» »

S katerim programskim jezikom narediti prve korake v svet programiranja ?

S katerim programskim jezikom narediti prve korake v svet programiranja ?

strani: 1 2 »

[MYTiX] ::

Ravno prej sem gledal nov učbenik za informatiko, ki ga uporablja mlajši brat na gimnaziji. V njem sem v poglavju programiranja vidu, da uporablja Python. Sem bil kar zelo (pozitivno) presenečen, ker če se ne motim, so do sedaj uporabljali Delphi.
podpis

OwcA ::

Res pa da se mi sanja ne kaj tam piše

Od zelo daleč, funkcija je podana rekurzivno in s prepisovalnimi pravili.
V prvi vrstici imamo samo roben pogoj, quicksort prazne množice je prazna množica.
Večino "računanja" opravimo tako v drugi vrstici:

Vhoden argument [ki je množica] prepišemo v prvi element s in ostanek (oz. rep) xs:
quicksort (s:xs)

Tako sestavimo (operator ++) rezultat iz urejene množice vseh elementov manjših od s:
quicksort [x|x <- xs,x < s]

s-ja (kot množnica):
[s] 

in urejene množice vseh elementov večjih ali enakih s:
quicksort [x|x <- xs,x >= s] 


In to je to. :)

Zapis
[x|x <- xs,x >= s]
je takorekoč enak ustreznemu matematičnemu predpisu, če le vemo, da je znak za "element množice" zapisan kot <-.

ko sem pogledal tvoj link, in malo prebral razložene kode, se mi je zdelo da je je tisti jezik bolj matematično usmerjen in sintaksa je nekam nenaravna.

Vsekakor. Haskell imaš rad le, če imaš rad (na zelo prvinskem nivoju ;)) matematiko. Je pa fascinanten jezik.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

sverde21 ::

Ravno prej sem gledal nov učbenik za informatiko, ki ga uporablja mlajši brat na gimnaziji.
Čudno, mi nimamo niti enega učbenika za računalniške predmete. Baje za Javo še ni nekega učbenika, ker še sploh ne vedo, kakšna bo matura :| . Na žalost bomo poizkusni zajčki :(
<?php echo `w`; ?>

OwcA ::

@64202:
Pa in Pb so proste spremenljivke, taprav pogoj je obstoj konstante k.

Takole gre postopek (sicer v praksi in teoriji neizvedljiv :D):

Ja, imaš prav, bluzim. :8)

Lahko pa stvar rešimo fizikalno, opravimo nekaj meritev in na podlagi le-teh spacamo skupaj model.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Nejc Pintar ::

mi imamo pa za RAČ eno knjigo v kateri so primeri iz pascala. Delamo pa v Javi:D
Za RSO pa tudi nimamo nič.

Sicer pa, se komu sanja je Motorola MC6803 tudi na maturi?
Lahko je biti prvi, če si edini!

sverde21 ::

LOL ne morš met knige za pascal, programirat pa v javi, ker je razlika...

Glih zadnč nam je profesor razlagu, da so sestavljal nekaj let nazaj naloge za maturo profesorji, ki so znali samo pascal in so morali narediti še naloge za C, ker so 2 šoli v SLO (naša in še ena) poučevali C :P ampak, ker niso mel pojma o C-ju so bile naloge napačno sestavljene ;)

Se prav da je mal razlike :)) npr v Javi maš dost vgrajenih funckij, ki jih pri pascalu nimaš, Java je bolj objektno usmerjene ipd.
<?php echo `w`; ?>

jype ::

Če maturo pišete na papir, potem je vseeno, če pišete v psevdo-jeziku, pomembno je le, da nima vgrajenih funkcij resitev_naloge_4(vhodni_podatki).

Sicer pa razlike med programskimi jeziki niso toliko pomembne pri evaluaciji znanja programiranja, čeprav dobro poznavanje jezika, v katerem so napisane rešitve, zelo olajša takšno ocenjevanje.

Naučte se Python :)

roba87 ::

TUKAJ imate nekaj vaj in rešitev v programskem jeziku pascal v slovenščini. Lp

unkn0wn ::

zdravo.


zanima me kater programski jezik bi bil zame primeren, glede na to da znam že neki PHPja.
Rad bi da bi bil zlo podoben phpju, in da bi se dal nardit programe k majo pač interface (windows programe in ne kake dos verzije).

PHP mi je čist ql sam ker ga morš pač laufat na nekem serverju prek weba.

Ma kdo kak predlog?

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.

sverde21 ::

Em mogoče to da je treba imat nameščen PHP, če hočeš laufat vse skup, pa da je počasen,... bi lahko še našteval ;) PHP-GTK je nek wannabe GUI za PHP ampak mu ne uspeva preveč dobr, ker je veliko takšnih stvari, ki jih ne podpira |O
<?php echo `w`; ?>

b ::

Kaj pa ti sanjas o PHP-ju? GTK je library za izdelavo GUI-jev (in se cesa). Vse kar rabis za uporabo je C prevajalnik.
strani: 1 2 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programski jezik za 13 letnika - NA NOVO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9410747 (7192) blackbfm
»

Programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
535461 (4265) hunter01
»

Kje zaceti ?

Oddelek: Programiranje
191708 (1407) Blond
»

Z čim začet?

Oddelek: Programiranje
422313 (1683) andrej12
»

ucenje...

Oddelek: Programiranje
291882 (1418) JLP

Več podobnih tem