» »

Peer2peer

Peer2peer

gdjv ::

Pozdravljeni.

Glede na to, da je to eden izmed kvalitetnejših forumov, me zanima, če ima kdo kakšno idejo, kje najti

pravno podlago za peer2peer omrežja?

Hvala!!!

aljazh ::

Kakšno pravno podlago za p2p omrežja? Si lahko bolj natančen, kajti iz zastavljenega vprašanje ni moč razbrati kaj te zanima. Morda prenašanje nelegalnih vsebin preko p2p omrežij? Potemtakem tega, čemur ti praviš "pravna podlaga" ne boš našel.

gdjv ::

pravi vidiki p2p omrežij, v mislih imam predvsem predpise, zakone, ... ki urejajo to področje. Je v skladu z zakonom, kaj je dovoljeno prenašat... ? to mora biti nekje zapisano, saj gre za očitno kršenje avtorskih pravic...

Lp

#000000 ::

Men se zdi da p2p ni prepovedan, oz. dokler ne širiš avtorsko zaščitene vsebine katere nisi avtor ali za katero avtor ni da soglasja za tovrstno širjenje. Kar pa je free pa lahko širiš po mili volji oz. pod pogoji ki jih poda avtor. Vse ostalo je piratstvo in ni legalno. LP

cybermedo ::

Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) - ki je hkrati tudi podlaga za ustrezne določbe Kazenskega zakonika (blanketne norme).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cybermedo ()

Antonius ::

Sami P2P programi niso problematični. So samo orodja za prenos datotek po IP. Če pa z njimi prenašate (mo) datoteke, katere se iz takšnega ali drugačnega razloga ne bi smele, P2P programi niso za to nič krivi!
Kramp je lahko zelo koristno orodje, če pa nekoga z njim po glavi, pa izdelovlec, prodajalec ... krampa (in tudi jaz, ki imam enakega doma) za to nismo nič krivi!

aljazh ::

Antonius, (žal) je ameriško sodišče drugačnega mnenja. Za kršitve avtorskih pravic je (v ZDA) lahko odgovoren tudi avtor programa, ki omogoča kršitev avtorskih pravic drugih. Grokster case.

Spc ::

V ZDA ja ko je vse podkupljeno in skrupirano.
:\

Antonius ::

Ja, se strinjam. Na hitro sem prebral in razumem, da 21 svetovnih ... obtožuje izdelovalce treh omenjenih P2P programov, da so bili izdelani in da so uporabljani v glavnem za razpečevanje vsebin, ki se po tej poti (brez ustreznih odškodnin) ne bi smele. Verjemem da bodo v ZDA celo uspeli s tožbo, dejanjsko je preko omenjenih programov potovalo 99,99% ne bom napisal nelegalnega ampak neplačanega materiala.
Ampak danešnji izdelovalci P2P so pazlivejši, napišejo, da so namenjeni samo izmenjavi dovoljenih vsebin, celo zaželjenih (reklame).
Enako velja, če bi se pokazalo in dokazalo, da se priljubljeno polavtomatslo orodje uporablja samo za pokanje po glavi, bi ga prepovedali (izdelavo).
Da pa so v ZDA pravnomočno obsojeni za nelegalno snemanje plačljivih vsebin tudi taki, ki interneta sploh nimajo, pa je itaq že drugo vprašanje.

EDIT
28 svetovnih podjetij...ne 21..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Antonius ()

Spc ::

Če pogledate ne VnuNet-u imajo TOP DOWNLOAD na desni strani pod prvo e-mule.
Vnunet
:))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ni miru za jekleno pest (6): CNet-ov download.com spodbuja k piratiziranju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
198114 (7286) Phantomeye
»

Spremembe kazenskega zakonika na obzorju (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
17640482 (31143) BlueRunner
»

Založbe zahtevale za 75 bilijonov odškodnine od p2p ponudnika LimeWire

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
357719 (5968) MrStein
»

EU pripravlja represivna pravila za preprečevanje piratstva (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
14018505 (13391) McMallar
»

Vrhovno sodišče sprejelo odločitev v primeru Grokster

Oddelek: Novice / Tožbe
484428 (3532) Paramedic

Več podobnih tem