» »

Novell XGL

Novell XGL

Calligula ::

Ker o Linuxu nimam pojma, me pa naceloma kaj takega kot je tale XGI interesira, me zanima, ce je to prav operacijski sistem, samo uporabniski oz graficni umesnik oz kaj to sploh je, se ze kje dobi,... ipd.

Skratka tisti, ki se kaj spoznate na zadevo se malo razpisite o tem, kaj to prinasa, kdaj se lahko pricakuje, kaksne naj bi bile hardwerske potrebe, ce bo za igre,.. ipd...

Zanima me pa, ker sem prebiral novice zadnjih par tednov :D

borchi ::

XGL misliš, ne?

poglej mal novice kaka dva tedna nazaj.
l'jga

OmegaBlue ::

xgl je novi Xserver in ni OS (dodan OpenGL). Najlaže zate, če ga hočeš videti v akciji je novi ubuntu (dapper) čeprav je stvar še zelo v testing fazi in ni pretirano stabilna. Navodila lahko najdeš na njihovem forumu.

Stvarca je izredno luštna - sploh v kombinaciji z KDE :P
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

kriko1 ::

Zadeva je zakon:
http://en.opensuse.org/Xgl

za namestitev:
http://en.opensuse.org/Using_Xgl_on_SUS... (SuSe linux)

Dela samo v kombinaciji z gnome, več tukaj:
http://forums.suselinuxsupport.de/index...

pipy ::

Ja stvar je res fenomenalna. Kdo ma gentoo ma tukaj howto. No tudi kde-je se da z xgl-om pognat samo potrebno je zagnat gnome-window-decorator ker kde-jov še ni vredo napisan. No bo pa stvar v polni pari vrjetno zaživela z kde 4.0 in ko nvida in ati dodata en opengl extension v drivere (takrat bomo vrjetno lahko poganjali opengl aplikacije v xgl). No task switcher in prava transparentnost zgleda noro sploh ko jo vidiš na lasne oči :D .
pipyemall

Calligula ::

Se pravi to je nekaj jar se da gor na neko verzijo Linuxa ala Susse, KDE, Gnome,...?

Verjetno potem na Susse najbolje laufa ali kako? Oz na cem naj bi najbolje laufalo?
Kako pa je z igrami na tej zadevi?

OmegaBlue ::

Zaenkrat če ne mara pretirano ostalih 3D aplikacij (kaj moreš razvoj) vsaj meni se je vse skupaj usulo ko sem zagnal ET. Bo treba počakat da bo native v KDE4 ali saj ene konkretna implentacija tole kar je zdej je samo za igrajčkanje.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Calligula ::

Berem in povsod pise, da z KDE serje, z Gnome pa deluje lepo... Tudi igre.

Jaz sem zacel loadad dol Suse (64 bitni), da se malo poigram ob priliki.
Edino ta Gnome mi ni jasen.

Kje se to zloada in kaj je to? :D

jype ::

Calligula: lej, ta stvar je narejena zato, da imas vec placa na namizju, ne zato da na tem spilas igrce. OK, ce ze hoces, tudi lahko, ampak glede na to da je to free software je potem zelo vljudno vsaj to, da posljes primerne bug reporte, ko se ti vsa rec vsuje.

Za to pa potrebujes nekaj znanja. Ce ga nisi pripravljen osvojit, pocakaj, da ti nekaj podobnega prinese Windows Vista.

OS X ze od 10.3 (mogoce se prej, nisem imel) ima pravo transparentnost, ki tudi zgleda noro :)

Calligula ::

Osvajanje znanja se nekje zacne.
Igre me zanimajo tudi zaradi tega, ker zna biti to odlocilno za to koliko folka bo pripravljeno uporabljat Linux v prihodnje (masovno), sploh pa ce bo bolj ucinkovito izrabljal hardware.

Ti si ocitno eden tistih "donkey hole" Linux userjev o katerih je govora tudi na forumih na likih :D

pipy ::

No Calligula Gnome je namizje tako kot kde. Oba sta na voljo na dvdju, ki ga pravkar downlodaš :). No upam da downlodaš suse 10.1, ker na 10.0 ti ne bo delal xgl. Seveda te še vrjetno čaka kr dolga pot, glede na to da prvič nalagaš linux. Po končani inštalaciji si moreš prvo porihtat 3d drivere (no če že ne bojo kr pri inštalaciji porihtani), zatem te komaj čaka zabavanje z xgl. No trenutno je xgl primern res samo za pogled kaj lahko pričakuješ v bližni prihodnosti ko bo stvar napisana do konca in dejansko delala brez kakšnega posebnega truda za to. No upam da ti uspe uspešno inštalirat suse in xgl.
pipyemall

roli ::

Sicer pa te bo Yast ( suse namestitveni program in nadzroni center ) vljudno vodil skozi namestitev.Ko izbiraš pakete imaš na voljo KDE in Gnome.Potem,če si izbral oba te bo yast vprašal kater naj bo default ( izbereš gnome ).
http://www.r00li.com

kriko1 ::

pipy: tudi na suse 10 dela xgl - ker sem sprobal.

Calligula: katero grafično imaš? Ker za igre na linuxu je skoraj nuja nvidia, ker so atijevi gonilniki žal še vedno zaenkrat bolj tako.

Calligula ::

Imam Nvidio 6800, ki bo verjetno na Linuxu delala le z 12 cevovodi od 16, ker mod preko driverja tam verjetno ne bo delal :D
Pac da sprobam zadevo. Takole olepsan Linux zna bit ze precej zanimiv.

Kako pa je drugace kaj s programi za obdelavo videa na Linuxu?

Domnevam, da programi morajo biti vsi prav pisani za Linux bojda pa ni treba instalirat precej driverjev.

PA baje da Linux podpira Bluetooth tako, d amogoce bo celo delala Bluetooth tipkovnica in mis...
Bomo videli.

klemen22 ::

Dej naj mi en razloži ker ne razumem.
Vsi se nekaj navdušujete nat temi strojno pospešenimi namizji -> beri: v Linux okolju. Ko podobna debata zanese na področje Viste je pa kar naenkrat tukaj preveč nepotrebnega kiča na vmesniku itd. itd. Pa o strojni zahtevnosti itd itd. Me zanima če tale zadeva v novici laufa na enmu Celeronu 400 s 128mb rama ki je za vas linuxaše "neka referenčna konfiguracija kolikor zgleda". Ste izgubili čisto čut za razsodnost. Pa nečem flejmat ampak tako je naneslo da je ista oz. podobna stvar pri enem OSu dobra pri enem pa slaba. Od kje taka tipizacija?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

64202 ::

Problem je v tvojem dojemanju "linux uporabnikov" kot enotno mnozico ljudi. Meni recimo je XGL in Vista prav fajn. Nekomu drugemu pa oboje kic. Prav isces flamewar IMO.
I am NaN, I am a free man!

jype ::

Caligula: ce bi rekel, da zelis preizkusit KDE ali pa recimo low latency linux jedro, bi ti vsekakor svetoval kaj pametnejsega. Zdaj pa si videl eye candy in hoces uporabljat tolk popolnoma novo tehnologijo (vsaj kar se tice X11), da bos zagotovo imel tezave, zaradi katerih bos precej nejevoljen. Na koncu bos verjetno rekel, da je linux zanic, ker ti bo masina zmrzovala.

Moj cilj pac ni pomagat vsakemu, da si nalozi linux po vsej sili, ampak razlozit vsakemu, kaj linux je, kaj mu lahko ponudi in cesa mu ne more. No, danes linux tako sirokega spektra iger kot Windows platforma ne more ponuditi, ker proizvajalci iger vedo, da +95% ljudi, ki bodo igrali njihove igre, ne bo tega pocelo na Linuxu, in se jim zato en splaca. Imam pa eno idejo zate:

Loki software je nekaj casa portal najboljse igre na Linux, pa je potem nehal, ker teh iger ni nihce kupil. Svetujem ti (in vsem ostalim, ki bi radi na Linuxu igrali igre), da igre, ki bi jih rad igral, najprej kupis, potem pa sitnaris proizvajalcu, da bi rad Linux razlicico te iste igre. Dokler vas bo manj kot 100.000 ne bo noben storil nic. Ko vas bo vec, bo to ze postal biznis in bodo razmislili o portanju. Razumes, kaj ti zelim povedat?

Linux desktop je ze super, samo ker je CAD software za linux pregresno drag in ker pri igrah ni izbire in ker se fantje pri Microsoftu trudijo, da Microsoft Office ne bo znal delat z OpenDocument, bo linux na nekaterih segmentih se dolgo casa dalec zadaj pri osvajanju deleza desktop masin.

kopernik ::

klemen22, mene je ravzoj pri namizjih vedno zanimal. Že, ko so pri microsoftu toliko let nazaj napovedovali nekakšen 3D task bar, me je interesiralo. Nato je bilo nekaj časa govora o projektu Looking Glass (tukaj imate LiveCD, če koga zanima, kako stvar zgleda v praksi), zdaj pa se govori o Visti in XGL-u. Meni so te stvari zanimive in ne dvomim, da bo tega vedno več.

Calligula ::

Ravno z eye candyjem bi znal Linux koncno prodret bolj v mainstream. Vecine uporabnikov ne zanima Linux kot Linux oz na nacin kot tebe (govorim o neuporabnikih Linuxa) ampak samo operacijski sistemi kot nekaj lahko obvladljivega.

XGL izkusnjo ocitno v marsicem pribliza preproscini, ki vlada na Windowsih npr...

Skratka eye candy je tocno tisto kar Linux potrebuje. Pa to, da klikas namesto vpisujes razne ukaze,..
Linux ne gre mainstram, ker pac razvijalci, ki so vecinoma geeki pac delajo za geeke in nimajo obcutka za povprecne uporabnike.
Ocitno so pri Novellu dobro razumeli, kaj zna privlect zanimanje in to je za Linux dobro.

"Linuxasi" boste lahko se vedno "sraufali" pod haubo, ostali pa bomo mogoce lahko uporabljali dober, stabilen, privlacen in upam da hardwersko manj zahteven OS. Po moznosti tudi legalno zastonj ali poceni.

jype ::

Caligula> XGL izkusnjo ocitno v marsicem pribliza preproscini, ki vlada na Windowsih npr...

Ja, ne pa ne :) Saj ravno to ti govorim, da to sicer ze zgleda nobel, ampak nikakor ne spremeni tega, da moras za to da zadeva deluje popravljat config fajle in instaliravat nepodprte pakete in da ce kaj ne dela moras znat jih poiskat log file kjer so zapisane napake in seveda jih moras znati razumeti, da jih lahko odpravis.

XGL se blazno hitro razvija in ce bo slo vse po sreci, ti bo odprtokodna skupnost cez kake pol leta z veseljem ponudila tak desktop, ki dejansko deluje.

Danes lahko dobis XGL kvecjemu kot dodatek desktopu, ki sicer ze nekaj casa deluje odlicno. Za zacetek preizkusi KDE na kaksni sodobni distribuciji (jaz recimo ponujam kolegom, ki se z linuxom spoznavajo, suse 10, pa so blazno zadovoljni, ceprav zraven ne pride XGL).

Calligula ::

Sej so razne distribucije Linuxa ze same po sebi zelo OK. Tudi tiste, ki sem jih probal z Live CDjev ipd,..

XGL pa ma ocitno res dobro podporo, ker je ze na njihovem forumu takoj bila akcija in se je videlo ,da kar je bilo prvih nekaj dni se proble, so ze porihtali pri Novellu ali pa so ljudje spisali skripte ipd... da se je samo klikalo namesto vpisovanje ipd.

Skratka ocitno se to zelo hitro da naredit, da se samo klika na ikonce namesto vpisovanja ampak to mora nekdo narest :D
Itak, da zdaj se ni to cisto prime time ready samo v par mesecih pa bo ze. Jaz mam Novell ze zloadan in cez kak teden, ko bodo zadeve se malo dodelane se bom ze malo poigraval z zadevami... 0:)

jype ::

No, zdajle bom jaz namestil XGl, potem ti pa javim, kako je slo (OpenSuse 10.0 z dodanimi opensuse-factory paketi)..

BigWhale ::

Jest bi tud XGL probal, pa ma tale notebook crappy graficno kartico... ;>

Calligula ::

Ja saj bojda dela normalno tudi z integriranimi graficnimi,... vsaj tam na forumu je nekdo napisal, da je integrirano Nvidio delalo,...
Aja, a mislite, da je tukaj kaj razlike med 32 in 64 bitno verzijo?

Jaz sem kar 64 bitno verzijo Susseja snel.

Zgodovina sprememb…

kriko1 ::

BigWhale, potrebuješ samo strojno pospeševanje openGL, ne pa tudi neke hude grafične kot to VISTA zahteva.

Calligula, tam kamor sem dal linke, poglej če so tudi x64 paketi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

jype ::

Edina razlika med 32 in 64 bitno verzijo je da je ena za i386, druga pa za x86_64, med katerima tudi ni bistvenih razlik, razen seveda vecjih pointerjev, ki omogocajo uporabo vecjih kosov pomnilnika.

Ce imas Athlon 64, Opteron, P4 ali Xeon EM64T procesor, potem ni razloga zakaj ne bi uporabil x86_64 programja. So pa redki primeri, kjer se ti to dejansko pozna na hitrosti (razen ce imas bazo ki zre 12GB spomina, recimo).

jype ::

Matr je kul. Kot kaksen sci-fi UI.

ne zdi se mi pa nevem kolk uporabno. Tut na OS X imas tak Cube switching za virtual desktope, pa sem zadevo izklopil po 10 minutah.

Hux ::

Kolko sem jaz razumel ta XGL se gre samo za nov graficni vmesnik ki nebo nic bol sposoben kot KDE glede same uporabnosti linuxa. Torej click and play whatever. Sevedno bo treba vse recompilat in pisat ukaze right?
Drugac pa me zanima ce si ze Linspire probo? Bi nej bil edini easy distribucija ampak je za placat tak da konckoncu ce je za palcat je isti smortn ko windows :D

roli ::

Da nebi poizkusil linspire! Je za začetnika sranje od sranja.Pa tudi napredni linux userji bodo mel kak problem.
http://www.r00li.com

pipy ::

Ne Hux gre samo za drugačen način vizualizacije. Namesto da morajo proizvajalci grafičnih kartic pisat driver za 2d prikaz se bodo okna prikazovala preko opengl-a. Zaradi tega je tudi mogoča implimentacija raznih dodatnih efektov. Pravilna transparentnost je relativno enostavno implimentrirat saj je v 3d grafiki vedno prisotnih nekaj bitivo (8) za prosojnost in za ostale efekte poskrbi grafična kartica, ki ima preveč moči :D :D za tako enostavne efekte kot je zvijanja oken ob premikanju, fadein, fadeout itd. Torej vsi efekti bodo implimentirani hardwersko tako da in tako močno razbremenili procesor.
No xgl je samo dodatek (modul) pri grafičnem strežniku xorg in nima nobene veze z kde. Če pa želi kde ali gnome ali xfce al kaj tretjega uporabljat te učinke pa potrebuje nekaj sprememb. No za prikaz teh učinkov sedaj poskrbi compiz. Kde za prikaz oken uporablja kwin ki mu bo potrebno dodat podporo za xgl.
pipyemall


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Linux] - 3D namizje

Oddelek: Operacijski sistemi
242038 (1243) neboben
»

Evolucija grafičnega uporabniškega vmesnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
897807 (4845) barbarpapa1
»

Google Earth odslej tudi za Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
577981 (6159) der_Alte
»

Gentoo in XGL

Oddelek: Operacijski sistemi
201929 (1392) M.B.
»

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
314589 (3441) pipy

Več podobnih tem