» »

Programer

Programer

«
1
2

toshiba ::

Pozdravljeni

Jaz imam nekaj vprašanj :

- V katero sredjo šolo moram če hočem postati programer ( V poštev pride maribor,ptuj in murska sobota) ? (v osnovni šoli vsa leta odličen v 8 r. pa prav dober (čeprav ni bilo več uspeha ) zdaj v 9 bomo pa še videli..)

- Se splača že zdaj (15 let) učit kater programski jezik, če da katerega potem ??

- Ali je pri programirja potrebno znati še kateri drugi jezik razen angleščine ??

-Kako se vam zdi programiranje po težavnosti in kako kot poklic ??

Prosim za čim več odgovorov.

black ice ::

Prva točka:

Na katero šolo se boš vpisal je odvisno od tega, kaj želiš biti čez 20 let. "Pravi" programer, ki se bo stalno razvijal in učil, ki bo napredoval po lestvici (torej najprej enostavni projekti, nato čedalje težji in po nekem času tudi vodenje projektov in še naprej) ali programer, ki bo pisal veliko nezahtevne kode (code monkey)?

Če se odločaš za prvo ti priporočam gimnazijo. Lahko splošno, še raje pa tehnično na kakšnem SERŠu ali kaj podobnega.
Zakaj gimnazija? Zato, ker po gimnaziji lahko greš takoj študirat na univerzitetnem nivoju. Če boš še naprej zainteresiran to pomeni več EUR, vendar se najdejo tudi izjeme.

Za prvo možnost lahko greš tudi v poklicno šolo, imel boš nekaj podlage, vendar boš lahko študiral samo na VS nivoju. Razen če narediš maturitetni tečaj in greš delat splošno maturo ter s tem izgubiš eno dodatno leto. (BTW o tem nisem 100% prepričan, mislim da se da maturitetni tečaj izvajati tudi med zadnjim - 4. letom izobraževanja)

Za drugo možnost pač srednja poklicna, nato VS študij. Ne bo potrebno toliko učenja kot pri prvi možnosti ampak temu primerna bo tudi plača.

Druga točka:
Poskusi s Pythonom.

Tretja točka:
Za programiranje je angleščina dovolj.

urosz ::

pod prvo: SERŠ Maribor, kjer lahko vpišeš elektrotehnik računalništva (kjer se boš učil c++, podatkovne baze, omrežja, arhitekturo računalništva, nekaj elektrotehnike, in še kaj zraven) ali tehniška gimnazija (rač. stroka pride šele v od 2. letnika naprej, snov pa je: assembler, rač. omrežja, rač. sistemi, html+css+javascript, java).
V Murski Soboti pa lahko pratako vpišeš elektrotehnik računalništva, podobno kot na SERŠ.

pod drugo: da, seveda se splača začet, izbira programskega jezika ni tako zelo pomembna za začetek

pod tretje: angleščina je dovolj

Pegaz ::

1.) Nobena srednja šola ti ne bo pomagala, da boš postal dober programer. Če izbereš smer elektrotehnik računalništva se boš še najbolje približal uradni smeri programerja do srednje šole. Jaz ti tega ne priporočam. Priporočam ti, da greš na gimnazijo, še posebaj ob takem uspehu, programiranja se pa učiš v prostem času. Kar se v pol leta v srednji šoli naučiš o programiranju na računalniški šoli, se lahko BREZ TEŽAV naučiš v enem tednu, če imaš le malo motivacije.

2.) Seveda. Jaz sem začel 'programirat' pri 13 letih. Jezik skorajda ni pomemben (Java, Python, etc..).

3.) Ne.

4.) Če želiš biti programer, se je treba ves čas učiti nove stvari, se izpopolnjevati. Če ti to ni v veselje, ne boš nikoli dober programer.

commissar ::

Programiranje te mora veselit. Ok, vsaj zanimat. Te stvari ti bo realnost programiranja sicer hitro izbila iz tebe, ampak vsaj na začetku te mora gnat otroška radovednost:



-Verjetno bo najboljš kakšna gimnazija (tehnična smer, če je) nato pa FERI/FRI.

-Uff ne vem, začni s čimer se ukvarja kdo ki ga poznaš.

-Zdej glede angleščine: je kar obvezna ja, in razen če ne bodo kitajci zavladali svetu se pa to verjetno ne bo spremenilo.

-Fajn zajebano in fajn.

lp

c00L3r ::

Jaz bi ti priporočal gimnazijo ali pa tehnično gimnazijo (SERŠ). Potem pa nadaljevanje študija 1. bolonjske stopnje (kasneje morda 2. stopnje). Mora pa te programiranje veselit. Če tudi ne končaš študija (kar pa je priporočljivo), boš na faxu spoznal uporabo tehnologij in orodij.

Ko pa programiraš v službi, pa padeš v neko okolje v katerem tam pač delajo. Kjer je spet treba vložit čas za učenje.

Če bi rad nekaj malega zaslužil s programiranjem v prostem času, pa se najbolj splača naučit HTML, CSS, PHP. To je seva samo iniciativa. To je ena panoga v razvoju/programiranju, kjer lahko sam delaš za končno stranko.

blackbfm ::

Html in css ni programiranje.

Začni se učit čimprej. Kater jezik je pa čisto odvisno kaj hočeš delat, tako da povej kaj bi rad. Drugače pa je neka univerzalna osnova kar c oz. c++, ker je praktično povsod odlično podprt. Če boš znal to ti je potem kasneje marsikaj prihranjeno, kot če greš obratno pot.

toshiba ::

Blackclw rad bi se naučil oz učil že prej tisti jezik ki bom ga moral znati v šoli in kasneje v poklicu (če bom prišel do tega :D) mislim pa da obstaja več vrst programiranja in če mi jih prosim kdo našteje...

urosz ::

Podjetja uporabljajo različne programske jezike, tako da ni nekega univerzalnega jezika, ki bi se ga ti iz knjig naučil in potem postal programer in v tem programiral v podjetju. Malo verjetno je to.

blackbfm ::

programi, ki se prevedejo v strojno kodo ("exe"): c, c++, object pascal (delphi)
potem imaš pa še razne višjenivojske jezike, odvisno od namembnosti: php, python, java, javascript, c#
baze: vse v zvezi s SQL..poglej recimo mysql za začetek

Drugače meni osebno je delphi (object pascal) super, ampak ti ga ne priporočam ker ima neko čudno megleno prihodnost, poleg tega deluje samo na windows.

To vse je zelo poenostavljeno povedano, tukaj si lahko prebereš kaj več:
List of programming languages @ Wikipedia

Drugače pa poglej zaposlitvene oglase pa boš videl kaj se največ išče.

DavidJ ::

Jaz ti priporočam splošno ali tehnično gimnazijo, ker:
- ni nujno, da te bo po 5 letih še veselila ista stvar kot danes,
- je za programiranje potrebno znanje matematike oz. sposobnost abstraktnega mišljenja, ki ga matematika pomaga razviti in najtežja (najboljša) matematika se uči na gimnaziji,
- je uporabno in lepo znat več kot le en tuj jezik,
- boš imel več sošolk :)

Pa raje splošno gimnazijo kot tehniško, ker ima širši spekter snovi. Do konca srednje šole te naj zanima čim več stvari, potem pa se specializiraj.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

toshiba ::

Sam za gimnazijo se bojim da nebom sprejet...
kako imaš lahko najslabše ocene da prideš no ??

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: toshiba ()

charlotte ::

Koliko je bilo pri nas na FRI-ju tistih ki so se veselili programiranja, pa jih je čist vse minil po enem letu :D.

Tudi sam komaj prebavljam programiranje, dosti raje se pač ukvarjam s strojno opremo in sistemi, vendar je bilo na FRI-ju do letos tako da so te pač posiljevali s tistimi algoritmi na vseh smereh. Potem pa se zgodi da imaš super programerja ki ti ne zna procesorja pokazat.

Po bolonskem sistemu naj ne bi bilo več takega prepada med UNI in VSŠ smerjo, čeprav ne vem če je bil ta "prepad" sploh upravičen. Po 4-ih letih dobijo ven bledolične in anemične deklice ki ne znajo druzga kot momljat o integralih. :)) (Že vidim plaz ki se bo zdaj sesu =)

Realno gledano bi na tvojem mestu šel na neko računalniško SŠ, boš imel tudi tam dovolj matematike in podobnega. Potem pa na FRI VSŠ. Moraš tudi sam sebe znat pravilno ocenit koliko zmoreš, da se ne boš sedaj zagnal na nek fax in ugotovil da bo prevelik zalogaj. Ti iz lastnih izkušenj lahko povem da še tako zanimanje utegne hitro usahnit če ni na obzorju pozitivnih ocen. XD Sicer pa ne vem čemu bi ti bila Gimnazija preveč saj si bil odličen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: charlotte ()

toshiba ::

A potem bi bilo tudi vredu za programerja da grem v računalniško šolo kasneje pa v VSŠ ??? al je dost bolje če grem v gimnazijo in na feri ?

Bil odličen v vseh razredih razen v 8 sem zelo padel zaradi določenih težav (4 predmeti zaklučeno 3) zdaj v 9 če se potrudim vem da mam lahko brez problema večino zaklučeno 5 ampak mislim da je za gimnazijo bil 8 r. usoden.. .:(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: toshiba ()

charlotte ::

Jaz sem hodil 2 leti na UNI FRI. Študentje ki so bili na računalniških SŠ so nas ki smo prvič začeli čisto povozili. Mislim da je fajn da imaš osnovo tudi iz programiranja kot tudi matematike.

tony1 ::

Glej, večina tukaj gor nas je že prestarih, da bi ti znali povedati, kakšne so bile lanske omejitve za vse mogoče gimnazije (ne boš verjel, so tudi takšne brez omejitve), najboljši nasvet o tem ti da lahko kakfrišen gimnazijec ali pa šolska psihologinja...

Se pa strinjam, pejt raje na gimnazijo, svet se ti lahko v 4ih letih še zelo na glavo obrne...

Če pa te zanima programiranje, knjigo v roke (sam bi sicer začel s Pascalom - ker me daje nostalgija) in fantje, evo, dajte človeku povedat eno dobro knjigo za začetnika Pythona? (No, gotovo obstaja tudi Python for dummies, greš na Amazon in naročiš!)...

Jaz sem hodil 2 leti na UNI FRI. Študentje ki so bili na računalniških SŠ so nas ki smo prvič začeli čisto povozili. Mislim da je fajn da imaš osnovo tudi iz programiranja kot tudi matematike.


Zanimivo, moje izkušnje iz različnih področij informatike so pa obratne - Vegovci so po tednu ali dveh predavanj na faxu izgubili vso teoretično prednost pred gimnazijci...

Aja, če si gimnazijec to še zdaleč ne pomeni, da v lajfu nisi napisal vrstice kode - če te to zanima, vzameš knjigo in študiraš...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

black ice ::

Zakaj ga strašite z gimnazijo? Saj ni tak bavbav :D
Zadnja leta je manj otrok in dvomim da bodo sitnarili z omejitvami.

@toshiba: 8.r. je bil usoden, ker si bil prav dober?? Se ti sploh zavedaš koliko ljudi se vpiše na gimnazijo z dobrim in nekateri še z zadostnim uspehom in po 4 letih uspešno opravijo maturo? Najdejo se seveda tudi taki, ki ne dokončajo vendar v večini primerov zaradi lenobe in ne zaradi nesposobnosti.

NekdoCe ::

Jaz sem hodil 2 leti na UNI FRI. Študentje ki so bili na računalniških SŠ so nas ki smo prvič začeli čisto povozili. Mislim da je fajn da imaš osnovo tudi iz programiranja kot tudi matematike.


S tem se pa ne morem strinjat. Vsaj pri meni ni bilo nobenih problemov, res da sem pa se veliko sam naučil tekom srednje šole (ne pri pouku ampak tako). Npr. pri matematiki je bilo ravno obratno. Smo gimnazijci bili v prednosti.
Drugače pa: tehniška gimnazija (pri izbiri smeri izbereš računalništvo in dobiš neke osnove, ki ti pridejo prav potem na faksu za lažje dohajanje) => FRI UNI (in če po prvem letniku ne bo šlo najbolje, kar se dogaja veliki večini, se prepišeš na VSŠ)
Pa tehniška gimnazija je še dobra, ker ponavadi ni omejitev, ker ni takega navala.

Drugače pa glavna je matematika in logično razmišljanje. Hudič pri tem poklicu je da skoraj nisi nič prost (vedno je dovolj dela), vsaj kolikor opažam zadnje čase (sem pa 3. letnik UNI FRI).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NekdoCe ()

c0dehunter ::

Iz lastnih izkušenj ti povem tole: pojdi na tehniško gimnazijo.

Plusi, ki se jih trenutno spomnem:
- matematika, ista kot na splošni (ta ti bo zelo koristila naprej)
- naučil se boš programiranja, delo z bazo podatkov...
- ne boš imel predmetov, ki te ne zanimajo (razen 1. in 2. letnik), npr. kemija, biologija, geografija
- omejitev ponavadi na tehniške gimnazije ni

Skratka, splača se ti bolj kot karkoli drugega, če imaš namen iti razmišljat računalništvo naprej potem kasneje.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

urosz ::

edina fora je, da se boš na tehniški gimnaziji učil jave, na faksu pa C itd..

tega se sicer jaz malo bojim za na faks, ampak mislim da je glaven način programerskega razmišljanja, tako se se hitro navadiš na c/c++

Gandalfar ::

- ne boš imel predmetov, ki te ne zanimajo (razen 1. in 2. letnik), npr. kemija, biologija, geografija


tole so super predmeti za splosno razgledanost. 4 leta je dovolj dolga doba, da se se kaj naucis o svetu in odlocis za alternativni studij

hamax ::

Jaz ti priporočam splošno gimnazijo. Morda kaksno naravoslovno smer, ki ima veliko matematike. Splosna razgledanost ti mogoce pri znanju programiranja ne bo veliko pomagala, ti bo pa na vecini drugih podrocjih.

Pri izbiri programskega jezika za zacetnike se tudi "najboljsi" ne morejo zediniti. Fri je do letos pri programiranju 1 ucil javo, letos pa so presedlali na python. Ce bi rad s cim manj napori prisel do programa z graficnim umesnikom, si lahko pogledas C#, ce bi pa morda rad poskusil s programiranjem dinamicnih spletnih strani, je pa php najpreprostejsa izbira. Moznosti je veliko in ko bos enkrat priblizno obvladal en programski jezik, je ucenje ostalih relativno preprosto.

Se obrazlozitev izbire programskega jezika pri predmetu programiranje 1 na FRI-ju:
http://fri-info.net/forum/viewtopic.php...

Ce bos dojemal ucenje kot izziv in ne kot obvezno muko, bos se dalec prilezel :)

BigWhale ::

Splosna gimnazija, naravoslovna smer, kot je predlagal hamax.

Programirat se pa zacni uciti ze sedaj. Jezik? Python. Za vse kar je hamax nastel je python odlicna izbira! ;)

Drzi se ga in v stirih letih do faksa bos ze marsikaj naredil. Potem bo pa samo se uphill z nadgradnjo znanja, ki ti ga bodo dali na faksu.

c00L3r ::

edina fora je, da se boš na tehniški gimnaziji učil jave, na faksu pa C itd..

tega se sicer jaz malo bojim za na faks, ampak mislim da je glaven način programerskega razmišljanja, tako se se hitro navadiš na c/c++

Na faxu smo se učili C, C++, Java, C#, zbirnik in še par drugih jezikov.

WarpedGone ::

Vso tole opletanje okrog kateri jezik je "pravi", "najprimernejši" itd je čist isto kot, da bi spraševal v katerih čevljih se boš najlažje in najboljše nauču hodit.

Ja, če ti kdo podtakne 5 metrske hodulje al pa plavutke bojo težave, ampak karkoli vsakodnevnega je povsem enakovredno vsemu drugemu.

Vsak pa enostavno hvali svojo lastno izbiro?
Python? Navadno kozlanje od sintakse.
Java? Navadna perverzija.
C? Skalpel
C++? Ne ve kaj bi rad bil.
Pascal? Vsi se ga sramujejo
C#? Nova moda
VisualBasic? Človek ne ve al bi bil ponosen al bi se ga sramoval

Nauči se programirat ne pa jezika.
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone ::

- V katero sredjo šolo moram če hočem postati programer ( V poštev pride maribor,ptuj in murska sobota) ? (v osnovni šoli vsa leta odličen v 8 r. pa prav dober (čeprav ni bilo več uspeha ) zdaj v 9 bomo pa še videli..)

Programirat se boš nauču zvečer doma za računalnikom in ne v šoli. Nobeni.

- Se splača že zdaj (15 let) učit kater programski jezik, če da katerega potem ??

Da. Je pa čisto vseeno katerega. Izberi tistega, ki zgleda najbolj lepo in razumljivo na oko.

- Ali je pri programirja potrebno znati še kateri drugi jezik razen angleščine ??

Ne.

-Kako se vam zdi programiranje po težavnosti in kako kot poklic ??

Fizički radnik 21. stoletja, fakultetni značkarji ("analitki") te označujejo z opico, pohvale za dobro delo ni nikoli nobene, vsaka napaka se obesi na najvišji jambor in nikoli pozabi. V tujih očeh si luzer.

Če maš to nesrečo, da te ta reč veseli potem programiraj zase in ne za druge.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> Python? Navadno kozlanje od sintakse.

Dragi WarpedOne: Le čevlje sodi naj kopitar. Tudi ostale ocene so bedaste. Python je daleč najboljše obstoječe didaktično orodje za učenje osnovnih konceptov brez balasta, ki ga prinašajo trenutno dostopne alternative. Omogoča interaktivno preizkušanje kode, kar je kot učni pripomoček nepogrešljivo, poleg tega da zna vse, kar znajo veliki.

Sicer pa ste pozabili toshibi povedati, da je praktično vseeno, na katero šolo se vpiše. Če bo programer, se bo itak vsega naučil samostojno, preden pride do faksa, kaj šele službe, in da naj predvsem počne in se uči tisto, kar ga veseli.

Aha, WarpedOne očitno velja za code monkeya in ga tudi pravilno opiše. Če si dober programer, potem si analitik, arhitekt, projektni vodja in code monkey, vse v eni osebi (ne pa nujno pri vsakem projektu tudi v funkciji vseh).

Ja, nekateri ne cenijo zgolj kodiranja in ja, zgolj kodiranje ni tisto, od česar dobri programerji dobro zaslužijo. Vrtenje na pisarniškem stolu, razdiranje kulijev in gledanje v luft je _bistveno_ bolje plačano, če po nekaj urah takšnega početja od sebe daš zgolj koncept rešitve, ki deluje - za to pa moraš obvladati predvsem matematična orodja in imeti bogate izkušnje, na podlagi katerih lahko sprejemaš smiselne odločitve.

Računaj da če si zdaj star 15 let, si lahko že prej kot pri 25. letih vrhunski, a moraš za to trdo (in pogosto tudi zastonj) delati. Odprtokodna skupnost dobrim začetnikom ponuja zelo široko in integrirano polje programerjev, preko katerih lahko prideš do najboljših ljudi na svetu, če se izkažeš s pridnostjo in iznajdljivostjo. Ko začneš delat z najboljšimi, se učiš tako hitro, da je težko požirat.

Seveda ni nujno, da se vržeš v odprto kodo, ampak zaprtokodna podjetja imajo kriterije, ki so malce bolj poslovno orientirani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

WarpedGone ::

Python je daleč najboljše obstoječe didaktično orodje za učenje osnovnih konceptov brez balasta, ki ga prinašajo trenutno dostopne alternative

Suit yourself.
Nekoč so isto trdili za Oberon, pa potem za javo, sedaj za python, jutri pa bogsigavedi za kaj. Najboljše ne obstaja, obstaja osebna preferenca.

poleg tega da zna vse, kar znajo veliki.

In kaj ga loči od velikih?
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

Ne, za Oberon ni nihce tega trdil. Ce pa je, je bil pa vsaj na treh razlicnih trdih drogah.

jype ::

WarpedOne> Nekoč so isto trdili za Oberon, pa potem za javo, sedaj za python, jutri pa bogsigavedi za kaj. Najboljše ne obstaja, obstaja osebna preferenca.

Ne, nihče ni trdil tega za Oberon, pa tudi za Javo ne.

WarpedOne> In kaj ga loči od velikih?

Da je ohišje iz pleksija in lahko gledaš zobnike.

WarpedGone ::

Ne, nihče ni trdil tega za Oberon, pa tudi za Javo ne.

A da ne? Potem smo očitno iz paralelnih vesolij.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> A da ne? Potem smo očitno iz paralelnih vesolij.

Ja, ti si zgleda z Univerze v Ljubljani pobegnu :)

overlord_tm ::

Nauči se programirat ne pa jezika.


True. jezika nikoli ne bos znal celega, ker so pac razne Jave, .net jeziki in vse kar se sedaj uporablja preobsezni da bi znal stvari na pamet, kot si nekateri zacetniki predstavlajo.

Pomembno je da razumes principe delovanja (pogojni stavki, izjeme ...) in nekaj abstraktnih podatkovnih tipov (List-i, Queue ipd ...). Kako tocno se potem dela z njimi si pogledas v dokumentacijo jezika, ampak pomembno je da se ti zavedas kake algoritme potrebujes za resitev problema na abstraktnem nivoju. Tako se potem lahko naucis vsakega programskega jezika v manj kot mesecu.

BigWhale ::

Ja ampak, ce se zacnes uciti programiranja in pri tem uporabis napacen jezik, se zavozis ze v zacetku. ;)

WarpedGone ::

Dej primer napačnega jezika, da bo jasno o čem govoriš.
Če štartaš s kakšnim ala Brainfuck te bo verjetno res hitro vse minilo.
Zbogom in hvala za vse ribe

c00L3r ::

Jaz za začetek priporočam enega izmed jezikov, ki uporabljajo C sintakso.
-Java
-C#
-C
-C++

Najboljše je Javo ali pa C#, saj sta popolnoma objektna in se ni treba ukvarjat z rezervacijo/sproščanjem pomnilnika. Za Javo priporočam Oracle JDeveloper okolje, za C# pa Visual C# Express. Oba sta brezplačna.

kopernik ::

Ja ampak, ce se zacnes uciti programiranja in pri tem uporabis napacen jezik, se zavozis ze v zacetku. ;)


Mah, v bistvu je vseeno. Velika verjetnost je, da bo dal skozi celo paleto različnih programskih jezikov, tako kot smo mi malo starejši. Od C64 basica do erlanga in vse kar je vmes. Hočem reči, če je prisotna radovednost, potem prvotna izbira ni tako grozno pomembna.

Moje mnenje: python ali pascal. V bistvu raje python, ker je pač bolj moderen s precej živahno skupnostjo, forumi in podobno.

l0g1t3ch ::

Z največjim veseljem sem se sam učil pascala in kasneje delphija. Do danes še nisem srečal jezika ki bi me bolj potegnil. Očitno prve ljubezni ne pozabiš nikoli :D

Drugače pa za sedanje čase priporočam javo, python in C.

P.S. Zakaj je pascal oz. object pascal storil tak žalosten konec ?

hunter01 ::

Ko smo ravno pri pythonu toliko.
Koliko smo delali s pythonom na faksu se mi je zdel res odličen jezik in sem z navdušenjem se loteval problemskih nalog katere smo dobivali.

Potem po 3. letniku, ko je bil čas za iskanje prakse pa ni bilo podjetij, katera bi iskala python. Zakaj? V kakšnih podjetjih se uporablja python in zakaj ni toliko povpraševanja po znanju pythona v primerjavi z javo, c#, .net, php.

WarpedGone ::

P.S. Zakaj je pascal oz. object pascal storil tak žalosten konec ?

Dobro vprašanje brez dobrega odgovora.
Na pamet mi pade "politika" oz. zmedenost šefov Borlanda oz. Inprisea oz. Codegeara pa zopet Borlanda, ki čist očitno ne vejo kaj bi sami s sabo.

Edit: Vidim da je Delphi IDE trenutno v lasti Embarcadero Technologies.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

PGF ::

Si bom izposodil temo, imam samo eno preprosto vprašanje -
Je možno, da se malo težje učim programiranja, ker se učim c++? Se bom mogoče Python lažje učil? Počasi mi gre na živce, da sicer logiko programiranja razumem, ampak iz tega kar se naučim, ne znam nič spisati. By the way, preden sem se začel učiti c++, nisem imel izkušenj s programiranjem.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PGF ()

WarpedGone ::

Ne, prej je problem v napačnem pristopu k učenju - rešuješ napačne probleme.
Pogosto je želja da takoj napadeš velike reči - GUI, eventi, dedovanje itd itd. Babysteps in potrpežljivost te bojo pripeljali dlje.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

dperc> Se bom mogoče Python lažje učil?

Ja! Seveda!

Saj zato ga pa priporočamo začetnikom - ker lahko do otipljivih rezultatov prideš hitreje in z manj muke in z manj znanja.

Hitreje boš spoznal omejitve Pythona in začel posegati po orodjih, ki te omejitve odpravljajo, kot da se lotiš "neomejenih" jezikov, v katerih boš za rešitev preprostega problema potreboval cel teden.

PGF ::

WarpedOne>
Berem in delam primere s cplusplus.com tutoriala. Potem pa kodo samo nadgrajujem in se s tega učim. Pa ne, da prepisujem, ampak si kodo preberem, poštekam, potem pa podoben primer naredim, popravim napake, če še vedno ne dela, primerjam s primerom v tutorialu in popravim.
jtype> Grem jutri iskat knjigo.

Poskusil bom s pythonom. Če mi še vedno ne bo šlo, potem ni kriv jezik, ampak bom potreboval drugačen način učenja.
Vam čez kakšen teden na to temo javim, kako gre =)

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PGF ()

Gandalfar ::

Dive Into Python, zastonj in zelo berljiva

WarpedGone ::

Pa ne, da prepisujem, ampak si kodo preberem, poštekam, potem pa podoben primer naredim, popravim napake, če še vedno ne dela, primerjam s primerom v tutorialu in popravim.


Tole se sliš kr dobra metoda učenja. Mogoče se sam preveč sekiraš ker ti kompajler teži s sintaktičnimi napakami. Navadi se, da te ne bojo nikol izginile. Programirat znaš, ko znaš spisat pravilno psevdokodo.
Zbogom in hvala za vse ribe

blackbfm ::

P.S. Zakaj je pascal oz. object pascal storil tak žalosten konec ?


Ker so šli v skretast .NET, ki pa se ni kaj preveč obnesel. Od 7ke naprej je vse neki zbuggan. Jezik bi moral standardizirat in spravit na čimveč platform, ne pa tole. No zdaj se POČASI nekaj popravlja, samo si je pa konkurenca toliko bolj opomogla..eh :/

overlord_tm ::

Ko smo ravno pri pythonu toliko.
Koliko smo delali s pythonom na faksu se mi je zdel res odličen jezik in sem z navdušenjem se loteval problemskih nalog katere smo dobivali.

Potem po 3. letniku, ko je bil čas za iskanje prakse pa ni bilo podjetij, katera bi iskala python. Zakaj? V kakšnih podjetjih se uporablja python in zakaj ni toliko povpraševanja po znanju pythona v primerjavi z javo, c#, .net, php.


Hummm, na faxu si se ucil python/[lahko vstavis poljubni jezik] ali programirat? Ce si se ucil python/[lahko vstavis poljubni jezik] potem si uspesno zabil 4 leta zivljenja :D

jype ::

Poleg tega te na faksu niso naučili delat v Pythonu.

A bi znal v Pythonu napisat xmlrpc aplikacijski strežnik, ki podpira SSL?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

darkolord ::

Eh, najboljš bi bla psevdokoda. Večina ljudi ima probleme z logiko, potem se pa še s specifikami jezika zapletajo...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje/kako ste se naučili programiranja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Programiranje
21656300 (40976) DaMachk
»

Izbor programskega jezika in vaje(za učenje)

Oddelek: Programiranje
296508 (5413) Yacked2
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9721784 (17361) def0r
»

Programski jezik za 13 letnika - NA NOVO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9416497 (12942) blackbfm

Več podobnih tem