» »

Kevin Mitnick

Kevin Mitnick

ManyMan ::

Kaj si mislite o tem tipu

BladE_ ::

Rd bi meu njegovo pamet :D drugac pa cist obicajen prestopnik >:D
Akcija - Reakcija

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BladE_ ()

ManyMan ::

no ja še nekaj zanimivega sam je v hrvaščina...

10 najvećih hakera

Haker – to je ono što svaki tinejdžer koji malo više zna o računalima želi postati, zar ne? Jednostavno, pojam haker se udomaćio kao nešto tajanstveno, opasno, i zbog toga mladima iznimno zanimljivo.

Međutim, ova se riječ iznimno često koristi u potpuno krivom kontekstu, označavajući sve u rasponu od klinca koji dobro igra neku računalnu igru do zlih kriminalaca kakvi se zadnjih godina pojavljuju u američkim akcijskim filmovima, koje od ostalih loših momaka razlikuje samo to što umjesto pištolja nose laptop.

Da ispravimo ovu povijesnu nepravdu, ovdje ćemo dati definicije dva osnovna pojma koji će se pojavljivati u tekstu.

Haker je, zapravo, osoba koja toliko dobro poznaje računala i sustave u njima da je u stanju proširiti njihove mogućnosti; za razliku od većine korisnika koji znaju samo minimum koji im je nužan za rad.

Phreaker je isto što i haker, samo umjesto računala njega zanima telefonija. Ovo 'zanimanje' je omogućio sustav telefonije u SAD-u koji 'dopušta' svakojake nepodopštine, za razliku od većine europskih sustava koji phreakerima sužavaju mogućnosti. Haker i phreaker su dva neraskidivo povezana pojma – većina hakera s našeg popisa zapravo su i jedno i drugo.
Hakeri – cyber-kriminalci?

Sada je već jasnije da hakeri zapravo ne moraju imati nikakve veze s kriminalom. Štoviše, u računalnim krugovima njima se smatraju razni stručnjaci koji nikad nisu nigdje provalili, ali su pridonijeli razvoju računala na ovaj ili onaj način. Primjeri su Linus Torvalds, stvoritelj operativnog sustava Linux, ili Jonathan Bruce Postel, čovjek koji je napisao većinu protokola na kojima počiva rad Interneta.

Naravno, mi ćemo se ipak koncentrirati na najzanimljivije i najpoznatije hakere, koji su zapravo i popularizirali taj pojam, završavajući zbog toga nerijetko u zatvoru. Oni najčešće ne mogu kontrolirati svoju glad za znanjem i posjedovanjem informacija te često u svojim aktivnostima odu predaleko, kradući brojeve kreditnih kartica, povjerljive podatke i tome slično. Kažu da je najbolji haker onaj koji nikad nije uhvaćen, ali mi za takve ne možemo ni znati, zar ne? I stoga evo našeg popisa desetorice (ima ih još mnogo 'zaslužnih', ali ne možemo ih spomenuti sve) 'nadhakera'; računalnih genijalaca koji su s računalima i telefonima radili stvari za koje ni njihovi tvorci nisu smatrali da su moguće.
Kevin Mitnick - no.1

Najveći od najvećih. Neki će pokušati osporiti vještine ovog izuzetno eksporniranog hakera; neki bi stavili nekog drugog na prvo mjesto. Da je Kevin Mitnick kojim slučajem poginuo u kakvom obračunu s policijom, danas bi bio Jimi Hendrix hakinga. Međutim, ni ovako nije daleko, s obzirom da je riječ o daleko najeksponiranijem hakeru na svijetu.

Ovaj je momak odgulio popriličan broj godina u zatvoru zbog svojih nepodopština. Mitnick je, iako nesumnjivo ogromnog računalnog znanja, prije svega bio stručnjak za social engineering – dakle, znao je izmuljati ljude da bi dobio ono što je htio.

Još davne 1981. je kao 17-godišnjak uhićen zbog krađe računalnih uputstava iz tvrtke Pacific Bell; izvlači se s uvjetnom kaznom. 1987. provaljuje sisteme tvrtke Santa Cruz Operation. Ponovo je uhićen i dobiva uvjetnu tek nakon što je obećao pokazati operaterima u Santa Cruzu kako je uspio razbiti njihove zaštite. 1988. je godina, 25-godišnji Mitnick uhićen je i optužen za krađu softvera iz tvrtke DEC u vrijednosti od milijun dolara; procijenjeno je da joj je nanio još 4 milijuna dolara štete.

Čovjek bi rekao da će ovakvo što malo 'rastrijezniti' Mitnicka, međutim, on jednostavno nije znao stati. Provaljivao je gdje je stigao – u računala kalifornijskog ureda za motorna vozila, zatim tvrtke Well, Motorola, Fujitsu, Nokia, Sun, Novell i NEC. Sve ovo ga je konačno 1996. ozbiljno koštalo – uhićen je i osuđen na 5 godina zatvora, nakon čega se još 3 i pol godine nije smio ni približiti računalu. Kap je prelilo i 20.000 brojeva kreditnih kartica koje je Mitnick posjedovao, a vjerojatno i koristio. Glasina je da mu, dok je bio u zatvoru, nisu dali niti kalkulator u strahu da će njime valjda uspjeti nešto 'haknuti'.
top 2-5

Nad-hakeri. Face koji su zadavali glavobolje vlastima i stručnjacima - nema sustava u koji nisu provalili, ali isto tako i nema među njima nijednog koji zbog svojih nepodopština nije bio u zatvoru.

2. Mark Abene aka Phiber Optik

Haker i phreaker, poznat pod nadimkom Phiber Optik; inspirirao tisuće tinejdžera širom SAD-a da proučavaju kako zapravo radi nacionalni telefonski sistem. Isprava član legendarne hakerske grupe Legion of Doom (LOD), kasnije zbog svađe s osnivačem Chrisom Goggansom osniva svoju vlastitu - 'Masters of Deception' (MOD). U 80-ima ove dvije grupe bile su svojevrsni suparnici, a glavna im je zabava bila provaljivanje u računala jedni drugima (i svima ostalima) te nadmudrivanje kako bi se saznalo tko je najbolji. Često se ova era spominje kao 'zlatno doba hakinga', vjerojatno aludirajući i na to da se tada još za spomenute radnje nije išlo u zatvor.

Sam Abene je 1994. osuđen na godinu dana zatvora zbog računalnog kriminala. Sudac ga je strogo kaznio kako bi dao primjer ostalima, no plan mu se izjalovio; odlazak u zatvor napravio je od Abenea pravu zvijezdu među američkim tinejdžerima.

3. Ehud Tenebaum aka the Analyst

Ovaj izraelski haker jedan je od rijetkih koji je provalio u računala američke vojske i izvukao se. Tenebaum, poznatiji pod nadimkom 'The Analyst', 1998. godine je tako 'izanalizirao' Pentagonova računala da tamošnji stručnjaci nisu imali pojma kako je to napravio. Ovaj napad, u kojemu je Tenebaum iskoristio sigurnosnu rupu u Solaris operativnom sustavu, smatra se najorganiziranijim i najsistematičnijim napadom na računala američke vojske ikad izvršen.

Ehud je 1998. uhapšen u Izraelu, ali nikad nije izručen Amerikancima. Danas radi kao sigurnosni stručnjak u jednoj tvrtki u Izraelu.

4. Kevin Lee Poulsen aka Dark Dante

Vrhunski phreaker. 'Karijeru' je počeo sa 17, provalivši još 1983. u ARPANET, za što je uhvaćen, ali ne i osuđen jer je bio premlad. Njegov kompanjon Ron Austin osuđen je na tri godine uvjetno. 1991. provalio je u telefonsku mrežu tvrtke Pacific Bell, za što je također uhapšen. Danas radi kao (pogađate) sigurnosni stručnjak.

Kevin je najpoznatiji po čuvenom incidentu s radiostanicom KIIS-FM. Naime, ova stanica je 1990. imala telefonsku nagradnu igru u kojoj je 102. pozivatelj dobivao nagradu – 50.000 dolara vrijedan Porsche. Poulsen i njegova ekipa preuzeli su kontrolu nad svih 25 telefonskih linija, blokirajući sve pozive osim svojih. Tada je Poulsen mirno nazvao kao 102. pozivatelj, osvojivši na taj način Porsche 944. Ovakav i slični incidenti inspirirali su kasnije filmove kao što je 'Hackers', gdje mladi računalni genijalci mogu učiniti praktično sve samo uz pomoć svog hakerskog znanja.

5. Corey A. Lindsly aka Mark Tabas

Isprva član hakerske skupine Legion of Doom, Lindsly je kasnije postao glavni pokretač organizacije znane pod imenom 'Phone Masters', čiji je cilj bio kontrolirati kompletnu telefonsku infrastrukturu SAD-a. Ova grupa provalila je u sustave svih mogućih telefonskih kompanija – AT&T, British Telecom, GTE, MCI, WorldCom, Sprint i drugih. U naponu snage kontrolirali su dijelove američkih sustava za električnu energiju, kontrolu leta, a provalili su čak i u računala Bijele kuće, odakle su uzeli neke neobjavljene telefonske brojeve.

Zbog ovih vragolana sud je prvi put dopustio FBI-ju da prisluškuje takozvanim 'data tap' (prisluškivanje podataka) načinom, pregledavajući korespondenciju između članova Phone Mastersa koja se odvijala preko računala. 1999. godine Lindsly je osuđen na 41 mjesec zatvora.
Top 6-10

Ovi momci su izuzetno važni za razvoj hakerskog zanata. Zapravo, oni ne zaostaju ništa za ovima "iznad", možda su jednostavno imali malo manje publiciteta.

6. Tsutomu Shimomura

Poznat kao čovjek koji je uhvatio Kevina Mitnicka, ovaj stručnjak za računalnu sigurnost nije se sukobljavao sa zakonom. Ipak, sama činjenica da je nadmudrio jednog od najvećih hakera ikad pokazuje da Shimomura ima zavidno računalno znanje.

Tsutomu je radio za Centar za superračunala San Diego, Nacionalni laboratorij Los Alamos, FBI i NSA-u (National Security Agency – Agencija za nacionalnu sigurnost). Ovaj netipični haker prikazao se u poprilično povoljnom svjetlu u knjizi 'Takedown' čiji je koautor, a u kojoj se govori o tome kako je uhvaćen Kevin Mitnick. Zbog svega ovoga, pogodit ćete, Shimomura nije najpopularnija osoba u hakerskom svijetu.

7. Chris Goggans aka Erik Bloodaxe

Jedan od osnivača hakerske grupe Legion of Doom i urednik hakerskog/phreakerskog časopisa Phrack. 1990. uhapšen je zbog sumnje da je povezan s navedenom grupom; policajci u njegovom stanu pronalaze pravila za RPG igru pod imenom G.U.R.P.S. CYBERPUNK i pogrešno je interpretiraju kao neku vrstu hakerskog mentorstva. Chris i prijatelji su kasnije pušteni, ali stvari im nikad nisu vraćene. Kasnije je Erik sudjelovao u "hakerskim ratovima" između njegove hakerske grupe "Legion of Doom" i grupe "Masters of Deception" čiji je osnivač bio Mark Abene poznatiji kao Phiber Optik.

Chris je danas stručnjak za računalnu sigurnost te zagovarač 'pametnog hakinga', tj. one vrste hakinga koja vas neće odvesti u zatvor.

8. Vladimir Levin

Ovaj je momak pravi lopov među hakerima. 1994. je organizirao pravu cyber pljačku banke, gdje su on i njegovi ortaci ukrali 10 milijuna dolara iz banke Citibank. Levin je 1995. uhapšen, izručen Americi i osuđen na tri godine zatvora.

Ako ništa drugo, ovaj incident natjerao je banku Citibank da prijeđe na 'Dynamic Encryption Card' sustav sigurnosti – najsigurniji sustav na svijetu.

9. Ian Murphy aka Captain Zap

Ian Murphy je 1979. s još trojicom prijatelja provalio u računala telefonske tvrtke AT&T i promijenio njihove interne satove, što je rezultiralo kaosom – korisnici su plaćali skupe impulse noću, a jeftine danju, što je poprilično naljutilo AT&T. Rezultat je bio taj da je 1981. Murphy ušao u povijest kao prvi čovjek ikad uhapšen za računalni zločin ('computer crime'). Murphy je kasnije inspirirao film 'Sneakers'.

Murphy danas ima svoju vlastitu tvrtku koja se bavi računalnom sigurnošću – IAM Secure Data Systems

10. John Draper aka Cap'n Crunch

Prije svega phreaker i stručnjak za zaobilaženje pravila telefonskih kompanija, ovaj genijalac smislio je kako besplatno telefonirati koristeći zviždaljku iz dječjih zobenih pahuljica pod imenom 'Cap'n Crunch'. Ona je proizvodila zvuk frekvencije 2.600 herca koji bi, u kombinaciji sa spravicom zvanom bluebox (plava kutija), omogućila lukavom korisniku da telefonira besplatno.

Danas Draper ima svoju tvrtku za računalnu sigurnost, a jedan od proizvoda mu je firewall sistem pod nazivom 'Crunchbox'.

kklemenss ::

security preofessional ja... nevem zakaj so mu pol ze torkat v njegovo omrezje pa web server heknli... :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kklemenss ()

iNN ::

Glasina je da mu, dok je bio u zatvoru, nisu dali niti kalkulator u strahu da će njime valjda uspjeti nešto 'haknuti'.


:D
==

BladE_ ::

Ta je pa dobra :D :D

Dugac sm pa gledu na Wikipediji pa bl svoh kaze! Tuki pa mogoce mal vec pise. Drugac je pa na netu dost o temu cloveku in je kr zanimv mal prebrt o "navecjem" hekerju :D :D
Akcija - Reakcija

R-G ::

Hello,

Hmz, ce ste realni to ni res.
Mogoce je najbolj zan hacker, a najvecni in najboljsi brezdvomno ne.

R-G

TeraSonic++ ::

Ja ČE bi biu nejbolš ga nebi nikol ujel kaj šele poznal (pod pravim imenom seveda):D

Btw: Zanimiva je njegova knjiga: "The Art of Deception" 8-)
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stavniška afera največjih razsežnosti

Oddelek: Loža
183078 (2286) Hayabusa
»

Beogradski fantom- dokaj cool YU film- po "resničnih" dogodkih...

Oddelek: Sedem umetnosti
52213 (2034) Brane2
»

Ljubljanska Banka - Razsodba

Oddelek: Problemi človeštva
262621 (1785) roscha
»

Dvojno državljanstvo- zakonske in druge posledice ?

Oddelek: Loža
143426 (2942) Brane2
»

Daljše šale

Oddelek: Loža
292847 (2444) Brane2

Več podobnih tem