» »

Monolith - novo piratsko orodje?

Monolith - novo piratsko orodje?

Crypto-Gram - Kot vemo, je distribucija avtorskopravno zaščitenih datotek prepovedana. Zato je Jason Rohrer prišel na idejo, da bi to preproved zaobšel, in sicer tako, da ne bi distribuiral avtorsko zaščitenih datotek, hkrati pa bi jih distribuiral.

Se sliši zapleteno? Rešitev je tehnično povsem preprosta. Izdelal je namreč program Monolith, ki je v osnovi šifrirni program, ki za šifriranje uporablja algoritem XOR.

Program vzame dve datoteki in med njima izvede operacijo XOR. Rezultat je tretja datoteka, ki jo program imenuje "datoteka Mono". Če sedaj vzamemo prvo datoteko in datoteko Mono ter med njima izvedemo operacijo XOR, bomo dobili drugo datoteko. Če pa vzamemo drugo datoteko in datoteko Mono, bomo dobili prvo datoteko.

Ideja avtorja je, da vzamemo avtorsko nezaščiteno datoteko, npr. kakšno ISO-sliko Linuxovega CD-ja ter avtorsko zaščiteno datoteko in iz njiju naredimo Mono datoteko. Nato distribuiramo uporabljeno ISO-sliko ter datoteko Mono. S tem naj ne bi kršili nobenega zakona. Kaj pa posamezniki doma naredijo z obena datotekama, je pa njihova stvar. Vsaj tako razmišlja avtor programa Monolith.

Problem je seveda v tem, da tako razmišljanje na sodišču zelo verjetno ne bi zdržalo. Vsaj od odločitve v primeru MGM v. Grokster.

Vseeno zanimiv poskus ("nice try") ...

38 komentarjev

sverde21 ::

lol kake ideje majo nekateri... to je glih tak k bi zazipu (pri zipanju je še kaka druga operacija kot samo XOR) eno .iso datoteko pa bi reku da to ni avtorsko zaščiteno... :D
<?php echo `w`; ?>

Ziga Dolhar ::

Quando aliquid prohibetur, prohibetur ex directis et per obliquum. Če je nekaj prepovedano, je prepovedano direktno in indirektno. Zakonska prepoved je prepoved posledice in ne poti, po kateri je mogoče to posledico doseči. Zaradi tega se nanaša tako na neposredne, kot na posredne kršitve. Za kršitev se potemtakem šteje tudi obid, tj. izigravanje prepovedi. Gl. tudi Quod directo fieri prohibetur, etiam est prohibitum per indirectum.

[Janez Kranjc - Latinski pravni reki, Cankarjeva založba 2000]

--

Sicer pa ZASP, kolikor ga razumem, niti podrobneje ne opisuje načina izvedbe kršitve, tako da je do prepovedane posledice mogoče priti po katerikoli naravni poti. Torej tu niti ne bi mogel govorit o "pomanjkljivi dikciji" zakona oz. predpisani [prepovedani] "poti" do prepovedane posledice.


Naj me starejši kolegi popravijo.
https://dolhar.si/

Brane2 ::

Pravno gledano mogoče že res, a me prav zanima koliko tega je uporabno v praksi.

Policajem dela probleme že navadden P2P, kaj šele enkripcija. Pri tej moraš ti najprej dokazat, kaj se v neki datoteki skriva, brez tega si precej bos.

Te zadeve bi lahko RIAA itd postavile povsem nove izzive brez veliko truda.
On the journey of life, I chose the psycho path.

kuglvinkl ::

Žiga, ja prbližno tko je. AMpak je zadeva dost bolj komplicirana. Glih zdej delam na eni zadevi. Poišči case Mai, glede reproduciranja v RAM.
Your focus determines your reallity

Nejc Pintar ::

tukaj ti ne distributiraš tiste datoteke, to je bistveno!
Lahko je biti prvi, če si edini!

Jaka83 ::

Bistveno je, da si on opere roke in zvali krivdo na tistega, ki potem na drugi strani uporabi avtorsko zaščiteno stvar. Nja no, če bi bil jaz sodnik to pri meni ne bi šlo skoz. :D Jaz bi obtožil uporabnika in izvajalca.

poweroff ::

Če razširjaš kriptirano datoteko načeloma ni problema (OK, strogo gledano je kršitev) - dokler te datoteke ne more nihče odkriptirat. Če pa zraven priložiš ključe oz. navodila - ali pa če so navodila za dekriptiranje splošno znana - potem je pa to seveda jasna kršitev.

Kakorkoli obrneš, se piratiziranja s tehnologijo ne da "legalizirati". Razlog je v tem, da piratiziranje ni tehnološki, pač pa pravni problem.
sudo poweroff

antonija ::

Meni se zdi piratiziranje bolj socioloski kot pa pravni problem, samo tisti ki hocejo zasluzit od njega tlacijo pravo zdraven...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BBB ::

To kar je ta človek naredil ni nič drugega kot enkripcija. Če torej poenostavljeno povedano piratsko robo pošljem po pošti v zakljenjenem kovčku, je mar zato pošiljka legalna napram tisti, ki jo pošljem v mehki kuverti? Enkriptirana informacija je še vedno ista informacija, le kodirana je drugače - z drugimi podatki zapisana ista informacija. Sedaj je vprašanje, ali zakon avtorsko ščiti informacije ali podatke. Verjetno informacije. Saj informacije ne opredeljuje način kodiranja, kakršnakoli podatkovna enkapsulacija (babuška skrita v babuški - podatkovna struktura znotraj podatkovne strukture) ali fizični medij.

Za sodstvo je edino problem dokazati, da je z drugimi podatki res zapisana ista informacija. Tako kot ni legalno ubijanje s skrivanjem trupel, tako ni legalna distribucija skritih avtorsko zaščitenih informacij. Pri obeh primerih pa gre za isti problem - iskanje dokazov. Komur krivda ni dokazana, je nedolžen. Po slednjem bi lahko sklepal, da je tisti, ki je uspešen pri morilstvu in skrivanju dokazov o tem, nesporno vzoren član družbe. In to se da posplošiti na katerokoli prikrito nelegalno dejanje.

Ker živimo v demokraciji, pa mi ni jasno, zakaj ni uslišana večina in se ščitenje avtorstva ukine. Saj za demokracijo ni pomembno, kaj koristi večini, za demokracijo je pomembno, da ji vlada volja večine in ne volja najmočnejše ali trezne manjšine, sicer to ne bi bila demokracija. Če ni uslišan glas večine blejočih ovac in ima zadnjo besedo pastir, to ni demokracija. Toliko o sprenevedanju zakonodajnih oblasti superiorne demokratične ureditve.

OwcA ::

Zanimiv problem je, da je v skoraj vsaki malo večji (binarni) datoteki povsem nehote zakodirano kakšno avtorsko zaščiteno delo.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Matevžk ::

Owca, ampak ker je nevede in po pomoti, nihče nima jasnih navodil, kako tisto razpakirat. Kot je nekdo prej rekel; znan mora biti način, kako (problematično) vsebino "potegniti" ven.
lp, Matevžk

thezerox ::

Kakorkoli to obrneš, vsaj na koncu (če ne že prej) pride do kršitve avtorske pravice, ker s tem, ko ti stvar "razpakiraš" oziroma "dekriptiraš", kršiš pravico reproduciranja, torej s pridobitvijo "rezultata" pride do kršitve. To pa seveda ni težko dokazati. Strinjam se, da je težje dokazati "tisto vmes".

jype ::

Cesa ni tezko dokazati?

Ce imam jaz kup enih legalnih in kup brezveznih datotek na disku in samo jaz vem kako pasejo skupaj, potem pa res tezko kdo dokaze, da jaz iz teh datotek lahko skupaj spravim neko tretjo vsebino. Se posebej ce poleg dodamo se passphrase, ki ga potem pozna samo tisti, ki bo vsebino gledal.

MrM ::

Ker živimo v demokraciji, pa mi ni jasno, zakaj ni uslišana večina in se ščitenje avtorstva ukine. Saj za demokracijo ni pomembno, kaj koristi večini, za demokracijo je pomembno, da ji vlada volja večine in ne volja najmočnejše ali trezne manjšine, sicer to ne bi bila demokracija. Če ni uslišan glas večine blejočih ovac in ima zadnjo besedo pastir, to ni demokracija. Toliko o sprenevedanju zakonodajnih oblasti superiorne demokratične ureditve.

Amen to that.
I have always wished for a computer that would be as easy to use as my
telephone. My wish came true. I no longer know how to use my telephone.
--Bjarne Stroustrup

thezerox ::

BBB: glede odprave avtorske zaščite. To ni tako enostavno. Vprašanje bi bilo, kako bi bilo npr. z izdajanjem novih knjig. Izdaja knjige je povezana s stroški. Če bi se avtorska zaščita odpravila, potem bi lahko vsak kopiral knjigo, vprašanje tore, kdo bi jo kupoval. Če je bi jih malo kupovalo, se po mojem stroški ne bi povrnili in s tem se ne bi nihče odločal za izdajanje knjig, ker bi praktično vedno imel izgubo. Eksploatacija avtorske pravice bi bila s tem odpravljena. Saj danes pravo dopušča, da lahko objavljaš pod CC, (L)GPL, BSD itd.

Izdajanje knjig sem navedel le kot zgled, preko njega lahko apliciramo tudi na druge primere.

thezerox ::

jype: o čemer ti govoriš, je moje "tisto vmes", tako da je res, to je težko dokazati.

M.B. ::

some have devised clever ways of distributing descriptions of the DeCSS algorithm, such as through steganography, through various Internet protocols, on t-shirts and in dramatic readings, as MIDI files, as a series of haiku poems, and even as a so-called illegal prime number.


Kaj pa kaj od tega? naprimer nelegalna praštevila?

:)

42 načinov distribucije DeCSS.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Bistri007 ::

Pametno Polde!!!

Ali lahko daš copyright ali patent na število??? :))

Vsak mp3 lahko predstaviš kot število s šest milijoni mest. Dobiš neko število, in to število je obstajalo preden se je pojavila Britney Spears in bo obstajalo, ko ne bo od Britney več ne pepela, ne kosti 8-)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Person ::

Haha, kake ideje imajo ... :D
Let's make something useful!

Looooooka ::

najbols da jst sheram freddy millerjeve cdje...en kolega pa xy fajle atomic.morinic.tmp ... ce slucajno skup pasejo in iz njih dobis vn video posnetek "sanjske" zenske ki se smeji kot da je na happy pillsih je to pac naklucje.
povezave do vseh datotek ma pa kksn tretji pek.
kdo bo pol v tem primeru naj...?

poweroff ::

Loooka: kdo bo pol v tem primeru naj...?
Vsi tisti, ki bodo tako glasbo poslušali. Pa ne pravno, ampak psihično jim bo škodilo >:D :D

jype - v primeru, ki ga opisuješ v praksi res ni problema (v teoriji je to seveda še vedno nelegalno, le dokazati ti ne morejo). Problem je v temle: kako boš potem nelegalno vsebino množično distribuiral? Če jo boš - potem je velika verjetnost, da bo tuidi policaj vedel za geslo.

Zakaj copyrightra ne moremo odpraviti? Zato, ker imamo pravno državo. Ne moreš za nazaj odvzeti lastnikom (C)-ja pravic. Lahko pa bi naredili reformo za naprej.
sudo poweroff

antonija ::

Sam resno: ce/ko en mp3 spremenis v serijo stevil: kaj ti preprecuje distribucije tiste enormne stevilke? A ce je znana pot kako iz stevilke dobit ven originalen mp3 je distribuiranje stevilke ze kaznivo? A ni to tko nekak kot bi bila vsaka prodaja nozev kazniva, ker je zelo dobro znanan pot kako storit kaznivo dejanje ali dva z nozem?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Brane2 ::

V bistvu matematično gledano nič, pravno pa kar nekaj.

Če se izkaže, da se da z enostavno manipulacijo tiste enormne številke dobiti recimo prvi del "Gospodarja Prstanov" te čaka prepričevanje sodnika, da gre za "Golo Naključje™" in da ti nimaš nič s tem. Samo cifro si si zamislil, ostalo pa je igra slučaja- nekako tako kot tombola.


Če ti to rata, potem si na konju... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Iz _vsakih_ 700M podatkov se da ven dobit en cd videa, z ustrezno transformacijo. Celo iz samih nul oz. samih enk.

Tako da po moje bo kar drzalo, da je prepovedana posledica "izvedena distribucija, zaradi katere lahko prejemnik uziva zasciteno vsebino", prepovedano dejanje pa vse, kar do take posledice vodi.

Upam da ne, ampak ce prav razumem pravnike, potem to tako je.

thezerox ::

Še eno pravno vprašanje se postavlja: ali pomeni transformacija avtorsko varovane vsebine v neko domnevno avtorsko nevarovano obliko (številke, .mono) uporabo pravice predelave? Ker če gre za predelavo (ker s transformacijo se po mojem posega v avtorsko pravico), potem tako dejanje pomeni avtorskopravno kršitev. Ali je datoteka s številkami oziroma .mono derivativno delo, pa je naslednje sporno vprašanje.

Ampak bistveno pri vsem tem je, da gre za dejanje in fraudem legem, torej dejanje ima namen obiti zakon.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thezerox ()

antonija ::

Sej to je to... Iz vsake dovolj velike stevilke se da z ustrezno transformacijo dobit najnovejsi pop hit. Kje je zdaj meja katere stevilke so dovoljene in katere ne?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

thezerox ::

Če bi mi naredili reformo odprave avtorskega prava, potem je to treba narediti tudi v EU, drugače pač to ne gre, s tem bi prišlo do kršitve Bernske konvencije, konvencij WIPO (pa TRIPS), itd. Taki problemi bi nastali, da se tega sploh ne zavedamo. Nenazadnje bi nas obtožili nelojalne konkurence (države copyrighta vs. državam brez copyrighta) itd.

gumby ::

hmm... zazipas nekaj in imas isti smorn, kot tale mono file.
tip je izumil toplo vodo z temle XOR aloritmom. se to ne, le pogrel je mrzlo vodo

>>> Če se izkaže, da se da z enostavno manipulacijo tiste enormne številke dobiti recimo prvi del "Gospodarja Prstanov" te čaka prepričevanje sodnika, da gre za "Golo Naključje™" in da ti nimaš nič s tem. Samo cifro si si zamislil, ostalo pa je igra slučaja- nekako tako kot tombola.


hehe... recimo da je x ena datoteka z RandomData™, y pa Gospodar Prstanov™. potem zagotovo obstaja funkcija f, ker bo veljalo y=f(x)

pravzaprav x sploh ne rabi bit datoteka z RandomData™, lahk je karkoli.
ce grem se malo bluzit, potem tudi x-a sploh ne rabimo, dovolj je ze f()

seveda je mozno funkcijo f() cist na random dobit, je le vprasanje casa. a te lahk potem kdo kaznuje, ker si "izumil" to funkcijo?

poweroff ::

Ja, saj z reformo copyrighta mislim svetovno reformo.

Samo zaenkrat duge kot "zgolj" spodbujanje CC in GPL ne vidim. Ostale niso legalne.
sudo poweroff

thezerox ::

Če bi recimo popolnoma odpravili copyright, bi bila GPL pa CC brez pomena, ker brez avtorskega prava ne moreta obstati oziroma bi bila potem potrebna drugačna konstrukcija licenčnih pogodb.

MrStein ::

alo-alo :
Če bi se avtorska zaščita odpravila, potem bi lahko vsak kopiral knjigo, vprašanje tore, kdo bi jo kupoval.

A danes pa ne more vsak kopirat knjige ?
Sicer en čas že nisem, sem pa pred leti šel v papirnico (ali kaj je že bla) in sem rekel, tole knjigo mi skopirajte. Pa še lepo vezali so jo. Kopijo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

thezerox ::

Upam, da sem te prav razumel: jaz ne govorim v tehnični (ne)izvedljivosti, konkretno kopiranja, ampak o pravni dopustnosti dejanja, konkretno kopiranja.

Kolikor nisi imel dovoljenja, je bilo to kopiranje knjige nedopustno, vsekakor pa tehnično izvedljivo.

No, upam, da sem dojel tvojo poanto.

bbf ::

kopirnice plačujejo, zato da lahko kopirajo copyrighted material.

drugač pa če se ne motim, je v ponavadi v end user licence navedeno, da ne smeš prodajati material ali dela materiala, prav tako je prepovedano uporabljati ali prodajati predelan material. tko nekak. sam smo potem spet tam, kjer po čisto pravem naklučju prideš do podobnosti ali celo enakosti z licenčnim materialom. koneckoncev je tako lohk kopirigtan en sam bit in smo vsi v ilegali..

MrStein ::

alo-alo, bom ti tak povedal: Danes (in včeraj) lahko vsak kopira knjigo, pa jih vseeno kupujejo.

Sicer bi bil problem kopiranje med založbami ampak :

Če Air Italia začne ponujati svež sladoled na letalih, in potem čez mesec dni to naredi tudi Lauda Air ("skopira" zadevo), ne bo konec sveta. To dejansko počnejo. To celo spodbuja razvoj : Air Italia si bo zdaj moral nekaj novega izmislit, da privabi kupce. Glih kontra, kot trdijo zagovorniki restrikcij ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Bistri007 ::

Jaz imam eno idejo: narediš avdio/video kodek oziroma novo zip/rar/ace kompresijo (a la DeCSS), ki v EULA prepoveduje uporabo tega kodeka vsem lastnikom avtorsko zaščitene vsebine in z njimi povezanim entitetam :)) :)) :))
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

MTm2H37rqt7B ::

Potem je tudi /dev/random oz entropija ilegalna:) Iz nje lahko dobis ven kar hoces:) Samo pravi vrstni red moras postavit...

thezerox ::

bbf: res je, da plačujejo, vendar za primere iz 47. in 50. člena ZASP. Med temi primeri pa ni kopiranja celotne knjige. Edina izjema je v prvi točki petega odstavka 50. člena ZASP (vendar to velja za privatno reproduciranje), ko lahko kopiraš celotno knjigo. Ta izjema pa ne velja za kopirnice.

MrStein: tvoj navedeni primer ponujanja sladoleda ni avtorsko varovano, vendar pa razumem poanto.

MrStein ::

Ja, saj to hočem povedat, da ni varovano , pa ni nič narobe.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odpustki po 20 dolarjev na skladbo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6422731 (19660) M.B.
»

Resnica o Suprnova.org (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
13717673 (9320) 'FireSTORM'
»

torrent tracker

Oddelek: Pomoč in nasveti
194907 (4415) Izi
»

Peer2peer

Oddelek: Omrežja in internet
91663 (1560) Spc
»

Monolith - novo piratsko orodje?

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
385461 (3475) MrStein

Več podobnih tem