» »

Fizično nasilje v OŠ nekaznovano!

Fizično nasilje v OŠ nekaznovano!

1
2
3

fubika ::

Pa še nekaj. Vsi bi se tožili, klicali policijo...
... Welcome to USA. To so otroci. Ki imajo svojo piramido. Punčka se lahko prepiše iz razreda. Če ji je tako hudo. Kar pa, po pravici povedano, ne verjamem da ji je.
Mi smo se v razredu vsak teden stepli, bili pri ravnatelju, se opravičili, in potem je bilo 3 tedne mir. Potem smo se pa skregal, pa zlasal, pa stepli... Pa tudi mene je enkrat punca v 2 razredu zlasala, sedaj sva dobra kolega... To je pot odraščanja, ki pa jo s takimi debatami preprosto zaviramo in naše otroke pripravljamo na italjansko varianto maminih sinčkov.
Malo bolj špartanska vzgoja ne bi škodila.


Ja pa še zmerej si ti fant, to so pa dekleta. Pa vi ste ziher meli saj "razlog" za pretep. Prepričana sem, da nisi domov odšel z razbito arkado in tako naprej. Vi ste bili vsaj pri ravnatelju. Tukaj še pogovora z ravnateljem ne naredijo. Pretepe ignorirajo, tudi hude pretepe, kot je bil ta. Za edini pretep so se zmenili, ko se je razbila šipa in so morali najti nekoga, da bo poplačal škodo.
Nevem.

Stajerc ::

Po eni strani res po drugi strani pa pomeni to prelaganje odgovornosti. Odvisno... Bolj za psihološki učinek ne pa da bi delali otroke potem z teh posnetkov kriminalce...

Ko sem jaz hodil v šolo so enemu kolegu zlomli roko (nevem če je blo namerno) pa je to prestal in konec. Če bi se danes to zgodilo pa mislim da bi prišlo do jederske eksplozije. katero je boplj prav nebom sodil. To je legitimna pravica vpletenih da se sami odločijo kaj bodo in to tudi izvedejo. Ali tožba ali mirnejša pot...
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Daedalus ::

Ja, majo otroci svojo piramido, se strinjam. To pa še ne pomeni, da se jih lahko ob medsebojnem fizičnem obračunavanju mirno gleda in zamahne z roko, češ, so samo otroci. Obstaja en keč - in ta se imenuje vzgoja. Zdaj mi pa naj nekdo pove, kaka izhodišča dobi za nadaljni razvoj otrok, ki lahko nekaznovano fizično obračunava z ostalimi in kaka izhodišča tisti, ki bi se ga moglo zaščitit? Mene to vse skup spominja na Divji Zahod, kjer si more šibkejši omislit nekoga starejšega/močnejšega, da le-ta fajn zbuta onega nasilneža. Itak se pa to pol ne konča, ampak lahko pride do pravih obračunov dveh skupin otrok, kar IMO niti ni redkost. Poleg tega...represija* je v določeni meri nujno potreben element vzgoje. Se uporablja od prvega dneva, ko froc pokuka na svetlo in res ne vidim, zakaj se ne bi uporabila tule. Kaj ko bo mali letal naokoli oborožen z nožem, boš pol tud reko - "Eh, froci?"

* represija v smislu prepovedi in tudi po potrebi kaznovanja otroka, da skapira, kaj lahko in kaj ne. Ni s tem mišljeno neko fizično kaznovanje (pa tudi ni izključeno), da ne bo pomote.

Permisivna vzgoja je pa itak eden večjih zabluzov 20. stoletja...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Permisivna vzgoja je cool, do neke mere. Ko meni Jakob zatezi, ga primem za eno nogo in ga stran odvlecem. On se pa dere, ker mu ne pustim 220V kablov vlacit po ustih. ;)

V solah je pa dejansko problem to, da ucitelji nimajo nobene pravice vec. Represivna vzgoja v soli je bila tudi zabluz ampak samo do neke mere. Mene je tudi en ucitelj za uho potegnil, ker sem v prvem stuku po oknu plezal in se obesal po okenski polici. Pa se prav je imel. :P

elasto_mania ::

sicer je res da reagirajo ko se kaj uniči prej ne
zakaj naj bi bilo med fanti pretep manj za ukrepat kot pri deklicah
sicer mi v šoli imamo video nadzor ki itak nič ne pomaga

madviper ::

@Zeberdee
Seveda je bilo. Tud jaz sem ostal samo pri tem, da ne bi bilo kake pomote in zamere :D.
I'd like to do something crazy!

drejc ::

Starše katerih učenec ne naredi letnika obveznega šolanja (do 18 leta seve, ali pa povišat polnoletnost vsaj na 20 let) in/ali se pretepa v šoli, prisilno poravnavo v višini stroškov šolanja enega leta in/ali progresivno obdavčevat.

Zakaj?

Jest, kot učitelj, ne morem fsekat problematičnega učenca, fotr ga pa nej orenk zlufta (in dobr vzgaja, da ne bom krut izpadu) saj je od vedenja ali uspešnosti (zdejšna OŠ != naša OŠ) nepridiprava odvisno družinsko gmotno stanje in stran vržen denar davkoplačevalcev.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Doman ::

Jaz sem v šoli neprestano motil pouk in bi danes bil hvaležen profesorju, ki bi mi dal kakšno klofuto, ker bi se 100% umiril in poslušal predavanja z katerih bi nato tudi nekaj odnesel.
Zakaj sem težil?
Na nek način sem bil frajer, ki je bil prepričan da mu nihče nič ne more.
Sem sošolca tako nabutal v sedmem razredu, da ga je moral rešilec priti iskat v šolo. Enga sem poču po glavi da je v nezavest padel in je tud mogu na urgenco.
Najbolj smešno pa je, da moji tastari niso nič vedeli, ker jim nihče iz šole ni povedal kaj se tam dogaja. Če bi pa doma vedeli kaj se dogaja bi jih pa že dobil. Če bi rekel da nikoli niseb bil tepen bi se zlaga. Vsakič sem pa dobil ker sem si resnično zaslužil. Vse skupaj pa nisem bil tepen več kot 10x.
Na srečo z ocenami nisem imel težav, ker pomoje je v OŠ vsak, ki ima normalen IQ lahko prav dober. Vsaj na naši je bilo tako.
Največji problem je pomoje tudi to, ker tako na nek način drugim kratiš pravico do izobraževanja, ker profesor ne more voditi normalno uro če je v razredu nemir.

bozjak ::

tud jst sm biu zlo podoben Domanu... Na srečo sm se nekak v 7. razredu zresnu in od takrt naprej nism nikol začeu pretepa... pa ni biu razlog da sm se zresnu to bi dubu enkra ornk po pi*ki, čeprov sm dubu večkrat in povsem uporavičeno...

Mislm da je odgovor na vse probleme (poleg tistga akr sm anpisov v prejšnem postu) v OŠ (od recimo 5. razreda naprej) in SŠ to, da bi mogla bit zadeva povsem prostovoljna... torej ne le na nivoju kot je SŠ danes, torej ni se ti treba vpisat ampak na nivoju faksa... Torej če hočš poslušat boš notr, če ne sploh ne prideš... Bli bi pa recimo 1x na mesec preverjanja znanja iz vsazga predmeta torej obvezno sledenje snovi... In pa šola bi bila seveda plačljiva in ne iz davkoplačevalskega denarja, OŠ bi recimo 3/4 krila država.

Mislm, da bi to rešil večino problemov... Zarad financ bi mel starši motivacijo posegat v otroške zadeve torej bi oni skrbel da je vse ok... Dodatn "bonus" bi biu predvsem to, da nobenmu nebi blo treba bit tm, kr po mojih izkušnah začneš pretep preprosto zato ekr nimaš nč bl pamtnga počet oz. te je kej spravlo v slabo voljo...

Tud video nadzor se mi zdi rešitev, pa ne samo zato da bi vidl kdo je pretep uesnici začeu itd, ampak zato kr bi s tem (če je sistem zadst razvit, akr bi pač biu) povsem onemogočili laganje + pripravlen maš dokaz za starše s čimer odpadejo vse oslarije v stilu "moj sin pa česa tazga že nebi naredu, sigurn je un ta drug poba začeu"...

Ubistvu mislm da bi se vse uredil če bi za vsako stvar predpisal zadost visoke/stroge kazni... z recimo video nadzorom bi pa točno vedl kdo si kazen zasluž in kdo ne...

Lp

Doman ::

V sloveniji je problem tudi v tem, da tiste šole, ki imajo video nadzor ne izkoristijo to prednost in skoraj nikoli ne uporabijo to sredstvo. Vsaj v OŠ z katerimi imam jaz stike ni tako.
Nekje v sedmem razredu sem se tudi jaz umiril in od takrat se še nisem nikoli tepel, ker se mi zdi da to ni najboljša rešitev problemov.
Ne strinjam se pa z tistimi, ki ste napisali da so potencialni pretepači tisti, ki jih doma redno tepejo. Ponavadi so to tudi tisti sinčki, ki jih očka pride iskat z najnovejšim BMW-jem. Pri nas je lep primer. Največji pretepač je županov sin:|
Sem že poslal predlog na pop-tv za oddajo z to tematiko. Me prav zanima njihov odgovor.

Tear_DR0P ::

fotr ga pa nej orenk zlufta

dobra metoda, froc ki ga doma fotr dobr zlufta, točno ve kako se to naredi in potem še on dobr zlufta kakšnega sošolca - js ne vem kolk ste že mel dela z otroci, jst sm mel oficielnega zelo mal - delu sm kot vzojitelj v kolonijah na morju - 22 dni vse skupaj - pa sm ziher, da fizično nasilje nč ne pomaga.
za oroke, katere je posredovala socialna, smo celo vedl kakšni so odnosi doma(otroci nasilnih staršev so se pretepal, otroci pivcev pa so poskušal pit) - men osebno se ni zdel primerno staršu takšnega otroka povedat, da se je pretepu - se mi je pa zdel primerno ugotovit, kaj ga veseli in mu to odvzet ali ponudit, odvisno od vedenja, v prvih 3 dneh sm vsakega posebej naštudiral, potem sem mel pa en teden mir - je pa res da sem jaz imel eno prednost pred učitelji - imel sem samo do 10 otrok, ne pa trideset.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Barakuda1 ::

Ja pa še zmerej si ti fant, to so pa dekleta. Pa vi ste ziher meli saj "razlog" za pretep. Prepričana sem, da nisi domov odšel z razbito arkado in tako naprej.


Hahahahaha :D :D :D

Ne boš verjel, imeli smo ga. Največkrat je bil to, da se stepemo.

Kot fant si kar težko končal osnovno šolo (pa tud srednjo), ne da bi imel vsaj enkrat krvav nos, malce razbito ustnico...pa tud malce razbito arkado.
Dekleta topogledno sicer niso hodle okol v buškah in lepo mavrično pisanih podočnikov, so pa kolk me spomin ne vara, zlo rade naskrivaj opazovale ta dogajanja med fanti (običajno onimi iz kakšnega dva do tri leta starejšega letnika). Tega na glas sicer niso nikol priznala, le zlo pomenljivo so se muzala takrat in danes.

Hja saj res. To je bil tud eden od pomembnejših razlogov, zakaj smo se fantje, vsaj enkrat na mesec, orng sklofali.

Zmagovalc je pač bil v očkah nežnosplnejšeih predstvnic človeške vrste, kanček bolj zaželjen.
Fant pač ni bil cagavc. In fant, ki ni cagav, se ve kakšne prednosti ima...:P

Torej tepli in mlatli smo se dostojanstveno in z razlogom.

Ampak smo se garbal, in blo je fajn. Še dons se mi kar milo stori, ko se spomnim kakšne buške, ki sem jo dobo, pa tudi vseh tistih, ki sem jih dal.

In kje je tista (po moje) pomembna razlika med norimi 60-70 in sedaj.

Takrat starši niso bili obsedeni s tem, da njihov mulc (mula) pa že ni tak da bi se pretepal, ker se to ne sme. Če pa se kdo pretepa, je pa to potrebno v kali zatret.
Groza. Resno mislim.

Otroštvo je čas priprave na življenje. čas dozorevanja. Čas, ki si nabiraš takšne in drugačne izkušnje. Mednje sodi tudi izkušnja, da če udariš in te ta udari nazaj, to boli.

Na podlagi teh (na lastni koži) pridobljenih izkušenj se vzpostavi nek normalen in nujno potreben regulator za odzivnost na agresijo (fizično) tako tisto, ki jo sprejemaš in toleriraš do sebe, kot tisto, ki jo nenazadnje daješ sam v okolje v katerem si.

dandanes te izkušnje praktično ni.

Otroci se "pretepajo" na konzolah, videoigricah takšnih in drugačnih. Ekran jim kaže kolk imajo še "življenske moči", ko te zmanjka, se igra začne znova. Sicer imaš pa itak skor v vsaki igrici vsaj tri življenja.

Potem ti pa pride nek naturščik in te kresne po nosu, tko po pohorsko (kot bi temu rekli štajerci) in nastane vik in krik.

Kriva je šola, kriva je učiteljica...premal je kamer...slaba zakonodaj in kaj jaz vem, kaj še vse.

Sam to ne, da smo pozabili biti to kar smo...
ljudje iz mesa
in krvi


A se potem še kdo čudi, če se najde zmeraj več zafrustrirancev, ki upajo, da bo njihovo topogledno invalidnost rešil nek PROTOKOL.

Ja..imeli smo razlog za pretep...in ostali smo ljudje.

fabi1 ::

Odkar ti učitelj ne sme kake prmazat, je šlo vse u k...!!
Sej vsak od otrok ti reče "Sej mi nč ne more, bom atiju pa mamici povedu", pol pa tastari celo štalo nardijo. Me je enkrat klofnala učitlca za pizdarijo ku sm jo naredu, kaj je blo? fotr me je še enkrat okrog kepe, pa je bil mir.
Mi na pamet ni pršlo da bi še ktermu učitlu reku tistih par južnih. Zdej pa tak vsi od prvega razreda naprej pošiljajo učitle u PM. Jest znorim de tako drhal učim.
KAZEN MORA BIT!

Daedalus ::

Nič, jaz bom ustanovil FIGHT CLUB (brez agende o uvajanju anarhije), pol pa bomo lahko hodli naokoli z razbitimi arkadami, polomljenimi nosovi (btw - moj je že, bi mi ga mogo kdo naravnat - se kdo javi?), ženske se bojo spet muzale, zavarovalnice norele, bolelo bo itak, samo mlatli se bomo dostojantveno in z razlogom. Pa nihče ne bo cagavec - spet bomo ljudje:))

Ok, resno, tudi to je del odraščanja, se strinjam. Ampake - eno je garbanje dveh, približno enako močnih nasprotnikov, drugo je pa izživljanje nad očitno šibkejšimi al pa "Fužine style" pogumen napad 50 na enega. In kaj misliš, kaj v večini primerov prevladuje? A misliš, da se bo tist nadlegovalec spravil na sebi enakega, pa da bi dejansko tvega razbit nos? Ma ne, al se sceba nekoga šibkejšega (pa pol napihuje ko žaba naokoli), al pa se kliče kolege, pa se pol napihujejo vsi ko žabe. In taki primeri niso nedolžen otroški pretep.

Kar se pa tiče vzgojnega dela razbitih arkad in nosov - če kdo to hoče, pa naj svoje potomce vpiše na tečaj kakega kontaktnega športa. Recimo, borilne veščine so recimo primeren kanal za odvajanje odvečne agresije odraščajočih mulcev. Pa po parih mescih treninga se lahko mularijo pošle na kako tekmovanje - tam se pa (če že ne prej na treningu) hitro zasluži kaka "šljiva" okoli oka. Pa še vse je dokaj pod nadzorom in tud medicinska pomoč je v bližini. Plus še en dodatni bonus je - ko bo enkrat mala/mali v šoli pokazal radovednežem, kak se izvede en lep krožni z nogo - se mu bo rejting dvignil bolj, ko pa če bi koga zbincal:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

elasto_mania ::

ok kaj pa če te en prč od 150 brez mišic 3 ure neprestano zafrkava.
Jz mam tam okoli 190 sam potem tisti gadno konča ampak je on izival in si oba zasluživa kazen ne pa samo en.

Borilne veščine pripomorejo h razvijanju moči in tehnike.
Sicer pa lahko so tudi zelo nevarne če se uporabljajo pogosto

antonija ::

Ponavadi te (vsaj jaz sem to vedno pocel) pri treningu borilnih vescin naucijo tudi kako in kdaj jih uporabljat v zivljenju (kar je nikoli oz. skoraj nikoli z redkimi izjemami).
Na sodiscu si pa skoraj vedno glavni krivec ce si udelezen v pretepu in treniras najmanj eno borilno vescino.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

elasto_mania ::

vedno je tako če pa Slovenija ima neke čudne zakone

Daedalus ::

Borilne veščine pripomorejo h razvijanju moči in tehnike.
Sicer pa lahko so tudi zelo nevarne če se uporabljajo pogosto


Ob kolko tolko pametnem trenerju ti nikol, razen v res _skrajni_ sili ne bo padlo na pamet, da "potreniraš" na kakem idiotu, ki te izziva. Ker ti je precej jasno, da lahko narediš (pre)več škode, kot pa koristi. Pa še naučiš se nekega osnovnega samoobladovanja (nekdo, ki popizdi in samo maha okoli sebe bo zelo težko kdajkoli karkoli natančnega iz sebe spravo) in pa naučiš se prijemov, ki so namenjeni prvenstveno samoobrambi, brez da nasprotniku predelaš obraz v kaj frankenštajnu podobnega.

Pa še precej boljši način za preusmerjanje agresivnosti je to, kot pa maltretiranje al pa pretepanje šibkejših...samo bol malo staršev se tega zaveda. Če pa komu to ni všeč, pa še vedno obstaja en kup športov, kjer se lahko mladina dokazuje brez potrebe, da bi nekoga poškodovali. Samo, v našem šolskem okolju pač ni neke pozitivne spodbude za kaj takega. Na splošno v našem okolju ni pobude za kaj takega, pol se pa folk čudi, zakaj se določenemu % prebivalstva vsake tolko (s)trga film...pa se loti soseda/mulca iz razreda s kako palco, kolom al pa pestmi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

elasto_mania ::

NEVEM IZ KJE JE TA POTREBA NEKOGA MLATIT

jype ::

Ta potreba izvira se iz casov, ko so se mladici skozi igro ucili, kako se prezivi.

Podobno kot izlocanje "neprijetnih" vonjav, prsti na nogah in drugi podobni "nepotrebni" instrumenti, imamo tudi vrsto nepotrebnih refleksov in psiholoskih nagnenj, tako zavestnih kot podzavestnih.

Ni lepo, vemo pa, od kod izvira.

PROTOTIP ::

Vidim, da vas je tule kar nekaj, ki potihoma ali pa naglas zagovarjajo nasilno vedenje učitelja nad nevzgojenim otrokom.
Če se prav spomnem, smo mi imeli na OŠ dva takšna, ki sta, kljub vsemu še vedno uporabljala udarjanje ali pa lasanje, predvsem nad fanti. Če se prav spomnim, sem jih tudi sam dobil 2x :8) se spomnem, da enkrat morda pošteno zaslužil "(ne)urejanje frizure" (skakanje skozi okno učilnice >:D ), po drugi strani sem pa drugič fasal klafuto, ker bi mogel med uro telovadbe preštihat jamo za skok v daljino, a sem imel zdravniško opravičilo. 8-O Kljub temu, da je bila situacija takrat jasna, učitelju ni bilo moč priti do kože in vsi so ga zagovarjal. ;(
Zaradi takšnih izkušenj, sem malo skeptičen glede fizičnih kazni, v končni fazi učitelj lahko ravna pošteno ali pa tudi krivično, nekaterim dovoli kakršnokoli obnašanje, brez pripombe, spet drugega udari ali zlasa za vsako malenkost, zaradi užitka, da sprosti frustracijo, ali pa je v ozadju nestrpnost...
Moje osebno mnenje je, da vzgoje brez "trdih prijemov" ni, vendar mora učitelj vedno gledati na to, da je enako pošten do vseh otrok, da fizične kazni niso pretirane, temveč v nekem okviru, da se otrok "ravno prav" boji učitelja in se uporabi samo takrat, ko pač nič drugega ne zaleže, torej, prvič: "tiho bot!" drugič "tišina, če ne jih boš fasal!" tretjič " pok!" :D

elasto_mania ::

prsti na nogah so potrebni
najboljše rešenje bi bilo metanje stran nasilnih filmov
sam bi nam blo dolgčas

jype ::

Meni po nasilnih filmih ne bi bilo cisto nic dolgcas.

Prstov na nogah pa ne potrebujemo popolnoma nic.

PROTOTIP: V vsakem primeru bi morali uporabo kazni raziskat, sicer vedno lahko pride do takih zlorab. Jasno se pac pove, da se tega ne tolerira. Vsekakor bi morali pedagoski delavci obiskati ustrezen tecaj, preden se jim dovoli uporabo taksnih sredstev.

dmok ::

Pri najhujših primerkih ima fizična sila večinoma ravno nasproten učinek od željenega, pri manj kritičnih primerkih pa bi enak učinek dosegli tudi z uporabo milejših sredstev. Tudi zato se mi uporaba fizične sile ne zdi sprejemljiva. Učitelj z batinami niti pod razno ne more popraviti tega, kar so pri vzgoji svojega otroka zajebali starši. Lahko pa otroku povzroči škodo (psihično in fizično), ki jo bo težko odpraviti. Pravzaprav je to skregano z logiko: nasilen otrok je v stiski, ima težave sam s sabo in je potreben pomoči. Mi pa mu namesto pomoči ponudimo batine ? A tako vzgajate svoje otroke ?

d.

elasto_mania ::

ne rabi pa zaradi tega preklinjat

Barakuda1 ::

Ampake - eno je garbanje dveh, približno enako močnih nasprotnikov, drugo je pa izživljanje nad očitno šibkejšimi al pa "Fužine style" pogumen napad 50 na enega.


Ja se povsem strinjam. Sam to kar ti izpostavljaš je že na nek način posledica družbenega okolja.
Ravnovesje se je porušilo in tisti posamezniki, ki bi se samo izživljali nad šbkejšimi so postali skoraj edina populacija, ki prakticira čisto fizično silo.
V okolju, kjer se ve, da se je vsakdo sposoben upreti in braniti (in se tudi bo), kaj kmalu ni prostora za takšne. Več ali manj se bo prej ali slej srečal z sebi enakim.

Kar se pa tolp tiče. Hja, te so bile tud včasih. Morda še hujše. Pa tud tu ni blo posebnega problema.
Hiter se je eni skupini zoperstavila druga.

Starši (ali starejši bratje) pa so posredovali res v izjemnih situacijah. In če so, verjemi je to zaleglo:D

Kar se pa tiče tega, da bi fizično kaznovanje (ali kaj podobnega) bilo sprejemljivo tudi za učitelje...hhmmm, sem pa proti.

Eno je spopad dveh mucev med sabo, drugo pa, če učitelj garba učenca.

elasto_mania ::

po neki logiki če se odvišek aktivnosti preusmeri na nekaj drugega pa lahko to prepreči ali pomanjša stopnjo nasilja.

zile ::

Zdele gledam 24ur in vidim da imajo na Domžalski srednji šoli, v času slovenščine pravi rave party.
Pa nekateri "divjaki" se pomerjajo, kdo bo več stolov razbil. Prfoks pa sam nemo gleda raztur....kr neki...:\

Doman ::

Ravno ogledal sem si... To je pa res sramotno kar se danes dogaja.:\

Monster ::

ta večja fora je ko jih ne morejo kr direkt iuklučit :) .. sam ukor pred izklucitvijo jim bojo dal .. en vlki krneki
Ka zaboga...

Limit-sky ::

@Jype: Brez palcev na nogi bi ti bolj tezko hodil... So namrec ena izmed najbolj koristnih stvari pri ravnotezju...:)

elasto_mania ::

nič ne bojo dosegli z isklučitvijo ker bodo potem drugje to delali al pa še hujše.
To bi trebalo jih umirit

Monster ::

če bojo drugje delali probleme jih bo policija mirila( ... vsaj tak naj bi blo :D ) ... oni pa majo tudi druge metode za umirit take ne samo papirnate >:D
Ka zaboga...

elasto_mania ::

ja kaj ni da mladoletnikom policija ne sme nič

drejc ::

Rešitev je VIDEO NADZOR.


Se strinjam...a počakaj na Matthai-a da ti razloži zakaj je to abotno.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

zee ::

Kaj ti pomaga videonadzor, ko učenca/dijaka ne moreš kar tako izključiti? kljub temu, da dela probleme po šoli?

bo pa Matthai več povedal o tem.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Brane2 ::

Men se zdi, da je vse skupaj predvsem posledica gnilobe v šolskem sistemu, ki je postal neučinkovit, ravno tako kot praktično vsi ostali državni sistemi.

Ker šolnikom pravzaprav ne zaupamo, smo njihove možnosti zelo omejili, hkrati pa tudi kazni.
Tako lahko vedno vzdržujemo nek status quo in se delamo, da gre za problem šolarjev ali šol.

IMHO gre za veliko splošnejši in širši problem- problem odgovronosti in kazni. Če posamezniku garantiraš obseeg pravic, kot ga sedaj, potem mu ne moreš preprečiti, da bi trajno delal pi*arije, če si to resnično želi. Tako šolarji kot prfoksi niso vedno nedolžni, pravzaprav v povprečju prfoxom manj verjamem- po moje je več barab med njimi. Ne razbijajo sicer stolov, zato pa kradejo ko srake pod zaščito šole.

Morali bi uvesti večjo kontrolo in odgovornost za svoje delo in obnašanje ter s tem v zvezi učinkovite kazni tako za ene kot za druge.

Delo prfoxov bi moralo biti spremljano, tudi z nenapovedanimi testi kakovosti predavanja, testi strokovnosti, testi morale ali vsaj visokimi kaznimi za nemoralno obnašanje itd. Ravno tako bi moral omogočiti šoli, da koga po potrebi tudi ne šola- da mu da nogo. Ali da predavatelj lahko zabriše koga iz razreda. Na civiliziran in uraden način- tako da pokliče varnostnika, če se ne želiš sam odtranit, seveda ti potem zaračunajo še stroške strokovnega posega in tako naprej. Ali da ti da vedet, da si na njegovih predavanjih nezaželjen in ti ne dovoli prisotnosti itd.

Kamere pa so zelo omejena zadeva. Zalhko mogoče ujamejo koga, ki na hodniku vlamlja v omarice, ne bodo pa ujele posilstva ali pretepa na WCju ali recimo zadevanja, ker jih tja ne smejo postavit. Če so kamere vidne in če zajemajo samo del dogajanja na šoli, kakšna je korist od njih ? Poleg tega, tudi če jih namestijo, kdo bo pa gledal vse te posnetke ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

fubika ::

Prstov na nogah pa ne potrebujemo popolnoma nic.

Ja pa jih! Ravnotežje in tako naprej! Stoj na eni nogi pa mej prste navzgor obrnene:D. Bo mal teži stat :\
Nevem.

Barakuda1 ::

Rešitev je VIDEO NADZOR.


Ne, NI.


Rešitev je, popoln nadzor vseh in vsakogar, povsod in ob vsakem času.

Rešitev je, popolna in absolutna (do skrajne možnosti) diktatura, in absolutna ter poplna odprava vseh takoimenovanih "temeljnih in drugih neoodtujljivih človekovih pravic".


Za dosego zgoraj navedenega je nujno in takoj odpraviti demokracijo, pravno državo, (predvsem soddstvo - "neposlušne" državne uradnike), civilno družbo in vse ostale institucije nadzora nad državno prisilo in represijo.

Policiji in oblasti, pa zagotoviti absolutna pooblastila in neomeje vire sredstev, brez pravice kogarkoli (razen notranjega nadzora), da se nadzira in kontrolira zakaj in v akakšne nemane so sredstva porabljena.

Dokler to ne bo zagotovoljeno, ni rešitve.

Razni video in drugi mehki nadzori, so le slepilni manever anarholiberalistov in humanistov, ki demagoško skušajo preprečiti učinkovit boj zoper kriminal in terorizem vseh barv in oblik.

Zato, bolj kot kadarkoli prej v zgodovini, je sedaj za rešitev človeštva potrebno angažirati vsa sredstva in vse zdrave sile in pristopiti k res edinemu gibanju, ki mu je kaj mar za človeštvo in podpisati "NOV MANIFEST ČLOVEŠTVA"

Diktatorji in absolutisti vseh barv in ideoloških prepričanj, združite se. Nov rod človeštva vam bo hvlažen.

STASI ::

Barakuda1 a ti bi tako državo kot je opisana v 1984?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

zee ::

Zgodovina nas uči, da so sistemi, kot ga je opisal Barakuda1 kljub vsej kontroli, obsojeni na propad. Primer iz zgodovine: komunizem v Rusiji, socializem pri nas, nacizem v Nemčiji.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

whatever55 ::

Zdi se mi bedasto postavljati samo na stran dijakov ali samo na stran profesorjev. Slednji se velikokrat obnašajo proti pravilom, zganjajo psihično nasilje, velikokrat dajejo kolektivne kazni in slejkoprej pride do upora. Najslabše pa je to da NE SPOŠTUJEJO dijakov, zakaj bi oni potem spoštoval njih? Če nekdo s tabo govori in ravna kot z bedakom verjetno ne boš najbolj spoštljiv do njega, kajne? In ob izjavah "saj naj gre pa delat v SCT če mu kaj ne paše" pa pomislite, ali ima v bistvu dijak sploh kakšno drugo izbiro kot da se "prešverca" z največ zabave čez srednjo šolo? Saj si ni izbral sistema v katerem živi. Čas je da profesorji nehajo igrati mučenike in dijaki se bodo drugače obnašali do njih.

drejc ::


Kamere pa so zelo omejena zadeva. Zalhko mogoče ujamejo koga, ki na hodniku vlamlja v omarice, ne bodo pa ujele posilstva ali pretepa na WCju ali recimo zadevanja, ker jih tja ne smejo postavit.

Samo tehnikalija. Jo je možno spremeniti.



Če so kamere vidne in če zajemajo samo del dogajanja na šoli, kakšna je korist od njih ?

Boljša uskladitev kazni za določena "posneta" dogajanja. Izgovarjanje na to da kar se je zgodil ni res z obtoženčeve strani nekako pade.


Poleg tega, tudi če jih namestijo, kdo bo pa gledal vse te posnetke ?

Ravnatelj, razrednik, starš in dijak, ko se incident zgodi. "Moj sin nije takaf" odgovori odpadejo in tudi kazni se lahko lažje definirajo, ter izvajajo ker ne temelji vse samo na obtožbah ampak so v igri trdni dokazi. Tut psihološki vidik nadzora bi IMO zelo vplival na vehementno obnašanje heperaktivnih učencev.

Barakudino posploševanje je pa naravnost smešno zavajanje in posploševanje. V lokalih sem ravnotako nadzorovan, v bankah, trgovinah, burekđinicah, faksih, itd... Za barakudo je to diktatura. :\
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

OrkAA ::

A se mi samo zdi, al sem edini, ki je dojel Barakudin sarkazem?

Tear_DR0P ::

"Moj sin nije takaf"


nije ni moj ali ima puno svih koji kažu: "Naš sinko pa že ni takšen" a njihova deca u istini su grupa običnih luđaka!!
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Brane2 ::


Samo tehnikalija. Jo je možno spremeniti.


Res ? Kako ? Tako,d a jo zmontiraš tudi direkt nad školjko ?

Rad bi videl folk, ki se bo strinjal s tem... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

joulf ::

Večina šol ima že neke vrste varnostnika (javna dela).
Ti bi laho spremljali dogajanje po šoli preko kamer, ker več oči več vidi.
Dajmo naredit grobo kalkulacijo. Stroški video nadzora, npr. 16 kamer celotni sistem, z instalacijo, cca 2 do 4 milione sit, odvisno od kvalitete.
Varnostnik letno 2,5 mil do 3,5 mil odvisno, kje v Sloveniji se nahajamo.
Življenska doba video sistema je nekje v povprečju 8 let, vsako leto servisiranje cca 40k sit.
Torej je letni strošek nekje med 3,5 mio in 4,5 mio sit.
Torej če ima šola 700 otrok je to nekje 6ksit po otroku letno.
To pa se mi ne zdi veliko, da zmanjšamo nasilje med otroci in zavarujemo šolsko (našo) lastnino.
Stroškovne ocene so približne, vsak si lahko naredi svojo oceno.

Totalnega nadzora ni! In upam, da ga tudi ne bo.

Nadzor nad ljudmi, ki se ne kontrolirajo in s tem škodujejo sebi in drugim, pa je potreben!

Dajmo jim vgradit, RFID čipe in jih spremljajmo, kam gredo in kaj delajo!:D

Da pa bi z video nadzorom lahko nadzirali vse pa seveda ne gre. WC ji, garderobe, ... se pač ne sme ni zakonito in ne moralno. Saj ni nujno, da je vse dokazljivo na sodišču. Nekaj uporabimo samo v namene zastraševanja.
Jabolka mi je spremenila življenje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joulf ()

Barakuda1 ::

Saj ni nujno, da je vse dokazljivo na sodišču. Nekaj uporabimo samo v namene zastraševanja.



Tooo, to je pravi način razmišljanja, nosilcev družbenega reda prihodnosti.

Za dobrobit človeštva se ne smemo ustaviti pred nobeno oviro.

Nihče naj nam ne govori in prodaja bedarij o pravni državi, pa o človekovih pravicah, demokraciji in podobno.

To so izmi dekadence 20. stoletja in čas je da v novi dobi, novem tisočletju, človeštvu z vsemi razpoložljivimi sredstvi zagotovimo varnost in bodočnost.

Nobena cena ni in ne sme biti previsoka.

Zastraševanje potencialnih (ali morda celo resničnih, kar je sicer malo verjetno) nasprotnikov novega reda in nosilcev preživele dekadetne demokratične družbe, je ne le dovoljeno, pač pa celo zaželjeno, tudi ustrahovati.

Tak ukrep bo imel večplasten učinek.

Ob dobro izvedenem zastraševanju in ustrezni torturi, lahko skoraj z gotovostjo računamo s tem, da si bodo le redki individiumi drznili nuditi resen odpor še naprej.

Imelo pa bi to, tudi takoimenovani generlno-prevencijski efekt.
Zastraševanje mora zato biti čimbolj neposredno in javno, predvsem pa izvedeno tako, da bo sleherniku jasno, da je lahko že naslednjo uro on na vrsti.

Ob doslednem in brezkompromisnem uveljavljanju teh in podobnih metod, je prihodnost novega družbenega zagotovljena.

Zato vsi, ki jim je res mar za prihodnost človeštvas...krajni čas je da aktivno vstopite v prve vrste resničnih borcev novega družbenega reda in se združite pod zastavo nove, resnično prave diktature pod geslom


Diktatorji in absolutisti vseh barv in ideoloških prepričanj, združite se. Nov rod človeštva vam bo hvalažen.

joulf ::

Barakuda, ti bi lahko bil politi, če že nisi.
Kritiziraš se norčuješ sam pa nimaš praktične rešitve!
Jabolka mi je spremenila življenje!

Brane2 ::

Barakuda1:

Saj razumem tvojo skrb, ampak mislim, da resno pretiravaš včasih.


Vsako stališče se da toliko poudariti, da potem lahko pljuvaš po tej poudarjeni karikaturi.

Lahko bi recimo tudi potegnil stvari v drugo krajnost in rekel, da moramo za vsako ceno vzdrževati status-quo, dokler nekomu ne popustijo živci in bo naredu Columbine II. In ker v naši prelepi pravni državi ne more kar vsakdo imeti legalnega orožja, se ameriški primer nikakor ne more ponovitit. Strelec ne bo vzel fotrove puške, temveč jo bo od žepnine za par kSIT kupil pri znancu.

BTW: Ob stanjih na naših sodiščih, se ta "pravna država" nanaša na državo prava ali državo pravnikov ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starši, ki uničujejo svoje otroke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11929079 (24562) solatko
»

Otroka na rit. Kje je meja? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
596107296 (92498) mailer

Problemi v srednji šoli Domžale (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13512921 (3771) VolkD
»

Današnja mladina (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
717627 (6478) b0B3k

Več podobnih tem