» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
20 / 29
»»

dottor ::

Jaz sem za vikend pripravil pozicijo ob baraki na njivi, kjer sem imel lanske, tako da ta vikend jih verjetno preselim v njivo.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

FireSnake ::

Jaz sem jih nekaj dal že ven. Imam neke navadne feferone.

Habanerote bom pa notri obdržal, v lončku.
Čoko habanerota sem obrezal. Sicer je za to malo pozno, a vseeno. Sem se hotel naučiti.

Bom dal slike, kak je napredek.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Tarzan ::

Meni so pa letos po dokaj solidnem začetku postali precej kilavi. Jih nisem dal v visoko gredo kot lani ampak direkt v ilovico na vrtu, kjer se je vse konkretno zaskorjilo, listki pa so precej obrabljeni. Se bodo kmalu obrasli, ampak bom spet izgubil kak mesec. Ah ja, jih imam že tako verjetno preveč. :)

pisco ::

Morda kdo lahko pove kakšno gnojilo glede na NPK je priporočljivo uporabljati? Kakšne naj bi bile vrednosti, morda kar znamka?

Rok Woot ::

Tako razmišljat nikamor ne pelje. Pregnojene rastline rastejo počasneje, pa še slabše so. Dodaj jim to kar jim manjka. Če so lepi, jim ne manjka nič.

Če so rumeni, jih prvo malo pošpricaj pod listi z rjavimi algami, v parih dneh boš videl, če je kak učinek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok Woot ()

Tac20 ::

Ima morda kdo kakšno idejo zakaj mi rastline po deblu odganjajo ful majhnih novih lističev?

Glede gnojenja sem tudi sam skeptičen, rastline zgledajo OK, niti nevem če bi jih zaenkrat dognojeval, čeprav bi jih po "režimu" že moral.

Bom še malo počakal

nekaj fotk:

 1

1


 2

2


 3

3

pisco ::

Tac20: če prav vidim, si nekatere rastline vršičkal? Se pravi, odtrgal vrh zato, da si ne bo rasla v višino ampak bolj v širino?

Posledično ti zato rastejo nove veje (to niso samo lističi ampak bodo nekoč košate veje). Rastlina ti dela tako kot je treba, raste v širino, dela nove veje, da boš imel na kupe plodov.

Tac20 ::

Ja nekateri so bili vršičkani, ampak ne vsi, vsi pa dobivajo po steblu majhne listke, zato se mi je zdelo čudno

pisco je izjavil:

Tac20: Rastlina ti dela tako kot je treba, raste v širino, dela nove veje, da boš imel na kupe plodov.


Upam da res :)

P.S. Tudi Bhut Jolokie začele zelenet na soncu, je možno da je rumenenje tudi posledica premalo sonca?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tac20 ()

pisco ::

Če ti bo kaj pomagalo si poglej tole stran...dobro obrazloženo, slikovno prikazano...

http://www.worldofchillies.com/growing_...


 Pomanjkanje hranil

Pomanjkanje hranil

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pisco ()

pisco ::

Če sem si pravilno zapomnil, mislim, da rastline v fazi rasti in zelenenja potrebuje več dušika (N), v fazi cvetenja pa fosforja (P) in kalija (K).

Glede na to kako se ti obnašajo rastline, potem doziraš primerno razmerje NPK.
Če boš predolgo pretiraval z dušikom, ti bo rastlina pretirano rasla v listje, cvetov bo pa premalo.


Ne vem kako je s kalcijem pri čilijih, paradižnik je npr. zelo občutljiv na pomanjkanje kalcija in ga dodajaš foliarno s špricanjem po listih, mislim da celo po plodu. Pripravke kalcija in kalija si lahko narediš sam (uporabiš jajčne lupine in menda tudi kalcijeve tablete raztopljene v vodi -recepture so na netu; nekateri tudi delajo pripravke za kalij iz posušenih bananinih olupkov...)

dottor ::

Kar se kalcija tiče sam ko špricamo paradižnik in papriko pošpricam še čilije.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Okapi ::

Saj čiliji so paprika.;)

harvey ::

Okapi je izjavil:

Saj čiliji so paprika.;)

Vse skupaj pa je družina razhudnikovk, -še kakšen krompir, paradižnik in jajčevec, pa je komplet.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Tac20 ::

 Moruga

Moruga




 Fresno

Fresno



prva plodova, moruga in fresno

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tac20 ()

Rok Woot ::

Ne gnojit rastlin, ki jim nič ne manjka. Imeli bodo slabši okus in slabše bodo rasli. Meni poganjajo iz povsod, pa jih večino nisem vršičkal, pomojem ker imajo veliko sonca. Tac20 zgledajo super, jaz nebi gnojil.

alkoo ::

Kako po naravni poti odgnati mravlje iz čilijev? Kakšnih strupov nebi uporabljal saj plodovi že rastejo. Opazil pa sem nekaj majhnih luknjic na listih zato se jih moram znebiti.

mihec87 ::

Verjetno imaš na čilijih uši in mravlje jih hodijo pobirat, ker mravlje teh zadev ravno ne jejo...Dobro preglej rastline..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Okapi ::

Mravlje so tvoje zaveznice, ne jih odganjat.

Snail ::

niso, ko ti naredijo gnezdo v vazah ....

Onlyx ::

Mravlje čilijem same po sebi ne delajo problemov, razen tega, da ti na rastline lahko zanesejo uši. Znano je, da obe vrsti živita v sožitju, saj mravlje jejo njihove izločke in jih branijo pred "plenilci" (npr. pikapolonicami).

Sam se zadnji teden vsak dan borim z njimi in jih zaenkrat uspešno zatiram s curki vode, mlekom in neem tonikom. Sem pa že razmišljal, da bi s kakšne ušive jablane pobral par primerkov pikapolonic in jih poiskušal kolonizirati na čilije :)

Okapi ::

Samo moraš ličinke pobrati, ker hroščki bodo takoj odleteli.

Onlyx ::

Okapi, hvala za nasvet in fotko. Se mi zdi, da sem jih ravno zadnjič gledal polno takih na jablani, pa nisem vedel za katerega "škodljivca" gre. Na ličinko pikapolonice pa niti pomislil nisem :) Jutri preverim še enkrat...

alkoo ::

Ok tega nisem vedel. Drugače pršim čilije s koprivami, ker naj bi to zatrlo uši. Bom bolj podrobno pregledal in jih odstranil.

Onlyx ::

Evo, Okapi. Tega je polno po jablani. Se mi zdi, da more bit neka vrsta ličinke pikapolonice. Vsaj upam, ker jih jutri prestavim na čilije :) Naravni pripravki proti ušem očitno ne pomagajo, nekih hudih insekticidov pa nebi uporabljal, ker majo rastline že polno plodov, pa še nazadnje mi je vse liste skurlo, ko sem šprical z nekim kvazi organskim pripravkom dalmatinskega bolhača.

Okapi ::

Ja, to je ličinka pikapolonice. Listne uši ji bodo šle v slast;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Evo, tale je imel lani (ko sem ga imel celo sezono notri), več kot milijon scovillov. Me zanima, kako bo letos, ko sem ga dal ven. Prvi papričice se že debelijo.

Onlyx ::

Update:
Ličinke pikapolonice uspešno prestavljene, uši likvidirane, zdaj pa mal učnih uric biologije v živo; transformacija ličinke v odraslo žuželko :)

Tac20 ::

Vprašanje: Ali je morda smiselno "redčiti" liste na rastlinah, namreč rastline so tako goste z listi da do sadežev znotraj rastline in cvetovov svetloba sploh ne pride, pa tudi čebelam nevem če uspe priti do njih za opraševanje :)

koyotee ::

Sej sadež sam ne rab sonca, itak hrano ustvarijo listi.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Tarzan ::

Prve ljute paprićice so mi začele zoreti. Nek neznan anuum, rdeče, tanke in močno podolgovate, idealne za sušenje in mletje. Stari so jih dobili na penzionerskem izletu v okolici neretve. Niso kaj prida močni, ampak bomo videli. Enega sem poskusil križat s Carolina Reaper, ampak ne vem, če sem vzel seme iz pravega ploda. Letos moram bolje označit, da mi ne bo dež spral trakcev, kot lani. :P

Drugače pa vsi drugi čiliji, ki jih imam še niti ne cvetijo, razen habanerotov, ki so pognali prve cvetove. Spet bom malo bolj pozen..

Onlyx ::

Meni pa je v tej zadnji vročini odpadlo ogromno cvetov na rastlinah, ki jih imam na balkonu. Temperatura se je verjetno dvignila krepko čez 40 stopinj, kljub temu, da so bili redno zaliti, so mi recimo jalapenoti odvrgli praktično vse cvetove. So jo pa habaneroti, aji lemon in jamaican odnesli precej bolje.

Okapi ::

Pri meni za zdaj kar lepo kaže. Na balkonu imam 9 lanskih čilijev - eno leto so preživeli v lončkih notri in bolj ubogo rodili (ampak vseeno pekoče, čez milijon scovillov so imeli nekateri), ali pa sploh ne. Zdaj, na prostem, so pa polni cvetov in že tudi kar nekaj plodov je gor. Imam pa pomešane (bhut jolokia in trinidad moruga scorpion od ta hudih, potem pa še habanero mustard in bolivian rainbow), tako da za zdaj ne vem točno, kaj je kaj.;)

Tarzan ::

Jaz sem si pa kar zemljevid narisal kje imam kaj, v stilu gusarjev. Ker se mi je mudilo, ko sem jih dajal v zemljo in nisem delal oznak za posamezne rastline. Zdaj imam sheme gredic na listu in vem za vsakega kaj je. :)

Sem jih pa tudi postavil tako, da ne more biti dileme. Noben, kjer bi bila identifikacija težavna ni posajen skupaj. Tole vreme zdaj jim pa kar odgovarja.

pisco ::

na enem drugem forumu je nekdo objavil ta posnetek. Sem šel gledat pri sebi in sem opazil, da imam jaz tudi take insekte spodaj pod listi. Morda kdo ve za kaj se gre tukaj in kako to odpraviti preden mi začne delat večjo škodo?
Pr men so tudi tiste klasične zelene uši ampak to znam identificirat, pa tudi malo jih je. Teh belih je pa ogromno, morda še več kot tukaj na posnetku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pisco ()

Rok Woot ::

Pa veš, če so škodljivi?

pisco ::

Verjetno so škodljivi in vzrok, da se listi zvijajo navzdol. Menda je to običajno znak za parazite

Excavator ::

Letos prvič sadil. Polovico sem presadil na vrt, polovico v večje lonce. V loncih uspeva bolje, tudi več cvetov je pognalo.
Se da ugotoviti sorto samo po zgradbi rastline brez plodov? Če se da, poslikam in pošljem.

Vsem pa sem dodal malo kalcija z jajčnimi lusinami

http://imgur.com/a/4DAjr

Zgodovina sprememb…

Tarzan ::

Da se ugotoviti samo na približno. Na slikah mislim da vidim chinensis in anuum čilije. Kateri točno so bo pa povedal čas.

Okapi ::

Evo, trinidadski škorpijoni so začeli dobivati barvo.

egypt ::

Okapi je izjavil:

Evo, trinidadski škorpijoni so začeli dobivati barvo.




lep :)

Tarzan ::

Vsa čast, men še cvetijo ne :P

Drugače pa, iz te strani ne zgleda kot škorpijon, prvi plodovi lahko da so tudi še netipični..

Tac20 ::

Pri meni so najpoznejši chocholate habaneroti, so tudi edini ki imajo težave z ušmi. Najbolj dela fresno, ki je res poln

Okapi ::

Počasi bo čas za prvi preizkus nove letine.;)

koyotee ::

Men še nič ne zori, vse zeleno.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

harvey ::

Okapi je izjavil:

Počasi bo čas za prvi preizkus nove letine.;)


O, lep :)
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

AndreAS ::

Meni jih je pa malo dobila toča. Ampak zgleda se bo pobral HABANERO in TABASCO.




Lp, Andrej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndreAS ()

dottor ::



Malo sumim, da ni prava sorta. Mogli bi bit hibridni yellow hungarian wax (le da je malenkost večji in oranžen ampak mi delujejo pretanki.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Tac20 ::

Še malo mojih lepotcev:

 Chocholate Habanero

Chocholate Habanero


 Bhut Jolokia

Bhut Jolokia


 Devil's tongue

Devil's tongue


 Moruga red

Moruga red


 Fatalii

Fatalii


 Mushroom yellow

Mushroom yellow


 Fresno

Fresno



Ima kdo kaj težav z ušmi? Imam jih izključno samo na habanerotu, nekaj časa sem jih zatiral z biokillom, sedaj pa sem pripravil neko mešanico osnovano na cimetovem olju, bomo videli če bo kaj pomagalo.

FireSnake ::

Tac20: res lepo ti uspevajo.
Kar tako dalje! ;)

Ali bi se dalo dobiti kaj semena od čoko habanerota?
Jaz imam neko čudno seme, da je sadika res velika zrasla, plodov pa od nikoder.

Lahko poslikam kaj imam jaz (ker ne vem imen) pa bi zamenjal, če želiš.
Sem pa 100%, da imam seme red habanero (to mi rodi, bom dal slike gor).
Pa še ene dve sorti imam (imena ne vem), bom poslika in obesil gor.


Eno vprašanje: glede na to, kako gosto rast imaš predvidevam, da imaš površičkane. Se motim?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Tac20 ::

FireSnake je izjavil:

Tac20: res lepo ti uspevajo.
Kar tako dalje! ;)

Ali bi se dalo dobiti kaj semena od čoko habanerota?
Jaz imam neko čudno seme, da je sadika res velika zrasla, plodov pa od nikoder.

Lahko poslikam kaj imam jaz (ker ne vem imen) pa bi zamenjal, če želiš.
Sem pa 100%, da imam seme red habanero (to mi rodi, bom dal slike gor).
Pa še ene dve sorti imam (imena ne vem), bom poslika in obesil gor.

Čiliji so povečini vršičkani ja.


Eno vprašanje: glede na to, kako gosto rast imaš predvidevam, da imaš površičkane. Se motim?


Bom ti zrihtal ni problema, bos povedal naslov pa ti jih posljem. Jaz imam dvoje, ene OK ki so res košati choch habi, druga dva sta pa taka kot tvoja, velika ampak bolj malo gor itd. Čiliji so vršičkani po večini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tac20 ()
««
20 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383424 (227) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253259 (2511) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246280 (4706) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5821974 (19881) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710384 (8114) JoeHunter

Več podobnih tem