» »

Ljudska "demokracija" na ambruški način

Ljudska "demokracija" na ambruški način

««
«
1 / 51
»»

Daedalus ::

Problem. Ne bi htel biti preveč kritičen do "ubogih" sodržavljanov, samo tole je pa že (nevaren) absurd. En Slovenec poči drugega s kolom po glavi, žrtve tega so pa Romi? Ne pravim, da so nedolžne ovčke, sploh na Dolenjskem so z njimi težave (zanimivo, oni v Prekmurju so pa zelo kul), samo a je pregon in bojda občasni pozivi k linču res rešitev?

Mam dve kritike tule konkretno. Prva leti na Vlado - tole ni prva taka težava, ukrepov, ki bi bili namenjeni urejanju problematike pa ni nikjer. Druga pa leti na ombudsmana - kako si lahko privošči biti tiho? Ob tem, ko na strani objavlja takele stran na www.varuh-rs.si=1813&tx_ttnews[backPid Varuh v Slovenj Gradcu: Država raje kupuje tanke kot spodbuja mir]=1&cHash=0a6097d664 abotnosti];( Jebemti tako državo, kjer bo podivjana ljudska množiča "urejala" težava in kjer se očitno s segregacije premikamo k fizičnemu obračunavanju - zaenkrat pregonu, bi si pa upal stavit, da ob nepravilnem obnašanju oblasti (in spet prelaganju odgovornosti) tud kak linč ni več daleč. Hvala za tako "pravno državo";((
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sparklyslo ::

Kot jaz razumem problem, tudi krajanom ni všeč ker pravna država ne deluje.

Tisti slovenec menda živi v romskem naselju, ki stoji na "nepravem?!?" mestu, z neprimernimi življenskimi razmerami, higieno, odpadno vodo, smetmi. Romski otroci spijo v hladnih, umazanih bivališčih. Groza, kot da smo v srednjem veku.

Država naj izvaja zakone in zagotovlja pravice, ki jih imajo njeni prebivalci.
Kar pomeni: prebivalcem nebi bilo potrebno vsega tega zborovanja, ki je prestrašil romsko populacijo, če bi inšpekcije in policija ustrezno izvajala zakonske naloge. Črna gradnja je črna gradnja, pa če je od jankoviča al pa od roma; zrušit in po papirje na občino. Če avto ni registriran, ustezne sankcije. Za rome zagotoviti možnost enakopravnega šolanja in sodelovanja v lokalnih skupnostih, predvsem pa jim pomagat do življenja vrednih razmer, seveda na zakonit način.

OldSkul ::

Jaz sem iz Ivančne GOrica pa vam vseeno povem, da je situacija resna. Cigani so prestopili vse meje, pa ne samo v Ambrusu, recimo tisti iz Grosuplja so domnevno z nožem štihali pred Barom na Postaji, da o pretepih ne govorim.
Mate je izjavil, da pač to ne bo šlo, da bodo zadeve vzeli v svoje roke... ZAKAJ pa se potem vozijo z neregistriranimi avti, gradnje na črno itd itd. Kje je tu pravna država, kje so tu policijski organi? Slovenec ima zgleda manj pravic kot en cigan.

krneki0001 ::

Sem živel 600m zračne linije stran od ambruških romov in ciganov. (romi zato, ker so nekateri res romi in tudi tako živijo , tisti ostali pa so cigani(najdeš tudi slovence vmes) in jih tut romi ne marajo. Če pa omeniš prekmurskemu romu, rome iz dolenjske bo izjavol, da so to vsi cigani in ne romi.

Živijo na lastni zemlji, ki jo je njihov predstavnik(Miha - spoštovana osebnost, ki je miril ene in druge, ter so se ga bali vsi) kupil za svojo familjo. Od tam jih ne more nihče pregnat, ker so na lastni zemlji, torej da bi jih preselili že takoj odpade.
Na žalost je Miha umrl par let nazaj in od takrat se dogajajo borbe med njimi za vodjo(ki med drugim dobiva ogromno denarja od države za vodstvo vasi). Problem je ker nimajo nekoga, ki bi jih s trdo roko vodil in zato počnejo res karkoli hočejo.
Vozijo se z neregistriranimi avtomobili,
prekupčujejo z orožjem, drogo, veliko jih je tudi odvisnikov od droge, zato si tudi upajo napadat ljudi in vedno jih je več skupaj (kot večina "pretepačev" iz večjih mest - ker vemo da kot posameznik nima jajc noben od njih zatežit komurkoli),
kradejo otrokom(recimo otroci pobirajo drobiž in krofe za pusta, cigani pa jih oropajo še za tist drobižek in krofe, po možnosti jih še pretepejo),
kradejo po vikendih in po hišah, uglavnem kradejo koder se da.

Če ukrade nekomu iz avta denar, potem mu policaj nič ne more, lahko ga samo prosi da denar vrne(prijave ne napiše) - bil sem priča temu. Če nekomu kaj ukradejo izpred hiše, pa tudi če ga vidiš, ne moreš nič, ker bo imel 20 prič, da je bil pri njih v logorju in da ni bil na tvojem koncu.

Kolega je dve leti nazaj dobil od njih s sekiro po glavi in 3 mesece kliničnega centra samo zato ker se je peljal mimo njihovega naselja po cesti(njihov kamp je ob glavni cesti zagradec ambrus). Ustavili so mu avto in ko je izstopil, da bi jih vprašal zakaj so ga ustavili jih je dobil s sekiro po glavi.

V trgovini vsak dan ukradejo za vsaj 10 d o15.000 sit, če ne več, pa jim spet nič ne morejo. Zaletavajo se v avtomobile, ustavljajo avtomobile na glavni cesti ivančna gorica - žužemberk in grozijo, kradejo ali pa žicajo denar - največkrat ga pa dobijo z grožnjami.

Vendar pa ko si naštimaš bullbar na avto s FI60 cevmi in ko vidijo, da se boš v njih zaletel in da si bolj nor od njih, se na hitro umaknejo, če se pa takrat ustaviš in pograbiš kak kol al pa kej hujšega iz avta pa bežijo in ti potem vsaj par mesecev dajo mir. Če pa še pokažeš, da imaš orožje doma, te pa pustijo za večno na miru. Vsaj jst nisem imel nobenih problemov z njimi od takrat ko sem spustil rafal 7.62 iz kalašnika v zrak, ko so se mimo hiše samo pripeljali. Po tistem dogodku me vedno samo pozdravijo al pa kak cigaret probajo nažicat od mene.

Jst osebno menim da če se jim postaviš po robu na enak način kot oni, te spoštujejo in ti dajo mir. Res pa je da se z njimi ne zapletam v kregarije ali pretepe. Mi je škoda da bi šel v zapor ali da bi plačeval zaradi tega, če bi človeka, ki me je napadel z nožem ali sekiro (recimo, ker to največkrat uporabljajo za grožnje in pretepe), ubil ali ga postavil na invalidski voziček.

Za take stvari imamo policijo, ki bi morala tukaj narest red. VSI PA VEMO, DA JE TUDI POLICAJ SAMO ČLOVEK, KI IMA DRUŽINO IN ČE NEKDO NJEGOVI DRUŽINI GROZI, SE BO TUDI POLICAJ UMAKNIL. Bo treba kako posebno enoto brez oznak in brez imen z zamaskiranimi obrazi poslat na to območje in naj uredijo zadeve na hitro in dokončno, da bo enkrat mir.

krneki0001 ::

Povsem banalno kriminalno dejanje, sicer s hudimi posledicami za nekega posameznika, je v Suhi krajini načelo temelje skupnosti, kakršna si želimo postati: odprta za vse, brez predsodkov in predvsem pravična. Takšen dogodek je vsa prizadevanja za ureditev razmer v dolenjskih občinah, kjer živijo Romi, potisnil še za nekaj let nazaj, zato je zdaj povsem nepomembno, kdo in zakaj je koga najprej z desko po glavi. Grozovite reparacije, ki se posledično dogajajo in ki jih zahtevajo krajani Ambrusa, niso toliko odraz nestrpnosti, ki jo vsi po malem nosimo v sebi, ampak splošnega pomanjkanja strategije za urejanje razmer v občinah z romsko etnično manjšino. To je nedvomno naloga države, ki pa je nekaj desetletij »spala« in je lokalne skupnosti pri reševanju teh vprašanj prepustila samim sebi. Nekatere so imele pri tem srečo, večina pač ne.

Občinam je država tako predpisala romskega svetnika in le Grosuplje se brez posledic tem navodilom upira. Nestrpnost je žal lahko tudi politični kapital, zato država le gasi posamezne požare. Če bi imela jasno strategijo, verjetno od nasprotovanj integraciji romskih otrok in legalizaciji naselij ne bi zdaj prišli do zahtev po preselitvi Romov z njihove zemlje. V zadnjih letih se je sicer marsikaj spremenilo, namenjajo se sredstva za urejanje infrastrukture v romskih naseljih, prek različnih institucij se izvajajo programi o zaposlovanju in šolanju Romov. Vendar s tem država samo popravlja svoje napake, ker je pomanjkanje strategije nadomeščala tako, da je Romom navidezno dajala več pravic, kot jih imajo preostali državljani. Vsaka porušena črna gradnja je postala predmet spora na evropskem sodišču za človekove pravice, česar se je politika navsezadnje tudi ustrašila.

Vendar se v lokalnih skupnostih vsak dan srečujejo z dejanskimi problemi povsem od blizu. Tokrat se je ambruški problem spolitiziral in dobil tako nepredvidljive posledice, da ga birokratsko, z romskim zakonom ali čim podobnim, ni več mogoče rešiti. Ukrepa lahko le policija in pomiri strasti do prihodnjega incidenta, ki se bo zgodil, ker problemov ne odpravljamo, ampak si želimo, da bi sami izginili. In to je, preprosto povedano, tudi vsa strategija države pri reševanju romske problematike.



Vir: novinar Matej Košir

krneki0001 ::

Spyker
Država naj izvaja zakone in zagotovlja pravice, ki jih imajo njeni prebivalci.
Kar pomeni: prebivalcem nebi bilo potrebno vsega tega zborovanja, ki je prestrašil romsko populacijo, če bi inšpekcije in policija ustrezno izvajala zakonske naloge. Črna gradnja je črna gradnja, pa če je od jankoviča al pa od roma; zrušit in po papirje na občino. Če avto ni registriran, ustezne sankcije. Za rome zagotoviti možnost enakopravnega šolanja in sodelovanja v lokalnih skupnostih, predvsem pa jim pomagat do življenja vrednih razmer, seveda na zakonit način.


Občina ivančna gorica je dala tem ljudem 2 hiši in postavili so jim jih (hiši sta bili bolj brunarici in sta bili grajeni iz lesa). Pol leta so imeli notri živino, potem pa so začeli kurit les in so obe brunarici skurili za ogrevanje ostalih kolib.

Tok o tem, da jim ljudje nočejo pomagat. Bolj ko ne si sami nočejo pomagat, ampak samo delajo otroke in za njih potem kasirajo mastne socialne podpore.
A ti je razumljivo, da ima 19 let staro dekle že 4 otroke in za njih in zase dobiva več kot 250.000 sit na mesec od socialne in potem še ker ni zaposlena še kakšnih 50 do 60.000 sit od zavoda za zaposlovanje.

Jaz sem nekoč zaprosil za štipendijo in ker je imela mati 117 sit preveč plače, so mi zavrnili prošnjo.

Brane2 ::

Dam davkoplačevalcem čisto prav. Država nima kaj čivkat. Če njeni organi ne vzdržujejo zakona na določenem področju, bodo pač davkoplačevalci začeli razmišljat o kanalizaciji svojih davkov drugam. Pač nekaj hočeš za svoj denar.
Če te stalno buzorirajo,ga lahko daš tudi drugam. Zakaj bi plačeval policaja, da te je*e na radarski kontroli in se ti hodi smejat, ko ga rabiš ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

Brane policaji tukaj sploh nimajo dovolj pristojnosti, ker za vsako stvar morajo klicat nadrejene, ti pa ponavadi nočejo imet problemov s cigani in tako pride potem do tega, kar se dogaja.

Brane2 ::

To davkoplačevalca ne zanima. On plačuje davke in za to hoče varnost. Če policija za to ni pristojna, naj se odreče svojihm prihodkom iz tega ozemlja.
Občani se lahko tudi sami podjebavajo z radarjem za ostale zadeve pa plačajo iz tega denarja svoj kader.

Poleg tega mi ni jasno odkod tza bedarija, da policija za to ni pristojna. Če ti kup neznancev zasede neko ozemlje, ker se na njem naselijo in gre za motnjo posesti, je policija valjda prisotna za to. Ali mi hočeš reč, da če se naseliš na mojem dvorišču, te policaji ne smejo odpeljat ? Ali mogoče ni pristojna, ker gre za cigane ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Daedalus ::

Poleg tega mi ni jasno odkod tza bedarija, da policija za to ni pristojna. Če ti kup neznancev zasede neko ozemlje, ker se na njem naselijo in gre za motnjo posesti, je policija valjda prisotna za to. Ali mi hočeš reč, da če se naseliš na mojem dvorišču, te policaji ne smejo odpeljat ? Ali mogoče ni pristojna, ker gre za cigane ?

V tem primeru so Romi lastniki ozemlja. Pa ne da jih branim - od vsega najbolj kritiziram državo, ker:

a) ne zna/ noče poskrbeti za pravilno integracijo Romov v družbo
b) ne zna/ne upa/ noče sankcionirat posledic (ne)delovanja iz točke a.

Dam davkoplačevalcem čisto prav. Država nima kaj čivkat. Če njeni organi ne vzdržujejo zakona na določenem področju, bodo pač davkoplačevalci začeli razmišljat o kanalizaciji svojih davkov drugam. Pač nekaj hočeš za svoj denar.

Sej nisi resn. A ti bi dejansko prepustil "ljudski pravici" reševanje problema? Da bi veselo poklali/poobesli/karkoli že pod izgovorom, da država nima kaj, ker nič ne dela? Ja, res obvladuješ prvine pravne države, še dosti bolj kot naša država. Prebivalci imajo vso pravico se it proteste, težit, furat državljansko nepokorščino. Pravice pa v svoje roke nimajo kaj jemat.

/malo karikiranja
Ker če se gremo tak...si grem jutri nabavit AK-47 pa poračunam s parimi ljudmi, ki jih naše sodstvo ni uspelo sankcionirat. Sej, država nima kaj, dela itak nič ne, torej mam legitimno pravico po svoje poravnat račune.

Krasno, ne?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Brane2 ::

Del oblasti cesarja leži v njegovi moči. Nekako tako kot bankovci niso le koščki papirja ampak vsebujejo tudi nek dogovor. Vsak bankovec označuje neko ustvarjeno vrednost ( če naj ima kritje).

Če torej imaš državo, ki pobira davke, ne zagotavlja pa varstva pravic in zakonov, počne ta podobne svinjarije, kot so jih oblasti v Beogradu, ki so občasno kar tako natisnile dodatne bankovce.

In ker na državo ne moreš drugače efektivno vplivati, je to najboljši način.

Svojo voljo uveljavlja tisti, ki ima za to neko moč, ne nujno v neposredni obliki. To je lahko policaj, ki ti piše listek za kazen ali pa kdo drug.
Če ima za to dano moč, se temu nimaš kaj upirat, saj lahko vedno "uporabi večje kladivo"...

In če policaji ne kažejo volje,d a bi se odmaknili od krofov, potem pač nekdo mora narediti red.
Kaj naj dovkoplačevalci naredijo ? Javkajo še 200 let, da bo kdo pomotoma uredil stvar ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Sej nisi resn. A ti bi dejansko prepustil "ljudski pravici" reševanje problema? Da bi veselo poklali/poobesli/karkoli že pod izgovorom, da država nima kaj, ker nič ne dela? Ja, res obvladuješ prvine pravne države, še dosti bolj kot naša država. Prebivalci imajo vso pravico se it proteste, težit, furat državljansko nepokorščino. Pravice pa v svoje roke nimajo kaj jemat.



Ljudje lahko imamo ali nimamo pravice za nekaj samo v civilizirani družbi, kjer se zakon izvaja in spoštuje vsaj v neki osnovni meri.
Če tega ni, sam pojem "pravica" izgubi pomen. Takrat lahko samo imamo ali nimamo moč za dosego cilja.


Ker če se gremo tak...si grem jutri nabavit AK-47 pa poračunam s parimi ljudmi, ki jih naše sodstvo ni uspelo sankcionirat. Sej, država nima kaj, dela itak nič ne, torej mam legitimno pravico po svoje poravnat račune.


Če živiš na področju, kjer je policija samo še "ena od band", poetm bi kazalo premisliti o tehničnih detajlih in riziku. Če živiš tam, kjer zakoni vsaj načeloma veljajo, potem za to najbrž nimaš pravice.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

somebody16 ::

Sem iz Ambrusa. Nihče jim ne bo nič naredil. Naj se socializirajo pa bo mir. Lahko naredi bajto zraven moje, dokler bo spoštoval zakone in se jih držal tako kot se jih jaz. Policija ali pa katerikoli državni organ pa naj poskrbi, da se jih bo res držal, samo to zahtevamo.

Trenutna situacija je pa taka:

- Vsake toliko časa prileti čez vas kakšen razbit neregistriran avto. Dobesedno prileti.
- Ustrahovanje
- Kraje po zidanicah in vikendih
- Preprodaja drog in orožja na veliko.

Sta fotra zasledovala dva mulca na motorčku. Fotr ustavi ob cesti in onadva vsak na eno stran avtomobila. Fotr napol odpre šipo in reče, da se naj ga ne zasledujeta več. Tamau pravi sej vem da imaš pištolo, saj jo imamo tudi mi in sta šla. Doma sicer nimamo orožja ampak očitno oni mislijo, da ga imamo.

Res je tako da če vejo da imaš orožje doma ti dajo mir. V nasprotnem primeru pa nikoli ne veš kdaj te ustavijo in ti kaj naredijo.

Torej država naj nad njimi izvaja zakone tako kot jih nad nami pa bo vse v redu.

somebody16 ::

Vsa tista socialna pomoč, ki jo dobijo mule - mamice pr 15 - 20 in več let pa poberejo njihovi tipi in se zajebavajo z njim. Par let nazaj je eden izmed njih kupil nov avto Golf 4 namesto, da bi uštimal ogrevanje ali pa kaj podobnega za svoje uboge otročičke, ki bodo sedaj zmrzovali zunaj na mrazu ker jih krajani ne pustimo v camp. Kot da niso že vsa leta do sedaj.

Ena izmed žensk je na televiziji vsa boga govorila kako morajo otroci seda spati v gozdu v šotoru. Saj bi bili res bogi, če ne bi tudi vsa leta do sedaj spali v šotoru. Ok Imajo bajto, ki jo je sezidal pokojni Miha in veste kdo spi v njej. Vsi prej kot bogi otročički.

10000X viden prizor na cesti iz Zagradca proti kampu. Tipson s čikom v ustih peš, po možnosti v avtu, pred dvema ženskama in tremi otroci, ki vlačijo vso kramo na ramenih v njihovo bivališče, seveda peš. Točno ta tip, ki sedaj joka kako so njihovi otroci bogi in ne morejo domov.

krneki0001 ::

somebody
očitno se ljudem tega ne splača govorit, ker dokler ne vidijo ne bodo dojeli, da je tko in kako resnično je to.In ciganski otroci vedno troci spijo zunaj da so utrjeni - tko hočejo starši od njih, da ne bodo kake bolezni imeli - in res so izjemno malo bolani.

Brane2 ::

Razen v glavi.
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

Brane2 ja vsak ima pač svoje posebnosti. So imeli pa avstro-ogrski poveljniki zelo radi cigane v svojih enotah. Ker so povsod naokoli skakali bosi in napol nagi, pa nikoli niso bili bolani. Nek oficir jih je takole opisal " vedno bosi in nikoli niti malo smrklja iz nosu, kako je to mogoče, ko pa mogočni vojaki kljub uniformam in vsej opremi, prej ko slej v teh jarkih začnejo kašljati.

Brane2 ::

Fino. Zdaj rabmo samo še kako vojno. Po možnosti z Avstrijo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

@LOL ::

Ta forum preprosto moraš imeti rad PIKA

krneki0001 ::

Sam še malo offtopic

Cigane so sicer občudoval, kako to da niso nikoli bolani, vendra je največ ciganov bilo prav dezerterjev, tko da se pa ve kaj so delali z dezerterji.

Offtopic off


Kar se tiče pa ambruških ciganov, pa se zdej delajo reveže, drgač imajo pa oborožitev tako močno, da jim marsikatera vojašnica lahko samo zavida. Dobiš pri njih vse od navadne pištole pa do ročnega topa z termo vision daljnogledom (ostrostrelska puška s premerom kalibra 22mm)
Pomoje če bi lahko bi tut tanke pa še kej večjega švercal, sam skrit je težko tako veliko stvar.

Brane2 ::

Če se privatniki tam zmenijo za "varnostni tolar" in kako pobiranje cestnine, bojo hitro nabrali za kako četico, mogoče celo kak helikopterček ali dva sčasoma... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

Mah sej na ambrusu in na splošno je tam okoli ogromno lovcev, če niso kar vsi in bodo že na hitro popedenali z cigani, če bodo še naprej srali. Ljudje jih imajo že dovolj, ker do pred petimi leti je bil direktor grosupeljske policije celo boter enemu izmed sinov od vodje kampa ciganov Mihata. Potem se je pa na vrhu policije vse zamenjalo in od takrat naprej sicer nimajo več tok protekcije, pa še Miha je umrl, tako da sedaj delajo samo še štalo naokoli - nikol pa še niso delal nič koristnega - vsaj večina teh na ambrusu ne. Se pa spomnim enega izmed njih, ko je do kolega pripeljal tovornjak povhen ceglov in je ta ciganček prišel mimo, pa začel pomagat in zlagat vse skupaj dol iz kamjona. Na koncu je dobil kavico in nekaj za pojest pa se je zahvalil in odšel - samo takih je malo in če že so, jih ostali potem ...

Primer iz grosuplja. Eni familji je uspelo se rešit tega objema problemov in oče se je zaposlil in dobil dobro službo. Čez čas so mu začeli cigani težit, da morajo prit nazaj v kamp živet. Ker niso hoteli it, se je zgodil pravi mali strelski obračun in tega tipa, ki se je asimiliral in si zagotovil službo, ter si zgradil bajto so lepo ustrelili. Žena in otroci pa so hočeš nočeš prodali hišo in odšli živet nazaj v kamp, ker drugačnih možnosti niso imeli.

Brane2 ::

Lovci so vajeni medvedov in srn, ti pa ne streljajo nazaj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

Lahko pa še primer iz grosupeljske socialne službe povem.
Tip je pred hčerko staro 11 let ubil mamo s sekiro, ker mu je zagrozila, da ga bo prijavila(posiljeval je namreč svojo hčerko vsako noč) potem pa dobil par let zapora in ko so ga spustili iz zapora so mu hčerko staro 14 let dodelili v skrbstvo, kjer jo je spet posiljeval, dokler mu ni zbežala.

Tok o pravičnosti socialne službe v grosupljem, kjer otroke v skrbništvo dajejo pedofilom.

Brane2 ::

V bistvu se del rešitve ponuja sam. Šolani vojaki bežijo iz vojske. Masa jih gre verjetno v kake varnostne službe.

In teli tipi resno potrebujejo varnost, torej...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

somebody16 ::

No streljati se ravno ne mislimo.

Je pa treba jasno povedat in pokazat kakšna je realna situacija tukaj. Romi se trenutno delajo boge, ko pa ni policije in kamere se pa popolnoma spremenijo.

Ko bodo inšpektorji in policija začeli opravljati svoje delo tako kot je treba bo problem rešen. Inšpektorji imajo da podrejo črne gradnje, tako, kot bi jo meni. Če bi jaz izzsekal pol tuje hoste bi me vrjetno zaprli ali pa bi dobil vsaj veliko denarno kazen. Njim nihče nič naredi. Denarja res da "mogoče" nimajo... jah potem pa ostane zapor. Naredi se preiskavo in najde krivca, se mu dokaže krivda ter izreče kazen. Policija ima, da kaznuje voznike brez izpitov in zapleni neregistrirane avtomobile. Tako nekako deluje pravna država.

Ne vem kako delajo naši specialci racije doli v kampu. Slišal pa sem, da morajo prej obvestiti zavod za socialno delo, kateri naprej obvesti cigane da bo racija in naj umaknejo otroke. Ko pa se racija začne pa je v kampu ene 116 psov 20 kokoš 30 otrok in 4 ženske. Glavnih krivcev in orožja pa nikjer. Le zakaj?

Sicer ne vem ali to drži vendar, če je res je to potem zajebano že v osnovi.

Brane2 ::

S tem,d abo policija to naredila enkrat, mogoče parkrat. Potem bo, tudi če je na začetku mislila resno, kar naenkrat ugotovila, da se to ne splača.
Da to generira brdo enih nadur brez efekta, saj odstranjujejo posledice, niso pa sei vzeli kakovostno minuto za tistih par talentov, ki so vzrok s*anja.

In čez 6 mesecev boste spet na dnevniku...
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

Center za socialno delo opozori cigane ob vsakem poskusu policije da bi prečesali njihov kamp.

Enkrat so pripeljali mimo hiše cel zelen tamov kombi povhen zabojev in so ga nek v gozdu pustili. Naslednji dan so imeli racijo, seveda policaji nič našli, kombi pa je po raciji vse spet nazaj pripeljal vse orožje in municijo. O raciji pa so jih obvestili iz centra za socialno delo - pa če tega opozorila nebi bilo, bi "kao" nastradali mnogi otroci.

Brane2 ::

Naj policaji pred naslednjo racijo počijo center za socialno delo in pustijo cigane. Tako ne bodo "nastradali otroci"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

A to kdo ve, da če gre ciganski otrok v osnovno šolo (katerikoli razred) dobi poleg 44.000 sit socialne pomoči in 26.000 sit dodatka še 100.000 sit zato, ker hodi v šolo. Torej, če ima ena ciganka 4 šoloobvezne otroke in vse spravi v šolo, dobiva 4x 170k sit na mesec + 80.000 socialne zase in še kaj iz zavoda za zaposlovanje, tako da tm okol 800k pa dobi na mesec.

Brane2 ::

Težko verjamem. Lahko podaš kak relevanten info ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

somebody16 ::

Te številke težko verjamem, da so prave, ker potem bi vsi otroci hodili v šolo sedaj pa vem, da jih hodi samo ene par. Ena izmed njih je tudi med boljšimi učenci v razredu. Če bi dobivali toliko pomoči potem bi si mogoče celo kaj boljšega zgradili, kot je sedaj tista slabo grajena bajta brez ogrevanja elektrike vode in izolacije. Čeprav bi tudi s tem kar sedaj dobijo lahko lepo uredili hišo in vse ostalo. Vendar v njihovam načinu življenja to ni na prvem mestu. Sigurno pa dobijo veliko preveč kolikor si zaslužijo.Tastari naj dobijo službo. Verjamem, da bi jim center za soc. delo in zavod za zaposlovanje rade volje našla delo. Samo kaj, ko ga verjetno nihče izmed njih ne bi opravljal kaj preveč dolgo, saj bi kmalu ugotovil, da mora trdo delati za 100.000 in jih lahko za ležanje in povzročanje težav dobi še enkrat več.

krneki0001 ::

Ne morem, ker sem zasledil samo enkrat, ko je bilo govora o otrocih v novomeških šolah. Takrat so ob novici na TV-ju izjavili nopvinarji, da če romski otrok redno hodi v osnovno šolo, da mu dajo poleg vseh dodatkov in socialne pomoči še 100.000 sit nagrade vsak mesec ko hodi v šolo(in ta denar naj bi porabil za zvezke, učbenike in podobno - kar pa jim sicer že socialna zrihta)

krneki0001 ::

somebody - enkrat sem bil pri čeferinu(družinski prijatelj), ko je do njega prišel miha in mu dal zvitek bankovcev za plačilo - bilo je okol 4 miljone tolarjev. Je takrat rekel, da je to njemu manj kot dvomesečna podpora. Dobival bi naj namreč okoli 2.8 miljona tolarjev na mesec od države(socialna), da naj bi kot šef ali vodja kampa držal nazaj svoje ljudi, da naj nebi kradli in delali problemov.

Tko da jst čist verjamem v to, da so zneski tukaj ogromni - samo otroci gredo raje v trgovino v zagradec kej ukrast, pa mal u kak vikend udret pa 3x nadoknadijo tistih 100k sit na mesec.

Double_J ::

To bi jaz hitro rešil. Pač bi pozaprl tiste, ki ponavljajo kazniva dejanja. Potem bi ostali verjetno nehali, če pa ne bi pač pozaprli par tisoč ljudi. Verjetno bi bilo pa treba še kak dodaten zapor zgradit, pa kaj?

Daedalus ::

Začuda, da direktno prizadeti (po lastnih besedah) državljan premore precej več zdrave presoje, kot ostala dva tule naokoli:\

nicjasno - sej veš - take trditve se dokazuje. Torej, veselo na delo, me zanima, kolko od onih kao 800k si si namislil.

Pa še enkrat (sicer očitno govorim gluhim) - niso samo Romi krivi za tole stanje. Zakaj so prekmurski Romi lahko dost normalni, dolenjski pa ne? Na to mi odgovorite, prosim.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Brane2 ::

Saj pravi, da je to bolj rekla-kazala. Slišal je enkrat od novinarke na TVju...

Ne verjamem,d a gre za tako velike denarje, bi pa verjel, da niso ravno zanemarljivi...
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

Daedalus - 2 osebi in 4 otroci.
otrok dobiva vsak 44.000 sit na mesec socialne pomoči in 26.000 sit, če je v domači oskrbi(ni v vrtcu), torej 70.000 sit na mesec na otroka
Mati dobiva okoli 80.000 sit iz socialne + 40.000sit iz zavoda za zaposlovanje, ker je nihče noče zaposlit, torej 120.000
Oče dobiva 80.000 socialne in 40.000 sit iz zavoda, torej spet 120.000

Torej je vse skupaj 240 + 4x70 = 520.000sit.

Toliko dobijo vsak mesec brez da ovinkarimo, ker so tarife jasne in se da v uradnem listu prebrati kok je kak dodatek in kok je osnova, ki jo dobivajo.

Torej starša in štirje otroci dobijo najmanj 520.000 sit na mesec, če je pa kak otrok pohabljen(kar ni redkost, da bi dobili še za invalidnost kej), pa dobiva še dodatek za invalidnost, ki pa tudi ni majhen.

To kar sem slišal je bilo na TV-ju ko so se kregali zaradi ciganov v šoli Grm v novem mestu in ne mislim iskat, zato ostanimo pri cifri 520.000 sit.
A se ti ne zdi dovolj, za nekoga, ki mu ni treba delat, ki ne plačuje davkov, ne plačuje elektrike, ne plačuje vode ali stanarine - u bistvu nič ne plačuje in ki lahko brez strahu na dan ukrade še za 5000 sit v trgovini, pa mu noben tut rekel ne bo nič(izjava policaja je bila, da če je do te vrednosti, naj jih samo obvestijo, ker narest itak ne morejo nič)?

somebody16 ::

Daedalus... Glej samo povedal sem kakšno je stanje iz mojega zornega kota. Sem že ene parkarat napisal - nihče se ne bo znašal nad nikomer, vsaj ne fizično. Radi bi samo dosegli, da se nakaj naredi v tej smeri, da se ta problematika razreši. Samo to nič drugega. Prvi korak k temu pa je da policija in drugi organi pričnejo opravljati svoje delo tak,o kot je treba, saj jih zato tudi plačujemo.

Na forumu sem pa samo hotel prikazati stanje kakršno je tu. Sedaj pa bom tiho, da mi ostane vsaj malo zdrave presoje, saj mi je počasi zmanjkuje z vsaki postom, s katerim opišem realno stanje tu doli :).

Lahko noč

krneki0001 ::

Glede romov iz prekmurja in ciganov iz dolenjske pa tole.
V prekmurju večina romov dela čez mejo v avstriji, kjer se ne vprašajo po tem kaj je človek, temveč po tem kaj človek zna. In romi znajo marsikaj, ter so si tako lahko ustvarili nekakšno življenje in se počasi a zanesljivo asimilirajo med slovence.

Na dolenjskem se pa vsi otepajo ciganov in jih noben ne vzame v službo, če pa že kdo od njih dobi službo, ga pa ostali ali ubijejo(primer iz grosuplja) ali pa povlečejo nazaj med njih.

Tudi prekmurski romi rečejo dolenjskim cigani.

Daedalus ::

somebody - moj post je bil mišljen kot pohvala tvojemu pristopu k problematiki, ker je dejansko glede na situacijo zelo primeren:)

nebivedu - osebno se mi zdi tvoj izračun še vseeno pretiran...ker pol resnici na ljubo se s svojo drago poročim, naredima dva otroka, pa smo preskrbljeni. Še vedno se mi zdi preveč - razen če je naša ljuba država mnenja, da je boljše v povprečju zagonit 500k+ na romsko družino, kot pa vložit malo več truda, pa zadeve trajno uredit.

V prekmurju večina romov dela čez mejo v avstriji, kjer se ne vprašajo po tem kaj je človek, temveč po tem kaj človek zna. In romi znajo marsikaj, ter so si tako lahko ustvarili nekakšno življenje in se počasi a zanesljivo asimilirajo med slovence.

Na dolenjskem se pa vsi otepajo ciganov in jih noben ne vzame v službo, če pa že kdo od njih dobi službo, ga pa ostali ali ubijejo(primer iz grosuplja) ali pa povlečejo nazaj med njih.


No, mislim da smo našli en dokaj pomemben dejavnik, ki vpliva na družbeni položaj romov/ciganov pri nas. Prikriti šovinizem namreč, ki verjetno v precejšnji meri tud tistim, ki bi se radi integrirali - to onemogoča. En tak lep dokaz je grosupeljska občina, ki se (nekaznovano) izogiba obveznosti, ki jo zavezuje imeti romskega občinskega svetnika. In tu se je treba lotit problematike - prej ko bo šlo vse skup čez rob. Ker prvo segregacija, pol pa dejansko ljudski upor nista dobra popotnica za nadaljni razvoj.

O lej, Hanžek je le opazil8-O
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Brane2 ::

Ja, kul ampak dokelr se folku ni strgalo, stvar ni prišla na plan.

Ye*esh unga tipa, ki sedaj leži v komi. Če ne bi blo "zdej pa je dosti" ne bi blo reakcije ne Hanžka ne Mateta etc Co.

Ja, Hanžek bi se mogoče sekiral zakaj manjšine pri nas uporabljajo palice brez zaščitnih rokavic.
Vibracije jim namreč lahko sčasoma poškodujejo členke v rokah... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

somebody16 ::

Uf. Se opravičujem. Sem malo napačno poštekal vse skup :).

Ta dokodek je bil pika na i. Ljudje smo zadevo vzeli v "svoje roke" na ta način, da smo se malo bolj organizirali, poklicali par novinarjev, župana in jasno povedali svoje stališče. Drugače do rešitve s strani občine ali kogarkoli drugega ne bi prišlo. Tako kot do sedaj bi vsi naredili vse samo da bi bil mir. Upajmo da se stvar kmalu reši na najboljši možni način

Daedalus ::

Ja, kul ampak dokelr se folku ni strgalo, stvar ni prišla na plan.


Ye*esh unga tipa, ki sedaj leži v komi. Če ne bi blo "zdej pa je dosti" ne bi blo reakcije ne Hanžka ne Mateta etc Co.


Na žalost ja... Naša ljuba oblast in pripete inštitucije se pač rajši ubadajo z delitvami na naše in njihove pa talanjem biznisov in firm relativno na to, kdor pač drži oblast v rokah. Takele, precej nehvaležne (v smislu težavnosti in dobička) jim pa nekak niso po godu. Bomo počasi res rabli eno tehnokratsko vlado...

Ta dokodek je bil pika na i. Ljudje smo zadevo vzeli v "svoje roke" na ta način, da smo se malo bolj organizirali, poklicali par novinarjev, župana in jasno povedali svoje stališče.

V bistvu imate popolnoma prav. Edino česa se jaz osebno bojim je dobesednega jemanja pravice v svoje roke - to se pač ne počne. Drugače pa kr, pritiskat na odgovorne, težit novinarjem, ipd... ker kot kaže se drugače v tej državi ne da dosečti nič. Pa še će se buniš 300 na uro, je končni rezultat vprašljiv:|
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

krneki0001 ::

Deadalus kolikokrat si bil v soočenju s cigani direktno iz oči v oči?

Ko boš prvič bil v taki situaciji, boš mnenje o ciganih spremenil in jih ne boš več branil.

Daedalus ::

Aha...ni argumentov, pa se bomo šli na osebno raven spuščat? Naj ti bo...tokrat.

V resnici sem v življenju srečal že vse vrste odpadnikov. So me tud že dokaj neuspešno sicer, poskušali obrcat t.i. čefurji, me je oropal narkoman, še največ težav sem pa mel s t.i. "pravimi" Slovenci - enkrat prebunkan, enkrat mi je en debil (ko sem še mel dolge lase) z nožem grozil, da me bo ostrigel, pa še kak manjši incident je bil kdaj...

Pa še vedno ne pravim, da je treba deportirat vse čefurje, poobesit vse narkomane al pa z uporabo kake izjemno prepričljive metode disciplinirat vse "prave" Slovence.

Sem dosti nazorno pojasnil svoj pristop k problematiki?

Če ga nisem - nerad posplošujem. Še najmanj v tekih primerih, ko se večini zdi pravzaprav naravno na podlagi nekaj incidentov obsoditi (in ukrepati) proti celotni skupnosti. Taka logika je (pa brez zamere, samo svoj pogled navajam) IMO genocidna. Ko na podlagi pizdarij par posameznikov legitimiraš kakršnekoli ukrepe že proti vsem pripadnikom neke družbene skupine, rase, narodnosti, ipd... V tem primeru pa sprožitelj sploh ni član obtožene skupnosti. Zanimivo, ne?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

#000000 ::

Oprosti tisto o striženju nisem misli resno. >:D

KandazaR ::

Razlika med prekmurskimi in pa dolenskimi romi je tudi v tem da sta to različni plemeni in pa da so se prekmurski romi že zelooo dolgo nazaj asimilirali (že par stoletij), medtem ko so se dolenski romi po 2. svetovni vojni prikazali iz kočevskih gozdov in niso imeli stika z civilizacijo.

#000000 ::

Dej majke ti ne kvasi neumnosti. LP

drejc ::

Cigani in šiptarji majo zlo podobne vedenjske vzorce IMHO. In so (posplošeno gledano) zelo zelo različni od vseh ostalih kultur/nacij/plemen.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
««
«
1 / 51
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lepo je biti rom v naši državi... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
786058 (4085) krneki0001
»

Končno dočakali (Strojanovi)!!!

Oddelek: Loža
322919 (1661) šernk
»

Policijska država na vidiku? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
776165 (5178) Brane2
»

Priviligiranost romov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18011456 (7904) čoko

Več podobnih tem