» »

Aspirin + C

Aspirin + C

Heavy ::

Vsi poznamo te šumeče tablete, ki jih oglašujejo z sloganom "pri prvih simptomih prehlada in gripe". Skoraj leto nazaj sem bil nazadnje bolan z vročino, katera klub uporabi lekadola ni šla pod 40°,po par dneh sem šel na uregnco, kjer so mi dali neke konjske tablete in sem relativno hitro ozdravel. Kak teden nazaj pa sem vozil drva v kurilnico. Zunaj je bilo okoli 10°v kurilnici pa 25°+ zaradi peči. Zaradi intervala toplo-hladno sem naslednji dan čudtil manjšo bolečino v grlu. Seveda sem se lotil vsak dan 3x uzeti aspirino in pojesti dovolj sadja in popiti toplega čaja. To se je vleko kakšne 5 dni, nakar sem včeraj zbolel za prehladom.

Vse lepo in prav, toda fora je v tem, da klub magični aspirini sem popolnoma isto prebolel prehlad, kot prejšna leta, ko nisem jemal aspirine. In potem oglašujejo to ko nori, in v lekarnah moraš že ledvico prodat če hočeš jih kupit. Tako poceni so.


Ima še kdo podobne izkušnje z temi ali podobnimi "zdravili"?

Tody ::

Jah, poanta je v tem da aspirin ni čudežno zdravilo za prehlad.

Aspirin, kvečjemu zbija temperaturo in olajša bolečine ter da dodatno dozo vitamina. Pravtako lekadol, recimor kak coldrex ma že malce več komponent notri...

Ker si se pa ti trudil jest sadje (vprašanje koliko si ga v resnici) in pil topel čaj vrjetno ni bilo zadosti v primerjavi s tem da si še vedno preveč obremenil svoje telo glede na to si imel zmanjšan imunski sistem.

Če bi recimor ob "prvih znakih" vzel aspirin in šel nazaj v posteljo ter bil tam en ali dva dni in bi isto jedel sadje in pil čaj bi vrjetno si okrepil zadevo in tako nebi zbolel.

Problem pa je pri vseh nas ko toliko časa furamo zadevo dokler se da. Enkrat pa telo reče da je preveč in se sesedemo in moramo počivat.

Heavy ::

No, če nebi jedel sadja, verjetno nebi pisal da ga nisem, tako da ne dvomi v to.

KAr pa se tiče tega da bi šel v posteljo za dva dni. A v reklami gre oče v posteljo?

gendale ::

aspirin ni zdravilo za prehlad ampak kvečjemu lajša simptome (vročino in bolečine), vitamin c pa tudi ni zdravilo za prehlad
in tudi če vitamin c krepi imunski sistem, ti to da ga vzameš takrat ko čutiš prve simptome prehlada ne bi preveč pomagalo, ampak bi ga moral jemati cel čas (isto velja za vse načine krepitve imunskega sistema)
verjetno sicer obstaja kako protivirusno zdravilo, ki ima kakšen učinek na prehlad, ampak ti ga nihče ne bo predpisal, ker a) ko čutiš simptome je že pozno - virus se je že namnožil v tvojih celicah b) cena c) prehlad ni nevarna bolezen in je možno da ima zdravilo hujše stranske učinke kot virus

Izi ::

Aspirin, čaj in vitamini so samo preventiva in kot kurativa nič kaj dosti ne zaležejo.
Ko je imunski sistem na dnu mu ne pomaga popolnoma nič drugega kot samo počitek in veliko tekočine. To sta 2 edini stvari, ki delujeta skoraj pri vsaki bolezni.
Če ti 2 stvari v enem tednu ne pomagata pa je jasno nujen obisk zdravnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Tody ::

@Hydra@ ja samo nekateri imajo "dost jest sadje" da poje eno mandarino na dan...

Vse ostalo so ti pa že ostali povedal :)

mojsterleo ::

aspirin in lekadol imata protibolecinski ucinek. ne vem od kje vam ideja, da se da s tem pozdraviti prehlad ali kako drugo bolezen. kot pravi reklama, aspirin+c olajsa simptome prehlada ali gripe.

Invictus ::

Aspirin je lahko celo kontra učunkovit pri gripi. Ker vam znižuje telesno temperaturo, pomeni da ustvarja za viruse bolj ugodno življensko okolje. Namesto da bi imeli vročino, ki bi pobila viruse, je človek nekje na meji bolezni/zdravja.

To je baje tudi eden od vzrokov zakaj je toliko mladih ljudi umrlo za špansko gripo (ravno takrat je aspirin prišel ven in se začel reklamirati kot precej čudezno zdravilo).

Da ne govorim o tem da aspirin redči kri in vam lahko s tem povzroči veliko večje probleme (recimo izkrvavitev ob kaki večji rani ob npr. pri nas precej pogostih prometnih nesrečah).

Edini aspirin, ki je po mojem res učinkovit je aspirin migran za glavobole. Mene po njem minejo naslednji dan.

LP I.

BigWhale ::

Ma nehajte no.

Lekadol, Coldrex, Panadol, Tylenol, Calpol, ... so vse zdravila, katerih glavna ucinkovina je Paracetamol. Je pa nekaj razlike v pomoznih ucinkovinah. Coldrex ima poleg paracetamola se nekaj kofeina, tako kot nekatere verzije Panadola in Tylenola. Vse skupaj je pa v vecini primerov isti smorn. Vcasih je zraven se C vitamin.

Aspirin je precej drugacno zdravilo in se ga dandanes v bistvu cedalje manj uporablja proti bolecinsko. Problem aspirina je, ker redci kri in ker ni ravno blagodejen za zelodec. Sploh se ga pa ne uporablja za zdravljenje virusnih obolenj. To je traparija. Tako aspirin, kot paracetamol v katerikoli obliki zbijeta vrocino in s tem ne pripomoreta bistveno k premagovanju bolezni.

Vrocino se zbija takrat kadar je res previsoka, ne nazira se teh tablet kar vsepovprek, sploh pa ne preventivno. En aspirin na dan vam bo preventivno naredil luknjo v zelodcu. :>

JanK ::

Pa tudi C vitamin je neuporaben pri prehladih in gripah. Metastudija je pokazala, da v primerjavi s placebom v najboljsem primeru za pol dneva skrajsa trajanje simpromov prehalada.

Mimogrede, aspirin ne redci dobesedno krvi (t.j., ne spremeni se viskoznost krvi ali kaj podobnega), temvec zavira strjevanje s tem, da ucinkuje na trombocite.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšna je vaša "obramba" proti gripi in prehladu? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10613848 (11489) IL_DIAVOLO
»

Aspirin vs Lekadol (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10453724 (35139) nikjozo
»

Bolezen, kako jo preprečiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7415642 (13355) imagodei
»

S čim proti prehladu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5616491 (15346) BigWhale

Več podobnih tem