» »

S/dif ni digitalnega zvoka na recevierju

S/dif ni digitalnega zvoka na recevierju

secerko ::

Imam nov rac in v njem gigabajtovo plato 965p ds4 z temle integreranim hd ready crapom : Realtek ALC883 8 Channel Audio Codec. Ko priljucim to cudo preko spdifa na moj yamahin receiver mi ta producira le stereo zvok. Ne pozene niti subvuferja kljub temu da mu nastavim 5.1 sistem. Izgleda da je ta zvocni cip preko spdifa prirpavljen goniti le stereo .

Ima kdo kaksen nasvet ? Sam razmislajm o nakupu xfi fatal1ty kartice ...;((
he who dares - wins!

bastadu ::

Si pognal mogoče kakšen film z ac3 (5.1) zvokom?

secerko ::

Sem. V bs playerju sem celo pod zvokom probal razlicne nastavitve kompletov zvocnikov . Na starem rac kjer je bila integrirana zvocna iz serije nvidia 2 cip setov je receiver ze ob vklopu rac zaznal 5.1 sistem . in prilagodil zvocnike. Aja sedanjo plato sem zamenjal z asusovo p5b kejr je mislim da bil gori isti zvocni crap vendar drug software - powermax. Pravtako brez uspeha z digitalnim zvokom.Bojim se da ob priemru nakupu x fi ftal1ty ne bo slucajno isiti problem...
he who dares - wins!

SasoS ::

nf2 s soundstormom je bil (skoraj) edini čip ki je bil sposoben enkodiranja v dolby digital. Tako so tudi špili in ostal ne-DD materijal bili v 5.1. S tem spdifom boš 5.1 dobil samo tam kjer je 5.1 že posnet (DVD, divxi z 5.1 AC3). Tudi z xfi...

boogie ::

imas obkljukan enable s-pdif?

Big_Al ::

Če je vir stereo imaš tudi playback stereo. Imaš na receiverju razne možnosti za kreiranje 5.1 zvoka iz 2.0 vira - dolby sorround mode. Takrat pa bi naj igrali vsi zvočniki.

secerko ::

Aha torej stari nvidin cip je ze v startu kodiral glasbo v 5.1 Poigral sem se z vsemi moznimi nastavitvami na receiverju in ponastavil glasnosti posameznega zvocnika ter ugotovil da mi igra vseh 5 zvocnikov le na receverju je prikazan samo stereo set ampak verjetno receiver kljub temu poslje signal na vse. Probal sem divx-e posnete v 5.1, receiver ni zaznal spremebe signala. Prav tako ima prilozen software moznosti za preizkusanje surround opcij in zvocnikov. V tem programovju pa delata samo spredna dva satelita ostali ostajao nemi, ceprou je vkljucen 5.1 sitem in posilja racunalnik nanje signal . Izgleda da na spidf posilja samo stereo signal ..receiver ze razdeli na vse mp3je ampak ni to to.
he who dares - wins!

Nevihta ::

Jaz imam podoben problem, pač druga matična drug receiver ampak ista stvar.
Kar sem zasledil je to, da naj bi zunanji coax izhod imel tudi surround dodatek. Ko sem vse skupaj priklopil mi zazna stereo, in tudi na kompu, če dam da imam 5.1 sistem in klikam na nastavitvah zvočne kartice na zvočnike, mi se vedno oglasita samo prednja dva.
Res da ima receiver kao dolbi pro logic, vendar to ni to, zakaj bi DD pretvarjal v streo pa potem nazaj, če to ni potrebno.
Ali res mošra imeti tudi surround dodatek pri coaxu ali kaj.

Ali ima še kdo drug zvezano preko tega, prosim za komentarje.

LP
Nevihta

cojss ::

Preko s/pdif-a se surround signal prenaša samo v obliki, zakodirani v dolby digital ali dts. Drugače je stereo. Soundstrorm na nForce2 ploščah pa podpira Dolby Digital Live, kar pomeni, da zakodira vse zvoke v Dolby Digital in jih preko digitalne povezave pošlje v receiver. Podobna tehnologija je dts connect/interactive. Imajo jih novejše zvočne kartice, ena taka je Razer Barracuda pa tudi tvoj Realtek ALC883. To lahko storiš tudi softwersko z AC3Filtrom, ampak razultat ni najboljši, pa še procesorja se dokaj obremeni.

Programi za zvočne kartice pa porazdelijo signal med kanale softwersko (DirectSound) in na daigitlni izhod dobiš samo prednja dva. Torej če uporabljaš receiver povezan z digitalno povezavo, je bolje, da nastaviš stereo, ker bo tako zvok najmanj popačen in tudi basi ne bodo preusmerjeni na nizkotonca.

Za divxe in dvd-je ter ostale datoteke, zakodirane v dts in dd se najpogosteje uporablja funkcija passtrough, ki ta signal pošlje direkt na spdif, mimo dekoderjev v zvočni kartici in v tem primeru dobiš na receiverju pravi surround.

V tvojem primeru imaš na receiverju najbrž izbran dolby prologic (II), dts neo, 3x stereo ali 6ch stereo. To so vse programi ki stereo zvok predvajajo na vseh zvočnikih.

@nevihta: kot sem napisal zgoraj, program od zvočne ne dela v dd in iz njega na digitalni izhod pride samo stereo. Če hočeš da bo ta signal v dd ali dts, rabiš kartico s podporo dd live / dts connect ali AC3Filter. Vsekakor pa je za filme optimalen passtrough.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

Nevihta ::

@cojss: In ta passtrough se nastavlja kje? Na zvočni ali v software-u za predvajanje datotek?

LP
Nevihta

cojss ::

@nevihta:

Najbolje je da nastaviš passtrough povsod kjer je možno. To je v driverjih, predvajaliku in kodeku, ki ga uporabljaš za določen zvok. Če imaš AC3Filter in le tega uporabljaš za Dolby Digital, v njem nastaviš passtrough in recimo nVidin kodek za dvd-je, tam nastaviš še passtrough za DTS.

Jaz imam uporabljam zvočno kartico Audigy2 NX, AC3Filter in za dvd-je PowerDVD, nastavitve izgledajo pa tako:
Ker je edina povezava računalnika z recievejem SPDIF, imam povsod nastavljeno stereo in SPDIF passtrough, zato, da se signal do zvočnikov čimmanj obdeluje. Tako stereo ostane stereo, kar je surround, gre pa tudi direkt čez in se odkodira v receiverju.


Tu nastaviš, za kaj uporabljaš AC3Filter. Sam ga le za AC3, ki je v divx-ih. Če na levi strani obkljukaš recimo PCM, bo šel softversko kodirat zvok v Dolby Digital. Pri meni se to ni najbolje obneslo. DTS sem pustil odkljukan zato, ker ga uporabljam samo pri dvd-jih, za ketere imam PowerDVD. Passtrough pa obkljukaš, da ne odkodira AC3Filter amapak pusti signal nedotakjen.



Tu manjka opcija spdif passtrough, ker trenutno nimam priklopljene zvočne kartice (nx, ki je zunanja). Tega uporabljam za dvd-je, in sem ga preizkudsil z vsemi zapisi prostorskega zvoka in deluje.


Pri zvočni kartici pa nastavitve v zvezi z dekoderji in podobno niso v osnovnem programu ampak so v nadzorni plošči, kjer je na izbiro "use internal decoder" ali "use external decoder - passtrough". Do tega prav tako ne morem dostopat, ker kartica ni priklopljena.


To je to. Za večino stvari je dovolj spdif, za razne igre in "eksotične" zapise prostorskega zvoka pa moraš uporabit analogno povezavo. Razen seveda, če kartica podpira DD Live ali DTS Connect ali pa če se malo pozavaš z softwerskim kodiranjem AC3Filtra. Pa še to je vprašanje, kako je v primeru DVD-Audio diskov, za katere recimo moja kartica čisto izklopi digitalni izhod in ti ne preostane drugega, kot še en šop kablov.

Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: podtalje ()

secerko ::

Ker sem pred časom rešil problem naj povem vsem nadobudnim lastnikom x fi jev ter verjetno večine ostalih zvokulj naslednje:
Kao zardi boja proti piratom večina kartic preko digitalnih izhodov pošilja le stereo zvok. Izjema so dvd filmi. Vendar v praksi so mi dvd filmi (tudi divx i ) v načinu delali le v visti z vistinim driverji. Takoj ko sem naložil posrane creativove driverje stvar ni več delovala.
Surround dela le preko analognih izhodov. To pomeni da potrebujete receiver ki ima analogne (vsak zvočnik posebaj) priklope. Creative sevede ponuja rešitev. Poseben pretvornik z analognimi vhodi in digitalnimi izhodi ki stvar prekodira v 5.1 .Na voljo je le v ameriki in verjetno je končna cena z carino poštnino in vsemi jajci 140$ oz cca 110€
pretvornik dts 610

ps poglejte še creativove analogne kable za domači kino cca 10€
he who dares - wins!

link_up ::

bsplayer naj bi rabil intervideo codec za spdif?? ni tako? ali pa se jaz motim...probaj se z wmp. Meni deluje povsod samo v bsplayerju ne...imam pa spdif passtrough, ker ima plata opticni vhod in izhod...vsaj zame je to passthrough, da spelje dvd optiko preko masine na dekoder...brez kakrsnega koli transcodinga ali resamplinga :)
In and Out


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

5.1 zvok v PC igrah?

Oddelek: Zvok in slika
384720 (1136) KTr1sk

DTS Audio

Oddelek: Zvok in slika
296234 (3755) gregyk
»

S/PDIF out samo 2.0 zvok namesto 2.1 (subw. ne dela)

Oddelek: Zvok in slika
142321 (1858) Zako
»

Optični kabel in 5.1 zvok

Oddelek: Zvok in slika
164915 (4244) shark_nm
»

[Hi-Fi] - DTS, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II,... (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
537547 (6302) gumby

Več podobnih tem