»

Več mišk na enem sistemu

InternetNews - Microsoftov razvojni oddelek v Indiji je razvil tehnologijo, imenovano MultiPoint, ki omogoča hkratno uporabo več kot ene računalniške miške na istem sistemu. Zadeva naj bi bila namenjena predvsem državam v razvoju, kjer izobraževalne ustanove ne morejo zagotoviti dovolj velikega števila računalnikov, da bi pokrili potrebe vseh otrok. Tako si pri pouku agresivnejši učenci izborijo mesto pred zaslonom, medtem ko jih njihovi bolj nebogljeni vrstniki le opazujejo in se s tem bistveno manj naučijo.

Po novem bo imel vsakdo od participantov v izobraževalnem procesu na voljo svojo miško, s katero bo po zaslonu vodil ločen, drugače obarvan kazalec, dodatna programska oprema pa bo zahtevala, da vsi uporabniki opravijo svojo nalogo, preden bodo lahko dosegli naslednji korak. Preberite več v izvorni novici ali v povzetku na Neowin.

Sam med drugim pričakujem tudi kooperativno igranje strategij v načinu split-screen.

22 komentarjev

Windows Fundamentals za stare PC-je

InternetNews - Microsoft je izdal Windows Fundamentals for Legacy PCs, okleščen operacijski sistem, namenjen starejšim PC-jem, ki niso dovolj zmogljivi za Windows XP.

Gre za sistem, ki temelji na Windows XP Embedded Service Pack 2 in omogoča zagon le omejene zbirke programov, namenjen pa je predvsem za uporabo kot thin-client, torej za povezavo za na strežnike na primer preko Remote Desktop protokola. Te programske opreme ne bo v prosti prodaji, ampak le pod "Software Assurance" licenco (enterprise). Za dodatnega branja željne je na voljo tudi uradna objava na strani Microsofta.

35 komentarjev

Microsoft kupil Sysinternals

Slo-Tech - Verjetno ga ni naprednejšega uporabnika ali (resnega) administratorja operacijskega sistema Windows, ki v svoji "orodjarni" ne bi imel vsaj ene izmed aplikacij, ki so jih razvili Mark Russinovich Bryce Cogswell - Wikipedia, the free encyclopedia in ostali. Autoruns, Administrator's Pak, ERD Commander, Process Explorer, RootkitRevealer, PsTools, Regmon,.. so le nekateri izmed odličnih in nepogrešljivih programov izpod okrilja Sysinternals ter njegove sestrske (komercialne) družbe Winternals.

Od sedaj naprej so ti programi najverjetneje v lasti Microsofta. Čerav podrobnosti še niso znane je gigant iz Redmonda po novem lastnik obeh podjetij. Uporabniki lahko le upamo, da bodo sedaj vsaj nekatere omenjene aplikacije postale standarden del operacijskega sistema ter da Microsoft ne bo ukinil njihovega razvoja.

Več informacij:
- sporočilo za javnost podjetja Winternals
- Sysinternals blog

19 komentarjev

Microsoft pripravlja program Driver Quality Rating

Slo-Tech - Tokrat se je Microsoft odločil, da stopi na prste piscem slabših gonilnikov za strojno opremo. Program, poimenovan Driver Quality Rating, bo zahteval večjo odgovornost piscev teh gonilnikov. Tako bo OCA skupina pregledovala obsežnost posameznih napak, povzročenih zaradi gonilnikov, ter jim na podlagi teh informacij dodeljevala oceno v obliki zelene, rumene in rdeče barve.

Za gonilnike označene z zeleno barvo se bo moral proizvajalce le-teh zelo potruditi. Za začetek bodo morali biti na tržišču 120 dni ter se v tem času dokazati s stabilnim delovanjem. V primeru, da se gonilniku spremeni ocena iz zelena v rumeno ali rdečo, bodo proizvajalci imeli 90 dni časa, da popravijo napako in ponudijo popravljene gonilnike, ki morajo biti na voljo tudi preko Windows Update.

Računalniki, ki bodo dosegali takšen nivo standarda in stabilnosti, se bodo lahko prodajali pod Vista Premium logotipom. Več o tej novosti in zahtevah pa si lahko preberete na arstechnica.com.

42 komentarjev

Microsoft bo prevetril trg varnostih izdelkov

ZDNet - Kot poroča ZDNet, bo Microsoftov vstop na tržišče varnostnih izdelkov malce razburkal vode. Slo-Tech je že poročal, da želi gigant iz Redmonda ponuditi celovito zaščito proti ne le raznovrstni nesnagi, marveč tudi orodja za vzdrževanje sistema, izboljšanje zmogljivosti, ipd. S tem je stopil na prste podjetjem, ki si služijo kruh s prodajo podobnih, vendar ne (še) toliko celovitih paketov. Symantec se tako pripravlja na boj s produktom Norton 360, pred dnevi je vstop na bojišče naznanil McAfee, lonček pa kani pristaviti tudi AOL.

Lepo je vedeti, da nekatere zares skrbi varnost uporabnikov (v prihodnjem letu bodo očitno vaša računala zaščitena kot še nikoli prej) oziroma tako imenovana "uporabniška izkušnja".

65 komentarjev

Internet Explorer 7 že na poti?

Slashdot - Busheva administracija Američane dan za dnem svari pred terorističnimi napadi, računalnikarji pa pred slabo varnostjo Microsoftovega Internet Explorerja. V zadnjem času večjih terorističnih napadov Američani na svoji koži morda niso občutili, večina ljudi pa ima čedalje večje težave z Internet Explorerjem oz. posledicami njegove neprevidne uporabe.

Veliko uporabnikov je zato zamenjalo brskalnik in zdaj uporabljajo Mozillo, Firefoxa, Opero ali kaj četrtega. To je opazil tudi Microsoft, ki je sprva rešitve iz zagate poskušal najti preko spletnega dnevnika in strani Channel9. Zdaj pa menda že resno razmišljajo o 7. različici brskalnika. Prinesel naj bi boljšo varnost, zavihke ter izboljšano podporo PNG, CSS in RSS.

51 komentarjev

Red Hat Linux 9 na smetišče zgodovine

več strani -

Kot so pri Red Hatu napovedali že v začetku letošnjega leta in nakazali januarja, ko se ukinili podporo za Red Hat Linux 7.1 7.2, 7.3, in 8, se je z včerajšnjim dnem zaključil uradni življenjski ciklus Red Hat Linuxa 9. Red Hat ga od danes naprej uradno ne podpira in zanj ne bo izdajal novih varnostnih ali drugih popravkov (sicer bo nekaj časa obstajal program Progeny Transition Service za vse, ki bodo na tem operacijskem sistemu ostali, a bo potrebno za vso pomoč in popravke plačati).

Podjetje se bo v celoti osredotočilo na svoj Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki bo plačljiv in namenjen predvsem podjetjem in ne domačim uporabnikom. Vsem ostalim pa ostaja odprt projekt Fedora 2, ki je že v zaključnem stadiju testiranja. Klik, klik!

2 komentarja

GNOME 2.6

GNOME 2.6

OSNews - Sadovi šestmesečnega trdega dela hekerjev, vzdrževalcev, prevajalcev, preizkuševalcev ter ekip za uporabnost in dostopnost okolja GNOME so danes postali javno dostopni. V težkem razvojnem obdobju, ko so preminuli kar trije pomembni sodelavci projekta, je namizno okolje pridobilo predvsem na uporabniškem vmesniku, hitrosti, zanesljivosti in vgrajenem sistemu pomoči. Na voljo sta tudi prvi kritiki ( 1 in 2), kot vedno pa lahko več informacij najdete v opombah ob izdaji.

20 komentarjev

Moj prenosnik je lahko tudi namiznik

Computator convertibus

Slashdot - Že dalj časa opažamo, da namizni računalniki vse bolj posnemajo prenosnike. Pa ne samo v barvi, ki že zdavnaj ni več izključno bela, pač pa tudi v nekaterih manj opaznih podrobnostih, npr. v naslonjalih za roke na tipkovnici. Po besedah Davida Hilla, IBM-ovega glavnega oblikovalca, se je oblika prenosnikov v zadnjih desetih letih neprestano izboljševala, zdaj pa je že povsem blizu zgornje kakovostne meje. K temu je veliko pripomogla tudi usmeritev VelikegaModrega™, ki zunanjosti prenosnikov daje prednost pred notranjostjo [:D]. Oblikovalci ameriškega giganta pa so nas kljub temu spet presenetili. Predstavili so prototip prenosnika, ki se ga da enostavno pretvoriti v namizni računalnik in narobe.

6 komentarjev