Prijavi se z GoogleID

» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

strani: 1 ... 19 20 21 22 23 ... 27

dottor ::

Kako vi sušite in meljete te zadeve?
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Okapi ::

Jaz sušim v fritezi na vroč zrak. Nastavim na okoli 80 stopinj in so v par urah suhi "kot poper". Potem jih pa lahko kar na roke zdrobiš na drobne koščke.
Friteza je videti takole.


Končni rezultat pa tako:

dottor ::

Nimam tega... kaj pa v pečici?
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

mihec87 ::

dottor je izjavil:

Nimam tega... kaj pa v pečici?

Bp, veliko gdo suši v pečici..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

dottor ::

Bolj me zanima na kolko stopinj in kolko časa.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

pisco ::

V pečici sem jaz lani sušil tri runde.
Prva je bila odlična.
Druga je čudno počrnela kot da bi bilo vse zažgano-pa ni bilo.
Tretja je bla pa nekje vmes.

Sušil sem pa tako, da so bla vrata pecice rahlo odprta, temperatura pa po obcutku na cca 50 stopinj. Pa ventilator.

Za letos moram pogruntat en nov nacin za susenje

FireSnake ::

pisco : možno, da si imel temperaturo nastavljeno previsoko.


dottor je izjavil:

Kako vi sušite in meljete te zadeve?


Jaz sušim tako, da v jeseni populim celo rastlino (s koreninami vred).
Nato jih obesim s koreninami navzgor. Na ta način čili "potegne" vse ven iz rastline.

Ko je vse skupaj suho jih oberem in zmeljem v kavnem mlinčku.
Na ta način dobim zeli fin prah, ki ga lahko dam povsod (golaž, juha, ...).

-----------------------------

Na netu pa sem prebral način, kako sušiti v pečici (sploh kake habanerote, ker so malo večji): čilije prerežete na pol. Pečico nastavite na 40 do 45 stopinj in vtara "zagozdite" z nečim, da so par cm odprte. Vklopite ventilator.
V dveh urah so baje suhi, kot poper (če niso jih še pustite).

-----------------------------

Jaz sem habanerote (lani) pustil cele in sem jih mislil sušiti naravno. Ni se izšlo: od znotraj so splesneli - ne priporočam.
"In The Sound Of Silence Time Is Standing Still"
Poglej, in se nasmej ----> www.vicmaher.si ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

mihec87 ::

Habanerote prerežem na pol in v sušilnik(sušilnik postavim ven ker čene ima cela hiša vonj po njih)...

Sušiš dokler se zadeva ne drobi oz lomi pod prsti-kako dolgo da se tako posušijo je odvisno od čilija(kako mesnat je), koliko jih sušimo itd...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

dottor ::

Dejansko se gre za neko makedonsko ljuto papriko (neki podobnega kar imajo šiptarji za kebab), pa mi paše vmešat v jajca, pa sem dobil par sadik. Je pa bolj trda od navadne paprike.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

pisco ::

Za sušenje v celem kosu na zraku so primerni samo manjši čiliji in tisti, ki imajo malo mesa, tanko lupino.

Drugače lahko zgnjijejo od notraj navzven. Škoda robe. Jaz sem na tak način uničil jalapenote, nekaj pa še v pečici.
Letos bom raje kupil sušilnik.

Posušenih pa nočem mleti v prah, imam raje večje kose ki ji zdrobim z roko, ni mi všeč da je čisti prah.

mzakelj ::

FireSnake a tako sušiš čilije ? Prvič slišim za čilije da se tako sušijo. Ponavadi kaj drugega sušimo na tak način :))

Rok Woot ::

Tisto je mit. Tako pri konoplji, kot pri čilijih.

Tarzan ::

Če jih prerežeš in jih daš nekam kjer je ves čas prepih, potem se načeloma lahko posušijo tudi malo bolj mesnati. Če niso dovolj hitro posušeni, zgnijejo in splesnijo, preden so dovolj suhi in nimaš več nič od njih.

FireSnake ::

mzakelj je izjavil:

FireSnake a tako sušiš čilije ? Prvič slišim za čilije da se tako sušijo. Ponavadi kaj drugega sušimo na tak način :))


JA, tamale tak sušim - ne vem pa, katera sorta je. Vem samo to, da je zadeva prispela iz države Čile. Bom poslikal in sem obesil.

Kot sem pa že omenil (in tudi drugi) bolj mesnatih ne sušit po naravni poti.
"In The Sound Of Silence Time Is Standing Still"
Poglej, in se nasmej ----> www.vicmaher.si ;)

alkoo ::

Katera sorta je to?

 cili1

cili1



 cili2

cili2



Naj bi bila bhut jolokia, ampak jih imam 4 kom in ostali so normalnih oblik in barv, tale ima pa veliko temnejše liste in plodove.

Baja ::

1. sadiš? meni tile zgledajo kot da še niso zreli, bodo še spremenili barvo po moje. sorta? nimam pojma

Okapi ::

Okapi je izjavil:

Počasi bo čas za prvi preizkus nove letine.;)


Evo, tegale sem malo prej poskusil, in peče nenormalno;) Po mojem ima krepko čez milijon scovilov.

alkoo ::

Baja je izjavil:

1. sadiš? meni tile zgledajo kot da še niso zreli, bodo še spremenili barvo po moje. sorta? nimam pojma


Da prvič sadim. Ostale 3 sadike imajo zelene nagubane plodove (še nezreli, ampak izgledajo kot b.jolokia), tile so mi pa čudni. Najbrž je neka X sorta, bom spremljal kaj se bo zgodilo :)

Okapi ::

Če bo šlo vse po sreči, se letos obeta dobra letina najbolj pekočih (milijon+ scovillov). Dobra v smislu, kolikor se pač lahko pridela v koritu na balkonu, na devetih grmičkih. Pa zdaj razmišljam, kaj naj pravzaprav naredim z njimi. Najbolj enostavno jih je posušiti. Dva ali tri bom dal v olje. Za omako imam pa pomislek, ker če jih bom sekljal v mešalniku, potrebujem konkretna zaščitna sredstva (glede na izkušnje s precej manj pekočimi), tako da temu bi se rad izognil.

pisco ::

Očisti jih nekaj in daj zmrznit.

Excavator ::

Danes poskusil prvi plod, velik okoli 10cm. Nabavil "pekoče" a prva sadika v loncu kot da bi jedel papriko.
Slikati sem pozabil, bom jutri.
01010011 01111001 01101110 01110100 01100001 01111000 00100000
01000101 01110010 01110010 01101111 01110010

Rok Woot ::

Pri meni so bolj pekoči kot lani. Bom poslikal sedaj en dan. Lanski že dolgo rodijo, letošnji pa šele prvi dozorevajo.

shotalick ::

Okapi je izjavil:

Če bo šlo vse po sreči, se letos obeta dobra letina najbolj pekočih (milijon+ scovillov). Dobra v smislu, kolikor se pač lahko pridela v koritu na balkonu, na devetih grmičkih. Pa zdaj razmišljam, kaj naj pravzaprav naredim z njimi. Najbolj enostavno jih je posušiti. Dva ali tri bom dal v olje. Za omako imam pa pomislek, ker če jih bom sekljal v mešalniku, potrebujem konkretna zaščitna sredstva (glede na izkušnje s precej manj pekočimi), tako da temu bi se rad izognil.


Lani sem jih pridelal cca. 2kg. Nekaj sem jih posušil in kasneje zmlel v kavnem mlinčku, da sem imel oz. imam še vedno za golaže, juhe, pice (pelati), itd. Jaz nisem imel nobene zaščite :), kihal pa sem ja :)...ni blo hudga. Odprto sem imel okno, to je to, pa mojo boljšo polovico sem v drugo sobo poslal.

Cca. 1.5 kg pa sem jih zblendal sveže in naredil čisto preprosto omako (kis, začimbe po okusu,...) imam še danes 2 kozarčka...peče kot sto hudičev :). Letos nimam posajenih imam pa nekaj habanerov, jalapenov in pa "rumenih hudičev" :) (rumeni, podolgovati, zelo pekoči).

Lansko bero imam še poslikano. Prilepim...

shotalick ::

Začel rumeneti oz. tale bo kmalu za probat


Okapi, tole pa je lanska bera, dve taki vrečki. Vmes je malenkost "vsiljivcev" :), ravno tako močno pekočih -->


Lani narejena slika, 11.sep -->

Zgodovina sprememb…

Tac20 ::

Koliko časa zdržijo v hladilniku čiliji? Namreč dozoreval bodo očitno zelo različno in bo potrebno malo počakat da se jih nabere malo več za omako...

Rok Woot ::

Zelo malo. Če so pri nič stopinjah in primerni vlažnosti lahko tudi kakih 10 dni. Drugače pa par dni.

Tarzan ::

Jaz jih v takem primeru ponavadi pustim na grmičku, dokler ne dozori več plodov. Dokler jih ne obereš, še kar lep čas dozorevajo, kljub temu, da so že en čas zreli. Če je pa res kriza jih pa očistim in zamrznem. Skupaj dam posamezne sorte, tako da naredim kasneje lahko omako po želji.

Tac20 ::

Hvala, sem ji dal kar zamrzniti, dobra ideja in jih bom potem skuhal ko se jih nabere.

Dodatno vprašanje: Kako vi redčite omake? Če pride prepogosta ali se lahko doda vodo, ali je potrebno redčiti s kisom oz. več paradižnika itd.?

Rok Woot ::

Ja odvisno od omake doh. A nič ne kuhaš? Če narediš omako na osnovi kisa, potem jo ne rečit z oljem ... Ali delaš omako za par dni? Obstojno?

Tole sem sedaj pobral, za eno solato bo :)

Tac20 ::

Da kuham, na osnovi kisa, paradiznik, cebula ciliji itd. SAmo nazadnje so mi presli malo pregosti, pa me zanima če lahko dodaš vodo na koncu, ali moraš že med samim kuhanjem dodati več paradižnika (ki spusti vodo), več kisa, limetinga soka itd.

Rok Woot ::

Najbolj varno je dodati več kisa, saj je konzervans. V kuhano omako ne dodajaj paradižnika, razen če ga prekuhaš. Če imaš dovolj kisa in soli, lahko rečiš s prekuhano vodo.

Evo moja omakca je že pripravljena za fermentacijo. Tolkrat samo feferoni, česen, brinje in sol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok Woot ()

shotalick ::

Rok Woot je izjavil:

Najbolj varno je dodati več kisa, saj je konzervans. V kuhano omako ne dodajaj paradižnika, razen če ga prekuhaš. Če imaš dovolj kisa in soli, lahko rečiš s prekuhano vodo.

Evo moja omakca je že pripravljena za fermentacijo. Tolkrat samo feferoni, česen, brinje in sol.



Nice setup. Omakco pa tudi jaz s kisom naredim, cele plodove v kis, prekuham na hitro, začinim že med kuhanjem v kisu. Plodove poberem ven in jih zblendam, vmes dodam kis, po potrebi, kajti se že plodovi napijejo le tega. Omakco še vrelo natočim v kozarčke in dobro zaprem, ter z njimi pod odejo do naslednjega dne. Omaka brez problema drži celo leto, vrjetno še dlje :), vendar pri meni ne zdrži :).

Fermentacija pa mogoče letos.

Tac20 ::

Se pravi niti ni neke potrebe po paradižniku? Sem malo gledal še za recepti in dejansko ni velikorat poleg omenjen paradižnik... Bom preizkusil eno samo s kisom pa bomo videli. Namreč tele trgovinske (pipp itd.) imajo vse paradižnik notri.

Ali je tole posledica dežja zadnje par dni?



Pa še pridelek na vsake par dni:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tac20 ()

koyotee ::

Tac20 je izjavil:

Se pravi niti ni neke potrebe po paradižniku? Sem malo gledal še za recepti in dejansko ni velikorat poleg omenjen paradižnik... Bom preizkusil eno samo s kisom pa bomo videli. Namreč tele trgovinske (pipp itd.) imajo vse paradižnik notri.

Ali je tole posledica dežja zadnje par dni?



Pa še pridelek na vsake par dni:




Na prvi sliki je posledica vročine pomoje.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Snail ::

Rastlini lahko tud manjka kalcij.

shotalick ::

Tut moje mnenje je, da je na prvi sliki posledica vročine, zapaleni so. Imam tudi jaz ene par takih. Pozabil sem dodat, da sem jaz za omakico poleg feferonov uporabil eno večjo rdečo papriko, ampak na količino skoraj 2kg feferonov (scorpionov). Poslikam tudi mojo dnevno bero :). Lepe slike fantje, dejmo mal pridelek slikat in se pohvalit :).

Malner ::

Imeli smo točo. Ko se je stopila je izgledalo še huje.

[
Toca]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Malner ()

Tac20 ::

Možno da res kakšen primankljaj hranil, ker se mi to dogaja samo na dveh vrstah Fatalii in pa Moruga red (pa še to samo na eni rastlini). Sonce sem skoraj prepričan, da ni krivec, glede na to da so bili celo poletje na direktonem soncu na verandi brez senčenja in ni bilo problemov.

shotalick ::

Katastrofa. Kdaj je blo to, 2 dni nazaj, ko je sekalo po Ilirski? So plodovi utrpeli škodo?

Tac20 je izjavil:

Možno da res kakšen primankljaj hranil, ker se mi to dogaja samo na dveh vrstah Fatalii in pa Moruga red (pa še to samo na eni rastlini). Sonce sem skoraj prepričan, da ni krivec, glede na to da so bili celo poletje na direktonem soncu na verandi brez senčenja in ni bilo problemov.


Bom ti jaz svoje slike prilimal, ker se mi na parih plodovih pojavlja zelo podobna zadeva.

Zgodovina sprememb…

Besna Glista ::

Meni se je na navadnih rdečih paprikah podobno pojavilo, s to razliko, da mi je zgornja polovica začela gniti. Predvidevam, da od sonca v preteklih dneh, ko so bile izpostavljene 40+ stopinjam. Sem potrgal vse plodove dol, upam, da novi lepši zrastejo. =)

Malner ::

Ta toča je bila na Vrhniki. Izgubili smo lep pridelek paprike in čilijev. Bom videl kaj bo z ostalimi na grmičkih.

m0LN4r ::

Mi je kdo pripravljen poslati v kuverti gor v nemcijo, ene par semen unih treh najmocnejsih za naslednje leto?
Letos sem prehitro posadil in potem je vse zamrznilo pozneje. Zdaj sem brez. Mam samo tiste obicne male rdece.
IN AMD RTG WE BELIEVE
Sooner or later TM

Invictus ::

Malner je izjavil:

Ta toča je bila na Vrhniki. Izgubili smo lep pridelek paprike in čilijev. Bom videl kaj bo z ostalimi na grmičkih.

Kaj pa protitočne mreže ?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

shotalick ::

m0LN4r je izjavil:

Mi je kdo pripravljen poslati v kuverti gor v nemcijo, ene par semen unih treh najmocnejsih za naslednje leto?
Letos sem prehitro posadil in potem je vse zamrznilo pozneje. Zdaj sem brez. Mam samo tiste obicne male rdece.


Daj pošlji ZS, pa se bova zmenila.

Excavator ::

Moja runda letos je prišla bolj kot ne čudna, verjetno sem pomešal semena ker so mi med rdečimi čiliji prišle ven tudi paprike.
Vsi so prišli nepekoči, samo en grmiček je pekoč, predvidevam okoli 3000+ skovilov, nekje v rangu tabasca bi lahko rekli. Ideje katera sorta je? http://imgur.com/a/LGFER
01010011 01111001 01101110 01110100 01100001 01111000 00100000
01000101 01110010 01110010 01101111 01110010

Okapi ::

Zgleda kot feferon:D

Tac20 ::

 Čiliji

Čiliji



Letos je letina taka, da ne vem če bo treba naslednjo leto sploh kaj saditi :) Danes sem jih še vložil, da sprobamo še to.

Na fotki pa aji crystal, chocho habanero, fresno, lemon drop, mushroom yellow, devil's tongue, maule's hot red, na vrhu cisto pa eden moruga red in eden bhut jolokia yellow.

Je pa zanimivo, da je bhut jolokia manj močna kot chocho habanero (mogoče imam kakšna pokrižana semena), pa tudi moruga red se da preživeti. Za primerjavo, lanski carolina reaper je bil neprimerno močnejši kot letošnji moruga red.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tac20 ()

radmannsdorf ::

frendica posejala, zraslo je tole, ne ve pa kaj je. se komu sanja?:)

Zgodovina sprememb…

Tarzan ::

Lahko bi bil kak rdeč habanero, ampak so prvi plodovi še bolj rahitični.

Meni so šele zdaj začeli zoreti Trinidad Moruga škorpijoni in rumeni habaneri, ostalo je še globoko v zeleni fazi. :(
So pa grmi še večji kot lani, pa že nalo so bili ogromni. ČE bo sezona trajala še kaka dva meseca, potem bo čilijev za celo skrinjo :)

shotalick ::

Tarzan je izjavil:

Lahko bi bil kak rdeč habanero, ampak so prvi plodovi še bolj rahitični.

Meni so šele zdaj začeli zoreti Trinidad Moruga škorpijoni in rumeni habaneri, ostalo je še globoko v zeleni fazi. :(
So pa grmi še večji kot lani, pa že nalo so bili ogromni. ČE bo sezona trajala še kaka dva meseca, potem bo čilijev za celo skrinjo :)


Se kar strinjam z napisanim. Tudi pri meni že lepo rdečijo, ampak je cca 80% še vse zeleno...se pa vidi, da pridobivajo na barvi. Letošnja sezona bo res super, kajti plodov je neverjetno veliko. Spet bomo vlagali, miksali, blendali :)...
strani: 1 ... 19 20 21 22 23 ... 27


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
382481 (1287) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
252394 (1646) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
244649 (3075) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5814440 (12347) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
279494 (7224) JoeHunter

Več podobnih tem