» »

Fizično nasilje v OŠ nekaznovano!

Fizično nasilje v OŠ nekaznovano!

1 2
3
»

Ziga Dolhar ::

> BTW: Ob stanjih na naših sodiščih, se ta "pravna država" nanaša na državo prava ali državo pravnikov ?

Izraz "pravna država" pomeni hvaležnost pravnikov,

ker imajo toliko dela.

Hvala vam.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

PROTOTIP ::

Ne vem če sem dojel tole tvoje sporočilo, barakuda, ker metode zastraševanja, nasilja, mučenja idr. so že nekaj časa pomemben element pri demokratizaciji. Ti samo poglej Irak. :D

"Dajmo jim vgradit, RFID čipe in jih spremljajmo, kam gredo in kaj delajo!"

Kak nedemokratično! Koncentracijska taborišča bi rešila ta problem. :D

Barakuda1 ::

Ne vem če sem dojel tole tvoje sporočilo, barakuda, ker metode zastraševanja, nasilja, mučenja idr. so že nekaj časa pomemben element pri demokratizaciji. Ti samo poglej Irak


To je le prehodno, tranzicijsko obdobje v nov družbeni red.

Ni še sicer to, kar se od novega družbenega reda pričakuje, je pa vsekakor dober začetek.

Toda najboljši sinovi in hčere človeškega rodu, so se že pričeli žrtvovati za boljši in varnejši jutri. Za jutri, v katerem ne bo prostora in mesta ne za pravno državo, humanistična načela, človekove pravice, ne za demokracijo in kar je še podobne dekadentne navlake prejšnjega tisočletja.

Če ostanki preživele miselnosti prejšnjega tisočletja, danes še povzdigujejo svoj glas, zoper najboljše in najplemenitejše predstavnike svoje vrste, ter jih pošilja v zapore samo zato, ker so si drznili v dobrobit človeštva mučiti in poniževati nekaj osebkov druge civilizacije, tega zagotovo ne bodo več počeli dolgo.

Zmeraj več jih je, ki razmišljajo kot oni. Zmeraj več jih je, ki vedo kaj je prav in kako se je potrebno boriti za lepši, boljši in pravičnejši svet jutrišnje diktature.

Zato nikar ne oklevajte, ko gre za vašo prihodnost, za prihodnost kjer boste varni. Za prihodnost, ki vam jo lahko zagotovi le diktatura.

Diktatorji in absolutisti vseh barv in ideoloških prepričanj, združite se.
Nov rod človeštva vam bo hvaležen.




p.s.
In moram reči, da sem vesel, ko se vendarle najdejo osebki, ki so doumeli sporočilo:)

Brane2 ::


Izraz "pravna država" pomeni hvaležnost pravnikov,

ker imajo toliko dela.

Hvala vam.


Če imajo pravniki toliko dela, in so sodišča klkjub vsemu tako neučinkovita, pomisli, koliko dela imajo šele kriminalci.

Po tej logiki smo hlkrati tudi kriminalna država... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Barakuda1 ::

Po tej logiki smo hlkrati tudi kriminalna država...


Saj ravno zato, pa je potrebno ukinit pravno državo in vse iz nje izvirajoče pravice, ter uvesti absoluten nadzor in diktaturo, ki edina jamči lepšo prihodnost in varnost posameznika...a ne?!?

Zato pa

Diktatorji in absolutisti vseh barv in ideoloških prepričanj, združite se.
Nov rod človeštva vam bo hvaležen.

Brane2 ::

Ni mi čisto jasno, a to prihaja od pravnika ali kriminalca. In ali je v naši pravni/kriminalni državi res še bistvena pomenska razlika...
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

Če smo že pri tem. Včasih je učitelj rekel stegni roke, pa si jih dobil z ravnilom po prstih in si bil od takrat naprej tiho.
V šoli ne more biti demokracije - tam mora biti diktatura učiteljev nad učenci.

Upam da bo kmalu kaka taka šola(magari privatna), kjer bodo učitelji avtoriteta, ki jo bodo učenci spoštovali in kjer bodo upal rečt hanžku - tu na tej šoli nimaš kej iskat - starši so podpisali da lahko tako ravnamo.

STASI ::

Upam da bo kmalu kaka taka šola(magari privatna), kjer bodo učitelji avtoriteta, ki jo bodo učenci spoštovali in kjer bodo upal rečt hanžku - tu na tej šoli nimaš kej iskat - starši so podpisali da lahko tako ravnamo

Hodil sem na Škofisko klasično gimnazijo in tam so bili profesorji avtoriteta. Na vpisu smo morali vsi dijaki podpisati izjavo pa poglejte še pravilnik šole(so dodali nekaj novih pravil). 16. člen pravil:

Za kršitve pravil šolskega reda se dijakom izrekajo kazni:

• ustni opomin,

• pisni opomin,

• ukor,

• izključitev za 3 mesece,

• izključitev za 6 mesecev,

• izključitev za tekoče šolsko leto,

• izključitev za tekoče šolsko leto in še za naslednje šolsko leto,

• pogojna izključitev,

• suspenz (izključitev iz gimnazije s takojšnjo prepovedjo obiskovanja pouka).

Kazni oziroma vzgojni ukrepi se prenesejo na naslednje šolsko leto in se upoštevajo pri stopnjevanju vzgojnih ukrepov.


Vendar je tudi res da je struktura dijakov na taki šoli drugačna kot na kaki drugi šoli.
Kaj pa če bi nasilneže kaznovali z denarno kaznijo. Bi že doma oče poskrbel da mulc ne bi več težil in ustrahoval ter se pretepal. S tem da se bi kazni stopnjevale. Za prvi prestopek 5000 sit, drug 15000 sit tretji 50000 sit četrti 100000 sit...8-)
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Jst ::

Tako bi omogocil pretepanje visjim slojem...

antonija ::

@STASI: Kako lahko otrok ob vpisu podpise karkoli? Saj se ni polnoleten, ergo ni (se) odgovoren zase. Take stvari bi (IMO) moral dat podpisat starsem...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

STASI ::

antonija: Sej res. Poleg mojega je bil tudi podpis staršev.

Jst: Iz izkušenj vem da je bilo pri nas zelo malo nasilnežev iz višjih slojev, predvsem so prevladovali tisti iz revnejših slojev. IMO pa tudi starši, ki bi mirne volje plačali kazen 100000 sit, ker je njihov mulc ali mula nekoga nadlegoval/pretepel, je (vsaj upam) zelo malo. Pač verjamem da bi nek starš ko bi njegov otrok prinesel položnico za 5000 sit ukrepal da njegov sin ne bi ponovno prinesel nove položnice. Vendar je problem tu drugje. Kako bi starši ukrepali doma. Problemi so fizične kazni doma, ki ostanejo za zidovi stanovanj in o katerih otroci ne povejo nobenemu.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Nejc Pintar ::

Pozen odgovor za Zeeberdeeja:
Če gledaš danes med dijaki jih je zelo veliko pretepenih, in to popolnoma brezveze.
Sam sem jih dobil predvsem zato ker sem se zavzel zase. Problem smo rešili pravno in od takrat nisem imel problemov.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Doman ::

Citiram z 24ur

naj bi po novem dijaki lahko vzgojno kazen odslužili tudi s humanitarnim delom, ki bi ga opravljali v zavodih za otroke s posebnimi potrebami ali pa recimo v domovih za upokojence.


Pomoje je to tudi ena od rešitev, ki bi lahko pomagala. Problem je v tem, ker večina dijakov sploh ne bo šla v tak zavod oz. nam ne bodo dodeljevali takih kazni. Če bi jaz bil zakon bi rekel: Če nočeš iti boš pa izključen. Tam boš bil pa 10 ur. Če neboš sodeloval boš dobil še 10 ur in tako dokler se ne spametuješ.

Nejc Pintar ::

Sploh ni slaba ideja, samo je potreben nadzor
Lahko je biti prvi, če si edini!

Doman ::

Ki ga pa najbrž zopet ne bo;((

drejc ::


Samo tehnikalija. Jo je možno spremeniti.
Res ? Kako ? Tako,d a jo zmontiraš tudi direkt nad školjko ?

Stvar debate, se strinjam. Gotov se da najdet tudi bolj primerne kote.


Rad bi videl folk, ki se bo strinjal s tem...


Ja za letališča, klube, bolnišnice, nekatere šole, javne ustanove se je pa res blo treba za strinjat.

Enivej, moj point si (ste) dojel upam.


RFID

Zakaj pa ne?


Anarhisti vseh dežel, združite se. (sam pol bote pravniki na socialni ako bude)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

drejc ::


naj bi po novem dijaki lahko vzgojno kazen odslužili tudi s humanitarnim delom, ki bi ga opravljali v zavodih za otroke s posebnimi potrebami ali pa recimo v domovih za upokojence.


Odlična ideja... sam to je samo kazen, ki je brez dokaza "žločina" efektivna v dosti manjšem obsegu.

Da se razumemo...z mojim predlogom, bi drastično spremenil vedenjske vzorce dijakov v šoli, IMHO na bolje. Če se drogirajo in tepejo zunaj šole nima veze s to temo.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

PROTOTIP ::

@stasi: Denarne kazni za starše otrok, ki se pretepajo, so neutemeljene, ker starši otroka ki se tepe v šoli niso neposredni pobudniki za takšna dejanja, razen, če je to dokazljivo. Seveda so v takih izjemnih primerih posebej napačne vzgoje na voljo drugačni ukrepi, ko lahko socialna reagira etc. "predvsem otroci iz revnejših slojev so bolj nasilni..." No moje izkušnje so malce drugačne, največji nasilnež (izključen iz dveh OŠ) ki se ga spomnem iz OŠ je bil prav iz premožnejših slojev, ker starši pač niso imeli dovolj časa da bi se posvetili vzgoji. Moje mnenje je, da v primeru uvedbe tovrstnega kaznovanja, bi kajkmalu otroci iz premožnejših slojev izkoristili to prednost, izzivali pretepe, sploh takšni ki se ne razumejo dobro s starši in bi se jim na ta način maščevali, češ, bmk, tastar bo že plačal.
Po drugi strani so tudi različne stopnje pretepov, eno je klasično merjenje moči s kakimi judo prijemi, drugo pa je če nekdo nekomu razbije arkado iz jeze, maščevanja ali pa same zlobe, toda tisto, kar je včasih najtežje, je, ugotovitev pobudnika torej krivca, staršu otroka, ki se je samo branil pač ne moraš poslat položnico...:\

Kak bi jest rešu problem, hmm, v prvi vrsti so krivi nasilni filmi, nasilne videoigre, borilne veščine, ki jih določeni trenirajo samo zato da jih sprostijo nad šibkejšimi, potem so tudi napačno privzgojene vrednote, torej, "biti fizično močnejši od drugega", namesto pametnejši, pa prehitro srečevanje z erotično-sexualnimi vsebinami, torej, nek Freudov koncept, skratka otrok bi se moral srečevati s temi zadevami takrat ko je dovolj zrel za to. :\

zee ::

@stasi: ti si bilm tudi na škofijski? kdaj si maturiral?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

STASI ::

Druga generacija, 98.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

antonija ::

Pa kaj je z vami folk? A ste iz amerike? "Blame Marlyn Manson!!" Koji kurac majo filmi, igrice, trening borilnih vescin (sem se se vrnemo), glasba,.... z vzgojo otrok? Otrok mora spoznat tud nasilje, zatiranje, pretepe,... ker so del nasega sveta. Zdej pa: a kdo hoce da to spozna izkljucno in samo na svoji kozi? Da ga mora nekdo obstrelit da bo ugotovil da orozje ni kul? A je nekako bolj smiselno (in predvsem lazje za otroka) da to vidi/obcuti prek medijev in mu nato starsi pojasnijo zakaj je to slabo?

Vecina mojih kolegov (in kolegic) je odrascala enako kot jaz. V osnovni soli smo gledal akcijske filme in grozljivke (igric se ni blo veliko, smo pa spilal wolfensteina in pirate; pa mortal kombat je tud bil ce se prav spomnim). V srednji soli smo gledal naprej filme, dodal pornice, filme o drogah, od igric so pa prisle ven nove prvoosebne streljacine,.... In noben od nas ni bil nasilen, oz. noben ni naredil nobenega prekrska (magar samo solskega), kjer bi morale bit sankcije.

Zdej pa se borilne vescine: Kar nekaj let sem treniral borilne vescine, za tem sem pa se nekaj let bil trener borilnih vescin. Enkrat samkrat v vseh teh letih sem dozivel, da je bil moj ucenec udelezen v pretepu. Seveda je v soli on najebal, ker so starsi iz juge in ker je treniral borilne vescine. Razlog, da je pa udaril sosolca je pa bil, da ga je sosolec med telovadbo spotaknil in mali si je razbil glavo (nic hujsega, sam vseeno se tega ne dela). To pomeni da se je branil oz. zavzel zase. Kar je popolnoma prav.

Za nasilno obnasanje otrok ni cisto nobenega drugega krivca kot tisti, ki te otroke vzgaja. Kar so najveckrat njihovi starsi. Ce oni nocejo/ne znajo/nimajo casa otroku razlozit kaj je prav in kaj ni, kdo jim pa bo? Ucitelj, ki ga pol razreda ne jemlje resno? Kolegi, ki jih lahko pretepa? Kdo? A bomo raje rekli da so bli krivi filmi ker je mulc vidu Chucka Norrisa kako tala krozne celem texasu?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Daedalus ::

Blame Canada!

(Tisti, ki so gledal South Park movie, bojo razumel)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

antonija ::

Naslov filma je "South Park: Bigger Longer & Uncut" (1999), ce bo kdo iskal. Pa smesen je :)

EDIT: Pa Kenny da kapuco dol!!!8-O
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

joulf ::

Popolnoma se strinjam z antonijo!!!

Za vse so krivi starši (geni) in malo tudi okolje.:D
Starši so tudi premalo obveščeni in izobraženi, v sislu biti starš.
Mislim, da bi morali uvesti izobraževanja, kako vzgajati otroka.
Jabolka mi je spremenila življenje!

PROTOTIP ::

Anatolija preveč posplošuje na svoje izkušnje in na prijatelje. Sej v bistvu sem tud jaz ostal več ali manj enakega karakterja, čeprav sem nabijal dooma pri 14-15 letih pa gledal akcijske filme... dočim so nekateri precej bolj osebno doživljali gledanje tovrstnih filmov. :( Seveda so tudi znani časopisni naslovi iz zda, enega se še posebej dobr spomnem, ko sta dva najstnika zvezala in umorila nekoga, točno po filmu ki sta ga gledala. :'(

G-man ::

Heh, najbolj smešno v sodobni demokracijah je, da vse bolj nadzirajo pa vse manj sankcionirajo. Bojte se dneva, ko pride plačilo! Zakaj tudi slabo obnašanje se dandanes očitno jemlje na kredit. :D :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

antonija ::

V ZDA so do zdaj bli na zatozni klopi zaradi takih bedarij vsaj Marlyn Manson, Marshal Matters, plus nekaj filmarjev. Ampak mene to sploh ne cudi ce lahko tam tozis tozis McDonalds ker si debel in ker si se opekel s kavo (ker nisi vedel da je vroca??:\), tozis tobakarje ker ti niso povedali da kajenje skoduje...

Ko otrok vidi film/igro si misli o tem kar si hoce. Ce je pa nas cilj, da ga ustrezno vzgojimo (pac stvar osebne presoje starsev), MORAMO pa biti zdraven in mu razloziti razliko med filmi, igrami in realnostjo. Sej tud vsak ki gleda pornice ne gre okrog in posiljuje zenske, a kaj? Taki BSi so samo izgovor lenim in neodgovornim starsem. Pa mi je cisto vseeno ce sem koga uzalil, ampak primarna skrb starsev je da svoje otroke ustrezno vzgojijo (po njihovi osebni presoji). Ce se jim zdi vredu imet TV namesto varuske in zdraven mislit da bo mali(a) vse razumel (brez pogovora oz. razlage), potem so:
a) izredno optimisticni in mislijo da se mali(a) uci iz lufta
b) izredno zabiti in mislijo da se mali(a) uci iz lufta

Ko pride otrok (mladic) na svet zna srat, jest (pa se to ne vsega) in se dret. Pika. Vse drugo se mora nekje naucit. Pri ucenju mu vcasih pomagajo nagoni (ki jih ljudje zatiramo, ker drugace druzba razpade), pri visjih sesalcih gre pa vecina ucenja po spoznavanju okolice. Ce kdo misli da se bo njegov mali(a) sam (brez pogovorov/razlag) naucil celoten druzbeni sistem se pa krepko moti.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Barakuda1 ::

Sej tud vsak ki gleda pornice ne gre okrog in posiljuje zenske, a kaj?


:\

:D :D :D

jaaa dej no daj, saj v največji večini to sploh ni potrebno.
Saj kolk sem jez tovrstnih filmov videl, to sploh ni potrebno.

So tista fletkana dekletca tko potrebna, da sama komaj čakajo, da jih kter poongav...še najboljš kr dva naenkrat:D :D :P

BigWhale ::

> Ampak mene to sploh ne cudi ce lahko tam tozis tozis
> McDonalds ker si debel in ker si se opekel s kavo (ker
> nisi vedel da je vroca??[:\\]),

Pojma nimas kaj govoris, resno. Malo pogooglaj, da bos v resnici vedel kaj je bilo s tem tozarjenjem, vroco kavo in McDonaldsom.

PROTOTIP ::

Sej tud vsak ki gleda pornice ne gre okrog in posiljuje zenske, a kaj?
Opala tule si pa malo pomešal, ker pri porno filmih se večinoma odvijajo prizori, kjer dobr plačana ženska sama šlic odpre, tako da dejansko ne napeljuje na posiljevanje, kvečjemu na prostitucijo , varanja in druge oblike neurejenega spolnega življenja, ki včasih seveda lahko vodijo v nasilje :\.
MORAMO pa biti zdraven in mu razloziti razliko med filmi, igrami in realnostjo.
Hmm, mislim, da neglede na to, kako dobro mu to razložimo, filmi vseeno precej vplivajo na mišljenje otrok, pa tudi na mladino. Če samo pogledam, koliko je na forumih nickov&avatarjev na temo gospodar prstanov pa matrix pa etc. hja, nikakor ne moraš trdit, da vsi ti otroci ki se skrivajo za takšnimi nicki niso pod vplivom takšnih ali drugačnih filmov&videoiger&glasbe, seveda, dokler se istovetijo s pozitivnimi liki še nekako gre...
Nekateri torej, kot praviš poskrbijo za ustrezno varstvo otrok, drugi pač ne. In nekatere varuške se dejansko ukvarjajo z otroki, druge pa se usedejo za telefon in čvekajo, medtem ko mulc nabija streljačine ter kakšne pretepaške igre, nasilne filme, mu raste ego in že razmišlja kako bo nesramnemu sošolcu pokazal da se z rambotom ni za hecat. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PROTOTIP ()

drejc ::


Ko pride otrok (mladic) na svet zna srat, jest (pa se to ne vsega) in se dret. Pika. Vse drugo se mora nekje naucit. Pri ucenju mu vcasih pomagajo nagoni (ki jih ljudje zatiramo, ker drugace druzba razpade), pri visjih sesalcih gre pa vecina ucenja po spoznavanju okolice. Ce kdo misli da se bo njegov mali(a) sam (brez pogovorov/razlag) naucil celoten druzbeni sistem se pa krepko moti.


Dejstvo je, da je naš in šimpanzovski skupni dedek prokonzul star okol 5000 generacij. Velik premalo da bi adaptacija in naravna selekcija evolvirala kakšne nove module (recimo zatiranje fizičnega nasilja in močan nagon za življenje v družbah več kot 30-150 ljudi). To je treba vedeti da fizično dosti drugačni nismo. Fizično smo jim preveč (ali premalo) podobni in razmišljanje tudi ni dosti drugačno v samem fundamentu. Tudi treba je v zakup vzet da je paradigma o razmerju med genotipom in fenotipom totalno mimo.

Raziskavam na tem področju nament čimveč keša in truda IMHO, v tej smeri je treba bezat.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

antonija ::

@BigWhale: Vroce kave res ne poznam do podrobnosti, obstaja pa kar nekaj drugih primerov ki so najmanj absurdni, ce ne celo totalno idiotski.

@PROTOTIP: Nasilje je "v naravi" vsake zivali. Ljudje se ze celo zgodovino trudimo in uvajamo razna pravila in zakone kako omejiti oz. zatreti to prirojeno "napako". Amerika je lep primer neuspeha. Zakaj pri nas ni nebenega umora movie-style? Zakaj po celi evropi ni manijakov z avstrijskim naglasom ki streljajo vse zivo? Ali pa hitlerjev ki pobijajo vse zide? Imamo na maso antisemitistov, pa nobenih umorov? Skini ki ne marajo cifurjev, cifurje ki ne marajo skinov, filme kjer se medsebojono pobijajo... zakaj se pol ne na ulici?

V evropi (za zdaj) je vzgoja otrok drugacna kot v USA. Tam te od malega ucijo da je treba pridet cimdlje, bodycount, ki ga naredis ob poti, pa sploh ni pomemben. Every man for himself. Pri nas je drugace. Se vedno premoremo nekaj solidarnosti in pomagamo vsaj kolegom, prijateljem pa sploh. Si gldeal tiste idiote ki lovijo rake na Discoveryju? Modeli grejo za nekaj 10kUSD tvegat svoje zivljenje. Vsako leto. In nekaterim ne znese in umrejo. Kapitani ladij najamejo novo "delavno silo" za naslednjo sezono in spet gasa na morje. Za dnar cez trupla.

Najnasilnejse igre so pa itak iz japonske. Tam je pri vsaki pretepacini tolk krvi, notranjih organov ki letijo po zraku, trganje glav, rok, nog,... brutalnost na visku. Se celi hentai je iz japonske, kjer posasti posiljujo mlade deklice... Pa majo tam tud kaksen tozbe zaradi hentai posilstev umorov? Jaz se nisem slisal za njih. Pri toliko nasilja nic? Ovo mora da je ljubav, a kaj?

Filmi, igrice, muzika,... ce starsi nimajo casa otrok zapravlja cas s tem. In kaj si naj mali misli ko to vidi? In kaj lahko starsi storijo tukaj? Ja vsaj mal casa nameni svojemu otroku in mu razlozi kako svet deluje!!! Kako naj mali ve da je nasilje slabo? Kako naj ve da se ne sme ubijat? Kako naj ve da se ne sme kradet? Kako naj ve da se ne sme posiljevat? Kako naj ve da se juha je z zlico? Kako naj ve da se gre kakat na WC in ne v hlace? Povedat mu je treba, naucit ga je treba, razlozit mu je treba. Ukvarjat se je treba z njim, cas si je treba vzet zanj. Izgovori da so filmi krivi so tko kot simuliranje fuzbalerjev. Sodniki jim dajo (najmanj) rumen karton pa cao.

Kako potem jaz poznam razliko med filmi in realnostjo, moj (bivsi) kolega je pa ni?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PROTOTIP ::

To če ti otroku razlagaš razlike med realnostjo in virtualo&film včasih ni dovolj. Nekateri otroci pač vseskupaj preslišijo, kajti verbalno učenje je dosti manj učinkovito od vizualnega. Lep primer je kajenje, ko marsikateri, tudi manj sposobni starši, pa tudi učitelji, drugi vzgojitelji nabijajo lekcije o nekajenju, toda največkrat to nič ne zaleže.
Na japonskem je drugače, kot v ameriško-evropskih družinah. Vzgoja tam je zelo stroga in otroci niso prepuščeni samemu sebi, spoštovanje staršev je brezpogojno, so bolj ubogljivi in s filmi, ki jih navajaš se ne srečujejo v dobi odraščanja.

antonija ::

A ti to o "japonskih otrocih" iz filmov a tapravih otrocih? Res da je japonska drzava kjer naj bi tradicija veljala vec, ampak otroci so tudi tam samo otroci tako kot pri nas. Odrastejo v to za kar jih vzgojijo. "Get 'em young, and the possibilities are endless" (Memorable Quotes from
Danny the Dog (2005)).

Noben clovek po defaultu ne ve kaj je dobro in kaj je slabo. Vse se mora naucit. Vecino se nauci brez razlage (z opazovanjem okolice). Ce je pa bolj izpostavljen dolocenim vplivom (igre, filmi), ga je pa tud toliko bolj potrebno "drzat nazaj" in bit preprican da loci med filmom in realnostjo.

Nabijanje v soli v stilu:"Drugs are bad, mkay", "don't do drugs" (z avstrijskim naglasom)... je brezveze. Droge niso bad. Droge so. Pika. Bad je ce jih zlorabljas. Pa ne zato ker te naredijo odvisne, ker za vecino traja dokaj dolgo preden si fizicno odvisen, druge negativne posledice so pa prej opazne (ceprav jih uzivalec velikokrat ne opazi sam).
Tako kot alkohol ni bad. Zloraba alkohola je bad. In zloraba cigat je bad. In zloraba zaupanja je bad. In zloraba otrok je bad. In zloraba zdravil je bad.

Evo ti konkeret primer obupnega oceta: Hodim instrirat eno ponco ki hodi na gimnazijo. Pri njej sem bil ene trikrat (stari me je zmerom vidu), ta cetrtic sm pa srecu modela pred hiso. In on me takrat vprasa kdo sem in kaj sploh delam v njegovi hisi. Tip po vec kot enem mesecu sploh ni vedel da ima njegova hcerka instruktorja za solo. Mama me je poklicala, mama se je zmenila, mama je placala. Tip pa nima pojma kaj se dogaja z njegovim otrokom. Ce bi obstajala licenca za bit stars bi jo on zaziher zgubu.
Zdej si pa predstavljaj da bi mela mama isti odnos. In hcerka bi gledala filme, igrala igre,... in enkrat bi jo prijelo da kaj iz filmov/iger proba tud sama. Kako naj ve a je to prav a ni? V filmih ne povejo, v igrah tud ne (ceprav v enih dirkaskih na zacetku pise da se tako ne vozi po cesti).... Kje naj izve? Ja nekdo ji bo mogu razlozit razliko kaj se sme in kaj se ne sme. In to bo v prvi vrsti tocno njen oce oz. mama. Ce pa onadva nimata cajta za otroka, kako naj ga imajo potem drugi (za razlagat moralne in eticne vrednote)?

Otrok zahteva svoj cas. Tko kot odrasel clovek. Tud odrasli se se vedno ucijo (ceprav z zmanjsanim tempom) in tudi njim je treba od casa do casa razlagat tako banalno osnvne zadeve, da me je vcasih kar groza. Pa to samo zato ker jim tega prej ni se noben povedal in je popolnoma razumljivo da tega ne vedo.

Ce si stars in se iskreno zgovarjas da so tvojega otroka pokvarile igre in filmi, potem si.... najmanj nesposoben, verjetno si pa kar *beeep* *beeeep* *beeeep*.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PROTOTIP ::

Ne, nisem še starš, pa tist "beep" bi tud lahk prihranil(a) itak maš tak nick da mi ni glih jasno al si dec al ženska. Imam pač svoje mnenje, ker pač čutim razlike, saj sem del svojega otroštva preživel v času, ko še ni bilo toliko programov na TV, ko še ni bila kabelske TV, pa internet etc. Potem pa se je začela ta rač. revolucija, CATV, pa komercialne TV, samostojnost Slovenije in sprememba sistema... No in zdaj ima skoraj vsako gospodinjstvo te zadeve in čedalje manj se otroci družijo, če pa že, se dobivajo ob pohanju, popivanju etc. Tako starši pač rajši vidijo da se otrok zabava ob rač. TV, ker je pač manj tvegano, itak pa vsak starš mora priskrbet otroku določen prosti čas in vsega kar vidi na netu ne mora starš vedeti in vsako stvar posebej razlagati.
Kakrkoli že, napisi pred začetkom določenih filmov "osebam pred dopolnjenim 16. letom ogled odsvetujemo" imajo svoj pomen. Dober starš za moje pojme poskuša vzgojit otroke tako, da jih čim manj zanima nasilje na TV, povprečni starš poskuša s prisilnimi ukrepi preprečit, slab starš pa pusti, da otrok počne kar hoče in potem ko otrok naredi kakšno pizdarijo, se zgovarja "sej sem mu razložu razlike med virtualo in RL, sej sm mu razložu, kam ga lahko pripelje uživanje drog...". Če misliš, da je neka razlaga dovolj, se krepko motiš. V osnovi je tako, da otrok že pred 12. letom ve za te razlike, toda psihološki profil otroka je pač drugačen od psihološkega profila odraslega.

Tear_DR0P ::

prototip, si kdaj vprašal svojga dedka kako je preživljal prosti čas?
večina naših dedkov se je po hostah preganjala v času najstništva - eni so mel prave uniforme, drugim je pa deklica šivala zvezdo rdečo kot kri.
kaj pa naši pradedje? no ti so pa čez dan fejst delal, zvečer so pa popival in seksal - ob nedeljah je pa župnik tiste, ki se niso znal skrivat na prižnici izpostavil
đ - danes je pa televizija kriva za to, da mladina seksa, popiva in se strelja
volkD ma zelo prav v temah o vzgoji otroka
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

PROTOTIP ::

kaj pa naši pradedje? no ti so pa čez dan fejst delal, zvečer so pa popival in seksal - ob nedeljah je pa župnik tiste, ki se niso znal skrivat na prižnici izpostavil

Naši pradedje so živeli v obdobju, ko so bile še 4-letne OŠ enakovredne današnji poklicni izobrazbi in zato so večinoma morali čimprej odrasti. Po večini ni bilo zaščitnih kontracepcijskih sredstev, zatorej so lahko seksali večinoma samo takrat, ko so se poročili oziroma če so se imeli namen poročiti, ker našim prababicam pač ni bilo do tega, da bi imele nezakonske otroke in bile izobčene v katoliški cerkvi, poleg tega naše babice in prababice povečini niso imele materialnih sredstev za preživljanje otrok.

" eni so mel prave uniforme, drugim je pa deklica šivala zvezdo rdečo kot kri."
Tega stavka ne razumem, kaj bi sploh rad povedal.

" danes je pa televizija kriva za to, da mladina seksa, popiva in se strelja"
Nikje nisem napisal, da je samo in izključno televizija kriva ;(. Je pač pomemben, dodaten spodbujevalni faktor.

BigWhale ::

> " eni so mel prave uniforme, drugim je pa deklica šivala
> zvezdo rdečo kot kri."
> Tega stavka ne razumem, kaj bi sploh rad povedal.

Eni so imeli nemske uniforme, drugi pa take 'kavbojske', so bili partizani.

Tako, bolj splosno recene. Razumes zdaj? ;)

antonija ::

Enkrat sem nekje zasledil da je Aristotel (al pa Platon, nisem ziher) v enem od svojih tekstov pickaril caz takratno mladino da je nemogoca, nima spostovanja do odraslih, pije, sexa,... podn od podna.
Take BSje clovestvo izjavlja od samega zacetka. Tud jaz sem ze velikokrat rekel da "mi pa ze nismo bli taki". Pa smo bli. Mogoce celo hujsi. Samo takrat se nam je to zdelo normalno (in take obcutke imamo se vedno ko se spimnimo vseh "bedarij"), danes pa ko vidim nazgane osnovnosolce mi pa ne zgleda kul. Ko sem pa jaz bil je pa blo, a kaj? Mularija pocne pizdarije. Zmeri jih je pa zmeri jih bo. Mularija zmerom najde "prepovedane" (od odraslih) stvari. Zmeri jih je pa zmeri jih bo. Temu se ne da izognit niti z napisi pred zacetkom filma, niti z ratingi iger.

Kaj pa zdej narest ko ugotovimo da je mularija se vedno mularija? Lahko jih odtujis od vsega cesar ne rabijo in je za njih skodljivo (pomojem je ena pravljica od takega princa ze napisana), lahko pa jim "pustis" da zivijo tako kot vecina vrstnikov, poleg "svobode" jih pa ucis kaj je prav in kaj ne. Prej ko slej bo mali pogruntal, da vecina ljudi zagovarja "freedom of speech". In takrat mu bos moral znat pojasnit da to ne pomeni da lahko vsakemu jebes mater, ali pa da drugim grozis, ceprav v prvotni definiciji (svoboda govora) to ni navedeno.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

STASI ::

Prej ko slej bo mali pogruntal, da vecina ljudi zagovarja "freedom of speech". In takrat mu bos moral znat pojasnit da to ne pomeni da lahko vsakemu jebes mater, ali pa da drugim grozis, ceprav v prvotni definiciji (svoboda govora) to ni navedeno.

Lepo povedano. Vendar se tu pojavi nov problem. Otroci, ki živijo v družini, kjer nekdo skoraj vsak dan ne da bi premislil nekmomu "jebe mater" bodo težko doumeli zakaj tega oni ne smejo če pa njegov oče ali mati to lahko dela. Kako potemtakem preprečiš da otrok ne bo prestopil na "temno stran" če doma v osnovi ni nobenega varnostnega ventila. V šoli bo težko. Saj priča videni posnetek ravno to.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

antonija ::

Ce otroku starsi (ki imajo vecinoma najvisjo avtoriteto pri otrocih) ne znajo/nocejo/ne morejo razlozit teh stvari, potem ratajo socialni problemi. Recimo mulci v Domzalah: Nardil so pizdarijo, pol se pa pride en mulo opravicit in pricakuje da zdaj bo pa vse OK. Tega je mogu nekdo naucit (pa tud ce nezavstno) da ce se opravici je pa vse OK. Verjetno pri starsih, ki so to zahteval od njega ko je delal pizdarije da so cimprej imeli mir. Ampak to ni OK. Ce se opravicis si samo zvecas sanse da bo kazen mogoce nizja od predvidene, ne pa da si resen vseh muk.

Sola pa danes (in tudi v mojih casih je bil tak trend) nima vec avtoritete. Ucitelji ne smejo kaznovat ucencev, pa tudi ce jih imajo dobre sanse da jih mularija pocaka po pouku ali pa se izzivlja nad njihovo lastnino (avti,...).
Ni mi pa jasno kako danes reagirajo starsi ko mali prinese domov opomin za nezadostno oceno in ukor zaradi obnasanja. Jst bi za opomin najebal do amna, za ukor bi pa zelo verjetno dobil kaksno okrog kepe. Zato sem enke popravil na dvojke (kar ti vzame tako malo casa da tisti ki tega ne naredijo so nekaj najbolj lenega na temle svetu), za ukore sem pa delal pizdarije tako da jih ni bilo.

Je pa res tud da ce se gres snemat kako delas pizdarije res nimas polnega podstresja... Sej gledat Jackass je fino, samo poznat razliko med Jackass in realnim svetom je pa se boljse.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BigWhale ::

Otroci so se pod pritiskom solanja 'lomili' in kaj vem kaj se vse. Ampak lomljenje ni bila posledica pritiska v solah, nenapovedano sprasevanje, nenapovedane kontrolke in tako naprej, to je posledica zivljenskega stila, starsi imamo cedalje manj casa, da smo z otroci (jaz pridem po mojega v vrtec ob pol petih, spat gre pa ponavadi pred osmo uro zvecer). Zato se mu pac takrat posvetim maximalno. Ce se mu ne bom, kaj pa vem kaj bo iz njega. :)

Vzgoja se zacne ze doma in ne sele v soli. Sedaj so pa zaradi 'pritiska' na solarje in dijake uciteljem vzeli prakticno vsa pooblastila, starsi tozarijo ucitelje, ker je mulc rekel, da ga je ucitelj uzalil in posredno na tak nacin skrbijo za otroke. Drugace tako ali tako ne morejo, ker nimajo casa. Ljubezen do otrok pa se izkazuje materialno in s taksnimi 'pozornostmi'.

Vceraj: Vrzem petardo v razredu, dobim ukor pred izkljucitvijo, foter me doma nabije in potem je mir.

Danes: Vrzem petardo v razredu, solski in dijaski odbori zasedajo, potem mi dodelijo ukor pred izkljucitvijo, fotr doma popeni in najprej skurca ministra, potem pa celo solstvo navzdol po verigi, na koncu se gre bunit v solo. Jaz grem pa kupit se pet petard, ker imamo jutri samo pet ur.

;)

Karikirano in sem precej proti fizicnemu nasilju kot obliki kaznovanja ampak ena represija mora obstajati in mora obstajati mehanizem kako take ljudi krotiti.

Izkljucitev iz sole je precej dobra kazen. Vsaj v tem primeru.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starši, ki uničujejo svoje otroke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11929157 (24640) solatko
»

Otroka na rit. Kje je meja? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
596107563 (92765) mailer

Problemi v srednji šoli Domžale (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13512940 (3790) VolkD
»

Današnja mladina (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
717645 (6496) b0B3k

Več podobnih tem