» »

Nakup LCD televizorja ali projektor?

Nakup LCD televizorja ali projektor?

WOOD ::

Pozdravljeni!
A mi kdo lahko svetuje oziroma pomaga pri odločitvi kakšna bi bila optimalna kombinacija pri nakupu LCD televizorja. Izbiram med:
- Phillips 32PF 5321
- Samsung 32 R71B oziroma
- Sony KDLS 2000 ( sicer se mi zdi skoraj predrag)

Trenutno sicer imam CRT televizor, vendar bi svoj obstoječ hišni kino želel nadgraditi tudi z večjim zaslonom. Razmišljam sicer o 32 coll-ski velikosti, ker bi na ekran gledal z cca. 3,5 TM ( a bi bilo 37 coll preveč oziroma kako je pravilo za določitev velikosti ekrana).
Druga varianta pa je nakup projektorja (Acer, ali podobni do cca. 300.000 SIT)

Kaj mi priporočate.

Hvala in lep pozdrav!

AngelOfDeath ::

Kolko pa kaj žarnice stanejo za projektor in kolikšna je njihova življenska doba ?
edit: Slovnica

Dodgeviper ::

Takole
Vedi da z nakupom projektorja dobiš to da imaš big scren!
Zadeva pa ni mišljena da deluje vsak dan po cele dneve!
Sicer lahko a je to od modela do modela odvisno (beri: večja monost da zarnica prej krepa)
Kvaliteta slike bo še vedno na strani Lcd-ja
Pri lcd-ju pazi da imaš polno podporo HDTV-ju! in tudi HDMI priključek!
Pa vedi še to da so ekrani zelo občutljivi :'(
Sama velikost na tej razdalji katero si omenil je glih pravšnja, sicer pa nebi bil problem za tvoje oči tudi če bi bil blizje? Saj bi oči še zmeraj lahko sliko lepo sprejemale? Samo je bolj problem v samih zmazkih, namreč blizje ko si bolj opaziš pixle oz zmazke kateri se ustvarjajo pri hitro se primikajočih predmetih ( tenis zogca, nogomet, ragbi itd...)
Toliko zaenkrat
Lp

Jan987 ::

Ja zdej tanovi projektorji majo max. dobo žarnice 6k ur, sam iz lastnih izkušen ti povem, da smo mel u šol en projektor (NEC), k je mel življensko dobro mislm da 4k ur, pa je prvih 1500 ur se vidl res krasno tud ob polni svetlobi, naslednjih 1000 ur se je videlo krasno le še ob zatemnjenem prostoru, pol je 1000 ur blo bl tko v zatemnenem prostoru, pol zadnjih 500 ur pa je bla zadeva že skoraj neberljiva. Zdej so sicer zamenjali žarnico, vendar zadeva še zdaleč ni taka kot je bla na začetku, ampak veliko slabša! Res pa je, da je projektor večinoma deloval celo dopoldne in paše celo popoldne

tris ::

Žarnice za projektor so cca 80 K SIT.....

Če nameravaš kupiti 32" in imaš prostor potem kupi 16:9 CRT(32" imajo sedaj kar zanimive cene-->za 200K SIT dobiš kar hudo zadevo).

Če bi rad kaj večjega potem plazmo.....


PS:
sem gledal v eni trgovini 2 plazmi + 2 LCD, na katerih se je vrtel isti posnetek.......slika je bila opazno boljša na obeh plazmah(na obeh LCD-jih je bilo polno zmazkov)....je pa res da je dosti dražja.

Dodgeviper ::

Moje priporočilo gre tudi plasmi.
Čeprav bo delala 8 do 10 let samo? Oziroma kar je precej velik v ze tako hitro napredovanje tehnologije.
Pa za 350k dobiš sedaj dobro plasmo. z diagonalo 106cm za tako ceno pa dobiš dober LCD velikosti max 92cm
Mahh o tuki je dolga debata lahko?
Malo povej kaj rad gledaš na tv-ju? ter če maš rad big scren?
Lp

il ::

Projektor ni nadomestilo TVju ampak dopolnilo, saj se ga ne uporablja "nonstop". Poleg tega je kontrast dober le zvečer.

WOOD ::

Ker še mi stari CRT televizor dobro služi (29 coll) sem ga mislil prestaviti v drugo sobo, v dnevno pa namestiti nov LCD. Torej namen ga imam uporabljati za vsakodnevno spremljanje TV programa. Predvsem paželim večji ekrat za ogled kakega DVD-ja oziroma po možnosti tudi Divx-a.
Zadnji čas se bolj nagibam k Phillipspm, čeprav mi je oblikovno bolj vššeč Samsung.
Če projektor najbolj pride do izraza v zatemnjenih prostorih - a pride potem sploh v poštev za dnevno spremljanje TV sporeda? ali lahko sliko projeciram kar na steno, oziroma je velika razlika če projeciram sliko na platno? Vsakodnevno nameščanje platna se mi zdi nepraktično!

LP

Bevcan ::

Ma projektor ni za vsakodnevno gledanje. _Je preglasen saj karnaprej ruži ventilator v njem. Počakat je treba da se segreje žarnica na delovno temperaturo, po.l se na koncu ohlaja, porabi veliko elektrike pa še če to gledaš nonstop se hitro nabere tistih 4000 ur kolikor ma žarnica. Drugače je če gledaš na projektorju samo filme, glas maš malo bolj naglas tako da ventilatorja ne slišiš in če pogledaš vsak dan en film je žarnica za 6 let pa itak da ne pogledaš vsak dan novega filma. Kar se tiče platna pa če bi že skos gledu projektor maš itak lahko skos nameščenega.
Govoril sem.

il ::

Kot sem že omenil projektor ni za nonstop gledanje, ni pa problema za vsak dan kak film ali pa šport. V primeru gladke stene, platno ni potrebno, saj razlika ni opazna.

Pri nakupu pa je res zelo pomembna glasnost projektorja, pa vedeti moraš točno kje bo stal, da se ujame velikost slike in projekcijska razdalja.

Glede kontrasta pa samo tole v razmislek. Ko je TV ugasnjen je črne berve, platno pa bele, kar predstavlja najtemnejšo vrednost. Ko oba delujeta pa osvetljujeta zaslon oz. platno. To pomeni, da je pri projektorju max. kontrast med "neosvetljeno belo površino" in popolnoma osvetljeno belo površino, kar pa je dovolj dobro le v zatemnjenem prostoru.

WOOD ::

Kakšna glasnost pa je priporočljiva? Je velika razlika med 27 in 30 dB?.
Jaz sicer imam TV 29coll (Phillips 29PT 9007),za ogled kakega filma pa sem si zamislil večji ekran (LCD, projektor, plazma). Sedaj ko pa sem primerjal cene med plazmo 42 coll in 37 collskimi LCD (ali samsung 40) pa se mi zdi da je cenovno bolj dostopna plazma, oz za ta denar dobiš več od plazme. Kje bi torej za cca. 400.000 SIT dobil največ?
LP

mitjaje ::

na bolhi poglej za predprodajalce plazem LG rx4 (mislim da nekaj takega) - zelo vrhunska plazma... Cena cc. 320k SIT (v BOF pred nedavnim 450k SIT)

Jaz sem jo kupil in sem izredno zadovoljen (pravtako za namen gledanja filmov itd... povrh vsega pa ima še standardno priključek VGA... da lahko normalno priklopiš računalnik gor in imaš briljantno sliko, ker preko s-video kabla na TV ne spraviš slike... no vsaj take, da bi lahko tudi malo po surfal po internetu in podobno, filme pa se da pogledati)
Edina slabost pri tej plazmi je (sicer ne vem če se da nastavit, malo sem gledal pa nisem našel), da ko gledaš TV signal v 4:3 razmerju, so robovi sive barve( strašansko moteče!!!) Ampak sem ugotovil že neko nadomsetno varjanto (nekako z zumom slike itd) Da pridem do črnega roba...

No če boš kupoval kakšno drugo plazmo, se pozanimaj kakšen rob imajo v 4:3 načinu oz še boljše je da preveriš. Samo pazi da bo tv signal ker večina na s-video signalu da črn rob... Zanimive pogruntavščine!!

link, do predprodajalca Večina jih je itak iz LJ, ti jo pripeljejo na dom (za 5k SIT) in skupaj sprobata... Garancija je veljavna!!!

No upam da sem kaj pripomogel... LP

ps: Ne kupuj plazme če nimaš vsaj 4m razdalije od plazme do oči!!!

EDIT:
Če boš kupil plazmo od LG, glej da bo vsaj x4!!! No v skrajnem primeru je tudi x3 vredu samo x2 ne!!
Prej sem se zmotil in pride v BOFU 500k SIT!!!
link in specifikacije BOF.SI : Lg 42PX4R Plasma
EDIT 2:
Še en edit, ker v BOFU ne znajo repisati specifikacij. Za kontrast so napisali 1000:1, je pa 10.000:1
no link do LG ofical site, rz42x4??: LG - ofical site

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mitjaje ()

delfinus ::

@sonysony tiste sive robove se da pri LG LCD TVjih odpravit preko service menuja. Vsaj takole gre pri LG LCDjih. Sicer pa vec informacij dobis na http://www.hifi-forum.de/index.php?acti... vnesi iskalni niz BALKEN in tvoja plazma.

...
Press Menu on both the remote and the TV (the standard menu will appear) for about 4/5 seconds and, as soon as you see the standard menu dissappear, stop pressing the keys, else the service menu will be there only for a split second, because the TV will ask now for a password, thanks to the first method. It took me 5 or 6 tries to get the timing right.

Once there, using the remote arrow keys go to Panel Control and press OK. Go to Blank Color and press Left or Right to choose between Gray or Black. The change is inmediate. Press Exit to, erm, exit the service menu.

mitjaje ::

@delfincek: To pa si mi lepo olajšal delo... bom popoldan probal če to res funkcionira...

Hvala lepa in LP!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Projektor: kaj kupiti (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Zvok in slika
38369046 (1935) matobeli
»

Nakup projektorja

Oddelek: Zvok in slika
295182 (3644) narodno
»

Kateri projektor za gledanje tekem SPja

Oddelek: Kaj kupiti
172232 (1812) Opkow
»

Projektor

Oddelek: Zvok in slika
132928 (2417) filtr
»

LCD televizorji

Oddelek: Zvok in slika
213063 (2681) Valentin

Več podobnih tem