» »

Evolucija grafičnega uporabniškega vmesnika

1
2
»

[D]emon ::

Sam zelo striktno gledam na mejo med estetiko in nepotrebno navlako tipa eyecandy, in zato se mi variante kot je XGL ne dopadejo prevec. In ne zanima me kaksne vse plugine ima in oh in sploh prilagodljivost na visku. Nic nimam proti lepim temam za sistem, vendar pa so mi vsi mogoci graficni efekti prej nadlezni kot ne, pa tudi za moje pojme nimajo vecje uporabne vrednosti.
Sicer trenutno delam na Oknih, ker dolocene programske opreme ki jo trenutno rabim za Linux ni, imam pa namescen WindowBlinds 5 s temo DeviantArt, ObjectDock Plus in Entbloess 2. WindowBlinds za temo, ObjectDock za prilagojene orodne vrstice, Entbloess 2 pa nadomesti Alt+Tab tako da ti vsa okna pokaze v pomanjsanih verzijah, torej funkcija za katero je ze veckrat bilo povedano da je uporabna. In glede tega se definitivno strinjam. Niti pod razno pa mi ne disi ideja da bi se okna programov ob premikanju tresla kot zelatina. Hvala lepa.

P.S.
Ce komu efekti ki jih nudi XGL sedejo, tudi prav. Meni osebno ne.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

MrStein ::

XGL == 100x krat hitrejši X

Če bo prikazal hitri alt-tab ali plesoče pingvine je odvisno od naloženega programja. XGL je driver*. In je definitivno dobra stvar.

* - več ali manj, kar se te debate tiče
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MasterBlaster ::

Rekl so, da bodo pomagali pri pisanju plugina (sami ga ne nameravajo). Torej bo na voljo izvorma koda, ki se da ponucati še za kaj drugega.

Kolikor sem zasledil po blogih. se s tem nameravajo ukvarjati pri Novel-u, kjer razvijajo tudi cross-platform implementacijo .Net-a (Mono).
Tk je pa pika .

grex ::

bilo povedano da je uporabna. In glede tega se definitivno strinjam. Niti pod razno pa mi ne disi ideja da bi se okna programov ob premikanju tresla kot zelatina. Hvala lepa.


Take stvari motijo le, kadar kvarijo uporabnost. Tresenje oknov "kot želatina", ti zagotavljam, ne kvari uporabnosti. Komot imaš to tud za prezentacije. Dela hitro, zanesljivo in še zgleda lepo. Je pe res samo posebi neuporabno, kot so npr. 32bitne barve za ikone.

MasterMind ::

Kar se tiče Xgl-ja in jegove primerljivosti z Aerom. Xgl je v primerjavi z Aero bolj zmogljiv, a ker je še vse skupaj še bolj na začetku razvoja (mišljen tudi Compiz) je zaenkrat malo bolj ne-lepo (čeprav se zdaj spreminja, sploh zaradi Quinnstormovih popravkov).

Drugače pa OpenGL pospeševanje programov znotraj Xgl-Xegl bo možno šele takrat, (za NVidio govorjeno) ko bodo izdani novi gonilniki s potrebnimi GL inštrukcijami. (to bo okoli jeseni...) Sploh super bo pa izid Xegl!

Drugače imate pa na voljo tudi AIGLX. Razlika med AIGLX in Xgl (bolj natančno Xegl) v tem, da je AIGLX kot modul (kot XComposite, ki ga uporablja prej omenjeni Komposite od KDE 3.5.4 naprej) in bo vedno del XOrg.

V linku manjka KDE 4 (res je, da nima kaj veliko za pokazati :D ), a vendarle bo imel mnogo mnogo lepši izgled (napram prejšnim verzjam KDE-ja)... pač Qt4 dela čudeže ;). Tudi brez Xgl ali AIGLX! Seveda KDE4 ne bo uporabljal Compiz ampak bo vgradil podporo za vse šmancy fancy 3D efekte v svoj KWin. In da ne pozabim, tudi njegove knjižnice s programi vred bo na voljo tudi v Operacijskem sistemu Windows. (mmmmmm KDevelop v winsih ..... al pa Konqueror jippy :D ).

Kar se pa tiče omembe Gnoma. Gnome je nastal zaradi tega, ker je v časih svojega nastanka bil problem s Qt-jem (mislm da je bil takrat KDE2 s Qt2). Namvreč, Qt ni bil 100% open source in sta se zaradi tega problema razvili dve "veji". Ena je šla od začetka pisat Qt (Harmony) in druga je šla pa razvijat Gnome z GTK (samo ob pogledu te knižnce.. me je bilo skoraj kap. Morate vedeti, da je to C knjižnica! Torej nobenih objektov!). Seveda moram tudi poudariti na projekt standartizacije namizij v *Unix sistemih, ki poteka in oba namizna okolja sta znotraj tega projekta (malo boljša povezljivost obeh sistemov, yaay :) ).

Glede uporabnosti vsega tega šmency fency... Hja, na konc bojo vsi OS-ji imeli ta zelo lepi priboljšek, razen seveda OS-ji zanasenjakov (primer MenuetOS). Tudi je treba omeniti, da zdajšni grafični vmesniki uporabljajo CPE (CPU) za postavitev vseh oken in njihovo premikanje. Medtem ko Aero, Xgl, Xegl, AIGLX itd. bodo uporabljali GPE (GPU, ki je na grafični kartici), kar menim da je ena boljših in uporabnih strani 3D pospešenega grafičnega vmesnika.
Gentoo, KDE uporabnik.

CaqKa ::

no. jaz še kar čakam na to da kdo pove kaj pri vista vmesniku je tako uporabnega. bolj kot pri recimo xglu.

kolkor sem jaz videl zadevo v živo so mi vse tiste transparence na gumbih za pomanjšanje zapiranje in podobno prej v napoto kot pa v pomoč.
(ja vem da se dajo izklopit, samo vprašanje je katere od njih SO uporabne)

BigWhale ::

To je edina prednost tako Vistinega graficnega vmesnika, kot XGLja. Za izris grafike uporablja graficni procesor. Kar je tudi prav. Paralelizacija na enem malo visjem nivoju.

CaqKa ::

mene zanima uporabnost ne pa prednost.
ali je to uporabno? se je storilnost s tem kaj zvečala?

darkolord ::

Zaenkrat je veliko majhnih sprememb, ob katerih bi se večina od vas sicer namrdnila ("večji X gumb? pffff, 5 minut dela"), vse skupaj pa dodajo k večji uporabnosti... Sigurno jih bo še vedno več

Na radikalno spremembno vmesnika (tako kot pri Officeu) pa uporabniki verjetno še niso pripravljeni :)

Tresenje oknov "kot želatina", ti zagotavljam, ne kvari uporabnosti.

Če želiš videti vsebino med premikanjem, jo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

jype ::

darkolord> Če želiš videti vsebino med premikanjem, jo

Saj jo vidiš. Samo wobblanje nič ne bremza izrisovanja vsebine okna. Film se med wobblanjem še vedno normalno predvaja.

darkolord ::

Vidiš da je nekaj notri, ja... Teksta pa glih ne morš brat

jype ::

darkolord> Vidiš da je nekaj notri, ja... Teksta pa glih ne morš brat

Halo? A ti ko bereš PDF ves čas z miško stresaš okno al kaj? :)

Ja, lahko bereš tekst, ampak to je beside the point. Med branjem teksta noben pri zdravi pameti ne vlači okna sem in tja po ekranu.

Jaka83 ::

darkolord: Kako to z gotovostjo trdiš ... si mar že probal? Jaz komot berem vsebino okna med premikanjem, še celo lažje kot to počnem v WinXP. Vse je pa seveda odvisno od tega kako si "wobblanje" nastaviš.

Daedalus ::

Mah, za darkota itak kvari uporabnost vse, kar se navezuje na Linux sisteme. To bi pa do zdaj že lahko opazli:P
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

veteran ::

Zaenkrat je veliko majhnih sprememb, ob katerih bi se večina od vas sicer namrdnila ("večji X gumb? pffff, 5 minut dela"), vse skupaj pa dodajo k večji uporabnosti...

No, za večjo uporabnost je nujna podpora za več desktopov. Jasno, tako, da so na taskbaru samo okna na aktivnem desktopu, ne vsa skupaj. Sem mal gledal screenshote in opis novosti na winsupersite, pa ni videti, da je kakšen VWM v taskbaru. Halo?!

Sicer se mi pa zdijo vsi ti fancy efekti pretežno neuporabni (razen prikaza okna ob alt-tab) in ne razumem, zakaj take zahteve po hardveru? Enkrat junija sem preskusil XGL na Kororaa live cd-ju in je stvar delala tekoče (na dve leti starem Sempronu s 512M in radeon 9600 kartico).

Npr, transparence na naslovni vrstici okna so precej naporne za oči, ne vidim kake uporabnosti v tem. Isto velja za tisto čudno stresanje oken ob prenašanju, kakšnemu majhnemu otroku se lahko zdi zabavno, to je pa tudi vse.

Darko, razloži malo, kako večji knof X "doda k večji uporabnosti"?? :D Knof je še vedno nagravžno rdeč, da prav bode v oči, s transparentim ozadjem še toliko bolj. Daleč od uporabnosti. Le zakaj bi moral knof tako zelo izstopati? Ali pa start knof, ki sploh ni več podoben knofu, zakaj štrli ven iz taskbara?? Da ga retardirani uporabniki prej opazijo? >:D

Ti pa lahko zagotovim, da tudi petleten otrok, ki še ni pismen, zna uporabljati knof X, tudi če je ta enako velik kot drugi gumbi tam zraven. Ko prvič vpraša, kako zapre igro ali program za risanje, mu pokažeš, da naj klikne na križec desno zgoraj in to je to. In potem zna risat ali pa igrat pasjanso tako v XP kot Ubuntu. S tem, da je tista pasjansa v Gnome bistveno boljša, ker so karte očitno vektorske in se povečajo ko povečaš okno. To je uporabno, ne pa double-sized knofi. :D

Gandalfar ::

Otroci pri uporabi racunalnikov niso nikoli bili problem..

veteran ::

No, tud babice in dedki nimajo problemov z X knofom običajne velikosti. Kvečjemu s premajhnimi črkami, ampak jim vklopiš velike fonte pa je. So pa problemi, ker so karte v Win pasjansi premajhne - dokler jim ne pokažeš, kako preklopijo ločljivost. Mogoče je pa pasjansa v Visti že bolj prijazna uporabnikom? :D

darkolord ::

Darko, razloži malo, kako večji knof X "doda k večji uporabnosti"?? :D Knof je še vedno nagravžno rdeč

:D

Rdeč rata ko daš miško gor... Ker je večji, ti ni treba poškilit v zgornji desni kot, ampak zakucaš miš do tja in ko rata rdeče, stisneš 8-)

Jaka83 ::

:\

darkolord ::

Aja, mimogrede... Tukaj so guideline-i za delanje vmesnikov, obveščanje userjev itd v Visti (še v delu).
Tukaj se zelo lepo vidi, kako dobro so vse takšne malenkosti premišljene (ja, tudi kar nekaj stvari iz XP je pod "incorrect" ;))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Roadkill ::

Vsak ki želi komentirat XGL naj si potegne dol livecd Kororaa, da ne bo nekaj v tri dni govoril. Darko bi bil lahko prvi.

Enako bi moralo veljati za vse, ki imajo toliko za povedat o Vistinih grafičnih sremembah.
Ü

CaqKa ::

darko končno si povedal nekaj kar očitno malo izboljša userfriendlines vista vmesnika. da x pordeči (še nisem sprobal), pa vseeno, a to izboljša storilnost?

nakar je pa me en spomnil na to kar me moti na tem vista vmesniku.. pa še najmanj se mi zdi userfrinedly. to da so gumbi v taskbaru tako nesramno transparentni da jih komaj bereš.


tako da spet.. nekje zgoraj si v postu spet povedal kako user friendly je vmesnik, nič pa zakaj oziroma kateri so tisti fičri ki ga naredijo tako frinedly.

nov offic ima določene prednosti ki bodo povečale storilnost.. ne pa vista vmesnik. ta pa kvečjemu nazaduje.

MasterMind ::

Ok... Kaj je uporabno v Xgl... Scale (Expose v MAC OS). Zoom (potrebuje malo dodelanja). Potem kocka (na zgorni ploskvi imaš prezentacijo in s pritiskom na ESC prideš nazaj na namizje, recimo če predstavljaš program, imaš razlago kode v prezentaciji in potem hitro preklopiš na namizje in predstaviš program). Da ne omenim tudi "ooooo" vseh gledalcev ;). Potem dokaj uporabn je novi alt-tab.

Kot prej sem tudi omenil, ko bojo gonilniki uštimani, bodo OpenGL aplikacije delovale bolje na Xegl kot pa na XOrg.

Vse kar je pa najlepše, in za nekatere najbolj uporabno. Da lahko te šmency fency zadeve izklopiš. Pač imaš brez vsega, a maš še zmeraj prikazovanje oken s pomočjo GPU ter ostale prednosti.

Drugače, če si zmisliš še kakšno uporabno funkcijo, lahko spišeš plugin za Compiz in je :P. Drugače pa na compizovih forumih mrgoli novih pluginov.. in njihovo število samo narašča! (seveda o njihovi uporabnosti bi se dalo govoriti. Recimo efekt zamegljenosti mi prov ni ušeč.)
Gentoo, KDE uporabnik.

jype ::

Blur ti prihrani veliko denarja.

Samo vključiš plugin in ne rabiš kupit nobene opojne droge.

darkolord ::

A lahko da kdo tle link do slike s tako močno in tako tečno transparenco? Jaz namreč ne vidim ničesar motečega

Vse kar je pa najlepše, in za nekatere najbolj uporabno. Da lahko te šmency fency zadeve izklopiš.

Pri računalniku je najlepše to, da ga lahko ugasneš :D

Quikee ::

Odvisno kolko bluraš... z blurom lahko daš dober učinek fokusa - fokusiraš samo spredne okno, na katerem delaš. Vsa okna odzadaj pa zamegliš. Načeloma deluje ok - problem je ko hočeš še kaj brat iz okna odzadaj. =) V tem je načeloma neuporaben za udobno delo.

Drugače je blur dober za kvaliteto pomanjšanih oknih (v scale recimo) in pa cheap antialiasing.

Background blurring je tudi ok - predvsem pri transparenci, da lažje ločiš tekst sprednjega transparentenga okna in odzadja. Samo pol je vprašanje v čem je smisel transparence, če se slabo skozi vidi. =P

MrStein ::

darkolord je pisal :
Aja, mimogrede... Tukaj so guideline-i za delanje vmesnikov, obveščanje userjev itd v Visti (še v delu).
Tukaj se zelo lepo vidi, kako dobro so vse takšne malenkosti premišljene (ja, tudi kar nekaj stvari iz XP je pod "incorrect" ;))


No ja, upamo lahko da bodo razvjalci to tudi upoštevali.
Za XP so tudi bili guideline-i (z logotom, če si jih izpolnjeval).
Pa jih niso ravno upoštevali. (eni so se celo hvalili z logotom, čeprav niso pogojev izpolnjevali, na primer UltraEdit. Ko sem jim omenil to "malenkost" je logo naslednji dan zginil z njihovega spleta).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mercutio ::

Še moja izkušnja z XGL na GeForce2 MX 32 MB - deluje popolnoma tekoče in se ne zatika.

sidd ::

@ mercutio:
zakaj me kopiraš? :D jaz tud gf2 mx 64 rama! pa celeron 2.5...
sem sprobal kororaa live cd z xgl.. sicer če sem htel zagnat kako pesem al pa video se je zrušlo, samo ok, zagnano s cd-ja nevem če bi moglo delat. Drugače pa deluje tekoče, hitro, zelo dobro, hitro se navadiš...celo internet mi je delal, po nekaj poskusih :D, skratka uporabno, nekaj takega v win xp bi ble pobožne želje...če kdo pride v sobo-pisarno-kamorkol, samo namizje menjaš >:D, pa se lepo pridnega delaš...hihi, meni je prau ušeč ratalo no!
dvomim da bi vista delala s tem na mojem rač. če mi že xp malo šepajo na cajt...sploh pa ne z aerom!
skratka, samo da disk večji nabavim da bo placa za dualbote, pa bo to to...

darkolord ::

MrStein: kater logo pa to misliš?

mercutio ::

Aja sem pozabil dodat, XGL teče na inštaliranem Ubuntu 6.06 in se mi ni še nikoli zrušil (ker sem prebral da imate nekateri probleme z live cd-ji).

[D]emon ::

@grex


Take stvari motijo le, kadar kvarijo uporabnost. Tresenje oknov "kot želatina", ti zagotavljam, ne kvari uporabnosti. Komot imaš to tud za prezentacije. Dela hitro, zanesljivo in še zgleda lepo. Je pe res samo posebi neuporabno, kot so npr. 32bitne barve za ikone.


Mene ne zanima ce deluje hitro, zanesljivo in izgleda "lepo". Osebno mi ni vsec, niti pod razno pa vmesnika ki izgleda kot retardirana risanka (npr default WinXP tema) ne morem jemati resno. Hvala lepa.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

BigWhale ::

Caqka:

> mene zanima uporabnost ne pa prednost.
> ali je to uporabno? se je storilnost s tem kaj zvečala?

Kar se samega uporabniskega vmesnika in designa tice je irrelevant. Pomembno je to, da ti desktop izrisuje graficna kartica. Storilnost se ti bo toliko povecala kot se bo zmanjsala poraba CPUja za nepotrebne taske, izrisovanje grafike recimo.

To je bistvo. Eyecandy je pa samo zato, da se pokaze kaj lahko UI naredi v takem primeru.

PS: Meni je KDE ze od pamtiveka obarval X knof... ;>

CaqKa ::

bigwhale, ti sam praviš da ti virtualni desktopi pomagajo pri storilnosti.

gre se za to da imaš lahko ves čas pred očmi vse kar potrebuješ, le da narediš en alt-tab (al karkoli že pač). to pomeni da ti ni treba premikati oči iz enega monitorja na drugega.
tukaj vsakič pridobiš nekam malega časa, in če dostikrat preverjaš kar editiraš in končni izdelek (recimo spletno stran, preview montažnega videa...) ti take zadeve pridejo prav.

to da bi vmesnik bil naret za večjo storilnost pomeni, recimo to, da imaš za vse kar delaš bližnjice na tipkovnici, s čimer eliminiraš čas potreben za premik roke iz tipkovnice na miško. nadalje, da ni potrebno xxxx krat kliknit in potrjevat enega blesavega ok. da imaš namesto samo wizard modea nastavitev še enega ki ti omogoča vse naenkrat naštelat, pri tem pa more seveda bit hitro dosegljiv (en ali dva klika, ne pa skrit nekje). govorim še o taki storilnosti kot se je pri officu zgodila. ko vmesnik VE kaj delaš in temu primerno zmanjša nabor ukazov s katerimi lahko operiraš. s čimer so dosegli da ko pogledaš opcije (če ravno še ne veš kaj želiš storit) imaš manjši nabor ukazov, hkrati pa večje ikone, kar pomeni, da če recimo z miško delaš, boš hitreje naklikno ker neboš z miško rabil tako accurate ciljat da boš klikno.

en kup malih stvari je ki doprinesejo izjemno na storilnosti.
in to da bo grafika izrisovala nekaj zame ni dobiček na storilnosti. kvečjemu večji izkoristek tvoje strojne opreme. povsem logično je da če boš imel boljši cpu, da boš prej imel konvertan video ali skompajlan kernel. ampak to je hardware, to ni storilnost. (posredno je že, ampak to boš že šefu razložil da rabiš močnejšo mašino da bo video prej prekonvertan)

MrStein ::

darkolord :
MrStein: kater logo pa to misliš?


"Designed for Windows XP" (ali podobno).
Zraven je tudi ena slikica. Taka v zelenih tonih. Zdaj se spomnim kaj točno je na sliki.
Sigurno google ven vrže iz prve.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

darkolord ::

MrStein: za ta logo (ver. 2.3) jaz v speficikaciji nikjer ne vidim ničesar omenjenega v zvezi z grafiko - razen za Optimized for Windows XP, če to misliš (pa še tam je to zelo na grobo)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

MrStein ::

My point exactly.
Če ljudje še specificiranih stvari niso upoštevali, potem bodo te "nespecificirane" še manj.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Looooooka ::

kdor rab vec k en desktop je itak zmeden in neorganiziran :D

CaqKa ::

daj skrinšot tvojega namizja.

barbarpapa1 ::

Looo....ka

Ravno zaradi organizacije želim imeti nekaj desktopov. Da ni pol vse na enem namizju nametano, zmedeno in neorganizirano....Sicer pa je to preferenca vsakega posameznika, o okusih pa vemo, da nima smisla razpravlajti.....

Pa čim lepše, učinkovitejše in stabilno namizje Vam želim....

Jože
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Spisek vseh online rač. trgovin v SLO

Oddelek: Kaj kupiti
6125911 (1129) hariscorale
!

Preberi me!

Oddelek: Navijanje
1853821 (18813) galu
»

Varnost

Oddelek: Informacijska varnost
1123562 (5263) techfreak :)
»

Serious & cool links (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
7713006 (9995) Saladin
»

Zbirka Voltmodov za Grafične

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
4512939 (7734) r0b3rt

Več podobnih tem