» »

Prostorski DVD Audio?

Prostorski DVD Audio?

Death Paladin ::

LP

Ker je velika razlika med mp3 (stereo) in DVD ali AC3 (6 channel) glasbo, me zanima, ce je mozno kje dobit kako glasbo ali soundtracke od filmov, ki so DVD Audio oblike. Ker pride noro boljsi sound, ko pa obicn mp3. Ali je se mogoce to premalo razsirjeno, da bi se dalo dobit :O ? Ker na Audigy 2 owna 5.1 sound..

Stepni Volk ::

Mešaš stvari.
1. DVD (Video) in DVD Audio sta dva popolnoma različna formata.
2. AC3 je prav tako lossy (z izgubo) codec, kot MP3. Pri čemer je MP3 stereo - dvo kanalen, AC3 prostorski s 6 kanali (če šteješ še SUB).
3. CD, SACD, DVD Audio, Apple losseless, WAV, Monkey Audio, FLAC in ostale lossless (brez izgub)... ne moreš primerjati z lossy codeci. Vsaj teoretično. Z ušesi se zna zgoditi, da razlke ne slišiš.

Pravo audiofilsko vprašanje je: DVD audio ali SACD?

V DVD audio formatu se dobijo sledeči naslovi: KLIK

Glede vsega si preberi sledeče strani:
DVD Demistifyed
Digital Audio Formats
Lossy vs. Lossless

Zgodovina sprememb…

Death Paladin ::

Nisem izrazil bistva.. AC3 pa mp3 sta kompresirana to vem. DVD Video so *.VOB fajli kokr poznam stvari. Bral sm po netu, da bi naj bil DVD Audio 6 kanalni zvok (nekompresiran), ceprav nimam nobenga primerka tega formata. Torej zdaj me pa zanima, ce obstajajo soundtracki v 6 kanalnem zapisu.. ni vazno a je kompresiran z izgubo ali ne. Ker tistih razlik tak vem, da ne bom opazu..
Prosim, ce me kdo popravi, ce je katera od mojih teorij napacna

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Za ta namen lahko uporabiš DSP oz. napravo, ki to omogoča. Npr. reciver z digitalnim prostorskim procesiranjem.

Zakon na tem področju je Lexicon... drugače pa imajo tovrstne zadeve vgrajeno tudi reciverji JVC, Yamaha, Onkyo...
Gre zato, da znajo tudi iz "navadnega" stereo signala digitalno pričarati prostor, ki si ga nastaviš po želji. Tako lahko doma doživiš digitalni koncert na stadionu, v baru, cerkvi itd.
Stranski zvočniki namreč simulirajo odboj glede na tip prostora, ki si ga nastavil, ter svojo pozicijo v njem, ter ostale atmosferske vplive...

Sam posedujem Lexiconovo napravico, ki omogoča 7.1, t.j. 8 kanalni prostorski zvok. Problem pri vsem skupaj je, da ko stvar priklopiš ne opaziš prav bistvene razlike. Šele, ko preklopiš na običajen stereo, se zgroziš. Razlika je večja kot med mono in stereo... in potem ne moreš več brez. Grozno. Čista odvisnost :)
Kako deluje Surround sound?

Zgodovina sprememb…

Death Paladin ::

Tud ce bi to prklopu, ne verjamem, da bi naredlo iz sterea prav 6 kanalno quality.. mp3je naprimer tak zvocna mixa na 5.1 speakerje (suroundi tud spilajo tiste ozadne zvoke), recimo v pravmu 6-channel se vokali slisijo le na centru, mp3 predvajalniki pa slabo zmiksajo, in so zelo slabo loceni kanali.. kvaliteta sux vs Real 6 channel.. ideja pa vsekakor ni slaba z DSP

Dr Evil ::

Zakaj pa te ravno prostorski zvok zanima?DVD-A je prvotno namenjen avdiofilski publiki,torej stereo puristom.

Pa tud sprednja kanala sta večinoma posneta v višji kakovosti.24/192

gumby ::

google "multichannel dvd-a" najde marsikaj...

sicer gre vsepovsod za DD5.1 ali DTS "audio" dvd-je, ampak vseeno :)

kolk vem obstaja nekompresiran DVD-A samo dvokanalnen

Death Paladin ::

Ja DVD Audio ima moznost zapisa 6 kanalov, navadni Audio CD je le Stereo. In verjemi, ce imas 5.1 sistem, je cist drugace poslusat glasbo v 5.1 obliki, ko pa stereo. Ze sam center naredi veliko razliko, da ne omenjam subwoferja + surroundov. Ceprav Audigy 2 naredi s CMSS tudi stereo sound v prostorskega, je to se vedno samo stereo na 5 zvocnikih.

Dr Evil ::

Z audigy ne boš mogel poslušat dvd-audio.Oziroma boš lahko,ampak ne native.Audigy ma to grdo "navado",da stvari,vse,vzorči na osnovno vzorčevalno frekvenco,kar je pri 2 ,48khz,če se ne motim,pol pa upsampla na 96khz.Sam vidim,da to zate itak ni problem,ker audigy seka:D

Stepni Volk ::

Še ena napravica, ki garantirano ne bo delala samo 6 kanalnega sterea: KLIK.

Noben DSP ne dela "samo sterea", da ne bo pomote.

krneki ::

Tista stran kjer naj bi bil seznam DVD-A plošč je zelo star ali pa zelo pomanjkliv, ker imam še jaz nekaj albumov, ki jih tam ni, pa niso stari ali pa neznani.

Na mojih dvd-a albumih, ki jih imam, so povečinoma poleg stereo 24bit 96khz še multichannel 24bit 96khz, 192khz mislim da nimam nikjer (nisem glih šel vseh gledati), potem je pa še zraven za DVD playerje Dolby Digital 5.1.

Mi pa bolj paše puslušati prostorsko verzijo. Škoda ker se jih ne da kopirat:D

Dr Evil ::

Se jih da.Je pred časom bila tema na slo-techu,če se ne motim.Programje rabiš,ki pa je v podzemlje poniknilo.

krneki ::

Misliš tole?
Neuporabno, če potem ne dela na komponenti...poleg drugih neušečnosti.

Dr Evil ::

Sej pa lahko prek spdifa pošleš:D

Dr Evil ::

Aja,pa zapečt se tud,da kot DVD-A.

krneki ::

DVD-A se ne prenaša preko spdifa ampak preko 5.1 analognih kablov.

Zapečt? Pa da dela in ne da crkne po 30 sekundah? Nekako ne verjamem, ker drugače bi bilo polno DVD-A releasov po netu, če imaš kakšno svojo informacijo pa podaj kakšen link. Kakor razumem je problem v tem, da se watermarka iz glasbe ne da odstraniti.

Dr Evil ::

DVD-A se prek spdifa,da prenašat,ampak le stereo,ker je za 5.1 pasovna širina premala.

krneki ::

Standard je preko analognih kablov, ravno zaradi zaščite. DVD-A playerji, ki imajo 5 analognih izhodov in spdif, ne bodo hoteli prenašati DVD-A signal preko SPDIFa, ampak samo prek analognih izhodov. Če se prenaša preko SPDIFa je 100% zakodirano in ne moreš uštekat v navaden receiver. So še druge variante preko katerih se da prenašati dvd-a, recmo preko iLinka, Denon linka etc ampak je to spet kodirana povezava in rabiš potem še poseben receiver, ki zna to dekodirat, drugače bi bilo zaščito DVD-A zelo enostavno zaobiti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DTS Audio Cd

Oddelek: Zvok in slika
81407 (1233) StratOS
»

S/dif ni digitalnega zvoka na recevierju

Oddelek: Zvok in slika
122243 (1974) link_up
»

[Hi-Fi] Zvočne kartice (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
18012196 (8084) OwcA
»

192 ali 256 kbit-na muska ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
1058198 (6593) tha_man

Več podobnih tem