» »

Mediji in njihovo "natančno" poročanje

Mediji in njihovo "natančno" poročanje

Vikking ::

Zadnje čase velikokrat oz. je že kar pravilo, da različni mediji o istem dogodku navajajo zelo različna dejstva oz. podatke.

Nazadnje mi je v spominu ostal podatek prometne nesreče v Šentjurju ko je vlak potiskal pred sabo avto. Radio je poročal da je vlak po trčenju potiskal avto še 1km - poročevalka je bila na samem kraju poročanja, časopisi in večina elektronskih medijev 500metrov, RTVS pa 80metrov. Nihče pa ni omenil kakšen vlak je potiskal ta avto. Tovorni, ICS ali navadni potniški...

Komu lahko verjameš, zakaj prihaja do tako netočnih podatkov, podatkov ki se zelo razlikujejo. Gre le za nabiranje bralcev ter narediti iz majhne novičke mega novico, samo zato, da bi se prodajalo kot to recimo počne Direkt ki je tako ali tako poglavje zase.

BluPhenix ::

Lahko gre tudi za nabiranje informacij od drugih virov. Sej je znano kako ljudje vidijo te stvari. Nek očividec je lahko rekel: "ma kakšno takoj ustavi, še kilometegr ga je porival!".

Strojevodji se je zaradi stresne situacije mogoče tudi zdela daljša razdalja. Pravo razdaljo je vedel le tisti, ki je šel zadevo potem izmeriti.

Veliko krat je tako, da tisti ki poroča prvi poroča najbolj zgrešeno. Logično, saj zaradi "ekskluzive" (čeprav to ni še tako močno pri nas, Italjani so precej hudi na tem področju), objavijo kombinacijo govorice očividcev in razmišljanja novinarja. Potem se pa stvari lepo zgladijo.

Nekateri mediji seveda napihujejo zaradi večje gledanosti/poslušanja. Ampak kot sem že napisal pri nas to ni tako očitno, kot je recimo pri italjanih. Oni res obvladajo pretiravanje. Kot sedaj npr. ko se vsa poročila in vse talk oddaje ukvarjajo z ugrabitvijo enega otroka (medtem ko jih vsak dan ugrabijo še 3). Zadnje dni je bilo eno takih pretiravanj na to temo naslovi po časopisih:

"Najdba" in spodaj majhen podnaslov "preiskovalci so našli psa, ki je bil z otrokom". Sicer je malo ponesrečen prevod, kerje težko to prevesti. V bistvu je naslov zgledal kot: "našli smo ga", ampak ne dobesedno, zato sem raje uporabil besedo najdba. Pač lepo obračanje besed.

Potem velikokrat uporabljajo besedne finte, kot tisti vic: Dva tekača, privi je bil predzadnji, zadnji je bil pa odličen drugi. In toliko tega uporabljajo, da so že smešni. Pa pustimo njihov način poročanja. Najprej imajo prispevek o recimo neki otroški zabavi v nekem mestecu, kjer se vse smeji in podobno. Naslednji kader voditeljice: "Sedaj pa vam moramo povedati o novi tragični situaciji: 14 letnik je z nožem ubil mlajšega bratca, mamo in očeta, medtem ko so spali". In potem na veliko o temu. Naslednji prispevek pa o roj. dnevu Mickey Mousa.

Ko se bo to pri nas začelo bo žurka. Aja pa da ne pozabim. Med poročanji o umoru in Miki Miški je navadno še prispevek o zadnjem koledarju, ki ga je naredila katera od italjanskih estradnic, z eksplicitno pokazanimi slikami iz koledarja in posnetki s snemanja. Pa še kakšen rumeni tisk se najve vmes. Skratka, slovenske novice v sliki. Sej ne skrbet imajo tudi Direkte v sliki, oni.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

madmitch ::

Ko enkrat prebereš prispevek/reportažo o splošno malo bolj nepoznani temi, ki pa je tebi strašno dobro poznana in ugotoviš, da je prispevek napisan skrajno "šlampasto", da novinar niti ne poizkuša dobiti pravih informacij, da se na zadevo ne pripravi, da je informacije prikrojil svojemu znanju in poznavanju primerno, ti je marsikaj veliko bolj jasno.
Velikokrat se zgodi, da so podatki enostavno netočni preprosto zato, ker se novinarju ne zdijo pravi in jih niti ne preveri.
Reportaža o kateri govorim, je bila o ladjah in pomorcih, delala jo je vase zagledana novinarka, ki o temi ve le to, da smo pomorci kurbirji. Informacije, ki jih je dobila od Kapitana in Upravitelja stroje je enostavno prikrojila svoji ozki razgledanosti, saj so se ji zdeli enostavno pretirani (pa niso bili).

Po dveh, treh takšnih prispevkih začneš dvomiti tudi o poročanju pri bolj resnih temah. Princip je vedno isti. Vse preveč zagnanih novinarjev informacije kroji po svoji pameti in razgledanosti, raziskovanje pa je tako ali tako omejeno na rešeršo z guglnom, pa še to samo prvi zadetek.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

AndrejS ::

Pomanjkanje znanja novinarjev. Novinar je lahko že vsak, ki ga rad malo spije in se je v OŠ naučil pisati.

BluPhenix ::

No, to je pa tudi kr neki posploševanje. Ne verjami, da je res tako.

Dober novinar je težko postati. In nekateri so dobri, predvsem taki, ki jih zanimajo teme, o katerih poročajo. Če je pač en generični novinar, se ne bo kaj preveč poglabljal v teme, o katerih piše. Ampak to niso tisti pravi novinarji, to so bolj tim. poročevalci. Poročajo o določenih dogodkih. Prava zgodba v časopisu, na TV ali kaj podobnega zahteva precej poglobljeno novinarstvo, tako zgodbo preučuješ več časa, lahko tudi let.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

madmitch ::

Blu, imaš povsem prav, a take novinarje bi pri nas skorajda lahko preštel na prste. Veliko preveč jih je bolj ne_vem_kaj_bi_bom_pa_novinar. Zdi se jim fajn, da drezajo in "odkrivajo" resnico.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Mr.B ::

Dober novinar, to je to…
Problem je da so vsi plagiati. Noben ne napiše novice in jo tudi preveril. Se ne rečem da je iz Ljubljane do Šentjurja dobra urca, ampak, bi lahko kdo dejansko se šel raziskovalnega novinarstva.
SI novinarji pa napišejo po liniji najmanjšega odpora, preverijo nič, napišejo govorice, in potem imamo hujše zgodbe kot je dolžina porivanja avta po tirih.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ShowDown ::

Se strinjam. Novinarji marsikdaj napišejo govorice. Postati res dober novinar je težko. Prav zato je slabih tako veliko.

Thomas ::

Sem skoraj dobil živčni zlom, ko so butasti novinarji govorili en teden, da Baski "živijo tudi v jugozahodni Franciji".

LOL!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

perci ::

Thomas: In kaj tocno so se zmotili?

Alec999 ::

huh Thomas tud mene zdej zanima kaj te pri tej izjavi, ki si jo napisal moti?
Kolikor mi je znano so hotel met tud del JZ Francije tako da sklepam da živijo tudi tam.



- dodana slika

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Alec999 ()

Thomas ::

Nič, nič. Samo mau preverjam, koliko spite in koliko mislite z lastno glavo.

Novinarjem se seveda ne mislim opravičiti. Še preveč jih imajo v dobrem.

BluPhenix ::

LOL, priznavanje napak ne gre najbolje ne >:D

Ah, that's life.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Thomas ::

O ne. Gre, če je res napaka. Vedno. Zadnjič danes, ko sem falil ničlo pri številu potrebnih Amazonk.

Samo spada zraven, da ti zdaj misliš, da je to res bila napaka.

madmitch ::

Ha ha, Thomas, tole je pa razlaga na nivoju naših politikov.
Saj, kdo ti bo še verjel in te predlagal za poglavarja.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

Thomas ::

I was white as a snowflake ... then I drifted ... :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

2018: črno leto za novinarstvo

Oddelek: Novice / NWO
355389 (4177) Poldi112
»

Uredniki ali biki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
534251 (4251) jype
»

Drobničevi kung-fu prijemi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1277290 (5003) drejc
»

Javna ali državna RTV Slovenija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7913313 (12333) poweroff

Več podobnih tem