» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
8 / 29
»»

Aston_11 ::

mihec87 je izjavil:

Gdor še ni posejal čilijev je že skrajni čas..
Kje kupiš semana/sadike ali karkoli se že uporablja?

Jaz drugače uporabljam čili pipp namesto tabasca. Kapljica kamor koli zadošča. Dve sta že preveč.

mihec87 ::

Pri nas kaj drugega kot semen jalapeno ter habanero teško dobiš v trgovini(poleg semen kjer piše gor pekoč feferon-kateri pa ne).. Sadike pa ne vem kaj ma kakšna vrtnarija-verjetno žalost...

Tako da semena pri kakem čili pip, kolega itd ali pa ebay-z uk dobiš v enem tednu.

seba993 ::

Ene 4 sorte se da dobiti v Kaliji. Okusi mehike al ka je že. Jalapenota pa habanerota majo pa še 2 sorti.b Sadike se da zdaj tudi dobiti z merkurju pa še v kaki podobni trgovini. Večina semen sem dobil od kolegol z enega foruma. Nekaj tudi zamanjal.
Tabasko ni več to kar je ker ga v restavracijah ponavadi rečijo z kisom in izdelovalci uporabjajo industriski kapsint. Jas v večini uporabljam domače izdelke.

Aquinas ::

Je kdo lani prevzel pobudo in morda primerjal pridelek neobrezane in obrezane rastline? Seveda ob primerljivi rastni dobi?

seba993 ::

Jst sem nekaterim svojim rastlinam porezal vrhe pri približno 20cm. Pustil sem samo ene par listo ki sem jih tudi prikrajšal ker so bili zelo veliki. Rastlina je rasla bolj razvejeno. Seveda ne tako kot sem jas hotel. Pognala je okoli 5 novih vrhov ki so rasli v višino in ne v širino kot drevo. Razlike v pridelku nisem opazil.

Kako velike posode mi priporočate za majhne sadike? Numex twilight, Aurora, Mini etna, Bolivian rainbow? Mam doma nekaj odpadnih desk in ladiskiga poda s službe pa bi si jih sam naredil.

echo ::

@Aquinas
Jaz sem imel namen primerjat obrezane in neobrezane rastline, samo sem imel vmes katastrofo, ker mi je veliko sadik poginilo (slabo vreme + moja neodzivnost).

Jaz vse površičkam pri cca 10cm, vrh + 2 lista gresta stran, da čimveč rastline ostane. Potem pa zrolam okoli rastline mrežo v tulec in napnem vrhove v različne smeri.

Tabasco je fajn omaka, lepo fermentirana v hrastovih sodih, samo tri sestavine ima in ne peče preveč. Neke domišljave kritike tu niso na mestu.

Pechili ::

Letos sem poizkusil vzgojiti čilije. Nastalo je tole. Sejal sem jih 27. januarja. Skrbi me, da ne prehitevajo.
 Moji čiliji

Moji čiliji

Okapi ::

Dokler jih imaš lahko na toplem in svetlem, ni zime;) Boš imel večjo letino. Problem je, če je tole okno vse, kar imaš, in bo zmanjkalo prostora, ko jih boš moral presaditi v večje lončke in bo zunaj še premraz.

O.

Matija82 ::

Spet nekaj novega - http://www.robin-hot.com/
Kdo probal?

Okapi, daj nas še enkrat opomni ko bo knjižica zunaj. Will check.

videc ::

Robin-hot omake so, meni osebno, boljše od Pippovih.
Razlog je predvsem v tem, da v obeh ni paradižnika, kar ima Pipp v skoraj vseh.
In se mi zdi, da paradižnik zakrije aromo same omake.
Črna robin-hot se mi zdi malo boljša, imam občutek, da jo večinoma sestavljajo Naga morich čiliji. Naj bi bila tudi malo bolj pikantna kot tista z belo nalepko.
Sta pa obe dobri. Meni boljši tudi od Tabasco ali La Costene.

Okapi ::

Okapi, daj nas še enkrat opomni ko bo knjižica zunaj.
Izide 10. aprila, v prednaročilu je 14,3 evra (20% popusta glede na končno ceno).
http://www.ebesede.si/Gojenje-cilijev-J...

Matija82 ::

Okapi, je to neka bolj strokovna zadeva, začetniška ali "biblija"?

Čili-vrtnarji, kdaj je čas za sadike? Konec aprila/začetk maja?

drooer ::

Če sedaj posejem semena sem prepozen ?

mihec87 ::

Zgubit nimaš kaj..Jst bi posejal...Če daš nekam na toplo bojo v tednu do 14dni vzklili..Ko jih boš dajal v večje lončke pa dodaš gnojilo da ti bojo malo pospešli..

Sam semena dam v vodo za par ur, vzamem banjico za sladoled v dno naredim par lukenj ter zvrhano napolnim z zemljo za sejanje, posejem v zemljo 5-10mm globoko,pokrijem z papirnato serveto in vse skup dam na podstavek(za posodo od rož oz nekaj pač da to banjico postaviš not in lahko naliješ 1-2cm vode) v katerega nalijem vodo in dolivam dokler zemlja pije oz gledam da je v podstavku voda oz dolivam da je papirnata brisačka skoz vlažna..Zložim brisačo dam na radiator gor pa podstavek z banjico..Ko vzklijejo papirnato brisačko daš stran postaviš na toplo in svetlo in zalivaš v podstavek po potrebi. Letos sem tako vzklil jalapeno,habanero red v dobrem tednu..

Okapi ::

Matija82 je izjavil:

Okapi, je to neka bolj strokovna zadeva, začetniška ali "biblija"?

Čili-vrtnarji, kdaj je čas za sadike? Konec aprila/začetk maja?
Začetniška, zelo poljudno napisana.

Kar se časa tiče, je pa vse odvisno, kakšne imaš pogoje in katero sorto boš gojil.

Recimo če 1. aprila poseješ semena jalapena, bodo čez kakšnih 10 dni vzklila, proti koncu aprila presadiš rastlinice v večje lončke in jih daš na prosto. V začetku julija bodo začeli cveteti in nekje sredi avgusta boš lahko pobral prve čilije, ki bodo še zelene barve, ampak že povsem zreli in pekoči. Sredi septembra bodo začeli postajati rdeči, proti koncu septembra bo pa za čili na prostem že počasi premraz.

Pomembno je vedeti, katero sorto boš gojil, ker različno hitro rastejo oziroma dozorevajo. Recimo zgoraj opisani primer je za jalapeno, ki rabi okoli 18 tednov od semena do prvih zelenih plodov in 22 tednov do rdečih. Če bi ga posejal v začetku marca, bi na prostem (do konca septembra) lahko en mesec dlje rodil.

Najbolj pekoče sorte pa rastejo počasneje in prvi plodovi dozorijo po kakšnih 25 tednih. Se pravi, če tako sorto poseješ sedaj, bodo prvi plodovi dozoreli šele nekje proti koncu septembra. Se pravi bodo na prostem dozoreli samo prvi plodovi in bo letina majhna. Če bi jih posejal v začetku marca, bi imel en mesec več časa in precej večjo letino.

V glavnem, vse je odvisno od tega, koliko časa jih lahko gojiš znotraj, na toplem in dovolj svetlem. Če imaš ogrevan rastlinjak ali zimski vrt, ali primerno razsvetljavo, jih lahko gojiš celo leto in je vseeno, kdaj jih poseješ. Pri tem je seveda treba vedeti tudi, kako velika kakšna sorta zraste, čeprav tu se da malo pomagati z obrezovanjem, če nimaš dovolj prostora.

Če znotraj nimaš dovolj prostora, je pa treba upoštevati, da bodo zunaj dobro uspevali nekako od konca aprila do konca septembra (odvisno tudi od lege in kraja - na Primorskem dlje kot v Kranjski gori, na sončni strani hriba dlje kot na senčni).

Tako nekako, od oka.;)

O.

drooer ::

Bom poskusil... ;) Kaj ima kdo kakšna semena viška za oddat oz prodati po simbolični ceni? V trgovinah nič pametnega...

Pm če mi kdo podari oz proda kaj :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drooer ()

Matija82 ::

Okapi, danke schön, plac na knjižni polici že rezerviran ;)

kloko ::

drooer je izjavil:

V trgovinah nič pametnega...

Za začetnika je ponudba semen čilijev v npr. Kalia trgovinah vrh glave. Jalapeno, Habanero, še nekaj drugih. Če pa želiš semena za darilo, pa vsaj napiši od kje si, da se javi kdo iz bližine.

L.p., Kloko

drooer ::

Danes dobil semena od člana foruma.





Še enkrat hvala mihec87... :)
Čez noč jih bom pustil v vodi jutri pa posejal po zgoraj opisanem postopku... Bo preveč če bodo čez noč v vodi ?

Bom vsake toliko pirepil kakšno slikico kako uspeva ta moj novi projekt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drooer ()

c3p0 ::

Super, ampak malo sva že pozna?

mihec87 ::

Zgubit nimata kaj.. Sploh če bo topla jesen..Lahko se ga posadi v teglc in ko zunaj padajo temperature prestaviš v hišo na toplo in svetlo..

Nekateri semena namakajo čez noč tako da zgleda ni problem(jst ponavadi dam zjutraj v vodo in tekom dneva posejem)..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

mzakelj ::

A ima kdo kaka semena odveč da se poskusi tudi v naših koncih ?
Bi se priporočal za kaka dva ali tri semena.

echo ::

Jaz pustim čez noč namočena, kakšne močnejše sorte pokrijem z vato, da jih res prepoji (sicer zaradi površinske napetosti samo lebdijo nad vodo in sploh niso v kontaktu - tudi kasneje se pri zalivanju voda odbija od njih in slabo kalijo).
Lani sem imel nekaj semen več dni namočene, da so že pretrgali ovoj semena, pa so vseeno zrasli.

mzakelj, od kod si?
Piši na privat, jaz še imam nekaj rezerve.

Okapi ::

Po mojem je namakanje čisto odveč. Itak pa je semen toliko, da tudi če ti jih samo pol vzkali, imaš lahko poln vrt čilija.

echo ::

Odvisno od sorte.
Nekatere imajo ogromno semen, nekatere pa komaj za vzorec, sploh če je švoh sezona kot lani.

Okapi, kaj pa kak nasvet glede mešanja sort na vrtu? Praks je veliko (čajne vrečke, bombažne paličice itd), kaj se pa obnese?

Okapi ::

To me pa preveč vprašaš - vem samo to, kar se lahko zgugla;)

mihec87 ::

Če ciljaš na to da se ti ne oženijo med sabo ter imaš iz teh semen nekaj vmes-se mi zdi zadeva z vrečkico dobra-predno se cvet naredi oz odpre navežeš vrečkico pa pustiš da odcveti nato vrečkico odstraniš ter označiš ta plod(da ga ne poješ in ostaneš brez semen) in ga potem uporabiš za seme(2-3 je večina dovolj oz odvisno kolko semen hočeš)..

drooer ::

Posejano... sedaj pa čakat če bo kaj iz tega :)

echo ::

https://www.dropbox.com/s/63pso9xoxr643...

Men že poganjajo, ful je odvisno od sorte, pri eni je že v vsakem lončku dvacentimetrski poganjek.
Pa pazite na radiatorje (nekdo je zgori omenjal), da niso prevroči, pa tut hitro posušijo zemljo.

mihec87 ::

echo je izjavil:

https://www.dropbox.com/s/63pso9xoxr643...

Men že poganjajo, ful je odvisno od sorte, pri eni je že v vsakem lončku dvacentimetrski poganjek.
Pa pazite na radiatorje (nekdo je zgori omenjal), da niso prevroči, pa tut hitro posušijo zemljo.


Konkretno robe že skor proizvodnja..


Eto tako imam narejeno-posodo(dno ima naluknjano) zvrham do vrha z zemljo za sejanje in pokrijem z papirnato brisačo v podstavek pa nalivam vodo. Navadno brisačo zložim da je velikost podstavka oz debela par cm dam na radijator gor pa zadevo na sliki.. Ko semena vzkljijejo pa papirnato brisačko odstranim, prestavim posodo na okensko polico nad radiatorjem in zmanjšam zalivanje ko zrastejo pa gredo vsak v svoj lonček potem pa v vrt.. Če se komu ne zdi lahko da tudi na okensko polico ali pa na vrh hladilnika bolj zadaj tam je tudi toplo..

https://www.dropbox.com/s/gx6nsi4sou0su... (par revežev je še ostalo v posodi da jih stresem na kompost)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

echo ::

Men je v lončkih najlažje - lani sem delal v standardnih "teglcih", pa je tak smotano presajat, ko se ti vse preplete med seboj. Tle pa ma lepo vsako seme ali dva svojo posodico, samo prekucneš ven na roko in to je to. Vsi lončki imajo spodi luknjici za odvodnjavanje (z dolgim tankim svedrom na bormašini je najlažje) in samo zvrha zalivam. Lani v teglcu mi je zastajala voda spodi in se mi zdi, da je blo dost plesni, gnilobe. En teglc mi je v parih dneh pobralo, pa so ble not najzgodnejše in najlepše sadikce.

Jst dost tut raztalam okol, ker rajš podarim 1 dobro sadiko, kot 10 semen. Sploh pr kakih oranžnih habanerotih, ki majo katastrofalno uspešnost. Pol pa folk sitnari :)

mihec87 ::

Zanimivo kako različne izkušnje.. Važno da raste v glavnem..

radmannsdorf ::


za lažje vzgajanje rastline v štartu, priporočam šotne tablete. ne rabiš lončka, zemlje... samo zaliješ, zraste do ene 5cm in daš notr seme in čakaš :)

Zgodovina sprememb…

mihec87 ::

Je simpl.. Čeprav sejanje v zemljo ni nič težje(pri mali količini je tableta super, ko pa rabiš posejat paradižnik, sladke feferone itd.. se ne grem več da bom vsako seme posebej dajal not)...

user4683 ::

radmannsdorf je izjavil:


za lažje vzgajanje rastline v štartu, priporočam šotne tablete. ne rabiš lončka, zemlje... samo zaliješ, zraste do ene 5cm in daš notr seme in čakaš :)

Imam podbno kot ti (v tabletah in takole označeno), samo precej več... in mi je pred dvema tednoma papiga vrgla vse skupaj po tleh. Čiliji so preživeli, ampak se mi za 99% ne sanja katera sadika je katere vrste :)

Sharkb1te ::

Trenutno 113 sadik različnih vrst. Posajenih 31.1 in sedaj po 2 mesecih so že takšne



3 letni chocolate habanero pa ima že plodove (trenutno samo 2) in eden je že na končni velikosti ter se že barva v čokoladno barvo

dottor ::

A ima kdo kakšno seme čokoladnega habanera viška (eno ali dva semena). Letos sem proval sadit habanero (oranžno-rumen), ki mi ga je kolega dal, pa bi še tega čokoladnega sproval. Če je kdo z obale alpa bi mi v kuverto dal 2 semena (ne dobesedno) bi bil hvaležen. Bi naročil kje na netu ampak bi res rabu lih ena 2 za sprovat eno rastlino vzgojit (pa pol bi iz plodov si naredu semena za naslednje leto). Hvala.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Onlyx ::

Sem začetnik pri pridelavi lastnih pekočih rastlinic, zato me zanima, če je v glinenih posodah na sliki dovolj prsti za normalno rast? Načeloma jih nimam več namena presajati, zato se bojim, da bo za dve rastline na posodo premalo prostora?
Nekje sem prebral, da je med zemljo dobro vmešati malo jajčnih lupin, ki delujejo kot gnojilo?
Hvala za odgovore!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Onlyx ()

dottor ::

Jaz sem tudi letos posadil svoj prvi čili. Imam pa zemljo za rože mešano z domačim hlevskim gnojem. Sem pa malo po internetu bral, da največ zraste in največ obrodi v loncih od ene 10l.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Dr_M ::

Jest sem lani posadil v 30cm globoke lonce, pa so korenine spodaj gledale ven. Ciliji imajo zelo dolge korenine, tako da morajo imet precej globoko posodo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Okapi ::

In, kako kaj napreduje letina? Na mojih so že prvi cvetovi.

O.

Tarzan ::

Pfijuu, moji so komaj dobro šli v zemljo. Po polžih ušeh in prehladnemu vremenu so si komaj malo opomogli, zdaj pa so jih spet napadli polži. Sem potrosil okrog musorol in sluzava trupelca ležijo kar na kupčkih.

cebelar123 ::

Eni rastejo kot nori medtem ko pa Carolina Reaper raste zelo počasi :(

Zgodovina sprememb…

dottor ::



Aji cristal cveti :) Je pa letos prva sezona ko kej gojim, pa še tega mi je kolega dal ko je bil še majhen.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Okapi ::

Kako kaj letina?
Pri meni so prvi primerki (na dveh čilijih, ki sta ves čas noter) že praktično dozoreli. Letina na balkonu pa tudi kar dobro kaže.


Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Dr_M ::

Pri meni bolj svoh kaze. Je bil nekdo zelo pameten in je lepo unicil 10 (zaenkrat) letosnjih sadik od 17.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tarzan ::

En od škorpijonov, katerih seme sem lani pobral je precej drugačen, kot lani. kožo ima nagubano skoraj kot kak Carolina reaper, sadeži so pa podolgovati. Me zanima, če se je ženil s kako papriko, ker drugih čilijev nisem imel, je pa vse, kar je v sorodu in se bi lahko oplajalo s čilijem rastlo kar nekaj metrov stran, tako, da mi je skrajno čudno.... Ostali so videti običajni. Ima pa tudi liste malo bolj temno zelene. Bom videl, kaki bodo izpadli, lahko da mi je ratal pa kak nov kultivar vzgojit. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

dottor ::

Danes pobral prvi Aji Crystal. Kot "začetnik" v tem mi je zadeva fenomenalna. Najprej tisti kiselkast okus, pol pa zapeče. Sem pa bil tolko pameten sem si še malo zgornjo ustnico polizal tako da je še pod nosom peklo. Kaj kej pol ostali počnete s čili? Jam razmišljam jih zmrznit in po potrebi sproti odtaliti, pa mogoče kakšno paradajz omako nardit, pa par ajijev not vršt naseseklanih.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

videc ::

Ni ti potrebno delat "paradajz" omako, ker lahko narediš kar čili omako.
Čili, kis, sol, limeta...

Meni je tako najbolje.
Je kdo že sadil Scottish Bonnete, so pognali?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: videc ()

dottor ::

Hvala. Bom malo poiskal za kak recept, edino če ima kdo kakšnega pri roki. Aja la še enkrat bi vprašal kako je kej z zamrzovanjem plodov. Bi jih zamrznu in pol ko se mi jih nabere dovolj za omako odtalil...
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
««
8 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383411 (214) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253254 (2506) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246263 (4689) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5821881 (19788) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710360 (8090) JoeHunter

Več podobnih tem