Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
Spura ::
Ta nova tabelca je mogoce ponekod nerealna. Naprimer splosni zdravnik z 10 let delovnih izkusenj 1.800? Gotovo ni edini poklic, kjer ni vseto cel kup dodatkov (dezurstva, delo z nevarnimi odpadki (zaradi dela z iglami), etc etc). Poznam medicinsko sestro, ki ima 850 osnovne place, potem pa pride do 1300 z dokladami za razne stvari.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spura ()
cyber_killer ::
overlord_tm je izjavil:
cyber_killer je izjavil:
Če greš računat iz te tabelce nevem če pride 900+ povprečna plača. Vse je neki nad 1000EUR.
Utezi?
Kakšne utezi?
Lekarnar 900-1600€ ? Kakšni so to razponi plač? Zame je nekak razpon 900-1200, potem 1200-1500, 1500-1800,1800-2200 itd. Ne pa skoraj za 100% razpon.
Fizikalko ::
Le zkaja bi bilo to problematično? Pač niso podali uteži, median, itd.
Tudi v IT-ju so plače od-do. Npr od 800 EUR do 5000 EUR. Je pa res, da to zelo malo pove.
Brez vsaj povprečja in mediane na panogo, je vsak podatek na meji smiselnosti.
Tudi v IT-ju so plače od-do. Npr od 800 EUR do 5000 EUR. Je pa res, da to zelo malo pove.
Brez vsaj povprečja in mediane na panogo, je vsak podatek na meji smiselnosti.
IceIceBaby ::
cyber_killer je izjavil:
overlord_tm je izjavil:
cyber_killer je izjavil:
Če greš računat iz te tabelce nevem če pride 900+ povprečna plača. Vse je neki nad 1000EUR.
Utezi?
Kakšne utezi?
Lekarnar 900-1600€ ? Kakšni so to razponi plač? Zame je nekak razpon 900-1200, potem 1200-1500, 1500-1800,1800-2200 itd. Ne pa skoraj za 100% razpon.
Zakaj zadeva ni jasna?
Mislim, da si lahko lekarnar s srednjo šolo ali z univerzitetno izobrazbo. Začetniki z nižjo izobrazbo dobijo 900, izkušeni delavci z uni. izobrazbo dobijo 1600. Tudi delo in odgovornost enega in drugega se bistveno razlikuje, zato tudi nagrada ne more biti enaka.
Potemtakem se v Sloveniji nimamo kaj pritoževat glede plač, ker po tej tabelici so plače čist solidne.
Spura ::
Saj piše da so plače brez dodatkov :)
Vem ja, ampak ker so le-ti pri nekaterih poklicih ogromni zelo spremenijo stvari.
cyber_killer je izjavil:
overlord_tm je izjavil:
cyber_killer je izjavil:
Utezi?
Kakšne utezi?
Kaj pa tebi ni jasno? Niso vsi poklici enako stevilcni, zato ne mores izracunat povprecja take tabele in pol to primerjat s slovenskim poprecjem, ter se na polno cudit, da se razlikujeta stevilki. No, lahko se, ce si bedak.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spura ()
@Spura
Ne se prosim delat pametnega, ker si sam neumno izpadel. Ta tabelca je en sam poden in ti govori kaj češ. Plače definitivno niso take. Pika konec, tle ni debate.
Frizerka danes zasluzi eno ušivo plačo od 500EUR.
http://www.lassana.si/si/?content=annou...
Ne se prosim delat pametnega, ker si sam neumno izpadel. Ta tabelca je en sam poden in ti govori kaj češ. Plače definitivno niso take. Pika konec, tle ni debate.
Frizerka danes zasluzi eno ušivo plačo od 500EUR.
http://www.lassana.si/si/?content=annou...
imagodei ::
Preveč se napenjate eni... Če je za neko področje napisan razpon (ne gledam tabele zdaj, ampak na pamet govorim) od 500 - 1.500 EUR, to kamot pomeni, da 90% ljudi s tega področja zasluži 500 EUR, 8% jih zasluži okoli 1.000, 2% pa 1.500 EUR.
Tko, stvar rešena.
V vsakem poklicu je par procentov takih, ki zaslužijo krepko več, kot ostali. Navadno so nadpovprečno dobri. Če govorimo o frizerjih - en višji stilist iz salona Mič Styling ali pa tipček Stevo gotovo ne delata za 500 EUR/mes.
Tko, stvar rešena.
V vsakem poklicu je par procentov takih, ki zaslužijo krepko več, kot ostali. Navadno so nadpovprečno dobri. Če govorimo o frizerjih - en višji stilist iz salona Mič Styling ali pa tipček Stevo gotovo ne delata za 500 EUR/mes.
- Hoc est qui sumus -
Poleg tega se upošteva spodnji drobni tisk. Imagodei, višji stilist ima tam 1000-1200EUR, z 10+izkušenj.
--- ::
Če se vrnem mal nazaj na topic te teme, kakor kaže je dejstvo da v Sloveniji ni "dobrih" plač za IT sektor pa lahko razgrabljamo še kolker hočmo, namreč v celih 35 straneh te teme ni nikjer postal kak zaposlen ki bi rekel da je v njegovi firmi super in primerljivo z evropskim nivojem (če pa je pa hvala bogu in naj se ta post reposta).
Mod naj pa nekaj ukrene s tem spamom ki je/bo še nastal zaradi nekih tabel.
atlet ::
Če se vrnem mal nazaj na topic te teme, kakor kaže je dejstvo da v Sloveniji ni "dobrih" plač za IT sektor pa lahko razgrabljamo še kolker hočmo, namreč v celih 35 straneh te teme ni nikjer postal kak zaposlen ki bi rekel da je v njegovi firmi super in primerljivo z evropskim nivojem (če pa je pa hvala bogu in naj se ta post reposta).
Kak je pa Evropski nivo?
Hja sem vedu da se bom v teorijo relativnsoti zapletu, bi mogu dat poleg "dobrih" še evropski nivo v narekovaje. Torej kaj naj ti rečem, ja verjetno da se nočem po evropskem nivoju Romunije zgledvat vsaj za dobro Slovenije ne, Švedska je verjetno mel preveč sci-fi za nas, torej fajn bi blo nekje sredino cilat.
Isotropic ::
kaj pa je evropski nivo oz. kako visoko je?
ker recimo v mercedesu v razvoju (ni it sicer) nimajo casa niti za na kavo it, podobno v airbusu, tam delajo tudi na polno.
ker recimo v mercedesu v razvoju (ni it sicer) nimajo casa niti za na kavo it, podobno v airbusu, tam delajo tudi na polno.
Pa smo spet pri tem "jogurt v Nemčiji stane več kot v Sloveniji".
Najbolje da odpremo sto rezličnih tem: delovni pogoji v tujini,stroški v tujini,plača v tujini,.....
Vem kaj hočeš povedat, sam prav tako ti lahko jaz par primerov namečem ki jih osebno poznam, v Sloveniji ko nimajo časa na kavo it in v tujini ko nič kaj preveč ne jambrajo da nimajo časa za kavo, je pa res da pri slednjem so po izobrazbi PhD - pri intel-u recimo.
Najbolje da odpremo sto rezličnih tem: delovni pogoji v tujini,stroški v tujini,plača v tujini,.....
Vem kaj hočeš povedat, sam prav tako ti lahko jaz par primerov namečem ki jih osebno poznam, v Sloveniji ko nimajo časa na kavo it in v tujini ko nič kaj preveč ne jambrajo da nimajo časa za kavo, je pa res da pri slednjem so po izobrazbi PhD - pri intel-u recimo.
pri intelu je tudi tak rezim dela, nic kaj google-like, ja.
z nivojem sem pa ciljal bolj na produktivnost ipd. oz. karkoli si ze mislil z romunija:svedska
z nivojem sem pa ciljal bolj na produktivnost ipd. oz. karkoli si ze mislil z romunija:svedska
shock ::
Nevem zakaj eni nočejo dat podatke koliko kaj zaslužijo na mesec, saj s tem si sami sebi jamo kopljete.
Izkušnje:
Networking, Transportna omrežje (xWDM, SDH, ...), IPTV sistemi, pa še kaj se lahko najde.
Da si olajšam kako delo v službi oz. da si optimiziram proces, naredim še kakšno stvar doma (kak programček)
Neslužbeno: Programiranje (za IPTV potrebe - multicasting):
Programski jeziki
C/C++/C#/Java/
+ pa še kake osnove skriptnega jezika
Službena plača + neslužbena plača (kaka občasna dela itd): cca 1300 ~ 1800 EUR (odvisno od situacije). Na žalost "občasna dela" so zelo redka.
Mogoče še to: kot pripravnik sem ima cca preračunano na današnjo vrednost (inflacija itd) cca. 700EUR
BTW po poklicu nisem programer.
Izkušnje:
Networking, Transportna omrežje (xWDM, SDH, ...), IPTV sistemi, pa še kaj se lahko najde.
Da si olajšam kako delo v službi oz. da si optimiziram proces, naredim še kakšno stvar doma (kak programček)
Neslužbeno: Programiranje (za IPTV potrebe - multicasting):
Programski jeziki
C/C++/C#/Java/
+ pa še kake osnove skriptnega jezika
Službena plača + neslužbena plača (kaka občasna dela itd): cca 1300 ~ 1800 EUR (odvisno od situacije). Na žalost "občasna dela" so zelo redka.
Mogoče še to: kot pripravnik sem ima cca preračunano na današnjo vrednost (inflacija itd) cca. 700EUR
BTW po poklicu nisem programer.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shock ()
The hallways are full of exercise balls and bicycles. Each employee has access to the corporate recreation center. Recreational amenities are scattered throughout the campus and include a workout room with weights and rowing machines, locker rooms, washers and dryers, a massage room, assorted video games, foosball, a baby grand piano, a pool table, and ping pong. In addition to the rec room, there are snack rooms stocked with various foods and drinks.
ciljal sem pa na 5min odmor kavomat + cik. je pa pri akrapovicu ista zgodba - ce gres na cik, se mores odlogirati.
no, koliko imajo pa dostop do tega med delovnim casom, je pa druga zgodba.
ciljal sem pa na 5min odmor kavomat + cik. je pa pri akrapovicu ista zgodba - ce gres na cik, se mores odlogirati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Isotropic ()
overlord_tm ::
The hallways are full of exercise balls and bicycles. Each employee has access to the corporate recreation center. Recreational amenities are scattered throughout the campus and include a workout room with weights and rowing machines, locker rooms, washers and dryers, a massage room, assorted video games, foosball, a baby grand piano, a pool table, and ping pong. In addition to the rec room, there are snack rooms stocked with various foods and drinks.
Mogoce si pozabil napisat tudi restavracija kjer strezejo zajtrk, kosilo, malico in vecerjo. Koliko vas je vecerjo v sluzbi?
V sloveniji je problem ker nekaj ljudi dela veliko, vecina pa zelo malo. Tako da tistim, ki delajo veliko trgajo od place in dajejo tistim ki delajo malo. Socialna drzava se temu rece.
BlueRunner ::
V sloveniji je problem ker nekaj ljudi dela veliko, vecina pa zelo malo. Tako da tistim, ki delajo veliko trgajo od place in dajejo tistim ki delajo malo. Socialna drzava se temu rece.
Socialna država je, da trgajo več tistim, ki imajo več in manj tistim, ki imajo manj, s ciljem iz vreče dati vsem enako, ko pride do "skupnega interesa" socialne varnosti.
To, kar opisuješ ti, je tipična delitev dela znotraj podjetj, kjer vodje ne vodijo ampak samo plačo vlečejo... Pač po sistemu "tisti, ki dela dobro bo dobil še malo dela, tisti, ki pa ne, pa bolje, da ga pustimo - itak ne bo naredil nič". Kako je to zgrešeno, je verjetno jasno vsakomur.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlueRunner ()
overlord_tm je izjavil:
Mogoce si pozabil napisat tudi restavracija kjer strezejo zajtrk, kosilo, malico in vecerjo. Koliko vas je vecerjo v sluzbi?
V sloveniji je problem ker nekaj ljudi dela veliko, vecina pa zelo malo.
good point. morem reci, da sem avtomatsko sklepal, da imajo na splosno bolj na easy vzdusje tam glede na napisano.
imas mogoce kaksen bolj natancen vir glede googlovcev in kave?
je pa tak problem pomojem predvsem na nivoju podjetja kot pa drzave.
Zgodovina sprememb…
WarpedGone ::
Socialna država je, da trgajo več tistim, ki imajo več in manj tistim, ki imajo manj, s ciljem iz vreče dati vsem enako, ko pride do "skupnega interesa" socialne varnosti.
Zakaj je potem EDS kao smrt socialne države? 20% od 1000 je pol manj kot 20% od 2000 in 10x manj kot 20% od 10.000.
Socialna država je samo pesek v oči in palica v roki za naganjanje ljudi na cesto.
Zbogom in hvala za vse ribe
nekikr ::
Ker potem dobiš manj denarja v državo. EDS je edina pravična davčna ureditev a zaradi manjših prihodkov ne pomeni smrt socialne države ampak smrt preveč zapravljive države, ki pač molze kjer lahko. Kolateralna škoda so pa vsa podjetja in posamezniki, ki bi radi ustvarili veliko pa nočejo oz. ne morejo, ker pol leta študirajo kako kakšen posel narest, naslednje pol leta pa kako bi kaj "pomutili", da bi jim od teh poslov še kaj ostalo, da ne bo samo država pobrala vse.
SmeskoSnezak ::
A lahko dileme o kdo komu odžira, odrežete v drugo temo. :P
@ Pusti soncu v srce... @
overlord_tm je izjavil:
V sloveniji je problem ker nekaj ljudi dela veliko, vecina pa zelo malo.
good point. morem reci, da sem avtomatsko sklepal, da imajo na splosno bolj na easy vzdusje tam glede na napisano.
imas mogoce kaksen bolj natancen vir glede googlovcev in kave?
je pa tak problem pomojem predvsem na nivoju podjetja kot pa drzave.
back on topick
googlovci imajo torej kar orenk tempo?
Tody ::
Seveda imajo, ni spet tok hudo kot je Gand rekel da nimajo časa it na kavo, ampak pomoje se njihov delovnik oooorng razvleče. Ubistvu je stvar psihologije. Če daš delavcu fitnes v službo, bo šel človek na fitnes ampak velika možnost je da bo razmišljal o problemih v službi, hkrati pa imaš zadovoljnega in zdravega delavca, isto je z kosili, če jim daš dobro hrano in pač prostor za hrano lepo urejen, bo veliko ljudi se skupaj dobil in kako stvar predebatiralo. Itd itd itd...
tisto o kavi sem jaz govoril za mercedes. tam se bojda dela na polno (iz druge roke sicer, pa ne morem vec vprasati po detajlih, ampak je tisti rekel tudi, da tam pa nebi delal, pa velja za pridnega).
Verjetno to velja za proizvodnjo. Težko si predstavljam, da bi v upravi ali razvoju bil problem odmor za kavo.
v razvoju
tko je bilo receno, da tut na kavo niso mogli...
tko je bilo receno, da tut na kavo niso mogli...
Zgodovina sprememb…
Tega pa ne štekam :) V razvoju čas dela ni ravno glavni faktor. Na dober dan lahko v pol ure narediš več kot sicer v celem dnevu. Zato mi pa ni jasno, zakaj bi kdo omejeval kavice.
ne nujno, da bi omejevali
lahko, da so imeli pac toliko dela oz. je bila taka notranja politika (kavice, cik...)
ce bom onega kdaj srecal, ga bom vprasal.
lahko, da so imeli pac toliko dela oz. je bila taka notranja politika (kavice, cik...)
ce bom onega kdaj srecal, ga bom vprasal.
Tody ::
intelektualno delo se pač nemore prislit, torej če kdo reče da moreš skodirat toliko in toliko zadev na dan nima pojma o organizaciji dela in če bo že dosegel da bo zadeva toliko in toliko naprogramirana bo slabo optimizirana ali z napakami v veliki večini.
nekikr ::
Odvisno kakšna koda. Velik procent dela s programiranjem je identičen tekočemu traku. Tistega, kjer je treba kaj razmisliti, pa seveda ne moreš pospešiti.
overlord_tm ::
Glede googla nimam nobenih specificnih informacij, razen kar sem slisal na predavanju Zige (slovenec ki dela pri Googlu, bilo pod okriljem pipe na FRIju).
V googleplexu je tudi vrtec, tako da ti ni treba skrbet kaj delajo otroci doma (sicer je svinjsko drag). Ampak treba je razumet, da ljudje ki so zaposleni pri Googlu, pac niso navadni delavci, ki sovrazijo svoj shitty job, tako da ce je treba jim verjetno ni problem delati 16h na dan. Na vsako pozicijo pri googlu se prijavi toliko ljudi, da moras biti svetoven idiot da izberes nekoga, ki si zeli 40 let delati neko ne prevec zahtevno opravilo, od 7ih do 3h, pri tem pa vsak dan crta dneve do penziona.
Na tistem predavanju je bilo se receno da dopusta imas na leto 14 dni, to je vse. Se pa ni problema zmenit za frej dan, ampak moras potem prinesti notri. Jaz razumem kot da moras nekako oddelat doloceno kvoto ur na mesec, razporedis si pa kot ti pase. Noben ne zahteva da si ob 8ih v sluzbi. Plus, vsak teden imas nekaj ur za svoje pet projecte.
PS: Sicer bi blo pa res lepo da naredimo en spinoff v recimo temo O delovni klimi in navadah v slo. Moderatorji?
V googleplexu je tudi vrtec, tako da ti ni treba skrbet kaj delajo otroci doma (sicer je svinjsko drag). Ampak treba je razumet, da ljudje ki so zaposleni pri Googlu, pac niso navadni delavci, ki sovrazijo svoj shitty job, tako da ce je treba jim verjetno ni problem delati 16h na dan. Na vsako pozicijo pri googlu se prijavi toliko ljudi, da moras biti svetoven idiot da izberes nekoga, ki si zeli 40 let delati neko ne prevec zahtevno opravilo, od 7ih do 3h, pri tem pa vsak dan crta dneve do penziona.
Na tistem predavanju je bilo se receno da dopusta imas na leto 14 dni, to je vse. Se pa ni problema zmenit za frej dan, ampak moras potem prinesti notri. Jaz razumem kot da moras nekako oddelat doloceno kvoto ur na mesec, razporedis si pa kot ti pase. Noben ne zahteva da si ob 8ih v sluzbi. Plus, vsak teden imas nekaj ur za svoje pet projecte.
PS: Sicer bi blo pa res lepo da naredimo en spinoff v recimo temo O delovni klimi in navadah v slo. Moderatorji?
Okapi ::
Sicer ne vem točno, kako je pri Googlu, ampak največji problem pri teh firmah je to, da nisi zaposlen za nedoločen čas in se te lahko zelo hitro znebijo, če se ne grebeš vsaj 12 ur na dan, tako kot drugi. V bistvu te konkurenca znotraj firme prisili, da garaš, razen če si genij, potem lahko delaš bolj na izi in po svoje.
O.
O.
Mipe ::
O delovni klimi in navadah v slo. Moderatorji?
OBVEZNO!!!!!!!!
overlord_tm je izjavil:
Glede googla nimam nobenih specificnih informacij, razen kar sem slisal na predavanju Zige (slovenec ki dela pri Googlu, bilo pod okriljem pipe na FRIju).
se da to kje videti?
Zgodovina sprememb…
Sicer ne vem točno, kako je pri Googlu, ampak največji problem pri teh firmah je to, da nisi zaposlen za nedoločen čas in se te lahko zelo hitro znebijo, če se ne grebeš vsaj 12 ur na dan, tako kot drugi. V bistvu te konkurenca znotraj firme prisili, da garaš, razen če si genij, potem lahko delaš bolj na izi in po svoje.
O.
tudi po parih letih ne? ali je to nasploh navada v tujini?
Daedalus ::
Pri takem navalu kadrov na Gugl... bi bilo brezveze zaposlovati za nedoločen čas.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
LuiIII ::
No če se malo potrudiš in malo tvegaš se da kar dobro urediti delo. Sam sem zaposlen (čeprav imam tudi s.p.) pri eni firmi, ki je oddaljena okoli 75km od doma. Ker je čas prevoza predstavljal zame breme in za delodajalca strošek sva se seveda zmenila, da bom delal lahko doma. In to sedaj tudi počnem (trenutno sem še v pižami), če seveda ravno ne srfam po Slo-techu. Ob vsej tej internetnih povezavah je res neumno, da bi se vozil tako daleč in izgubljal čas. Edino za kar moram še hoditi v centralo so sestanki in velike količine podatkov, ki jih ne morem efektivno prenašati preko interneta. Seveda mora biti ustrezno organizirano tudi podetje in imeti ustrezen informacijski sistem. Pa kljub temu, da si doma moraš resno vzeti svoje delo. To je včasih kar težko.
LuiIII, jaz tudi veliko delam od doma. Pisarno imam v LJ jaz pa sem cca 60km stran, pa relativno dobro laufa zadeva. Komunikacija poteka po skypu (tipkanje), če je treba se gre na skype klic, telefon pa kakšno orodje za kolaboracijo in PM pa se nikjer ne pozna, da nisem fizično prisoten.
Zdaj smo se tudi z enim zaposlenim zmenili za delno delo od doma. 2x na dan se delajo v naprej določene stvari točno po urniku, in takrat res nima smisla, da se vozi v službo.
Je pa res lahko zadeva dvorezen meč. Imel sem študente, ki so delali od doma pa je bilo kak teden vse OK, potem pa se je začelo vse skupaj podirati, ker so delo od doma enačili z zabušavanjem.
Zdaj smo se tudi z enim zaposlenim zmenili za delno delo od doma. 2x na dan se delajo v naprej določene stvari točno po urniku, in takrat res nima smisla, da se vozi v službo.
Je pa res lahko zadeva dvorezen meč. Imel sem študente, ki so delali od doma pa je bilo kak teden vse OK, potem pa se je začelo vse skupaj podirati, ker so delo od doma enačili z zabušavanjem.
knesz ::
Zame delata programer in oblikovalec izključno od doma. Eden je oddaljen cca. 140km, drugi pa 20km. Ker oba resno jemljeta svoje delo resno, stvar poteka brez težav.
Sicer ne vem, kako to paše v to temo, ampak...
Da pa ne bo čisto vse offtopic pa: glede plačila, programerja plačujem preko avtorske pogodbe, oblikovalec ima pa s.p. in mi izstavlja račune. Plačujem projektno, urna postavka programerja je pa nekje 15EUR/uro.
Sicer ne vem, kako to paše v to temo, ampak...
Da pa ne bo čisto vse offtopic pa: glede plačila, programerja plačujem preko avtorske pogodbe, oblikovalec ima pa s.p. in mi izstavlja račune. Plačujem projektno, urna postavka programerja je pa nekje 15EUR/uro.
DavidJ ::
O.
Jaz sem imel to srečo, da se en majhen del Googla v Mountain Viewju videl od znotraj. In ja, vse je tako naštimano, da bi naj zaposleni tam ostali tudi ponoči. Imajo restavracijo, v kateri vsi zaposleni jedo zastonj -- vse obroke. (Kuhinja obratuje tudi ponoči.) Pa zelo dobro restavracijo -- sicer je res, da sem takrat potoval na študentsem budgetu, ampak sem si vsake tolk časa privošču spodoben obrok, ki je bil daleč pod nivojem Googlove hrane, poleg tega pa še zelo drag (25 € za kosilo). Imajo vrtec, imajo bazen, imajo igrišče za odbojko, imajo fitnes. In verjetno še kaj, kar nisem videl. Prav tako so na vsakem koraku v zgradbah hladilniki, v katerih so zelo dobri _naravni_ sokovi ala naš Smoothie, ki jih lahko zaposleni, jasno, pijejo zastonj. V trgovini pa stanejo po 3$ vsak. Zaposlene razvajajo, ampak od njih tudi zahtevajo rezultate. Tipično pa delavnik traja 9-10 ur in ne cele noči, razen kadar lovijo roke. Je pa imel Google, tako pavšalno rečeno, precej mlajšo strukturo zaposlenih, kot denimo IBM, Oracle ali Sun.
Zaposlovanja za nedoločen čas ne poznajo oz. v večini firm silicijeve doline, je to nepoznan pojav. Oni so navajeni menjavati službe in v večini firm v Silicijevi doli, ljudje 'zdržijo' po 5 let. Ne da bi se utrudili, ampak iščejo izive drugje. V IBMu, Oraclu in Sunu je zgodba podobna. Povpraševanja po dobrih kadrih ne zmanjka.
Pa kako je postopek izbire zaposlenih rigorozen, je včasih tudi malo pretirano. Za mesta, ki jih oglašujejo online se jasno zahtevajo izjemne reference, sploh če prihajaš iz neznanega okolja in o tebi nič ne vedo, in le najboljši pridejo naprej. Večina mojih sogovornikov pa je prišla v Google preko _vez_. "A friend recommended," so rekli. Jasno, da niso bili totalno nesposobni in je nekdo moral za njih garantirati, ampak tudi Google ni imun na družbeni vidik zaposlovanja.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
[MYTiX] ::
In če živiš v mestu (San Francisco) te vsako jutro pred blokom čaka googlov shuttle, ki te pelje v googleplex (Mountain View), na katerem lahko že delaš, saj je gor wifi.
Je pa zvečer zadnji shuttle, ki odpelje nazaj v mesto okrog 9, tako da očitno ne podpirajo delovnih noči.
Imajo kar lep vozni park vozil, ki si jih lahko sposodiš tudi v osebne namene. Aja pa kolesa imajo po kampusu :)
Pisarne so zelo različne. Nekater imajo svoje office, večina pa si deli pisarne (vsaj v stavbi kjer sm bil).
Hrana in pijača je kul (je zastonj tudi za obiskovalce :)).
Definitivno je zanimivo delovno mesto, je pa vprašanje če bi vzdržal tam več let. Kljub vsemu je preveč corporate imho.
Pravzaprav bom naslednji tedn spet tam, bom še mal pogledal naokrog po kampusu, če sem še kaj zanimivga spregledal.
Je pa zvečer zadnji shuttle, ki odpelje nazaj v mesto okrog 9, tako da očitno ne podpirajo delovnih noči.
Imajo kar lep vozni park vozil, ki si jih lahko sposodiš tudi v osebne namene. Aja pa kolesa imajo po kampusu :)
Pisarne so zelo različne. Nekater imajo svoje office, večina pa si deli pisarne (vsaj v stavbi kjer sm bil).
Hrana in pijača je kul (je zastonj tudi za obiskovalce :)).
Definitivno je zanimivo delovno mesto, je pa vprašanje če bi vzdržal tam več let. Kljub vsemu je preveč corporate imho.
Pravzaprav bom naslednji tedn spet tam, bom še mal pogledal naokrog po kampusu, če sem še kaj zanimivga spregledal.
podpis