» »

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

1 2
3
»

BigWhale ::

> Ne boste si pa z vladno pomočjo polastil mojga dnarja, to
> idejo si kar v rit vtaknite vi butasti odprtokodci!!

Tvoje izjave odrazajo tvojo dozorelost, sposobnost komunikacije, splosno razgledanost in razgledanost v industriji (IT), tako pri nas, kot tudi v tujini.

Zelim ti prijetno in uspesno zivljenje, kolikor ti ga je se ostalo. Svetujem ti pa, da poisces kaksno strokovno pomoc, ker drugace te bodo nekega lepega dne izdali zivci...

Poldi112 ::

Gigabit, edini resnicno nesrami osebek z neargumentiranimi argumenti v tej debati si ti. Samo vecini se ne da vec odgovarjat na tvoje osnovnosolske odgovore (nisem peder da bi se srecal, ...), ti pa si veselo ugotovil, da nimamo argumentov. Tudi z apache si gladko popusil, ampak nimas toliko v glavi, da bi to videl. Spet vem da je brezupno, ampak ce ti Apache vs IIS prenesem na kak bolj domac primer. Ti mislis, da ti bo vlomilec vlomil v hiso cez okno zato, da ti bo pokazal, da jelovica sux? To da ti bo odnesel denar in razbil avto v garazi je b vistvu zato, da ti pokaze, da ne imet jelovice ker je bedna firma.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

linuxdady ::

Dragi Gigabit!

Študent FRI da si? Potem je pa že tvoja neverjetna razgledanost, vsestranska dojemljivost, sposobnost objektivne presoje in podajanje argumentiranih trditev ter odsotnost predsodkov dokaz, da MID še kako potrebujemo!

BigWhale ::

Kopernik,

Ne, nisem rekel, da slovenskih razlicic ne bi bilo in da jih ne bo vec. Ljudje vseeno radi vidijo, da imajo opremo na kateri lahko razvijajo in testirajo izdelke.

Hm, slovenski crkovalnik je ena stvar, katero je bilo treba 'odkupiti', da jo sedaj lahko vsi uporabljamo. Ce ne bi bilo MIDa, bi pri drustvu Lugos, povsem sami, to precej tezko naredili.



-----

Aja, se komentar o tem, kako drzava financira stvari, ki jih ne potrebujete... To je res nezaslisano! Ja, se strinjam, jaz grem jutri protestirat pred parlament, ker so financirali izgradnjo ceste v Zgornju Kungoti! Ja, le zakaj moj tezko prisluzeni denar porabljajo za stvari, ki jih cisto nic ne rabim! Banda! A ne?

Gigabit ::

"Tvoje izjave odrazajo tvojo dozorelost, sposobnost komunikacije, splosno razgledanost in razgledanost v industriji (IT), tako pri nas, kot tudi v tujini."
Tvoja nedojemlivost in obešanje na eno piko pa odražajo pr teb neko drugo nesposobnost. Dej pomisl kero, mogoč ti pa do konc dneva še uspe ugotovit.

"Zelim ti prijetno in uspesno zivljenje, kolikor ti ga je se ostalo. Svetujem ti pa, da poisces kaksno strokovno pomoc, ker drugace te bodo nekega lepega dne izdali zivci..."
Ne vem le koga, res ne...

"Študent FRI da si? Potem je pa že tvoja neverjetna razgledanost, vsestranska dojemljivost, sposobnost objektivne presoje in podajanje argumentiranih trditev ter odsotnost predsodkov dokaz, da MID še kako potrebujemo!"
MID rabte zarad mene? Dej mi to mal boljš razlož zakaj in kako. Bom kr sam sebe tukaj citiral, ker očitno ne slediš debati:
"Daj mi povej ti štručko, kako bi mene MID izobrazil? Bi me povabil v njihove prostore, pa me poučil kak se zadevi streže? Misliš, da se men ne bi blo treba nič učit in bi vse oni zame naredil?
Ne! Jz bi še zmer moral zadevo sam preučit, to pa lahk nardim z MIDom al pa brez, do zdaj mi je pa čist dobr uspevalo brez. Teb se pa vidi, da ti niti MID ni dosti pomagal, pa še zmer misliš, da bi ti lahko."


"Gigabit, edini resnicno nesrami osebek z neargumentiranimi argumenti v tej debati si ti. Samo vecini se ne da vec odgovarjat na tvoje osnovnosolske odgovore (nisem peder da bi se srecal, ...), ti pa si veselo ugotovil, da nimamo argumentov."
Še enkrat Poldi. Klub temu, da je teb to vse osnovnošolsko pa nekonstruktivno si se zdaj že drugič potrudil napisat post, k ni nč več kot to (nekonstruktivn in osnovnošolski). Vprašaj se le zakaj si šel pisat en tak post, k se vrti okol mene ne pa debate. Se res tolk počutš ogrožnga? Vse sm ti lepo odgovoril. Če si želel prebrat odprto in brez predsodkov, bi lahko marsikaj od tega odnesel. Pa žal zgleda da nis nč. Argumentov vam je pa zmanjkal že nekje v začetku debate, vse ostalo je blo osebno podjebavanje, ker niste zmagal. Mene le zanima, kako uspe ob vsem tem tukaj obstat pametnejšim ljudem kot je Thomas. Jz sm dokaj nov, pa sm se vas skor v enem dnevu do konca nasitil.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Gigabit ::

"Aja, se komentar o tem, kako drzava financira stvari, ki jih ne potrebujete... To je res nezaslisano! Ja, se strinjam, jaz grem jutri protestirat pred parlament, ker so financirali izgradnjo ceste v Zgornju Kungoti! Ja, le zakaj moj tezko prisluzeni denar porabljajo za stvari, ki jih cisto nic ne rabim! Banda! A ne?"
Ne. Po cestah vozmo vsi, neke programe pa ne uporablamo vsi. Vsaj jz tistih, kere si mi prej naštel, ne mislim uporablat za vsaj še nedoločen čas. če je moja volja uporabljat drage zaprtokodne programe od Microsofta, mi je ves tale denar plačan z davki v namen nekega info. društva vržen skoz okno nekim sebičnim vasezagledanim odprtokodcem. Je pa še tud ogromno ljudi k je tolk revnih, da si še dobre hrane ne morjo privoščit, kaj šele da mi mislil na nakup računalnika. Pa morjo še zmer za ene take bedarije NEPROSTOVOLNO plačvat! Ampak zdaj ne več, na srečo.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

hruske ::

Ahja, jaz moram dodat, da se je Thomas uštel, ko je rekel, da Gigabit ni povedal nič neumnega med temi komentarji. Ciljam na stavek, ko je rekel, da je Južna Koreja nerazvita in da je za ZDA po uporabi interneta. Obenem pa jo je še asociiral s Severno, komunistično Korejo, ki trenira hekerje, ki pa je druga država.

Dokaz.

Gigabit, zame si do nadalnjega nekredibilen.

-------

Dopolnjujem objavo, da pokažem, kje točno si, Gigabit, rekel, da je ZDA pred Južno Korejo in kje mešaš Južno in Severno Korejo. Kaj več pa že ni potrebno, ker je vsak razumen človek že uvidel kam pes taco moli.

-------
Gigabit

registriran: 17.11.2004

Poslano: 30.11.2004 14:39:50 | komentiraj
Pošlji zasebno sporočilo
"To ni dovolj. Sej sem reku.. preberi si kako je Koreja dosegla, da so daleč pred ostalim svetom. Boš vidu, da je država naredila marsikaj in ne samo privatizirala Telekom."
Kaj pa bi blo zate dovolj? Kar pa se Koreje tiče in tvojga mnenja, da je nad ostalim svetom pa upam, da se hecaš. Trenutno je še zmer Amerika nad ostalim svetom, čeprov majo mogoč v Koreji več hekerčkov.
Rad imam tole državico. <3

MIDadmin ::

Tole:
Argumentov vam je pa zmanjkal že nekje v začetku debate, vse ostalo je blo osebno podjebavanje, ker niste zmagal. Mene le zanima, kako uspe ob vsem tem tukaj obstat pametnejšim ljudem kot je Thomas. Jz sm dokaj nov, pa sm se vas skor v enem dnevu do konca nasitil.
V kombinaciji s temje jasen namig o tem s kaksnim namenom se je Gigabit sploh pojavil na S-T. Njegov namen ni prispevati k razvoju, skupnosti, ustvarjanju ali konstruktivnemu deljenju mnenj. Pred kratkim si je ustvaril nick z imenom ki ga Google ne najde. Od cloveka njegove sirine (in povrhu studenta na FRI), bi clovek pricakoval da se je ze kje kdaj pojavil v javnosti...
Njegov ton je kritizerski, napadalen, prvi se oglasa o stvareh o katerih ima omejena znanja in/ali izkusnje, je pa hkrati precej agresiven.

Je pa zanimivo kako se je stevilo novih prijav raznoraznih modrecev na razlicnih forumih (finance-on.net, S-T in nekaj drugih forumov, ki jih obcasno spremljam) v casu po maju 2004 naglo povecalo....

Gigabit ::

"Ahja, jaz moram dodat, da se je Thomas uštel, ko je rekel, da Gigabit ni povedal nič neumnega med temi komentarji. Ciljam na stavek, ko je rekel, da je Južna Koreja nerazvita in da je za ZDA po uporabi interneta. Obenem pa jo je še asociiral s Severno, komunistično Korejo, ki trenira hekerje, ki pa je druga država."
Nč od tega nisem jz nikol rekel, to si zdaj rekel in mi podtaknil ti. To si vsak tud lahk prebere v dejanskem postu zgoraj. Tvoj "Dokaz" pa je tud linkan nekam v dijomare.

"Gigabit, zame si do nadalnjega nekredibilen."
BMK. Poglej rajš kaj si sam napisal v komentarjih novice o Gigabitu na Švedskm. Bi rekel, da ti tukaj že dolgo nisi kredibilen. In zdaj bi se moral jz zarad enga tazga loleka sekirat? LOL!

MIDadmin, tebe pa kr pošten paranoja razganja, a? Si se o tem že s kom pomenil? Mogoč ti pa lahko kdo pomaga s tem problemom.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

linuxdady ::

MID rabte zarad mene? Dej mi to mal boljš razlož zakaj in kako.


Zaradi tebe pa res ne potrebujemo ničesar več. S tabo je, kar je in to ni bogvedi kaj.


Nadaljnji komentar tudi ni namenjen tebi, Gigabit, ker presega prag tvoje sposobnosti razumevanja.

Poznam le peščico diplomirancev FRI, zato ni nujno, da moja ugotovitev velja za vse; vendar tisti, ki jih poznam, niso nič drugega, kot izučeni mehaniki za Microsoft. Žal.

Cyb3rium ::

čez sto postov v treh dneh...

Če bi se dal s tako frekvenco razpravlat ne bi blo treba okroglih miz pa volitev, vlade pa tega sranja pa tud ne... bi se kr use po internetu zmenil...

Tko se pa po forumih zbirajo povečini kompjuterfriki s preveč časa in premal veljave u RL in so debate na nivoju, no ja, te...

kopernik ::

Raznorazni bistroumni komentarji, ki se pojavljajo o diplomirancih iz FRI-ja, že počasi najedajo. Vsako leto diplomira kar nekaj študentov, a sedaj bodo razni linuxdady-ji in matthai-ji iz nekaj primerov potegnili zaključek za cel faks. Tako lahko tudi jaz modrujem o diplomirancih iz FDV-ja ali katere druge fakultete, kjer imam nekaj znancev. Eh, ja ...

MIDadmin ::

MIDadmin, tebe pa kr pošten paranoja razganja, a? Si se o tem že s kom pomenil? Mogoč ti pa lahko kdo pomaga s tem problemom.

Mi bos sporocu naslov tvojga shrinka? Ne wem, se mi zdi da ni glih uspesen...:D

jurij ::

Ni mi dalo, da se ne prijavim in pokomentiram..

Mislim.. kaksne bedarije beres od studenta racunalnistva. Gigabit kako si ti predstavljas, da bos enkrat strokovnjak na podrocju racunalnistva, ce nisi niti toliko da bi si vsaj malo bolj podrobno pogledal se druge tehnologije in ne samo Microsoftove? Zakaj je vse prevzeto slabo, ce ni Microsoftovo oz. kakorkoli disi po odprti kodi?

Kot student racunalnistva v Mb, lahko povem da tudi tu ni veliko bolje. Vecina studentov zavija z ocmi, ko slisi besedo Linux, tisti ki pa skusamo ostati aktivni na obeh podrocjih, pa izpademo kot vesoljci. Kaj bi sploh pricakoval od faxa, ki je vseprevec podkupljen s strani MS. So sicer svetle izjeme in predmeti, kjer se dela v Linuxu. Zal pa tudi taki, kjer vaj ne mores opraviti, ce ne delas z MS tehnologijami, cetudi obstaja alternativa!

Se enkrat - namesto da zabijas ljudi, raje porabi cas in spoznaj kaj novega, pomoznosti ne MS-ovega in si s tem razsiri obzorja v racunalnistvu. Kdo ve kdaj jih bos potreboval.

Kar pa se tice MIDa - lahko bi bil vesel, da imas oz si imel. institucijo, ki je vsaj nekaj naredila na podrocju ITja in da je bila vlada naravnana tako, da je IT podpirala. Mislis, da bo sedaj bolje, ko bo stvar razdrobljena po ministrstvih, kjer se bodo kregali kaj je v cigarsnji pristojnosti?

Zalostno je, ko beres take "poste" bodocih intelektualcev.

linuxdady ::

Kopernik, bodi no prijazen fant in si še enkrat preberi moj komentar. Če ti bo razumevanje še vedno delalo preglavice, pa se vrni sem in si preberi podrobnejšo razlago:


Napisal sem: Poznam le peščico diplomirancev FRI, zato ni nujno, da moja ugotovitev velja za vse. S tem sem hotel povedati, da poznam premajhno število diplomirancev FRI, da bi bili statistično relevantni. S tem sem se vnaprej odrekel posploševanju. Večine ne poznam in ne vem ničesar o obsegu in kakovosti njihovega znanja. Tisti, ki pa jih poznam, pa so izključno mehaniki za Microsoft. Tako nekako, kot če bi s Fakultete za strojništvo prihajali mehaniki za FIAT z nazivom univ.dipl.ing. in s prepričanjem, da je vsak avto, ki ni FIAT, bullshit, ki ga vozijo tepci.

Gigabit ::

"Nadaljnji komentar tudi ni namenjen tebi, Gigabit, ker presega prag tvoje sposobnosti razumevanja."
Aha si jh verjetn namenil kar sebi. Zastopm.

"Poznam le peščico diplomirancev FRI, zato ni nujno, da moja ugotovitev velja za vse; vendar tisti, ki jih poznam, niso nič drugega, kot izučeni mehaniki za Microsoft. Žal."
In kaj si ti? V kero šolo hodiš?

"Tko se pa po forumih zbirajo povečini kompjuterfriki s preveč časa in premal veljave u RL in so debate na nivoju, no ja, te..."
A tko je to. Mi tukaj pišemo, ker smo friki brez veljave v lajfu. ti mogoč tukaj pišeš iz istga razloga?

"Mi bos sporocu naslov tvojga shrinka? Ne wem, se mi zdi da ni glih uspesen...:D"
Žal ti ga ne morm, k ga nimam. Bi ti ga pa rade volje drugač. Probi v LJ na klinik, te bodo že tam usmeril do tapravga, k te bo spravil v red.

"Mislim.. kaksne bedarije beres od studenta racunalnistva. Gigabit kako si ti predstavljas, da bos enkrat strokovnjak na podrocju racunalnistva, ce nisi niti toliko da bi si vsaj malo bolj podrobno pogledal se druge tehnologije in ne samo Microsoftove? Zakaj je vse prevzeto slabo, ce ni Microsoftovo oz. kakorkoli disi po odprti kodi?"

Kot student racunalnistva v Mb, lahko povem da tudi tu ni veliko bolje

Od kod ti ideja, da nism že drugih tehnologij pregledal vsaj tolk podrobno, kot Microsoftove? Aja, zato k na vašem faxu tega ne počnete? Res pameten sklep. LOL!

"Se enkrat - namesto da zabijas ljudi, raje porabi cas in spoznaj kaj novega, pomoznosti ne MS-ovega in si s tem razsiri obzorja v racunalnistvu. Kdo ve kdaj jih bos potreboval."
Jz že mam kr potrebujem in če bom kdaj kej druzga potreboval, bom tud tisto znal uporabljat. Brez skrbi, če zdaj slučajno še kaj ne znam, se bom pa kasnej naučil. Ti mogoč vse že znaš?

"Kar pa se tice MIDa - lahko bi bil vesel, da imas oz si imel. institucijo, ki je vsaj nekaj naredila na podrocju ITja in da je bila vlada naravnana tako, da je IT podpirala. Mislis, da bo sedaj bolje, ko bo stvar razdrobljena po ministrstvih, kjer se bodo kregali kaj je v cigarsnji pristojnosti?"
Inštitucja, ki mi je dnar iz žepa kradla in ga dala enim odprtokodcem, kerih delo mene ne zanima. Hvala bogu d jih ni več.

"Zalostno je, ko beres take "poste" bodocih intelektualcev."
Žalostno je, da si se prijavil pa to napisal sam zarad mene. To je žalostn, bolj kot vse drugo. Še bolj kot MID.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

jurij ::

>Od kod ti ideja, da nism že drugih tehnologij pregledal vsaj tolk podrobno, kot >Microsoftove? Aja, zato k na vašem faxu tega ne počnete? Res pameten sklep. LOL!

In od kod tebi ideja, da mi tega na faxu ne pocnemo? Ce bi mal bolj podrobno prebral, bi videl da sem napisal, da so na faxu svetle izjeme, kjer s tem delamo oz. lahko delamo.

>"Se enkrat - namesto da zabijas ljudi, raje porabi cas in spoznaj kaj novega, pomoznosti >ne MS-ovega in si s tem razsiri obzorja v racunalnistvu. Kdo ve kdaj jih bos potreboval."
>Jz že mam kr potrebujem in če bom kdaj kej druzga potreboval, bom tud tisto znal >uporabljat. Brez skrbi, če zdaj slučajno še kaj ne znam, se bom pa kasnej naučil. Ti mogoč >vse že znaš?

In kdaj sem rekel,da vse znam? Ne znam vsega in vem da nikoli ne bom. Skusam pa ohranit trezno glavo in si razsirit znanje na vseh podrocjih.

>"Kar pa se tice MIDa - lahko bi bil vesel, da imas oz si imel. institucijo, ki je vsaj nekaj >naredila na podrocju ITja in da je bila vlada naravnana tako, da je IT podpirala. Mislis, da >bo sedaj bolje, ko bo stvar razdrobljena po ministrstvih, kjer se bodo kregali kaj je v >cigarsnji pristojnosti?"
>Inštitucja, ki mi je dnar iz žepa kradla in ga dala enim odprtokodcem, kerih delo mene ne >zanima. Hvala bogu d jih ni več.

Te pa ne moti, da gre toliko "tvojega" tezko prisluzenega denarja (ki ga je verjetno toliko;) ) za licence MS opreme, ki jih placuje drzava? Zakaj pa sam nisi naredil kaksnega projekta in se prijavil, ce te tako skrbi za tvoj denar?

In pa.. ne se povelicevat, da sem se prijavil samo zaradi tebe.. hotel sem izpostavit problematiko danasnjih studentov, ki so prevec MS usmirjeni. Osebno pa sem tudi proti cisti Linux usmirjenosti, saj bi kot strokovnjak moral poznati vse!

Kar pa se tice tvojega znanja.. si ga pa odlicno dokazal na primeru Apachija.
Toliko o tem.

poweroff ::

Čeprov je ministrstvo zaprto, bi blo treba te ljudi tud nekam zapret dokler se ne streznijo.
Aja, in kdo bo odločal koga naj se zapre? Nek Gigabitek?
Zankrat imamo v Sloveniji še pravno državo in demokracijo in se ljudi ne zapira zato, ker nek zafrustriranec ne zna sprejeti, da ima kdo drug različno mnenje.

V mislih pa sm mel predvsem ljudi, ki so bevskal in najedal v tej debati brez prave podlage al argumentov.
Aja, se pravi si mislil sebe?

Ravn tko kot to nardijo spamerjem v ZDA.
Hahaha? Kaj jim naredijo? Prav nič, ker v ZDA pošiljanje spama ni prepovedano. Presenečen? Preberi si CAN-SPAM act - prepovedane so določene prakse pošiljanja, samo pošiljanje pa ne.
Ja, res kažeš svoje "znanje".

Ne. Po cestah vozmo vsi, neke programe pa ne uporablamo vsi.
Jaz se v Spodnjo Kungoto ne vozim in se nimam namena voziti tja. Torej, po tvoji logiki, - zakaj država zapravlja MOJ denar za tisto cesto????

MIDAdmin: Je pa zanimivo kako se je stevilo novih prijav raznoraznih modrecev na razlicnih forumih (finance-on.net, S-T in nekaj drugih forumov, ki jih obcasno spremljam) v casu po maju 2004 naglo povecalo....
Ja, po moje je to je odraz sproščenih frustracij desničarjev. Zanimivo pa je, da ljudje pogosto pozabijo, da Oblast ne prinese le Užitka, ampak tudi Odgovornost...

Kopernik: Raznorazni bistroumni komentarji, ki se pojavljajo o diplomirancih iz FRI-ja, že počasi najedajo. Vsako leto diplomira kar nekaj študentov, a sedaj bodo razni linuxdady-ji in matthai-ji iz nekaj primerov potegnili zaključek za cel faks. Tako lahko tudi jaz modrujem o diplomirancih iz FDV-ja ali katere druge fakultete, kjer imam nekaj znancev. Eh, ja ..
No, mogoče sem res malo pretiraval, vendar je žal moj vtis o FRI tak. Glede FDV - sem pa sam zelo kritičen do njega, mogoče celo bolj kot ti. In to z razlogom - sem končal ta faks in ga poznam od znotraj.
sudo poweroff

BigWhale ::

Sedaj je cas haiku, jasno!

Vlada je nova,
Zdaj so pa MID zaprli,
Jesenski butli!

iration ::

Butli so tisti, ki ne vidijo, da za neke far-out projekte za slovenjenje neke programske opreme, ki jo uporablja baje 4-5% ljudi (in od teh parih procentov jih vsaj 70% želi uporabljati original angleške verzije), ne potrebuješ celega ministrstva. Verjamem pa, da jim je tistim parim sedaj žal po MIDu ... no more easy money ... :D
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

hruske ::

70% tistih, ki ždijo na slo-techu. To ni enako večini populacije.
Rad imam tole državico. <3

linuxdady ::

Iration je napisal:
Butli so tisti, ki ne vidijo, da za neke far-out projekte za slovenjenje neke programske opreme, ki jo uporablja baje 4-5% ljudi (in od teh parih procentov jih vsaj 70% želi uporabljati original angleške verzije), ne potrebuješ celega ministrstva. Verjamem pa, da jim je tistim parim sedaj žal po MIDu ... no more easy money ... :D



Pisarniški program Microsoft Office uporablja celotna državna uprava, čeprav Openoffice v celoti zadošča njenim potrebam. Ko smo že pri davkoplačevalskemu denarju - koliko stanejo licence MS v primerjavi z drobižem, ki ga je MID namenil slovenjenju odprtokodnih rešitev?
O tem, da Openoffice povsem ustreza za potrebe državne uprave pa ne govorim na pamet - sam ga v službi uporabljam zadnje leto in pol. In to na Linuxu! ( Z izrecnim dovoljenjem generalnega sekretarja mojega ministrstva.) V tem času nisem prišel niti enkrat samkrat v situacijo, da bi za karkoli, kar moram opraviti kot uradnik, potreboval kaj, česar mi odprtokodne rešitve ne nudijo. Zdaj pa primerjajmo še izdatke za vse licence, ki jih vlada namenja Microsoftu z izdatki, ki so potrebni za prehod na odprtokodno programje.

Kdo je butelj in kje je easy-money?

kopernik ::

Torej, zakaj smo potrebovali in CVI in MID. Ali ni ena ustanova dovolj ?

linuxdady:
Fant moj, znam brati. Čeprav si res poudaril, da poznaš le nekaj ljudi iz FRI, si potegnil zaključek, da FRI proizvaja MIcrosoft inženirje (glede na to, kakšne diplomirance poznaš). Povedati bi moral, da je le tista peščica, ki jih poznaš, Microsoftovsko usmerjena. Ne da jih je FRI take proizvedel. Sami so se odločili, da bo to njihov smer. Saj sem sam hodil na FRI in zelo dobro vem, kaj te učijo. Pri nekaterih predavanjih se pač bolj forsira Microsoftova orodja, pri drugih pa ne. Sicer pa ne vem, kaj so doživeli tej diplomiranci, ki jih poznaš, da niso šli v gospodarstvo ...

In zadnje leto imaš linux v službi. Aleluja, en aplavz prosim. Kaj pa pet, deset let pred tem ? Kaj si uporabljal ?
Dejstvo, da lahko open office, mozilla in linux povsem adekvatno nadomestijo microsoftove izdelke pri večini delovnih mest, mi je zelo dobro poznano. Zato sem tudi zgoraj komentiral, da me zanima, zakaj ni MID forsiral tega v državnih ustanovah. Zakaj je šel CVI podpisovati milijonske pogodbe z Microsoft Slovenija ? In še vedno čakam MIDadmina, da mi pove, kakšno programsko opremo so imela delovna mesta na MIDu.

linuxdady, povej mi še svojo izobrazbo prosim, da bom lahko še jaz kakšne zaključke povlekel.

MIDadmin ::

Torej, zakaj smo potrebovali in CVI in MID. Ali ni ena ustanova dovolj ?

Oglej si naloge MID in CVI na njihovih spletnih straneh. Preprosto receno je pa razlika v naslednjem:
- CVI je skrbel za informatizacijo drzavne upreve (to ne pomeni javne uprave kot celote!). V njihovo delovno podrocje npr. ze NE spadajo vse obcine, javna podjetja, javni zavodi, da o civilni druzbi in gospodarstvu ne izgubljam besed.
- MID naj bi skrbel za ustvarjanje pogojev za hitrejsi razvoj in pravne okvire za delvanje na celotnem podrocju (torej javna uprava + gospodarstvo + civilna druzba).
- MID je bil ministrstvo in je lahko predlagal drzavnemu zboru RS v sprejem zakone. CVI je bil le vladna sluzba, ki nima zakonodajne iniciative
- MID je lahko nastopal naspram zunanjim akterjem (EU, zdruzeni narodi, bilateralni stiki s posameznimi drzavami) medtem ko CVI tega ni mogel.

Podrocje dela CVI je torej le bistveno bolj konkretizirana (tudi predvsem tehnoloska) podmnozica dela MID. V to podmnozico se MID sploh ni vtikal, saj je imel na tem podrocju zaposlenega le enega (1) cloveka.

MIDadmin ::

In še vedno čakam MIDadmina, da mi pove, kakšno programsko opremo so imela delovna mesta na MIDu.

MS Windows 2k in XP. Nekaj posameznikov v dual bootu tudi razlicne verzije Linuxa.

Poudariti pa je vredno da na Linux platformi ne deluje nekaj core financnih, sporocilnih in dokumentarnih aplikacij, ki so predpisane v drzavni upravi (MF-Rac, Lotus Notes, SPIS) in jih vecina usluzbencev v drzavni upravi uporablja stalno.

kopernik ::

MIDadmin:
Samo, zakaj ne bi mogel MID prevzeti nalog CVI-ja, oz. zakaj CVI ni prešel pod okrilje MID-a ?

Ker tako, od daleč, je zgledalo, kot da si malo hodita en drugmu v zelje. Res pa je, da vem malo ali bolje rečeno nič o odnosih med CVI in MID.

So bili plani na MIDu, da bi se poslovne(in druge) aplikacije, začelo razvijati tako, da bi bile platformsko neodvisne oz. vsaj da bi se razvilo frontende za več oper. sistemov ? Novega clienta, ki se priklaplja na backend ni tako težko napisati, IMHO. Niti preveč drago.

linuxdady ::

MIDanin je napisal:
Poudariti pa je vredno da na Linux platformi ne deluje nekaj core financnih, sporocilnih in dokumentarnih aplikacij, ki so predpisane v drzavni upravi (MF-Rac, Lotus Notes, SPIS) in jih vecina usluzbencev v drzavni upravi uporablja stalno.


MIDamin, živiš v zmoti. Lotus Notes poganjam na Wine. Deluje brezhibno, ker IBM sam skrbi za to, da imajo razvijalci projekta Wine potrebne podatke. Ker Lotus povsem ustrezno teče na Wine, IBM tudi ne izdaja verzije za Linux, čeprav je celoten Domino že dalj časa na voljo v različici za Linux. V tej, celotni različici pa je vključen tudi Lotus Notes. Tudi aplikacija SPIS družbe SRC (z IMIS vred) deluje. Mimogrede - to ni samostojen program, vključen je v Notes.
Kako to izgleda, si lahko ogledaš:
Notes na Mandrakelinux 10.1

MIDadmin ::

Samo, zakaj ne bi mogel MID prevzeti nalog CVI-ja, oz. zakaj CVI ni prešel pod okrilje MID-a ?
Politicna odlocitev. Tako je pac bilo. CVI sedaj prehaja pod novo ministrstvo za javno upravo.

Ker tako, od daleč, je zgledalo, kot da si malo hodita en drugmu v zelje. Res pa je, da vem malo ali bolje rečeno nič o odnosih med CVI in MID.
Od dalec je res bilo tako videti. V resnici je bilo prekrivanja zelo malo.

So bili plani na MIDu, da bi se poslovne(in druge) aplikacije, začelo razvijati tako, da bi bile platformsko neodvisne oz. vsaj da bi se razvilo frontende za več oper. sistemov ? Novega clienta, ki se priklaplja na backend ni tako težko napisati, IMHO. Niti preveč drago.
MID ni odlocal o razvoju poslovnih aplikacij v drzavni upravi. To je bila in je se vedno naloga CVI. MID je veckrat imel pomisleke v tej smeri, pa so bili nasi napori (v interviewu z dr. Virantom v IT prilogi Dela) ocenjeni kot neproduktivni...

MIDamin, živiš v zmoti. Lotus Notes poganjam na Wine. Deluje brezhibno, ker IBM sam skrbi za to, da imajo razvijalci projekta Wine potrebne podatke. Ker Lotus povsem ustrezno teče na Wine, IBM tudi ne izdaja verzije za Linux, čeprav je celoten Domino že dalj časa na voljo v različici za Linux. V tej, celotni različici pa je vključen tudi Lotus Notes. Tudi aplikacija SPIS družbe SRC (z IMIS vred) deluje. Mimogrede - to ni samostojen program, vključen je v Notes.

LN sicer lahko poganjas v Wineju, ampak so po nasih izkusnjah vseeno nekateri problemi. Dejstvo je tudi, da ima drzavna uprava se celo vrsto drugih aplikacij razvitih v tem okolju in da te aplikacije delajo na zelo razprostranjenem omrezju HKOM. Drugi problemi so se MF-Rac, ki je cisti fat client napisan za Winse, digitalni podpis na kartici, VPN clienti itd itd..

Sicer pa, Linuxdaddy, mene ni treba prepricevati v to. Jaz sem eden tistih, ki ima dual boot in ki se zavzema za OK platforme v drzavni upravi. :)
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Netransparentno ustanovljen Slovenski Internetni forum

Oddelek: Omrežja in internet
205579 (4639) AndrejO
»

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
1279177 (9177) kopernik
»

SDS želi spremeniti ministrstva

Oddelek: Problemi človeštva
313089 (2247) Trubadur
»

MID vabi na e-klepet: Internet &#8211; iluzija varnosti in zasebnosti?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
112643 (2643) Thomas
»

Vlada razrešila Podobnika!

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
402796 (2796) Boeing

Več podobnih tem