» »

Sata disk in navijanje

Sata disk in navijanje

buba_diop ::

Pred kratkim sem kupil nov disk seagate baracuda 250gb sata2. Prej sem pa imel WD 120gb. Prej sem imel navitega iz 3000mhz na 3200mhz. Ko pa sem vstavil nov disk, se mi pri zvišani frekvenci rač. več ne prižge. Če imam priklopljen samo WD na ata vodilu, deluje normalno. Ko pa priklopim še SATA disk pa se mi več ne prižge. Probal sem že tudi samo s sata diskom, pa tudi ne deluje. Ko pa nastavim nazaj na privzeto frekvenco deluje vse normalno. Prosil bi za pomoč :\

Izi ::

Tole naj bi spadalo v oddelek Navijanja ne pa tukaj. Saj praviš, da nenavito vse deluje normalno.
Se pravi, da imaš probleme z navijanjem.

Če je nenavita frekvenca 3GHz potem sklepam, da imaš Intela.
Sicer nimam nobenega Intela ampak se spomnim še pred deletletji, ko nakup Intela šeni bilo stran metanje denarja.

Mislim, da je problem v tem, da pri Intelu ti z dviganjem frekvence FSB diguješ še vse ostale frekvence, se pravi tudi PCI in AGP.
Novejši diski so bolj občutljivi na preveliko frekvenco, še posebno SATA diski.
PCI vodilo mora ostati točno na originalni frekvenci, drugače se takoj začno pojavljati napake pri branju in pisanju na disk, če pa še bolj dviguješ vodilo pa se iz diska sploh ne da nič več prebrati.
Če si kaj pisal na disk med preveč navitim PCI vodilu boš moral verjetno fornatirati disk, ker so zapisi ponavadi poškodovani.

Vsekakor moraš vzeti v roke priročnik za matično ploščo in se podrobno spoznaj z BIOSom.
Probaj iti v BIOS in poišči, če je kje nastavitev za zaklep PCI in AGP vodila na originalni frekvenci. Vsaj nekatere plošče za Intel to sigurno imajo. Ko boš to zaklenil boš lahko dvigoval FSB brez da bi se dvigovala tudi frekvenca PCI in AGP.
Mogoče so za SATA diske še kakšne dodatne nastavitve v tvojem BIOSu.
Glede tega ti nihče ne more svetovati, če nisi napisal niti katero matično ploščo imaš.

Pa ne pozabi uporabiti delitelja za znižanje frekvence RAMa. Preveč navit RAM tudi povzroči napake pri pisanju na disk in izgubo vseh podatkov. Lahko je tudi RAM tako preveč navit, da ti ne more brati iz diska.

Po moje pa je vzrok previsoka frekvenca PCI vodila.

buba_diop ::

Najlepša hvala za pomoč. Ko sem zaklenil pci in agp frekvenci je vse delovalo normalno. Še enkrat hvala! :D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navijanje procesorja Celeron Tualatin 1100

Oddelek: Navijanje
161414 (1094) Spajky
»

Serial ATA in navijanje? (strani: 1 2 )

553691 (2788) _Dejan_
»

AGP na plati je 3.3V, grafična pa rabi le 1.5V !!!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
544154 (3453) TribesMan
»

FSB, PCI in AGP hitrost

221560 (1204) OwcA
»

pomagajte n00bu pri navijanju xp 1.4 GH (1600+)

91124 (1055) mega_n00b:)

Več podobnih tem