» »

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

1
2
3

ahac ::

Kar pa se Koreje tiče in tvojga mnenja, da je nad ostalim svetom pa upam, da se hecaš. Trenutno je še zmer Amerika nad ostalim svetom, čeprov majo mogoč v Koreji več hekerčkov.

OK. Vidm, da te ne morem resno vzet, ker ne poznaš čisto osnovnih dejstev.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Tear_DR0P ::

Gigabit airbagi niso v avtu za vedno, ker ga morš po vsakem crashu zamenjat. Poleg tega so prve verzije airbagov moral updatat, ker so bile uporabnikom nevarne in so se zadušili. To je razlaga najbližje preprosti računalničarski logiki.
Poleg tega vsemogočna amerika nima dobrih omrežij, niti elektro niti komunikacijskih. Kako to? Preprosto. Omrežja so v privat rokah in jih lastniki upgradajo, ko je to rentabilno. Poleg tega se mal z mormoni pogovarjam, ki prihajajo iz ene najbogatejših in dovolj dobro razvite države v ZDA, pa pravijo da je tehnologija tle zelo dobra. Broadband in ISDN sta pri večini userjev v ZDA redkost.
Aja pa še nekdo je omenu da je treba komunikacijska omrežja potegnat po vsej sloveniji in internet dat v vsako vas. S tem bi se MID lahko bil ukvarjal, zdej se pa ne bo več mogel. ELES in Slovenske železnice imata potegnjeno optiko čez vso Slovenijo, samo Telekomov monopol mora it pa bojo lahko zadevo tudi tržl. Oziroma ponudnikom interneta jo že sedaj prodajajo. Mislim da je ravno v škofji loki telemach preko optike SŽ v splet povezan. Telekom ne služi na ADSL-ju pač pa na najetih vodih.
MID je bil dobr že zato, ker bi lahko gigabitu podobne probal izobrazit.
Če gre kdo na okroglo mizo, naj prosim spiše kakšen članek, ali pa vsaj v forumu thread ofne in pove ka se je kej povedal.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Gigabit ::

"OK. Vidm, da te ne morem resno vzet, ker ne poznaš čisto osnovnih dejstev."
Verjetn se da tebe resno vzet, ker si v nasprotju z mano dokazal da poznaš dejstva z argumenti, ane? Taprav šaljivec tale ahac.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

poweroff ::

Gigabit:
Stvari se resda spreminjajo, ampak le svetovno gledano in ena Slovenija ne bo mela pri tem kakega bitnega vpliva, pa četud ne zamudi kakih glasovanj na tem področju.
Ni res. Tako gledanje je 1. hlapčevsko, 2. pa napačno, saj je ravno pri programskih patentih glas Slovenije odločilen. Če bomo tako gledali, bomo vedno ostali zadaj.

Če ukinemo obrambo, nas lahko kdo napade in enostavno okupira državo
Saj smo v NATU, EU in sredi Evrope. Napade pa tudi ne kdorkoli kar na hopla, konflikt se ponavadi prej razvije. Pa tudi nafte nimamo... Ampak zanimivo, zakaj ne razmišljaš takole: na področju ITja bomo še v večjem zaostanku, že tako je večina tehnologije iz tujine, čas je da se "okupacija" neha. Začnimo MI kolonizirati svet. No, to bi bilo državotvorno ramišljanje.

IT prodajalci kr uspešno sledijo svetovnim trendom brez info. družbe in temu primerno tud uspešno nabavljajo tehnologijo iz tujine in jo nam nudijo naprodaj.
Ti res ne veš kaj je to informacijska družba, ne? To je družba v kateri živimo, glavna dobrina okrog katere se vse vrti pa je informacija in izmenjevanje informacij. Gre pa za vprašanje ali boš v informacijski družbi zgolj potrošnik (tebi to očitno zadostuje), ali boš ponudnik in trend setter. Meni se zdi, da bi rabili biti slednje.
In za slednje ni dovolj le kupovati tehnologijo, pač pa razvijati nove rešitve, oziroma ne samo to: nove koncepte na podlagi katerih se potem razvijejo nove rešitve, ki jih kupujejo ostali. Zlivanje podatkov. Zadevo so izumili ameriški vladni oddelki v 70-tih letih. Potem se je razvila tehnologija, in kasneje data mining. Kdo je vodilen na področju data mininga je pa tudi jasno. In ko kupiš Clementino (data mining produkt), je v ozadju en koncept, ki so ga razvili v ZDA, daleč nazaj.

Aha, o stvareh neb smel odločat "neuki posamezniki". Veliki Brat torej?
Pa kje sem rekel da bi moral Veliki Brat? Strokovnjaki bi morali. Ne pa politiki brez strokovne podlage. In sicer izdati priporočila - ljudje pa naj se sami odločajo. Ali pa določiti minimalni standard, ki ga mora izpolnjevati nek produkt (npr. glede varnosti). Seveda pa tak standard in priporočilo pač ne more dati proizvajalec. Ker je jasno kaj bodo gospodje pri M$ju priporočili, ne?
Saj pri avomobilih je isto - avta brez varnostnega pasu ne morem kupiti. Zakaj? Ker je država določila, da mora imeti vsak avto varnostni pas. Zakaj tega ne bi naredili tudi na IT področju?

Če bi pa kaj mel pojma o računalništvu, bi pa tud vedel, da se virusi sproti delajo novi glede na nove lukne v sistemih in programih. Te lukne pa se ne da vnaprej zamašit, tko kot se da namestit airbag.
Na srečo o računalništvu in varnosti ne vem nič. :D
Mi pa ti povej, ki so tako pameten - zakaj je več uničujočih virusov za Windows, kot za Linux in kako to dejstvo razlagaš v luči politike Microsofta, da si v Windowsih privzeto Administrator, v Linuxu pa je root privzeto poseben uporabnik? Pa razloži mi par zadev glede integracije MSIE in GUI v Windows v jedro sistema...

Sicer je pa čudno, da nimamo že avtomobilske družbe
Imamo ministrstvo za promet. Hecno, ne?

Monopol je le rezultat uspešnosti ene firme. Vsak konkurent se lahko pojavi, k bo ponudil boljšo rešitev od monopolista in ga tako vrgel iz vodstva. To, da se stvar obdrži v monopolu, le dokazuje uspešnost in znanje neke firme. Se prav, vse kar mora država poskrbet je, da se ohran zdrava konkurenca. To pa že omogoča demokracija sama po seb.
hi hi hi, tole je pa izjava tedna. Pojdi to na Medinet razlagat.
Kako pa država skrbi za ohranjanje zdrave konkurence? S tem, da imajo vsi zaposleni mobilne telefone le pri enem uporabniku? S tem, da se ATRP otepa pristojnosti, ki jih ima po zakonu? S tem da ko enkrat kupiš MS Office, boš še naprej kupoval MS Office, ne glede na ceno?
In seveda je imel Simobil enake vstopne pogoje na trg kot Mobitel. Medinet tudi lahko ponuja ADSL po enaki ceni kot Siol... Microsoft pa z vsiljevanjem MSIE ni uničil Netscapa.

Glede piscev virusov res nisi omenil represeije, ampak moje naslednje vprašanje je - kako zaustaviti viruse? Torej je logično, da je treba iti k izvoru, se pravi pozapreti vse maldoletnike, ne? Ali imaš drugačno rešitev?

Malo poglej zgodovino arestov piscev virusov in črvov, do zdaj so bli skor vsi mladoletniki.
Ti si pa preberi kakšno resno študijo o virusih. Recimo knjižico Cybercrime, ki so jo izdali pri založbi Routledge.

Virusi se širjo zato, ker so tko narjeni.
Virusi ali tudi operacijski sistemi? Vprašanje KDO kaže svoje neznanje iz informatike.

Korist pa od tega nima nihče.
Res ne? Kaj so pa delali Sobig.E, Sobig.F in Fizzer?
Kdo je pa misliš napisal prvi 64-bitni virus?

Represije nad uporabniki pa tud ne bo, če ne bo vlada tega odobrila. Ne vem kak si ti to predstavljaš izvedbo na lastno pest kake korporacije.
Preberi si DMCA (= Digital Millenium Copyright Act).

Saj mamo urad za varstvo konkurence!
Ne, NE!!! Ti pa ne smejo ukrepat, to ne bi bilo demokratično, to je že represija. Ni v skladu z laissez faire ekonomijo - država se že vmešava v gospodarstvo.

Gigabit, daj povej samo koliko si star in v katero osnovno ali srednjo šolo hodiš...
sudo poweroff

poweroff ::

Gigabit, pa ne da si ti reinkarnirani Iceman... oh, kako smo te že pogrešali... :D
sudo poweroff

Gigabit ::

"Gigabit airbagi niso v avtu za vedno, ker ga morš po vsakem crashu zamenjat. Poleg tega so prve verzije airbagov moral updatat, ker so bile uporabnikom nevarne in so se zadušili. To je razlaga najbližje preprosti računalničarski logiki."
Recimo, da maš prav. Ampak se more še zmer kupec avta odločit za airbag in vse ostale dodatke, tko da more konc koncev še zmer končni uporabnik uporabt svojo glavo. Prav tako je pri računalih, vsak pameten se zase pobrihta, da si da gor antivirus pa firewall. Spet nima država kej tukaj praskat.

"Poleg tega vsemogočna amerika nima dobrih omrežij, niti elektro niti komunikacijskih. Kako to? Preprosto. Omrežja so v privat rokah in jih lastniki upgradajo, ko je to rentabilno. Poleg tega se mal z mormoni pogovarjam, ki prihajajo iz ene najbogatejših in dovolj dobro razvite države v ZDA, pa pravijo da je tehnologija tle zelo dobra. Broadband in ISDN sta pri večini userjev v ZDA redkost."
Trenutno je še zmer najlažje življenje v Amerik, pa čeprov majo slabo omrežje, čeprov majo slabše komunikacije, pa čeprov nimajo PAL televizje. Ampak vse to je postranskega pomena, če je povprečn človek zadovoljen. Internet majo, komunikacije imajo, TV majo pa tud (HDTV celo bolj razširjen kot pr nas).

"Aja pa še nekdo je omenu da je treba komunikacijska omrežja potegnat po vsej sloveniji in internet dat v vsako vas. S tem bi se MID lahko bil ukvarjal, zdej se pa ne bo več mogel. ELES in Slovenske železnice imata potegnjeno optiko čez vso Slovenijo, samo Telekomov monopol mora it pa bojo lahko zadevo tudi tržl. Oziroma ponudnikom interneta jo že sedaj prodajajo. Mislim da je ravno v škofji loki telemach preko optike SŽ v splet povezan. Telekom ne služi na ADSL-ju pač pa na najetih vodih."
Bo zato že uredil urad za varstvo konkurence, brez skrbi. Če pa ta ne bo, pol je pa res nekaj gnilega v naši vladi in dodatna info. družba pol spet nč ne pomeni.

"MID je bil dobr že zato, ker bi lahko gigabitu podobne probal izobrazit.
Če gre kdo na okroglo mizo, naj prosim spiše kakšen članek, ali pa vsaj v forumu thread ofne in pove ka se je kej povedal."

Daj mi povej ti štručko, kako bi mene MID izobrazil? Bi me povabil v njihove prostore, pa me poučil kak se zadevi streže? Misliš, da se men ne bi blo treba nič učit in bi vse oni zame naredil?
Ne! Jz bi še zmer moral zadevo sam preučit, to pa lahk nardim z MIDom al pa brez, do zdaj mi je pa čist dobr uspevalo brez. Teb se pa vidi, da ti niti MID ni dosti pomagal, pa še zmer misliš, da bi ti lahko.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

ahac ::

V Ameriki (ZDA) je razširjenost broadbanda (in tud interneta nasploh) daleč za tisto v Koreji, kjer ga ima skoraj vsako drugo gospodinjstvo. To si lahko prebereš kjerkoli. Magar na Wikipediji. Jaz zdle nimam časa iskat linkov. Že tako sem porabil preveč časa na ST, namesto da bi delal.
V Koreji imajo cybercafe (PCbang) na vsakem vogalu, vsakdo ima doma adsl, vdsl, kabel ali celo kaj hujšega, itd.. Prekleto.. vsak četrti državljan je registriran na najbolj popularni community strani. Vsak četrti!
In to vse zato, ker je država vse regulirala. V nekaj letih so prešli z državnega telekoma na par konkurenčnih operaterjev in ISPjev, kar je omogočilo, da imajo kar imajo. Država je podprla broadband, cybercafeje, še celo razvijalce online PC iger (ki sedaj uspešno prodirajo na druge trge).

Recimo, ko je tam največji mobilni operater prevzel tretjega največjega so jim dal pogoj, da to lahko naredijo samo, če po tem ne bodo povečeval tržnega deleža. In ga ne. Namesto tega investirajo v storitve in poskušajo na uporabnika dobit čim več denarja. Pa ker imajo tri operaterje, to tudi pomeni, da na vsaka 2 nova userja pri konkurenci oni lahko dobijo enega. Hkrati imajo pa omejeno subvencioniranje aparatov pri operaterjih, kar spet pomeni, da tekmujejo pri storitvah.

Z takim "vtikanjem" države se da dosežt ogromno, ampak samo če to delajo ljudje, ki se na stvar spoznajo.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Gigabit ::

"Ni res. Tako gledanje je 1. hlapčevsko, 2. pa napačno, saj je ravno pri programskih patentih glas Slovenije odločilen. Če bomo tako gledali, bomo vedno ostali zadaj."
Ne, tako gledanje je razumsko. Znižat je prvo treba davke, ne pa nove družbe v vlad odpirat na njihov račun.

"Saj smo v NATU, EU in sredi Evrope. Napade pa tudi ne kdorkoli kar na hopla, konflikt se ponavadi prej razvije."
To sem tud že napisal, zato nikar ne ponavljaj zdej za mano.

"Ampak zanimivo, zakaj ne razmišljaš takole: na področju ITja bomo še v večjem zaostanku, že tako je večina tehnologije iz tujine, čas je da se "okupacija" neha. Začnimo MI kolonizirati svet. No, to bi bilo državotvorno ramišljanje."
Se prav rabmo pri nas odpret IT firme, k bodo ustvarle nove tehnologije. Ne pa vladne družbe.

"Ti res ne veš kaj je to informacijska družba, ne? To je družba v kateri živimo, glavna dobrina okrog katere se vse vrti pa je informacija in izmenjevanje informacij. Gre pa za vprašanje ali boš v informacijski družbi zgolj potrošnik (tebi to očitno zadostuje), ali boš ponudnik in trend setter. Meni se zdi, da bi rabili biti slednje.
In za slednje ni dovolj le kupovati tehnologijo, pač pa razvijati nove rešitve, oziroma ne samo to: nove koncepte na podlagi katerih se potem razvijejo nove rešitve, ki jih kupujejo ostali. Zlivanje podatkov. Zadevo so izumili ameriški vladni oddelki v 70-tih letih. Potem se je razvila tehnologija, in kasneje data mining. Kdo je vodilen na področju data mininga je pa tudi jasno. In ko kupiš Clementino (data mining produkt), je v ozadju en koncept, ki so ga razvili v ZDA, daleč nazaj."

Še enkrat, kako se bodo podjetja promovirala prek informatike je stvar podjetij samih. Kak bo pa potrošnik uporablal to tehnologijo je pa spet stvar potrošnika. Ne vem kej ti tu ni jasno.

"Pa kje sem rekel da bi moral Veliki Brat? Strokovnjaki bi morali. Ne pa politiki brez strokovne podlage. In sicer izdati priporočila - ljudje pa naj se sami odločajo. Ali pa določiti minimalni standard, ki ga mora izpolnjevati nek produkt (npr. glede varnosti). Seveda pa tak standard in priporočilo pač ne more dati proizvajalec. Ker je jasno kaj bodo gospodje pri M$ju priporočili, ne?
Saj pri avomobilih je isto - avta brez varnostnega pasu ne morem kupiti. Zakaj? Ker je država določila, da mora imeti vsak avto varnostni pas. Zakaj tega ne bi naredili tudi na IT področju?"

Spet mešaš jabke s hruškam. Avto mešaš s programom, namest da bi ga primerjal z računalom. Tko k se potrošnik odloč za avto z airbagom, se tud lahko odloč za računalo z antivirusom, pa ne bo več mel problemov z virusi in črvi, ne? Teb res zgleda ni nč jasn.

"Mi pa ti povej, ki so tako pameten - zakaj je več uničujočih virusov za Windows, kot za Linux in kako to dejstvo razlagaš v luči politike Microsofta, da si v Windowsih privzeto Administrator, v Linuxu pa je root privzeto poseben uporabnik? Pa razloži mi par zadev glede integracije MSIE in GUI v Windows v jedro sistema..."
Vsak razširjen program postane tarča napadov. Tko je blo, tko bo. To je ves razlog.

"Kako pa država skrbi za ohranjanje zdrave konkurence? S tem, da imajo vsi zaposleni mobilne telefone le pri enem uporabniku? S tem, da se ATRP otepa pristojnosti, ki jih ima po zakonu? S tem da ko enkrat kupiš MS Office, boš še naprej kupoval MS Office, ne glede na ceno?
In seveda je imel Simobil enake vstopne pogoje na trg kot Mobitel. Medinet tudi lahko ponuja ADSL po enaki ceni kot Siol... Microsoft pa z vsiljevanjem MSIE ni uničil Netscapa."

Še enkrat, posegaš v osebne odločitve potrošnikov in firm. Tebe to nč ne briga, brigaj se zase kako se boš ti odločil.

"Glede piscev virusov res nisi omenil represeije, ampak moje naslednje vprašanje je - kako zaustaviti viruse? Torej je logično, da je treba iti k izvoru, se pravi pozapreti vse maldoletnike, ne? Ali imaš drugačno rešitev?"
Ja najbrž je prvo treba nekaj ukrent glede kršiteljev. O zaščiti se bo pa že pobrigal vsak posameznik, tko kot vsak tud kupi svojo ključavnco za vrata doma, da mu ne vlomjo roparji. Pa zato še ne rabmo ministrstvo za stanovansko varnost.

"Virusi ali tudi operacijski sistemi? Vprašanje KDO kaže svoje neznanje iz informatike."
Odgovor je jasn, da ti. Ne vem zakaj še sprašuješ?

"Saj mamo urad za varstvo konkurence!
Ne, NE!!! Ti pa ne smejo ukrepat, to ne bi bilo demokratično, to je že represija. Ni v skladu z laissez faire ekonomijo - država se že vmešava v gospodarstvo."

No, zdaj te pa že pošteno mede in si že krepko prešel mejo mlatenja slame.

"Gigabit, daj povej samo koliko si star in v katero osnovno ali srednjo šolo hodiš..."
Star sm 21 let, hodm na FRI v LJ. Ne vem pa kaj ma to veze s to debato. Rabš podatke, da me zjebeš na osebnem področju, da bodo pol tvoji zgrešeni argumenti zmagal? lol lol lol !!!!!!!!!!!!11111111111oneoneone

"Gigabit, pa ne da si ti reinkarnirani Iceman... oh, kako smo te že pogrešali... :D"
Ne vem kdo je iceman, vem pa da ti zmankuje argumentov da bi obdržal svoj prav in si že pošteno obupan.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Poldi112 ::

Evo Gigabit, tukaj se strinjava. Tebi niti MID ne more pomagati, ker si brezupen primer. Sicer je ta moj post totalno nekonstruktiven, ampak ze parkrat danes me je imelo da bi kaj razlozil, pa sem se vsakic premislil, ker ko vidim kako se Matthai brezuspesno trudi, izgubim vsako upanje. Dej, se enkrat preberi kaj je napisal in ce ti se ni jasno preberi se literaturo, ki jo je omenil. Ker tole ne vem a je smesno ali zalostno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Gigabit ::

"Sicer je ta moj post totalno nekonstruktiven, ampak ze parkrat danes me je imelo da bi kaj razlozil, pa sem se vsakic premislil, ker ko vidim kako se Matthai brezuspesno trudi, izgubim vsako upanje."

Ampak tega si pa vseen napisal, ne? Vprašaj se le zakaj si šel pisat en tak post, k se vrti okol mene ne pa debate. Se počutš ogrožnga?
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

ahac ::

sak razširjen program postane tarča napadov. Tko je blo, tko bo. To je ves razlog.
IIS ima več varnostnih problemov kot Apache, pa ni tako razširjen.


Še enkrat, posegaš v osebne odločitve potrošnikov in firm. Tebe to nč ne briga, brigaj se zase kako se boš ti odločil.
Torej, če se Telekom odloči, da ne bo spustil konkurence do omrežja je to njegova odločitev.. enako, če se Mobitel ne bi povezal z Simobilom in Vego.. pa bi bila cena klica še vedno 100sit/min.

lol lol lol !!!!!!!!!!!!11111111111oneoneone
em? kaj?
si prepričan, da si 21 al si se zatipkal? glede na tole se mi zdi, da bo 12 bolj prav.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Thomas ::

Gigabit ima povsem prav.

Še kar se tiče gromozanskega vmešavanja države Koreje v informatizacijo države:

Vedno lahko država neko področje zelo razvije na račun davkoplačevalcev. Ampak a je to pametno? V splošnem ni, včasih se pa le izkaže da je bilo. Vsaj sprva se tako, potem je pa rad kontraučinek.

Ponavadi se stvari končajo tako žalostno kot pod Gantarjem. Brez efekta.

Osnovne lekcije kapitalizma bo treba še vzet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Poldi112 ::

Napisal sem ga da ti povem, da se smesis, ker vec ljudi ko ti bo to povedalo, vecja bo verjetnost da bos zacel razmisljati.

>Vsak razširjen program postane tarča napadov. Tko je blo, tko bo. To je ves razlog.

Kaj bos potem rekel na Apache. Sicer ta tema ze obstaja na forumu, tako da ti priporocam da si jo preberes.

Je pa prav sokantno da so FRIjevci tako ozkogledni (oz. ta vas je toliko te sorte na tem faxu). Ker ta mesec si ti ze drugi, ki je vrgel senco na studente FRI-ja (z drugim sem razpravljal osebno). Nekaj je narobe s tem faxom.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

Thomas

Kapitalizem brez nadzora drzave je katastrofa. Na koncu si na istem kot v bivsi jugi. En avto, en prasek, en OS, ...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Gigabit ::

"Torej, če se Telekom odloči, da ne bo spustil konkurence do omrežja je to njegova odločitev.. enako, če se Mobitel ne bi povezal z Simobilom in Vego.. pa bi bila cena klica še vedno 100sit/min."
Ahac, a nismo že govorl o uradu za varstvo konkurence? Al se le rad ponavljaš v nedogled? Če ta urad ne zna opravt svoje naloge, tud ni za pričakvat da bo še kdo drug.

" lol lol lol !!!!!!!!!!!!11111111111oneoneone
em? kaj?
si prepričan, da si 21 al si se zatipkal? glede na tole se mi zdi, da bo 12 bolj prav."

Zatipkal sm se. LOL!


"Vedno lahko država neko področje zelo razvije na račun davkoplačevalcev. Ampak a je to pametno? V splošnem ni, včasih se pa le izkaže da je bilo. Vsaj sprva se tako, potem je pa rad kontraučinek."

No, vsaj še en k zadeve zastopi. Me veseli.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Thomas ::

> Thomas

> Kapitalizem brez nadzora drzave je katastrofa. Na koncu si na istem kot v bivsi jugi.

Bivša Juga je bila zate primer propadlega kapitalizma zaradi nastanka kapitalističnih monopolov, ker se Partija ni dovolj vmešavala v trg?!

Ti si totalno prfuknjen Poldi. Z vsem dolžnim spoštovanjem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

Jebeš urad za varstvo konkurence. Francoski urad je francoski telekom že pred 3 leti prisilil da so nehal vezano prodajat ADSL. Pr nas pa niti ne vejo kaj kurac je ADSL. Pa ka tle na tem forumu res sam trije vejo da ljudje nimamo pojma o informacijski tehnologiji. Da rabimo eno ekipo profičov, ki bo sposobna skupi spravit za ljudi razumna poročila, na podlagi katerih se bomo lahko odločal, ne pa da nas vsak ISP za nos fura, pa vsak nam lahko škart compe prodaja.

Thomas nehi ti s temi tvojimi pro kapitalističnimi posti tle utrujat, ko to kar ti propagiraš ni nič, al pa vsaj kapitalizem ni.

Kapitalizem je kul, vendar Kapitalizem, ne fevdalizem. Če je ves kapital v roki enega človeka (korporacije) je to isto kot da je ta oseba fevdalist. Vsi ostali delamo na tem kar nam on blagovolji dati, poleg tega mormo pa še najemnine plačevat in tlako gonit.
MID sicer tega nebi opravu, poleg tega MID nebi nikogar osebno nič naučil.Samo ljudje na MIDU bi lahko prpravl kakršne koli programe (ne računalniške ampak stvarne), če bi mel čas. Pa če jim nebi mi tipični slovenci polen pod noge metal. Pa še to, kot je že v temi rečeno. Nej ukinejo ministra brez listnice, ne pa nekega ministrstva.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

Ker MID ni bil sposoben privatizirati Telekoma, vam je socialistom to dokaz za njegovo potrebnost.

LOL!

Sej je povedal Gigabit. Če en urad (za varstvo konkurence) ni sposoben zagotoviti spoštovanja zakonov o konkurenci, ga še en paralelen urad tudi ne bo.

Ker je en urad nesposoben, jih rabimo še 100? Da eden bo pa morda sposoben?

Matr ste brihte.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Poldi112 ::

>Bivša Juga je bila zate primer propadlega kapitalizma zaradi nastanka kapitalističnih monopolov, ker se Partija ni dovolj vmešavala v trg?!

To pravis ti. Jaz sem samo rekel, da je koncni rezultat enak. Ce ti tega nisi sposoben uvideti iz mojega pisanja pac kot ponavadi malo prevec povrsno beres.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

> Nej ukinejo ministra brez listnice, ne pa nekega ministrstva.

Lej kako nič ne veš. Minister brez listnice naj bi se ukvarjal z razdelitvijo Slovenije na pokrajine in s takimi stvarmi, ki se tičejo (strukturiranja) države. To je nekaj imanentno državna, vladna funkcija.

Ministrstvo za "informacijsko tehnologijo" ali za "avtomobilsko tehnologijo" - ne spada prav pod državo in vlado. To je stvar "civilne družbe". Jasno?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gigabit ::

"Ministrstvo za "informacijsko tehnologijo" ali za "avtomobilsko tehnologijo" - ne spada prav pod državo in vlado. To je stvar "civilne družbe". Jasno?"

Ravn to se trudm že od vsega začetka dopovedat! Pa nekateri žal ne zastopjo.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

poweroff ::

Žalostno, da nekdo iz FRI kaže takšno neznanje glede računalništva (če si res iz FRI). Pričakoval bi, da boste FRIjevci vedeli kaj o zasnovi Windows in Linux sistemov in iz tega sledečih posledic za varnost.

Pa ne spelji me na avto z airbagom področje. govoril sem o avtu z varnostnim pasom. Kje lahko kupim avto z varnostnim pasom? Ne morem. Torej država posega v moje pravice in odločitve?

Vsak razširjen program postane tarča napadov
Apache je bolj razširjen kot IIS, pa je zanj manj exploitov. Kako si pa to razlagaš gospod strokovnjak?

Thomas: strinjam se, da preveliko vmešavanje države v gospodarstvo v splošnem ni dobra stvar. Čeprav je zanimivo, da je to novejša ekonomska doktrina. Včasih je veljala druga doktrina. Tudi v ZDA - New Deal recimo. Pa izgradnja kakšnih velikih projektov - recimo polet na luno, mostovi, itd. brez državne odločitve in državnega (torej davkoplačevalskega denarja) ne bi bili možni.
Se pa strinjam, da bi bilo v konkretnem primeru potrebno prodati Telekom, ker v takšni situaciji kot je sedaj dela samo škodo celotni Sloveniji.

Gigabit je pa sam sebi kontradiktoren, ko pravi da se država ne sme vmešavati v odločitve posameznikov in da je monopol dober, ker "je le rezultat uspešnosti ene firme", oziroma "le dokazuje uspešnost in znanje neke firme", hkrati pa javka da urad za varsttvo konkurence ni učinkovit ("Bo zato že uredil urad za varstvo konkurence, brez skrbi. Če pa ta ne bo, pol je pa res nekaj gnilega v naši vladi"). Zdaj se bo pač treba odločiti - ali naj država pusti vse da gre svojo pot, ali naj v nekaterih primerih le intervenira?

Sicer pa imam o FRIju čedalje slabše mnenje - očitno tam ljudje ne dobijo ustrezne izobrazbe, ki bi jim omogočila dostojno preživetje. Spominjam se, da je pred časom Microsoft razpisal nagrado 1 mio. SIt za neko aplikacijo. V razpisnih pogojih je lepo pisalo, da je lastnik kode in vseh pravic po tekomovanju Micosoft.
In je en iz FRIja napisal program, ki je dobil 1. nagrado. V DELU je bil objavljen pogovor z njim. Na vprašanje čigave so avtorske pravice je človek odgovoril, da ne ve točno, da vse piše na spletni strani Microsofta. Na vprašanje kaj si misli o odprti kodi je pa rekel da se mu zdi zanimiva.. predvsem za kakšne karitativne organizacije. Evo, točno take ljudi rabijo softwerska podjetja. Ljudi, ki se ne zavedajo svojih pravic in ljudi, ki ne vedo za alternative. Taki ljudje so idealen "material" za korporacije.
Za take ljudi po mojem mnenju velja izraz - evolve or die. Boste pač izumrli, kaj vam morem.

Aja, glede piscev virusov: Ja najbrž je prvo treba nekaj ukrent glede kršiteljev. Američani so se v vojni proti prohibiciji marsikaj naučili. Ampak če je nekdo ignorant in ne pozna zgodovine, se bo pač naučil ponovno. There is a simple way and a hard way.
sudo poweroff

Gigabit ::

Je že vse, kr sm se jz do zdaj trudil povedat, tukaj povedal Thomas v eni vrstici:

"Ministrstvo za "informacijsko tehnologijo" ali za "avtomobilsko tehnologijo" - ne spada prav pod državo in vlado. To je stvar "civilne družbe". Jasno?"

Nimam kaj več dodat, ker če vam tolk mal ni jasn, pol nima smisla naprej vlečt te kače kjer se sploh noben ne potrud prebrat kr napišem, kaj šele razumet. Ne vem al ste tolk neizobraženi al preprosto fuknjeni, kot se je milo izrazil sogovornik.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Thomas ::

Gigabit nima problemov ne z znanjem, ne s pametjo.

Nič neumnega še ni uspel napisati v tale thread.

Kar pa ne velja za gospodo državne intervencioniste.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Žalostno, da nekdo iz FRI kaže takšno neznanje glede računalništva (če si res iz FRI). Pričakoval bi, da boste FRIjevci vedeli kaj o zasnovi Windows in Linux sistemov in iz tega sledečih posledic za varnost.

Pa ne spelji me na avto z airbagom področje. govoril sem o avtu z varnostnim pasom. Kje lahko kupim avto z varnostnim pasom? Ne morem. Torej država posega v moje pravice in odločitve?

Vsak razširjen program postane tarča napadov
Apache je bolj razširjen kot IIS, pa je zanj manj exploitov. Kako si pa to razlagaš gospod strokovnjak?

Thomas: strinjam se, da preveliko vmešavanje države v gospodarstvo v splošnem ni dobra stvar. Čeprav je zanimivo, da je to novejša ekonomska doktrina. Včasih je veljala druga doktrina. Tudi v ZDA - New Deal recimo. Pa izgradnja kakšnih velikih projektov - recimo polet na luno, mostovi, itd. brez državne odločitve in državnega (torej davkoplačevalskega denarja) ne bi bili možni.
Se pa strinjam, da bi bilo v konkretnem primeru potrebno prodati Telekom, ker v takšni situaciji kot je sedaj dela samo škodo celotni Sloveniji.

Gigabit je pa sam sebi kontradiktoren, ko pravi da se država ne sme vmešavati v odločitve posameznikov in da je monopol dober, ker "je le rezultat uspešnosti ene firme", oziroma "le dokazuje uspešnost in znanje neke firme", hkrati pa javka da urad za varsttvo konkurence ni učinkovit ("Bo zato že uredil urad za varstvo konkurence, brez skrbi. Če pa ta ne bo, pol je pa res nekaj gnilega v naši vladi"). Zdaj se bo pač treba odločiti - ali naj država pusti vse da gre svojo pot, ali naj v nekaterih primerih le intervenira?

Sicer pa imam o FRIju čedalje slabše mnenje - očitno tam ljudje ne dobijo ustrezne izobrazbe, ki bi jim omogočila dostojno preživetje. Spominjam se, da je pred časom Microsoft razpisal nagrado 1 mio. SIt za neko aplikacijo. V razpisnih pogojih je lepo pisalo, da je lastnik kode in vseh pravic po tekomovanju Micosoft.
In je en iz FRIja napisal program, ki je dobil 1. nagrado. V DELU je bil objavljen pogovor z njim. Na vprašanje čigave so avtorske pravice je človek odgovoril, da ne ve točno, da vse piše na spletni strani Microsofta. Na vprašanje kaj si misli o odprti kodi je pa rekel da se mu zdi zanimiva.. predvsem za kakšne karitativne organizacije. Evo, točno take ljudi rabijo softwerska podjetja. Ljudi, ki se ne zavedajo svojih pravic in ljudi, ki ne vedo za alternative. Taki ljudje so idealen "material" za korporacije.
Za take ljudi po mojem mnenju velja izraz - evolve or die. Boste pač izumrli, kaj vam morem.

Aja, glede piscev virusov: Ja najbrž je prvo treba nekaj ukrent glede kršiteljev. Američani so se v vojni proti prohibiciji marsikaj naučili. Ampak če je nekdo ignorant in ne pozna zgodovine, se bo pač naučil ponovno. There is a simple way and a hard way.
sudo poweroff

Gigabit ::

Matthai, si mal živčen, kaj? Nimaš persena? Na, ti vseen ustrežem.

"Pa ne spelji me na avto z airbagom področje. govoril sem o avtu z varnostnim pasom. Kje lahko kupim avto z varnostnim pasom? Ne morem. Torej država posega v moje pravice in odločitve?"
Ne, govoril si o obeh stvareh. Pas je standardna oprema vsazga avta, medtem k airbag ni. Za airbag, tko kot za aintivirus, se odloč posameznik sam. Za pas, tko kot za firewall v novih sistemih, pa ne več, ker ta že sam pride zravn.

"Apache je bolj razširjen kot IIS, pa je zanj manj exploitov. Kako si pa to razlagaš gospod strokovnjak?"
Enostavno, Apache ima pač manj lukenj ker so jih napadači zarad večje koncentracije na Microsoft manj uspel odkrit. Microsoft pa je že itak primarna tarča, že zarad njihovga monopola. Tko da bi tud Apache verjetn bil bolj napaden v obratnem primeru. Še kaj?

"Gigabit je pa sam sebi kontradiktoren, ko pravi da se država ne sme vmešavati v odločitve posameznikov in da je monopol dober, ker "je le rezultat uspešnosti ene firme", oziroma "le dokazuje uspešnost in znanje neke firme", hkrati pa javka da urad za varsttvo konkurence ni učinkovit ("Bo zato že uredil urad za varstvo konkurence, brez skrbi. Če pa ta ne bo, pol je pa res nekaj gnilega v naši vladi"). Zdaj se bo pač treba odločiti - ali naj država pusti vse da gre svojo pot, ali naj v nekaterih primerih le intervenira?"
Nisem nikjer rekel, da je monopol dobr. Rekel pa sem, da če firma pridobi monopol, da je to rezultat znanja in uspešnosti firme. Dodal sem tud, da v demokraciji monopolno firmo z znanjem lahk prekaša in celo prevzame njen monopol kašna nova firma in seveda še to, da za zdravo konkurenco poskrbi urad za ta namen. Kaj ti še ni jasn? Ne znaš eno povezat z drugim?

"Sicer pa imam o FRIju čedalje slabše mnenje"
A bi se zdaj jz moral zarad tega sekirat, ker maš ti slabo mnenje o FRIju sam zato, ker ne zastopš enih najbl enostavnih zadev? Pa se ne, oprost no. Ti pošljem še svoj življenjepis, da boš lahk kej bl konkretnga napadel pr men? Mogoč se bom pa pol kaj bol zasekiral, pa bom rekel da maš prav. Probat ni greh.

"In je en iz FRIja napisal program, ki je dobil 1. nagrado. V DELU je bil objavljen pogovor z njim. Na vprašanje čigave so avtorske pravice je človek odgovoril, da ne ve točno, da vse piše na spletni strani Microsofta. Na vprašanje kaj si misli o odprti kodi je pa rekel da se mu zdi zanimiva.. predvsem za kakšne karitativne organizacije. Evo, točno take ljudi rabijo softwerska podjetja. Ljudi, ki se ne zavedajo svojih pravic in ljudi, ki ne vedo za alternative. Taki ljudje so idealen "material" za korporacije."
In kaj ma to zdaj veze s to debato? Poskušaš očrnit fax na kerga hodm in njegove študente, zakaj že? Ker teb nekaj ne gre v glavo? LOL!

"Za take ljudi po mojem mnenju velja izraz - evolve or die. Boste pač izumrli, kaj vam morem."
Sm pogledal tvoj profil, pa se mi zdi, da boš ti šel pred mano v grob. Tak da vsaj malo premisli kaj zineš, predn zineš. Si pri teh letih že poročen? Maš družino? Da se bo vsaj ohranil tvoj del evolucje, da ne bo res vse izumrlo kr je od tebe.

"Aja, glede piscev virusov: Ja najbrž je prvo treba nekaj ukrent glede kršiteljev. Američani so se v vojni proti prohibiciji marsikaj naučili. Ampak če je nekdo ignorant in ne pozna zgodovine, se bo pač naučil ponovno. There is a simple way and a hard way."
Ti se zgleda že nič ne moreš naučit, vsaj tko kažeš v tej debati da ne.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

kopernik ::

tear_drop:

Aja pa še nekdo je omenu da je treba komunikacijska omrežja potegnat po vsej sloveniji in internet dat v vsako vas. S tem bi se MID lahko bil ukvarjal, zdej se pa ne bo več mogel. ELES in Slovenske železnice imata potegnjeno optiko čez vso Slovenijo, samo Telekomov monopol mora it pa bojo lahko zadevo tudi tržl. Oziroma ponudnikom interneta jo že sedaj prodajajo. Mislim da je ravno v škofji loki telemach preko optike SŽ v splet povezan. Telekom ne služi na ADSL-ju pač pa na najetih vodih.


Vsakemu človeku, z vsaj malo soli v glavi, bi moralo biti jasno, da več sto milijonski projekti ala eDohodnina, koristijo bore malo ljudem, če le-ti niso omreženi. Zaradi ignoriranja tega dejstva s strani g. Gantarja in njegove ekipe lahko potegnem le en zaključek : na MIDu le niso imeli takih profičev, kot bi se sedaj rado prikazalo. Moto MIDa, že od vsega začetka bi moral biti : "Ne avtoceste, optiko v vsako vas".
Dejstvo, da imajo SŽ in ELES že precej kablovja po Sloveniji, bi moralo biti predvsem v pomoč pri zagonu takega projekta, saj je država lastnica teh dveh podjetij.

MIDadmin ::

Fantje ko govorite o (ne)omrezenosti Slovenije in potrebi po vlecenju kablov, bi mogoce lahko kdo pogledal nekatere uradne podatke. Npr.:

- Dostop do interneta ima skoraj polovica gospodinjstev v Sloveniji
- Informacijska pismenost v Sloveniji
- 83% mladih med 16 in 24-im letom uporablja internet

Ne trdim da je za to kriv/zasluzen MID, navajam nekatere podatke, da se nebi prevec na pamet govorilo.
Glavni izzivi prihodnosti v Sloveniji pa gotovo niso le manjkajoci kilometri kablov temvec kako bomo na teh kablih delali/ziveli/se ucili/zabavali/whatever. In ne samo obiskovalci S-T-ja temvec tudi tisti, ki so sedaj se v vrtcih, tisti, ki so v domovih za ostarele, tisti, ki ne vidijo najbolje, tisti, ki se v preteklosti niso imeli moznosti ukvarjati s pridobivanjem znanj na teh podrocjih etc. Za S-T populacijo pa je mogoce bolj zanimivo kako se bo drzava (SI ali EU ali USA) vtikala v njihovo pocetje, kako jih bo varovala ali zasledovala, kdaj bomo sli na IPv6, kako bomo delili domenski prostor in se morje podobnih "malenkosti".
Saj pravim, to bo se zanimivo ... :D

poweroff ::

Pas je standardna oprema vsazga avta, medtem k airbag ni.
Zakaj? Ker je država predpisala pas.

Za pas, tko kot za firewall v novih sistemih, pa ne več, ker ta že sam pride zravn.
Katerih novih sistemih? >:D
Linux pozna firewall že precej let. Tistemu, kar imajo Windowsi Xp bi pa težko rekli firewall - vsaj kdor je kdaj povohal iptables. A tega vas tudi niso naučili? >:D

Enostavno, Apache ima pač manj lukenj ker so jih napadači zarad večje koncentracije na Microsoft manj uspel odkrit. Microsoft pa je že itak primarna tarča, že zarad njihovga monopola. Tko da bi tud Apache verjetn bil bolj napaden v obratnem primeru. Še kaj?
Ja, kako boš pojasnil dejstvo, da si najprej trdil, da so bolj napadani sistemi, ki so bolj razširjeni, ko pa sem ti dal primer Apacha, ki je bolj razširjen kot IIS, pa je manj napadan, pa se izmikaš. Apache ima - oz je imel do pred kratkim dejanski monopol. Tu se vidi, da bluziš o informatiki.

Rekel pa sem, da če firma pridobi monopol, da je to rezultat znanja in uspešnosti firme.
Samo tega?
Kaj pa izhodiščni pogoji - npr. primer v telekomunikacijah (Mobitel in Simobil)?

za zdravo konkurenco poskrbi urad za ta namen
Aja, to pa ni intervenca države? >:D

Primer tistega študenta iz FRIja sem pa omenil zato, ker se mi zdi da podobno razmuišljaš kot on.

Pa da se razumemo: ne mislim zagovarjati obstoječe ekipe MIDa, pač pa me moti dejstvo, da ima država do IT-ja ignorantski odnos, nekateri pa to očitno pozdravljate. Če bo nova vlada namesto MID ustanovila močno strokovno službo, bom to z veseljem podprl. Ali pa če bo v neki drugi obliki zbrala strokovnjake na enem mestu. Ampak bojim se da ne bo. Vsaj ne pričakujem tega od ljudi, ki so še pet let nazaj kopali po preteklosti.
sudo poweroff

poweroff ::

MIDAdmin: Za S-T populacijo pa je mogoce bolj zanimivo kako se bo drzava (SI ali EU ali USA) vtikala v njihovo pocetje, kako jih bo varovala ali zasledovala, kdaj bomo sli na IPv6, kako bomo delili domenski prostor in se morje podobnih "malenkosti".

Ja, eni pač ne razumejo, da je TOČNO TO informacijska družba. In o teh stvareh računalničarji ne morejo odločati - ker niso usposobljeni (Gigabit recimo sploh ne - je že dokazal to :D ) in ker so boljši v drugih rečeh.

Seveda za enega Gigabita je rešeno vse že s tem, ko se potegne kable, kaj bo pa potem bomo pa že videli (včasih so rekli "bo že Bog dal")...
Pa da ne bi slučajno kdo pomislil, da bi Slovenci lahko kakšno pametno rekli v svetu, a ne Gigabit. Raje bomo sledili ostalim. No, saj je Cankar lepo zapisal: hlapec ostane hlapec.

Sicer se pa jasno vidi usmeritev nove vlade - namesto z informatiko, se bo birokracija ukvarjala sama s sabo. Malo karikirano rečeno, ampak se bojim, da kar blizu resnice.
sudo poweroff

Tear_DR0P ::

Državotvorno početje razdeljevanja slovenije na regije in podobne oblike lokalne samouprave je dokazan bullshit, tle ste zajebal, k niste šli na okroglo mizo. Tam bi lahko gospoda Lukšiča, ki je mimogrede Idejni vodja ZLSD in predavatelj politologije na FDV kej o teh rečeh vprašal.
Lokalna samouprava nima smisla, ker nimamo družbe za pašo ovc (po Kekcu). Potem pa pride do podobnih butastih kot so subvencije za govedorejo in prašičjerejo v prekmurju in beli krajini, ovčereja na kočevskem in subvencija za cele hektarje žitnih polj v julijskih alpah. Tle bi ti vsak kmet znal povedat da so subvencije po regijah narobe razporejene, ampak ker so v upravi zgolj diplomirani ekonomisti in pravniki, ki nimajo pojma o kmetovanju, so le laični birokrati, se dogajajo nesmisli. V prihodnje boš imel enako sranje tudi v informacijski družbi, morda.

In pa še enkrat, brez ene skupine strokovnjakov, ki bi znal tisto, kar FRI-jevci (in njim podobni) skupi spravijo, razložit laičnim ljudem in pa birokratom, bodo IT strokovnjaki tulili eno, ljudje pa ne bomo nič razumeli ali slišali nekaj povsem drugega. Morda bodo kmalu tudi pri nas realnost članki kot je bil on v Funny linksih, ko IT strokovnjak opozarja ljudi pred hekerji. Ti so sposobni preko interneta računalnik spremeniti celo v bombo.>:D
Želim si da bi imel vsaj eno tako skupino, al pa več dobr povezanih. Sam me je strah da jih ne bo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Gigabit ::

"Zakaj? Ker je država predpisala pas."
Hočš rečt, da obstaja kaka država, kjer so avtomobili brez pasov? Al pa novi sistemi brez firewalla? Dej, naštej mi jih štručko.

"Katerih novih sistemih? >:D"
V novih operacijskih sistemih za uporabniška računala. Upam da veš o čem govorim.

"Linux pozna firewall že precej let. Tistemu, kar imajo Windowsi Xp bi pa težko rekli firewall - vsaj kdor je kdaj povohal iptables. A tega vas tudi niso naučili? >:D"
A še zmer govorimo o uporabniški zaščiti pred črvi, al hočeš kaj druzga tle dokazat, naprimer svojo neumnost? ker očitno je, da ne morš dokazat nč druzga, vsaj do zdaj ti ni še uspel. Povprečni uporabnik ne rab kašnih iptables, govoril smo o osnovni varnosti, tko k pas za avto. Če kermu to ne zadostuje, pa si lahk nabav še čelado (boljši firewall Z iptables). Možnosti nadgradenj so neskončne, kar hoče uporabnik lahk naredi in se zaščit, brez posega države vmes.

"Ja, kako boš pojasnil dejstvo, da si najprej trdil, da so bolj napadani sistemi, ki so bolj razširjeni, ko pa sem ti dal primer Apacha, ki je bolj razširjen kot IIS, pa je manj napadan, pa se izmikaš. Apache ima - oz je imel do pred kratkim dejanski monopol. Tu se vidi, da bluziš o informatiki."
LOL! Kaj ti res ne znaš brat? še enkrat: Enostavno, Apache ima pač manj lukenj ker so jih napadači zarad večje koncentracije na Microsoft manj uspel odkrit. Microsoft pa je že itak primarna tarča, že zarad njihovga monopola. Tko da bi tud Apache verjetn bil bolj napaden v obratnem primeru.
To da en program vod nad programom od monopolne firme, še ne bo kaj dost spremenil kar se tiče napadov.

"Kaj pa izhodiščni pogoji - npr. primer v telekomunikacijah (Mobitel in Simobil)?"
Ne vem, če ti kej pri njih ne paše, se pritož na urad za varstvo konkurence.

"za zdravo konkurenco poskrbi urad za ta namen
Aja, to pa ni intervenca države?"

Je? Ampak tukaj govorimo o nepotrebosti večih uradov za eno in isto stvar. kot je Thomas povedal: "Ker je en urad nesposoben, jih rabimo še 100? Da eden bo pa morda sposoben?"

"Primer tistega študenta iz FRIja sem pa omenil zato, ker se mi zdi da podobno razmuišljaš kot on."
No vsaj to priznaš, da razmišljam. Ti še tega kt zgleda ne znaš. Kero šolo si pa ti obiskoval?
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

EssEncE ::

FDV pomoje. To tisti FDV, kjer lahko samo po stopnicah padeš.:(

Gigabit ::

"FDV pomoje. To tisti FDV, kjer lahko samo po stopnicah padeš."

Se prav ma ta Matthai dost pojma o ničemer in nč pojma o kakšni konkretni stvari. Saj to je do zdaj tud dost jasno pokazal, me sploh ne čudi.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

kopernik ::

MIDadmin:
Zgleda da nočeš razumeti, kar pravim. Strateško pomembno za državo je, da omreži vsako vas. Ne, da jo omreži Telemach ali Siol. In ne samo to. Narejeno je potrebno potem vzdrževati in nadgrajevati. To, da 83% mladih uporablja internet je pohvalno. Koliko ga uporablja, je pa drugo vprašanje. Da ne govorim o večinski populaciji v starosti 30+.

Problem, ki sem ga izpostavil je, da našo politiko in s tem MID, boli k**** za to, kako je s omreženostjo državljanov (če izvzamemo Arnes za akademsko sfero). Po drugi strani pa jih izjemno skrbi, kako bodo postavili cestninsko postajo nekje bogu za hrbtom.

Thomas ::

Igor Lukšič .. hehe .. ta je dobra.

Kar se tiče IT je "pod" ministrstvom za gospodarstvo. Je "pod" ministrstvom za znanost in visoko šolstvo, je "pod" ministrstvom za državno upravo ...

Kot da zdej bo pa sirota, ker ni več MIDa in Gantarja.

Zakaj so vsa ta ministrstva? Da naredijo jasna pravila igre za vse gospodarske subjekte, šole, lokalne skupnosti ...

Da bi pa imeli nek MID, katerega poslanstvo naj bi bilo demonopoliziranje Microsofta ... hehe ... pa da bomo mi to plačevali, sveto vojno proti MSju? Hvala lepa.

Sem že 100 krat rekel. Nej ustanovijo LJUDJE FIRME, ki bodo prerasle MS. Naj država jim pomaga pri postavljanju temeljnih kamnov s tem, da tja pride predsednik države in naj na veleposlaništvih delijo propagandni material ob priliki. Če so alocirana baje neka ogromna vzpodbudna sredstva, naj jih namenijo tja. ČE že morajo.

Drugače je pa vse skupaj ena "Lizbonska deklaracija". Bullshit, po domače.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Aja, da si bomo na jasnem. Govorim samo o infrastrukturi. ISP-jev je potem lahko zaradi mene tudi sto.

Gigabit ::

"Kar se tiče IT je "pod" ministrstvom za gospodarstvo. Je "pod" ministrstvom za znanost in visoko šolstvo, je "pod" ministrstvom za državno upravo ..."
Tako je.

"Kot da zdej bo pa sirota, ker ni več MIDa in Gantarja."
Thomas, men je ravn to najbolj smešn. A pred MIDom pa pri nas ni blo ITja? Jz sm že prej mel računalo, čudno kaj? Pa na internetu sm bil tud. Kako neverjetno. Pa po bankah so tud že mel računala.

"Zakaj so vsa ta ministrstva? Da naredijo jasna pravila igre za vse gospodarske subjekte, šole, lokalne skupnosti ...
Da bi pa imeli nek MID, katerega poslanstvo naj bi bilo demonopoliziranje Microsofta ... hehe ... pa da bomo mi to plačevali, sveto vojno proti MSju? Hvala lepa."

Točno tako!

"Sem že 100 krat rekel. Nej ustanovijo LJUDJE FIRME, ki bodo prerasle MS. Naj država jim pomaga pri postavljanju temeljnih kamnov s tem, da tja pride predsednik države in naj na veleposlaništvih delijo propagandni material ob priliki. Če so alocirana baje neka ogromna vzpodbudna sredstva, naj jih namenijo tja. ČE že morajo."
Sm tud jz to že v tej debati napisal. Mislm da so to kar vsi po vrsti z veseljem spregledal in se obesil na druge pike. Če res hočjo, da bo Slovenija na IT višku, pa naj ustanovijo eno hudo konkurenčno firmo pri nas, da bo celo Microsoft vrgla iz monopola. Mokre sanje odprtokodcev? Lahk postane resničnost, če je kdo pripravljen resno poprijet za delo in da ma dovolj znanja pa sposobnosti, da se povzdigne v sam vrh ITja. To bi bil taprav uspeh in ponos za našo državo, ne pa neke odvečne info. družbe, ki nimajo kaj delat.

"Drugače je pa vse skupaj ena "Lizbonska deklaracija". Bullshit, po domače."
Ah, saj ne dojamejo.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

BigWhale ::

95% vas tukaj ni naredilo 1% tega kar je naredil MID za 'slovenski IT' in razvoj le tega...

Torej, kaj ste pa vi prispevali?

Disclaimer, saj ne da koga zagovarjam ampak vecina tukaj niti ne ve o cem govorijo in potem pac bluzijo, tako malo tja v tri dni...

kopernik ::

Večina nas ni naredila niti en promil tistega, kar je naredil DARS. Ali katerakoli druga državna ustanova. Smo pa zato prispevali mastne denarce od naših plač. Najbolje, da smo tiho, ali kaj ? whatever ...

Gigabit ::

"95% vas tukaj ni naredilo 1% tega kar je naredil MID za 'slovenski IT' in razvoj le tega..."
95% tukaj nas je tud le plačval račune za sam MIDov obstoj prek davkov, deležni pa nismo bli nobenih njihovih dobrot. Vsaj jz ne pomnim, da bi kdaj bil. Vem pa, da sm za njih plačeval in sm zdaj ZELO zadovoljen, da mi tega ni treba več. Zato si kašne podobne vladne družbe v prihodnosti res ne želim več.

Kr pa se tiče slovenskega ITja, pa kot je blo do zdaj že ene 10x povedan, bo za to poskrbela CIVILNA družba in ne vladna.

"Ministrstvo za "informacijsko tehnologijo" ali za "avtomobilsko tehnologijo" - ne spada prav pod državo in vlado. To je stvar "civilne družbe". Jasno?"
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

BigWhale ::

MID vam je (med drugimi) dal slovenski Open Office, slovenski KDE, prosto dostopen slovenski crkovalnik, konec koncev tudi slo-tech linux.

Morda ne direktno ampak posredno, brez MIDa bi ti izdelki morda sploh ne bili.

Pa se en kup ostalega prostega programja se je s pomocjo MIDa napisalo.

Ozko usmerjeno? Mogoce. Stevilnih lobiranj in vzpodbud znotraj ostalih ministrstev in ostalih drzavnih organov pa je tudi bilo kar nekaj.

Jasno pa je, da je kolesje vlade precej pocasno in zarjavelo, tako da cetudi ga nekdo premika (MID) se to ne more zgoditi takoj in v trenutku.

Kot je ze nekdo povedal, ce neko ministrstvo slabo dela, ne ukines ministrsva ampak zamenjas ministra. Ce bi vsi tako delali, bi bili kaj hitro brez ministrstev ;>

Gigabit ::

"MID vam je (med drugimi) dal slovenski Open Office, slovenski KDE, prosto dostopen slovenski crkovalnik, konec koncev tudi slo-tech linux."
Če bom kdaj res želel uporablat kerga od teh programov, si bom naložil angleške v originalu. Za tiste pa niti MID, niti kak Slovenc ni odgovoren! ST Linux pa me že kot tak na daleč ne zanima.

Najbolj sovražim, da mi je nekaj na silo potisnjeno v usta in mi potem še kak tak kot je tale BigWhale reče, naj preprosto pogoltnem. Češ, ministrstvo plačuješ, tle smo pa mi zdej naredil slovenske prevode določenih programov... to uporabljaj če češ, če nočeš pa nč, ampak davke boš pa še vseeno plačeval. NE! Nočem plačvat za te bedarije in nočem butastih slovenskih prevodov. Uporabljal bom tist, kr MEN paše, ne vam! In plačval bom tud tist, za kar sem bom SAM odločil, ne pa vi namesto mene. Smo si na jasnem? Upam.

"Morda ne direktno ampak posredno, brez MIDa bi ti izdelki morda sploh ne bili."
BMK. Te izdelke bi določeni prevajači in razvijalci lahk izdal tud brez MIDa, ker vse kr rabjo je nekaj znanja in časa. Tega pa so že dokazal, da ga nekaj majo, tko da nobenga MIDa al pa kakega druzga društva ne rabjo. Ne mislim pa jz takmu društvu plačvat svojga dnarja, da bodo potem oni tega preusmeril takim razvijalcem programov, ki mene ne zanimajo in jih ne mislim nikol uporabljat! Jasno? Kupil bom tisto, kr mene zanima, ne vas!! Ne boste si pa z vladno pomočjo polastil mojga dnarja, to idejo si kar v rit vtaknite vi butasti odprtokodci!! (z vsem dolžnim spoštovanjem)
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

kopernik ::

Naj mi nekdo razloži, zakaj smo poleg MIDa potrebovali tudi CVI.

BigW:
Torej se po ukinitvi MIDa ne morem več nadejati slovenskih različic OO, KDE-ja, itd. v prihodnosti ? Zakaj ne ? Če se gre za finančno podporo ali nagrade takim projektom ni potrebe, da bi za to ustanavljali ministrstvo.

Vloga ministrstva bi bila bolj v temu, da poskuša z uvajanjem zastonjskega programja na tistih delovnih mestih, kjer plačljivo programje ni potrebno oz. ne nudi nič dodatnega (marsikje se npr. uporablja samo mail clienta, browser in word). Zanima me, kakšno programsko opremo so imela taka delovna mesta na MIDu. Tle bo pa najbrž MIDadmin kaj več povedal.

Zaenkrat ni razvidno, da bi naša uprava (od ministrstev do občin in raznoraznih uradov) prehajala na zastonjske rešitve. Tudi nisem zasledil, da bi se MID kaj posebej boril za take spremembe niti, da bi se Gantar pritoževal čez (pre)počasno kolesje naše vlade. Seveda bi bilo kaj takega najbrž smešno, saj je MID del vlade.

Gigabit ::

"Torej se po ukinitvi MIDa ne morem več nadejati slovenskih različic OO, KDE-ja, itd. v prihodnosti ? Zakaj ne ? Če se gre za finančno podporo ali nagrade takim projektom ni potrebe, da bi za to ustanavljali ministrstvo."

Jasn da za to ni potrebe. Če so ti odprtokodci tolk želni dnarja, da ne morjo neki narest brez njega, naj najprej spremenijo mišlenje, se podajo narest kak dober program v zaprti kodi (zarad mene lahk tud pustite odprto, da vam kdo pol krade) in ga pol dat na trg! Če bo program res dobr vsaj tolk, kot ga tuki radi hvaljo, ga bo sigurn kuplo ogromno ljudi! Lažje pa se je seveda preseravat na tuj račun, naj vlada trga dnar od revnih Slovencev, pa ga da "nam" odprtokodcem, da bomo nardil kak prevod al pa kak SLO linux in spotoma postal še slavni. To si bomo tud s tem pomagal, da bomo spotoma še objavil svojo sliko v kašni novici! Za posrat!!
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Tear_DR0P ::

Gigabit ni več problema. Ministrstvo je zaprto, okrogla miza je mim - po mojem je za kr neki časa zadnja, tvoj davkoplačevalski denar bo šel pa v boljše namene - upam.
Noben te ne bo silu da uporabljaš ST linux al pa bilokirga drugega, slovenskih prevodov te pa tud noben ne bo silu uporabljat. Pa tud noben več se ne bo spušču na osebni nivo al pa te poskušu žalit. Vsaj izmed teh, ki smo to počel v teh komentarjih.

Aja pa še to. Sem študent FDV-ja, padu sm že dvakrat, pa ne po stopnicah :8).
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Gigabit ::

"Gigabit ni več problema. Ministrstvo je zaprto, okrogla miza je mim - po mojem je za kr neki časa zadnja, tvoj davkoplačevalski denar bo šel pa v boljše namene - upam.
Noben te ne bo silu da uporabljaš ST linux al pa bilokirga drugega, slovenskih prevodov te pa tud noben ne bo silu uporabljat. Pa tud noben več se ne bo spušču na osebni nivo al pa te poskušu žalit. Vsaj izmed teh, ki smo to počel v teh komentarjih."

Problem je še zmer in ga ob obstajanju takih ljudi k tko zgrešen razmišljajo in osebno žaljo sogovornika sam zato, da bi oni na tuj račun pršli do dnarja in slave, še dolg ne bo konc. Čeprov je ministrstvo zaprto, bi blo treba te ljudi tud nekam zapret dokler se ne streznijo. V ta namen bi pa tud jz vladi rade volje namenil dnar, da se poskrbi in pomaga tem ljudem, da bodo postal funkcionalni in nekaj nardil za tisto kr se jim zdi tko zlo pomembn (slovenski IT), ne pa bli le pasivno zajedljivi.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

minmax ::

gigabit

jaz imam dost prepucavanja po forumih. daj pokazi se enkrat v zivo pa se pomenimo. mislim, da bomo nasli veliko skupnih tock, pa veliko lazje se bomo pogovarjal.
resno... kje so ti, ki se na forumu najbolj oglašajo, ko se je treba menit v živo? dajmo no...

MIDadmin ::

Čeprov je ministrstvo zaprto, bi blo treba te ljudi tud nekam zapret dokler se ne streznijo. V ta namen bi pa tud jz vladi rade volje namenil dnar, da se poskrbi in pomaga tem ljudem, da bodo postal funkcionalni in nekaj nardil za tisto kr se jim zdi tko zlo pomembn (slovenski IT), ne pa bli le pasivno zajedljivi.

Gigabit, tole je osebno. Jaz sem eden od teh ljudi, zato te prosim da:
- tocno navedes pravno podlago za zaprtje ljudi (upam, da se zavedas da je neustavno odvzemati prostost ljudem brez pravne podlage)
- ali namigujes, da smo (bili) pod vpilom kaksnih opojnih substanc, da nam je potrebna iztreznitev? Ce, da, katerih in kdaj, ter na podlagi cesa tako sklepas?
- kako definiras pasivno zajedljivost?
- kako placujes davke, ce si se vedno student FRI? (Fusas, studenstski servis...?)

Gigabit ::

"jaz imam dost prepucavanja po forumih. daj pokazi se enkrat v zivo pa se pomenimo. mislim, da bomo nasli veliko skupnih tock, pa veliko lazje se bomo pogovarjal.
resno... kje so ti, ki se na forumu najbolj oglašajo, ko se je treba menit v živo? dajmo no..."

Čist resn ti zdaj tole povem, minmax. Zarad mene se lahk prepucavaš prek novic s slikam, al pa v TV oddajah z raznim natolcevanjm, BMK. Samo ne počni tega, kr sm omenil zgoraj. Kr pa se tiče tvojga predloga za srečanje v živo in iskanje skupnih točk, pa ti moram povedat da žal nism peder, niti ne mislim vložit niti tolarja v to, da bi se dobil s človekom k me že tukaj noče razumet.

"Gigabit, tole je osebno. Jaz sem eden od teh ljudi"

Ne vem če si, nisem mel tebe prvotno v mislih. V mislih pa sm mel predvsem ljudi, ki so bevskal in najedal v tej debati brez prave podlage al argumentov. Če pa se steješ med tiste, k so za to, da se ljudem krade dnar prek davkov in se tega vlaga v razvijalce odprtokodnih programov, kateri mene itak ne zanimajo, pol pa sigurno sodiš v tisto omenjeno skupino ljudi kere bi blo treba zapret in jih rehabilitirat. Če pa se vsega tega že zavedaš in to počneš iz namerne zlobe, pol pa kar direkt v navadn zapor med roparje in morilce, vsaj za 10 let. Ravn tko kot to nardijo spamerjem v ZDA.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Netransparentno ustanovljen Slovenski Internetni forum

Oddelek: Omrežja in internet
205584 (4644) AndrejO
»

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
1279182 (9182) kopernik
»

SDS želi spremeniti ministrstva

Oddelek: Problemi človeštva
313090 (2248) Trubadur
»

MID vabi na e-klepet: Internet &#8211; iluzija varnosti in zasebnosti?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
112643 (2643) Thomas
»

Vlada razrešila Podobnika!

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
402796 (2796) Boeing

Več podobnih tem