» »

Z čim začet?

Z čim začet?

HEKO ::

Odločo sn se, da začnem programirat, pa ne vem s čim! Delphi, Pascal, al pa že C? Rad bi se naučil lepega programiranja, in z začel z nečim, s čim te opozarja na napake, ne pa tak, ko C, ko baje sploh neveš kaj si naredo narobe :(

HELP!!
thx!
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

JLP ::

Programski jezik sam te nikoli ne opozarja kaj je narobe.
Na to te opozarjajo prevajalniki in okolja za programiranje.
Če bi jaz začenjal bi začel z Borland C++Builder al pa Borland Delphi.
Prvi je okolje za c++ drugi pa za pascal. Oba pa sta si zelo podobna (programerska okolja) in dovolj zmogljiva.
Live long and prosper!

Senitel ::

ahac ::

Na faksu (FRI) smo zaceli z Oberonom, kjer naj bi se naucili lepega programiranja. Ampak pa moje je beden!

To je bil edini izpit, ki sem ga naredil v prvem letniku.:'(
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

matjazg ::

Ok, če ti kdo reče, da začni programirat v C++, vzami en dober kol(najboljš za bejzbol) in ga udari po glavi, ker verjetno ni nikoli programiral al pa te jebe v glavo. V bistvo je C zelo nizkonivojski jezik, kjer je ogromno for s katerimi si boš po nepotrebnem razbijal glavo med učenjem. Jezk C++ pa je objektno usemerjen jezik in se moraš poleg C-ja naučiti še to. Najbolje je, da začeneš z jezikom, ki uporablja močno tipiziranje in ima zelo razumljivo sintakso(za razliko od Cja) kot na primer Delphi, ki uporablja za prog. jezik objektni pascal. Delphi se lahko učiš in lepo uporabljaš na začetku brez, da bi te morili z objektnim programiranjem in potem s časoma osvojiš še to. Na računalniškem faksu se v prvem letniku učiijo Oberon, to je ubistvo nadgradnja pascala in je res zelo primeren za začetnike pa čeprav se vsem zdi nepotrebno zlo. Ko enkrat presediš nekaj ur za računalnikom, ker si Cju zajebal nekaj s kazalci, ti je potem res jasno zakaj se redki najprej učijo Cja(pač mazohisti). Ko boš enkrat izkušen programer, boš verjetno znal programirat v večini prog. jeikih, ki so najbolj uporabljeni, ker ko enkrat zaštekaš rabiš neki dni, da se naučiš sintakso nekega drugega jezika.

HEKO ::

Thx Matjazg (vsaj en pameten :)). Kje pa bi dobo kaki proggy za Delphi (free če je možno), pa še kaka pametna knjiga?! Thx again!
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

NoUse4AName ::

matjazg, nimas pojma.

eomer ::

Definitivno je najlazji c++ saj zame!!
Viel gluck:D

matjazg ::

Knjig za Delphi je cel kup. Ena najboljših slovenskih knjig je "Delphi od začetka do aplikacije" od Uroša Mesojedca, ki je zdaj že precej stara, vendar še vedno dobra za začetek. "Delphi 5 developer's guide, Delphi programming unleashed, Delphi 4 in 21 days" so tudi zelo dobre knjige, kjer se lahko ogromno naučiš. Kar se raznih programov tiče, pojdi na www.torry.net, kjer se najde ogromno komponent, primerov in linkov za naprej.

yimi ::

Delphi suxxxxx

V njem se naučiš 0

Pa ne da ga grajam ampak za začetek absolutno ni primeren, ker kdo je pa zacel v delphiju programirat?
prvo se je treba naucit sploh osnov. Kdo pa ne zna klikat pa tistih gumbkov pa form gor metat.

Za zacetek ti priporocam C ali pa kak PASCAL oz. C++, če nadalje ne boš delu kej z INTERNETOM npr. PHP

Cr00k ::

kolk ste smotani...kar z c++ zacet..?:))...to je tko k da bi un k se avto uci vozt, kr s ferrarijem zacel..al pa kej podobnga :))...zacet je treba z prog. jezikom, ki je na izi...pa da ima simp sintakso pa to...da je lahko dojemljiv :))...ti u c-je ne ves kaj pomen ene par znakcov...k da bi hieroglife bral...:)...torej pascal ma pa na izi sintakso..k je ZELO podobna angleškem jeziku..zatorej...pascal...!..ko bo pa tip obvladu pascal...bo pa u enmu mescu 90% (brez problemov)..presou na kej druzga...C, Delphi, Perl, ... to je to.

Senitel ::

Pa kaj je tako nerazumljivga v C-ju??? Eko za vsako nerazumljivost C-ja, vam ruknem eno nerazumljivost pacala!!

Thomas ::

"Z čim" - Pačiti ko se šef heca!

Soglasniki tega stavka kot začetne črke besede zahtevajo "s" - vse ostale črke pa "z" spredaj.

Začeti z (?) pravopisom - ker v programiranju je še strožji. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matjazg ::

Ej yimi, a si ti kdaj programiral???? A ti misliš, da je Delphi programski jezik, al kaj. Če bi kdaj kaj delal v njem, bi vedel, da se uporablja pascal oziroma object pascal. Že prej pa sem omenil, da lahko uporabljaš delphi, ne da bi kaj dost zastopil objektno programiranje in potem s časoma zastopiš še to, če si začetnik seveda.

matjazg ::

Senitel , ko enkrat obvladaš C , je ja vse zelo jasno, vendar začetnik ne bo kar takoj zastopil v čem je fora kazalcev( brez katerih c ne bi bil tolk uporaben), al pa šibkega tipiziranja( zakaj lahko mešaš med int in char,...). Ne rečem, da nima pascal dvoumnosti v sintaksi(if-then-else stavek na primer), sam te pa prisili, da se naučiš lepega programiranja.

Cr00k ::

tocn to sm trobu ...:)...pol k pa enkrat znas mal paskala...pa cist na izi preides na kar cs tut na ferrarija :)

Phil ::

Jzt se tut strinjam, da ni dobro s c/c++ em zacet, ker lahko na zelo veliko nacinov sesujes kisto npr. kazalci,printf alpa celo s tabelo charov, ce prekoracis njen obseg. Men osebno se mi zdi tut manj pregleden kakor pascal. Je pa res, da ko engea znas se ni problem nauciti novega. Probej najprej pascal alpa delhpi in se nauci procedure,funkcije,
tabele,datoteke in kazalce pol pa C probej.
LP

yimi ::

ohhoho matjazg.....
grem stavit da sem v delphiju napisu vec kot ti in tudi vem da uporablja predmetni pascal. Sam matjazzg: tist ki se na delphiju uči nikol ne bo znal ornk programirat. Delphi je zeeloo daleč od običnega pascala
b.w. a je gdo opazu kako velike exe datoteke dela delphi?

Loki ::

Yimi, za zacetek je Delphi dober.

Ce se zaccnes ucit VB, a mas kako dobro osnovo za naprej?

matjazg ::

A mi lahk razložiš kaj to pomeni, da je Delphi zelo daleč od navadnega pascala. Pascalovska sintaksa je ena in ista razen, da se v Delphiju uporablja object pascal kar pomeni, da je nadgradnja navadnega pascala, to pa ni razlog, da se ne bi mogel naučiti dobro prog. v pascalu. Delphi, Turbo Pascal in drugi so le razvojna orodja in ne programski jeziki. Razlog, da ti Delphi dela velike EXE fajle je pa v tem, da je po defaulto nastavljeno statično linkanje in ti v exe fajl zmeče tudi vse VCL komponente ,pa če jih uporabljaš al pa ne!

yimi ::

ja matjazg
tocno tako...not mece vsega boga parametrov itd... ki spol niso potrebni uporabnik sploh ne ve vec kaj je windows forma...itd... kako bi bilo, da bi bil en povprecen word velik 200MB????
ok res je da je primeren za probavanje cisto na zacetku ampak jst kej vecjega ne bom nikoli delu v njem. Nardim en programcek like notepad in ze je en mega...kje je tu logika?

Cr00k ::

logika je u tem, da je so se pr Borlandu oz. inprise (al neki podobnga)...povezal..z Wd, Seagate, ibm !!:)))..fujitsu :)))..pac je tak prog. jezik....ki pa lahko izredno zmanjsas velikost dat. ko mal obvladas Delfi..:))..sej k se ucis ni pomembn da je prog. k ga nardis optimalno scompajlan :))

mico ::

kaj pa java? tega pa ni noben omenjaLl?

Pretorijanec ::

Kje lahk dubim kksn free prugram za pisat u C++?

Cr00k ::

jebat ga jst zaenkrat jave se ne prebavljam :))

JLP ::

Invader16:
Za pisat lohka uporablaš Notepad k je free al pa ker drug program k je dober(na primer UltraEdit) al pa tud ker drug text editor k je free.
Live long and prosper!

Cr00k ::

ja pol pa sam skompajlas s "recycle bin"-om :))...to je to...

JLP ::

Hm z Recycle Binom težko kej skompajlaš.
Lohka pa z Free Borland C++Builder Compiler.
Seveda če programiraš v Windowsih.

U linuxu je pa itak za pisat in kompajlat na zastonsk način dobr poskrblen.
Live long and prosper!

Cr00k ::

ja neki casa je bil za studente in dijake...pr M$ slovenija...akcija..za visual studio 6.0 prof... :))) za 3.400sit :)).seveda sem izkoristu prloznost :))..

Jebiveter ::

Veste kaj? Tolko je tega prerekanja kateri programski jezik je najboljsi, pa najlazji, pa dober za zacet, bla, bla, bla!

Tle se ni kej za prerekat! Ce pogledamo, kateri jezik se najbolj uporablja za aplikacije v katerem-koli OS pridemo do zakljucka: C/C++ in (najbrz) Pascal!
Torej lahko izbiras med tema dvema.
Jaz se izbral C++. Zakaj? Zato, ker:
1. Bi se rad naucil cimbolj univerzalnega jezika;
2. Sem dobil eno zelo dobro knjigo za se ucit;:D
3. Sem naredu par primero iz kjige in se mi je zazdelo, da ga se najbolj razumem (velika podobnost anglescini)!

Knjiga je: Matjaz Prtenjak: C++ - za velike in male Zalozba Desk 1995

Compiler pa: Dev-C++ 4 (free!) Homepage razvijalcev!

V knjigi sem sele v drugem poglavju, vendar nekje je treba zacet, ane!:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Cr00k ::

ja to je cist ot posameznika odvisn...eni prec zakapirajo pascal pa pol se c zravn...

NoUse4AName ::

c++ za velike in male ni prevec dobra knjiga, ker zelo veliko manjka, kar se tice slovenskih c++ knjig je se najboljsa c++ na kolenih.
"Tle se ni kej za prerekat! Ce pogledamo, kateri jezik se najbolj uporablja za aplikacije v katerem-koli OS pridemo do zakljucka: C/C++ in (najbrz) Pascal! " ehmm pascal se sploh ne uporablja nikjer, edini plac kjer se pascal uporablja je v solah. se pa uporablja delphi pri nekaterih zaostalih firmah.
>:D

Cr00k ::

to je pa res...niker se nism vidu pascala u uporabi...razen pri enih hackerjih..k so prikazali da je pascal zelo mocn prog. jezik in z njim poskeniral, najl lukno in udrl u mrezo...ki pa so jo pustil pri miru :((

liok ::

kje pa se da dobit kksno tako knjigo za c++. (za začetnika)

NoUse4AName ::

v knjigarni.

Matek ::

Jest sicer nimam pojma o programiranju in ne me kurcat, če bom mim useku, ampak jest sem slišu, da je Visua Basic najbolš za začetnike, ker že sama beseda pove BASIC-osnovno (osnovna šola:D)

NoUse4AName ::

ja prav mas, nimas pojma.

Monster ::

Štartaj z Borland Visual C++ builder ker predstavlja easy c++!!
To pa zato ker boš pol znal c++ in boš mel prihodnost
drgač pa lahko greš na Visual Basic sam boš pršu do neke mere, ki pa ti za resnejše(sam res profi) delo ne bo dovolj!!!:\

Alex ::

Maš čist prav.. OBERON sux big time.. mam izpit čez en teden, pa bomo vidl kako bo. Mislim pa, da se da naučit lepega programiranja z njim. Moti me ful to, da moraš še matematiko FUL obvladat al pa met kak priročnik pri sebi:)):|
Go AMD Go!

andrej ::

ce bi jaz se enkrat zacenjal bi zacel s C-jem.
Ko bos enkrat izbral nek jezik se ga potem drzi, ker bolj bos razmislaj kateri je pravi bolj se ti zmesalo.

rookie ::

Zacni z pascalom.ko bos pascal obvladal bos lahko presaltal na C++ ali pa na Delphi.Veliko lazja je ta pot.!:\
Boste vidl kaj vm bomo naredil v Braziliji.Ferrari in Schumacher zakon !!!!! 1

andrej ::

poti je vec... v bistvu pa je tak vseeno kje se zacne, ker kaksno dodatno znanje nikoli ne skodi...

andrej12 ::

Najboljše bi bilo če začneš programirat s Pascalom, saj je relativno lahek programski jezik. Ko boš znal dobro Pascal idi na Delphi šele potem pa na C-ki je kar težak.
Začni s Pascalom


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programiranje za začetnike

Oddelek: Programiranje
3612540 (7464) Yacked2
»

Kje zaceti ?

Oddelek: Programiranje
192180 (1879) Blond
»

Kateri jezik je bolji?

Oddelek: Programiranje
462112 (1649) Monster
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
846265 (4863) Thomas
»

ucenje...

Oddelek: Programiranje
292902 (2438) JLP

Več podobnih tem