» »

Windows Fundamentals za stare PC-je

Windows Fundamentals za stare PC-je

InternetNews - Microsoft je izdal Windows Fundamentals for Legacy PCs, okleščen operacijski sistem, namenjen starejšim PC-jem, ki niso dovolj zmogljivi za Windows XP.

Gre za sistem, ki temelji na Windows XP Embedded Service Pack 2 in omogoča zagon le omejene zbirke programov, namenjen pa je predvsem za uporabo kot thin-client, torej za povezavo za na strežnike na primer preko Remote Desktop protokola. Te programske opreme ne bo v prosti prodaji, ampak le pod "Software Assurance" licenco (enterprise). Za dodatnega branja željne je na voljo tudi uradna objava na strani Microsofta.

35 komentarjev

Matevžk ::

Nisem sicer še bral linkov, ampak če odštejemo nedostopnost v prosti prodaji (huda napaka), je tole zelo zelo fer poteza MSja ...
lp, Matevžk

muzičar ::

Noja sicer je to že znano kake 3 tedne....

Drugače pa res da glede na to da je M$ ukinil podporo vsm Win starejšim od 2000 oz. hoče ukiniti tudi 2000 je to zelo pametna poteza pa tudi ne tako nepričakovana. M$ vse bolj preseneča.

Matevžk ::

M$ vse bolj preseneča.

Celo pozitivno, I might add :)).
Morda so pa ugotovili, da pridobivajo na slabem slovesu zaradi odločitev, slabih za njihove potrošnike ...
lp, Matevžk

mtosev ::

Kje se pa to dobi? je free?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pivmik ::

Svaka jim čast, da so to naredili.
LP, Gregor GRE^

fiore ::

ne razumem zakaj rabis winse za poganjat remote desktop? :))

Matevžk ::

Morda zato, ker je to zaprt protokol in le tako izkoristiš vse možnosti, ki vključujejo mountanje lokalnih diskov in tiskalnikov v oddaljen sistem? :))
lp, Matevžk

antonija ::

@mtosev: probaj prebrat novico, notri je napisanega celga boga...:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Izi ::

Verjetno se bo to hitro našlo v "cvetličarnah".

Ker so običajni Windows XP postali en velik "bloat", bi se znalo zgoditi, da bodo ta Fundamentalna Okna celo bolj uporabna od običajnih. >:D

BigWhale ::

Kater PC pa ni dovolj zmogljiv za XPje? Saj vse dela! Tako vsaj na Slo-Techu nekateri trdijo...

A MS pa pravi, da ne dela? :P

MrStein ::

Cilja se na mašine, ki so do zdaj laufale win98 in podobno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Azrael ::

Pravzaprav se nebi nič čudil, če je stvar podobna v nulo potweakanim variantam raznih mojstrov. Ziher so pa kaj pobrali tudi iz XP Starter Edition. Zna biti zanimivo in uporabno, ko se bo zadeva znašla na "prostem trgu".

BigWhale, jah na PCju, ki ima manj kot 8MHz, manj kot 20MB RAM in procesor 486 ali slabši XPji res ne delajo, klik.
Nekoč je bil Slo-tech.

ufek ::

Azrael a to kramo še sploh kdo uporablja? pa če jo, zakaj? :)

Azrael ::

Marsikaj se da ponucat, kvaliteta izdelave teh starin je običajno nekaj razredov nad najboljšo današnjo, cena pa 0 ali vsaj blizu nje. Od omrežni routerjev, print serverjev in druge omrežne opreme, do raznih programabilnih krmilnikov (nizka poraba energije) in ultimate gaming machine (jasno za stare igre).
Nekoč je bil Slo-tech.

desperados ::

Ja me prav zanima komu bi blo tole intesantno za rdesktop gor furat dej no dej zo maš v linuxu zastonj. Pa kot pravijo ni za prodajo potrošnikom ampak le firmam, vsaka firma raje porabi denar za nove kište, da je odhodkov več, posledično manj dobička in manj davkov.

In res 486 ka je zihr bolš narejena kot pa P4!

W3by ::

Me zanima kako bo to delalo na mojem 300Mhz laptopu - sedaj win98. Čeprav so OS-ji od M$-ja crap, še vedno upam na spremembo... :|

Torej več uporabnih stvari ter manj visualnega sranja!

Pyr0Beast ::

In res 486 ka je zihr bolš narejena kot pa P4!
Točno tako. Glede na to, da so ble vse 486 'zaprte' v keraični ploščici, so bile zelo odporne na udarce. Večina jih je mela pasivno hlajenje, pa tudi štroma niso toliko porabile. Mam še nekaj AMD-jevih doma.

WXP moddan z nlite deluje na kakšnih starih kompih presenetljivo hitro. Tam na 200m lahko skrčiš namestitev brez problema.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

krneki0001 ::

Azrael a to kramo še sploh kdo uporablja? pa če jo, zakaj?


Večina firm ima računalnike za kakšno bazico in za word pa excel, ter plačilo storitev preko proklika ali skb neta. Za to je dovolj celeron 400. Vse te firmice ne bodo kupovale novih računalnikov, ker pasijansa in ti stari programi še vedno zadovoljivo hitro delajo. Samo za primer;Cena novih računalnikov je pa vseeno visoka za firmo kjer delajo trije ljudje redno in 2 pogodbeno(sta že v pokoju). To pomeni 5 novih računalnikov, kar je pa takoj 500.000 sit.

Par takih firm imam katerim štimam računalnike(ob delu, po pogodbi) in niso kaj preveč za zamenjave, le za dokupitev rama in za povečanje diskov. Pa kdaj pa kdaj kaka zamenjava procesorja iz celerona v pentiuma, kar se pa vseeno dost pozna.

Tko da sedaj bomo te winse inštaliral gor, ker bodo imeli windows update in tut antivirusi bodo delal normalno - zdej morjo prov pazit, kaj dajejo na mašine, da ne žre preveč rama.

Mislim da je tole microsoft dobro pogruntal in da bodo s tem kr dobr služili.

Pa da linuxaši ne boste težil zakaj linuxa ne na te mašine.
Linux pa odpade za take firme, ker se nekateri starejši še na winse ne morejo navadit, pa so mnogo bolj user friendly kot pa linux.

Aj pa še tole - v eni od teh firmc imajo celerona 466 z inštaliranimi win98 že od leta 2002. Od takrat naprej je stalno mašina prižgana(24/7) razen poleti jo izklopijo za 2 tedna ko gre ta oseba na dopust in winsi laufajo brez problemov, s tem da se vsak dan resnično veliko dela celih 8ur na tej mašini. Na tej mašini tut še ni bilo blue screena. Gor je pa inštaliranih kar nekaj programov (office je osnova in še ogromno programov, ki preko mreže dostopajo do različnih baz na serverju(ki je tudi od leta 2002 stalno prižgan(win2000 server)), tko da ni mašina ki bi imela samo office. Res pa je da ko se to enkrat postavi ni bilo nobenih sprememb na mašini in nobenega dodajanja programja, razen antivirusnih, in vsak dan update tega antivirusa. Ima 20 in 40Gb diska, od katerih je sistemski 20Gb zaseden 90% s programi, 40Gb disk je pa samo za podatke, pa to nič ne matra mašine.
Tok o stabilnosti win98.

Daedalus ::

Mislim da je tole microsoft dobro pogruntal in da bodo s tem kr dobr služili.

Itak. Verjetno so pogruntali, da jim bo drugače kak linux popapcal ta del trga in so reagirali. Tak da očitno se konkurenca precej pozna>:D Pa precej logična poteza, glede na to, da so nekaj let stari pc-ji komot sposobni opravlat večino pisarniških nalog. Pa za kak virtualni sistem v vmware zna tole bit zanimivo...bo treba sprobat. Če le ne bo preveč okleščen, ker prvoten namen je še vedno uporaba za "podhranjene odjemalce."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

GupeM ::

Itak. Verjetno so pogruntali, da jim bo drugače kak linux popapcal ta del trga in so reagirali.


Spet s temi Linuxi. Čist tko za info: Domam mam 233 MHz mašino in sem dal Linux gor. Že sam da se je zagnal je rabu 10 min, tko da ne mi spet s tem: "Linuxi delajo na 5Hz mašin pa 8KB rama." Delajo moj k*?*c!

Daedalus ::

Že sama uporaba besedice Linuxi kažejo na tvoj očiten nivo (ne)znanja...tak da se niti ne čudim, da Linux na tisti mašini ni delal preveč dobro. Je treba vedet, kero distribucijo uporabit. WinXP SP2 tud verjetno ne boš tlačil tja gor, ane?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Azrael ::

@GupeM:

Naslednja slika ni fotomontaža:
. Jasno se je bilo potrebno poigrati z nastavitvami, če boš na takem compu dal vse na high, si oplel.

Linux distribucije resnično znajo biti hud bloatware, kar pomeni, da ma slabših mašinah stvar ne špila ali pa dela po polžje. Vendar ni tako hudo, le primerno distribucijo moraš uporabiti, predvidevam, da zeliš grafično okolje, bo za to mašino primeren DSL, ki preverjeno lepo teče na P166, 48MB RAMA, 420MB diskom in SIS chipsetu z integrirano grafiko (super bi bilo, če bi tudi verzija Windows XP omenjena v novici tekla na tem stroju)., ki je komaj dorasel Win98.

Linux kot nek router, print server, network bridge pa teče še na mnogo slabših konfiguracijah. Pri teh stvareh pa nasprotno Windows pogori na celi črti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Pyr0Beast ::

@Azrael


Smo lafwali na dosti slabših kompih tole.

Tam pri p1 100 in 50M rama je meja uporabnega delovanja.
Trenutno lavfam na p400 in 256M rama XP s sp2. FF dela čist brez problema, isto, kot je na mojem AXP 1800+ z 1G rama.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

smarkic ::

A je sedaj po enem mesecu te WFL že kdo poskusil uporabljati? Koliko so v resnici okleščeni - je res, da nimajo niti npr. dial-upa? Morebitna uporabniško/skrbniška opažanja in izkušnje bi bili dobrodošli.

20sdfj093f ::

Trenutno jih laufam na virtualki, ker nimam časa/placa zanje drugje. O hitrosti tako ne morem poročati, ker je virtualka razred zase, lahko pa samo povem, kako je s funkcionalnostjo.

Dial-up povezavo lahko ustvariš. Poskusiti moram še, kako je z nameščanjem naprav kot recimo modemov, vendar nimam nobenega, da bi sprobal, če dejansko deluje - vendar dial-up povezave ostajajo.

Jezi me, ker ne morem inštalirat slovenskega MUI packa - pravi, da setup ni veljaven Win32 program. :(

Nero se je namestil lepo, tako da z nameščanjem ostalih programov verjetno ne bo težav - poskusil bom še z Office 2003, to je nuja.

Nameraval sem tele Fundamentalije namestiti na stričev Pentium II 233MHz z 384 MB RAM-a, vendar samo, če mi jih uspe posloveniti. Sicer bom posegel po nLite-u. Čeprav ima več kot dovolj RAMa za XPje, mu zmanjkuje procesorske moči, pa tudi stari diski ne ravno pomagajo k hitremu nalaganju in normalnemu delu z XPji.

Kakorkoli, da ne bo kakšnih sumov na piratstvo - imam subskripcijo MSDN. Brez heca.

LP, D.

Pyr0Beast ::

Kakorkoli, da ne bo kakšnih sumov na piratstvo - imam subskripcijo MSDN. Brez heca.
srečnež D:

Kakšna zmodana inštalacija WIn98Se, pa še vedno rula. Če slučajno kej nucaš, imam doma nekaj Pentium 2-jk.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MrStein ::

freeze od kod pa si dol potegnil ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

neres ::

Jaz si nameravam to dat na moj PC, kjer je že WinXP. Imam pa eno prazno particijo, tako da bi dal tja.
A se da imet oba sistema gor in potem ob zagonu izbereš enega?

neres ::

Še to: a je treba aktivirat te Windowse?

klemen22 ::

Ne, Microsoft ti dostavi CD skupaj s poklicno fafa*ico
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

neres ::

Ne vem, kaj si hotu s tem povedat... samo če še ne veš nekaterih verzij Windowsev XP ni treba aktivirat.

bzp ::

neres: in zakaj bi imel kot drugi sistem Fundamentals instaliran?

neres ::

Zgolj za testiranje. Najbrž jih večinoma ne bi uporabljal, razen če se izkaže da delajo v redu.

Saso_C ::

@Freeze

Meni je uspelo na Fundamentals naložiti MUI od WinXP Professional in to večkrat brez problemov. Enkrat je bil samo primer, da sem moral vsebino CDja, kjer je posnet MUI predhodno presneti na trdi disk.

MrStein ::

A se kdo usmili in mi pove kje na MSDN je ta Fundamentals za downloadat ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Geslo v Windows XP

Oddelek: Operacijski sistemi
81155 (1009) 5er-->
»

Dodajanje uporabnika preko CMDja

Oddelek: Operacijski sistemi
5966 (871) primzx
»

[P166-64MB] Windows, ki še dela...

Oddelek: Operacijski sistemi
151320 (1103) Daedalus
»

Windows Fundamentals za stare PC-je

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
355259 (1444) MrStein
»

Ne sprejme novice o izidu Windows Fundamentals

Oddelek: Slo-Tech
61420 (1198) CaqKa

Več podobnih tem