» »

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

Intel Core 2 Duo

AnandTech - Danes je Intel predstavil težko pričakovano novo družino procesorjev, poimenovanih Core 2 Duo, zgrajenih okrog nove Core arhitekture. Že neuradni testi na začetku leta in testi redkih srečnežev, ki so se dokopali do primerkov teh procesorjev, so obljubljali, da bo šlo za izjemno hiter in varčen procesor. Danes so v testih besede meso postale.



Koliko so novi procesorji hitrejši od AMD-jeve ponudbe, si oglejte v izčrpnem testu. Zvedeli boste tudi, koliko k zmogljivosti prinese večji L2 (2 MB ali 4 MB) predpomnilnik in koliko 1333 MHz vodilo, koliko se novince z lahkoto navije, …

Leta AMD-jeve tehnološke prevlade so nedvomno mimo. V teh dneh je AMD sicer predstavil serijo EE in EE SFF procesorjev, ki se ponašajo z zelo majhni porabo (62 W in 35 W), vendar arhitektura ostaja enaka (performančno gledano se torej nič ne spremeni). AMD bo poizkušal šele s K8L arhitekturo (v letu 2007, po nekaterih informacijah pa celo šele 2008) konkurirati danes predstavljenim procesorjem, zato bodo kupce skušali zadržati s silovitim znižanjem cen, ki mu bomo priča v naslednjih dneh. Cene bo procesorjem (Pentium D) zniževal tudi Intel.

Kljub temu, da gre za izjemne procesorje, se razvoj seveda ni ustavil. V letu 2007 bomo priča že štirijedrnim procesorjem.

75 komentarjev

«
1
2

Stratus ::

Intel zniža cene procesorjev že 23 Julija :D
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

klemen22 ::

Hm Intel ima pa res smolo kar se privabljanja mojega denarja tiče. Sedaj mam že pol leta X2ko. Ker bo ta proc dober še 2,3 leta bo do takrat tudi že K8L pripravljen kar pa bo spet voda na mlin temu, da kupim spet AMDja. Žal Intel zamudil si!0:)
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

upirna ::

Idealno za novi notebook!
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Tr0n ::

"Leta AMD-jeve tehnološke prevlade"

Hehe, yeah right.

klemen22 ::

Voham vojno.0:)
In ja leta prevlade. Edino kar je naredil intel je da je vedno zaostajal za AMDjem zadnjih nekaj let. To se je pač sedaj spremenilo in bo imel čast da bo ene dve let vodil.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

bradek ::

Hmm...zakaj vsi primerjajo Core 2 Duo z Athlon 64 X2? Kje so kle Opteroni dualcore? Al sm jst kej zafrknu in so Opteroni neprimerljivi s temi procesorji?

Stratus ::

Si zafrknu :D
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

klemen22 ::

No take strašanske razlike spet ni. Ni neke revolucije. Pač tistih 15% razlike v performansu ni nekaj najboljšega od trenutka ko so pogruntali da krava od Milke ni vijolične barve.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

bradek ::

Zakaj so neprimerljivi z Opteroni? Sprasujem iz cisto informativnih razlogov...

PrimozR ::

Če misliš s940 opterone, počakaj, pride na vrsto Woodcrest (serverski proc). Če misliš s939 Opterone, za AM2 jih še ni (pač trenutno standard za primerjavo), itak pa je pri s939 edina prednost Opteronov to, da imajo vsi 1 MB cahce-a. Athloni in X2 proci pa imajo v nekaterih verzijah prav tako 1 MB L2 po jedru (3700+ in 4000+ ter 4400+ in 4800+ pri X2 - to velja za s939).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

bradek ::

Hmm...
Recimo primerjava med Opteronom 270 in Core 2 Duo. Sprasujem zato, ker ravno kupujem streznik in bi rad dobil najvec za moj denar :)

RC14 ::

Eni so hitrejši/počasnejši , eni manj/več porabijo, eni so dražji/cenejši......
Res je sedaj najhitrejši proc intel, vendar to govorimo o top procih, kako pa bo v srednjem in nižjem rangu (tam,kjer se največ procov proda), pa mislim da bo še vedno AMD v prednosti (ko bo znižal cene).

Sicer pa je že bil skrajni čas, da je takšen gigant kot je intel nekaj pametnega skupaj spacal. Pa tako bo vsaj AMD znižal cene, drugače jih itak ne bi.


Lp

BBB ::

Pomembno je le, da sedaj AMD-ju ne zmanjka sape. Ker sicer bo čez nekaj let hudič. Monopol ne bi bil zdrava stvar - zaradi upočasnitve razvoja in visokih cen. Pravilno pa je, da vodi enkrat en, enkrat drugi. Tako obadva lahko preživita, mi se imamo pa tudi lepo. Hehe, morda bo po nekaj letih v moji mašini zopet zasopihal intelov procesor. Do sedaj so bili procesorji v mojih PC mašincah (ja, nezvest sem ponudnikom, sem pa zvest svoji denarnici):

Intel 486 50 MHz DX2,
AMD 486 120 MHz DX4,
Intel Pentium 200 MHz MMX,
AMD Athlon XP 1600+ (1.4 GHz) (trenutno; menjavam v dokaj enakomernih intervalih, tako velik frekvenčni preskok pa je zasluga AMD-jeve izrazite cenovne vojne približno 4 leta nazaj).

iMark ::

Sm ga že mislu kupit, ma bom rajši počakal na 4 jedrnike :D

Izi ::

Pravilno pa je, da vodi enkrat en, enkrat drugi. Tako obadva lahko preživita...

Jaz nebi tako smelo napovedoval prihodnosti.
Intel je gigant proti AMD-ju. Tudi, če bi čisto vsi kupovali samo AMD-je, Intel nebi propadel in bi se še naprej trudil z razvojem.
Če pa bomo vsi sedaj kupovali samo še Intele, bi to v letu ali dveh pomenilo konec AMD-ja, ker nebi imeli več dovolj denarja za nadaljni razvoj.

Najbolje za nas potrošnike, kot jaz vidim zadevo, je da bi vse ostalo tako kot do sedaj. Se pravi AMD bi moral vedno biti v rahlem vodstvu pred Intelom, tako kot zadnjih par let, in tako bi obe firrmi z največjo hitrostjo razvijali nove procesorje.

Če se bodo ti Core duo 2 izkazali za predobre bomo potrošniki padli v isti drek kot pri operacijskih sistemih, kjer je Microsoft uničil vso konkurenco.

Upam, da bo vsaj v srednjem razredu AMD še vedno boljši nakup, ker drugače we are doomed.

kuglvinkl ::

Se pravi AMD bi moral vedno biti v rahlem vodstvu pred Intelom, tako kot zadnjih par let, in tako bi obe firrmi z največjo hitrostjo razvijali nove procesorje.

točno to.

Randomm2 ::

Upam, da se bo tale zadeva čimprej pojavila pri naših trgovcih. V mislih sem imel nakup modela E6700. Upam, pri nas zanj ne bodo zahtevali več kot 110-120k.
Mess with the best die like the rest.

Smeagol ::

Jaz bom pa verjetno 6300 ali 6400 kupil. Je realno pricakovati, da bojo pri nas na voljo konec meseca?

edit:
Sem prebral del clanka in kot kaze, ga se ne bom imel ta mesec:(
Pa avgusta. Tako ali tako sem dolgo cakal na conroe, bom pa se teden ali dva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

Audigy ::

Kuglvinkl, nekako sem proti zadnjemu delu povedi. Mislim, da se preveč hitro odvija vse skupaj. Vsake pol leta se da nekaj novega na tržišče, al proci, grafe, plate...Pred nekaj meseci sem kupil AMD3200, zdaj sanjam o conroe-u, čez pol leta bom zopet o AMD-ju. Vse je dobro, dokler ostaja samo pri sanjah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Audigy ()

Liker ::

Jep, AMD vseskozi v prednosti, to bi bilo to...
Čez 10 let, ko bi pa že vsi glavni proizvajalci (po Dell-u še kak IBM, HP, etc...) pravzaprav prodajali le še AMD-je, bi tudi ne bilo monopola kajneda?
Intel bi "nadzoroval" le še prenosnike, pa morda ene 15% desktop mašin. Hummm, to je pa isto kot je bilo cca 7-8 let nazaj pred prvimi Athloni (Slot A), samo vice versa.
Čim je nekdo konstantno v (marginalni) prednosti, bo slej ko prej zmagal na celi črti. Samo poglejte koliko je nadoknadil AMD v zadnjih 5ih letih.

Za zdravo konkurenco bi morali nekako obe firmi izmečino imeti "upper hand".

P.S.: Tole je bilo uperjeno proti vsem intel & AMD fanboyem.

Ontopic:
Morda bom po 3 letih končno spet nabavil in začel uporabljati desktop mašino. (Čeprav mi nekako ne sede imeti procesorja ki kuri 30% več štroma kot trenutno moj celoten računalnik 8-) ).

pingec ::

Heh, upam da bo amd čim prej dal ven kaj novega, konkurenčnega. Tudi jaz bom(če bo amd v roku 2 let izdal kaj boljšega) verjetno preskočil intle, desktop je opteron, server pravkar naročen opteron, upam da bo AMD spet izdal kaj boljšega od Intla, pač navijam za AMD, ker mi je v vseh teh letih prirasel k srcu, se spomenm ko so skoraj bankrotiral ze. Če pa postane gigant, bomo pa za Intal navijali ane :D

LP
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

PrimozR ::

2007 al pa 2008, K8L.

Mr.B ::

Ko bo prišla Vista ven, boš rabil best buck procesor, in če ne bo AMD bil konkurenčen, bo best by Intel. Kar pomeni, da bodo podjetja v nasladnih treh letih imela Intel inside logo in ne AMD…
AMD ima časa ravno do Viste in nič več…

Kar se tiče pa Woodcrest vs. Opteron pa je rezultat sledeči : Link kako ga mlati Intel...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

klemen22 ::

Kar se tiče pa Woodcrest vs. Opteron pa je rezultat sledeči :Link kako ga mlati Intel...

Ne vem no. Ampak se samo meni zdi da je tukaj v tem testu v povprečju razlike le 10%? Zgleda da tejle novi procesorji le niso tak bav bav za katere se jih je domnevalo.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

m0LN4r ::

pa še to, en zeloo obširen test novinca ta zelo obširen test na pove zelo veliko in moramo upoštevat da ta napredek ni niti tako velik, če upoštevamo ceno. In Seveda da je AMD že nekaj pripravil za naslednje leto.

Še hvala bogu da se procesorji niso izkazali v igrah in 3dbenchih za ful dobre so, pač trenutno najhitrejši; ampak kako dolgo je tu vprašanje ?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Mr.B ::

Ja ampak v vseh testih. Dosedaj je AMD zmagoval v večini testov, sedaj pa se ....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

krho ::

Fantje no. Primerjate NOVO Intel tehnologijo s 4 leta staro AMDjevo. Malce pameti v roke no.
Dosti slabo za Intel, če mu po 4ih letih ne bi uspelo vsaj za 10% premagati AMD v zmogljivosti.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Mr.B ::

Poznate zgodbo Beta vs VHS.
Druagače, proc je pripravljen za prihod Viste. Ko pride vista mora imeti AMD procesor zunaj, če ne...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

RC14 ::

Primerjate NOVO Intel tehnologijo s 4 leta staro AMDjevo. Malce pameti v roke no.

To je čist res, mal smešno bi res bilo, da ne bi bil intel hitrejši od AMDja po tolikih "slabih" letih intela. Lahko samo rečem končno in skrajni čas.
AMD sigurno ne čaka križem rok, pač intel bo nekaj časa vodil, potem pa .....


Lp

galimim ::

Jst bom lepo počakal še ene 3 leta preden bom kupoval nov comp do takrat bo pa prišel ven AM3 al pa že selo AM4 in bo tehnologija čisto drugačna kot dans tako da se ne obremenjujem s tem kdo trenutno dela bolš proce. Bi blo pa lepo če bi AMD še naprej delal dobre procesorje.Se mi pa zdi da Je AMD malo zaspal na lovorikah ki jih je požel Athlon 64.
Born To Bleed, Fighting To Succeed, Built To Endure What This World Throws At Me

gfighter ::

No, pa saj Athlon 64 ni zdaj kar za odmet. To je zelo uspešna arhitektura, ki se bo lahko še lep čas prodajala in lovila korak z Intelom. Ne sicer v top segmentu, ampak v drugih. Imajo 64-bitni procesor z nizko porabo ter solidnimi performanci, tako je trga zanj ob primernih cenah dovolj še za kakšno leto ali več. Pa da ne bom popolnoma offtopic, kdaj bomo videli kakšne domače teste. Jaz že nestrpno čakam kakšnega Core Duo pod npr. Littledevilovimi umotvori.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Azrael ::

V bistvu se tu samo ponavlja stara zgodba.

Ko se uvede neko novo tehnologijo je AMD v veliki tehnološki prednosti (386, 3Dnow, 64bitnost...) in Intel v tistem trenutku nima nič niti približno enakovrednega. Tisti trenutek je nakup AMDja žal samo pogojno boljši, saj ga muči slaba SW podpora za njegove novosti.

Poleg začetne slabe prodaje novosti (IT je zelo konzervativna branža) se ob lansiranju novosti AMD ujame v začaran krog majhnega podjetja.

Podjetje namreč stagnira, saj mu zmanjka denarja za razvoj, ker mora postaviti nove proizvodne zmogljivosti. Tako pridejo dolga leta, ko opaznega razvoja praktično ni.

Zaradi tega so nekoč napreden K6 vlekli v nedogled, dokler ni zastarel na celi črti in je bilo videti, da bo AMD šel pod vodo. Enako je bilo tudi s K7 in sedaj je videti, da se bo zgodba ponovila še s K8.

Ko SW podpora končno pride, ima Intel že pripravljen odličen odgovor, AMD pa je nasprotno shiran do konca in krog se ponovi.
Nekoč je bil Slo-tech.

Looooooka ::

ma dj amdjevci dejte mal utihnt ze.
tole je intel napovedoval ze par let pa amd ni nc naredu na tem podrocju.zdej so pac prisiljeni znizat cene in dobit bottom feederje,ki pac kupujejo procesorje po nizji ceni.
pa kar se tice primerjave s staro tehnologijo je tud to bullshit.gres lahko tud na druge strani kjer so zadevo primerjal z amdjevemi novimi high end procesorji in ugotovil da nekje res da prehiti intel drugje pa ne ampak da je zadeva se zmer v prid intelu zato ker se cenovno bl splaca kupit intel.
in zdej neki sanjat pa klobasat je neumnost.mel so dost cajta da neki nardijo pa niso nc in bojo zdej oblublal leto 2007.takrat bo meu ze intel vec jedrne procesorje zuni kar pomen da v bistvu amd oblubla da bojo lepo preskocil cikel in pol nardil spet bum.

in navsezadnje bi rad se reku to da je blo zanimivo gledat kako ste zadnje leto vsi pametovali kako je to fino za userje ker so nizje cene in bla bla...zdej pa tlele klobasate kako bi mogu bit AMD number one?
A ne bi rajs lepo rekl da je to boljs ker so zdej nizje cene?....ne? no pol naslednic ni treba lagat cez celo leto.

edin problem,ki je tle je dejstvo da je amd velik manjse podjetje in da bo ob tem spanju(Ker si pac druzga ne morjo privoscit ker nimajo tok kesha za razvoj) omogocilo intelu da se spet igra s cenami teoreticno...ampak upimo da so zdej ze ugotovil da bo folk rajs kupu starejsi procesor za pol cene in se to ne bo zgodil.

BoLhCa ::

Bah, sej AMD je na trgu glih sam zato, da se Intel ne zmišlja preveč glede cen, druge poante itak nima~~

Matevžk ::

Če ne bi imel druge poante, tudi na Intelove cene in razvoj ne bi vplival ... :\
lp, Matevžk

m0LN4r ::

kaj pa poglejmo malo trenutno stanje.
Kaksno tehnologijo in podporo oz. novost dobimo za 25k pri AMDju
in kaksno pri INTELu.

Kaj hočem povedat je da je na svetu ža večina ljudi z manjšo denarnico, in katerih dobiček je nasprotna utež tisti mali kopici ljudi z večjo denarnico.

malo bogatih ljudi + dražji proci + manj nakupa = veliko revnih ljudi + cenejši proc. + veliko nakupa
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Gajba ::

jaz nevem kaj se kregate. kaj ni vseeno kdo je boljši? greš pa kupiš to kar ti ponuja najboljše razmerje cena:performance oz kaj pač rabiš. pa je vseeno al je to intel al amd, ker kaj pa mamo zaj mi od tega. vztrajat pri eni znamki pa je butasto, če ti drugi ponuja za isti denar več.
All I found were lungs and liver

Oxford ::

@Looooookama dj amdjevci dejte mal utihnt ze. tole je intel napovedoval ze par let pa amd ni nc naredu na tem podrocju.zdej so pac prisiljeni znizat cene in dobit bottom feederje,ki pac kupujejo procesorje po nizji ceni. pa kar se tice primerjave s staro tehnologijo je tud to bullshit.gres lahko tud na druge strani kjer so zadevo primerjal z amdjevemi novimi high end procesorji in ugotovil da nekje res da prehiti intel drugje pa ne ampak da je zadeva se zmer v prid intelu zato ker se cenovno bl splaca kupit intel. in zdej neki sanjat pa klobasat je neumnost.mel so dost cajta da neki nardijo pa niso nc in bojo zdej oblublal leto 2007.takrat bo meu ze intel vec jedrne procesorje zuni kar pomen da v bistvu amd oblubla da bojo lepo preskocil cikel in pol nardil spet bum.

Se podpišem pod tale (malo zmedeno napisan :| ) post. Imam popolnoma nevtralno mnenje glede trga procesorjev. Sem lastnik AMD Athlon 64 3200+ procesorja in sem se zanj odločil zaradi priporočil, da se bolje obnese od Intela pri uporabi CAD programov (SolidWorks, ProEngineer). Toda kot je napisal Looooooka, je AMd predolgo spal na lovorikah, kljub napovedim Intela, da pripravlja napad.

Pri Anandtechovem testu mi je v oči padel Super PI rezultat. 14,141 sek ni slab rezulatat. Not at all!

=Exceed= ::

Ma ej AMD in Intel se bosta postavla za zid oddaljen en od druzga 10m in streljala en na drugega s tsranzistorji:\ WTF

Vsak nekej obljublja. Tut AMD je že x let nazaj napovedal nov proc in smo ga dobil. Sori ampak tole neki novga od Intla ni nevem kaj ulala tko kot nekateri zganjate. Lepo so šli po stopinjah AMD-ja ja po njihovih in so nehal folk nategvt z nevem kakšnimi frekvencami (jaja 5 let nazaj so oblublal 7GHz|O ) in so optimizeral proc tko da so neke pohitritve (še vedno minimalne).

Drugače pa AMD ne spi tko kot Intel ne, ker je to pač preprosto samo ime tehnologov in inžinerjev, ki nimajo časa sedet za kompom in čekirat slo-tech in čakat prvo priložnost za napad AMD "fenou" oz. Intel "fenou"


Če rabiš Intla kupi Intla, drugače kupi AMD-ja.

Pa lep dan.

ricola78 ::

Pred prihodom K8L bo AMD izdal proce na 65nm tehnologiji. Govori se da naj bi že tej proci imeli potweakno jedro, za pridobitev nekaj hitrosti. Saj so tudi s prehodom na 90nm nekaj malega pohitrili proce. Predvsem pa bo sedaj AMD, če bo uspešno prešel na 65nm tehnologijo, pričel z višanjem frekvence nižanjem velikosti L2 cache-a. Sem skoraj ziher, da bo nekako ostal cenovno konkurenčen Intlu. Ne bo pa več performančno nadvladal Intla. Problem AMD-ja je v njegovi majhnosti in se ne more tako hitro zoperstaviti novemu Intlovemu paradnemu konju.

K8L bo prišel v H1 2007, ne bo pa verjetno še pripravljen za AM2 ali AM3 podnožje.

Mislim, da bo AMD uspel cenovno konkurirati. Saj je na primer v času P4 vs. K7(ko sej je že poslalvljal), še vedno veliko potrošnikov kupilo AMD procesor in ne Intel.

Edino kar se mi ne zdi vredu, da AMD opušča 939 program, saj bi tako omogočil ljudem, da bi brez težav nadgradili sistem samo z novim procesorjem. Zato se bo verjetno veliko ljudi raje odločilo za Intel kot AMD.

Jan987 ::

Glede tega pa dvomim da si bodo ljudje nadgradili z intelom, ker so k8 dobri procesorji in je folk z njimi zadovoljne in bo vsak k je mel zdej ta procesor pa bo kupoval nov sistem pa se ne spozna tolk reku sej zdej mi je AMD dobr delov pa bom raj dal več dnarja v kej druzga namesto tega da kupim intela ker mi bo proc verjetno tud dobro deloval tko kot je zdejšni. Sej če gledaš % kolk ljudi redno iskorišča vso moč procesorja je zelo majhna številka, ker v večini teh primerov k ljudje kupujejo sestavljene kište so grafične kartice notr obup, za službene namene pa če izvzamemo serverje in poddobno čisto surovo moč procesorja rabijo sam tisti ki se ukvarja z kakšnimi kompresacijami, večina službenih računalnikov pa je tko al tko za pisarniška opravila, ker bo amd proti procei pentiumu 4gladko dobival ker se manj greje in posledično proizvaja manj hrupa.


mislim da bo v takem položaju kot je sedaj volk sit in koza cela, saj bo intel vodilni, amd pa bo še vedno prodal veliko procov, ker če amd-ju ne bo uspelo razvit dobrega proca ki bi posekal intel, se bodo verjetno počasi usmerili na količino.

Cinderela ::

Meni se je AMD kr za par let zasral z tem Winchesterom ko ma probleme z memory moduli. Nalsedni proc bo 100% Intel spet.
Moj komp je zdaj star priblizno leto pa pol. Nasledno leto na intervalih 2 let bom spet kupo novega tak kot vedno. Tokrat verjetno tudi ATI namesto hibridne nvide. Razen ce bo S3 kaj pokazal.

klemen22 ::

Tokrat verjetno tudi ATI namesto hibridne nvide.

Kaj je to hibridna Nvidia?:\ :\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

m0LN4r ::

hibrid; za primer, je vrsta koruze, kar je bilo pridobljeno z mešanjem najboljših sort in s tem postala najbolj odporna na bolezni. Je umetno vzgojena vrsta, ki je podedovala samo najboljše lastnosti.

Tako piše vsaj razlago za seme koruze. Nvem če je mislil isto za invidio ???
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

zee ::

Sam sem bil vsekoszi na Inteli. Ko pa sem začel delat, sem si v službi kupil X2 4200+ in zadeva leti. pred slabim tednom sem dobil še dve mašini s po dvema Opteronoma 270 v vsaki in stvar dela ko urca.

kar sem hotel povedati: odgovor AMD ali Intel je odvisen v precejšnji meri od debeline denarnice.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

LedStorm+++ ::

Ja sm vidtu teste. Core 2 Duo je res hitrejši od AMDja. Šele zdaj... Kolko let je od prvega Durona, že?? :\
Pingvin :-)

Liker ::

LedStorm+++,
od prvega durona je minilo cca. 6 let, od prvega Athlona (Hkrati tudi prvi 7G procesor) pa že več kot 7.
Vendar niti prvi Athloni, niti prvi Duroni (teli sploh ne, ker so oskubljene verzije Athlonov...) niso bili "boljši" od takratnih Pentiumov III.
Intel je "izgubil" primat ko je šel tudi on na 7G čip (Pentium 4). Intelova 6G (Pentium Pro, Pentium II, Pentium III) serija je bila namreč kljub zastarelosti še vedno precej močnejša (Coppermine in Tualatin sploh, na žalost pa je imela limit pri cca 1.4GHz, kar je privedlo do P4 čipa, ki pa je po pravici povedano katastrofa že od začetka...

Pa tudi P4 je bil po performansu boljši od AMDjevih čipov, a to le zato, ker so dejansko metali ven proce s precej višjimi takti.
Na področju zmogljivosti je AMD boljši šele zadnjih par let (od morda 2004/2005).
Kar se pa cen tiče pa je AMD zmagovalec že dolgih 7 let. Upajmo da se tega zave tudi intel, in temu primerno zniža cene :D

PrimozR ::

Se mi pa zdi da Je AMD malo zaspal na lovorikah ki jih je požel Athlon 64.


Meni se pa ne zdi tako. Začeli so s s754, prešči na s939, vmes prešli na 90 nanometrov, na 90 nano so izdali še novo single-core jedro s 512 kB L2 predponilnika, zdej so pa na AM2. Veliko malih izboljšav, ki sicer niso prinesle veliko. Sicer je Intel zdaj dal ven nove procesorje, a v 2007 (mogoče 2008, upam da ne...) pride K8L. Odgovor in vnovično vodstvo. Resnično upam. Bomo videli.

v prid intelu zato ker se cenovno bl splaca kupit intel.


Zakaj že? ker so plate 50-60k, proci so dražji od AMDjevih (oz. še bodo), razlike pa ni tako velike? Res je, da Intel Conroe procesorjev ne bo prodajal v pisarne, za to pridejo na vrsto Pentium 4ce. A tudi AMD ima 3000+ oz. Semprone.

in zdej neki sanjat pa klobasat je neumnost.mel so dost cajta da neki nardijo pa niso nc in bojo zdej oblublal leto 2007.takrat bo meu ze intel vec jedrne procesorje zuni kar pomen da v bistvu amd oblubla da bojo lepo preskocil cikel in pol nardil spet bum.


Za quad core razvijajo K8L. Z njimi bo možno narest sistem s 64 oz. 128 jedri.

Bah, sej AMD je na trgu glih sam zato, da se Intel ne zmišlja preveč glede cen, druge poante itak nima~~


Buče. Precej novosti je na desktop prvi spravil AMD, Intel je sledil. IIRC sem paše on-die cache (ja vem, prvi je bil Pentium PRO) in pa 64-bitnost (in spet, prvi Itanium, govorim za desktop). Intelč je trenutno boljši. Tukaj ni debate. Samo reči, da je AMD na svetu samo zaradi 'zdrave' konkurence je pa idiotizem. Navsezadnje so v teh dolgih letih AMD64 in Pentium 4ic vodili na 3D Mark lestviah, v SuperPIju sicer ne. Precej je sicer pobral tudi Pentium M, toda pomisli/preberi kakšna arhitektura je. Jap, dobri stari P6 (derivat P III). 3x lahko ugibaš na katerem procesorju je baziran Yonah oz. celotna Core arhitektura (zraven spadajo še Conroe, Merom in Woodcrest.

Pri Anandtechovem testu mi je v oči padel Super PI rezultat. 14,141 sek ni slab rezulatat. Not at all!


Kakšen slab rezultat, AMD lahko o takšnem samo sanja! Ne pred K8L, še takrat mogoče ne.

Lepo so šli po stopinjah AMD-ja ja po njihovih in so nehal folk nategvt z nevem kakšnimi frekvencami (jaja 5 let nazaj so oblublal 7GHz|O ) in so optimizeral proc tko da so neke pohitritve (še vedno minimalne).


Intel procesorji se še vedno navijajo precej bolje od AMDjevih :> Navsezadnje je komajda padlo 4 GHz z FXom, do 100% OCja manjka še 1,2 GHz. Pri Intelu je 100% OC padel na 670ki - 7,6 GHz. Tudi zdaj je čar Core 2 Duo procesorjev ubijalsko navijanje. 4 GHz na zraku pri boljših modelih je praktično sanjsko - kot bi FXa navil do tja na zraku, potrebuješ pa kaskado/suhi led/tekoči dušik.

Govori se da naj bi že tej proci imeli potweakno jedro, za pridobitev nekaj hitrosti.


Manjši tranzistorji - manj porabljene energije - manj gretja - višje frekvence. Takoj tukaj je nekaj hitrosti. O fizični spremembi jeder (razen pomanjšanju) ne vem.

K8L bo prišel v H1 2007, ne bo pa verjetno še pripravljen za AM2 ali AM3 podnožje.


AM2 je že zunaj, Če ne bo za AM3, bo pa za AM2. AM3 je sicer kompatibilen z AM2. Prinaša pa AM3 DDR3 pomnilnik (oz. bo prinesel, verjetno). SIcer pa za K8L še ni ziher, so neke govorice da pride šele v 2008.

večina službenih računalnikov pa je tko al tko za pisarniška opravila, ker bo amd proti procei pentiumu 4gladko dobival ker se manj greje in posledično proizvaja manj hrupa.


Tkaj pa lahko obrneš 1. del svojega posta. Večina ljudi sploh ne pozna AMDja, samo Intel. Še manj pa vejo da AMD kuri manj kot pa P4. Ime Pentium naredi svoje.

Dolg post, vem, je trajalo kar nekaj časa da sem prišel skozi vse :>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

m0LN4r ::

Happy End
https://www.youtube.com/user/m0LN4r
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hyper-threading (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
739350 (7954) Pesimist
»

AMD X2 Brisbane, Windsor 65nm - dobri navijalci (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
647073 (4902) MEDENA
»

Nakup novega računalnika-zdaj ali počakati?

Oddelek: Kaj kupiti
251926 (1015) MEDENA
»

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7510954 (7827) Jan987
»

Po prvih testih se je Conroe odrezal zelo dobro

Oddelek: Novice / Procesorji
475594 (3398) Bistri007

Več podobnih tem