» »

pomagajte n00bu pri navijanju xp 1.4 GH (1600+)

pomagajte n00bu pri navijanju xp 1.4 GH (1600+)

mega_n00b:) ::

ok...
sem tako rekoč "na novo pečen" overclocker...
lahko me imenujete n00b, lamer... kakor želite pač:D

zadeva je sledeča....
imam 230 W napajalnik (vem da je malo malo, ampak tud nimam not dosti komponent pa tega..)

my confing -
ECS K7vta 3.x - čipovje kt 333, torej 2x166 fsb (Ecs)

Xp 1600+@1900+
1x 128 266 Mhz
1x 256 333 Mhz
zvočna na plati
ethernet kartica
gf 2 mx 400 (vem shitty, pride nova, za tole se niti nebi splačalo overclockat)
+pekač artec 48x
disketnik, zvočno... itd sem vzeu ven..(230W pač)

Zadeva je sledeča, množilnika sploh ne morn spreminjat (shity plata).. ampak bi lahko dvignil Mhz prek FSB (defalut je 133fsb)...

vcore mam na 1.76 in ga žal niti ne moram spreminjat... ali je to dovolj za 1.575 Ghz (1900+)?
navit cpu deluje pri cca 45 - 55°

sedaj sem probau dvignit na 150 fsb in zadeva deluje pri 1575 Mhz (1900+).. ampak a se tud pol posledično dvigne fsb RAma ne ? (ja vem, lame question) -
v biosu sem nastavil DRAM clock (By SPD), ko pa sem zagnal sandro pa sem videl da ram deluje pri 2 x 150 fsb (300Mhz)

seveda sem pognal tudi ramtester, da sem vido če deluje ram, ki je deklariran na 266 Mhz tud pri 300 Mhz ( a potrebujem zato kakšno dodatno hlajenje za teh 33 Mhz?) - ramtester sem pustil 3h, pa je blo vse ok.. danes bom še pustil čez noč...

prosim dajte mi par nasvetov 8-O

p.s a obstaja kakšen prog s katerim bi lahko gledal bios v windowsu (ne spreminjal, sem view only)

MartnKrp ::

Ram po moje ni problem, ce laufa pri visjih hitrostih...bolj je problem PCI pa AGP vodilo, ce ne delujeta pri standardnih 33 oz. 66MHz! (zaradi diska)
Tak da ce bos dal FSB na 166, potem bi skoraj 100% moral pci in agp ostat na original hitrostih, ce pa imas na 150, potem pa se ti lahko pci in agp povecata, ce na plosci ne mores posebej nastavljat teh dveh hitrosti.
Sicer pa imas itak ram, ki ti podpira 333Mhz, ne?
Onega 266Mhz pa lahko vun das, ker 128M ti nic ne pomaga, ce imas ze 512 notri. :)
(pa sigurno je tudi pocasnejsi)

Tak da rajsi daj fsb na 166, ce ti bo delalo in bo pci in agp hitrost standardna.

p.s. Pod windowsi jaz uporabljam programa Sandra in AIDA32...in seveda MBM za temperature, ventilatorje in napetosti.

mega_n00b:) ::

hvala za odgovoR!!
oops.. sorry zmotil sem se...

mam 1x 256 MB 333 Mhz
in 1x 128 MB 266 Mhz

ko pa dam FSB na 166 pa se rač. sploh ne prižge tako da moram pol bios resetirati...

MartnKrp ::

Hmmm...meni brez problemov dela XP 1700 na FSB=166!
Ampak nimam nastavljeno na 166, ker se mi pci in agp povisata... :(

Mogoce je pri tebi kaj drugega narobe? Poglej opcije v biosu, tam ko imas "cpu host/pci clock" ce imas na default in ne na 133/33 ali 100/33. Ce imas opcijo 166/33, jo vsekakor probaj! Drugace pa pusti na default.
Probaj izklopit tudi "spread spectrum", slisal sem, da pri navijanju procesorja to pomaga.

mega_n00b:) ::

prijazen.. many thx

bom sprobau še zdaj ko bom dau te 266 Mhz rame ven.. bom pustil samo 333 Mhz not pa bom vido... :D

mega_n00b:) ::

maš prav.. sem ravno pogledal frekvence

133/33 default
140/35
150/38
166/33

a tale druga cifra pomeni frekvenco PCI/agp vodila
sem probau dat na 166 (sem dal seveda 266 Mhz ram ven)... pa nič.. sem mogo resetirat bios..

v čem je finta če je recimo na 35 al pa na 38?
nestabilnost? večja možnost okvare.. nimam pojma

MartnKrp ::

Kak pa nastavis FSB na 166 - v biosu ali z jumperji?
Finta je, da bi moral bit nastavljen enaki FSB v biosu (cpu host/pci clock) in z jumperji!
Ce nastavis v biosu na 166/33, procesor pa potem se vedno laufa na 133, potem je logicno, da se sploh ne prizge... :D
Ce imas na plosci moznost nastavit FSB, potem ga tudi tam nastavi na 166!
Lahko pa tudi, da ti procesor sploh ne more delat pri 166MHz. Jaz imam Thoroughbreda, ti pa verjetno Palominota, ne?
Mah, ne vem...

AGP clock je 2x PCI clock.
Ce laufas PCI clock na vec kot 33MHz, ni varno za ostale naprave, ker lahko crknejo - predvsem disk! (meni je pri 40Mhz "skurlo" boot sector) :(
Verjetno pa delajo naprave tudi malo hitreje, ampak ni nujno! (kolegu je pri FSB166 bootalo v winse 2x pocasneje kot pri 133)

mega_n00b:) ::

ja, mam palominota

moram pa nastavit v začetku ročno z jumperji FSB al na 100fsb (200mhz - duron) oz 133 fsb (266mhz, palomino xp).. ko pa je enkrat nastavljeno no 133 pa lahko v biosu spremenim tudi do 166/33...

mogoče ne dela zaradi preniskega vcore (1.76 V - samo je shit, sploh ne morem spremenit vrednosti)

MartnKrp ::

Probaj drugi procesor...hehe
Thoroughbred bi po mojem delal.
Kje si sploh dobil XP 1600??

mega_n00b:) ::

je že kr star kakih 7-8 mesesec :))
noja, saj 1600 + je tud dovolj za mojo mašino... :D

sem malo googlau, pa sem prišo do zaklučka da je plata zakur@c... tak da bo to :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Par vprašanj o amd athlonu 1800+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
704500 (3331) Pyr0Beast
»

dobro, staro navijanje

Oddelek: Navijanje
101226 (899) Goldee
»

Navijanje AMD 1Ghz

Oddelek: Navijanje
441760 (1224) OwcA
»

Nastavitve za EPOX 8RDA+

Oddelek: Navijanje
112019 (1665) MrX
»

FSB, PCI in AGP hitrost

Oddelek: Navijanje
221341 (985) OwcA

Več podobnih tem