovnih, do tehnoloških. Kajti tako razvoj družbenega delovanj kot tudi razvoj tehnologij vsak na svoj način odločlno posegata v politiko. Takšnele spremembe so še posebno prisotne sedaj, težko pa je pričakovati, da se bo v prihodnosti tempo kaj zmanjšal. Po moje ravno nasprotno. Vsem bi svetoval tako malce za občutek knjigo dr. Anthonya Giddensa: Tretja pot. Sicer novi testament socialne demokracije, ampak v njej je lepo opisano današnje stanjin problemi, s katerimi se danes politiki srečujejo.

Skratka, nič nimam proti, če je na takem mestu sociolog, le da ima ustrezno znanje in prakso, s svojega področja. Saj navsezadnje ni le minister glavna figura, ampak bi mrli biti prav vsi na ministrstvu. Poleg tega pa bi moral imeti še ogromno ostalih čisto političnih kvalitet, ki pa jih g. Gantar nima. Da ne bi še enkrat omenjal, da je ministrstvo po mojem mnenju nesmiselno.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

luni ::

Hm mogoče bom zdaj ustrelil mimo ker se na te stvari ne spoznam veliko, ampak po moje bi bilo dobro na tako mesto, kot je zdaj ta Geršak dat Mišota Alkalaja... Kolikor sem tipa poslusal je res pravi freak in človek po mojem okusu. Mogoče pa se tudi motim...
Artificial Intelligentia

Zipper ::

Pri Alkalaju si pa res ustrelil mimo. Zvit kot lisica in pade na noge kot macek, ko ga vrzes cez streho. No pa to velja za vse nase politike in ne samo za Alkalaja. Slabo se nam pise, ker so nam vsec ljudje kar tako in jih sodimo po izgledu in po tem kar govorijo ne pa po tem kaj delajo.
---------------------------------------
Type Win to enter Windows ME
---------------------------------------

Pepo ::

NIsem preprican, ce bi bil edini kadrovski (ali pa vsaj najbistvenejsi) kriterij smer izobrazbe. Izkusnje so take, da je clovekova sirina in razumevanje tisto ta glavno, kar naredi dobrega ministra; je pa res, da je takih manj od slabih. Torej: nobene garancije ni, da bi kak tehnicno podkovan strokovnjak bil zgolj zaradi poznavanja tehnologije bil dober minister.Tehnologija je zmerom v sluzbi nekemu cilju oz. ljudem, in poznavanje socialnega ozadja in razvojnih elementov druzbe kot celote je bistveno. Ce se vse to lahko zdruzi v enem tehniku, krasno! Lahko pa se zdruzi v sociologu, filozofu.

Bistveno za ministrstvo za infodruzbo je to, da internet in komunikacija nasploh postane eden glavnih zdruzevalnih elementov slovenske druzbe. Kajti nove tehnologije lahko druzbo razslojijo veliko bolj, kot karkoli drugega. Prepad med urnaim delom in rurlanimi kraji na razdalji 10 km se bo skokovito povecal, ce podezelje ne bo imelo infratsukture, enako pa, ce tisti z malo zanjso denarnico ne bo imel dostopa do neta. Evropa je tukaj ze pred leti sprejela standarde: Univerzalni priklop naj bi omogocil telefonski prikljucek z moznostjo dokaj hitrega prenosa podatkov in to moznost naj bi imel vsak prebivalec. Saj je pri nas ze veliko bolje kot nekdaj, a ta omrezenost je se zelo dalec. Zadnjic me je skoraj kap, ko sem slisal, da je v Slo le 67 osnovnih sol na netu (sredje sole so hvalabogu vse), itd., itd. Torej: informatizacija je izziv, a tudi nevarnost razlikovanja in mimo tega ni mogoce.

Zato Ganraju veliko uspeha! Je pa nekdo dobro rekel: a hoce LDS pridelat monopol se nad telekomunikacijami? Ja, taka skepsa je kar prava in paziti bo treba, da se kaj takega (pa ne gre le za LDS) tudi slucajno ne zgodi. Zato:
Tehnika ljudstvu!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
1279157 (9157) kopernik
»

SDS želi spremeniti ministrstva

Oddelek: Problemi človeštva
313081 (2239) Trubadur
»

E-država?

Oddelek: Novice / Zasebnost
92578 (2578) royt
»

pocasnost

Oddelek: Omrežja in internet
61171 (1019) JLP

Več podobnih tem