»

Trojanec zoper nelegalne prenose

Neowin - Na svet je privekal trojanski konj z imenom Troj/Qhost-AC, ki se prenareja, da je generator registracijskih ključev za znane programe. Tak način razširjanja ni nič novega, so pa posledice njegovega delovanja zelo zanimive. Seveda program ne vsebuje tovrstnega algoritma, temveč si je njegov avtor za cilj izbral osveščanje ljudi, da je prenašanje avtorsko zaščitenih datotek s torrenti po spletu prepovedano. Trojanec v datoteko hosts zapiše naslove treh popularnih strani s torrenti in IP-naslov 127.0.0.1, z čimer onemogoči njihov obisk z okuženega računalnika. Poleg tega odpre pojavna okna na zaslonu in zaigra melodijo downloading is wrong, medtem ko kakšne dodatne nesnage (spyware, maleware) ne naloži.

9 komentarjev

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini

Slo-Tech - Spletišče Wikileaks je objavilo predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini.

Glede na objavljeni dokument, bodo države podpisnice precej ostreje nastopile proti internetnemu piratstvu. Spremembe se obetajo na področju tesnejšega mednarodnega sodelovanja, države podpisnice pa bodo od tudi ponudnikov dostopa do interneta zahtevale aktivnejšo vlogo pri preganjanju tovrstnega kriminala, predvsem kar se tiče sodelovanja z represivnimi organi in posredovanja osebnih podatkov domnevnih kršiteljev avtorskih pravic. Ponudniki dostopa do interneta naj bi glede na sporazum tudi tesneje sodelovali z lastniki avtorskih pravic pri odstranjevanju nelegalnih avtorsko zaščitenih vsebin iz interneta.

Prav tako nameravajo podpisnice uvesti tudi omejitve uporabe orodij za zaščito zasebnosti in anonimnosti na internetu ter dodatne sankcije za onemogočanje tehnoloških zaščit proti kopiranju (onemogočanje DRM-ja) ter distribucijo orodij za onemogočanje teh tehnoloških zaščit.

Poleg...

57 komentarjev

Nov način boja proti piratstvu?

Schneier.com - Nicholas Weaver na svojem blogu opisuje zanimivo idejo o tem, kako bi se MPAA in sorodne organizacije lahko v bodoče borile proti piratstvu.



Zadeva bi znala biti zanimiva tudi zato, ker pri uporabi te tehnike ne gre za prisluškovanje ali kakšno drugo metodo, za katero je potrebna odredba sodišča, pač pa bi MPAA uporabljala le javno dostopne podatke.



MPAA bi namreč s svojimi računalniki lahko zbirala podatke o torrent odjemalcih, ki prenašajo nelegalne datoteke, z čimer bi pridobila podatke o tem, katero omrežje računalnikov prenaša neko datoteko.



Tako zbrane podatke bi nato samodejno posredovala ponudnikom dostopa do interneta z zahtevo, naj povezave med pari računalnikov, ki potekajo preko omrežja danega ponudnika dostopa do interneta, prekinejo.



Tehnično bi se stvar celo dalo povsem avtomatizirati, blokiranje prenosa avtorsko pravno zaščitenih datotek pa bi s tem postalo izredno hitro in učinkovito.



Morda pa bi bilo potrebno idejo patentirati?

172 komentarjev

Mujahideen Secrets

Schneier.com - Kot poroča Schneier (in še precej drugih spletnih strani), se je na internetu pojavil nov program za šifriranje, poimenovan Mujahideen Secrets. Program naj bi bil napisan - če verjamemo poročilom - kot pomoč članom teroristične mreže Al Kajda pri medsebojnem komuniciranju preko interneta.

V kolikor program ni navadna zafrkancija ali morda celo trojanski konj razvit s strani kakšne tajne službe z namenom "nadzorovanja" domnevnih "teroristov" je očitno, da gre za medijsko povsem prenapihnjeno zgodbo. Nekatera medijska poročila namreč pravijo, da je program v drugi različici izredno izboljšan, saj namesto 256-bitnega AES šifriranja sedaj uporablja kar 2048-bitno šifriranje. Trditev je gotovo medijsko zelo privlačna, v resnici pa gre za popolno neumnost.

Poleg tega tudi ni jasno zakaj bi domnevni teroristi za šifriranje uporabljali ta program, saj je na tržišču že kopica veliko boljših, v namizno okolje bolj integriranih in lažje dostopnih šifrirnih programov, tako komercialnih,...

38 komentarjev

Dva hekerja, zelenci, "mali zeleni" in kazen

Reuters - V ZDA je bil zaradi hekanja dvajsetletni Jeanson James Ancheta obsojen na 4 leta in 9 mesecev zapora, prislužil pa si je tudi dodatna tri leta pod nadzorom. K temu se prišteje še 75.000 USD kazni za škodo, povzročeno mornariškemu centru in državnim ustanovam. Obsodba je posledica njegovega množičnega ugrabljanja računalnikov v velikosti četrtine populacije Slovenije, in predvsem število dolarskih zelencev, ki jih je na ta način pridobil.

Nekoliko drugačen primer, a z verjetno podobnim epilogom, predstavlja Britanec Gary McKinnon, ki je vdiral v računalnike NASE in ameriške vojske. Njegov motiv je bilo iskanje NLP-jev in njihove zamolčane tehnologije, kot je npr. "zastonjska energija". ZDA se sedaj bori na britanskem sodišču za njegovo izročitev. Kratek intervju z njim si lahko ogledate na BBC-jevi strani. Hkrati velja še omeniti zadnjo britansko uradno raziskavo, ki ji ni uspelo dokazati obstoja malih zelenih.

Moj nasvet: če že ravno morate vdirati, iščite raje male zelene,...

15 komentarjev

Monolith - novo piratsko orodje?

Crypto-Gram - Kot vemo, je distribucija avtorskopravno zaščitenih datotek prepovedana. Zato je Jason Rohrer prišel na idejo, da bi to preproved zaobšel, in sicer tako, da ne bi distribuiral avtorsko zaščitenih datotek, hkrati pa bi jih distribuiral.

Se sliši zapleteno? Rešitev je tehnično povsem preprosta. Izdelal je namreč program Monolith, ki je v osnovi šifrirni program, ki za šifriranje uporablja algoritem XOR.

Program vzame dve datoteki in med njima izvede operacijo XOR. Rezultat je tretja datoteka, ki jo program imenuje "datoteka Mono". Če sedaj vzamemo prvo datoteko in datoteko Mono ter med njima izvedemo operacijo XOR, bomo dobili drugo datoteko. Če pa vzamemo drugo datoteko in datoteko Mono, bomo dobili prvo datoteko.

Ideja avtorja je, da vzamemo avtorsko nezaščiteno datoteko, npr. kakšno ISO-sliko Linuxovega CD-ja ter avtorsko zaščiteno datoteko in iz njiju naredimo Mono datoteko. Nato distribuiramo uporabljeno ISO-sliko ter datoteko Mono. S tem naj ne bi kršili nobenega zakona....

38 komentarjev

Italijani v zapor zaradi deljenja datotek

The Register - The Register poroča, da so včeraj v italijanskem parlament izglasovali strožje kazni za državljane, ki jih uloviju pri nedovoljenem prenašanju avtorsko zaščitenih datotek. Kazni so tako med €154 in €1032 k čemur je treba dodati še zaporno kazen od 6 do 36 mesecev. S tem dejanjem so uspeli internetno presnevamanje zaščitenih datotek (predvsem filmov in glasbe) dvigniti na nivo, ki je bil do sedaj rezerviran za bolj resne prodajalce piratskih CD-jev.

Opozicija se je že pritožila nad zakonom in dosegla od senata obljubo, da bodo ponovno razmislili o primernosti tako strogih kazni.

Glede na to, da smo sedaj v Evropi in da se tako radi zgledujemo po drugih članicah - si kdo upa napovedati kdaj bo podoben zakon stopil v veljavo pri nas?

20 komentarjev

Univerze proti P2P

Wired News - Delilcem datotek se obetajo črni časi. Zaenkrat sicer samo tistim z University of Florida, verjetno pa se jim bodo kmalu pridružili tudi študentje drugih univerz. Njihovi programerji so namreč razvili open source program za onemogočanje P2P izmenjave datotek. Za takšno rešitev so se odločili preprosto zato, ker so v začetku leta dobivali do 40 obvestil o kršitvah avtroskih pravic preko P2P omrežij mesečno, prav tako pa so P2P omrežja zajedala 90% lokalnega prometa.

Program z imenom Icarus deluje tako, da se morajo študentje ob prvem vstopu v omrežje najprej strinjati, da ne bodo delili avtorsko zaščitenih datotek, program pa nato preišče njihov računalnik za različnimi črvi, virusi ter stežniškimi programi tipa Kazaa, nato pa jim ponudi navodila kako te programe blokirati. Če študent nato vseeno poiskuša uporabiti tak program, Icarus o tem pošlje eletronsko obvestilo, prikaže pop-up opozorilo ter študenta izključi iz omrežja. Prvi poiskus se kaznuje s polurno, drugi s petdnevno,...

18 komentarjev

Ne prenašaj mp3 datotek. Ja, seveda...

The Times-Reporter - Zaradi nedavnih tožb ameriškega združenja RIAA je večina tamkajšnih univerz začela s kampanijami za ozaveščanje svojih študentov, naj ne prenašajo avtorsko zaščitenih datotek iz interneta. Tako objavljajo opozorila v študentskih časopisih in razobešajo plakate. Nekateri so šli celo tako daleč, da so se vsi bruci dolžni udeležiti predavanja na to tematiko.

Tam jim je razloženo, da bo univerza v primeru zahteve s strani RIAA posredovala njihove informacije naprej in bodo tako izpostavljeni na milost oziroma bolj nemilost tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Bolj mili pa priporočajo, da naj vsaj izključijo prenašanje k drugim uporabnikom. Tako bodo manj verjetna tarča.

Študentje se ob vsem tem le nasmihajo, saj so se v zadnjih letih dodobra navadili, da večino informacij dobijo oz. prenesejo iz spleta. Vendar je vseeno marsikdo izključil možnost deljenja datotek z drugimi uporabniki, za vsak primer.

Ob vsem tem je RIAA skupaj z ostalimi založniki sprožila tožbo proti iMeshu, kljub...

16 komentarjev

Aimster tudi tožen

CNN - Glavne glasbene založniške hiše so vložile tožbo proti Aimsterju, ki omogoča izmenjavo datotek preko interneta, in sicer zaradi kršenja pravic intelektualne lastnine. Založniške hiše so v tožbi navedle, da je Aimster omogočil milijonom individualnim anonimnim uporabnikom, da so lahko kopirali in distribuirali datoteke, ki so avtorsko zaščitene.
Bolj enostavno rečeno, gre za klon že tolikokrat opevanega Napsterja. Napster je že prej prispel pod točo očitkov (in tožb), sedaj pa je na vrsti tudi Aimster. In predvidevam, da ne bodo tej usodi ušli tudi ostali kloni Napsterja, saj jih je na spletu še kar nekaj.

3 komentarji